2019-06-07 492 views
記得嚟食之前見過有報導推介呢度最大嘅特別係廚師本來係五星級酒店嘅甜品師傅當甜品嚟到之後就肯定唔係吹噓了因為就憑外觀就已經睇得出好有心思相信擺放材料嘅時候真係少啲專心都得 如果唔係好易散仲要次次嚟都整到差唔多樣老闆娘(?)咁啱聽到我問啲關於甜品嘅野 仲會好有心回答我感覺呢間鋪頭真係對甜品有一股熱誠同喜愛~
甜品嚟到之後就肯定唔係吹噓了
因為就憑外觀就已經睇得出好有心思
相信擺放材料嘅時候真係少啲專心都得 如果唔係好易散
仲要次次嚟都整到差唔多樣
老闆娘(?)咁啱聽到我問啲關於甜品嘅野 仲會好有心回答我

感覺呢間鋪頭真係對甜品有一股熱誠同喜愛~
2019-06-06 196 views
依間甜品舖同個名一樣 都係好快樂嘅 入面嘅裝修都係色彩繽紛 好歡樂咁一打開餐牌 所有甜品都圖文並茂 雖然價位比出邊甜品舖會貴少少 但佢入面買嘅嘢就同出邊嗰啲唔同呢度嘅甜品好有心思 啲嘢食一嚟到 無論係擺款定係用料 我覺得都好值得呢個價錢 何況佢只係貴出面少少 而且又坐得舒服依個pancake上面嘅朱古力雪糕同熱辣辣嘅pancake皮好夾一冷一熱 再加埋佢哋自己打嘅cream同新鮮嘅士多啤梨 真係好好食不過依個日本嘅酒我就略嫌有啲伏 飲落去淡淡都係花渣 我個人唔太鍾意咁嘅口感 不過都係心意之作如果大家行開行過 不妨一試
一打開餐牌 所有甜品都圖文並茂
如果大家行開行過 不妨一試
2019-05-25 226 views
第三次嚟呢度,之前都覺得賣相幾好,同餐牌一樣,所以本來對呢度好有信心。今日試點咗個銀河水信玄餅,但一攞出嚟扁撻撻,水汪汪咁⋯⋯當時下晝得我哋兩個客人,一啲都唔忙,咁都好意思攞出嚟⋯⋯實在太失望😔之前都無覺得咁求其架,水準直線下降⋯⋯
2019-05-24
$56 (Tea)
🔹日式傳統甘酒(熱)配日本年糕(桂花) $39健康指數:🔅🔅🔅呢隻係米麴甘酒,不含酒精,有幫助整腸,減少疲勞及美肌等功效🤩糖分全部是由白米喺發酵過程分解澱粉質散發而出嘅葡萄糖,完全無加任何額外嘅糖👍味道:🔅🔅🔅🔅甘酒很甜,但甜得好温和,唔同食糖咁啲甜味真衝上腦,而係慢慢散發出來的甜❤️年糕外脆內軟十分煙韌,面頭淋上桂花味嘅糖醬,喜歡花香嘅朋友一定好鐘意!但就會kum左年糕原有嘅米香味,要咬到最後先微微嘗到.賣相:🔅🔅🔅
🔹日式傳統甘酒(熱)配日本年糕(桂花) $39

健康指數:🔅🔅🔅

味道:🔅🔅🔅🔅

賣相:🔅🔅🔅
2019-05-22
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 日式傳統甘酒(熱)配日本年糕
2019-05-08 164 views
#190328期間限定之卷蛋❤️😚.<#士多啤梨卷配花茶 $49>老闆娘話近期韓國士多啤梨當造所以特登用來整甜品❤️用上大大粒清香士多啤梨🍓清甜多汁得黎有莓酸非常開胃💛蛋糕一如既往地濕潤富蛋香💦欣賞士多啤梨忌廉份量超多🤩仲要係老闆娘親手打夠軟滑🤤不過溫度可以雪凍少少👌🏿忌廉奶香較重但亦平衡到士多啤梨酸甜👅好似食緊士多啤梨雪糕🤙🏿💁🏿‍♀️忌廉混入士多啤梨啫喱口號豐富了又彈牙🙆🏿‍♀️味道天然唔係藥水味🤪(一開始覺得士多啤梨果肉會好啲 但老闆娘怕果肉易變壞 估唔到諗得咁周到👍🏿)加錢轉左豆腐雪糕💁🏿估唔到淡淡豆香同士多啤梨好夾好清新😍配埋熱玫瑰花茶就perfect🤩👅想食就快手喇🤣過左季節就冇架啦😢..📍#樂糖將軍澳唐俊街12號天晉匯地下06 號#justeat_西式 #justeat_將軍澳 #justeat_甜品 #justeat_雪糕 #justeat_蛋糕 #cakeroll #蛋糕 #icecream #hkig #hk #hkfood #hkfoodie #hkfoodstagram #hkfoodporn #fotdhk #hkgirl #igfood #igfoo
#190328
想食就快手喇🤣過左季節就冇架啦😢
📍#樂糖
將軍澳唐俊街12號天晉匯地下06 號
#cakeroll #蛋糕 #icecream
#hkig #hk #hkfood #hkfoodie #hkfoodstagram #hkfoodporn #fotdhk #hkgirl #igfood #igfoodie #foodpics #foodlover #foodie #foodporn #topfoodnews #bestfoodhongkong
2019-03-28
2019-04-29 113 views
我就住喺附近,心思思想試吓呢間甜品店!😍😍😍😍😍於是我就決定入去試一試!我望一望餐牌,覺得大部份甜品都好貴下😭😭😭😭😭!於是我就叫咗呢個芒果班戟甜品,值得一讚嘅係佢賣相非常之靚🥰🥰🥰好有心思!但係就比較細份啦!性價比非常之低!係味道方面我就覺得普普通通👀👀👀啲cream係甜度都算適中,唔會太膩👏👏👏👏👏而且入面都算有好多芒果嘅粒粒😋😋😋😋不過總括來講我都覺得性價比較低!😭😭😭
我就住喺附近,心思思想試吓呢間甜品店!
😍😍😍😍😍於是我就決定入去試一試!

係味道方面我就覺得普普通通👀👀👀
2019-03-29
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$45 (Dinner)
2019-04-21 122 views
第一次食呢間甜品鋪,一入去就覺得間舖好光,啲燈光好強^^" 點左個青檸樂園,份量好大,味道中上。因為有青檸愛玉同刨冰,食第一啖感覺好清新,好透心涼! 另外芋圓做得甜度剛好,又煙un, 好食! 另外值得一讚係好staff, 樓面得佢一人,feel到佢好忙,但係佢都保持禮貌,加油!
2019-04-20
$40 (Last Night Supper)
有晚起將軍澳嗰頭口痕想食野但又已經11點幾啲餐廳都多數已經收晒🤦🏼‍♀️正當失望之際,朋友js搵到依間甜品舖仲未收會開到1am,仲要見到係幾high ranking嫁🤩-佢地menu除左甜品都有小食,但就唔係全日都有🙈而甜品種類就有好多,雪糕多士、pancake、梳乎厘、湯圓、中式糖水等等,甚至信玄餅都有添,仲要款款都有幾種味揀真係應有盡有呀😍最重要係通常依啲細舖又賣得咁雜,食物質素都唔方好得去邊🙊但依間偏偏相反,開得夜又種類多,仲要係好食添呀👍🏻好值得做聚腳既老地方😂-🥥桂圓椰皇 $54依個幾驚喜,因為望落好椰奶feel,但食落仲會食到好清新好香既椰青水味,同埋都幾多料👍🏻下次會仲想試埋佢地其他款式配搭既椰皇🤤-🌿迷你抹茶紅豆班戟 $32依個都幾好食呀,個抹茶cream幾濃茶味,紅豆都唔少,個班戟亦整得啱啱好,成個配搭加埋一齊好好食😋-🍋青檸樂園 $39(青檸愛玉、三色芋圓、小丸子、西米、蘭香子)有得自選配料自己混搭,個底可以係豆腐花/仙草/青檸愛玉💁🏻‍♀️我地叫嗰個係佢set死左既配搭但會平$12嫁🤑不過我就麻麻檸檬愛玉,因為檸檬味同其他配料唔太夾🙊
🥥桂圓椰皇 $54

🌿迷你抹茶紅豆班戟 $32

🍋青檸樂園 $39
(青檸愛玉、三色芋圓、小丸子、西米、蘭香子)
Type of Meal
Last Night Supper
2019-03-08 114 views
將軍澳甜品店可以話係屈指一數 有時會覺得食嚟食去都係果幾間 經過天晋附近見到有間裝修幾靚嘅甜品店 甜品嘅名都好似幾特別 是就去咗試吓啦呢度嘅甜品唔算貴正常價錢但係食到嘅嘢就係平時甜品唔到嘅有啲特別 呢度有班cake雪糕轉等等嘅甜品 不過食落去嘅味道其實唔算特別好一般般 但係由於將軍澳區內都冇乜其他嘅甜品店選擇 所以下次都可能會再嚟呢度食 叫做如果想食雪糕轉班cake會有啲地方可以食另外呢度嘅位置比較偏僻 第一次嚟嘅話可能要行耐少少先搵到
將軍澳甜品店可以話係屈指一數 有時會覺得食嚟食去都係果幾間 經過天晋附近見到有間裝修幾靚嘅甜品甜品嘅名都好似幾特別 是就去咗試吓啦

另外呢度嘅位置比較偏僻 第一次嚟嘅話可能要行耐少少先搵到
出面嘅甜品舖好少可以食到薰衣草嘅甜品曾經食過HaagenDazs嘅薰衣草味雪糕!!真係覺得好好味!點知依度有薰衣草味蛋糕😍蛋糕面有薰衣草 食落好重薰衣草味而蛋糕入面嘅cream 只得香芋味再配埋濃味嘅香芋雪糕 成個甜品都好好食香芋薰衣蛋糕配香芋雪糕 $49個香芋薰衣蛋糕配香芋雪糕Set 會配埋一杯花茶 我又揀咗薰衣草味花茶😍成杯茶都好重薰衣草味整體黎講 依set甜品CP值好高提拉米蘇 $52好重酒味!😍 口感好好出面有d舖頭食到嘅 可能只得浸cream嘅口感食唔到個種有餅夾雜嘅感覺 但依度就有!黑糖仙草 加三色芋圓 黑珍珠 芋頭 $45落咗煉奶後 個冰幾好食👍🏻用餐環境境幾舒適
出面嘅甜品舖好少可以食到薰衣草嘅甜品
曾經食過HaagenDazs嘅薰衣草味雪糕!!
真係覺得好好味!
點知依度有薰衣草味蛋糕😍

整體黎講 依set甜品CP值好高

提拉米蘇 $52
好重酒味!😍 口感好好
出面有d舖頭食到嘅 可能只得浸cream嘅口感
食唔到個種有餅夾雜嘅感覺 但依度就有!
提拉米蘇

香芋薰衣蛋糕配香芋雪糕
薰衣草茶
提拉米蘇
2019-02-21 61 views
一間有心思的甜品店係依到嘅甜品都會係啲街外冇嘅款色而且用料亦好足 擺盤亦好靚但如果講到味道我就會覺得冇乜突岀嘅地方不過係啲係外面食唔到嘅甜品 都係值得一試!而價錢方面就同普通糖水舖差不多
一間有心思的甜品
係依到嘅甜品都會係啲街外冇嘅款色
而且用料亦好足 擺盤亦好靚

但如果講到味道我就會覺得冇乜突岀嘅地方
不過係啲係外面食唔到嘅甜品 都係值得一試!
而價錢方面就同普通糖水舖差不多

2019-02-04 64 views
一直以黎,禮拜日我無姐姐既日子,joyful house都係我同亞仔其中一個選擇,所以,我地都有印仔卡,印仔卡係Jan2019到期,由於工作繁忙,我同亞仔一家係1月31日晚上19:00去到該舖想兌換該有既免費甜品,但店舖早收,係Facebook,亦無寫早收,我地只好回家。今日年三十(2月4日)原先老公同亞仔係奶奶度食飯,但突然改變計劃,早左返屋企,大時大節,就諗往去食個意粉就算,費時等位,食完買單,亞仔就問可唔可以用返個優惠,因為佢蓄左一段時間,點知我得到既答案係No,因為佢話佢31號需然19:00就收舖(平時係凌晨1:00)但我可以係較早既時候用,我真心認為有D牽強,如果我30號先蓄夠,咁正常都係31號先用㗎啦。我無再講落去,比錢走人。生意真係咁做? 佢應該好好生意,多我一個客唔多。有再好既食物同手藝,都要有好既服務先可以長做長有既。

上網睇見好多人推介呢間咪試下 點知呢間野真係好垃圾 低性價比 坐低叫幾杯雪糕冰 咁簡單都要等左 差唔多半個鐘 等到火都黎 上又唔係一齊上 續杯續杯黎 隔離差唔多食哂先送黎 甜品質素普通 得個樣睇 懶係高檔咁 食落普通 唔夠凍 唔值呢個價 仲有椰皇食落好怪 薄荷味 之後叫一個吐司熱食 等得仲耐 多過半個鐘 雪糕少 面包無野點黎食 好乾 衰過茶木大家有時間先好黎食 等得耐唔好催9個老闆娘 會串返你 餐牌有寫時間唯一好既係環境 夠乾淨 其他都好差以後唔會幫襯 食對面
唯一好既係環境 夠乾淨 其他都好差
以後唔會幫襯 食對面
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2018-11-15 1059 views
呢間多咗好多食肆,呢排多數都係呢邊食午餐,平時經過呢間餐廳以為係糖水舖。今日睇到門口嘅Menu見到原來有小食,有主食,仲有甜品添,幾對腳就踏咗入去。餐廳細細間清清靜靜,牆身藍色為主,牆面貼上白色小鳥同雲嘅剪紙,天花上吊住一個個唔同顏色唔同大細嘅仿氣球, 營造天空及轉鬆氣氛。我哋每人叫咗一份主食,兩份甜品,食物雖然份量少,但食得出有誠意及用心。服務態度亦唔錯,雖然只有廚房及樓面兩名職員,不過好有禮貌及細心。黑松露軟殼蟹意粉,軟殼蟹炸得好脆,黑松露味都幾濃,好味。夏威夷薄餅,批底鬆軟,幾好。雜錦海鮮意粉配蒜蓉欖油,蝦仁,蟹柳,鮮魷各兩件,微微蒜茸味,唔錯。+$30水信玄餅配雲呢拿雪糕(玫瑰蜜桃味),幾精緻,水信玄餅食到底嘅玫瑰蜜桃味較出,食得到雪糕嘅雲呢嗱,不過入口有啲啲冰碎感。+$30霧之花卷(玫瑰荔枝花卷),蛋糕鬆軟,上面有玫瑰花乾,忌廉幾滑,入口陣陣玫瑰香味,雪糕一樣有啲啲冰碎感。飲品+$3可以轉大杯。檸檬蜂蜜好似食緊蜜蜂糖。

黑松露軟殼蟹意粉,軟殼蟹炸得好脆,黑松露味都幾濃,好味

夏威夷薄餅,批底鬆軟,幾好

飲品+$3可以轉大杯。

檸檬蜂蜜好似食緊蜜蜂糖

2018-11-14
$92 (Lunch)
2018-10-31 113 views
星期日約了閏蜜在將軍澳交收,特意嘗試朋友推介的樂糖。中午12點到達,店鋪剛剛營業。和閏蜜和點了香草雞肉南瓜汁意粉和all day breakfast 意粉意外地creamy, 又不會太油膩;all day breakfast 選了smoked salmon, $98 有齊薯餅、煙肉、腸仔等份量十足,性格比超值!下次有機會試試這裡的甜點!
星期日約了閏蜜在將軍澳交收,特意嘗試朋友推介的樂糖。

中午12點到達,店鋪剛剛營業。

下次有機會試試這裡的甜點!