2017-08-17 161 views
去完韓國唔夠喉,好想再食韓國野,見人地介紹jk brothers,覺得好似幾正就黎食下流心芝士千層黑豚 $86치즈의 검은 돼지一切開,流心芝士湧出好澎湃,裡面好驚喜,有一層層軟腍既豚肉,夾住軟滑既芝士,口感唔錯濟州黑豚石鍋飯 $68검은 돼지의 돌의 솓 식사石鍋飯份量真係好多,兩個人食一個都得豚肉唔會太肥,飯煮得入味充滿肉香如果多d飯焦就更好芝士溶岩蛋漿炒飯 $68치즈의 계란의 풀은 볶음밥 을 만듭店員會將一大堆芝士,蛋漿,重有炒飯配菜撈埋一齊,熱辣辣好吸引,芝士多過飯添,重可以拉絲飯粒滿有辣醬的精華,勁辣,食落有濕潤既感覺海鮮煎餅 $58해산물 전병味道有d似酒樓食既薄罉唔同既係佢比較脆重有少少鮮味添加上面頭泡菜既香辣更惹味

流心芝士千層黑豚 $86

치즈의 검은 돼지

濟州黑豚石鍋飯 $68

검은 돼지의 돌의 솓 식사

石鍋飯份量真係好多,兩個人食一個都得

豚肉唔會太肥,飯煮得入味充滿肉香

如果多d飯焦就更好

芝士溶岩蛋漿炒飯 $68

치즈의 계란의 풀은 볶음밥 을 만듭

飯粒滿有辣醬的精華,勁辣,食落有濕潤既感覺

海鮮煎餅 $58

해산물 전병

味道有d似酒樓食既薄罉
唔同既係佢比較脆重有少少鮮味添
加上面頭泡菜既香辣更惹味
2017-08-17 159 views
一d都唔好食,難得同老公撐枱腳,一直好期待今晚餐飯,忽然想食韓國野,於是上網睇下最近邊度有,我記得豐利之前有間韓國菜不錯,一心帶老公去試試,我試open rice見成個大廈得一間韓國菜,心念一定冇錯⋯點知係一間「港式料理」扮韓國菜,個和牛煲超伏,d牛冇牛味,鞋到爆!個豚肉飯好普通,茶餐廳味度。最慘係低質素扮高尚,一d都唔平我地兩公婆食得好冇引,見d味道咁馬馬,想夾埋泡菜一齊食,點知泡菜都要另收錢!韓國餐廳唔係應該有泡菜做前菜既咩?
一d都唔好食

和牛煲
泡菜豚肉飯
尋晚睇韓劇睇到好想食韓國嘢,心動不如行動,今日即刻call埋best fd去食。朋友介紹話呢間觀塘工廈嘅韓國菜又好味又抵食所以入嚟試吓~提起韓國嘢第一時間就諗起炸雞,所以首先叫咗一份半分韓風柚子蜜炸雞。炸雞可以揀有骨或無骨,我呢啲懶人就當然揀冇骨啦!沾滿柚子蜜嘅炸雞放喺熱辣辣嘅鐵板上面,上菜時一路炸炸聲,見到都流晒口水!味道都冇令我失望,金黃鬆脆皮薄嘅炸雞,同柚子味道好夾好清新,夏天熱辣辣冇乜胃口,食完呢個即刻胃口大開!真露煮大蜆:清酒煮大蜆就食得多,真露煮大蜆都係第一次見!新鮮飽滿大蜆,只係放胡椒、大蔥、真露煮。鮮味已經出晒黎,娃娃菜索晒啲湯好鮮甜!驚喜之作,同埋清清地可以中和返其他濃味嘅韓國菜式泡菜爆炒芝士豚肉:侍應話怕我地會比油彈到,所以喺後面炒完先上菜,一路望到已經好吸引!首先放入用黑椒同鹽調味好嘅豚肉片落去煎到金黃,然後切片再放入其他材料:洋蔥、蔥、金菇、泡菜同娃娃菜爆炒,之後就放芝士,芝士半融咁上菜。火候拿捏得好好,食落好夠味好夠火候。芝士滿滿仲可以做到拉絲效果!三樣嘢其實份量都唔少,但因為太好味關係,最後我哋兩個女仔竟然清晒!

提起韓國嘢第一時間就諗起炸雞,所以首先叫咗一份半分韓風柚子蜜炸雞炸雞可以揀有骨或無骨,我呢啲懶人就當然揀冇骨啦!

真露煮大蜆:
真露煮大蜆

泡菜爆炒芝士豚肉:

2017-08-14
$150 (Dinner)
真露煮大蜆
2017-08-16 81 views
依排鐘意去工廈搵食,見到新開韓國菜一於試試佢。餐廳乾淨企埋又闊落,坐得舒服食物質素唔錯,而且價錢合理,物有所值,服務亦好好,各方都值得一讚奇異博士 (瓶) $68有4杯分量,夠曬凍,兩個人share飲都夠曬材料有奇異果,提子,檸檬等,味道唔太酸,開胃解濟豬骨濃湯海鮮烏冬 $78味道唔算太濃,海鮮有帶子、蝦、青口等,每款都大大隻又新鮮烏冬麵質亦唔錯,夠彈牙(無骨)芝士果醋醬烤雞 $76可以選擇有骨/無骨,有小小辣餐廳員工會幫手𤏪暈,然後將一舊舊雞肉捲上芝士,再放係客人碗濃濃既芝士味再加辣雞,好好味,而且落咗果醋,酸酸地可以食多幾舊卡邦尼年糕 $62味道濃郁,落咗好多香草&火腿,加埋年糕一齊會,味道好夾,唔會好濟

奇異博士 (瓶) $68
有4杯分量,夠曬凍,兩個人share飲都夠曬
材料有奇異果,提子,檸檬等,味道唔太酸,開胃解濟

豬骨濃湯海鮮烏冬 $78
味道唔算太濃,海鮮有帶子、蝦、青口等,每款都大大隻又新鮮
烏冬麵質亦唔錯,夠彈牙

(無骨)芝士果醋醬烤雞 $76

可以選擇有骨/無骨,有小小辣
餐廳員工會幫手𤏪暈,然後將一舊舊雞肉捲上芝士,再放係客人碗

卡邦尼年糕 $62
2017-08-15 75 views
今日和朋友往觀塘JK Brothers食下午茶, 我們點了咖喱廣島原隻蠔飯, 餐肉煎蛋配炸雞、粉紅珍珠和凍奶茶。咖喱廣島原隻蠔飯上枱仍然是熱辣辣的,色澤賣相嘗算不錯,份量適中,日式咖哩醤味道是甜及辣的,炸蠔是用原隻鮮蠔,食落外脆內軟, 囗感豐富,鮮嫩多汁,珍珠的白飯食落竟然有醋酸的味道, 食落開胃惹味;餐肉煎蛋配炸雞賣相相當精緻,餐肉的中間的位置加了荷包蛋配以飯團,很像日式壽司, 食落口感豐富而不肥膩, 食落醒胃,炸雞外脆內軟, 食落口感鬆脆, 雞肉食落鮮嫩;粉紅珍珠有菠蘿,草莓及籃苺的梳打飲落不太甜,冰塊適中, 十分消暑解喝;最後凍奶茶茶味香濃, 奶味香滑, 不錯。餐廳座位闊落, 食物美味, 份量十足, 價錢合理,下午茶食tea好去處。
粉紅珍珠和凍奶茶
餐肉煎蛋配炸雞
2017-08-07
$83 (Tea)
2017-08-14 2251 views
趁放假去行街街,早兩日到觀塘忘記了去買禮物給朋友,唯有多去一遍觀塘。來到觀塘,當然要為我的《工廈覓食記》增添一篇文章,哈哈!這次我品嚐韓國菜。因為很餓的關係,點了比較多食物,共四款!第一款是限定價$68的芝士果醋醬烤雞,差不多是原價的4折,所以我沒多想便點了烤雞,抵食嘛!味道很好,有點辣,仔細嘗嘗會有一點淡淡的果醋味,不會酸。店員會在餐桌加熱烤雞,讓你看著芝士慢慢溶化。店員提醒我們要趁熱食,否則芝士放涼後,吃起來會比較麻煩,味道亦沒有那麼好。這是天國的豬蹄,我想起天國的雞批😂 我喜歡豬手的肉質,所以點一份試試。第一次食韓式豬手,整體而言跟平日吃的冷盤豬手差不多,不過,配合泡菜及豆腐,感覺比較新鮮。這是胡椒香蒜一口牛,點這個的原因,是因為桌子上看不到燒板,好奇想知道如何燒烤,原來用瓦斯爐!這份蛋捲叫芝味炸彈!只有流心芝士,稱不上是炸彈吧!?但原來蛋捲中間有一隻生的雞蛋,切開的時候很驚訝,怪不得叫炸彈。最後到飲品,它叫奇異博士 。一瓶$68,份量頗多,兩個人一起分享,每人有差不多三杯!味道是奇異果味,不會太甜,有一點點檸檬味,不太酸,亦不會搶掉奇異果的味道。我到餐廳當日,剛好店主有家庭聚會
這次我品嚐韓國菜。因為很餓的關係,點了比較多食物,共四款!

我到餐廳當日,剛好店主有家庭聚會,感覺特別熱鬧。價格上,我覺得亦算扺食,雖然我點了的特價的菜式,但畢竟二人點四個菜,另加飲品,每人不用$ 200,便捧著肚子離開,抵食啦!
2017-08-13 74 views
8月份,終於到我生日啦,yeah!!朋友話同我慶祝生日,決定去食韓國菜芝士果醋烤雞呢一個係做緊限定價,由168變咗68蚊,梗係點黎食啦。以為係一碟烤雞直接上,原來有爐要燒下啲芝士。見到好多芝士,職員話燒到個芝士溶溶地就要關火,同埋要盡快食咗佢。凍左都唔好開返火來燒芝士,因為再燒嘅芝士會窿。我趁熱食咗一舊,好多芝士係口,個雞辣辣地,其實個人認為都幾辣,有3條辣椒。之後掛住影相,再食個芝士硬咗🙊芝士熔岩蛋漿炒飯呢個一上碟,就見到好多芝士。職員會幫我哋撈埋,就變咗一碟飯。撈完就冇咁美觀,不過真係好多芝士,不飯嗰陣時會見到啲芝士一絲一絲咁拉開,真係好濃芝士。粉紅珍珠呢個係荔枝特飲,飲個時就會飲到荔枝味,入面仲有士多啤梨同藍梅,不過係冇珍珠既
8月份,終於到我生日啦,yeah!!
朋友話同我慶祝生日,決定去食韓國菜

芝士果醋烤雞

芝士熔岩蛋漿炒飯

粉紅珍珠
2017-08-12 99 views
之前見到朋友介紹話係平民韓食,見到食評既相又好似幾平咁,就去試下啦!不過可能係晚餐既關係,坐低左又見唔到有優惠既menu,食物價錢大概每樣野由$80-150,同其他韓食餐廳差不多,價錢唔算太平民啦不過最重要都係好唔好食我地叫左瓶粉紅珍珠一瓶同一杯只係差$10,雖然一杯既size都唔細,但都係一瓶抵d味道方面幾好飲,個人黎講唔算太甜幾fresh食物方面,我地叫左步乒鍋價錢$138,分量都幾大我同老公2個人食都已經食到好飽個汁唔太辣,我唔多食辣都覺得剛剛好如果蔬菜可以多d會更好另外,都叫左芝士無骨烤雞做緊優惠$68但到埋單先發現原來呢個優惠要加兩次服務費即係$68+6.8,然後整體再收加一感覺比人欺騙左又或者魔鬼在細節啦,個幾蚊就無再同佢針著喇!但就唔算太便宜啦不過味道方面係唔錯的有個鍋不停可以加熱又夠芝士,雞都幾嫰滑我地叫左2個餸加飲品,埋單三百幾蚊唔算太平民啦不過食物質素幾好,同多d朋友去食應該會抵食d,又食到多d野
之前見到朋友介紹話係平民韓食,
見到食評既相又好似幾平咁,
就去試下啦!

不過最重要都係好唔好食
我地叫左瓶粉紅珍珠

味道方面幾好飲,個人黎講唔算太甜
幾fresh

食物方面,我地叫左步乒鍋

價錢$138,分量都幾大
我同老公2個人食都已經食到好飽
個汁唔太辣,我唔多食辣都覺得剛剛好
如果蔬菜可以多d會更好

另外,都叫左芝士無骨烤雞
做緊優惠$68
但到埋單先發現原來呢個優惠要加兩次服務費
即係$68+6.8,然後整體再收加一
感覺比人欺騙左

不過味道方面係唔錯的
有個鍋不停可以加熱
又夠芝士,雞都幾嫰滑

我地叫左2個餸加飲品,埋單三百幾蚊
唔算太平民啦
不過食物質素幾好,
同多d朋友去食應該會抵食d,又食到多d野

2017-08-09
$150 (Dinner)
觀塘工廈美食多,今天又發掘到一間美味餐廳!只要你走到觀塘豐利中心5樓,一陣醒胃的香辣味即會撲鼻而來,原來這裡最出名的就是鐵板芝士烤雞,加上了果醋,又甜又辣,很好吃!而且現在還在做promotion,$68就吃得到了。 星期三晚來到,沒想到竟然這麼旺場,座位90%爆滿。餐廳採用開放式廚房,食客吃得更安心。 粉紅珍珠 ($68/瓶) 吃熱辣辣的美食,當然要配凍飲。我們叫了這個荔枝特飲 (一杯$58,一瓶$68,沒理由不叫一瓶吧!),濃濃的荔枝香味,配以新鮮草莓和葡萄,透心涼! 石鍋豆腐沙律 ($52) 前菜點了一個豆腐沙律,表面鋪滿了蟹籽、蔬菜、粟米等,冰冰涼涼的,在辣雞和辣麵中間吃,就像「過冷河」般,讓舌頭冷靜下來,非常重要! 芝士果醋醬烤雞 (原價$168,限定價$68) 看餐牌,這個烤雞的辣度是三隻辣椒,對於不太吃辣的我來說,真的很辣,但她辣得來是甜的,所以還能接受,邊流鼻水邊追著吃。上桌時,鐵板會放到火爐上,芝士隨著熱力慢慢溶化,用韓國年糕點著來吃,太美味! 漢城鐵板拉麵 ($148) 拉麵也是即席在客人面前炒,新鮮滾熱辣。拉麵可以選豬、牛、雞肉,我們選了牛肉,牛肉不肥膩,太好

粉紅珍珠 ($68/瓶)

石鍋豆腐沙律 ($52)

芝士果醋醬烤雞 (原價$168,限定價$68)

漢城鐵板拉麵 ($148)

拉麵也是即席在客人面前炒,新鮮滾熱辣。拉麵可以選豬、牛、雞肉,我們選了牛肉,牛肉不肥膩,太好了!拉麵味道辣中帶微甜,同樣很惹味,這一餐,太滿足!
2017-08-09
2017-08-09 145 views
今晚收工又再次去到JK Brother's 呢間韓國餐廳食晚飯,有同事中午黎到既時候發現轉了餐牌,多左d特色小食,所以我同老婆又再次幫襯。其實佢地應該比返個免加一我會比較好,始終係老客戶!今次20:00黎到發現人客比以往多左,可能呢段時間儲落左唔少客人掛。點左一客豆腐沙律同一個叫獨島之戰既拼盤,發現份量好足,味道亦保持到水準。唯一要批評既係抽風系統,可能又坐滿人關係,有d熱。但係價格同食物味道都足以補救。
獨島之戰
獨島之戰
2017-08-09 62 views
除了芝士果醋雞,店方主打的B52 轟炸雞配特製的醬汁都幾吸引,有三個口味:芝士、蜜糖牛油、柚子蜜。最貼心的是一個人想試可以揀半份,多人聚會當然可以試多幾個味。工廈韓菜推出廚師推介和限定優惠:任何套餐加$10 有韓式炸雞兩件,午市相信會吸引到不少上班族。除了沙律、韓式小食拼盤,主食有冷麵、韓式部隊鍋、日式咖喱飯、石鍋飯、燒芝士岩漿飯,看著看著餐牌的流心芝士千層黑豚挺吸引。下午茶餐或午後輕食價錢相宜,由兩點半做到六點,免費跟熱飲,轉凍飲加$2 / 罐裝汽水加$4 / 特飲半價。Oppa 脆麵炸雞沙律 $58鋪面有炸雞,脆麵餅底下有沙律菜,混拌小蕃茄、栗米和酸汁便成了美味的韓式沙律。小食併盤 $52圖片只供參考,因為實物比參考圖片大得誇張!芝士年糕即叫即炸,煙軔有咬口;釀芝士雞翼比較特別,日式八爪魚小丸子餡料溢滿,夠飽肚。但如果薯角變成辣味會更吸引!雞肉濃湯海鮮烏冬 $78加入大量栗米,湯底好鮮味,用上青口、蝦、魷魚圈和元貝的海鮮組合,價錢變得更實惠。原條蒲燒鰻魚飯 $78醬汁不夠多,鰻魚也比較薄身,但勝在價錢都挺吸引。彩虹和清新系列特飲顏色豐富,而且跟餐飲品半價,超大杯足夠讓三人分享都卓卓

Oppa 脆麵炸雞沙律 $58

小食併盤 $52
圖片只供參考,因為實物比參考圖片大得誇張!

雞肉濃湯海鮮烏冬 $78

原條蒲燒鰻魚飯 $78

醬汁不夠多,鰻魚也比較薄身,但勝在價錢都挺吸引。

彩虹和清新系列特飲顏色豐富,而且跟餐飲品半價,超大杯足夠讓三人分享都卓卓有餘!

奇異博士加入奇異果、檸檬片和藍莓,清新感十足!

森巴皇后杯底有大量柚子蓉,也有醒神的菠蘿和檸檬片,十分潤喉。
2017-08-08 40 views
Book左晚上開party,好闊落,又有室外,朋友可食煙,食物質素好,食到好飽盡興,特別個牛脷及刺身超好食,又新鮮,原本間舖沒有刺身,我地想食都盡量安排,芝士雞好香燶,服務好好,可以再book搞party
Lunch 除了廚師推介外,menu上所有食物都可以點。選擇算蠻多的,日式咖哩飯、韓國石鍋飯、鐵板撈麵、日式定食、冷麵、湯拉麵/烏冬/都有。點了魚糕溫泉蛋烏冬跟熱檸水($52),有3片魚糕,份量和味道都ok,但烏冬略嫌太焾欠缺口感。餐廳環境方面,抽風系統認真需要改善,廚房的油煙味基本上由食客完全接收,冷氣不足加上抽風系統奇差,食完之後全身發臭若然抽風系統不改善的話真的不會再來。人手也有點不足,樓面多數時間只有一人,舉手要舉很久才被注意到。

若然抽風系統不改善的話真的不會再來。
溫泉蛋魚糕烏冬
2017-08-07
$70 (Lunch)
2017-08-07 129 views
阿媽今晚去左玩,我呢D無飯煮婦唯有出街食飯啦~ 當然,又係官塘工廠區啦~ 今次食韓野先~ 工廠區既餐廳真係間間都咁大,又寬敞~ 裝修以木為主,不論牆同枱都係用木~ 呢個水管造型既單車燈又幾得意喎~ 呢間韓間餐廳都好多野食 而且價錢比以前食既韓食餐廳都平 一個晚餐,講緊只係68蚊,真係好抵呀~ 呢個既DRINK LIST 都好有特色 五顏六色,好靚呀~ 而且,一JAR 既價錢只係68蚊~ 叫左個墨爾本的翡翠 好夢幻既顏色呀~ 仲可以俾阿囡學到 黃加藍,變綠添~XD 呢款係菠蘿味特飲,感覺好似細個食既菠蘿雪條~ 先黎一個芝士年糕~ HKD 24 外皮炸得香脆,有D似平時食既咸水角皮 入面包有軟軟的,溶了的芝士 芝士味不算太濃,但很煙韌~ 只係皮有少油,最好吸下油先食~ 再來呢個,餐廳的招牌菜 芝士果醋醬烤雞 炸雞以鐵鏟盛載,符合餐廳工人既主題 原來呢個鐵鏟仲有實質用途架~ 佢可以成個直接放係爐上面燒~ 燒溶D芝士~ 工作人員會幫我地燒溶D芝士 將D芝士拉絲,長長的,再捲住雞 好似睇緊佢表演咁~HAHA 燒雞加入左果醋醬 酸酸甜甜的,很開胃, 亦無咁溜,食多2舊
阿媽今晚去左玩,我呢D無飯煮婦唯有出街食飯啦~
當然,又係官塘工廠區啦~

今次食韓野先~
工廠區既餐廳真係間間都咁大,又寬敞~

裝修以木為主,不論牆同枱都係用木~

呢個水管造型既單車燈又幾得意喎~

呢間韓間餐廳都好多野食
而且價錢比以前食既韓食餐廳都平

一個晚餐,講緊只係68蚊,真係好抵呀~

呢個既DRINK LIST 都好有特色
五顏六色,好靚呀~
而且,一JAR 既價錢只係68蚊~

叫左個墨爾本的翡翠
好夢幻既顏色呀~

仲可以俾阿囡學到 黃加藍,變綠添~XD

呢款係菠蘿味特飲,感覺好似細個食既菠蘿雪條~

先黎一個芝士年糕~
HKD 24

外皮炸得香脆,有D似平時食既咸水角皮
入面包有軟軟的,溶了的芝士
芝士味不算太濃,但很煙韌~

只係皮有少油,最好吸下油先食~

再來呢個,餐廳的招牌菜
芝士果醋醬烤雞
炸雞以鐵鏟盛載,符合餐廳工人既主題

原來呢個鐵鏟仲有實質用途架~
佢可以成個直接放係爐上面燒~ 燒溶D芝士~

工作人員會幫我地燒溶D芝士
將D芝士拉絲,長長的,再捲住雞
好似睇緊佢表演咁~HAHA

燒雞加入左果醋醬
酸酸甜甜的,很開胃, 亦無咁溜,食多2舊都唔怕
最鐘意佢伴有大量的生果/洋蒽等蔬果配料,
可以中和食肉的飽滯感~
雞肉有D係帶骨的,所以很嫩滑,唔似一舊舊雞胸咁嚡霎霎

跟碟仲有韓式年糕
不過年糕感覺好膠,好韌~唔知係咪煮得唔夠時間~

本黎諗住叫芝士熔岩蛋漿炒飯~
原來呢個飯係泡菜炒飯底
工作人員見我地有小朋友,好醒目咁提一提我地,
好彩者,唔係就餓死阿囡啦~

在工作人員介紹下轉左呢個
~工人的革命~
HKD 68

因為革命,所以要食好飽
因此,個飯係成個湯碗咁大呀

最可愛係加埋2隻用春卷皮做的鏟
真係可以食架~HAHA ~

飯有紫菜/蟹子/粟米/青瓜絲/肉鬆同沙律醬~
將佢撈混後食
味道好清新,剛巧食過濃味的炸雞,再食番呢個就好MATCH~

阿囡自已一個食左半碗~@@
仲叫我回家依樣葫整俾佢食~HAHA

呢間韓式餐廳係我食過咁多間韓食中價錢最抵的~
68蚊就可以食到一個晚餐

而且味道係美味的,唔係食垃圾~
家下呢個時勢,真係好難搵到~~
Other Info. : 員工好NICE
2017-07-29
$100 (Dinner)
  • 工人的革命
  • 芝士果醋醬烤雞
  • 墨爾本的翡翠
2017-08-07 127 views
好耐冇食韓國野,上網睇到有間又平又評價ok 既,就bk 左JK brothers了。食物款式好多,乜都想試!  芝士熔岩蛋漿炒飯侍應會將芝士同蛋漿同炒飯混合,泡菜炒飯少少辣,成碗芝士拉到絲tim, 飯身加左芝士,蛋變得濕潤。韓風柚子蜜的半份炸雞半份炸雞可以揀無骨,柚子蜜的外皮食落甜甜地,炸雞既肉好幼滑!海鮮煎餅面頭有d 泡菜,份量好多,入面有海鮮配料,但粉漿比較濟haha 鐵板炒雜菜呢個似日式風味,味道好好,炒雜菜充滿日式風味,成碟食晒都唔覺得飽。博多明太子蛋卷蛋卷就係玉子燒,但夾明太子就冇咁濟,蛋都整得ok, 唔算太老。墨爾本的翡翠名就好靚,其實係波羅特飲,岩晒食完辣野清味覺

食物款式好多,乜都想試!

芝士熔岩蛋漿炒飯

韓風柚子蜜的半份炸雞

海鮮煎餅
鐵板炒雜菜

博多明太子蛋卷

墨爾本的翡翠
名就好靚,其實係波羅特飲,岩晒食完辣野清味覺
2017-08-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)