2024-10-16 1127 views
潮汕菜, 間唔中都會好想去吃, 想起打冷、凍鵝片、已經食指大動. 早前與好友去到位於尖沙咀金馬倫道的金凡, 好熱鬧! 有像大排檔般的氣氛, 但就有冷氣, 坐得舒適.  等待美食期間, 我們喝金凡自家製的檸檬特飲, 唔是死甜, 酸度及甜度好平衡, 值得encore.小吃點了潮洲獨有的金不換炒薄殼, 這小吃…令人又愛又恨, 肉沒多, 但佐酒一流, 金不換的味道突出, 啜殼就是樂趣.韮菜鵝紅, 要吃就要吃鵝紅, 微辣的, 好過癮!要惹味的菜式, 必數椒鹽墨魚, 脆漿夠薄, 墨魚肉仍然爽滑. 叫人期待的有玻璃乳鴿, 一向對乳鴿沒太大熱衷, 然而這個皮脆似炸子雞、多汁肉滑兼帶少少甜, 確實有驚喜~ 好澎湃~ 全枱人, 無不讚嘆!!! 第一次見咁大碟的生醃有羔蟹, 從色澤看來, 已經很新鮮.  隻隻爆膏、啫喱狀的肉質彈牙、醬汁咸度又剛剛好, 吃得好開心! 最誇張是蟹蓋, 多膏到食極都有! 若有興趣的話, 則需預訂啊~ 潮汕脆皮咕嚕肉, 有菠蘿的菜式, 特別讓人喜歡~ 有新鮮的香甜菠蘿食, 咕嚕肉都幾鬆化, 唔錯~潮洲菜不少得滷水錦繡拼盤, 這份也很大. 鵝肝幾油潤, 介乎粉與爽之間; 豆腐看來很普

韮菜鵝紅, 要吃就要吃鵝紅, 微辣的, 好過癮!
潮洲菜不少得滷水錦繡拼盤, 這份也很大. 鵝肝幾油潤, 介乎粉與爽之間; 豆腐看來很普通, 但吸了醬汁又夠滑; 另外有爽彈鵝腸、爽滑墨魚及鵝片, 堅正!
欖菜豆醬炒時蔬, 翠綠爽口, 調味可以濃些少, 但整體也好味.
從未看過一個餐館做芝麻雞放如此多份量的呀!!! 芝麻多得誇張, 皮薄脆而肉嫩, 好香, 充滿肉汁, 吃起來特別好味.
鼠殼粿拼奇脆丸子 兩者同樣吸引! 先說粿, 就像糯米糍, 但外皮較煙韌, 咬下也是軟糯; 奇脆丸子內有奶皇, 與粿相比, 絕不遜色~
2024-09-16
$450 (Dinner)
  • 檸檬特飲
  • 欖菜豆醬炒時蔬
  • 芝麻雞
  • 鼠殼粿拼奇脆丸子
2024-09-05 2160 views
由細到大都好鍾意食潮州菜,當年蝸居屯門時,接太太放學都差不多10點打後,好多時都會去打冷,兩個人不外乎一碗韭菜豬紅,一條大眼雞,一碟蜆肉,兩碗白粥,在路邊的寒風中,說說笑笑閒話家常,溫馨滿滿的。家陣坊間已很小見路邊店,但潮州菜早已登堂入室,百花齊放。今次同幾位朋友在尖沙咀飯聚,店內燈火通明,衛生情況不錯,而且有廂房,如果怕給別人打擾,都是一個好選擇。前菜普寧炸豆腐($88)潮州菜中好少機會失手菜色,雖然未至於外脆內軟,但記得蘸點一下豆醬,鮮味會更加提升。韭菜鵝紅($98)鵝紅好入味,軟彈的質感好好,韭菜份量可以多些少更好,因為個人喜好沾滿了汁液的韭菜。炸大腸($128)當然無順德菜館做得好,但已經不錯,夠香口同脆。生醃螄蚶($138)老老實實,真係好多人未必夠膽食生醃菜色,尤其是係螄蚶,不過偶爾食一兩隻都無妨,味道又幾鮮。鹵水錦繡盒(鵝片、鵝肝、鵝腸、墨魚)($518)可以一口氣食均鵝片、鵝肝、鵝腸、墨魚、豆腐及紅腸,不想每樣點一整碟的朋友,拼盤未嘗不是一個好選擇,滷得啱啱好,而鵝肝同鵝腸更是個人愛好,肥美軟滑,正。龍頭魚煎蠔仔餅($ 188)龍頭魚其實係白飯魚,炸得又的確夠鑊氣,外脆

家陣坊間已很小見路邊店,但潮州菜早已登堂入室,百花齊放。

前菜

普寧炸豆腐($88)

韭菜鵝紅($98)

炸大腸($128)

當然無順德菜館做得好,但已經不錯,夠香口同脆。

生醃螄蚶($138)

鹵水錦繡盒

(鵝片、鵝肝、鵝腸、墨魚)($518)

龍頭魚煎蠔仔餅($ 188)

龍頭魚其實係白飯魚,炸得又的確夠鑊氣,外脆內軟,澆點魚露,更加是佐酒良伴。

芝麻雞一隻(預訂$398)

雞皮的確勁脆,灑上芝麻更香口,雞肉亦不覺老,有水準。

紅米牛肋骨($488)

炆煮得夠稔,肉味濃郁,尤其是筋膜位油香滿滿,佐酒一流。

鐵板XO醬魚標魚扣($188)

真係要儲好多條魚先可以炒到一碟,夠鑊氣,魚標有嚼口,有XO醬加持好惹味。

火焰鹽燒海螺($402/ 9位)

絕對是抵食及必食出品,螺肉勁大隻,柔韌有嚼勁,每口都有酒香,就連尾位都好入味。

避風塘炒蟹($680/約1斤)

賣相好澎湃,蟹肉亦帶有陣陣辛辣味道,炸蒜勁香口,真係好想拌白粥食。
2024-09-04 1873 views
喜歡吃海鮮的朋友,約齊朋友一起去金凡潮汕菜就對了,潮汕人喜歡吃海鮮,更以烹調海鮮見長,海螺、生醃蟹、魚標魚雲魚扣等等,就等我帶大家用五感體驗一下潮汕菜啦﹗先來個大受歡迎的滷水錦繡盒,滷水味鮮香醇厚,滷得入味;鵝肝每件都好完整,口感細嫩油潤、鵝腸爽脆、鵝片肉嫩有油香、爽滑墨魚片及嫩滑的滷水豆腐,瞬間已被清碟。涼伴魚皮,微麻辣加上爽彈口感,就連平日不吃魚皮的我也吃不停。韮菜鵝紅,帶點微辣,加上爽彈又香口的椒鹽鮮魷,佐酒一流。朋友們更特意點了S-Class Original Beer原漿啤酒,加上用靴型啤酒杯來飲用,特別開心﹗重頭戲一定是生醃有羔蟹,每隻都有大量橙黃色的蟹膏,入口嫩滑回甘,肉質則如啫喱般,吸滿醬汁,鹹鮮有序,記得必須要預訂啊﹗火焰鹽燒海螺(8位),上桌後澆上酒點火,既可帶出海螺自身的鮮甜味道,同時又帶有酒香,美味﹗再來一道令鄰桌都忍不住偷望的菜式,除了鐵板的吱吱喳喳,還有其撲鼻的香氣,鐵板XO醬魚標魚扣,爽滑惹味。最挑起我好奇心的,是這碟玻璃乳鴿2隻,我以為乳豬才有玻璃皮,想不到乳鴿也能做到呢﹗皮脆肉嫩又有肉汁,美味﹗一輪熱氣美食後,來杯金凡自家製的檸檬特飲,清甜帶微酸,好解

滷水錦繡盒

韮菜鵝紅,帶點微辣,加上爽彈又香口的椒鹽鮮魷,佐酒一流。
韮菜鵝紅

S-Class Original Beer原漿啤酒

鐵板XO醬魚標魚扣

玻璃乳鴿

一輪熱氣美食後,來杯金凡自家製的檸檬特飲,清甜帶微酸,好解膩呢﹗
金凡自家製檸檬特飲

2024-08-30
5 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
韮菜鵝紅
2024-07-26 2368 views
餐廳裝潢帶點懷舊風味,貼上不同年代電影海報,食物方面,餐廳主打新派潮州菜,同時有多款精美小菜。頭盤點咗5款涼拌小食,分別有涼拌魚皮、普寧炸豆腐、韮菜鵝紅、炸大腸及生醃螄蚶 。涼拌魚皮好爽口,醬汁帶點辣好惹味。而普寧豆腐炸得外脆內軟,沾埋醬汁更好食。滷水錦繡盒呢個滷水拼盤有鵝片、鵝肝、鵝腸及墨魚,整體滷水汁幾入味,鵝片啖啖肉,帶點鵝油香,墨魚幾彈牙。九肚魚煎蠔餅蠔餅用上九肚魚及蠔仔,口感更豐富,而蠔餅用咗鴨蛋,所以炸得好鬆脆,配啤酒一流。👍芝麻雞賣相好有氣勢,芝麻雞好香,雞皮炸得好脆身,而且肉質嫰滑,好吃。😊紅米牛肋骨牛肋骨份量幾多,牛肉味好濃郁,肉質有咬口。鐵板XO醬魚標魚扣上枱時已經聞到好香,XO醬味道幾強烈,魚標好爽口,配菜有三色椒、紫洋蔥等令小菜更惹味。火焰鹽燒海螺店員上菜後會倒入酒,然後點火做成火焰效果,海螺肉肉厚,而且鮮嫰,醬汁甜甜帶微辣,唔錯喎。魚翅撈飯店主話依加有超抵價魚翅撈飯,而且好足料,配搭埋爽脆芽菜好有口感呀!避風塘炒蟹肉蟹好大隻,肉質好鮮甜,避風塘炒蒜好脆好香口,店主話有隱藏食法,用炒蒜送白粥一流。最後仲點咗潮州粿做甜品,外層好煙韌,綠豆餡料甜度剛好。整體食物質素

頭盤

九肚魚煎蠔餅

芝麻雞

紅米牛肋骨
牛肋骨份量幾多,牛肉味好濃郁,肉質有咬口。

鐵板XO醬魚標魚扣

魚翅撈飯

避風塘炒蟹

最後仲點咗潮州粿做甜品,外層好煙韌,綠豆餡料甜度剛好。

整體食物質素唔錯,菜式選擇幾多,而且菜式賣相幾有心思,同時餐廳氣氛好熱鬧,好適合一班人聚會時去。
2024-07-17
2024-11-13 167 views
裝潢走懷舊風格,以香港街景主題畫作作裝飾,好有特色!⚇古法搭純羊腩煲入秋啦,喺時候食羊腩煲😍真材實料羊腩煲,件件都係連皮帶肉的羊腩,入口軟腍,炆得好入㗎,入面仲有枝竹、馬蹄、筍片、冬菇及少少藥材,食完感覺好暖身,仲附送一碟生菜,超正呀⚇牛極品原來呢度都有得食潮汕牛肉火鍋,好多牛肉部位選擇,牛極品喺牛小排其中的一個小部位,牛肉香味極重,口感鮮滑嫩爽,淥6秒就食得,好食!⚇九肚魚蠔仔餅九肚魚配蠔仔,呢個幾有特色!炸得好香脆,點少少魚露,食落好鮮、好香口!呢日平日晚市都幾多人食,羊腩煲好正!
裝潢走懷舊風格,以香港街景主題畫作作裝飾,好有特色!

⚇古法搭純羊腩煲

⚇牛極品

⚇九肚魚蠔仔餅

呢日平日晚市都幾多人食,羊腩煲好正!

2024-11-07 154 views
呢間潮汕菜門面成個街市檔咁,除咗有必備嘅滷水鵝,仲可以望到唔同菜式嘅配料食材,即睇即點!主打潮汕菜系,除咗生醃🦐、滷水拼盤🪿呢啲之外,仲有啲煲同牛肉火鍋🥘,菜式選擇夠多元化~幾欣賞佢店員服務態度一流,環境樓底高而且光猛企理,主要係圓枱居多,啱晒一大班人一齊嚟!👯‍♀️👯‍♀️-——————————————🐏◖古法扣純羊腩煲◗ $588羊腩煲跟唐生菜一份,煲底有好多配料:腐竹、竹筍、冬菇、馬蹄,炆煮得夠入味!羊腩連皮帶筋膜,夾住啲脂肪羊味特別濃郁,肉質鬆軟,羊皮煙韌有咬口,點上佢哋秘製腐乳醬,正!🥩◖封門柳(小)◗ $188牛肉部位選擇多,加咗一份牛肉拎嚟打邊爐~牛肉嘅份量冇偷工減料,一份細已經夠兩個人食,封門柳肉質鬆軟,牛味濃郁,同羊腩煲嘅味道都幾夾 !🐟◖鐵板XO醬魚標魚扣◗ $188魚標魚扣份量好足,魚扣爽脆有咬口;魚標大大嚿,好黏口充滿骨膠原,用XO醬鐵板爆炒,味道辣辣地,微焦特別香!
🌟Encore指數:9.2/10
-——————————————
🐏◖古法扣純羊腩煲◗ $588

🥩◖封門柳(小)◗ $188

🐟◖鐵板XO醬魚標魚扣◗ $188

🌟Encore指數:9.2/10
𓌒 𓌒 𓌒最近到尖沙咀逛街,被一家潮州打冷菜館吸引著。「金凡潮汕菜」門口有經典潮州打冷滷味檔,店內空間很大,眼看菜單有很多選擇,不論港式大排檔還是潮式小菜,都非常多元化。𓇸 風沙雞 (半隻) $248招牌菜風沙雞是把雞炸好後斬件,再鋪上一層炸蒜碎,彷如一大片沙漠,所以稱為風沙雞。皮脆肉嫩,但近骨位置都全熟!十分出色!𓇸 火焰鹽燒海螺 $268必點推介!店員先在海螺澆上酒再點火,火焰燒出酒香,海螺下面鋪滿鹽,鹹香鮮味十足!𓇸 九肚魚蠔仔餅 $188炸得乾身不油膩,九肚魚和蠔仔份量亦十足,每口都香脆鮮味。蘸點魚露,鹹香好吃!𓇸 潮式咕嚕肉 $148外皮薄脆,粉醬不厚,驚喜的是內𥚃是無骨肉排,勾著酸甜芡汁,份外好吃。這次點的小菜每道都非常夠鑊氣,眼見鄰座客人點的其他菜式同樣賣相一流,香氣十足。看來這裏真的很多撚手小菜,實屬近期發掘到的寶藏餐廳。𓌒 𓌒 𓌒

𓌒 𓌒 𓌒

2024-11-01
  • 風沙雞
1K
2024-11-04 109 views
👧🏻😋👅🍽✨尖沙咀必食潮汕菜☺️-🥢 打冷小炒以外仲有秋季新上市,羊腩煲同靚牛肉火鍋; 亦見到店內唔少人食二人魚翅撈飯辣蟹套餐, 成日有新野更多回頭客-🐑 古法扣純羊腩煲 $588💯入秋要食羊腩煲😍 湯底濃郁唔會死鹹, 羊腩滑嘟嘟唔縮皮, 連較瘦既位置都好軟腍入味💯送唐生菜一碟, 入面仲有馬蹄, 枝竹, 筍, 冬菇, 完全係白飯小偷-🥩 脖仁 (小) $188✨小份都好大碟, $188算好抵食! 餐牌寫淥7-8秒就ok, 但用羊腩煲湯底比較杰身要耐少少, 但肉質依然柔嫩鮮甜-🦪九肚魚蠔餅 (細) $138💯質地比一般打冷蠔餅軟身, 除左飽滿蠔仔仲有軟滑九肚魚, 點魚露好突出兩款海鮮鮮味
👧🏻😋👅🍽✨

🦪
九肚魚蠔餅 (細) $138

脖仁
2024-10-29 187 views
金凡潮汕菜餐廳裝修企理,好有懷舊feel環境又坐得舒服,適合同屋企人朋友聚會我地試左四款菜1. 九肚魚蠔仔餅蠔仔餅用左鴨蛋 蛋香味特別濃蠔仔餅炸得好香脆 加埋濕潤嘅九肚魚同蠔仔內餡食落口感豐富2.鐵板XO醬魚標金扣XO醬鐵板上特別惹味 上枱既時候仲係滋滋保持熱度魚標肉質嫩滑 味道香辣好送飯3.火焰鹽燒海螺上菜既時候會係面前點火打卡一流! 食落酒味好香但唔會苦 海螺鹽燒左之後肉質彈架鮮味好濃郁食落好滿足4.潮式咕嚕肉咕嚕肉炸得夠脆 就算攤凍左都保持到脆度 唔會炸粉哈會過厚 酸甜又恰到好處估唔到佢地會用新鮮菠蘿做配菜 仲要好甜🍍整體都好令人滿意! 下次想食打冷再泥過
金凡潮汕菜餐廳裝修企理,好有懷舊feel
環境又坐得舒服,適合同屋企人朋友聚會
我地試左四款菜

唔會炸粉哈會過厚
酸甜又恰到好處
估唔到佢地會用新鮮菠蘿做配菜 仲要好甜🍍
整體都好令人滿意! 下次想食打冷再泥過
人愈大愈鍾意食唔同地方的中菜🥢今晚班fd約左係尖沙咀食飯(*¯︶¯*)原來加連威老道有間咁正既潮汕菜😍一聽到潮汕就會諗起潮汕牛打邊爐 呢度有好多款我地點左牛極品、脖仁、牛胸爽 每碟$188 份量多又抵食😋牛骨蘿蔔湯勁鮮 建議飲返碗先打邊爐!全晚我最鍾意就係呢煲羊腩煲 $588唔好俾佢價錢嚇一嚇 食完你就會覺得超值佢用隻羊最靚既部位 羊腩入口即溶🤤而且食落唔覺得油膩 加埋枝竹 腐乳醬一齊食 yumyum😋九肚魚蠔仔餅食潮州野必叫蠔餅,呢度係加埋九肚魚一齊炸滑滑的九肚魚同香脆炸蠔仔出奇地夾有另一種口感😍鹵水拼盤 都是潮州菜必食‼️❗️可以一口氣食均鵝片、鵝肝、鵝腸、墨魚、豆腐鹵水汁相當入味 鵝肝同鵝腸更是我本人最喜歡☺️阿根廷紅蝦多士🦐蝦多士炸得香脆唔油膩 大蝦啖啦肉好厚件件炸到金黃色 好出色💛火焰燒海螺🔥熱情又好客既侍應點火助興陣陣花香酒味 食落又香又麻講唔出果種特別 大家想知就去試下啦😎
人愈大愈鍾意食唔同地方的中菜🥢
今晚班fd約左係尖沙咀食飯(*¯︶¯*)
原來加連威老道有間咁正既潮汕菜😍
一聽到潮汕就會諗起潮汕牛打邊爐 呢度有好多款
我地點左牛極品、脖仁、牛胸爽 每碟$188 份量多又抵食😋
牛骨蘿蔔湯勁鮮 建議飲返碗先打邊爐!
全晚我最鍾意就係呢煲羊腩煲 $588
唔好俾佢價錢嚇一嚇 食完你就會覺得超值
佢用隻羊最靚既部位 羊腩入口即溶🤤
而且食落唔覺得油膩 加埋枝竹 腐乳醬一齊食 yumyum😋
九肚魚蠔仔餅
食潮州野必叫蠔餅,呢度係加埋九肚魚一齊炸
滑滑的九肚魚同香脆炸蠔仔出奇地夾
有另一種口感😍
羊腩煲
鹵水拼盤 都是潮州菜必食‼️❗️
可以一口氣食均鵝片、鵝肝、鵝腸、墨魚、豆腐
鹵水汁相當入味 鵝肝同鵝腸更是我本人最喜歡☺️
滷水拼盤
阿根廷紅蝦多士
火焰燒海螺
2024-10-22 297 views
近排天氣涼涼地,又唔想去任食打邊爐火鍋 上Openrice 打火鍋,竟然彈咗呢一間 金凡潮汕菜即刻send出嚟俾班朋友,個個say Yes ! GOGOGO 環境就唔多講啦,好有feel嘅有冷氣嘅室內高級大排檔感覺打邊爐又點少得牛? 我地三個都係牛魔王 叫齊哂吊龍心,封門柳,牛頸脊,牛胸爽個湯底係我今日寫呢一篇食評嘅主要原因,因為打邊爐最緊要係個湯底。我哋今日打邊爐嘅湯底係:牛骨白蘿蔔湯底 食食吓成口都係牛,有人提議想食羊腩!咁啱得咁蹺,今日啱啱出羊腩煲,大滿足的一個晚上

環境就唔多講啦,好有feel嘅有冷氣嘅室內高級大排檔感覺

牛骨白蘿蔔湯底

特色羊腩煲
炸大腸
2024-10-16
5 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
牛頸脊
特色羊腩煲
炸大腸
  • 羊腩煲
  • 牛骨白蘿蔔湯底
金凡呢間潮州餐廳好有地道風味,光鮮又企理。環境舒服,裝修簡單但有心思,幾適合同家人朋友嚟食飯聚會食潮州野必叫九肚魚蠔仔餅,香脆嘅外層加埋濕潤嘅蠔仔內餡,食落口感豐富,鮮味十足。仲有胡椒豬肚湯花甲,胡椒湯底夠香夠暖,配上鮮甜嘅花甲,一飲就覺得滋味叫埋鐵板XO醬魚標魚扣,XO醬炒得香辣惹味,魚扣唔係咁多地方有,肉質嫩滑,非常下飯。火焰鹽燒海螺,上菜時仲點住火,睇住都覺得好過癮,海螺經鹽燒過後肉質彈牙,鮮味濃郁,食落非常滿足—————-𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:九肚魚蠔仔餅 $188胡椒豬肚湯花甲 $248鐵板XO醬魚標魚扣 $188火焰鹽燒海螺 $268—————————————————𖠿𖥣 金凡潮汕菜 (尖沙咀) @jinfan.hk。〒尖沙咀加連威老道46-48號地舖—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #foodstagram___🥇

—————-
𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:

九肚魚蠔仔餅 $188

胡椒豬肚湯花甲 $248

鐵板XO醬魚標魚扣 $188

火焰鹽燒海螺 $268

—————————————————

𖠿𖥣 金凡潮汕菜 (尖沙咀) @jinfan.hk。
〒尖沙咀加連威老道46-48號地舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
2024-09-26 560 views
尖沙咀加連威老道原來有間潮州菜餐廳,位置方便,仲坐得好舒服。另外,餐廳播著大家耳熟能詳嘅懷舊歌曲🎶彷彿回到過去一樣🐚火焰鹽燒海螺火焰燒絕對係呢餐飯嘅驚喜。海螺嘅鮮味被火焰燒焗得恰到好處,外層微焦,內裡鮮嫩,而佢地嘅秘製醬汁令海螺鮮味更突出,口感令人驚艷🤩🧡潮式咕嚕肉酸甜味道恰到好處,咕嚕肉做到肉質酥軟,唔會過份厚粉,配菜菠蘿仲要好甜🍍🍗風沙雞 (半隻)色澤金黃、皮香脆、雞肉質鮮嫩,雞肉嘅香味同風沙蒜的完美配合。🦪九肚魚蠔仔餅新鮮又飽滿嘅蠔仔加埋九肚魚喺入面,口感極佳。🥬沙茶醬牛肉芥蘭牛肉嫩滑,沙茶醬風味濃郁,同清脆嘅芥蘭好夾,令一口接一口。
另外,餐廳播著大家耳熟能詳嘅懷舊歌曲🎶彷彿回到過去一樣

🐚火焰鹽燒海螺

火焰燒絕對係呢餐飯嘅驚喜。

🧡潮式咕嚕肉

潮式咕嚕肉

🍗風沙雞 (半隻)
風沙雞

🦪九肚魚蠔仔餅

新鮮又飽滿嘅蠔仔加埋九肚魚喺入面,口感極佳。

🥬沙茶醬牛肉芥蘭
牛肉嫩滑,沙茶醬風味濃郁,同清脆嘅芥蘭好夾,令一口接一口。
潮式咕嚕肉
風沙雞
2024-09-03 821 views
這夜得好友相邀,來到這間實而不華的潮州館子吃了一頓高質中菜,大夥兒吃得盡興,飲得盡情,一起度過了一個愉快的晚上。先來幾道小吃,微辣爽彈的「涼泮魚皮」($78)和香口惹味的「椒鹽撥水魚鰭」($98)都是我的最愛。軟滑好味的「韭菜鵝紅」($98)和炸得香脆的「椒鹽鮮魷」($148)也很不錯。至於只在夏天才有,較少吃到的「炒薄殼蜆肉」($88),因為薄殼的肉實在細小,我就不是特別喜歡。集鹵水鵝肝、鹵水鵝片、鹵水鵝腸、鹵水墨魚和鹵水豆腐於一身的「鹵水拼盤」($518),鹵水汁相當入味,五款鹵水中,我最喜歡的除了粉嫩的鹵水鵝肝外,還有仍保留原汁原味肥膏的鹵水鵝腸。餐牌介紹,必食推介之一的「鐵板XO醬魚標魚扣」($188)鑊氣十足,趁熱吃,魚標和魚扣的獨特口感與濃郁的調料味道,讓它成為一道我很喜歡的菜式。「脆皮BB乳鴿」($88/隻)看賣相好像沒有甚麼特別,原來十分出色,鴿皮既薄且脆,有如炸子雞皮一般,肉質也軟嫩宜人,令人喜出望外。經典粵菜之一的「菠蘿咕嚕肉」($148)這裡也做得好,不但擺盤漂亮,咕嚕肉無論味道還是口感都有水準,配以新鮮菠蘿,開胃又好味。一人一隻的「火焰鹽燒海螺」($358)由侍

一人一隻的「火焰鹽燒海螺」($358)由侍應在席前點火後才再奉客,讓客人在享受口腹之欲前先享受視聽之娛。厚肉的海螺肉極富彈力,味道也不錯。

這餐晚飯最令人期待的「生醃膏蟹」(時價)一出場,我們的目光便無一例外地被吸引過去,只見足有三隻蟹份量的 「生醃膏蟹」,誘人地躺在大碟上,那些靜卧在蟹蓋和蟹身上的橙橙綠綠的蟹膏,令人垂涎欲滴。那三個超級邪惡,滿是蟹膏的蟹蓋我雖沒吃,但同樣滿是蟹膏,只不過相對地邪惡度較輕的蟹身,我就吃了幾件,那軟滑的生蟹肉和蟹膏的鮮味,著實令人回味無窮。至於那些蟹鉗,我就因為懶於剝殼而沒有試了。

乳香爆鱔球」($268)是吸引的,口感也好,不過南乳下得重手了點,讓這鱔球的味道變得偏鹹,不過以之下酒,就不算十分鹹。

欖菜豆醬炒菜心」($118)用的是靚菜心,配以重味的欖菜和豆醬快炒上桌,鑊氣十足,又夠味道。
有佳餚豈能無美酒,這晚我們不但喝了店家自製,解渴生津的「柑橘冰茶」,也品嚐了特別的「原漿啤酒」,以啤酒伴以多道適宜下酒的大小美食,更是相得益彰。

這夜的我,與好友們共嚐佳餚美酒,開懷大嚼,也開懷暢飲,快哉!快哉!
  • 生醃膏蟹
  • 鐵板XO醬魚標魚扣
  • 椒鹽撥水魚鰭
  • 涼泮魚皮
  • 脆皮BB乳鴿
2024-09-01 714 views
我哋呢班為食友,周不時會約埋飯聚,菜式與價錢不拘,Fine Dine或地道皆可。是次有人吹雞,話想食潮汕菜,群組帖子一出,大家一呼百應,五分鐘不到便成局。來的是尖咀的金凡潮汕菜,氣氛似大牌檔,但坐得舒服好多,甚至乎有VIP房,但我哋覺得坐大廳吃得更加盡興。發起人做事一向穩妥,早已與店家夾好菜單,大家安頓好後,小食隨即送來。先是韭菜鵝紅,鵝紅無疑會比豬紅更加嫩滑,夾埋漓甜無渣的韭菜,難理什麼膽固醇超標,大家今晚已經豁出去。薄穀唔係成日有得食,趁岩時候就不能錯過,粒粒飽滿鮮美。平時食潮州菜,可能會食凍蟹,亦有機會會叫生醃螄蚶,但生醃羔蟹真係唔多食,或者心目中會覺得這是寧波菜色吧!當然,家陣食嘢都唔應該有呢種食古不化既思想。再者,呢三蟹爆羔既出品上桌時,足以令眾人起哄。蟹既手手腳腳都好多羔且鮮甜,蟹蓋先至誇張得要命,輕輕用匙刮一刮已是超澎湃的蟹羔,一發不可收拾,筆者若非有番咁上下年紀,必定同佢死過。家陣只能三個人分一隻蟹蓋既蟹羔,都已好過份了。吃潮州嘢要食海螺!鐵板上,店員席前點火,岩晒相機食先既呢個時代。海螺肉厚,卻完全不韌,味道鮮甜,掂!當然仲會有鹵水嘢,貪心既我哋要拼盤就最好。鵝片肉嫩

薄穀唔係成日有得食,趁岩時候就不能錯過,粒粒飽滿鮮美。
當然仲會有鹵水嘢,貪心既我哋要拼盤就最好。鵝片肉嫩,墨魚爽而不韌,鵝腸亦然,我還是最愛絲滑的鵝肝,懶理有多邪惡。
蠔餅必定要趁熱食,酥脆口感,蠔肉夠多,仲混入埋九肚魚,多一重口感,我對於呢啲香口嘢是無法抗拒的。
估唔到係呢度食到鱔球,質感彈牙,滿滿南乳香,送啤酒一流。
芝麻雞既肉質又係嫩滑,好有水準,就算已飽到上心口既我,都要連夾幾件才收手。
最後以傳統的潮州粿和奇趣丸子作結,我仲追加埋芋泥,甜胃表示大滿足。