2018-06-06 68 views
朋友住喺將軍澳中心附近,今日去個頭搵佢,食完晚飯,佢帶我去糖水店食糖水,就去咗pop walk嘅樂糖。嚟過將軍澳咁多次,我都唔知呢度有間糖水店。大概10點鐘到,亦唔算多人,排隊分鐘便有位。餐牌有好多選擇,最後我叫左一碗綜合糖水,分別有芋圓、湯圓、愛玉、西米露。可惜愛玉檸檬味太酸,掩蓋了其他材料,最特別都係湯圓,晶瑩剔透,裡面係紫薯,有少少流心,甜甜地,其他配料則略為普通。我記得餐牌有一碗專食紫薯湯圓,下次我會叫呢碗算了。

我記得餐牌有一碗專食紫薯湯圓,下次我會叫呢碗算了。
2018-05-27 76 views
炎炎夏日,有時真係會無乜胃口食飯,所以今日專登去食甜品食凍嘢當食飯啦~樂糖其實喺將軍澳嘅popwalk,由將軍澳地鐵站一直行商場經popcorn就到啦!但因為地方就比較入,所以無乜人知道。1. 甘酒丸子 - 玫瑰色(凍)($42),呢個都係我第一次食過嘅甜品,原來係無酒精嘅甘酒,加咗玫瑰味,飲落甜甜地,好易入口,一直飲仲可以吃到啲米添。2. 櫻花水信玄餅、雲喱拿雪糕、玫瑰花茶($49):嘩,好靚啊,晶瑩剔透,仲有淡淡的花香,即刻少女心爆發(❁´ω`❁)3. 霧之花卷 - 薰衣草香芋味($49): 吃落唔算太甜,唔會食完好滯,最估唔到啲香芋味嘅cream入面會有一粒粒細細嘅爆珠,口感好豐富。

2018-05-26 55 views
今日陪朋友購物,血拼完畢,就去覓食,連覓食都有學問,趕得及5點多提前以下午茶價錢食晚餐,還可以食甜品。餐廳相對隱敝,而且空間有限,但很近地鐵,不難找。二人下午茶既有沙律菜,又有pizza 和意粉,還有飲品。夏威夷薄餅鬆軟,菠蘿很甜,上面的芝士拉絲,芝士控最愛。卡邦尼意粉很creamy,配有煙肉及蒜頭。紫芋之樂有紫芋及椰汁的香甜,芋圓及小丸子的嚼勁。芒果隊長有鮮甜芒果粒,爽口海藻珠,還有雲呢嗱雪糕等,多重口感,十分冰涼,很適合今天的天氣。

餐廳相對隱敝,而且空間有限,但很近地鐵,不難找。

二人下午茶既有沙律菜,又有pizza 和意粉,還有飲品。

夏威夷薄餅鬆軟,菠蘿很甜,上面的芝士拉絲,芝士控最愛。

卡邦尼意粉很creamy,配有煙肉及蒜頭。

紫芋之樂有紫芋及椰汁的香甜,芋圓及小丸子的嚼勁。

2018-05-26
2018-05-26 74 views
餐廳掛著七彩的氣球裝飾、感覺歡欣愉快、食慾也立刻增加了~哈。知道樂糖有提供鹹食、意粉、飯等,就索性直接在這裡吃晚飯直落甜品吧。黑松露軟殼蟹意粉以原隻軟殼蟹上、炸得非常鬆脆、忌廉汁好香滑、意粉也滑嘟嘟、加入少許黑椒好惹味。跟餐附送熱檸蜜、感覺加入不少蜜糖、喝下去很舒服潤喉。原味班戟。士多啤梨汁配雲尼嗱雪糕 $55賣相好靚好精緻、士多啤梨堆砌成一朵花似的、還灑上彩色的棉花糖。班戟好軟熟、連忌廉、士多啤梨一起吃太幸福了❤️這一陣子流行的空氣班戟都沒有這個口感實在和好吃!雪燕椰皇 $59 吃完凍冰冰的甜品當然要點一個熱的甜品中和一下。雪燕是一種植物萃取的分泌物、口感和功效都好比燕窩。燉椰皇雪燕吃下去暖暖的、感覺相當滋補。這裡甜品的款式真的很多、造型味道都好比五星酒店質素、每次來都有驚喜、已經成為心目中將軍澳區的hidden gem了😌

跟餐附送熱檸蜜、感覺加入不少蜜糖、喝下去很舒服潤喉。

原味班戟。士多啤梨汁配雲尼嗱雪糕 $55

雪燕椰皇 $59

2018-05-18 62 views
原以為只有糖水,後來知道有正餐及熱食,想不到正餐跟糖水都同樣好吃,已經食到好飽仍想繼續食。店內裝修很可愛,座位舒服。侍應服務細心,當我叫甜品時會主動提出跟餐有優惠,食物會逐次上菜。香草蕃茄意粉的意粉軟硬剛好有口感,蕃茄味濃,還有蕃茄乾,令蕃茄味更有層次。炸洋蔥圈超級好食,洋蔥是完整一圈的,外面炸粉不會太厚,即炸上菜還是熱的,裡面的洋蔥已熟及爽口。大啡菇芝士好多,吃的時候可以拉絲,伴碟的生菜非常爽脆。薰衣草花卷吃的時候真的有香濃薰衣草味,跟香芋味配搭很好,蛋卷外層鬆軟,忌廉非常足料,香芋雪糕味道香濃,又不會太甜,吃了一個都不會膩。芋圓煙韌有咬口,食得出芋頭味,紅豆好大粒,跟仙草一起吃味道很好。

店內裝修很可愛,座位舒服。

香草蕃茄意粉

炸洋蔥圈

芝士焗大啡菇

大啡菇芝士好多,吃的時候可以拉絲,伴碟的生菜非常爽脆。

薰衣草香芋花卷

仙草配芋圓紅豆西米

2018-05-17
  • 霧之花卷:薰衣草·香芋·配香芋雪糕
2018-05-13 71 views
今日朋友專登入黎搵我食飯 當然唔可以帶佢去食連鎖式餐廳啦😝 於是就同佢周圍行下 睇下有咩啱食🍴朋友好想食甜品 但我又好想食鹹野 去到PopWalk樂糖嘅門口 就發現係我地要搵嘅地方啦 因為兩樣都有哂🤤🤤 但不幸嘅係原來鹹食7:45pm就會截單 到到10:30pm先會再開始供應😭😭😭 於是我地最後就嗌左兩款甜品開心share😋😋鬆軟嘅班戟充滿香濃嘅牛油味 加上凍冰冰嘅雲呢嗱雪糕 軟綿微甜嘅紫薯蓉同埋cream 真係好match好好味😁 焦糖脆脆同埋脆米仲增加左班戟嘅口感 令人忍唔住一啖接一啖咁食😋😋店員一送上金之夢幻 我就俾面頭嘅燒香蕉吸引住😋 香蕉燒到金黃閃亮好耀目 食落脆卜卜又唔會太甜👍🏻 芭菲杯入面有軟滑嘅牛奶雪糕,綿實嘅乳酪忌廉仲有菠蘿粒,菠蘿啫喱同焦糖汁 呢個配搭都可以 但相對班戟就比較失色值得一提嘅係呢到嘅佈置好靚好夢幻 令人食得好開心😆😆
原味班戟•紫薯•焦糖汁配雲呢嗱雪糕

金之夢幻

值得一提嘅係呢到嘅佈置好靚好夢幻 令人食得好開心😆😆
2018-05-11
$60 (Dinner)
原味班戟•紫薯•焦糖汁配雲呢嗱雪糕
2018-05-12 877 views
之前朋友有心事,我便帶她來到這間甜品店,邊吃着甜品邊讓她訴苦水,果然幾有效,可令她開心一點。但今晚角色轉換了,要訴苦水的是我……馬上找位同事陪我再來這裏邊吃邊傾吧!只要聽到「樂糖」這個名字便有一份喜悅、開心、快樂的感覺,正正是我的需要。而內裏的裝潢也可令我喜悅。一個個色彩繽紛的透明膠汽球配上粉藍色的牆身上的白雲,就好像多個汽球飄到上空中,感覺舒適寫意。店子地方小小,有兩個入口處,一處在商場內,而另一處則有幾個露天座位。內裏有一張長高枱;而泊牆則有一排不同顔色的長沙發座連五六張四人枱,坐得幾舒適。對面便是一個開放式廚房,前方放了一樽樽乾花和水果乾,很吸引我。每枱均放了一本餐簿,主打甜品,但亦有一些鹹點和飲品,選擇比之前多了許多。甜品包括有樂糖心太軟、樂糖班戟、水信玄餅、霧之花卷、樂糖芭菲杯、奶凍、日本甘酒、樂糖椰皇、樂糖脆多士、樂糖冰團、樂糖芋圓、樂糖西米、中式湯水等等,而鹹點就有小食、全日早餐、薄餅和意粉。******************************先鹹後甜,同事揀了一個夏威夷薄餅 Pizza Hawaii ($59),成品有菠蘿 Pineapple 、火腿Ham、洋蔥
夏威夷薄餅
先鹹後甜,同事揀了一個夏威夷薄餅 Pizza Hawaii ($59),成品有菠蘿 Pineapple 、火腿Ham、洋蔥Onion 蕃茄醬汁 Tomato Sauce。一個size都不少,已預切了六大件,每件面頭都放滿饀料,仲有一層金黃的半溶芝士,很誘人。
夏威夷薄餅
把其拉開,嘩嘩嘩....芝士 越拉越長,拉出長長的芝士絲,芝味香濃,雖邪惡,但難以抗拒....餅底厚薄適中,鬆軟得來又帶點脆口,而饀料和醬汁份量亦剛好,並沒有令餅底變得濕淋。配上鹹香柔軟的火腿、酸甜的菠蘿、爽口的洋蔥絲,伴上酸咪咪的茄醬,還有濃郁的芝士,簡簡單單的配搭也可以很美味。
香草雞肉南瓜汁意粉
而我就揀了一客香草雞肉南瓜汁意粉 Creamy Pumpkin and Chicken Spaghetti ($59),大大碟,同樣好有份量。鮮黃色南瓜汁 相當Creamy, 見到有些南瓜茸,味道微甜,啖啖濃郁的忌廉 香,每條意粉都掛滿濃郁的醬汁,雖很好吃,但略為有點漏滯。內裏亦有不少雞柳,肉質紮實,但絕不嚡口;而意粉 就煮得剛好,煙煙韌韌,挺有嚼勁。
檸檬蜜糖
薄餅和意粉都包飲品一杯,可揀咖啡、茶或檸檬蜜糖。同樣要了檸蜜($0),但就一凍一熱。唔駛問,熱飲當然是我的。兩大片鮮酸的檸檬,加入甜美的蜜糖,入口暖笠笠,滋潤順口,不錯!
桂花荔枝水信玄餅
最近流行水信玄餅是一款最近流行的日式甜品,大部分以花作為食材,而這裏就有三款,有玖瑰、櫻花和桂花。友人喜歡荔枝,揀了一客桂花荔枝水信玄餅 Osmanthus & lychee raindrop Cake (+$30)配雲尼拿雪糕
桂花荔枝水信玄餅
水信玄餅 外表晶瑩通透,加入桂花乾,好優雅!搖幾搖,水信玄餅 震動着,好似一個水球,好得意。切下去,感覺有點爽,但吃下去口感順滑,淡淡桂花 的清香,但就嚐不到荔枝味。味道清新的水信玄餅 跟香甜的雲尼拿雪糕同吃,更好吃。
黑芝麻豆腐心太軟配豆腐雪糕
最期待的黑芝麻豆腐心太軟配豆腐雪糕 Black Sesame & Tofu Lava Cake ($52)出場啦!朱古力和抹茶心太軟都經常見到,但黑芝麻豆腐心太軟就第一次吃。除心太軟 外,還配了一球豆腐雪糕 和一片饅頭多士。饅頭多士?對呀!難道是想配合這客半中式的心太軟?果然好有心思。
黑芝麻豆腐心太軟配豆腐雪糕
輕輕把心太軟 切開,不單止湧出濃濃的芝麻醬,還有滑嘟嘟的豆腐花,驚喜!驚喜!糕身外微脆,內沾上芝麻醬,帶些濕潤,啖啖芝麻香,吃時再蘸上芝麻醬,味道更濃郁,配埋豆腐雪糕,冷熱交融,豆腐和芝麻的味道並存,好好味,而且比起朱古力心太軟無咁漏滯,好岩我心意。
今晚有美味的特色甜品陪伴着,讓我盡情把一肚苦水都訴出來,心情好了許多,看來「樂糖」的確是一個尋快樂的好地方。希望下次來的時候是懷着愉快心情,相信再吃這裏的甜品會加倍快樂。多來尋快樂吧!
2018-05-11
$101 (Dinner)
2018-05-11 45 views
朋友於將軍澳置業,我們便相約今日housewarming。記得對上一次來將軍澳已是5、6年前了。今日到訪恍如隔世,多個大型屋苑落成,人煙稠密,食肆林立,非常興旺。完了housewarming,我和老公到附近遊逛,見到間裝飾得七彩繽紛的糖水店,非常眼熟,是「樂糖」!這是我住將軍澳的同事大力推介的糖水舖。既然有幸遇上,便立即試下。懸在天花板的七彩氣球令我聯想起彼思動畫「UP」,老伯用一大捆氣球吊起屋子飛上懸崖,那裡是他去世了的妻子夢想居住的地方。這裡的氣球像是承載住各種各樣的夢想。我點了「桂花荔枝水信玄餅」,此甜品附上一杯桂花茶。晶瑩剔透的水信玄餅味道似蒟蒻,它加了清甜荔枝汁和新鮮桂花,味道清新芳香,我喜歡它不太甜,令荔枝汁沒有蓋過桂花香。吃了冰凍甜品,一杯暖茶又能暖暖胃,十分舒服。老公很愛提子,他二話不說就點了「青提樂園」,用了新鮮青提、乳酪、雪糕、蜜糖、青提啫喱等多種配料,口感豐富,份量十足。我唔太夠喉,點多個D24榴槤椰王,一整個椰皇裝了榴槤肉、椰子啫喱及西米等,好味。滿滿的D24榴槤肉,心滿意足了。難怪同事大力推介,它的甜品有心思,令人十分回味。

吃了冰凍甜品,一杯暖茶又能暖暖胃,十分舒服。

滿滿的D24榴槤肉,心滿意足了。

難怪同事大力推介,它的甜品有心思,令人十分回味。
  • D24榴槤椰皇
2018-05-11 39 views
男朋友話好耐無見我,特登黎左我屋企樓下,我地就去左附近行下。見到有間甜品店裝修好靚,色彩繽紛,我地就入去食個甜品啦!甜品控見到好多甜品好開心,餐廳餐牌選擇好多,款款都好吸引,仲有啲好特別既口味。我叫左芒果椰皇,男朋友叫左心太軟。椰皇大大一個非常清甜滋潤,芒果鮮甜大大一件,中間椰香好清甜好香濃,好滿足。男朋友叫左特濃朱古力心太軟,朱古力味極是濃郁突出,入口甘香中間流心度非常出色,外層朱古力蛋糕焗得鬆軟,入口唔會乾身,旁邊配上雪糕一球,入口冰感高。原來屋企樓下有間咁出色甜品店,我會再來一試。
2018-05-11 36 views
屋企附近的商場開了間甜品舖,次次經過都見到間舖有好多人幫襯,我成日都想去試下他們的甜品,今日終於付之行動,食完晚飯後慢慢散步來到間甜品舖,店鋪裡依然好多食客,好彩仲有二個位,於是我們即刻入去座低,看看甜品餐牌,甜品款式好多元化,有好多新式甜品,款式都好有創意。當然有我的至愛-朱古力心太軟,其實它仲有綠茶紅豆心太軟,都幾吸引我,但我最終都是揀了朱古力心太軟,綠茶這款下次再試😄。當我的朱古力心太軟上枱時,聞到濃濃的黑朱古力餅的香味,心太軟的旁邊伴有几粒新鮮士多啤梨及一球雪糕,我第一時間就用匙將杯狀的朱古力蛋糕𠝹開,要看看心太軟是否真的心太軟😁,當打開個心太軟蛋糕后,一股又濃又稠的黑朱古力從蛋糕中間流出來並伴著香濃誘人的朱古力香,嘩!這流心蛋糕真的是心太軟,確實是流心的哦!食一啖朱古力蛋糕加一匙流心朱古力,唔!勁香軟又唔太甜,濃郁的流心朱古力暖暖地,食在口中先苦后甜,黑朱古力的苦是種勁有回味的令人愛不釋手的味道,苦完之後的甜令人難以抗拒,這黑朱古力流心蛋糕超好味!俾讚👍。另外我們仲叫了D24榴連椰皇,真的是用新開的椰皇裝住,來到我們面前時聞到榴連香,見到椰皇中間堆住的全部是榴連蓉,食一啖一口

另外我們仲叫了D24榴連椰皇,真的是用新開的椰皇裝住,來到我們面前時聞到榴連香,見到椰皇中間堆住的全部是榴連蓉,食一啖一口,D榴連又香又綿,椰皇裡面仲有小丸子及類似啫喱的嘢,但比啫喱要好食,叫海燕,仲有椰奶,這個椰皇有多重口感,小丸子似湯園煙煙韌韌,海燕大大粒又滑瀘瀘,椰奶又香又滑,整個椰皇裡面的材料都好㚒好好食,我們連椰皇裡面的椰青肉都刮落來食埋,食得干干淨淨。我食完這間的甜品,終於知道點解咁多人幫襯,D甜品唔但止有創意,而且真的做得好好食,我諗我日后都會常來,因為有好多其他款式的甜品我都好想食,太好味😋😋,yummy!

2018-05-02 73 views
今日星期六,瞓到黃朝百晏先起身,於是相約朋友食午餐/下午茶,嘗試呢間樂糖Joyful House。餐廳內好明亮,以白色為主,櫃同枱都係用白色雲石造成。加上彩色嘅氣球係天花點綴,觀感舒服。嘢食多樣化,除咗主打嘅甜品亦有小食同飯,意粉等。我地就叫咗TeaSet for 2,加30蚊霧之花卷同再叫個迷你班戟。小沙津。沙律以生菜為主,食落好清新開胃。黑松露什菌意粉。意粉軟硬適中,聞落有幽幽嘅黑松露菌香,食落好creamy。夏威夷薄餅。薄餅幾脆,餅上嘅芝士欲斷難斷,菠蘿亦好新鮮,加埋其他配料好滋味。檸檬蜂蜜。味道正常。霧之花卷-薰衣草.香芋配香芋雪糕。花卷整得好靚,黃白色嘅蛋卷包住紫色嘅香芋+薰衣草cream,賣相吸引,食落去感受到軟綿綿嘅蛋卷加甜甜地嘅cream,仲會食到啲海藻粒,令口感更豐富。迷你抹茶紅豆班戟。班戟質地柔軟,少少苦澀嘅抹茶cream入口即溶,同甜甜地嘅紅豆一齊食落口味道好夾。食咗咁多嘢兩個人夾埋都係$180,好抵,而且估唔到主打甜品嘅店舖主食都咁好味,下次再嚟要試下其他嘢先得!

Set for 2,加30蚊霧之花卷同再叫個迷你班戟。
小沙律

小沙津。沙律以生菜為主,食落好清新開胃。

黑松露什菌意粉

檸檬蜂蜜

檸檬蜂蜜。味道正常。

霧之花卷-薰衣草.香芋配香芋雪糕

迷你抹茶紅豆班戟

2018-04-28
$90 (Tea)
小沙律
黑松露什菌意粉
霧之花卷-薰衣草.香芋配香芋雪糕
迷你抹茶紅豆班戟
  • 霧之花卷-薰衣草
2018-05-01 36 views
係將軍澳想食個甜品真係選擇唔多,最近發現天晉匯個度開左好多新餐廳,而呢間食甜品既正好令我有多個選擇黑芝麻豆腐心太軟平時食開心太軟都係朱古力做,而今次用左黑芝麻入面流出黎既就係豆腐花幾有創意,外皮係黑芝麻,味道都幾濃郁一切開流心度幾高,差啲流到出碟外夏意榴蓮一上枱就聞到好香榴槤味,岩哂我呢個榴槤控果然係真材實料頂層係榴蓮脆脆的凍干榴蓮同榴蓮雪糕之後就係榴蓮味的雪葩再下層就有一層厚厚的真榴蓮蓉最底就係榴蓮奶凍 真係啖啖都係榴槤

黑芝麻豆腐心太軟

平時食開心太軟都係朱古力做,而今次用左黑芝麻
入面流出黎既就係豆腐花
幾有創意,外皮係黑芝麻,味道都幾濃郁
一切開流心度幾高,差啲流到出碟外

夏意榴蓮

一上枱就聞到好香榴槤味,岩哂我呢個榴槤控
果然係真材實料
頂層係榴蓮脆脆的凍干榴蓮同榴蓮雪糕
之後就係榴蓮味的雪葩
再下層就有一層厚厚的真榴蓮蓉
最底就係榴蓮奶凍
真係啖啖都係榴槤
2018-04-23 57 views
做野做到好攰,好想食餐好既,又唔想咁破費,所以揀左一間價錢合理,又可以食埋甜品既餐廳。我同媽咪叫左個二人餐,有一個沙律做前菜、一個意粉、一個pizza同兩杯飲品。沙律只有生菜,而且無晒意大利醋、只有芝麻醬可選。意粉點了南瓜🎃雞意粉,有好多南瓜汁,雞亦都幾滑,而且意粉好彈牙。不過食食下有少少「漏」。四重芝士pizza芝士份量唔算多,個皮係薄薄地,但又未至於係脆皮。個人認為麻麻地,但我媽媽好鍾意!重頭戲來了,就係甜品,跟餐叫霧之花卷只需加30元,都幾抵架!香芋雪糕配薰衣草蛋卷,真係好滿足呀!雖然抵食又美味,但地點係有少少唔方便,如果唔係之前見過一篇報導訪問大廚,我都唔知有呢間小店。

南瓜意粉

四重芝士pizza

霧之花卷

霧之花卷
  • 霧之花卷:薰衣草·香芋·配香芋雪糕
喺呢度叫咗2碗豆花加芋圓, $40幾一碗(個人應為屋苑商場來說價錢稍貴)。等左三四個字見一碗都未上,而且唔繁忙,問一下店員情況,一個紮馬尾身型瘦削的店員monotone地回答,依家煮緊俾你,你哋趕時間?我即刻心諗係趕時間又點唔係又點?係咪想我哋cancel order即刻起身走人?真係一頭霧水。最後兩碗糖水相隔兩個字度上,即係一個人食完先到第二個人食。賣相和味道也十分一般。豆花質感還可以但芋圓不太有芋頭味。而且和糖水不太配。其實呢,除咗就腳,要食需要耐性。所以本人應該不會再來了。

其實呢,除咗就腳,要食需要耐性。所以本人應該不會再來了。
2018-04-13 38 views
今日同睛朋友去左將軍澳天晉附近食晚餐,原來果邊開左好多餐廳,中西日餐廳開左好多。食完晚飯散下步,見到有間甜品店「樂糖」。餐廳色彩繽紛,見到心情大好。餐牌選擇有好多,有啲係特色甜品。我地一人叫左一樣試下。原味班戟、焦糖橙汁配雲喱拿雪糕。班戟輕盈軟熟,清香蛋味的確驚喜,入口完全唔覺乾身,加上爆珠和鮮橙,味道非常清新,一個人食哂都唔覺膩口。黑芝麻豆腐流心蛋糕,流心度極高,豆腐流心的確出色少見,蛋糕比較結實,口感飽滿啲。另外叫左一壺花茶分甘同味,玫瑰味清香,淡淡花香減低食完甜品的罪惡感。