2021-12-22 38 views
新派日式居酒屋🏮及雞尾酒吧🍸上層日式料理包羅萬有,除咗每日空運到港刺身之外,仲有串燒、海鮮、釜飯等等💮事不宜遲 首先嚟個前菜清清口腔先 😜❥ 靜岡縣水果茄沙律 🥗$78蕃茄清甜,自家製酸蕎頭唔會得個酸字,連埋沙律一齊食好清新✨海膽松葉蟹肉拖羅他他 🦀$288新鮮靚海膽加上蟹肉巳經勁鮮甜,拖羅入口溶化,配埋脆口紫菜口感一流👍🏻串燒不得不推介就係佢招牌虎虾雞皮串🦐 $98大大隻爽彈新鮮,連虾頭都特別多膏,虾身包住紫蘇葉及雞皮,燒到金黃脆卜卜,非常有驚喜😋阿波尾雞翼 $48雞翼大大隻,都能夠保持肉汁,師傅功夫相當利害❤️‍🔥秋葵$28 大蔥$28食完肉食返小小菜中和一吓😝鵝肝茶碗蒸 🦢$78 鵝肝味濃,配滑滑蒸蛋恰到好處💯甘鯛配自家製宮崎粟米蓉🐟 $188魚鱗炸到好脆,連魚肉一齊食好有層次,配粟米溶更提升鮮味😍燒飯團 🍙$48 明太子 及 辣味噌 兩款都燒到有飯焦,有軟糯口感😁抹茶蕨餅 $38好濃郁抹茶味,煙煙靭靭😀每樣都好精緻,店員亦好細心介紹,服務貼心💯💯💯
新派日式居酒屋🏮及雞尾酒吧🍸

事不宜遲 首先嚟個前菜清清口腔先 😜
❥ 靜岡縣水果茄沙律 🥗$78
蕃茄清甜,自家製酸蕎頭唔會得個酸字,連埋沙律一齊食好清新✨

海膽松葉蟹肉拖羅他他 🦀$288

串燒不得不推介就係佢招牌虎虾雞皮串🦐 $98

阿波尾雞翼 $48
雞翼大大隻,都能夠保持肉汁,師傅功夫相當利害❤️‍🔥

秋葵$28 大蔥$28
食完肉食返小小菜中和一吓😝

鵝肝茶碗蒸 🦢$78
鵝肝味濃,配滑滑蒸蛋恰到好處💯

甘鯛配自家製宮崎粟米蓉🐟 $188
魚鱗炸到好脆,連魚肉一齊食好有層次,配粟米溶更提升鮮味😍

燒飯團 🍙$48
明太子 及 辣味噌 兩款都燒到有飯焦,有軟糯口感😁

抹茶蕨餅 $38
好濃郁抹茶味,煙煙靭靭😀

每樣都好精緻,店員亦好細心介紹,服務貼心💯💯💯
2021-12-21 22 views
Loved dining at Kacho Fugetsu! Over the top fresh seafood from the osusume counter🤤 Great service! Headed down to the lounge after a large meal. The bartender was so nice and considerate. I personally take forever to get a decent photo, bartender Fung even gave me some props to lighten up the photos of some the signature cocktails🥰 So refreshing! I can go for a second round of feast almost immediately🤣
每逢踏進12月 總有較多藉口吃好一點點xpp適逢母親大人開金口要吃日本菜,這天就一早訂座 跟她來個日式午宴☜☜到了開業不久就已聞不錯的位於高層加上落地玻璃景觀甚佳✔✔✔點了魚生刺身丼及A4和牛西冷兩款定食共享♡♡♡所有定食均配上前菜、茶碗蒸和味噌湯:)當天的醬漬木魚茄子,味道不錯滑溜的日式蒸蛋也不遜呢 ♡♡♡兩份主菜的賣相都非常吸引!!刺身非常新鮮,魚生厚切,帆立貝跟牡丹蝦特覺清爽鮮甜配上帶酸的醋飯同吃 尤其搭配ヽ(´▽`)/和牛西冷更為驚豔!!!母親大人一吃便讚,肉質軟而帶有肉香 ♨♨♨不論是牛肉的脂比例與生熟程度都掌握得剛好!光是輕添岩鹽或微沾柚子醬油已夠出色✔✔
每逢踏進12月 總有較多藉口吃好一點點xpp

到了開業不久就已聞不錯的位於高層加上落地玻璃景觀甚佳✔✔✔

點了魚生刺身丼及A4和牛西冷兩款定食共享♡♡♡

所有定食均配上前菜、茶碗蒸和味噌湯:)

當天的醬漬木魚茄子,味道不錯

滑溜的日式蒸蛋也不遜呢 ♡♡♡

兩份主菜的賣相都非常吸引!!

刺身非常新鮮,魚生厚切,帆立貝跟牡丹蝦特覺清爽鮮甜

配上帶酸的醋飯同吃 尤其搭配ヽ(´▽`)/
和牛西冷更為驚豔!!!

母親大人一吃便讚,肉質軟而帶有肉香 ♨♨♨

不論是牛肉的脂比例與生熟程度都掌握得剛好!

光是輕添岩鹽或微沾柚子醬油已夠出色✔✔
2021-12-21 59 views
今日去呢間餐廳非常滿意。先由外觀睇,大部份日式餐廳會以木色為主色,感覺會和諧温暖一點。但相反呢到主色為黑白灰,感覺好高貴雅致。另外餐廳中央位置牆身有幅大型中式畫作,與餐廳本身偏向西式風格有強烈對比,中西設計交錯,令人眼前一亮。部份位置可以睇住師傅煮野食。雖然近住爐具,但係一啲熱氣同味道都冇。靜岡縣水果茄沙律 沙律醋酸酸地,作為開胃菜就最岩。海膽松葉蟹肉拖羅他他呢個剩係賣相都非常吸引。海膽、松葉蟹、拖羅係刺身之霸,可以同時食真係好幸福。味道鮮甜,口感又豐富,加埋脆口紫菜真係好夾。燒物:虎蝦雞皮串、阿波尾雞翼、秋葵、大䓤呢到既燒物火喉剛剛好,唔會燒到好乾身。最令我難忘既係呢個虎蝦雞皮串,虎蝦本身都夠哂大隻,足足有手掌咁長。外邊用燒好咗既雞皮包住,唔單止虎蝦爽甜,仲食到陣陣肉汁香味。鍾意食重口味既,可以加少少七味粉。聽講係餐廳秘製,比平時果啲辣味會再重一點。鵝肝茶碗蒸蒸蛋熱辣辣,食完個人當堂暖笠笠。蛋夠滑嫩,鵝肝味超濃郁。金鏻鯛配自家制宮崎粟米蓉鯛魚肉本身味道偏淡,有粟米蓉提味又變成一道新穎菜式。明太子燒飯團(明太子&辣味㬝)經網燒燒過既飯團外邊有少少飯焦,食落好香口。脆卜卜紫菜包住食,咬落
今日去呢間餐廳非常滿意。

靜岡縣水果茄沙律
沙律醋酸酸地,作為開胃菜就最岩。

海膽松葉蟹肉拖羅他他

燒物:虎蝦雞皮串、阿波尾雞翼、秋葵、大䓤

鵝肝茶碗蒸
蒸蛋熱辣辣,食完個人當堂暖笠笠。蛋夠滑嫩,鵝肝味超濃郁。

金鏻鯛配自家制宮崎粟米蓉
鯛魚肉本身味道偏淡,有粟米蓉提味又變成一道新穎菜式。

明太子燒飯團(明太子&辣味㬝)
經網燒燒過既飯團外邊有少少飯焦,食落好香口。脆卜卜紫菜包住食,咬落咯咯聲。

甜品
糕點上邊淋咗些少黑煻,再含一兩片即食小菊,甘甘甜甜,味道唔錯。

值得一讚呢到既服務質素好好👍🏻。
2021-12-13
  • 海膽松葉蟹肉拖羅他他
  • 鵝肝茶碗蒸
餐廳:華鳥風月 (銅鑼灣)地址:銅鑼灣開平道1號Cubus 23-25樓銅鑼灣CUBUS 11月新開嘅華鳥風月 @kachofugetsu.hk 喺一間新派日式居酒屋同雞尾酒吧,餐廳佔地兩層,25樓為時尚居酒屋,有別於傳統居酒屋🏮,華鳥風月追求「唯美」設計,以黑、白、灰去貫徹日本嘅「侘寂」風格,用咗木、石丶紙等元素去帶出清淨簡僕而又不失高尚嘅美感,尤其開放式廚房牆上嘅花鳥水墨畫,更加突顯出日式風味🇯🇵,比人感覺自在、寫意🥰餐廳每日都有日本空運到港嘅飛機貨,除咗即日新鮮嘅刺身同壽司之外🍣,仲有大廚炮製嘅時令魚、琵琶蝦比客人品嚐🐟,當然唔少得日式串燒、海鮮料理丶天婦羅丶釜飯佐酒小食等,應有盡有😎✝️靜岡縣水果茄沙律 $78日本城公園有天然豐富嘅地理環境,農產品同水果亦喺當地非常出名。餐廳用咗當地酸甜適中、爆汁爽脆嘅水果茄🍅,配以自己醃製嘅紅酒漬蒜頭🧄,仲有新鮮嘅沙律菜🥗,喺成餐飯打頭陣嘅開胃菜✝️海膽松葉蟹肉拖羅他他 $288除咗地中海魚子醬同加拿大海膽🇨🇦,餐廳用咗好幾款日本新鮮刺身去整成呢個他他:帶子、松葉蟹肉、藍鯨吞拿魚碎蔥拖羅,淨係聽到佢哋個名就知一定唔惹少🤪,拖羅喺即場剁碎嘅,見到吞
餐廳:華鳥風月 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣開平道1號Cubus 23-25樓

餐廳每日都有日本空運到港嘅飛機貨,除咗即日新鮮嘅刺身壽司之外🍣,仲有大廚炮製嘅時令魚、琵琶蝦比客人品嚐🐟,當然唔少得日式串燒、海鮮料理丶天婦羅丶釜飯佐酒小食等,應有盡有😎

✝️靜岡縣水果茄沙律 $78

✝️海膽松葉蟹肉拖羅他他 $288
除咗地中海魚子醬同加拿大海膽🇨🇦,餐廳用咗好幾款日本新鮮刺身去整成呢個他他:帶子、松葉蟹肉、藍鯨吞拿魚碎蔥拖羅,淨係聽到佢哋個名就知一定唔惹少🤪,拖羅喺即場剁碎嘅,見到吞拿魚蓉無氧化變黑嘅情況👍,品質幾好,用香脆紫菜夾住嚟食非常滋味,唯獨個海膽有少少腥味🤏,不過食落creamy滑不溜口

✝️燒物四款
叫咗4款串燒,分別有虎蝦雞皮串($98)、阿波尾雞翼($48)、秋葵($28)同大蔥($28),最特別最有特色嘅緊喺虎蝦雞皮串🦐,用雞皮包住虎蝦再拎去燒🔥,爽彈嘅蝦肉加上焦脆嘅雞皮食起上嚟好夾,成個口感層次都提升咗😌;阿波尾雞翼喺德島縣——全日本產量No.1嘅雞翼,以全天然無激素加上大大隻嘅size而聞名,肉質豐厚而且多汁,不過個人略嫌鹽分有啲多,有少少鹹得濟,相信咁出色嘅雞翼原汁原味都已經好好食😋

✝️鵝肝茶碗蒸 $78
呢個茶碗蒸有白果、蟹柳、雞肉喺當中,蛋滑細嫩,面頭仲有一舊煎香嘅鵝肝🤩,茶碗蒸加入咗鰹魚湯,每一啖都食得出鰹魚湯襯托起燉蛋嘅鮮香味

✝️香煎金鯛配粟米蓉 $188
香煎至魚鱗酥脆嘅金鯛望落都覺得吸引,餐廳自己調製咗宮崎粟米蓉去伴碟🌽,食落以魚鮮、鱗脆、粟米微甜為特色,絕對喺一道心機菜💕

✝️燒飯團 $48
燒飯團有3款味道揀,包括明太子、辣味噌同芝士,叫咗前兩款味道,師傅即場燒烤飯團🍙,望住熱辣辣表面微微燒焦嘅飯團,未食都已經流晒口水🤤。搽上醬汁,放喺香脆嘅紫菜上面,暖笠笠有飯焦口感嘅飯團令人食唔停口,醬汁調校得啱啱好唔會好濃味,就算辣味噌對我嚟講都唔算太辣👏

✝️蕨餅 $38
呢餐飯以蕨餅作為甜品作結,是日口味喺沖繩黑糖味,配上食用小菊🌻,賣相相當精緻,軟彈QQ嘅蕨餅配上微甜嘅黑糖醬,食落順喉一啲都唔甜溜溜,唔錯唔錯💁🏻‍♂️

以為食完甜品就完?緊喺唔好比佢停啦👻,由25樓行樓梯落去23樓,酒吧大門緊緊關上,未入去之前充滿住一層層嘅神秘感✨,當大門打開,就馬上由居酒屋風格穿梭到時尚嘅雞尾酒吧,截然不同嘅風格令客人充滿驚喜🥳,我就緊喺入去嘆多杯cocktail先走啦🍸

✝️A Day in Umaji $148
用餐廳自己浸嘅洋甘菊gin,加入桃同接骨木花糖漿,另外仲有柚子蜜糖🍯、檸檬同薄荷🌱,
望住Bartender以專業嘅技巧同手勢去調製呢杯cocktail,淨係睇嘅過程都已經值回票價😈,飲落酸酸甜甜較為fruity,一啲都唔嗆喉,好適合唔太鍾意烈酒味道嘅人飲

✝️Yuga Soda $88
以荔枝、檸檬🍋、玫瑰🌹、梳打水同蛋白調製嘅Mocktail,面頭見到一層用火槍燒過嘅蛋白泡沫,燒過嘅蛋白無論飲落定望落都更加creamy,唔會有好厚實嘅感覺🔥,中間嘅一層喺荔枝糖水,底層就有梳打水,調製好之後加上食用玫瑰花瓣同噴上玫瑰水,一杯簡單嘅Mocktail突然變得好啱打卡同埋好high class📸,厲害厲害👍

酒吧仲有咖啡同Sake提供,飲完杯Cocktail店員仲主動送上暖水,非常細心,亦喺我好少喺其他酒吧會感受到嘅暖意,加分加分🤓
2021-12-19
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$560 (Dinner)
上個禮拜日難得搭車唔駛錢 就去左食呢一間bookmark左好耐 位於銅鑼灣嘅日式餐廳💚餐廳環境好舒適 唔會好擠迫 好適合同朋友傾計 staff服務質素好 好深刻嘅係我杯茶一飲左三分一佢地就會即刻幫我添熱茶 好細心~·lunch set已包括前菜、麵豉湯同茶碗蒸前菜係🍆+木魚花幾開胃 麵豉湯鹹度適中 茶碗蒸好滑身 裡面有好多料例如雜菌同蟹柳👍🏻·角切魚生飯 $148賣相好精緻 表面鋪滿唔同種類嘅粒狀魚生同埋三文魚籽 中間仲有一隻甜蝦刺身~啖啖都充滿唔同種類嘅魚生 口感豐富!魚生全部都好新鮮 油份充足 味道甘香🙌🏻·銀鱈魚西京燒 $168銀鱈魚用左味噌醬醃漬後肉質鮮嫩多汁 魚肉一片一片入口即溶嘅口感 加埋白飯一齊食真係超開胃~#𝙛𝙚𝙞𝙜𝙡𝙤𝙧_𝙚𝙖𝙩📍 華鳥風月 (銅鑼灣)銅鑼灣開平道1號Cubus 23-25樓

·lunch set已包括前菜、麵豉湯同茶碗蒸
茶碗蒸

·角切魚生飯 $148
角切魚生飯

·銀鱈魚西京燒 $168
銀鱈魚西京燒

#𝙛𝙚𝙞𝙜𝙡𝙤𝙧_𝙚𝙖𝙩

📍 華鳥風月 (銅鑼灣)
銅鑼灣開平道1號Cubus 23-25樓
2021-12-19
$174 (Lunch)
茶碗蒸
角切魚生飯
銀鱈魚西京燒
2021-12-20 26 views
💮華鳥風月 @kachofugetsu.hk之前已經去過Cubus有留意到同橦有不少看上去很高質的店,這次就來開箱這家新開沒多久的🦀海膽松葉蟹肉拖羅他他海膽非常鮮甜不在話下,中間還有帶子跟手拆松蟹蟹肉及拖羅他他,口感以及整個配搭都滿分。旁邊仲有紫菜,可以配搭一同享用。燒物(虎蝦雞皮串、阿波尾雞翼、秋葵、大葱)🦐用雞皮包著已撥殼的虎蝦來燒,蝦肉把雞油香都吸收了串表面包裹雞皮,中間再有紫酥葉提香,管不得邪不邪惡,直接來一口🐥這個有驚喜,皮脆而已肉質嫩滑(立馬上網搜了,覺得要入手)🐟金鏻鯛配自家製宮崎粟米蓉魚表面的鱗都被炸得全立起來,超脆感焦香,魚肉嫩滑,配上一甜甜的粟米蓉.....((我想起粟米斑塊, 大廚不要打我🤣🤣🤣🧉鵝肝茶碗蒸表面有顆小小的鵝肝,茶碗蒸裏面的蛋吸好吸滿了鵝肝的油香,味道相當豐富🍙燒飯團 (明太子&辣味噌) 飯團外面燒得焦香微脆,2個味道都不錯吃,不過辣味增要比較能吃辣的才點哦🥗靜岡縣水果茄沙律。清新爽甜的前菜🥯精選甜品(蕨餅)。軟糯的黑糖味作為結束🥂Cocktails 2杯都是只說了想喝的口味就讓調酒師發辦~雙層的夢顏色,粉紅的是士多啤梨玫瑰,下層是薰衣草~🔸總結:
💮華鳥風月 @kachofugetsu.hk

🦀海膽松葉蟹肉拖羅他他

燒物(虎蝦雞皮串、阿波尾雞翼、秋葵、大葱)
🐥這個有驚喜,皮脆而已肉質嫩滑(立馬上網搜了,覺得要入手)

🐟金鏻鯛配自家製宮崎粟米蓉

🧉鵝肝茶碗蒸

🍙燒飯團 (明太子&辣味噌)

🥗靜岡縣水果茄沙律。清新爽甜的前菜
🥯精選甜品(蕨餅)。軟糯的黑糖味作為結束

🥂Cocktails
2杯都是只說了想喝的口味就讓調酒師發辦~
雙層的夢顏色,粉紅的是士多啤梨玫瑰,下層是薰衣草~

🔸總結:單點也不會貴到嚇死的,吃飽往下走一層整個截然不同小酒吧,不用換地方就可以CHILL一下,方便又特別

💲Hkd 1000@人 另+cocktail
🏡銅鑼灣開平道1號Cubus 23-25樓

#hongkong #hkgirl #hkinfluencer #influencer #hkkol #kolhk #foodiehk #hkfoodie #香港 #銅鑼灣 #香港美食 #銅鑼灣美食 #美食日記 #美食分享 #美食推薦 #吃貨人生 #吃貨日常 #好物分享 #好物推薦 #茶碗蒸 #Cocktails #調酒師發辦 #燒飯團 #酒吧 #華鳥風月 #poyeefoodie
2021-12-19 544 views
cubas一向好多高質餐廳,最近朋友話開了間新餐廳,食飽後仲可以去23樓bar chill下,感覺好正🤩25樓的日本居酒屋佈置好舒服,好有日本的格調,而且食物都非常用心。海膽松葉蟹肉拖羅他他真係配搭得好match,將幾款本來就吸引的刺身match在一齊。上層疊滿的海膽非常鮮甜,是高質素級別海膽,夾上厚厚甜甜的帶子,然後是一層滑texture、微甜的鮮拆松葉蟹蟹肉。底下的拖羅他他口感都好滑香,還加了漬物提升口感😋同朋友都想坐耐d,滿滿嘆下,點了幾款串燒,真係非一般的用心~特別impressive的係雞翼同虎蝦都超大隻。🦐虎蝦雞皮串的蝦肉實香彈口,將原本蝦殼的位置換了雞皮,加上紫酥葉,惹味得來不肥膩。特別一讚的是雞皮燒到無咩肥,可以放心食😍另外蝦頭d膏都超香🌟阿波尾雞翼大隻得來雞肉嫩滑,啖啖都係肉,另外秋葵亦大條,食落去燒到好香🐟金鏻鯛配自家製宮崎粟米蓉的賣相一點也不像魚,付在魚上的一條條魚皮竪起超脆香,食落去好有口感,魚肉亦整到好香滑,配上下面甜粟米湯更甜香。鵝肝茶碗蒸的蛋滑香,上面配煎香的鵝肝,還有雞肉、菇,幾足料~🥗靜岡縣水果茄沙律亦幾特別,上面的番茄好fresh、配酸酸的醬料 +

虎蝦雞皮串燒

金鏻鯛配自家製宮崎粟米蓉

靜岡縣水果茄沙律

🥗靜岡縣水果茄沙律亦幾特別,上面的番茄好fresh、配酸酸的醬料 + 芝麻,味道清新開胃。
明太子燒飯團

明太子和辣味噌燒飯團的飯團燒得好脆香,特別喜歡明太子味,明太子好香濃,另外辣味噌偏辣,幾惹味

當晚更有綠茶蕨餅做甜品,蕨餅非常濃香綠茶味 口感好好又難得地不太甜

估唔到行落一層就到bar~真係截然不同的感覺!
風月

點了2杯signature cocktail🍸唔駛轉場就傾到耐d又可以chill下,好特別

風月是rum加上sake,飲落去fruity香濃中滲出鮮橙香,味道甜甜的,好易入口,啱曬女仔。

shiso是紫酥加上gin,飲落去先是gin味,紫蘇味慢慢出,幾得意且refreshing

ps原來bar都可以食串燒

下次要食得chill d再來😍
shiso
虎蝦雞皮串燒
金鏻鯛配自家製宮崎粟米蓉
風月
shiso
  • 虎蝦雞皮串
⿻⿻ 華 鳥 風 月 𓏲𓏱𓏭𓏭今次去嘅呢間居酒屋係銅鑼灣cubus 25樓 環境好靚好舒適 成個裝修好有格調 枱櫈同餐具全部都幾有高級感覺 氣氛同環境嚟講消費算幾親民 ٩(ˊᗜˋ*)و開胃菜食咗個水果茄沙律 所有嘅蔬菜都好新鮮 水果茄更加係超鮮甜!同平時食到嘅完全唔同 海膽松葉蟹肉拖羅他他真係睇到都流口水 充滿鮮味嘅海膽同魚子醬配上油脂細膩嘅拖羅他他好正 蟹肉都好鮮甜 俾咗幾塊紫菜將所有嘢食包埋一齊食完美~四款串燒都唔錯 招牌嘅虎蝦雞皮串有驚喜 用雞皮包住大大隻嘅虎蝦攞去燒 外層嘅雞皮燒到脆脆地好有油香 虎蝦超爽口彈牙 香港少啲見阿波尾雞 肉質嫩滑有咬口 調味唔會掩蓋咗雞肉本身嘅味道 秋葵同大蔥都幾好鵝肝茶碗蒸嘅湯好清甜 加埋肥美嘅鵝肝令味道更加豐富 金鱗鯛配自家製宮崎粟米幾特別 鯛魚嘅鱗片炸到超級香脆 相反魚肉好嫩滑 有陣淡淡嘅粟米甜味明太子同辣味噌燒飯團都好食 燒到熱辣辣 外層係香脆嘅飯焦 味道香濃得嚟唔會太鹹 不過辣味噌都算幾辣 唔食得辣嘅話未必啱食完晚餐去咗佢地樓下23樓嘅酒吧 一樣都係氣氛好好 啲位好寛敞坐得舒服~試咗店員推介嘅shiso cocktail 紫蘇嘅味好濃 配埋
⿻⿻
華 鳥 風 月
𓏲𓏱𓏭𓏭

金鱗鯛配自家製宮崎粟米蓉

抹茶蕨餅

試咗店員推介嘅shiso cocktail 紫蘇嘅味好濃 配埋清新嘅青瓜同gin幾夾 另一杯係打卡滿分嘅茶調cocktail 上枱嘅時候有個氣泡包住 整爆佢就會有煙漂出嚟嘅效果 好靚得嚟味道夠smoky
Smokey  Tea

辣味噌燒飯團 $48
抹茶蕨餅 $38
Smokey Tea $148
2021-12-17 52 views
銅鑼灣又有新開嘅日本菜,午市lunch set,仲有Omakase , 都係二百幾蚊都幾抵食。 餐廳有兩層,樓上係日本菜,落一層就係lounge, 景觀開陽,環境舒適,可以一邊品嘗美食,一邊享受寧靜😍。套餐都配有茶碗蒸、麵豉湯、漬物, 味道都唔錯,茶碗蒸同湯都係熱辣辣🔥。上銀鱈魚 西京燒 配飯銀鱈魚都有兩大件,燒得金黃色,可以聞到魚油香, 肉質嫩滑,醬汁適中,唔會太甜或太鹹。角切魚生 滿滿的魚生飯,上面有吞拿魚蓉及蟹籽,入面就有三文魚、油甘魚、魷魚、帶子等, 每一啖都有鮮甜魚香。

上銀鱈魚 西京燒 配飯

角切魚生

最近發現銅鑼灣開咗一間新嘅日本菜餐廳,感覺好高級,而且餐牌都好吸引,有得食爐端燒又有得食其他特色日本嘢。我哋就試咗唔同嘅款式,食物真係有質素保證!靜岡縣水果茄沙律好清新,水果蕃茄鮮味十足,佢嘅菜除咗一般沙律菜之外仲有火箭菜,相當多元化。海膽松葉蟹肉拖羅他他方面無論係賣相定係味道都夠吸引,上面嘅嘅海膽鮮甜不在話下,中間嘅帶子都係非常鮮味,仲有最低嗰兩層係松蟹蟹肉及拖羅他他,鮮甜度滿分。旁邊仲有紫菜,可以配搭一同享用。精選燒物虎蝦雞皮串、阿波尾雞翼、秋葵、大葱可以見着師傅喺面前燒真係好好睇!主力嘅調味都係加鹽,虎蝦雞皮串表面包裹雞皮,迫晒啲油出嚟好香,阿波尾雞翼就相當多肉,燒雞翼好好食!鵝肝茶碗蒸表面有好香嘅鵝肝香,茶碗蒸裏面嘅蛋好滑,入面仲有雞肉等等配料,相當豐富。金燐鯛配自家製宮崎粟米蓉最正係本身條魚已經好滑,表面嘅燐整得好香脆,配搭順滑嘅粟米蓉,配搭不錯。燒飯團 (明太子 &辣味噌) 本身諗住食吓澱粉質,點知有驚喜,飯團表面燒得焦香,而且明太子鹹香十足,辣味增就香味出眾,熱辣辣即食!精選甜品有沖繩黑糖,個甜點口感特別少少軟糯,好滿足。食日本嘢呢個位係25樓,23/F Lounge仲有

我哋就試咗唔同嘅款式,食物真係有質素保證!

精選燒物
虎蝦雞皮串、阿波尾雞翼、秋葵、大葱

精選甜品有沖繩黑糖,個甜點口感特別少少軟糯,好滿足。食日本嘢呢個位係25樓,23/F Lounge仲有得飲Cocktails Chill下,不過今晚仲要開會,下次再去飲下Cocktails!

銅鑼灣cubus不嬲都好多高質餐廳!最近有間新式日式居酒屋開業, 行高檔路級 樓下仲有cocktail bar! 環境好chill 好岩同朋友食傾計~-1️⃣ 靜岡縣水果茄沙律2️⃣ 海膽松葉蟹拖羅他他上碟果下真係Wow左😍 有齊海膽, 松葉蟹同拖羅 加埋個味道好出色! 其實加支蠟燭就係一個高級蛋糕xd3️⃣ 精選燒物四種居酒屋當然有串燒!依道有特色既選擇 ✅ 虎蝦雞皮串唔係普通虎蝦 只係用雞皮同紫蘇葉包再燒 味道有層次好多!✅ 阿波尾雞翼日本具有代表性的雞品種, 肉味濃郁口感佳!✅秋葵|✅ 大蔥4️⃣ 鵝肝茶碗蒸有鵝肝既茶碗蒸有誠意😍5️⃣ 金鱗鯛配自家制宮崎粟米蓉魚皮雕左花再煎脆會唔會太靚 😍 魚肉嫩滑 個粟米蓉好rich!6️⃣ 明太子/辣味噌燒飯團有驚喜 估唔到兩款都咁惹味7️⃣ 甜品8️⃣ Cocktail落23樓有cocktail bar 裝修好靚😍 試左佢地既signature cocktail. Earl Grape 好香伯爵茶味, Shiso就有好清新既紫蘇葉味 both nice!

1️⃣ 靜岡縣水果茄沙律

2️⃣ 海膽松葉蟹拖羅他他

3️⃣ 精選燒物四種

居酒屋當然有串燒!依道有特色既選擇
✅ 虎蝦雞皮串
唔係普通虎蝦 只係用雞皮同紫蘇葉包再燒 味道有層次好多!
✅ 阿波尾雞翼
日本具有代表性的雞品種, 肉味濃郁口感佳!
✅秋葵|✅ 大蔥

8️⃣ Cocktail

• 金鱗鯛配自家制宮崎粟米蓉
  • 海膽松葉蟹拖羅他他
2021-12-14 34 views
✨神秘感滿滿✨第一次食特別嘅日本野今日享受😎美食✨靜岡縣水果茄沙律好新鮮,加上酸甜的味道夠開胃最期待係:海膽松葉蟹肉拖羅他他裏面有魚子醬、同埋最愛的海膽仲有鮮甜帆立貝、蟹肉、拖羅他他同紫菜超級搭配,唔會蓋過鮮甜精選燒物超級推薦:虎蝦雞皮串大大的虎蝦包上雞皮,又有蝦的鮮味成隻大雞翼、秋葵、大葱都好惹味鵝肝茶碗蒸有鵝肝配上茶碗蒸入面,茶碗蒸蛋好滑✨綺甘鯛配自家製宮崎粟米蓉甘鯛外皮的魚鱗超級脆!配粟米蓉更加鮮甜✨燒飯團(明太子 ,辣味噌)每邊都有脆面,明太子味十足抹茶厥餅作為甜品✨不過我地無時間落樓飲番杯,可以下次感受❤️
✨神秘感滿滿✨
第一次食特別嘅日本野
今日享受😎美食
✨靜岡縣水果茄沙律
好新鮮,加上酸甜的味道夠開胃
最期待係:海膽松葉蟹肉拖羅他他
裏面有魚子醬、同埋最愛的海膽
仲有鮮甜帆立貝、蟹肉、拖羅他他
同紫菜超級搭配,唔會蓋過鮮甜
精選燒物
超級推薦:虎蝦雞皮串
大大的虎蝦包上雞皮,又有蝦的鮮味
成隻大雞翼、秋葵、大葱都好惹味
鵝肝茶碗蒸
有鵝肝配上茶碗蒸入面,茶碗蒸蛋好滑
✨綺甘鯛配自家製宮崎粟米蓉
甘鯛外皮的魚鱗超級脆!
配粟米蓉更加鮮甜
✨燒飯團(明太子 ,辣味噌)
每邊都有脆面,明太子味十足
抹茶厥餅作為甜品
不過我地無時間落樓飲番杯,可以下次感受❤️
2021-12-14 132 views
又到 Cubus 食廈覓食,皆因知道有新店,「華鳥風月」名字風雅,喻意四季風物之美。貫徹「佗寂」風格,時尚與禪意配合,與店名協調。 壽司吧桌可看出主打刺身壽司之外,同時有串燒,可以一次過滿足兩個願望!  靜岡縣水果茄沙律 $78吃過日本水果茄子,唔會返轉頭,清甜多汁;添加酸蒜子提升了整個沙律的食味,醒胃! 海膽松葉蟹肉拖羅他他 $288把三款刺身合為一體,幾有新意,又唔錯喎!而且更加加上黑魚子,錦上添花!四層不同的味道,分開吃得,混合吃又得,以紫菜包著吃當然亦得,DIY 增趣味。鵝肝茶碗蒸 $78海鮮蒸蛋很普遍,微調一下更合我意,相信鵝肝是煎香之後才加上,所以保持外脆內嫩的效果。燒物四款:虎蝦雞皮串 $98阿波尾雞翼 $48秋葵 $28大蔥 $28 虎蝦雞皮串是招牌菜之一,燒完之後的雞皮脆薄無脂防,緊貼在虎蝦上,有如虎蝦自身的外皮,增添口感層次及肉香,喜歡這個變化,效果很好。 阿波尾雞的肉質向來有保證,燒功到位,金黃焦香的雞皮下保留嫩肉及肉汁。 秋葵及大蔥成功燒至熟透但不乾,軟硬度適中。 配上自家製辣椒粉,非常好主意,建議必須試吓。  甘鯛配自家製宮崎粟米蓉 $188嘩!魚鱗片片分明,

靜岡縣水果茄沙律 $78

大蔥 $28

燒物四款

虎蝦雞皮串 , 阿波尾雞翼

秋葵
秋葵及大蔥成功燒至熟透但不乾,軟硬度適中。

大蔥
配上自家製辣椒粉,非常好主意,建議必須試吓。

甘鯛配自家製宮崎粟米蓉 $188
甘鯛配自家製宮崎粟米蓉
嘩!魚鱗片片分明,酥脆味美,對比香嫩魚肉口感美味,配合粟米蓉略甜的食味,平衡膩感,很夾。

燒飯團(明太子、辣味噌)$48*2
燒飯團(明太子、辣味噌)
非常好吃的燒飯團,皆因即點即燒,熱騰騰送上,香軟略焦。明太子或辣味噌的口味各有千秋,鹹香突出。

甜品 $38

綠茶蕨餅,是我喜歡的甜品。
甜品
 環境服務運作皆冇問題,價錢合理,值得重訪。

附上午餐菜單以作參考

亦備有廚師發辦嚐味菜單,定價為$888二人或$1288四人,需兩日前預訂。

佔兩層的「華鳥風月」,樓下是日式酒吧,特色酒單外,不乏創意及有趣的雞尾酒,

試業期間供應各種限時優惠價享用指定菜式,在 OpenRice 訂位午餐有九折。

2021-12-08
$910 (Dinner)
虎蝦雞皮串 , 阿波尾雞翼
秋葵
2021-12-14 33 views
喺銅鑼灣行完街去咗呢間新開嘅日本野,位於利園附近嘅Cubus, 環境幾好,食物質素好高,好新鮮😆 我哋夜晚去食,入門口見到仲有個放時令海產(冰鎮)嘅位,waiter 介紹全部海產都係日本空運過嚟,除咗燒物,仲有壽司刺身等等。 我哋坐喺開放式廚房,望住啲廚師燒串燒好過癮!環境幾chill 搞到我哋都嗌咗清酒飲,佢啲清酒杯有啲好得意,勾起左少女心🤣同經理傾偈知道佢下層仲有個Lounge,下次試吓嚟飲嘢🍻
同經理傾偈知道佢下層仲有個Lounge,下次試吓嚟飲嘢🍻

燒蠔及生蠔
燒榮螺
2021-11-30
$400 (Dinner)
燒蠔及生蠔
燒榮螺