JA Kitchen

見朋友分享依間食晚餐食物好豐富又吸引原來9點後有宵夜時段依家好多餐廳9點後都已經關門想同朋友傾耐啲都唔知去邊好但依到有提供宵夜至凌晨一點自選1款小食+3款串物+包啤酒1杯/日本白桃果汁份量真係好啱我哋兩個朋友目的為咗傾計有個環境舒適唔趕人走又有啲食物得閒咬兩下❤️❤️🔅 醉花螺真心好吃!肉質超嫩,醬汁濃郁,嚼起來還帶點香氣,好想再繼續食多啲!🔅日本三葉浸花甲清新又好味,花甲嘅鮮甜搭配三葉嘅香氣,口感滑滑的🔅燒雞心血管串外焦內嫩,口感彈牙🔅 鹽燒雞頸肉鮮嫩多汁,鹽香撲鼻,肉質滑口🔅 七味燒脆胸軟骨串外焦內嫩,香辣味十足,咬下去脆脆的超過癮,配上那獨特的七味粉,簡直讓人欲罷不能!店員推介唔怕辣嘅朋友仔可以配搭黃七味,辣味令到軟骨味道更昇華🔅 一口炸雞外酥內嫩,金黃酥脆,咬下去好juicy,搭配醬料更是絕配!🔅 蒜蓉燒北海道生蠔一上菜已經香氣撲鼻,蠔肉大隻鮮甜,搭上香濃的蒜蓉,口感滑嫩,必試❣️🔅 蒲燒活鰻魚串外焦內嫩,甜醬香濃,魚肉滑潤,必點❣️🔅 鹽燒大蝦串鮮香四溢,蝦肉彈牙,鹽香恰到好處,建議用口咬剝蝦殼,順便啜埋鹽香🔅 鹽燒牛舌芯肉質鮮嫩,中間呈粉紅色,嚼勁十足,鹽味恰到好處,讓牛舌的香氣充
見朋友分享依間食晚餐食物好豐富又吸引

份量真係好啱我哋兩個朋友目的為咗傾計
有個環境舒適唔趕人走又有啲食物得閒咬兩下❤️❤️
醉花螺

日本三葉浸花甲

🔅燒雞心血管串外焦內嫩,口感彈牙

🔅 鹽燒雞頸肉鮮嫩多汁,鹽香撲鼻,肉質滑口

一口炸雞

蒜蓉燒北海道生蠔

🔅 蒲燒活鰻魚串外焦內嫩,甜醬香濃,魚肉滑潤,必點❣️

🔅 鹽燒牛舌芯肉質鮮嫩,中間呈粉紅色,嚼勁十足,鹽味恰到好處,讓牛舌的香氣充分釋放,特別適合下酒,牛舌心愛好者必食❣️

🔅 黑豚青提串肉質鮮嫩,搭配青提的酸甜,口感層次豐富,每一口都讓味蕾驚喜

🔅 鹽燒雞皮串外脆鹽香濃郁,簡直是完美的小吃,送酒一流!

🔅 燒汁大蔥雞肉串香氣四溢,雞肉鮮嫩多汁,搭配大蔥的清甜,吃起來超級滿足
自家製免治雞肉棒

🔅 自家製免治雞肉棒口感滑嫩,香氣濃郁,咬下去充滿肉汁,搭配雞蛋更美味

因為太美味而店長都好親切待人
  • 蒲燒活鰻魚串
  • 鹽燒大蝦串
  • 鹽燒牛舌芯
2024-11-14 1171 views
如果想試下創新嘅fusion味道,JA Kitchen絕對值得一試!間舖雖然唔算好大,但一入到去已經感受到個高級feel,裝修簡約時尚,仲要配埋個mood lighting,影相一流!今次試左佢地嘅testing menu $580前菜嘅日本白子蒓菜柚子酸汁已經好吸引,白子香濃滑嫩,配埋清新嘅柚子香,開胃感爆燈!個海產冷盤嘅花雕大頭蝦真係好正,蝦肉爽彈有嚼頭,花雕香氣入口即散發,連埋隻南非活鮑魚,鮮味十足!最搶鏡一定係個煙燻香箱蟹肉確無骨阿波尾雞翼,上菜嗰陣係用個木盒裝住,打開嗰下煙霧四散,好有格調!雞翼外皮脆卜卜,蟹肉鮮甜多汁,香氣撲鼻!北海道帶子係我心水推介,帶子新鮮甜美,個蟹粉牛乳汁香濃惹味,配埋爆彈口感嘅海葡萄,層次感十足!蟹黃蟹肉春卷天婦羅酥脆無油膩,蟹黃香濃得嚟又唔會太漏。主菜方面,我試過牛柳同黑豚,兩樣都好出色!牛柳嫩滑多汁,黑豚肉質軟腍有蓉蓉口感,配埋山葵提香提味,好開胃!蒲燒鰻魚木棉豆腐手卷。個鰻魚燒得啱啱好,外皮香脆,入面嘅肉質軟嫩多汁,蒲燒醬甜中帶鹹,配埋軟綿綿嘅木棉豆腐,包埋手卷食落去層次感十足!月本高菜白飯魚炒飯真係出乎意料咁好食!粒粒飯粒晶瑩飽滿,個高菜香氣

今次試左佢地嘅testing menu $580

蟹黃蟹肉春卷天婦羅酥脆無油膩,蟹黃香濃得嚟又唔會太漏。

月本高菜白飯魚炒飯真係出乎意料咁好食!粒粒飯粒晶瑩飽滿,個高菜香氣陣陣,啲白飯魚炒到香脆,成碟飯香氣四溢,食落唔會覺得漏,反而有種清新嘅感覺。

赤焰湯新竹米粉都係一絕,啲湯底香辣惹味,米粉嘅質地勁柔滑,一啖接一啖停唔到口!

最後嘅焦糖奶凍都做得好出色,滑溜香甜,唔會太膩!

錦上添花嘅係而家訂枱仲有送南非活鮑魚優惠,以呢個價位嚟講真係超值!想去一定要提早預約。
2024-11-09
Dinner
  • 海產冷盤
2024-12-27 59 views
位置比较偏,坐地铁到最近的车站再走过去需要十多分钟大概,如果uber之类直接定位就可以。店面精致,风格明显,路过的人经常会停步来看。因为是圣诞节,店内还设有小圣诞树,氛围特别好。店内面积不大但够用,温馨不拥挤,去的那天旁边还有家庭聚会,女朋友和我比较喜欢热闹,蹭一下节日氛围和聚会氛围还挺开心。店员特别热情,订的入座时间是20:00,因为肚子饿了,提前一小时到也可以入座,不会说粤语,店员虽然不太会普通话但也很耐心的在介绍菜品和提供服务。当日酒品好喝也好看,说是店长自己做的,具体名字忘记了,是煮酒类饮品,热的时候果香浓郁,微甜也有酒香,温度冷却后葡萄酒香浓郁,不涩口不发苦。而后的菜品根据个人和女朋友的爱好来说,最爱的是蟹肉天妇罗和蟹黄苏面,蟹肉蟹黄量足新鲜,性价比高,果木熏鹌鹑和黄油吐司味道不错,鹌鹑处理很好没有腥气,裹点吐司上的黄油再入嘴,果木香,黄油香和肉香层次很丰富,和牛品质不错,挺肥美,但个人不太爱油腻食物,另外店里部分菜品是清酒煮或腌制,介意或忌口可以提前说明。最后甜点是圣诞提拉米苏,用的是酒渍水果而非酒浸手指饼干,酒味更浓,挺好吃。总体好评,在香港的第一顿所以印象很深刻,女朋友
店面精致,风格明显,路过的人经常会停步来看。
因为是圣诞节,店内还设有小圣诞树,氛围特别好。

和牛品质不错,挺肥美,但个人不太爱油腻食物,
另外店里部分菜品是清酒煮或腌制,介意或忌口可以提前说明。

总体好评,在香港的第一顿所以印象很深刻,女朋友和我都还挺喜欢。
2024-12-22
$1080 (Dinner)
有驚喜高水準嘅私房級日菜行過見到餐廳裝修華麗 設計特別,所以試吓食物質素服務員都好Nice 招呼周到仲安排特別座位俾我既小朋友而且知道個冷氣風口吹住頭即刻幫我調細 真係好貼心食物未到時就去左個洗手間一開門廁所板係自動打開😂第一次見餐廳係用自動廁所板感覺好乾淨衞生👍🏻👍🏻即刻好似去咗日本 個感覺返左黎講返餸菜,感受到廚師嘅精心同用心 食物都好新鮮 色香味俱全本身我都好鍾意食銀鱈魚都係第一次食芒果焗 味道原來好夾 真係一試難忘😋原來呢間餐廳營業到凌晨而家真係好少餐廳開到咁夜之後遲咗收工都可以再黎
有驚喜高水準嘅私房級日菜

行過見到餐廳裝修華麗 設計特別,所以試吓食物質素
服務員都好Nice 招呼周到
仲安排特別座位俾我既小朋友
而且知道個冷氣風口吹住頭
即刻幫我調細 真係好貼心

食物未到時就去左個洗手間
一開門廁所板係自動打開😂
第一次見餐廳係用自動廁所板
感覺好乾淨衞生👍🏻👍🏻即刻好似去咗日本 個感覺返左黎

講返餸菜,感受到廚師嘅精心同用心 食物都好新鮮
色香味俱全

本身我都好鍾意食銀鱈魚
都係第一次食芒果焗
味道原來好夾 真係一試難忘😋

原來呢間餐廳營業到凌晨
而家真係好少餐廳開到咁夜
之後遲咗收工都可以再黎
If you’re in Jordan, you HAVE to check out this incredible restaurant that just recently opened  ! The chef combines Japanese techniques with stunning presentations, creating unforgettable dishes that are pure bliss and he has more than 20 years of experience. 💖We treated ourselves to the Tasting Menu and it was a feast for the senses! Each dish was a masterpiece, starting with the silky silver cod appetizer, perfectly complemented by fresh ingredients. 🐟✨The meal kicked off with a delicate plat

The meal kicked off with a delicate platter of fresh cod milt. Its silky texture paired with a zesty sauce and radish puree was simply refreshing!

The seafood platter was divine—fresh abalone and sweet clams paired with flavorful sauces. And those grilled oysters? Simply heavenly! 🦪💕

Next up was the Kansai clams, bursting with sweetness and juiciness. Enhanced by a flavorful XO sauce, they were a delightful treat that truly showcased the chef’s skill!

One standout was the smoked crab stuffed chicken wings, which were crispy and bursting with flavor. The seasonal dish featuring sweet clams in XO sauce was a delightful surprise, too! 😋

We also savored a crispy eel and tofu roll that was sweet and crunchy—so addictive!

For mains, we chose between the tender prime beef and juicy Spanish pork, both served with unique condiments that enhanced every bite. 🍖🥢

Last but not least we had a choice between fragrant Japanese mustard greens rice—aromatic and comforting—or the spicy Hsinchu rice noodles, which had a vibrant, flavorful broth that warmed our hearts.

To top it off, the homemade caramel vanilla pudding was the perfect sweet ending to our meal.

Don’t forget to make a reservation for some amazing complimentary dishes! 🌟

What a night! Can’t wait to go back! ❤️✨
Dining Offer
Tasting Event
2024-12-09 231 views
呢晚想同男朋友約會食個宵夜串燒🍢呢間餐廳好有情調 入去就覺得好靚臨近聖誕有棵粉色聖誕樹🎄入座之後發現啲餐具擺設都好有心思❤️即刻都想去富士山🗻一轉啦首先叫咗杯啤酒同白桃果汁🍹🍺個啤酒杯好可愛😍即刻好想飲而白桃果汁唔係假果汁味 好好飲🫶🏻之後就有三款前菜:醉花螺、日本三葉浸花甲、炸日本白蝦仔❤️三款都唔錯,白蝦仔炸得好脆,好似食蝦餅,好適合配酒;花甲就正常~我最鍾意係醉花螺,好入味,要飲埋啲汁!都係有酒味!跟住就到一系列嘅串燒啦🙌🏻🙌🏻呢三串係雞肝、雞心同雞心血管🫀我自己從小到大鍾意食雞心嘅!不過雞心血管就真係第一次食,如果你鍾意食內臟嘅話都會鍾意!不過我就唔太鍾意食雞肝~跟住就係牛舌、牛肉串同埋雞串~我比較鍾意食牛舌,特別少少~呢三串就係雞軟骨、大蝦同埋脆軟骨串!脆軟骨真係第一次食,有少少脆嘅口感,有少少偏硬,如果你鍾意有口感嘅可能會鍾意食。我個人覺得大蝦係最好食嘅,食得出好新鮮好Juicy,食完想再食多串😚呢個係蒜蓉燒北海道生蠔🦪生蠔鮮甜,連埋啲蒜食簡直係完美!啲生蠔仲好大隻😋最後就係雞皮串同埋鰻魚串❤️我覺得個鰻魚燒得啱啱好,個皮非常之脆,同埋個醬汁調味都好好食~總括而言,我覺得啲海鮮同
呢晚想同男朋友約會食個宵夜串燒🍢

首先叫咗杯啤酒同白桃果汁🍹🍺
個啤酒杯好可愛😍即刻好想飲
而白桃果汁唔係假果汁味 好好飲🫶🏻

之後就有三款前菜:
醉花螺、日本三葉浸花甲、炸日本白蝦仔❤️

跟住就到一系列嘅串燒啦🙌🏻🙌🏻

呢三串係雞肝、雞心同雞心血管🫀

跟住就係牛舌、牛肉串同埋雞串~我比較鍾意食牛舌,特別少少~

呢三串就係雞軟骨、大蝦同埋脆軟骨串!

呢個係蒜蓉燒北海道生蠔🦪
生蠔鮮甜,連埋啲蒜食簡直係完美!啲生蠔仲好大隻😋

最後就係雞皮串同埋鰻魚串❤️
我覺得個鰻魚燒得啱啱好,個皮非常之脆,同埋個醬汁調味都好好食~總括而言,我覺得啲海鮮同魚係非常之新鮮同埋好味😋

2024-12-03
Last Night Supper
2024-12-07 229 views
🇭🇰JA kitchen🇭🇰好久沒有去吃這麼精緻的美食了。剛好在附近決定來這裡試一下~ 8到菜才580 真的非常划算!首先就是一個《白子刺身》,其實我不吃內臟的(服務員問我有什麼不吃但是我沒想到哈哈)看上去好看就嘗嘗了,味道一點也不腥,除了口感有點奇怪外,醬汁味道挺不錯。 《花雕花甲,海螺,大頭蝦》很新鮮,酒的味道不會搶過鮮味。《蟹肉無骨阿波密雞翅》很考功夫,不喜歡吃骨的人有福了,新鮮烤的,香脆嫩滑。《一品扇貝》那個迷你🦀居然可以吃,口感像薯片。另我印象最深是《浦燒鰻魚木棉豆腐手卷》非常新穎獨特的配搭還有味道!除了豆腐炸的有一點乾外,鰻魚和魚皮分開炸的確驚艷。比起牛肉我更推薦《西班牙黑豚肩》豬肉很嫩很多汁~相反牛肉就沒有那麼驚艷。 甜品是 《牛奶凍配焦糖脆脆》,牛乳很濃!特別一提‼️店主在衛生間放置不同女性用品,也太太太貼心了吧🥺🥺🥺 如果有新菜單我會回訪的~
🇭🇰JA kitchen🇭🇰

甜品是 《牛奶凍配焦糖脆脆》,牛乳很濃!

2024-12-06 233 views
今晚同一位退休了同事聚舊,去到佐敦道一間日式嘅餐廳,裏面嘅食物十分之美味,有有日本海產冷盤、鐵板季節海產、煙燻雞、蒲燒鰻魚豆腐手捲、鐵板牛柳及西班牙豚肉配山葵漬、白飯魚炒飯和精美甜品。今晚除了食物豐富外,大家交流內容亦都十分豐富,真係一個美好嘅晚上。😋

餐廳隱藏於佐敦一帶,於今年五月份才開業🙌🏻 這裡的主廚頗具經驗,以日式烹調技術配搭西日式擺設,呈現每一道讓人難忘的美食💕 ✂︎提前預訂還享有優惠🖌️𓏲𓏲 預訂ᴛᴀꜱᴛɪɴɢ ᴍᴇɴᴜ贈送鐵板南非活鮑魚一隻𓏲𓏲 預訂ᴏᴍᴀᴋᴀꜱᴇ贈送北海道香箱蟹一隻𓏲𓏲 預訂ᴊᴀ蟹宴贈送鐵板龍蝦半隻𓏲𓏲 預訂優惠必須於用餐日期前一天9pm前確認及完成落訂金程序✂︎❥$𝟱𝟴𝟬 𝕋𝕒𝕤𝕥𝕚𝕟𝕘 𝕄𝕖𝕟𝕦/ᴘᴇʀ ᴘᴇʀꜱᴏɴ🥢~~~~~~~~~~~~~~~~首先提供了新鮮的銀鱈魚白子作為開胃前菜✨ 白子中加了蒓菜、酸汁辣、蘿蔔蓉,滑溜溜的口感一不小心就吞下了,味道極清新💖👍🏻✂︎海產冷盤分別有花雕浸花螺,鮮甜爽脆🐚🫶🏻 鮑魚肉質幼嫩,配上花雕啫哩很惹味🦪 花甲清甜又爽口,還有一股獨特的香料氣味💚👍🏻✂︎鐵板岩手縣赤崎蠔不算大隻,不過肥嘟嘟的身型夠鮮甜🦪 用了原粒山椒煮成的山椒汁,咸香濃郁🥢✂︎煙燻香箱蟹肉釀無骨阿波尾雞翼的煙燻效果吸睛、煙燻氣味迷人😍🤤 烘得香脆的多士鋪上一層香箱蟹肉,又香又脆又鮮🦀🍞 阿波尾雞翼彌留著濃濃的煙燻氣味,肉質幼嫩,實在太美味了🐥👍🏻✂︎當晚的季節一品料理為關西地蜆🦪 蜆肉極為鮮甜多汁,加入
提前預訂還享有優惠🖌️
𓏲𓏲 預訂ᴛᴀꜱᴛɪɴɢ ᴍᴇɴᴜ贈送鐵板南非活鮑魚一隻
𓏲𓏲 預訂ᴏᴍᴀᴋᴀꜱᴇ贈送北海道香箱蟹一隻
𓏲𓏲 預訂ᴊᴀ蟹宴贈送鐵板龍蝦半隻
✂︎
~~~~~~~~~~~~~~~~

✂︎
當晚的季節一品料理為關西地蜆🦪 蜆肉極為鮮甜多汁,加入惹味的xo醬,更是滋味十足👅 旁邊有一隻炸得香脆的可愛蟹仔🦀

✂︎
紫菜包著木棉豆腐和厚厚的鰻魚,變成一份蒲燒鰻魚豆腐手卷🌯 將鰻魚的魚肉和魚皮分離,魚皮在鐵板上煎得像薯片般香脆🤤 味道甜甜的口感脆脆的,很喜歡💕🫶🏻

𓏲𓏲 𓏲𓏲 以下2選1 :
鐵板ᴘʀɪᴍᴇ牛柳裙邊口感軟綿綿、肉味濃郁🐮
鐵板西班牙黑豚肩幼嫩一咬爆汁🐷
兩者都配搭山葵漬、岩鹽、炸蒜,不同的風味🥢

𓏲𓏲 𓏲𓏲 以下2選1 :
日本高菜白飯魚炒飯加了洋蔥,香氣撲鼻迎面而來😍 即使飽足感十足也被清光🍚👍🏻
赤焰湯新竹米粉質感Q爽彈牙,橙黃色的湯底帶辣,又香又濃🌶️👍🏻

✂︎
自家製的焦糖脆脆雲呢拿奶凍作為當晚的甜品,ʜᴀᴘᴘʏ ᴇɴᴅɪɴɢ💚

JA Kitchen ,開業約半年的小店,主打OMAKASE形式的精緻fusion料理。📝 「会」 $580 / 位前菜白子x 蒓菜 x 酸汁 x 蘿蔔蓉本日海產冷盤以古月龍山花雕酒浸泡一晚的醉大頭蝦、醉花螺、花雕啫喱 x 鮑魚、爽脆海藻麵鐵板岩手縣赤崎蠔 x 有馬山椒汁濃厚煙燻香氣的蘋果木煙燻法國鵪鶉髀 x黃金芝士醬 x 好香脆的多士關西地蜆 x 自家製香濃惹味蒜蓉醬蒲燒鰻魚 x 薄脆鰻魚皮 x 好香脆的木棉豆腐手卷鐵板西班牙鬆化爽口黑豚肩(店家建議7-8成熟度) x 山葵漬 x 獨子蒜片鐵板prime軟腍牛柳裙邊 x 山葵漬 x 獨子蒜片日本高菜白飯魚炒飯,炒得乾身,粒粒分明,味道鹹鹹酸酸赤焰湯新竹米粉,自家製惹味辣湯底甜品焦糖脆脆奶凍,奶凍面層灑上雲呢拿籽,更突出濃滑奶香_______________JA Kitchen (佐敦)佐敦文英街33號地舖_______________

📝 「会」 $580 / 位

前菜
白子x 蒓菜 x 酸汁 x 蘿蔔蓉

本日海產冷盤

鐵板岩手縣赤崎蠔 x 有馬山椒汁

關西地蜆 x 自家製香濃惹味蒜蓉醬

蒲燒鰻魚 x 薄脆鰻魚皮 x 好香脆的木棉豆腐手卷

鐵板prime軟腍牛柳裙邊 x 山葵漬 x 獨子蒜片

日本高菜白飯魚炒飯,炒得乾身,粒粒分明,味道鹹鹹酸酸

赤焰湯新竹米粉,自家製惹味辣湯底

甜品
焦糖脆脆奶凍,奶凍面層灑上雲呢拿籽,更突出濃滑奶香

_______________

JA Kitchen (佐敦)
佐敦文英街33號地舖

_______________
餐廳暗藏佐敦內,以時令食材見稱製作創意而有質素料理,今次一嚐Specifically Omakase確是有種高手在民間的感覺!優質而有心思卻價格不高昂!是近來吃過最有驚喜的!一問之下知道餐單會不定時更換,相信不久又會心心念念他的味道而再訪~🔸Tasting Menu($580/位)▪️海產冷盤花雕大蜆|鮑魚|大頭蝦▪️鐵板季節海產·岩守縣生蠔▪️煙燻香箱蟹肉釀無骨阿波美雞翼▪️季節一品料理· 蟹肉腐皮春卷▪️鰻魚木棉豆腐手卷手卷▪️西班牙黑豚▪️美國牛柳裙邊▪️高菜白飯魚苗炒飯▪️赤焰新竹米粉▪️甜品·焦糖脆脆奶凍【前菜大蜆、鮑魚、大頭蝦】用上陳年花雕及杞子等養生材料醃製,酒味芳香而不搶奪鮮味.大蜆鮮嫩,大頭蝦更是蝦膏爆發!真心想不到隨後道道菜式也精彩!!特別喜愛用鐵板形式呈現的【岩守縣生蠔】加入自家製醬汁,蠔肉飽滿,香濃惹味; 【蟹肉腐皮春卷】一咬香脆,內裏暗藏大量蟹肉及蟹黃,香濃蟹味極度滋味!這兩道,好想即時再安哥!【鰻魚木棉豆腐手卷】做法考功夫,而且並非普通飯卷.廚師先將鰻魚皮和肉分開料理,把皮先煎香再內藏中間,脆口度滿分!鰻魚魚油再加後來的豆香,層次豐富!搶鏡之最應該是【煙燻香箱蟹肉釀無骨阿波美雞

🔸Tasting Menu($580/位)
▪️海產冷盤

▪️鰻魚木棉豆腐手卷手卷

▪️西班牙黑豚▪️美國牛柳裙邊

▪️高菜白飯魚苗炒飯▪️赤焰新竹米粉

▪️甜品·焦糖脆脆奶凍

真心想不到隨後道道菜式也精彩!!

搶鏡之最應該是【煙燻香箱蟹肉釀無骨阿波美雞翼】用木盒裝上,一打開蘋果木造成的煙燻四散,香氣已帶來食慾!釀入時令香箱蟹肉及蟹膏,令味道更顯層次.

【赤焰新竹米粉】也是不容忽視!湯底用上大量雞殼熬製,湯底辣度有勁~ 【甜品奶凍】帶牛乳及雲呢拿香氣配合焦糖脆脆甜度剛好~

所有項目近乎圓滿,唯獨等候上菜時間比較長,所謂慢工出細貨,用2.5小時可以慢嘆心思菜是值得的!!
⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧˚ JA Kitchen是以日本菜嘅烹調技術加入西日式擺設,還有特式的混合菜加入亞洲菜元素,主廚擁有28年Omakase經驗,為客人提供每一次難忘的美食體驗✨tasting menu九道菜只係$580,每一道都係誠意之作😍好啱慶祝週年紀念or生日🎂⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧˚1️⃣前菜 - 日本白子蒓菜柚子酸汁白子的鮮嫩入口即化😚帶有淡淡的海味🌊柚子酸汁平衡了白子的油膩感😊2️⃣海產冷盤 - 花仙子醉大頭蝦·醉鮑魚·醉花螺 ❤️大頭蝦肉質鮮甜彈牙🦐經過醉酒醃製後,吸收了酒香,味道更加濃郁🤩而且蝦頭蝦膏鮮甜😍鮑魚同花螺用花雕酒浸過🍶有彈性🤩好有咬口😚好重酒香😋3️⃣鐵板季節海產 -紫菜清酒煮北寄貝用咗紫菜清酒去烹調😙清酒嘅味都幾濃🍶 北寄貝相當爽口😋底下仲有啲菇🍄兩樣都入晒味🤤 配埋甜甜嘅支豆食就啱啱好🤩4️⃣煙燻香箱蟹肉釀無骨阿波美雞翼 超夢幻😝好有心思😎一打開個木箱煙熏味就出晒嚟😍打卡必備📸雞翼釀滿蟹肉同蟹膏🦀一咬落去充滿鮮味😚5️⃣季節一品料理 - 關西產地蜆配酥脆蟹

1️⃣前菜 - 日本白子蒓菜柚子酸汁

2️⃣海產冷盤 - 花仙子醉大頭蝦·醉鮑魚·醉花螺 ❤️

3️⃣鐵板季節海產 -紫菜清酒煮北寄貝

4️⃣煙燻香箱蟹肉釀無骨阿波美雞翼
超夢幻😝好有心思😎一打開個木箱煙熏味就出晒嚟😍
打卡必備📸雞翼釀滿蟹肉同蟹膏🦀一咬落去充滿鮮味😚

5️⃣季節一品料理 - 關西產地蜆配酥脆蟹仔
關西蜆肉質肥厚😚鮮甜可口🥰帶淡淡既海水味🌊
蟹仔則經過油炸🦀外皮金黃酥脆😊內裡肉質鮮嫩,帶有蟹肉特有的鮮香😋

6️⃣蒲燒鰻魚木棉豆腐手卷 ❤️
紫菜上面係一塊炸乾咗嘅木綿豆腐😇鰻魚嘅皮同肉分開處理🐟皮以鐵板煎至微脆😙而肉則以爐端燒方式處理😜 魚肉都有鰻魚香味同肉質肥美😏 鰻魚上面重有魚子醬😆 口感好豐富☺️

7️⃣鐵板Prime牛柳裙邊 / 鐵板西班牙黑豚肩
鐵板Prime牛柳裙邊選用上等既牛肉🥩經過高溫鐵板煎烤🍳外焦內嫩😜肉質鮮美😭😙油花分布均勻😝搭配簡單既調味:海鹽/蒜片/山葵醬☺️完美保留了牛肉的原汁原味😊採用西班牙伊比利亞黑毛豬肩肋肉🐷肉質軟嫩😙有肉汁😎

8️⃣高菜白飯魚苗炒飯 / 赤焰新竹米粉
白飯魚炸得黃金香脆🍚飯炒得粒粒分明😝調味可以做得再好少少,鹽🧂炒得唔太均勻🥲反而米粉🍜有驚喜😎質地富有彈性😊赤味噌微辛口湯底🤓啲米粉索晒啲湯汁😋

9️⃣甜點 - 牛乳奶凍配焦糖脆脆 ❤️
奶凍口感滑順,有香濃牛奶味🥛蜂巢脆餅口感酥脆☺️一啖食落去😁好幸福😆

📍 佐敦文英街33號地舖
🚇 港鐵柯士甸站F出口,步行約4分鐘
2024-11-26 148 views
今天尝试了一家性价比超高的隐世日本料理,套餐价格580元一位,真是超值!海产冷盘- 🦐醉虾:鲜活虾浸泡在酒中,肉质鲜嫩,酒香浓郁,吃起来既爽口又带有一丝微醺的感觉。- 醉鲍鱼:鲍鱼肉质弹牙,酒香渗透,鲜味十足,搭配的酱汁恰到好处,提升了整体口感。- 蚬:新鲜蚬肉,清甜可口,带有海水的咸味,清爽开胃。- 铁板生蚝🦪:生蚝煎至外皮微脆,内里依然多汁,撒上花椒,带来麻辣的刺激。- 🍗烟熏香箱蟹肉酿鸡翼:鸡翼肉质鲜嫩,蟹肉的香气与烟熏味完美结合,口感层次丰富,吃得出主厨的用心。- 🐟蒲烧鳗鱼手卷:鳗鱼酱香浓郁,搭配丝滑的豆腐,手卷包裹得恰到好处,吃上一口,满口的幸福感。- 🥩铁板牛柳裙边:牛肉鲜嫩多汁,搭配山葵渍,既能感受到肉的鲜美,又带有一丝清新的辛辣,非常开胃。- 🐷铁板黑豚肩:肉质细腻,油脂分布均匀,铁板的高温将肉的香气锁住,每一口都充满了肉香。- 🍚白饭鱼炒饭:炒饭粒粒分明,搭配日本高菜,清香四溢,白饭鱼的鲜咸味使整道菜更加丰富。- 赤焰汤新竹米粉:汤底浓郁,米粉滑嫩,微微的辣味让人胃口大开,十分过瘾。甜品- 奶冻*l:入口即化的奶冻,甜而不腻,搭配蜂蜜脆脆,完美收尾。总的来说,这顿餐

海产冷盘
- 蚬:新鲜蚬肉,清甜可口,带有海水的咸味,清爽开胃。

甜品

总的来说,这顿餐不仅价格实惠,而且每道菜的口感和味道都非常出色,绝对值得一试!
2024-11-26 130 views
JA KitchenTasting Menu⭐️前菜⭐️本日海產冷盤⭐️鐵板季節海產⭐️煙燻香箱蟹肉釀無骨阿波尾雞翼⭐️季節一品料理⭐️蒲燒鰻魚木棉豆腐手卷⭐️鐵板prime牛柳裙邊配山葵漬⭐️日本高菜白飯魚炒飯⭐️甜品呢間一定要推薦!$580 嘅tasting menu 有$1580 嘅食物質素,懷疑用緊成本價做promotion。海產冷盤係花雕酒釀大蝦、花螺同埋蜆三併。大蝦超級出色,蝦膏份量十足丶蝦肉大隻彈牙,配上微微嘅花雕酒香,令人齒頰留香。跟住落嚟嘅鐵板料理水準都幾高。我個set本身包左9道菜,提前一日book ,餐廳額外送咗份鮑魚。個人最鍾意鐵板蟶子配黑松露醬,餐廳完全唔會overcook,好好把握到蟶子彈牙嘅口感,加上適量嘅黑松露醬,口感味道都令人滿意。蒲燒鰻魚木棉豆腐手卷做法幾特別,廚師將鰻魚皮同鰻魚肉分開料理,令到外皮香脆到好似食緊紫菜咁,但係魚肉依然嫩滑。,加上鰻魚本身有嘅油脂配埋炸過嘅木棉豆腐,每一啖都覺得層次感十足。
JA Kitchen
⭐️蒲燒鰻魚木棉豆腐手卷
⭐️鐵板prime牛柳裙邊配山葵漬
⭐️日本高菜白飯魚炒飯
⭐️甜品

呢間一定要推薦!

渡船街一帶真係一個寶藏,好多年前會特登過嚟食越南嘢同埋港式串燒,早排又特登過嚟買麵包,今次就特登過嚟食日本嘢,唔係位於主流餐廳區域,但係非常有驚喜,性價比好高。基本上嚟到都唔使點諗,大家都會點$580嘅套餐,前前後後有成9個courses。咁多個courses裏面,每一個都好滿意,我最鍾意真係個海鮮冷盤,佢用花雕浸嘅花螺已經好好食,仲要加埋嗰隻大頭蝦,我人生第一次食過最多蝦膏嘅蝦,仲要浸完酒好鮮味!秋刀魚都好新鮮!煙燻蟹肉釀雞翼都係非一般咁好食,用蘋果木燻出嚟嘅香口同普通燒雞翼絕對唔同。鰻魚木棉豆腐手卷係成個餐裏面最有驚喜嘅,估唔到個鰻魚啲皮可以分開燒,成件事好有層次。想講連佢個高菜白飯魚炒飯都好特色,啲白飯魚係香脆嘅加埋有味道嘅高菜,口感好好,好圓滿。全部嘅菜式都顯示到師傅嘅心機,每一款都係手工菜,店主店員都親切有善,根本就係食緊Fine Dining。呢度嘅環境同食物質數如果放喺銅鑼灣應該多收一倍價錢,呢一類型嘅小店真係要支持多啲。