2022-02-11 784 views
爵士拉麵 (粉嶺) 聯和墟必食 屹立左係粉嶺聯和墟好耐好耐 一直喺北區長大嘅我 今次都係第一次試😋好有日式住家嘅感覺 味道亦很好 值得一試🥰▫️肥牛拉麵 配醬油湯底 HKD70 小size醬油湯底好清 亦十分有鮮味 拉麵麵質亦十分彈牙❤️肥牛係sukiyaki牛肉鍋味製作而成 配料嘅粟米都好好食❤️ 另外加咗 $12 糖心蛋 亦十分入味👍🏻小size 都已經好夠食▫️叉燒拉麵 配辛味增 小辛 HKD75 中size辣都可以選擇 分量十足!▫️炸雞 HKD38 3件炸雞都好好食 好大件 非常香口!仲有好多其他小食 亦都十分吸引!⚠️茶水$1/位 不日休息 建議可以打去問開放時間❤️☎️5178 9788📍 爵士拉麵 (粉嶺)粉嶺聯和墟聯昌街2號A錦福大廈地下6號舖

好有日式住家嘅感覺 味道亦很好 值得一試🥰

▫️肥牛拉麵 配醬油湯底 HKD70 小size
醬油湯底好清 亦十分有鮮味 拉麵麵質亦十分彈牙❤️

▫️叉燒拉麵 配辛味增 小辛 HKD75 中size
辣都可以選擇 分量十足!

▫️炸雞 HKD38 3件
炸雞都好好食 好大件 非常香口!
仲有好多其他小食 亦都十分吸引!

⚠️茶水$1/位 不日休息 建議可以打去問開放時間❤️
☎️5178 9788

📍 爵士拉麵 (粉嶺)
粉嶺聯和墟聯昌街2號A錦福大廈地下6號舖
2021-12-22 669 views
山長水遠來到粉嶺,雖然知道聯和墟有好多出名的食店,今次來到爵士拉麵,聽講係日本人打理,而且唔係日日開店,想試佢的拉麵就要碰碰運氣!今天店舖有開店,但不見日本人老闆😌有多款拉麵,我地叫了叉燒拉麵,有細碗同中碗的分別,食量唔大叫細碗已好足夠。我就加了個流心蛋,$12少少貴,但真係好好食,蛋黃流心,勁香濃蛋味!拉麵麵質爽口彈牙,浸在小辛辣的湯底,非常配搭。湯底小辣,無味精味,成碗湯差唔多飲晒!來到粉嶺值得一試!最後要提一提,原來每位要加茶點一蚊。我見有幾個客都唔知,以為收多左錢😓
今天店舖有開店,但不見日本人老闆😌
2021-12-13 487 views
每次幾過都見到好多人,難得今日無乜人,一於衝入去試下去叉燒醬油拉麵叉燒拉麵配醬油湯底,湯頭濃郁夠味!雖則係醬油,但佢用豬骨湯底做膽,食落去唔會有死咸既感覺,清清地唔會太過油膩叉燒味增拉麵同醬油相比,味道較濃郁,食拉麵嘅時候,麵條掛湯煙韌,即使唔飲湯,都食到湯底既精華,湯底配上厚切叉燒,惹味十足玉子燒睇價錢無諗過咁大份!所以仲嗌多份芝士玉子燒,味道唔錯唔會燒到過老,食落仲好軟熟,相比之下,個人較喜歡加芝士,除左有芝士咸香,仲有少少流心既感覺溏心蛋 強烈推介溏心蛋,整顆蛋的熟度掌握得非常好,蛋白熟但蛋黃依然半熟,好味😋
每次幾過都見到好多人,難得今日無乜人,一於衝入去試下去

叉燒醬油拉麵

叉燒味增拉麵

玉子燒

溏心蛋
  • 叉燒拉麵
2021-10-20 570 views
第一次聽到爵士拉麵這名字, 還以為它的老闆是一個爵士樂手, 之前也就是第一次來已經是很多年前, 那時老闆小村先生的粵語雖然夾雜着濃厚的日本口音, 但他的熱情和與食客打成一片的舉動令我印象蠻深刻的. 多年沒來, 今次再訪已經是由小村先生的女兒接手, 比我年輕得多的小妮子卻能從處理拉麵到清潔再到計帳, 將拉麵店打理得井井有條, 真的很厲害呢!這裏的拉麵很有住家感覺, 大大條蟹柳和肥牛不能說正宗, 味道也不算突出, 但加起來就能飽肚. 辣味噌豆香和辣度平衡得不錯, 鹹香和辣勁不會側重於一邊, 叉燒肉質夠腍而且脂肉層次分明, 可惜沒有太多炙香, 肉香不夠突出. 麵身口感夠爽, 吸汁能力不錯. 以麵論麵不能算是高質, 但濃厚的住家感和小妮子一手擔起半邊天的毅力, 為這麵家加添了不少獨特性.

2021-09-01 538 views
食咗呢間廿年,上個月再去,發現人少咗好多(又可能係開既日數多咗)。其實餐牌內容同以前差唔多,價錢係現時來講仍算唔貴。坐低叫咗碗雜錦拉麵(加年糕),年糕水平其實差唔多,但湯底有啲死咸(辣面鼓),面比以前削,感覺阿女接手後水準下滑⋯其實以價錢來講未算非常差,但硬係冇咗以前嗰種感覺,你話行開嗰頭入去食無話唔得,但山長水遠入聯和墟食又好似唔值得。

2021-08-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
2021-08-23 412 views
住喺新界嘅朋友應該食再食拉麵由細食到大嫁啦,今日帶咗個九龍區嘅朋友嚟一齊食!我就叫咗一個雞翼拉麵,要味增湯底嘅,果然keep到個水準雞翼啱啱炸起個皮仲係脆嘅,拉麵嘅湯底依然保持到濃郁,好啱我口味👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
2021-07-04 797 views
聯和墟係一個有好多唔同種類既食市既好地方,若干年前小弟曾經係呢度食過一碗好好食既拉面,湯底濃郁,拉面彈下彈下,入口一流。今日再度光顧,地方不變,店面不變,但老闆變了,味道也變了。變了變了,為何我覺得一碗近百個大洋的拉麵是用方便面做出來的?食完碗面🍜回到家都飲咗好多杯水解口渴,天啊!是晚,與友人點了爵士拉面,炸雞翼拉麵同叉燒拉麵,炸豆腐同炸年糕。嗱,唔好話一味彈,都仲有好食既,就係炸物啦,年糕真係煙韌既,如果鐘意𡁻既真係唔錯既,炸豆腐都不過不失啦,不過豆腐就無咩豆腐香。拉面面底就有啲失望啦,湯底都唔駛再描述啦。講到底,好唔好,要自己試下先真,不過呢,拉麵啲配菜用料上較cheap, 呢個價錢絕對可以更好。少少建議,如果拉面可以叫分開上菜會比較理想,炸野浸落碗湯上,唔理想。

2021-06-17 805 views
D食物水準完全對唔住個價錢。今日叫左個招牌(我諗係掛)「爵士拉麵」黎試下,未食野竟然要先埋買,我當下以為我食緊快餐店。當個拉麵上枱時,我心知不妙,一D香味都聞唔到,而且有一種好Cheap 既感覺。叉燒:又干又硬又薄,一D肥都冇,加上食落一陣雪藏味道,我心諗係邊間凍肉鋪頭買又或者唔知整好幾耐之後一直擺左係個雪櫃度。拉麵:本身就係用D cheap 公仔麵,食落成口鹼水味一D都唔開胃。紫菜:細細塊(好似一細包四洲紫菜既份量)又勁鹹,而且碗麵一上枱,就已經成塊浸晒係D湯度,一D口感都食唔出。蟹柳:好假最Cheap果款。。其他配料用料都係好求其,完全體現唔出有咩特色。除左成碗野都係熟之外,一D好既點都揾唔到。環境又黑又細,D位又窄又逼,服務態度又唔好。總而言之成間野係聯和墟依區度算得上係下游之中既下游,而且區內仲有其他更好既野食而且仲平過佢好多。拉麵如果可以比我揀多次都係出番出面食好過。不可一不過再。
D食物水準完全對唔住個價錢。

蟹柳:好假最Cheap果款

環境又黑又細,D位又窄又逼,服務態度又唔好。
2021-06-17
$90 (Lunch)
2021-04-24 920 views
每次開車經過聯和墟都見呢間小店排長龍,晚市專誠早啲過嚟幫襯。今次除咗什錦拉麵,仲試咗幾個小食都好有特色。炸價格合理,服務態度亦唔錯。不過小店地方比較狹小,坐得唔太舒適。
2021-03-20 951 views
一間平平無奇的拉麵店,在第一代的經營下,食物質素尚可!現在他的女兒接手,食物質素一落千丈,乾硬的义燒,令人一試難忘!除了拉麵,其他都是一些本地的冷藏食物!服務一向是差的,沒有最差,只有更差,你最好十五分鐘內把麵食完走人,否則給老闆女及員工白眼!尤其是老闆女,我在進食期間已看到她跟送貨員嘈交,店舖又細,她安排完我坐她說的所謂三人枱,之後又說我阻住條路,說:(吾好阻住條路得唔得呀!)因當時有幾個客在門口等,佢態度好差,想叫我快啲走,讓座俾客人!價錢是銅鑼灣的價錢,配合垃圾質素的食物,黑面的服務態度,再加超......濶落座.....不會再幫襯!食物不用心做!服務態度極惡劣!價錢超級不合理!我看她遲早將老爸遺留下來的麵店敗了!

食物不用心做!

服務態度極惡劣!

價錢超級不合理!

我看她遲早將老爸遺留下來的麵店敗了!

Type of Meal
Dinner
2021-03-17 846 views
聽朋友推介,爵士拉麵是一間圪立已久的老店,以前中午時份需要排隊,老闆十分有性格會在你面前煮麵加調味料,心中一直想找機會嘗試。加上疫症不能出國關係,一直想在香港找到一間店舖能回味一下日本的味道,也許太多的期望,所以換來點點失望。今天剛好去聯和墟一試,看見店內人數不少,心想應該會有水準,入到店內店員貼心奉上涷荼,看看餐牌,本人要了一個爵士拉麵,心想價錢最貴及用店名的拉麵,應有水準。但隨之而來的是一種曾經有過期望的失望。首先外型不討好,麵內有一條蟹柳,幾片肥牛,完全是白灼,令到外形像韓國部隊鍋或者打邊爐。叉燒不入味,蛋太熟,湯底不夠濃味,麵底不優質而且麵中有些微鹼水味。整碗麵90多元與店舖賣相及標榜北海道原創不成正比,試後令人難以推薦。比我的印象更像港式拉麵。我想往後應該不會再光顧了。
爵士拉麵
2020-10-30 1575 views
要不是這間食店是我的少年時代食肆,有多年的味道和地點感情基礎,我們可以以後都不會再回頭惠顧事關這間食肆的創辦人乃來自北海道的拉麵師傅,憑著日本傳統拉麵風味而瘋魔粉嶺市,用料完全是來自日本直送(想當年)時移世易,創辦人年老就退步讓女兒接管生意之後,食物質素就一落千丈,特別是我平日最愛的冰豆腐,她都敢以普通百福豆腐來冒充作日本豆腐,雜錦拉麵夾附的叉燒,份量之少,口感比我們的命還要硬。我真的好想好想親口問她:「究竟你這樣的手藝是否要把自己的老爹辛苦建立出來的拉麵聲譽毀於一旦呢」吃完這一次,那種絕望感隨之而來

雜錦5B中
2020-10-25 911 views
第一次去爵士拉麵是10幾年前,我唔記得是否好味,只知出名,多人排隊。舖頭唔係日日開門今晚去食出名自家製叉燒好好味,好入味。我第一次食日式叉燒無肥肉。我叫細碗,$68。好飽,好多叉燒,有點食滯醬油湯底算清,唔錯不過我唔喜歡這種拉麵質感薯餅唔錯坐吧枱,食完成頭油煙味

今晚去食
出名自家製叉燒

醬油湯底算清,唔錯

不過我唔喜歡這種拉麵質感

薯餅唔錯

坐吧枱,食完成頭油煙味
叉燒拉麵
2020-10-25
叉燒拉麵
  • 叉燒
2020-10-16 650 views
小區的拉麵店 主打味噌醬油拉麵 所以味道屬於偏濃味 加上師父上枱前會再落胡椒粉調味 味道再提升更惹味😋 重口味人士可以一試😋😋今次點咗炸雞味噌拉麵 炸雞3大嚿 炸得好香口 食落仲係好juicy 麵底屬於偏幼身 似係細個食到日式拉麵果種黃黃地色幼麵 不過麵嘅硬度煮得岩岩好 麵條係幾爽☺️ 雖然小編對味噌拉麵觀感一般 味噌加醬油呢個組合太濃味 唔太岩我的飲食習慣 不過從拉麵的湯底、配料到煮麵技巧都感受到用心製作 有興趣都可以去試試~
小區的拉麵店 主打味噌醬油拉麵 所以味道屬於偏濃味

炸雞拉麵
2020-07-06 857 views
在7月1日的紅日,訓到自然醒,懶洋洋地出門,勞煩住在元朗的朋友來到聯和墟陪我睇戲,食晚飯。選了這個餐廳完全是意外,只是經過剛好有2個位,不用排長龍,就抱住試試的心態。店舖比較細,不過這就是聯和墟餐廳的特色,比較親密,用手指一伸,指2下,就可以指到服務員的手臂😂可以好方便地落單。睇到餐牌時超級糾結,中碗和大碗相差大約4-6左右(不太記得,只記得是幾蚊)。對於一個眼闊肚窄而的我,絕對是一個大難題,好在有同伴在,我就叫左大碗。直接叫左呢間餐廳名的爵士拉麵,好好食!(P.S:我想講碗麵真係好大碗!如果係一個女仔,千萬不要叫大碗,會浪費食物的^o^好在我同伴可以幫我食減d)另外叫左炸年糕,食落去感覺令我想起睇日本卡通片的兔仔打米糕😋口感都唔錯。*缺點*餐廳的冷氣很弱,食到大家出晒汗。食完後外面很多人排隊,我才知道原來呢度係好受歡迎的,的確味道係唔錯,而且價錢都好合理,重點!!份量很足!!結果我要由聯和墟散步去粉嶺火車站再坐回車回家,幫助消化。(條路幾好行,又可以邊行邊傾下計,係個好好的飯後活動😉)
*缺點*餐廳的冷氣很弱,食到大家出晒汗。
2020-07-01
$100 (Dinner)
  • 爵士拉麵
  • 雜錦拉麵