2018-10-29 105 views
食完雞翼行幾步路就食糖水,係將軍澳食糖水嘅選擇真係少之有少,除左滿記就得呢間,而呢間竟然係一間難得嘅小店,整嘅野食都係用心製作又有心思 😍😍今次一行食左 4 個甜品,先講打卡系列,桂花荔枝水信玄餅 $49,真係好靚,桂花碎睇落好似金箔,超有仙氣,食落個味道又好清香,另外仲有一球雲呢拿雪糕,抵食之選!😋😋另外就係重口味系列,D24 榴槤班戟 $38,入面真係好足料好香,爆哂榴槤餡肉,冇得彈!🤩🤩而養生系列有雪燕紅棗燉鮮奶 $59 同埋雪蓮子桃膠圓肉燉雪梨蘋果 $49,兩樣都好足料,好滋補養顏,又暖身,真係要食一食!😍
星期六中午和另一半到將軍澳附近逛逛,找到了這一个品嘗甜點,放慢腳步的好地方,滿足了我們這些真正「甜品控」的所有願望。這間位於高級住宅區內,鄰近將軍澳站大型商場的甜品小店,雖則少了市區的人來人往,卻換來了小店的平靜和寫意。相信,吃甜品的人,吃的除了食物的本身,還可以同時感受料理甜點的細節,盛裝的器皿,餐廳環境的氛圍,甚至是款待顧客的心意。小店內沒有非常華麗裝潢的佈置,簡單的雲石系設計落在牆壁,桌上都顯得格外和諧,看見天花板掛上的氣球🎈裝飾,都給食客一種「樂在糖中」的感覺,很快樂!我們先叫了一款小食,炸雞軟骨。⊙ 1.  炸雞軟骨 - $39外酥內脆的雞軟骨在一間甜品店上食到真的算不錯,點上碟上配有檸檬和沙律醬,去除了油炸感,酸酸的很開胃。食過鹹的就要來到主角登場,我們後來叫的全是甜品。⊙ 2. 黑芝麻豆腐心太軟  (配豆腐雪糕) - $52心太軟是烘烤類甜點的一種,是我種多甜品的最愛,而這個黑芝麻豆腐心太軟簡值是令人大開眼界,與一般的心太軟很不同。外層的蛋糕,黑芝麻味道十足,口感濃郁,「心」內軟在豆腐花,配得絕對天衣無縫!一口芝麻蛋糕,加一口「軟軟的」豆腐花,幸福的味道就這樣!獨特的配合

我們先叫了一款小食,炸雞軟骨。
⊙ 1.  炸雞軟骨 - $39

⊙ 2. 黑芝麻豆腐心太軟  (配豆腐雪糕) - $52
心太軟是烘烤類甜點的一種,是我種多甜品的最愛,而這個黑芝麻豆腐心太軟簡值是令人大開眼界,與一般的心太軟很不同。外層的蛋糕,黑芝麻味道十足,口感濃郁,「心」內軟在豆腐花,配得絕對天衣無縫!一口芝麻蛋糕,加一口「軟軟的」豆腐花,幸福的味道就這樣!獨特的配合是很花心思的,真的要讚讚甜品師這心意。旁邊的雪糕也不要看少它,其實都是豆腐花味的,連心太軟一起食都是冷熱的享受啊~來到一定要試試這個很特別的心太軟。
黑芝麻豆腐心太軟 (配豆腐雪糕)

⊙ 3. 玫瑰蜜桃水信玄餅  (配玫瑰花茶) - $49
水信玄餅是日本的點心,好似水滴般晶瑩透心,嘣嘣跳的,很夢幻很精緻的賣相,看見就會嘗心入目,真的好美。這裡有三款味道的水信玄餅,我們叫是玫瑰蜜桃味,口味好清淡, 連同套餐一起的花茶食用,滿口都是淡淡花味,入口就一起溶掉。
玫瑰蜜桃水信玄餅

玫瑰花茶

⊙ 4. (熱) 日本甘酒 (無酒精) 桂花味配日本年糕 - $39
常常說好茶,好酒都是食甜品的最佳良伴。熱的桂花甘酒,甜甜的,雖然稱作甘酒,但酒精含量極低往往都少於1%,不含酒精的,用麥芽大米製作,還有點咬口。甘酒 (無酒精) 除了好喝,其實它還是具有極高的營養價值,自古以來深受日本人的喜愛,對健康及美容都十分有益,舒緩疲勞、美白、頭髮再生等等,看見餐牌的介紹,就知道甘酒不是小東西,一定要叫來喝下。喝一口,吃一口日本年糕,煙煙韌韌的感覺非常過癮的。
(熱) 日本甘酒 (無酒精) 桂花味配日本年糕

無論你想單純食美味的甜品,或是想與友人坐坐談天休息,這間餐廳都是不二的選擇,環境舒服不嘈吵,特色的甜品帶出甜品師的心意,好幸福喔。
餐牌:
2018-10-20
Tea
炸雞軟骨
黑芝麻豆腐心太軟 (配豆腐雪糕)
玫瑰蜜桃水信玄餅
玫瑰花茶
(熱) 日本甘酒 (無酒精) 桂花味配日本年糕
2018-10-20 54 views
今晚約咗去將軍澳朋友嘅屋企打邊爐,下午出動買野。好耐冇去將軍澳站一帶,兒家已經起咗好多樓,我同另一個朋友早d到,諗住食d野,係附近行下。去到天晋二期見到呢間門面靚靚嘅小店,就入去試下啦。我地叫咗兩個主食同一個甜品share食,另外每人一杯野飲。卡邦尼意粉 - Bacon都落唔少,意粉軟硬、醬汁濃度都剛好。四重芝士薄餅 - 4款芝士有不同口感同顏色,聞到有少少芝士嘅焦香。餅底唔油膩,我喜歡。甜品係+$30水信玄餅,桂花荔枝味,配雪糕一球。第一次食水信玄餅,原來好似蒟蒻嘅質感,淡淡荔枝味嘅水信玄餅配以桂花係面,清新脱俗。我飲嘅係+$10升級洋甘菊,讚! 唔係普通街買嘅茶包,而係自家pack嘅洋甘菊,仲要係pack得飽滿嘅。朋友飲嘅係+$32日落❨Peach & Blueberry Soda❩﹐靚靚mocktail一杯。總括,小店算係不錯,食物份量女仔食剛好,男仔可能要食多少少。
我地叫咗兩個主食同一個甜品share食,另外每人一杯野飲。

總括,小店算係不錯,食物份量女仔食剛好,男仔可能要食多少少
2018-10-13 649 views
今日同朋友去Popcorn 睇戲,但我哋早到咗,仲有排先入場,於是就想搵間清靜又舒服嘅餐廳食啲嘢、傾吓計,上網找到呢間叫「樂糖」嘅餐廳,去到後見到店面清潔舒服,仲有露天座位㖭,好合我哋要求,就入去試吓入到餐廳,首先感到店員好有禮貌,佢哋先問我倆想坐室內還是露天座位,因為天氣有啲熱,我哋就揀咗坐室內梳化位,雖然係平日,但已差不多滿座,相信食物有一定水準。坐低後就睇吓有咩食,店舖叫「樂糖」,當然係以甜品為主,但亦有其他小食、意粉、Pizza等食品。我哋被餐牌內嘅甜品吸引,因為唔太肚餓,所以只叫咗一個意粉,兩個甜品...哈哈...女仔總係喜歡食甜嘢。我哋揀咗一份卡邦尼意粉share食,侍應一放低碟意粉,我哋已經聞到香濃芝士味,食落軟硬適中,真係好好味!食完意粉到甜品出場啦!我哋分別叫咗一set桂花荔枝水信玄餅,除有玄餅外,仲有雲喱嗱雪糕同一杯有機花茶,乜嘢係水信玄餅呢?係類似冇色嘅果凍,透明如水晶,入口即溶。而我哋叫呢個水信玄餅好香桂花味,入口清甜,雪糕幼滑,奶味極濃!而花茶則淡淡清香,既有助鬆弛神經,亦可舒緩緊張情緒。另一個我哋order咗嘅甜品係迷你芒果班戟,芒果好甜好香,忌廉幼滑,班戟

而花茶則淡淡清香,既有助鬆弛神經,亦可舒緩緊張情緒。

另一個我哋order咗嘅甜品係迷你芒果班戟,芒果好甜好香,忌廉幼滑,班戟皮好薄,但又唔會一拎起就散晒,總之就係正啦!

整體而言,呢間餐廳清雅舒適,甜品水準高,一定會再返嚟試埋其他食物。
2018-10-11
Dinner
2018-10-12 72 views
特登走入將軍澳探朋友,佢請我哋食飯,我哋就請佢食甜品啦。不過,我哋對將軍澳唔熟,對唔熱衷嘅甜品就更加無idea,所以都係朋友帶路,帶我哋去到位於天晉嘅樂糖。餐廳以彩色氣球作佈置,色彩繽紛。除咗甜品,原來仲有意粉、薄餅同輕食。桂花荔枝水信玄餅水信玄餅有3款,M佬就叫咗桂花荔枝水信玄餅。桂花嘅清幽獨特香味,配上荔枝嘅清甜,又脫俗又驚喜。仲會附上雲尼拿雪糕同花茶一杯呢。菠多椰皇M佬一聽到菠多即刻嘴角蹺起,我其實講緊菠多椰皇囉。兩大塊微焦嘅菠蘿酸酸甜甜,夠晒醒胃。椰皇入面有椰奶、海燕同薄荷葉,椰味香滑突出,清新解喝。芒果隊長芒果基本上係甜品之皇,食親甜品又點可以無芒果呢?呢位芒果隊長,除咗有切粒芒果,仲有雲尼拿雪糕、海澡珠、乳酪爆珠、煉奶同脆米,夠晒豐富又有層次。

菠多椰皇

芒果隊長

2018-10-11
周日下午,當然要揾間靚靚地既食店,同朋友傾下計,輕鬆一下。樂糖裝潢好別緻,牆上吊著彷氣球的裝飾,好有Party既感覺。而且整間店的用色好活潑,以紅、藍、白作主調,令人感得好輕鬆。我同朋友坐咗係吧枱既位置。自選小混混一向都好中意食台灣既芋圓,所以點都要叫一碗。呢到仲可以自己選擇㡳料同配料。我點咗豆腐花加仙草作㡳料,配料揀咗芋圓、紅豆、香芋蓉。芋圓煙煙靭靭,而紅豆甜度都幾高,配上淡淡既豆腐花同仙草,兩者配合得啱啱好。而芋頭蓉入口則好幼滑,芋頭味好香。若果懶唔想諗,都可以揀預先配搭好既「芋圓/青檸/豆腐花樂園」。法式焦糖燉蛋.士多啤梨配忌廉 細細份,作為下午茶輕食份量啱啱好。微暖的焦糖燉蛋,甜度剛剛好。焦糖層烘得微脆,燉蛋的內層十分軟滑,一脆一滑,口感很豐富。而忌廉好Smooth,不會過甜。桂花荔枝水信玄餅賣相簡直100分,好似一個迷你的水晶球。我唔太好太甜,所以呢個甜品好啱我。水信玄餅係啫喱狀,食落有淡淡的桂花味,十分清香。呢個甜品更配上桂花茶,同桂花味既水信玄餅互相很搭呢。
周日下午,當然要揾間靚靚地既食店,同朋友傾下計,輕鬆一下。

我同朋友坐咗係吧枱既位置。

自選小混混

2018-10-07
Tea
2018-10-07 67 views
這天跟爸媽到將軍澳晚餐,甜品時間又怎能缺少呢!看到這間openrice非常多讚的甜品店,非常期待就決定一試!色彩繽紛的裝潢讓人有一種很愉快輕鬆的心情!我點的是士多啤梨原味班戟 班戟的質感軟軟的,略帶點牛油香味。士多啤梨和棉花糖,配上雲尼拿雪糕和煉奶,這個組合還算很不錯!男友點的是提拉米蘇 味道不過不失,酒味亦尚算足夠。而上面配了一個牛奶雪糕,略嫌不夠牛奶味,嚐了很多口才吃得到奶味。爸媽比較鍾情傳統甜品,點了薑水湯丸(忘了拍照)和這個芋圓樂園 店員說因爲是熱的芋圓樂園,仙草會變成水狀的。而裡面包括了芋圓、芋頭和很多紅豆。加入花奶還算不錯。而薑水湯圓就正正常常。整體而言,甜品糖水不過不失。可能是期望太高的原因吧⋯

色彩繽紛的裝潢讓人有一種很愉快輕鬆的心情!

我點的是士多啤梨原味班戟

士多啤梨原味班戟

男友點的是提拉米蘇
提拉米蘇

而薑水湯圓就正正常常。

芋圓樂園

整體而言,甜品糖水不過不失。
可能是期望太高的原因吧⋯
$50 (Last Night Supper)
士多啤梨原味班戟
2018-10-02 41 views
忙裡偷閒,偷偷和太太二人世界甜蜜一番。 在附近找到了樂糖,它的店面十分精緻,環境令人感覺歡欣愉快,而且有戶外坐位,假若坐在門外應該另有一番風味。 首先前菜是好久未食過的炸雞軟骨,雞軟骨炸得熱辣辣、脆脆的,而且乾爽、不油膩,伴著沙拉醬食更嘢味。 主菜是水牛城雞肉薄餅,少少辣,加上不少的芝士及蕃茄醬,即使吃著薄餅亦有食水牛城雞翼的感覺。 今晚的重點之一就是自選小混混系列:熱豆腐花+芋圓+紅豆+紫薯湯圓;豆腐花又暖又滑,加上又大又甜的紅豆,十分滿足;另外加上太太最愛的芋圓及紫薯湯圓,煙韌之餘帶上少少甜,令人回味。 最後的的甜品就是特別的魔鬼朱古力班戟+香蕉配朱古力雪糕。班戟是加上了73%的黑朱古力造成的,吃下去就是黑朱古力的香、苦和甘;朱古力加上香蕉就是絕配,怕苦的話可伴同朱古力雪糕或色彩繽紛的迷你綿花糖一同進食。另一特別之處是加上了焦糖脆脆,脆脆看似蜂巢,有焦糖香,咬下感覺到是非常的脆,每一口都有焦香。
忙裡偷閒,偷偷和太太二人世界甜蜜一番。

水牛城雞肉薄餅

自選小混混系列:熱豆腐花+芋圓+紅豆+紫薯湯圓

魔鬼朱古力班戟+香蕉配朱古力雪糕

焦糖脆脆

2018-09-27
$104 (Dinner)
水牛城雞肉薄餅
自選小混混系列:熱豆腐花+芋圓+紅豆+紫薯湯圓
魔鬼朱古力班戟+香蕉配朱古力雪糕
焦糖脆脆
  • 自選小混混
  • 魔鬼朱古力班戟
2018-09-29 44 views
上星期同男朋友去睇完場戲~🤔就喺附近搵吓有咩好食...見到呢間甜品店~我就已經即刻衝左入去😍因為我好鍾意食甜品所以我全部都叫晒甜品嚟食~~哈哈哈哈哈🤣🤣🤣首先點左一個薰衣草卷~👍🏻佢呢一個係有一個蛋糕+雪糕+一杯花茶~花茶可以俾你揀..有幾種嘅😀🌸🌼🌻🌺一嚟到第一啖食個薰衣草蛋卷,完全被去薰衣草香味吸引住,佢係個蛋捲入面嘅慕士,個口感都好有層次!!係有啲好似西米咁嘅嘢係入面!超級好食😍😍絕對值得推薦~$49有三樣嘢我覺得可以接受~另外叫咗一個檸檬愛玉~食完之後覺得好清涼都係唔錯嘅選擇~👍🏻
上星期同男朋友去睇完場戲~🤔就喺附近搵吓有咩好食...
見到呢間甜品店~我就已經即刻衝左入去😍

花茶可以俾你揀..有幾種嘅😀🌸🌼🌻🌺

• 霧之花卷:薰衣草·香芋·配香芋雪糕
2018-09-28 243 views
難得平日放假,所以去將軍澳探朋友同佢既BB,我在朋友屋企傾計傾了整個下午,到了黃昏,大家都開始肚餓,朋友帶我去一個新開的商場,那裡有不同種類的餐廳選擇,當我正想上商場1樓時,我比地下外面一間色彩繽紛的餐廳吸引住,我忍唔住叫朋友不如食這一間,朋友一口答應!!餐廳光線很充足,裝修以白色為主,加添很多彩色的氣球掛在天花點綴,充滿朝氣快樂的感覺!這裡是一間有甜品又有輕食的餐廳,打開菜單深深被造型別緻的甜品吸引著,我們都一致決定食完主餐必食甜品,小食和主食都有很多選擇,而且價錢親民,真係令人難以選擇,最後我們決定了黑松露軟殼蟹意粉,夏威夷薄餅,水牛城雞翼,玫瑰蜜桃水信玄餅和桂花荔枝水信玄餅!下單後首先來到的是餐飲,我們叫了2杯凍檸茶之後黑松露軟殼蟹意粉來到,聞到一陣陣黑松露香味,我們見到軟殼蟹竟然原隻出現在意粉上,真的令人很驚喜!! 軟殼蟹香脆可口, 配意粉吃更覺滋味!! 夏威夷薄餅的餅底烤得外脆內軟, 濃郁的芝士和番茄蓉超夾,配上菠蘿和車厘茄令整個薄餅的味道既清新又富口感!!水牛城雞翼查上厚厚一層酸酸辣辣的醬汁,辣度輕微,再加沙律菜一齊食,更加惹味可口! 我們選擇了2款的水信玄餅,我們不經意搖

下單後首先來到的是餐飲,我們叫了2杯凍檸茶

黑松露軟殼蟹意粉

水牛城雞翼

我們選擇了2款的水信玄餅,我們不經意搖一搖水信玄餅,它不停地震動著,加上外觀那麼晶瑩剔透,真的很可愛!!!食下去口感順滑,配雪糕食更加不錯!!
玫瑰蜜糖水信玄餅配雲呢拿雪糕 & 桂花荔枝水信玄餅配雲呢拿雪糕

玫瑰蜜桃水信玄餅內裡加了一些玫瑰花乾,夾雜住淡淡的蜜桃和玫瑰味,令整個甜品都很清新,
玫瑰蜜桃水信玄餅配雲呢拿雪糕

桂花荔枝水信玄餅內裡都加了一些桂花乾,桂花香味獨特與荔枝的清甜配合得十分好!味道充滿驚喜!!
桂花荔枝水信玄餅配雲呢拿雪糕

這次的晚餐整體來說,環境和食物的質素都非常好,絕對令人一試難忘!!
Dinner
  • 水牛城雞翼
  • 黑松露軟殼蟹意粉
  • 玫瑰蜜桃水信玄餅
  • 桂花荔枝水信玄餅
  • 夏威夷薄餅
2018-09-24 33 views
話說同男朋友行將軍澳食完晚飯想食甜品一openrice就見到樂糖一於就試下去到餐廳既時候一個人都無以為閂左 但原來未😂叫左一個芒果拿破侖同抹茶紅豆迷你班㦸大約10分鐘就有得食lu但切拿破侖既時候就發覺有d奇怪正常應該係脆 而佢係切唔斷 應該未烤夠時間同個職員反映 佢即時話同我換過碟/簡其他之後叫左第二個芒果甜品有刨冰,芒果,脆脆米,雪糕幾好食,好岩夏天,食完透心涼食食下個職員拎個芒果拿破侖比我話係送既。。。超surprise一拮落去,脆既,加埋忌廉同超甜芒果,正!埋單$77 食到超飽
話說同男朋友行將軍澳

正常應該係脆
而佢係切唔斷 應該未烤夠時間
同個職員反映 佢即時話同我換過碟/簡其他

之後叫左第二個芒果甜品
有刨冰,芒果,脆脆米,雪糕
幾好食,好岩夏天,食完透心涼

食食下個職員拎個芒果拿破侖比我
話係送既。。。超surprise

一拮落去,脆既,加埋忌廉同超甜芒果,正!

埋單$77 食到超飽
  • 芒果拿破侖
2018-09-19 29 views
將軍澳都有好幾間甜品店,聽說有新的一間個名好特別"樂糖"便去試下,地舖雖然細細哋座位都是簡簡單單,有七彩繽紛的氣球點絕了成個場景做佈置,襯晒joyful House標誌,冷氣夠👍 甜品餐牌還有晚餐添不過份量比較細份 如果不太肚餓就啱啱好喇, 海鮮意粉配蒜蓉橄欖油 海鮮很新鮮有蝦 墨魚圈 蟹柳 配勁多蒜蓉味道好夾, 迷你漢堡配軟殼蟹,漢堡包勁香蒜味 軟殼蟹就細隻咗少少, 迷你芒果班戟 呢個正睇得出師父細心製作芒果香甜還有local"樂糖"標誌襯托好美 草莓上將,有兩個雲呢拿雪糕球襯甜甜的 士多啤梨,食落口好冰凍的感覺,食完個心情都好sweet本人覺得如果女侍應生多番小小笑容對"樂糖"個名襯托就更好了!
不過份量比較細份
如果不太肚餓就啱啱好喇, 海鮮意粉配蒜蓉橄欖油
海鮮很新鮮有蝦 墨魚圈 蟹柳 配勁多蒜蓉
味道好夾
, 迷你漢堡配軟殼蟹,漢堡包勁香蒜味
軟殼蟹就細隻咗少少, 迷你芒果班戟
呢個正
睇得出師父細心製作
芒果香甜還有local"樂糖"標誌襯托好美

2018-09-19
  • 迷你漢堡配軟殼蟹
  • 海鮮意粉配蒜蓉橄欖油
  • 迷你芒果班戟
2018-09-16 36 views
排隊換完月餅,和妹妹到樓下‘’樂糖‘’食下茶去。地方不是很大,用了白雲石風格裝修,簡單光亮。餐牌上主要是各式各甜品,也有意粉、薄餅、小食。點了All day breakfast 。好豐富,有香脆多士,滑嫩芝士牛油炒蛋,咸香煙肉和腸仔,甜甜的炒磨菇和煎蕃茄,巴馬火腿沙律。甜品當然不能少。妹妹點了紫薯拿坡倫配雲呢拿雪糕。小店自家製造,餅皮夾層酥脆有牛油香味,加上細滑紫薯蓉和奶油,配搭出不同層次口感。美美的蘋果金寶,即叫即焗,等20分鐘。有滿滿的肉桂蘋果,濃郁香甜。外面鋪有黃金色脆脆,加上冰凍雪糕,豐富層次,香甜有口感,好味道。有驚喜的小店,可惜班戟六點先供應,下次再試試。
排隊換完月餅,和妹妹到樓下‘’樂糖‘’食下茶去。

地方不是很大,用了白雲石風格裝修,簡單光亮。
餐牌上主要是各式各甜品,也有意粉、薄餅、小食。
美美的蘋果金寶,即叫即焗,等20分鐘。

有驚喜的小店,可惜班戟六點先供應,下次再試試。
$100 (Tea)
位於港鐵「將軍澳站」上蓋商場「Popcorn」的另外一邊,高級屋苑「天晋」樓下的私人商場「天晋匯」,「天晋匯」雖然在跟「Popcorn」商場之間,都設有接駁的行人天橋。但是「天晋匯」的商場規模,相對就沒有「Popcorn」那麼大型規模化了,甚至旁邊的「將軍澳中心」都比「天晋匯」大,而且兩座「天晋」私人屋宇之間,其實是沒有行人天橋將兩者聯結在一起。在兩座「天晋」私人樓宇之間,其實另外還有一個小型露天停車場,停車場卡了在兩座「天晋」樓宇的中央位置,就算「天晋」的居民,也需要徒步穿過停車場,才能走過對面的商場舖位。例如我上次曾經光顧的韓國烤雞餐廳,將軍澳分店的「GooXXe Chicken」就是最佳的例子。將軍澳「GooXXe Chicken」位於「天晋匯」,近着「將軍澳中心」那一邊的舖位位置。至於我今次幫襯的港式甜品和西餐食店,「樂糖」就是位置於「天晋匯」,近着「將軍澳廣場」商場那一邊的舖位。「樂糖」跟舖位所在的「天晋匯」,舖位份量或許比較遜色,但是亦仍值得上門光顧一次。我剛剛在食評裡面提及過,雖然「樂糖」在店名設定上,感覺很像是純粹的甜品食店,但是其實實際上,「樂糖」其實不是單純的甜品店

我剛剛在食評裡面提及過,雖然「樂糖」在店名設定上,感覺很像是純粹的甜品食店,但是其實實際上,「樂糖」其實不是單純的甜品店,其實「樂糖」也是一間西餐廳,也有薄餅跟意大利麵可供食客選擇。

另一方面,「樂糖」竟然還有不同品牌的啤酒,可以即場提供啤酒飲品。我還在隱約之間,忽然「樂糖」掛着,專門給為有「選擇困難症」的朋友作決定,電影「春嬌與志明」裡面都曾經出現過的「決策板」。

正如我之前曾經提及過,「樂糖」其實也屬於一間西餐廳,一樣有薄餅跟意大利麵提供,可惜我當時的胃口不算很大,所以我最後沒有選擇薄餅或者意大利麵。

結果我把我在「樂糖」,本來要選擇享用的食品,由價錢比較昂貴的薄餅跟意大利麵,轉移返回「樂糖」裡面的,西式風格創意甜品身上。

「樂糖」本身有提供一些,類似「刨冰」的創意甜品,雖然「樂糖」的「刨冰」甜品,只是「樂糖」廚房師傅把甜味果冰,以我在「樂糖」看不到的處理方式磨成冰碎,然後再加上少許相關水果跟丸子,最後製成甜品

於是我抱着第一次光顧,跟第一次試食的態度,選擇了「樂糖」餐牌裡面其中的一款芒果刨冰甜品,芒果刨冰甜品的名稱,就叫做「芒果丸子兵」。

「樂糖」的廚房店員,花上了不少的時間去磨碎,以及攪拌我的刨冰甜品「芒果丸子兵」,最後「樂糖」把我的「芒果刨冰」,盛載進入到一個高身的,疑似雞尾酒酒杯的餐具裡面。

「樂糖」的廚房店員最後把一片陪襯用的小葉,放在我的芒果刨冰甜品「芒果丸子兵」表面上,「樂糖」甜品「芒果丸子兵」大功告成。

等到「樂糖」的侍應,最後把芒果刨冰甜品「芒果丸子兵」製成品,送到我的面前的時候,我才發現原來「芒果丸子兵」裡面的配料,不只有口感煙韌彈牙的白玉丸子這麽簡單。

原來「芒果丸子兵」的表面,還灑了一些頗為香口的「脆米」,那些「脆米」跟「白玉丸子」,放到「芒果丸子兵」的表面後,就合成了軟脆雙重口感的甜味芒果刨冰甜品

「芒果丸子兵」雖然用上了一個,疑似高身酒杯的玻璃餐具去盛載它們,但是餐具實際杯口的闊度,還是比一般的雞尾酒酒杯為之闊落得多,盛載到的芒果刨冰沒有我預期的少。

「樂糖」廚房以芒果作為材料,製作而成的創意「芒果丸子兵」芒果刨冰,感覺「芒果丸子兵」裡面成份一半是芒果刨冰,另一半則是新鮮切碎的芒果。

所以「芒果丸子兵」刨冰實際上的水份含量,其實不是我最初預計那麼多,而且刨冰裡面的芒果甜味,芒果甜味屬於非常濃厚,完全感覺不到刨冰甜味,有被被冰水水份溝淡的跡象。

「芒果丸子兵」芒果刨冰裡面,還夾雜了很多的脆米,脆米令到甜味的芒果刨冰,增加了一層鬆脆的口感,刨冰出來的感覺不再只有甜味。
芒果丸子兵

而且我發現,「樂糖」「芒果丸子兵」裡面的刨冰,刨冰融化的速度沒有我預期那麼快,所以我的匙羹每刮一下「芒果丸子兵」,吃到的不只是含芒果甜味的刨冰,還有真實存在的新鮮芒果。

半溶狀態的「芒果丸子兵」芒果刨冰,刨冰冰塊看似已經進入融化狀態,但是「芒果丸子兵」芒果冰在入口之後,仍然感受到冰塊半固體,半冰半水的疑似刨冰口感。

至於口感煙韌的白玉丸子,則令到「樂糖」本來處於半溶狀態的「芒果丸子兵」芒果刨冰,實際口感層次變得豐富,試試用匙羹刮一口刨冰起來,就會發現匙羹內,齊集了刨冰、丸子、脆米跟芒果四種不同口感的食材。

而且「芒果丸子兵」裡面刨冰的水份含量不高,我就自然不用擔心,擔心「芒果丸子兵」芒果甜味會遇上冰塊融化,令芒果甜味被冰水沖淡,每一口都吃到純粹芒果甜味。

而且「芒果丸子兵」本身的底層,還有一些甜味的芒果汁,所以總結形容「樂糖」整杯「芒果丸子兵」的口感,應該說是芒果跟刨冰混合而成的「芒果冰」才對。

我除了吃到「樂糖」甜味甜度頗高的甜品「芒果丸子兵」,還發現「芒果丸子兵」芒果刨冰的甜味跟密度,幾乎跟「芒果冰」飲品沒有分別,如果「樂糖」有飲管提供的話,其實可以直接吸啜芒果刨冰落肚算數。

最重要的是,「樂糖」「芒果丸子兵」實際的售價也不算昂貴,只需港幣四十二元的價錢,本來足夠我即場再試食一杯,不過計算考慮過個人的經濟預算後,最後還是放棄了追加甜品

其實「樂糖」還有其他口味的「刨冰」甜品,例如士多啤梨「刨冰」甜品「草莓丸子兵」跟「芒果隊長」。不過我受制於當時個人的財力,「樂糖」「草莓丸子兵」還是留到下次再試好了。
2018-07-18
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
$42 (Tea)
芒果丸子兵
天晉II, III期底座商場開幕之後, 將軍澳站愈來愈熱鬧, 而且食店都愈來愈多, 當中我地食得最多嘅就係位於天晉匯地下呢間樂糖, 因為樂糖位置比較隱蔽, 所以附近人流比商場入面少, 加上價錢又比將軍澳站內的其他食店相宜, 所以住係附近我地呢對"無飯夫婦"好多時放工之後果黎食完再返歸。😁今日老婆唔駛OT, 我地6點半已經到餐廳, 因為未到晚市繁忙時間, 客人仲未係好多, 餐廳以彩色氣球掛飾佈置, 環境光亮舒適。餐牌設計都係以彩色氣球為主題, 除左有多款甜品選擇之外, 亦有不少種類嘅意粉, 薄餅同小食, 於晚上8點前點意粉同薄餅仲送飲品, 而且可享優惠價加配小食/甜品, 我地叫左一客意粉, 一個薄餅, 另外加配左兩個甜品share, 應該好夠食。😙黑松露什菌意粉 $59意粉份量唔少, 口感彈牙而且掛汁, 黑松露醬汁味道濃郁, 配上爽口嘅什菌, 味道層次豐富, 而且只需$59仲包埋飲品, 超抵食。😍夏威夷薄餅 $59薄餅餅底外層香脆, 中間鬆軟, 香甜菠蘿, 車厘茄同茄茸, 加上芝士, 口感同味道都相當唔錯。👍櫻花水信玄餅 $30老婆好鍾意食水信玄餅, 除左因為賣相吸引之外, 水信玄餅比一

黑松露什菌意粉 $59

夏威夷薄餅 $59

櫻花水信玄餅 $30
老婆好鍾意食水信玄餅, 除左因為賣相吸引之外, 水信玄餅比一段甜品口味清淡, 食多都唔怕肥, 呢款櫻花水信玄餅好似水滴咁晶瑩剔透, 櫻花味好清新, 配埋香草雪糕, 跟餐加配只需$30, 好抵食。😆

玫瑰荔枝霧之花卷 $30
霧之花卷口感鬆軟, 蛋味香濃, 荔枝肉味道清甜, 同玫瑰味道好配。

凍檸檬茶
凍檸檬茶

檸檬蜂蜜
檸檬蜂蜜

餐廳免收加一, 埋單每位只係$90, 性價比超高。👍

餐牌
2018-09-11
$90 (Dinner)