2023-11-21 37 views
今日男朋友帶我黎呢間好有神秘感既餐廳,去到門口見佢閂住門,原來要禁鐘先會開。呢到係食鐵板燒架~ 先叫左2杯KIRIN啤酒~好有氣氛一開始會有煙三文魚野菜沙律,用左黑醋調味同埋以泡沫狀態上,視覺同味覺都有享受。平時唔太鐘意食生蠔,怕腥,但呢款完全唔會! 帶有好鮮甜既海水味,食落比較Creamy,一吸就吞左成隻生蠔。揀飲擇食既我, 本身對鵝肝冇咩好感,怕好重內藏味。但呢到配埋沖繩波羅同埋魚子醬,感覺好清新,波羅好甜!中和左鵝肝凍既膩感。之後就到海鮮類,有黑松露扇貝同埋蒜蓉鮑魚,而男朋友就係食新鮮東升斑。側邊既泡泡係檸檬柚子。黑松露味好濃郁,配上厚肉既扇貝,真係好滿足!! 東升斑肉質結實,食落好滑好新鮮。肉類方面,我地分別叫左宮崎縣豬扒同埋秋田縣雞排,側邊配上蔬菜醬汁。雞排既皮燒到好香,平時唔食皮既我都忍唔住食曬!! 豬扒冇羶味,又嫩滑! 最後仲有個炒飯,完美作結
好有氣氛

最後仲有個炒飯,完美作結
2023-11-20 30 views
前菜係煙三文魚沙律,用黑醋作沙律汁並打成泡沫上枱,賣相非常有心思,用泡沫上既好處係相對上無咁濃味,較fresh,挑戰兩杯啤酒8.5酒精濃度,店員都提醒要慢慢飲,入口容易夠凍好爽,跟住係巴馬火腿配希臘乳酪及三文魚子,以菠蘿醬做調味,甜酸得宜,火腿嘅鹹香味同乳酪好夾,之後點左法國生蠔六隻,每隻都好肥美,個人喜酒法國生蠔海水味較淡,味道跟鮮甜,可以嚐到生蠔真正嘅味道,接着係蒜香鮑魚多士同黑松露扇貝,配海鹽柚子泡泡,多士烘得香脆可口,鮑魚十分爽口彈牙,扇貝好香松露味,另外,鐵板燒東星班同廣島蠔同樣非常惹味,主菜我哋分別係秋田比內地雞扒,被稱為日本三大美味雞肉之一,肉質嫩滑,至於澳洲牛柳五成熟,亦好juicy,五成熟剛好,呈粉嫩色,沾少少鹽調味更好吃,最後黎個手工黑豚肉丸麵豉湯,味道香濃,而加拿大海膽炒飯則飯粒煙韌,炒得乾爽,絕對係回頭率極高既餐廳❤️
  • 澳洲牛柳
  • 黑松露扇貝蒜香鮑魚多士
  • 東星班廣島蠔
  • 三文魚沙律
最近先知原來大埔都有鐵板燒,店門是一道大古樸木門🚪不認真找真的好易錯過,仲要按門鈴先開門🛎🫣 原來木門背後隱藏了以新鮮食材為主打既法日鐵板燒🤩餐廳環境以暗黑做主調好有氣氛,有吧枱座和梳化座位,不過座位不多建議先訂座。我地去試左午餐好超值⭐️$688有八道菜,當日仲見有其他食客黎慶祝生日🎂入門八道業廚師發辦套餐 $688/位🩵沙律上枱好精緻的一道前菜,煙三文魚野菜沙律,以份子料理炮製了🌽栗米泡泡🫧黑醋汁,感覺吸晴又開胃。🩵前菜乳酪巴拿馬火腿配菠蘿🍍綿軟的巴拿馬火腿有淡淡咸香再包住乳酪,上面還有鮮嫩帶脆的蟹籽,加上大廚特製龍蝦🦞泡泡🫧柚子汁,味道可口,又是相當於藝術品般的呈現眼前。🩵Seafood Teppanyaki (2Types)鐵板海鮮二品南非鮑魚 新鮮嫩滑彈牙,大廚加入蒜蓉煎香好入味👍🏻扇貝🐚 亦加入了黑蒜醬好香口,煮得剛好,十分juicy.大蝦🦐 爽口大蝦,手掌般大,新鮮👍🏻魚🐟 厚厚的活鰻魚,外脆內軟好juicy, 鐵板燒果然味道更特出。🩵Meat Teppanyaki (1 Type)鐵板肉類一品宮崎豬扒🐷和雞扒🐔,以蒜香牛油香煎,入口嫩滑,伴碟有蘑菇🍄造形的櫻桃蘿蔔🥕,可以

入門八道業廚師發辦套餐 $688/位
🩵沙律

🩵前菜
乳酪巴拿馬火腿配菠蘿🍍

🩵Seafood Teppanyaki (2Types)
鐵板海鮮二品
南非鮑魚 新鮮嫩滑彈牙,大廚加入蒜蓉煎香好入味👍🏻
扇貝🐚 亦加入了黑蒜醬好香口,煮得剛好,十分juicy.

大蝦🦐 爽口大蝦,手掌般大,新鮮👍🏻

🩵Meat Teppanyaki (1 Type)
鐵板肉類一品
宮崎豬扒🐷和雞扒🐔,以蒜香牛油香煎,入口嫩滑,伴碟有蘑菇🍄造形的櫻桃蘿蔔🥕,可以解。

🩵Fried Rice 炒飯
海膽炒飯🤩飯粒炒至乾身,加入🥚蛋,🥕紅籮蔔,🧄蒜頭,上面鋪了一大片海膽刺身,再撈勻進食,海膽鮮味都滲入飯中。食得好開胃😋

🩵Soup

入門八道業廚師發辦套餐 $688/位
🩵沙律

🩵前菜
乳酪巴拿馬火腿配菠蘿🍍

🩵Seafood Teppanyaki (2Types)
鐵板海鮮二品
南非鮑魚 新鮮嫩滑彈牙,大廚加入蒜蓉煎香好入味👍🏻
扇貝🐚 亦加入了黑蒜醬好香口,煮得剛好,十分juicy.

大蝦🦐 爽口大蝦,手掌般大,新鮮👍🏻

🩵Meat Teppanyaki (1 Type)
鐵板肉類一品

🩵Red Horse 🍺$88/杯

📍燚 (大埔)
大埔翠樂街11號美豐花園地下10號舖
2023-11-18 36 views
聽朋友介紹呢間大埔隱世鐵板燒幾特別,今日過嚟食,個門口又真係幾得意😂撳門鐘就會有staff出嚟開門,入面位置唔多,好彩有book位👍🏻我哋揀咗入門八道菜廚師發辦套餐 每人$688,前菜係泡泡柚子汁配煙三文魚,食落好fresh✨鵝肝配菠蘿魚子醬,睇落已經好開胃,上面仲有金箔🤣估唔到同鵝肝咁配帶子配鮑魚多士同東星班,東星班煎得好香,鮑魚調味剛剛好,搭配鬆脆嘅多士,口感一流主菜係宮崎縣豬扒同秋田縣雞扒✨外層都煎得金黃脆口,裏面嘅肉質都仲係好鮮嫩多汁👍🏻最鍾意配佢哋特製嘅果醬一齊食海膽蟹籽炒飯都唔錯,咬落脆卜卜,幾特別,海膽都夠新鮮🫰🏻最後仲有黑松露麵豉湯同紅豆pancake結尾,今餐係一個唔錯嘅體驗👍🏻

海膽蟹籽炒飯都唔錯,咬落脆卜卜,幾特別,海膽都夠新鮮🫰🏻

2023-11-17 38 views
《燚 (大埔)》今日係大日子,去食餐好西賀一賀,晏晝食呢間鐵板燒都幾抵,環境氣氛都好好😋🐟北海道煙三文魚沙律前菜食個沙律清一清口腔準備之後嘅主菜,三文魚煙薰味配埋沙律菜同泡泡醋汁夾得嚟好有新鮮感🦆魚子醬菠蘿鵝肝🍍呢個冷盤由三樣看似風馬牛不相及嘅食材組成,冷鵝肝無煎嘅咁油膩,鹹味嘅魚子醬配甜酸嘅菠蘿唔會好搶味,配搭比意想中出色😋🐟鐵板東昇斑鮑魚好彩有提前訂到枱,聽師傅講佢地嘅堅持係海鮮唔會擺過夜。如果午市要食海鮮就要提早講定,師傅當日去街市攞完貨就即時處理🥹難怪食落鮑魚肉質彈牙,東昇斑皮夠爽滑肉夠嫩滑,是滿滿嘅骨膠原同蛋白質🐣黑松露雞扒食完海鮮再嚟巨無霸雞扒😋係蛋白質嘅加加加大,松露醬嘅濃味配返嫩滑嘅雞扒大啖食落去之後味道係齒頰留香🤤🍚蛋炒飯 麵豉湯鹹點係由最簡單嘅蛋炒飯同落左手打豬肉丸嘅麵豉湯作結。蛋炒飯好似有手有腳都識整,但偏偏平凡中見不平凡,飯粒粒分明,炒得乾身有蛋香;麵豉湯入麵嘅豬肉丸彈牙,仲令到個湯香濃左。補多一句,當日由於個胃有啲唔舒服,師傅都好好咁見我想要多碗熱湯暖下胃就即刻比多碗我🫶🏻🍰可麗餅最最最後嘅係可麗餅做甜品,蛋漿調配嘅比例好好,令到餅皮煙韌唔易穿,包住滿滿嘅紅豆
《燚 (大埔)》

🐟北海道煙三文魚沙律

🦆魚子醬菠蘿鵝肝🍍

🐟鐵板東昇斑鮑魚

🐣黑松露雞扒

🍚蛋炒飯 麵豉湯

🍰可麗餅
最最最後嘅係可麗餅做甜品,蛋漿調配嘅比例好好,令到餅皮煙韌唔易穿,包住滿滿嘅紅豆餡每啖都好滿足

食物質素 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
用餐體驗⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
性價比 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

如果你都想試下呢間用料新鮮,氣氛一流,師傅有愛嘅鐵板燒,記得bookmark定呢間餐廳,約埋三五知己一齊嚟試下👨‍👨‍👧‍👦

地址: 大埔翠樂街11號美豐花園地下10號舖
鐵板燒鮑魚東昇斑
黑松露煎雞扒
蛋炒飯  手打豬肉丸麵豉湯
紅豆可麗餅
慶祝生日飯,梗系要搵間好啲嘅餐廳。今日黎到呢間位於大埔嘅「燚」食鐵板燒,仲要有omakase套餐。另外,只有酒精飲品,日本酒、紅白酒、威士忌、生啤。👨🏻‍🍳入門八道菜廚師發辦套餐 $688一人2)🦐大虎蝦配東星班🫧🍋泡沫檸檬柚子汁🫧 1) 🐖日本宮崎豬肉眼扒、蒜蓉牛油汁、日本迷你蘿蔔切成好可愛嘅🍄~ 豬扒實肉彈牙又多汁2) 🐓日本秋田雞扒、蒜蓉牛油汁、日本迷你蘿蔔切成好可愛嘅🍄~ 雞扒嫩滑Juicy 🍚🥚三色菜+蛋炒飯手打肉丸+海帶面豉湯➕🦪🦪再order半打法國生蠔~肥美、鮮甜

👨🏻‍🍳入門八道菜廚師發辦套餐 $688一人

[沙律]
🐟煙三文魚沙律
🫧泡沫黑醋汁🫧

[前菜]
魚子醬、金箔、鵝肝、菠蘿
🫧🍍泡沫菠蘿柚子汁🫧
~原來菠蘿配鵝肝系好夾,唔食鵝肝嘅朋友都唔會覺得腥。

[鐵板海鮮]

Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
💁‍♀️💁‍♂️ 9/11/2023(Thu), Dinner🍽💁‍♀️為食妙妙同💁A先生忙完🙎‍♂️小朋友嘅呈分試之後,決定要食返餐好嘅慰勞一下作為家長嘅付出🤣。今次我哋揀咗太和附近嘅一間好神秘嘅餐廳 - 燚 ,佢嘅門面就係一度木門,從外面完全睇唔到餐廳嘅內部,神秘得嚟私隱度又高😎。餐廳係食偏fusion嘅鐵板燒,由酒店前主廚主理,食物嘅烹煮方式同擺盤都比一般鐵板燒精緻😍。餐廳座位唔多,大約都係6個鐵板燒位另外再加兩張卡位,坐得舒服唔會迫狹,適合慶祝生日🎂或者紀念日,而當晚坐喺鐵板燒位嘅3對食客就正正係黎慶祝。可惜我哋遲咗訂位,坐唔到鐵板燒位,只能坐卡位,唔可以邊食邊睇廚師煮鐵板燒嘅情況。不過廚師都好好人👍👍👍,喺佢忙完鐵板燒枱嘅客人之後都有嚟問返食物嘅意見,又會講多啲食物嘅煮法。總括嚟講今晚係個好好嘅體驗,下次要早多少少訂鐵板燒枱嘅位邊睇廚師煮邊食。而今晚我地order咗🍽:🔆 入門8道菜廚師發辦套餐($688/person)🍽️ 沙律(煙三文魚沙律)鹹香嘅煙三文魚卷住新鮮爽脆嘅沙律菜,伴碟有車厘茄、龍珠果同埋一啲白色泡泡🫧。簡簡單單咁,但唔見有沙律汁嘅?!其實廚師上菜時已經介紹咗碟上面嘅泡

而今晚我地order咗🍽:

🔆 入門8道菜廚師發辦套餐($688/person)

🍽️ 沙律(煙三文魚沙律)
鹹香嘅煙三文魚卷住新鮮爽脆嘅沙律菜,伴碟有車厘茄、龍珠果同埋一啲白色泡泡🫧。簡簡單單咁,但唔見有沙律汁嘅?!其實廚師上菜時已經介紹咗碟上面嘅泡泡🫧就係黑醋泡泡🫧,可以當沙律汁咁撈埋一齊入口。呢個安排幾特別,有啲份子料理嘅感覺。

🍽️ 前菜(鵝肝凍)
由上面到下面每層分別係:金箔魚子醬、菠蘿肉、鵝肝凍同埋菠蘿果蓉,一鹹一甜咁互相間隔。入口味道口感同樣豐富,有粒粒鹹鹹哋嘅魚子醬,加上香甜菠蘿🍍片同果蓉,再連埋幼滑嘅鵝肝。一啖有晒咁多種味道,菠蘿🍍嘅清甜解咗鵝肝嘅膩,配合得好好👍🏻。

🍽️ 鐵板海鮮兩品(扇貝、東星斑、鮑魚x2)
海鮮方面每人有兩款,今晚我哋兩個set總共食到3款,包括有扇貝、東星斑同埋鮑魚,配竹炭鹽同埋柚子泡泡。

扇貝鐵板燒過之後配黑松露牛油,入口扇貝剛熟嫩滑,再加上黑松露嘅香氣,十分吸引。東星斑魚肉都好大件厚肉,簡簡單單食返魚肉嘅鮮嫩。最有驚喜嘅就係鮑魚,配上蒜蓉去鐵板燒,每位有2隻,雖然唔係太大隻,但廚師煮得剛剛好,肉質彈牙而且入味,我哋都食得好滿意。

🍽️ 鐵板肉類一品(日本雞肉、日本豚肉)
至於肉類就每個set有一款,廚師安排咗俾我哋嘅分別係日本雞肉同埋日本豚肉,配蒜香牛油汁同竹炭鹽,同一粒切成蘑菇🍄形狀嘅車厘子蘿蔔。

雞肉皮脆肉嫩,入口彈牙而且充滿肉汁,仲有一個廚師秘製嘅微辣醬汁,食落香口惹味。至於豚肉就係厚切嘅,豬肉好怕煮過咗火會乾柴,呢度就無呢個問題,有肉味得嚟仲好有肉汁。豚肉都配有一個秘製醬汁,呢一款就甜甜酸酸,開胃又解膩。

🍽️ 炒飯(海膽炒飯)
炒飯炒得乾身爽口,飯粒炒得粒粒分明,再放上一片海膽喺飯上面,食嘅時候將海膽同炒飯拌勻,令到海膽嘅鮮甜味滲入飯粒入面,再加埋脆口嘅牛油渣粒粒,味道同口感都一流👍🏻。

🍽️ 湯(手打黑豚肉丸麵豉湯)
麵豉湯味道唔會死鹹,加埋昆布同埋手打嘅黑豚肉丸,帶出一啲鮮甜味道。手打肉丸入口鬆化唔死實,喺食完咁豐富嘅鐵板燒之後食都唔會覺得太大負擔,整個湯品飲落係順喉舒服嘅。

🍽️ 甜品(吉士紅豆🫘可麗餅)
由餅皮到吉士再到紅豆🫘都係自家製嘅,甜度控制得宜,所以食落唔會覺得過甜。餅皮比一般煙韌,而紅豆🫘蓉嘅紅豆🫘味香濃。作為紅豆🫘控嘅A先生十分滿意👍🏻!
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:9/🔟
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:9/🔟
👉🏻 私隱度高嘅fusion鐵板燒餐廳,適合幾個人嘅細group組合食飯或者慶祝
A先生車友指數 🚗
🛣️ 交通容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
🅿️ 泊車容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 餐廳附近就有唔少錶位🅿️,等一等好快有得泊
👉🏻 太和站或者大埔中心行過嚟都係10分鐘左右路程,交通尚算方便
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2023-11-09
$750 (Dinner)
2023-11-13 19 views
今日嚟到大埔一間隱世鐵板燒餐廳,位於翠樂街11號美豐花園地下,門口係一道閉上既大木門,俾人一種神秘嘅感覺。煙三文魚沙律🥗首先第一道菜係煙三文魚野菜沙律,廚師用煙三文魚捲着沙律菜,再配上泡沫醬汁,味道酸甜好開胃。巴拿馬火腿夾乳酪配蟹籽菠蘿🍍Parma Ham 夾上芝士,味道咸香,配上新鮮菠蘿、柚子醬汁的果香,作為前菜十分有層次而滿足鐵板海鮮兩品🔥東星班+虎蝦東星班肉質細嫩,保留左星班本身彈牙嘅口感,配上竹炭粉末,將魚既鮮味升華到另一個層次。虎蝦肉質爽滑,配搭蝦頭裏面嘅蝦膏一齊食,甘香味濃。鮑魚+帶子全部材料都由師傅親自挑選,十分鮮甜火喉剛剛好,不會過熟,經鐵板燒後更帶出鮮味秋田縣雞扒🐔雞扒火喉恰到好處,燒至脆皮亦保留肉質嫩滑,配上兩種醬汁,分別係蔬菜醬汁以及奶油醬汁,清新而不膩。鐵板燒豬扒🥩豬扒選用黑豚肉,肉質有咬口而不韌,油脂分布均勻,旁邊亦以柚子醬泡泡伴碟,蘸上柚子醬清新的味道,令豬扒味道更豐富。海膽炒飯🍚飯粒煙韌,粒粒分明,充滿焦香。海膽既甘香味包裹着每一粒嘅飯,非常滿足。紅豆pancake 🥞Pancake 比平常的較煙韌,中間以紅豆蓉及吉士醬作夾心,作為結尾十分圓滿。

煙三文魚沙律🥗

巴拿馬火腿夾乳酪配蟹籽菠蘿🍍

鐵板海鮮兩品🔥
東星班+虎蝦

鮑魚+帶子
全部材料都由師傅親自挑選,十分鮮甜
火喉剛剛好,不會過熟,經鐵板燒後更帶出鮮味

秋田縣雞扒🐔

鐵板燒豬扒🥩

海膽炒飯🍚

紅豆pancake 🥞
2023-11-12 18 views
🔸沙律同前菜一上枱已經賣相吸引萬分,煙三文魚沙律卷配上酸甜既泡泡檸檬柚子汁,開胃!🔸白色鵝肝配沖繩菠蘿醬及魚子醬鵝肝可以話係典型少食多滋味嘅食物,今次配上魚子醬,表面加上金箔,呢個係咩呀?唔該晒份量十足!但沖繩菠蘿汁香口甜美,配上鵝肝更添清新可口既味道!🔸黑松露帶子配鮑魚多士🔸東星班配燒大蝦主菜到臨!繼續泡泡之旅 - 今次係黑松露泡泡,淨係擺碟已經要不斷影相打卡!燒東星班肉質彈牙有咬口,鮮味十足。大蝦更是明顯新鮮到港,肉質鮮嫩彈牙,配上微辣醬汁更惹味!帶子味道實在驚喜,黑松露既味道響口入面久久停留,帶子鮮味更是突出!鮑魚多士既味道層次豐富分明,鮑魚既鮮味、多士既香脆、蒜蓉嘅蒜香唔會太重,食完甚有樂而忘返既感受!🔸秋田縣雞排配酸辣醬汁及蒜香牛油汁雞肉煎至金黃脆口,入口軟滑,難得既係肉汁仍然豐富,入口滿足!🔸宮崎縣厚切黑豚肉扒落過廚既朋友都知,豬同雞既烹煮方法以至肉質味道都大相逕庭。今次廚師相當有心思,配上清新爽朗既果味醬汁,令豬肉食落味道絕不單一,豬肉既肉香味配上果香,感覺特別!🔸海膽炒飯炒飯鑊氣十足,配上大大舊既海膽,一啖飯一啖海膽,十分匹配!🔸黑松露麵豉湯淡淡既黑松露味,估唔到同麵豉

🔸白色鵝肝配沖繩菠蘿醬及魚子醬

🔸黑松露帶子配鮑魚多士
🔸東星班配燒大蝦

🔸秋田縣雞排配酸辣醬汁及蒜香牛油汁

🔸宮崎縣厚切黑豚肉扒

🔸海膽炒飯
炒飯鑊氣十足,配上大大舊既海膽,一啖飯一啖海膽,十分匹配!

🔸黑松露麵豉湯
淡淡既黑松露味,估唔到同麵豉湯相當夾,飲落絕不一般!

🔸吉士紅豆可麗餅
甜品以呢個可麗餅收結,相當完美。可麗餅、紅豆、吉士,每一樣食材都恰到好處,味道各自突出又唔會太濃味而蓋過其他味道,味道層次多元,不知不覺就食曬了!

2023-11-09 30 views
「燚」位於大埔,主打鐵板燒,今次我地叫咗8道菜嘅鐵板燒Omakase, 每人$688😍,每道茶嘅賣相都好靚呀😚,另外我地仲單點咗生蠔&啤酒,一定要同大家分享下😆🔹️ 生蠔🦪 $152/4隻生蠔真係好大隻呀,超新鮮!師傅話唔係成日有呀!入門廚師發辦套餐 $688🔹️煙三文魚沙律🥗🔹️前菜:乳酪 parma hamParma ham 包住乳酪,配埋菠蘿汁,味道好有層次呀。🔹️鐵板海鮮兩品師傳準備咗醬汁超美味嘅黑松露扇貝、非常爽口又大隻嘅孔雀飽魚、好鮮甜厚肉嘅東星班&鰻魚,一共4款比我地share😍,每款海鮮嘅用料都好高質,值都一讚係師傅嘅手勢和調味,真係一流。🔹️鐵板肉類一品我和朋友揀左宮城豬🐖和秋田雞🐥share。宮城豬肉質厚實,入口好香,秋田雞超嫰滑,雞皮燒到好香。🔹️炒飯🔹️甜品🔹️Beer - Kirin & Red Horse🍺

🔹️ 生蠔🦪 $152/4隻
生蠔真係好大隻呀,超新鮮!師傅話唔係成日有呀!

入門廚師發辦套餐 $688
🔹️煙三文魚沙律🥗

🔹️前菜:乳酪 parma ham
Parma ham 包住乳酪,配埋菠蘿汁,味道好有層次呀。

🔹️鐵板海鮮兩品

🔹️鐵板肉類一品

🔹️炒飯

🔹️甜品

🔹️Beer - Kirin & Red Horse🍺

2023-11-08 24 views
難得放假,重遊下大埔,除左睇下雀仔,仲更係要周圍食好野輕鬆一下😋今次試吓呢間鐵板燒,食左個豐盛brunch,估唔到有意外驚喜前菜-煙三文魚沙律配黑醋泡泡第一次見識泡泡汁,好驚喜,除左賣相好睇,又令到食物每一啖都充滿曬醬汁,黑醋泡泡完全滲透落食物。👍🏼南非鮑魚新鮮食材簡單煮已經好好味🤤超多蒜蓉,好香,又完全食到鮮味😋鮑魚好嫩滑彈牙。雞扒鮮嫩多汁嘅雞肉配微辣嘅秘製醬汁,真係超好味😆😆😆仲有煎到脆卜卜嘅雞皮,超好食金泊魚子醬~鵝肝簡直好似食更雪糕,入口即溶,配合菠羅醬,清新不油膩最難忘的是新鮮東星斑魚塊同大蝦真係好鮮甜,好彈牙,要親自食過先知有幾好食💯💯💯💯💯最後是炒飯同甜品(紅豆班戟)因為已經食到好飽,所以試下味,男士食埋就完全夠飽😆😆🤣🤣🤣今日呢餐都真係大滿足,食物好,環境吾錯,店員都好好傾,好親切,期待下次再去🥰🥰😆😆

前菜-煙三文魚沙律配黑醋泡泡

南非鮑魚

雞扒

金泊魚子醬~鵝肝
簡直好似食更雪糕,入口即溶,配合菠羅醬,清新不油膩

最難忘的是新鮮東星斑魚塊同大蝦
真係好鮮甜,好彈牙,要親自食過先知有幾好食💯💯💯💯💯

最後是炒飯同甜品(紅豆班戟)
因為已經食到好飽,所以試下味,男士食埋就完全夠飽😆😆🤣🤣🤣

是日朋友請客,帶我到大埔吃隱世鐵板燒,木門感覺神秘,裡面別有洞天紅馬啤酒與友人每一人杯啤酒,啤酒很香麥味,帶點點甜味煙三文魚沙律配黑醋泡泡汁酸酸甜甜的醬汁,配上大片煙三文魚,味道甜咸適中,裡面包裹沙律菜,是打開味蕾的前菜法國生蠔(特大號)蠔肉飽滿,加點檸檬汁和生蠔汁,非常鮮甜帶點礦物味,超級推介魚子醬海膽配帶子刺身新鮮肥厚的帶子刺身,舖上咸味的魚子醬和鮮甜海膽,口感味道豐富,極鮮味魚子醬配半熟日本蛋橙黃色的蛋黃很香蛋味,攪拌後配咸香的魚子醬是絕配黑松露帶子配東升斑魚肉鮮甜彈牙,魚皮都很脆身,吃得出食材新鮮;帶子配黑松露非常合拍,煮得剛熟咬落軟冧鰻魚配蒜蓉大連鮑魚同樣非常新鮮彈牙的鱔肉,很厚身口感十足;鮑魚配上調味香口蒜蓉,Q彈口感讓人讚不絕口宮崎豬扒鬆軟脆口的豬肉,入口多汁,配特製香甜醬汁,非常有驚喜澳洲牛柳點了七成熟,但肉質仍很鮮嫩,香牛肉味,口感鬆軟紅豆吉士可麗餅粒粒紅豆與吉士醬融合,可麗餅帶點煙韌,不會太甜,完美的包號以食材新鮮和味道來說,這餐可謂性價比很高,非常推介

紅馬啤酒
與友人每一人杯啤酒,啤酒很香麥味,帶點點甜味

煙三文魚沙律配黑醋泡泡汁

法國生蠔(特大號)
蠔肉飽滿,加點檸檬汁和生蠔汁,非常鮮甜帶點礦物味,超級推介

魚子醬海膽配帶子刺身

魚子醬配半熟日本蛋
橙黃色的蛋黃很香蛋味,攪拌後配咸香的魚子醬是絕配

黑松露帶子配東升斑

鰻魚配蒜蓉大連鮑魚

宮崎豬扒
鬆軟脆口的豬肉,入口多汁,配特製香甜醬汁,非常有驚喜

澳洲牛柳
點了七成熟,但肉質仍很鮮嫩,香牛肉味,口感鬆軟

紅豆吉士可麗餅
粒粒紅豆與吉士醬融合,可麗餅帶點煙韌,不會太甜,完美的包號

以食材新鮮和味道來說,這餐可謂性價比很高,非常推介
有朋友曾經介紹過呢間名字特別嘅 鐵板燒餐廳,呢日喺太和站附近,有足夠時間,就特登行過去試吓🤣叫咗 $688「入門八道菜廚師發辦套餐」サラダ Daily Salad 沙律前菜 Appetizer 前菜海鮮鉄板焼き2種類 Seafood Teppanyaki (2 Types) 鐵板海鮮兩品肉鉄板焼き1種類 Meat Teppanyaki (1 Type) 鐵板肉類一品チャーハン Fried Rice 炒飯吸物 Soup 湯デザート Dessert 甜品サラダ Daily Salad 沙律🥗係「煙三文魚野菜沙律」,煙三文包住沙律菜🥗,造成卷狀,簡單好食又容易食😋,仲落咗啲「泡泡沙律汁」😋前菜 Appetizer 前菜係「巴馬火腿蜜瓜」,意大利🇮🇹prosciutto 有鹹香,配埋好甜嘅蜜瓜🍈,好夾😋,仲加有菠蘿柚子醬汁🤩海鮮鉄板焼き2種類 Seafood Teppanyaki (2 Types) 鐵板海鮮兩品係「東升斑+黑松露牛油扇貝」,兩樣都好鮮味,特別係東星班,魚皮煎到脆脆哋,魚肉好鮮甜😋;旁邊仲有「檸檬柚子泡泡」🤩肉鉄板焼き1種類 Meat Teppanyaki (1 Type)

叫咗 $688「入門八道菜廚師發辦套餐」

サラダ Daily Salad 沙律

前菜 Appetizer 前菜

チャーハン Fried Rice 炒飯

吸物 Soup 湯

デザート Dessert 甜品

サラダ Daily Salad 沙律🥗

前菜 Appetizer 前菜

係「澳洲牛肉」,要咗 medium,牛肉超級軟熟,仲可以同脆卜卜嘅獨子蒜片🧄同 加 wasabi 一齊食,非常可口美味😋

チャーハン Fried Rice 炒飯
炒到粒粒分明,香口,幾好味😋

デザート Dessert 甜品
係「自家製 pancake」,pancake 包住 custard 同埋 anko,anko 用十勝紅豆做,大大粒好好豆味😋
2023-10-31 816 views
大埔友介紹有間隱世日式鐵板燒喺太和,今日就去試下~ 的確幾隱世,要按門鈴先開門😅 餐廳坐位不多,要試好嘢記得要訂位~ 咁好feel當然要飲返杯啦🍻 叫左兩位都是“入門8道菜廚師發辦套餐”$688 先來個前菜煙三文魚沙律配上泡泡沙律醬,視覺上更勝一籌👍 乳酪parmaham墊底的是新鮮菠蘿和濃濃帶肉的菠蘿汁 鐵板燒東星斑和活鰻魚東星斑皮厚有嚼口,肉嫩,魚味濃~厚厚的燒鰻魚冇得輸,點整都好味,鐵板燒更香😍 南非鮑魚和牛油蒜蓉扇貝鮑魚肉質爽口彈牙,牛油蒜蓉跟扇貝是絕配,味道超夾😋😋😋 宮崎縣厚切黑豚排其貌不揚厚厚的一塊排,但原來肉質極嫩,肉味濃仲好juicy添👏 秋田縣雞排雞皮煎得好香脆,但又吾會過火,火喉拿捏得不錯👍 最後還有果腹的炒飯,但我只食了一半,因為已經好飽,還要留肚食甜品呢😅 吉士十勝紅豆可麗餅可麗餅比薄餅更薄,餡料十足,滿足第二個胃,Sweet ending 😍
大埔友介紹有間隱世日式鐵板燒喺太和,今日就去試下~

的確幾隱世,要按門鈴先開門😅

餐廳坐位不多,要試好嘢記得要訂位~

咁好feel當然要飲返杯啦🍻

叫左兩位都是“入門8道菜廚師發辦套餐”$688 先來個前菜

煙三文魚沙律
配上泡泡沙律醬,視覺上更勝一籌👍

乳酪parmaham
墊底的是新鮮菠蘿和濃濃帶肉的菠蘿汁

鐵板燒東星斑和活鰻魚
東星斑皮厚有嚼口,肉嫩,魚味濃~
厚厚的燒鰻魚冇得輸,點整都好味,鐵板燒更香😍

南非鮑魚和牛油蒜蓉扇貝
鮑魚肉質爽口彈牙,牛油蒜蓉跟扇貝是絕配,味道超夾😋😋😋

宮崎縣厚切黑豚排

秋田縣雞排
雞皮煎得好香脆,但又吾會過火,火喉拿捏得不錯👍

吉士十勝紅豆可麗餅
2023-10-29
$800 (Lunch)
  • 南非鮑魚
  • 牛油蒜蓉扇貝