2017-08-19 2169 views
在popcorn商場看戲,看完後想吃個中菜又不想人擠人,就在晉薈訂了位。週六晚這兒也不太熱鬧,我們得到一張靠窗的枱子,清清靜靜十分不錯。前菜本來來了花生,我們説不想要侍應姐姐就換成了這個---我們也不知道是甚麼!問了侍應,可是她的答案我們聽了數次也不明白!不要緊,這個菜是意外驚喜咬下去極爽脆,配上微辣醬汁,尤像吃涼泮海蜤頭一樣!鹵水豆腐。美味啊!豆腐又滑又入味,所以我們吃了半碟才駭然記起要拍照呢豉汁蒸蟶子皇。蟶子體積中規中矩,吃下去也覺得新鮮,可惜豉汁太鹹而粉絲又少了一點⋯⋯蜜汁金沙骨。賣相及烹調方法有別於一般,排骨切成一小塊一小塊的,掛上更多蜜汁,亦更酥脆入味,是很聰明的做法金牌醬花蟹煲。這個令人有丁點兒失望,金牌醬有點像XO醬+沙嗲醬的味道,蟹也不是很大隻,而且不太入味,只屬不過不失今次再來,感覺是菜式水準退步了。唯一可取只有寧靜環境和侍應服務態度好而已,下次未必再來了

不要緊,這個菜是意外驚喜
咬下去極爽脆,配上微辣醬汁,尤像吃涼泮海蜤頭一樣!

鹵水豆腐。
美味啊!豆腐又滑又入味,所以我們吃了半碟才駭然記起要拍照呢

豉汁蒸蟶子皇。

蜜汁金沙骨。

金牌醬花蟹煲。

$300 (Dinner)
2017-06-10 1735 views
鮑汁雞腳 好入味唔會過咸 燘得好淋 好味又易食個炸鮮魷 炸得好脆但係本身個鮮魷唔太fresh,可能有點發水唔好話鮮甜味 直情係冇味...個炸雲吞炸得唔錯 好香脆入面個蝦都幾好味呢度個廚房炸物手勢好好炸春捲 皮脆 個涵肉嫩juicy 唔錯熊貓奶皇包個皮煙靭有咬口不過入面就唔係流心幾得意既蝦餃 都皮薄juicy 燒賣正常好推介 柚子排骨超香柚子味 亦有柚子甜味排骨juicy 唔干 冇蒸過火海馬菇菇餃皮薄煙靭 不同既菇菇 爽滑 好味 有咬口紅棗糕 好香濃紅棗味/紅棗融 不過唔夠滑

鮑汁雞腳 好入味
唔會過咸 燘得好淋 好味又易食

個炸鮮魷 炸得好脆
但係本身個鮮魷唔太fresh,可能有點發水
唔好話鮮甜味 直情係冇味...

個炸雲吞炸得唔錯 好香脆

皮薄煙靭 不同既菇菇 爽滑 好味 有咬口

紅棗糕 好香濃紅棗味/紅棗融 不過唔夠滑

2017-06-10
2017-05-03 1794 views
今早11點與媽媽到此酒店內的晉薈飲早茶, 可能價錢相對將軍澳其他茶樓偏貴一點, 所以顧客不多, 而且接受電話訂位, 故沒有人在外等位. 我與媽媽兩人去到門口, 只可即時入座 . 雖然坐係偏角落位置, 但由於"水靜河飛" , 服務人員都可即叫即到, 而且服務態度不錯 .共兩張點心紙, 一張純點心紙及一張小食類的點心紙 .我們點了四款點心, 分別是炸春卷, 叉燒包, 泡椒鳳爪及點心拼盤 , 未見有什麼特別推介, 故按自己心水點餐. 當中尤以叉燒包最為對味, 入口鬆軟, 內餡頗多叉燒, 絕不會出現肉及汁分佈不勻的情況, 而且口味適中, 可以一試.春卷是黃金色, 火候控制好好, 但內餡只有生菜, 故此入口沒有任何香味, 最敗筆乃其喼汁, 聞起來十分之酸,入口卻淡而無味, 浪費了廚師的炸工.點心拼盤內有五款點心, 每款一件, 四款餃類, 一款燒賣, 入口是爽脆的, 但奈何味道偏淡, 失了材料的鮮味 . 餃子皮很薄身, 亦可原隻夾起, 但是入口的餃子皮頗為"鞋口" , 口感略差.泡椒鳳爪是最為失望的一道點心, 它夠辣兼入味, 但太入味了, 故味道十分之鹹, 而且在又鹹又辣的雙重攻擊下,還可食到鳳爪
共兩張點心紙, 一張純點心紙及一張小食類的點心紙 .
泡椒鳳爪是最為失望的一道點心, 它夠辣兼入味, 但太入味了, 故味道十分之鹹, 而且在又鹹又辣的雙重攻擊下,還可食到鳳爪的騷味,實屬難得.
另外, 我們飲的普洱茶, 有濃濃的茶色, 但完全沒有茶味, 只可說是一杯深啡色的熱水.
四款點心連埋茶位及一道晉薈提供的前菜-花生, 埋單價HK$240 , 平圴每位HK$120 , 頗為的一間中式茶樓, 試一次便可.
泡椒鳳爪
2017-05-03
2017-03-02 2428 views
朋友C 話佢屋企附近酒店的中菜好抵食所以就去晉薈試下.原來餐廳位置並不與酒店相連要從商場坐lift 上去, 由於平日當晚只有數枱客人, 樓底高空間感足夠加上服務好好(不斷同我們加茶加到我地都有點不好意思了)食物味道ok,我特別喜歡那黑松露炒飯, 黑松露好香飯乾身粒粒分明. 第二喜歡是脆麻花 夠脆夠香很配那糖漿. 其他食物沒有太大驚喜.另外我好鍾意試“小炒皇” 因為各有特色可以突顯大廚同食肆的風格及定位.晉薈的小炒皇以法邊豆取代九菜花配以蝦仁,櫻花蝦等材料明顯比較高級但略遜的是腰果不夠脆。本來已經價錢合理埋單時發現DBS, HSBC等信用咭有85折真係好驚喜呀.
朋友C 話佢屋企附近酒店的中菜好抵食所以就去晉薈試下.

2017-01-20 5733 views
通常老公跟我一起回娘家的飯局都是會開車的,但近年因將軍澳實在太多人住了,每次過去popcorn吃飯,光是排入停車場已等了半個鐘以上,實在煩惱。。。臨時才約得成的冬至飯,記得有個將軍澳朋友提過晋薈食物質素不錯,便膽粗粗打去問當晚有冇位,結果竟然都book到位~~YEAH~~!八卦再問一下有冇free parking,竟然都有,還要是泊在酒店樓下,而不是排popcorn呢~~~餐廳座落於酒店2 樓,內部裝修富麗堂皇,我尤其喜愛店內的天花燈飾由於當時臨近冬至,所以餐廳都主推冬至餐,但因四人餐有些菜式不太合心水,所以選擇單點,更合自己心水~~因為是老公點菜,所以不知菜式名字,跟收據寫如意北菇炆豆腐 ($128)燒汁香濃,而且入口不油膩石蠔($198)上菜了~~~驟眼以為沒有蠔呢~~原來是在葱段下面,一窩大概有6隻左右 (平均$3X/隻, 好貴 >_<)其實每隻蠔都幾大隻,煮完都沒有太收縮入口依然柔軟多汁,十分惹味,甚有驚喜翠玉炒元貝($248)元貝鮮甜,烹調時間適中,肉質鮮嫰清炒豆苗($148)海星斑 ($398)蒸魚最緊要係魚要新鮮,見條側鰭豎起左,應該都係新鮮魚~~條魚夠大
通常老公跟我一起回娘家的飯局都是會開車的,

但近年因將軍澳實在太多人住了,每次過去popcorn吃飯,

光是排入停車場已等了半個鐘以上,實在煩惱。。。

而不是排popcorn呢~~~

餐廳座落於酒店2 樓,內部裝修富麗堂皇,

我尤其喜愛店內的天花燈飾
所以選擇單點,更合自己心水~~

因為是老公點菜,所以不知菜式名字,跟收據寫

如意北菇炆豆腐 ($128)
燒汁香濃,而且入口不油膩

石蠔($198)
上菜了~~~驟眼以為沒有蠔呢~~

其實每隻蠔都幾大隻,煮完都沒有太收縮

入口依然柔軟多汁,十分惹味,甚有驚喜
翠玉炒元貝($248)
元貝鮮甜,烹調時間適中,肉質鮮嫰

清炒豆苗($148)
海星斑 ($398)
蒸魚最緊要係魚要新鮮,見條側鰭豎起左,應該都係新鮮魚~~

條魚夠大條,頗厚肉

葱絲主要是用葱白位置,比較清甜

飄香荷葉飯
飯粒分明,不會煮得太黏,充滿荷葉清香

甜品時間~~~
小朋友指定左要食湯圓

擂沙湯圓 ($48)
意外地這個價格與坊間價錢差不多
總括而言,價錢是偏貴,不過勝在味道及環境較有保證

最欣賞是石蠔,貴得來值~~~
$345 (Dinner)
2016-12-20 2327 views
老公生日一家三口去食生日飯,小朋友鮑汁伊麵食到唔停口,麵條唔會太淋,味道非常濃郁。炸子雞一上碟熱呼呼的,外皮好香脆,肉質嫩滑。生日飯當然要豪一豪佢,鮑魚我地無叫最貴的$498,但$398都一樣好味,仲要非常大隻,雖然我唔識分別咩係好,但我知痴刀的,唔會差得去邊,刀义食鮑魚才是貴氣,每一口都好好口感,食完after taste依然有濃濃的鮑魚味在口腔,實在非常滿足。相對$168花膠,唔好期望太高,唔厚身,食落當堂口感大減,勝在夠大片,不過試一次便夠。
今年正日生日碰巧是我們逢星期六的family gathering日,如常到嫲嫲那邊吃晚飯,順便探望她,跟她談談我的近況。是日不在家煮飯,外出到將軍澳假日酒店「晉薈」吃餐中式生日飯。點菜前,我們參考了openrice食評中的推介,發現我們具興趣的「蟹肉桂花炒瑤柱」和「海中蝦煎麵」不在餐單中,一問侍應姐姐她說:「沒問題!師傅照可以幫你做到!」我立即心心眼,萬分感激侍應姐姐和師傅。蟹肉桂花炒瑤柱師傅功架十足,雞花炒得細薄如桂花,而且芽菜爽口,吃到啖啖鮮美蟹肉,整體炒得清爽乾身,口感豐富而不油膩!大讚!海中蝦煎麵煎麵煎得香脆不油膩,海蝦炸得鹹香脆身,整隻蝦都可以全吃!又一考師傅功夫之作~注意:今日侍應姐姐出錯,多給了我們海蝦,她說正常只有三隻,每隻分半,平日應即有六件上碟沙巴仔煲沙巴仔吸盡香濃的沙巴仔茨羹汁,肉質嫩滑美味!啫啫唐生菜唐生菜新鮮爽口,啫得惹味,少少辣,慘出淡淡乾蝦仔味,但對比價錢,份量略少,而且味道不太驚喜,性價比略低海鮮湯泡鴛鴦飯鮮味海鮮湯飯配上上碟前即放的脆米,形成香口軟硬對比,口感具層次,而且湯飯入味成鮮橙色,啖啖濃郁上湯河鮮味!香炸脆麻花蛋散即叫即炸,炸得金黃香脆,還淋上

海中蝦煎麵
煎麵煎得香脆不油膩,海蝦炸得鹹香脆身,整隻蝦都可以全吃!
又一考師傅功夫之作~

沙巴仔煲
沙巴仔吸盡香濃的沙巴仔茨羹汁,肉質嫩滑美味!
啫啫唐生菜
啫啫唐生菜
香炸脆麻花
蛋散即叫即炸,炸得金黃香脆,還淋上甜絲絲的糖漿,邊吃邊發出脆口的「卜卜」聲,滋味滋味
雷沙湯圓
雷沙湯圓圓潤飽滿,滿滿黑芝麻餡料,甜而不膩,可口滿意☺️☺️
雷沙湯圓
高水準的一餐生日飯,食物方面十分滿意❤️❤️

但唯一不足是上菜時間極慢,每個菜與菜之間要等上15-20分鐘🌚可能只可講是:慢功出細貨
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
  • 香脆炸麻花
因為訂左枱, 所以不用等, 不過都唔多人但門口個接待員...好似未訓醒話訂左枱, 佢以為你無訂枱又要我講多次跟住講姓黃, 佢問係咪姓陳?9唔搭8...未訓醒咁入到去坐, 都舒服, 幾個職員serve 唔會話叫人無人應位置闊, 坐得舒服幾個家人想食大閘蟹, 佢地叫餐我地幾個唔食就散叫大閘蟹餐都幾豐富, 不過我無份食, 所以無影相是日例湯係粉葛赤小豆湯, 好味呀分到一人一碗, 即6碗左右茶薰雞, 第一次食, 未食都聞到好香的茶葉 薰香味食落口有d 碳燒feel雞軟骨南瓜芋頭煲, 呢個最好味, 或者係芋頭好味次次叫呢個都最香, 最好送飯面頭有雞軟骨, 幾特別生蠔~估唔到....上枱係咁靚, 好似藝術品側邊係沙律, 生蠔放落口啖啖肉呢個食完可以encore, 的確係好味側邊好多侍應幫你加水, 換碟(尤其我家人食蟹, 要洗手換碟飲薑茶個d)所以服務我覺得幾好
因為訂左枱, 所以不用等, 不過都唔多人
但門口個接待員...好似未訓醒
話訂左枱, 佢以為你無訂枱
又要我講多次
跟住講姓黃, 佢問係咪姓陳?
9唔搭8...未訓醒咁

入到去坐, 都舒服, 幾個職員serve
唔會話叫人無人應
位置闊, 坐得舒服

幾個家人想食大閘蟹, 佢地叫餐
我地幾個唔食就散叫

大閘蟹餐都幾豐富, 不過我無份食, 所以無影相

是日例湯係粉葛赤小豆湯, 好味呀
分到一人一碗, 即6碗左右
茶薰雞, 第一次食, 未食都聞到好香的茶葉 薰香味
食落口有d 碳燒feel
雞軟骨南瓜芋頭煲, 呢個最好味, 或者係芋頭好味
次次叫呢個都最香, 最好送飯
面頭有雞軟骨, 幾特別
生蠔~估唔到....上枱係咁靚, 好似藝術品
側邊係沙律, 生蠔放落口啖啖肉
呢個食完可以encore, 的確係好味
所以服務我覺得幾好
2015-06-20 10756 views
母親節過後,另一個大型的慶祝父母節日就是父親節,不知大家有沒有想到去那兒吃飯呢。如果還未有選擇的話,而又住在九龍區,不妨來到將軍澳的晉薈一嚐前陣子才新上任的主廚。不知大家有沒有幸見到這位既年輕,樣貌又不錯的主廚呢。這兒的菜餚由以往的滬菜及潮菜為主,會轉為以粵菜作主打,感覺更適合一家大細享用。頭盤就先來幾款,首先是【金蒜拍青瓜】及【陳醋雲耳】,前者蒜香清新,青瓜又爽又脆,雲耳的調味酸度恰到好處,吃來很開胃。而【蒜片牛柳粒】吃來十分惹味,牛柳粒肉味香濃不特止,還很幼嫩腍身。不過,主角始終是那隻【原隻海中蝦餃】,只是賣相已相當吸引,悄悄如生,活靈活現,入口更覺蝦餡爽滑彈牙,很好吃。頭盤過後,以清潤的【金銀菜燉白肺】,湯色清澈,不油不膩,入口更覺如清泉般滋潤,鮮甜的味道令人陶醉。【蟹肉桂花炒瑤柱】真的展現了廚師的功力,雞蛋炒得細碎而呈現出桂花的姿態,美侖美奐,而芽菜亦不會變腍而略帶爽口,配合鮮甜的蟹肉,實在美味。當【青胡椒汁石蠔】來到時,有一刻感到會不會不夾,始終青胡椒的味道很霸道,會蓋過蠔味,實際的是石蠔經炸過後,以青胡椒的清幽香味來調味,辟去了生蠔的腥味而突出了蠔香,旁邊更符上沙律來清一清

當【青胡椒汁石蠔】來到時,有一刻感到會不會不夾,始終青胡椒的味道很霸道,會蓋過蠔味,實際的是石蠔經炸過後,以青胡椒的清幽香味來調味,辟去了生蠔的腥味而突出了蠔香,旁邊更符上沙律來清一清口腔,十分細心。
喜愛的【脆皮燒雞】來了,雞皮炸得紅噹噹的,一夾之下更聽到脆卜卜的聲音,而肉質更是嫩滑無比,雞有雞味真不是蓋的。
以一道【藤茄野菌浸皇帝苗】來清一清味蕾,好讓我們好好品嚐一下餘下的麵點。魚湯實在非常鮮甜,而且藤茄也是十分甜美。
終於來到【油鹽焗海中蝦煎麵】了,我一直期待著之其一,麵底炸得金黃香脆,海中蝦鮮甜彈牙,以油鹽來焗,倍感滋味。
相對之下【海鮮湯鴛鴦泡飯】更為吸引,色香味俱全,成為了是晚的焦點。將炸過的脆米倒進鮮味的海鮮湯內,發出查查的聲響,令大家都嘩然,配合海鮮湯內的米飯,形成口感獨特的軟硬質感,最後連一滴也不能缺少。
吃過一頓美味的泡飯後,便以【紅蓮燉萬壽果】來滋潤一下,清甜滋潤。再者【金絲脆麻花】的美味程度真是令人心醉,香脆鬆化,甜甜的糖膠更添美味。
這兒屬經濟抵吃,與家人同來慶祝實是一個不錯的選擇,特別要吃那隻海中蝦餃,不但吸引,更是非常美味。

更多有趣的分享,請到
Blog (www.jamelchui.com)
Facebook Page (facebook.com/jamel.food)
instagram (instagram.com/jamel_zysk)
Email 聯絡 (zysk@ymail.com)

$350 (Dinner)
  • 原隻海中蝦餃
  • 蟹肉桂花炒瑤柱
  • 海鮮湯鴛鴦泡飯
2015-05-18 8401 views
座位安排: 提前訂左位,但去到經理話全場得返一張"枱" (仲要係疑似臨時加既枱),唔明白點解訂左位都可以甘安排? 原本諗住可以坐得舒舒服服,但結果就由食飯一路比人撞張椅到埋單。食物方面:讚 - 拍青瓜、瑤柱蛋白炒飯都唔錯,炒飯唔太油,炒得夠亁身。普通– 咸水角、蝦餃彈 - 炸魷魚鬚,收你$88一碟得十條左右,十條有五條都係得炸 粉(無魷魚),好離譜!!!總結: 價錢同食物質素不成正比,唔會再去。
食物方面:
普通– 咸水角、蝦餃
總結: 價錢同食物質素不成正比,唔會再去。

2015-05-10
$300 (Lunch)
  • 拍青瓜、瑤柱蛋白炒飯
2015-05-17 6048 views
記得中學時,將軍澳還未完全成形,交通地鐵都只是在進行中,當時將軍澳叫作新市鎮。不經不覺數十年過去,將軍澳變得繁華,擁有酒店、商場、交通完善,新市鎮這個名稱都慢慢被淡忘。雖則說是新界,但實在較少去將軍澳,今趟於晉薈為媽媽提早慶祝母親節,想不到中菜水準是如此高!精美四小品頭盤先來蒜片牛柳粒、陳醋雲耳、原隻海中蝦餃和金蒜拍青瓜。師傅巧手的工夫把海中蝦餃,製作為生動的蝦,還有蝦鬚呢! 上面的橙色皮極薄,咬入去是彈牙的海蝦,味道和外觀都滿分! 蒜片牛柳粒,入口即溶,一丁點的牛筋都看不見。金銀菜燉白肺 不能再更足料的湯,金銀菜的味道突出,還有雞腳、白肺和瘦肉,每一口都是湯都吸引了材料的精華,湯鮮而不油膩。蟹肉桂花炒瑤柱 所謂的桂花,就是把蛋花炒得像桂花一樣的形態,滿滿的在芽菜之上,更爽口之餘,配上蟹肉和瑤柱的甘香,不知不覺吃掉一整碟! (必須要配上師傅自製的XO辣醬!!)脆皮燒雞 外脆內軟的燒雞,外表是脆炸的金黃色,雞肉是剛好熟透。咬入去還有"滋滋"由油發出的聲音,雞胸都是軟腍無比,非同凡響!油鹽焗海中蝦煎麵 半隻的海中蝦,頗大亦有點蝦膏呢~ 喜歡這個脆身的煎麵,每一絲的麵都極脆,配上少許的醬汁,

金銀菜燉白肺
[必食推介] 不能再更足料的湯,金銀菜的味道突出,還有雞腳、白肺和瘦肉,每一口都是湯都吸引了材料的精華,湯鮮而不油膩。
蟹肉桂花炒瑤柱
[必食推介] 所謂的桂花,就是把蛋花炒得像桂花一樣的形態,滿滿的在芽菜之上,更爽口之餘,配上蟹肉和瑤柱的甘香,不知不覺吃掉一整碟! (必須要配上師傅自製的XO辣醬!!)
脆皮燒雞
[必食推介] 外脆內軟的燒雞,外表是脆炸的金黃色,雞肉是剛好熟透。咬入去還有"滋滋"由油發出的聲音,雞胸都是軟腍無比,非同凡響!
油鹽焗海中蝦煎麵
[必食推介] 半隻的海中蝦,頗大亦有點蝦膏呢~ 喜歡這個脆身的煎麵,每一絲的麵都極脆,配上少許的醬汁,已經夠入味!
海鮮湯鴛鴦泡飯
[必食推介] 把Cereal倒進泡飯中發出的"沙沙"聲,就是最想看到的畫面!! 驚嘆的是Cereal在吃到底時,還是脆口不已,濃郁的海鮮湯令碗邊都浮起一層橙色,可見用上不少的海產。泡飯軟硬度適中,連海鮮湯一起,鮮味得來亦存嚼口!
紅蓮燉萬壽果
[必食推介] 潤喉之選! 帶著淡淡的甜味,有紅棗、木瓜、南北杏,進入春夏季最需要的!
2015-05-01
$350 (Dinner)
2015-05-09 5328 views
位於將軍澳Holiday Inn內的中菜廳晉薈,以上海菜打響名堂,不過隨着大廚羅保光師博加盟,搖身一變成為主打廣東菜的中菜廳,這晚與友人就來一試水準只要大家有機會見到羅保光師博,無不嘩然一聲看樣貌只三四十,有幾分帥氣,卻已成為餐廳總廚羅師博曾於利苑任廚,功夫紮實,所以大家都對這晚的廣東菜式期望甚殷三款頭盤前菜中,首推蒜片牛柳粒肉質煙韌軟腍,蒜香層層滲入牛柳中,既有口感又滋味爽身的金蒜拍青瓜,酸酸辣辣,實在是醒胃前菜陳醋雲耳也是爽脆非常,淡淡的醋酸令人胃口大開,實在與拍青瓜有異曲同功之效不過,無論前菜頭盤多好吃,也必定給這客原隻海中蝦餃給比下去賣相已經先聲奪人,橙色的「熟蝦殼」是大家吃慣的蝦餃皮,包着原隻海中蝦,加上兩條幼細的蝦鬚,生動有趣!餃皮特意做得比坊間吃到的蝦餃略厚身,不過仍是十分煙韌,不礙口感入面蝦肉更是爽口非常,蝦的份量更不用說,一定是吃過既蝦餃之中最豐富的!大愛! 暫仍是需要預訂的點心菜式,幸好晚市也有供應金銀菜燉白肺這住家靚湯越來越少機會喝到,因為製作費時費力熱烘烘的呈現眼前,入口清香鮮甜,油少沒落杏汁,更合心意,豬肺口感軟滑細緻,雞腳也是比利不能錯過之物喝罷體內一股熱力
只要大家有機會見到羅保光師博,無不嘩然一聲
看樣貌只三四十,有幾分帥氣,卻已成為餐廳總廚
三款頭盤前菜中,首推蒜片牛柳粒
肉質煙韌軟腍,蒜香層層滲入牛柳中,既有口感又滋味
爽身的金蒜拍青瓜,酸酸辣辣,實在是醒胃前菜
不過,無論前菜頭盤多好吃,也必定給這客原隻海中蝦餃給比下去

大愛! 暫仍是需要預訂的點心菜式,幸好晚市也有供應
金銀菜燉白肺這住家靚湯越來越少機會喝到,因為製作費時費力
熱烘烘的呈現眼前,入口清香鮮甜,油少
喝罷體內一股熱力滲出,很暖身,是感受得到的滋補靚湯
蟹肉桂花炒瑤柱是很考大廚功力的菜式
所謂的桂花,是由蛋炒至細片細片的,很美
新鮮的蟹肉也是鮮甜無比,還有爽口的芽菜絲和帶鹹香的瑤柱
若再乾身一點,更好!

當晚還品嚐了以下菜式
青胡椒汁石蠔
海鮮湯駌鴦泡飯

詳情請看以下博文:
去完清水灣咁就不如去下將軍澳搵食, 開openrice睇下, 依間野好似都唔錯同埋見咁耐冇食上海野又有得叫阿鴻小食既食品, 咁就去睇睇, 沿路打電話訂檯同埋問問泊車既事, 6點半鐘到, 7點左右間餐廳就坐滿了, 待侍應拎左個餐牌黎發現好少餸可以選擇,一問之下原來餐廳4月2日開始就轉左再冇阿鴻小食既食品叫,同埋由上海菜變左廣東菜 . . . 其實有點失望 . . 總體黎講餐廳味道尚可! 但有可以改進既空間 !
白合白果炒露筍
白合白果炒露筍
四喜烤麩
0者0者牛展煲
脆麻花
連接港鐵將軍澳站的內「晉薈」,之前來過多次都是吃晚飯,這日是第一次來吃午餐。出了港鐵站,找到相連的「九龍東智選假日酒店」,上2樓,一出電梯就會見到。(同層另一間餐廳是吃日本料理的「稻」,2間餐廳都同屬帝苑酒店集團)。這裡除了午市餐牌有多款點心(小點$25,中點$28,大點$32,特點$38和頂點$58),涼菜小食和麵食;另外亦有推出平日午市限定的套餐。我們2女生選了小籠包($28),蒜泥白肉($45),寧式九肚魚($58),晉薈擔擔麵($38)和排骨湯麵($58),好豐富的午餐呢~小籠包一客有3隻,小籠包的皮做得軟薄,而內裏燙燙的湯包味道鮮甜,不錯呢。蒜泥白肉,明明白肉是肥肉,但卷著清爽青瓜片,再混上香濃蒜泥與微酸香醋,吃起來很清新開胃,大家都不自覺吃完一件又一件。寧式九肚魚,做得不錯。九肚魚十分軟嫩,外層炸得香脆又不油膩,再加上輕輕的椒鹽調味,好吃!排骨湯麵,麵條爽滑彈牙,可惜排骨炸得稍濕,不夠酥脆,不過還好肉質不錯。晉薈擔擔麵,湯底清香、帶淡淡麻香,麵條亦同樣爽滑彈牙,好吃。喜歡這裡座位安排得舒適,加上白天更有自然光透過大玻璃窗透入餐廳,在這裡用餐感覺特別開陽自在。晉薈可算是將軍澳
小籠包
蒜泥白肉
寧式九肚魚
晉薈擔擔麵
喜歡這裡座位安排得舒適,加上白天更有自然光透過大玻璃窗透入餐廳,在這裡用餐感覺特別開陽自在。晉薈可算是將軍澳區內與朋友靜靜傾計食飯其中一個較好選擇~
$140 (Lunch)
小籠包
蒜泥白肉
寧式九肚魚
晉薈擔擔麵
2015-03-09 4386 views
朋友突然約食LUNCH,咁就GO啦佢湊住BABY當然會就佢啦我地又係去智選假日酒店,今次就試埋佢個上海菜啦又係唔多洗BOOK位的,人真的不多擔擔麵~~~好味喎!湯底夠濃,麵質好GOOD蒜片牛粒~~~濕左D又咸左D酸辣湯~~~稀左D,味道可以,辣少少會更好上海炒年糕~~~炒得夠乾身,年糕好煙"UN",味道夠濃XO醬炒腸粉~~~好味,香口又惹味腐皮卷~~~冇乜味,煎得唔夠香脆香芋酥~~~好似焗得唔夠乾身,有點濕,芋蓉唔太甜GOOD
朋友突然約食LUNCH,咁就GO啦
佢湊住BABY當然會就佢啦
我地又係去智選假日酒店,今次就試埋佢個上海菜啦
又係唔多洗BOOK位的,人真的不多
擔擔麵
擔擔麵~~~好味喎!湯底夠濃,麵質好GOOD
蒜片牛粒
蒜片牛粒~~~濕左D又咸左D
酸辣湯
酸辣湯~~~稀左D,味道可以,辣少少會更好
上海炒年糕
上海炒年糕~~~炒得夠乾身,年糕好煙"UN",味道夠濃
XO醬炒腸粉
XO醬炒腸粉~~~好味,香口又惹味
腐皮卷
腐皮卷~~~冇乜味,煎得唔夠香脆
香芋酥
香芋酥~~~好似焗得唔夠乾身,有點濕,芋蓉唔太甜GOOD

2014-08-25
$180 (Lunch)
擔擔麵
XO醬炒腸粉