2022-12-21
K&L Dream cafe📍元朗鳳攸南街9號好順利大廈地下60號舖呢日朋友返夜,專程趕落嚟睇我放工後去鳳攸街附近搵食,我見呢間cafe門面唔錯,價錢好合理,於是就入去食咗一餐好好味嘅晚餐。佢嘅店員全部都好細心同有禮貌,食物亦好有心機擺盤,而且價錢合理抵食,非常值得一試! 💰$0是日餐湯及蒜蓉包 🥣🥖呢款湯應該係南瓜湯,佢用料好足,飲落好濃啖啖都係南瓜蓉,但口感又出奇地幼滑,而且份量唔細,我哋兩個人share嚟飲都啱啱好!蒜蓉包嘅邊烤得好香脆,但包心好軟熟,蒜蓉味適中,牛油亦唔會過多過膩,朋友大讚好食!柚子提子乾雜菜沙律 🥗雖然係跟餐頭盤,但size一啲都唔細,兩份分都分到兩小碟!佢嘅雜菜包括火箭菜、紫椰菜、生菜同豆苗等,沙律醬偏酸帶少少甜味,好醒胃。上面嘅柚子係一大驚喜,唔酸,無苦澀味,好加分!提子乾嘅量都多,唔會有渣,前菜嚟講,接近滿分! 💰$228燕麥啤酒燉紐西蘭羊膝 🐑去西餐叫羊肉通常都只係得烤羊架,有幾可會見到有羊膝食?所以我哋揀左呢個啤酒燉羊膝嘅晚餐,諗住一場嚟到就試下啲新鮮嘢。果然我哋嘅決定係無錯,羊膝拆肉之後又成個碟面咁多,朋友切嘅時候基本上唔洗點用刀大力切,就好易拆成
📍元朗鳳攸南街9號好順利大廈地下60號舖
💰$0
是日餐湯及蒜蓉包 🥣🥖
柚子提子乾雜菜沙律 🥗
💰$228
燕麥啤酒燉紐西蘭羊膝 🐑
去西餐叫羊肉通常都只係得烤羊架,有幾可會見到有羊膝食?所以我哋揀左呢個啤酒燉羊膝嘅晚餐,諗住一場嚟到就試下啲新鮮嘢。果然我哋嘅決定係無錯,羊膝拆肉之後又成個碟面咁多,朋友切嘅時候基本上唔洗點用刀大力切,就好易拆成一絲絲嘅肉絲,骨肉分明,煮得入味之餘非常嫩口,唔講以為係慢煮嘅添!
墊住陽濕嘅係番薯茸,比起一般用薯仔做嘅薯蓉多咗一陣甜味,同個sauce好夾,而且番薯嘅口感比較厚實,夾住羊肉一齊食,口感更rich!配菜仲有啲青瓜粒同翠玉瓜粒,算係幾健康嘅一個主菜。
💰$178
脆皮德國鹹豬手 🐖
重頭戲當然係呢隻脆皮德國鹹豬手啦,話明脆皮,真係無呃人㗎,佢嘅皮食落卜卜聲,連我咁怕肥嘅人都食晒啲皮呀!佢嘅豬手肉唔會過硬過柴,雖然唔係有好多肉汁,但啲肉一啲都唔韌,好易切同咬,而且唔會過鹹,調味同口感都一流!
我同朋友都非常之喜愛佢個醬汁,店員同我哋講個醬汁係廚師自己調配,叫做蜜糖芥末籽醬。其實味道食落就同一般蜜糖芥末醬分別唔大,但最大嘅分別就在於佢嘅texture,佢係偏流質嘅醬汁,係可以用匙羹不到嘅醬汁。到底佢有幾好味,就係連平時食得好清嘅朋友,都要淋返一兩羹醬落去嚿豬手度先食,可想而知佢有幾大吸引力!
價錢 Price]
💰$42
抹茶鮮奶 🍵
飲品當然離不開我最愛嘅抹茶鮮奶啦,剛剛上枱嘅時候層次都好分明,用飲管一飲到底,會飲到好龍好甜嘅抹茶漿。用調味棒攪勻之後,味道變得啱啱好,唔會過甜。佢比平時嘅抹茶鮮奶特別,因為面頭唧咗一層厚厚嘅cream同用薄荷葉裝飾,整個感覺就好似飲緊奶昔或者特飲咁樣,比較特別,適合打卡!