2024-04-03 437 views
火夫(Kafu)位於黃埔,是間日式居酒屋🇯🇵 餐廳的裝潢以木系為主,簡約舒適😌餐廳menu上的食物選擇頗多,以串燒為主🍡🍢 HKD48可選2款串燒 (部份需要額外加HKD2或HKD4),CP值超高👍🏻另外,我們都加配了2小時暢飲放題(每人HKD168),有多款含酒精及無酒精飲品供選擇🍺 當中我最喜歡梅酒系列,跟串燒超match!😍推薦菜式 :🤍葡提鴨卷用鴨肉片包著葡萄的串燒😜 鴨肉多汁,配搭葡萄的甜味及柚子胡椒醬,味道獨特,亦很清新解膩👍🏻🤍蟹肉牡蠣 (+HKD2)炸蠔上鋪滿蟹肉,蟹肉的甜味和蠔的鮮味互相交融,口感很豐富😋🤍海苔魷魚鬚 (HKD48)魷魚鬚炸得很香脆,咬落有嚼勁和彈性,配上淡淡的海苔咸味,很滋味🤩🤍虎蝦濃湯麵 (HKD128)火夫的招牌菜!!🦐😏 虎蝦很大隻,而且新鮮彈牙,外層用了櫻花蝦作炸漿,很酥脆👍🏻 而湯底濃稠豐富,帶有虎蝦的鮮甜味道,加上麵條充份吸收了湯汁,很入味呢~🤤📍火夫 - 紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G29號舖

橘子冰串燒酎

推薦菜式 :
🤍葡提鴨卷

🤍蟹肉牡蠣 (+HKD2)
炸蠔上鋪滿蟹肉,蟹肉的甜味和蠔的鮮味互相交融,口感很豐富😋

🤍海苔魷魚鬚 (HKD48)

🤍虎蝦濃湯麵 (HKD128)

📍火夫 - 紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G29號舖
Dinner
橘子冰串燒酎
  • 蟹肉牡蠣
  • 葡提鴨卷
今年周年紀念,男朋友帶咗我去呢間餐廳度慶祝。我哋主力叫咗店舖嘅招牌——濃郁嘅蝦拉麵、白湯關東煮、仲有唔少串燒。串燒需要兩串咁樣叫,冇得單數數量。哈拉麵嘅湯比較濃稠,有啲似醬,炸蝦炸得非常鬆脆。

聽左好多朋友講火夫虎蝦濃湯麵係必食‼️搵日lunch time就決定食豪啲🤣 【weekday lunch set】$118-包1碗麵+2串串燒+1杯飲杯-虎蝦濃湯麵另+$50個湯底用蝦熬煮,鮮甜濃郁!而虎蝦外用櫻花蝦包住再炸,有虎蝦嘅鮮味,香脆可口而且唔會炸令到虎蝦好乾身!加上麵條彈牙,完全掛到個湯,令人一吸一啖都有種滿足感‼️-串燒-🥢白燒活鱔+$8🥢蜜瓜牛卷🥢鹽燒手羽中+$2🥢雞腎🥢芝心茄子🥢雞肝啡菇+$2🥢椎茸餃子🥢生蒜牛柳+$2

【weekday lunch set】$118

🥢雞肝啡菇+$2
🥢椎茸餃子
🥢生蒜牛柳+$2
虎蝦濃湯麵
Lunch set $138 (一品+麵食+串物+飲品)一品 雞肝多士🥪+枝豆春卷🫔+麥粒味噌青瓜🥒前菜款式多開胃,脆多士🥪配雞肝醬,味道似蘑菇醬👍🏻,枝豆春卷脆身🫔,麥粒味噌青瓜鹹香爽脆🥒🍜虎蝦濃湯麵 (+$50)超級大隻虎蝦😍,蝦外面沾滿櫻花蝦花乾,炸到金黃色非常酥脆鹹香,虎蝦新鮮啖啖肉肉質爽口,湯底超級濃郁creamy但係唔會太鹹👍🏻,用左蕃茄🍅再加上蝦🦐熬成鮮味十足😝,麵掛汁每一條麵都沾滿咗就好似食緊沾麵咁,啱晒鍾意重口味嘅人士,份量多,個人覺得食到最後會有少少漏🍡葡提鴨卷用左燒過既鴨肉包住提子🍇,口感外脆內軟,鴨肉煙韌,鴨肉加咗提子帶清新感,系新奇配搭個味道有啲似橄欖🫒😆🍢蜜瓜牛卷牛肉包蜜瓜🍈,保留咗蜜瓜嘅甜味,配上燒過嘅牛肉,味道鹹鹹甜甜,但係唔會唔夾又幾好食😝🦪蟹肉牡蠣🍢生蒜牛柳☕️烏龍茶大杯烏龍茶,加咗大粒嘅冰塊🧊,非常之清爽解漏.✨裝潢日系風格,木系枱凳坐得舒服,以暖色燈光為主,未開門已經開始有人龍
Lunch set $138 (一品+麵食+串物+飲品)
一品 雞肝多士🥪+枝豆春卷🫔+麥粒味噌青瓜🥒

🍜虎蝦濃湯麵 (+$50)

🍡葡提鴨卷

🍢蜜瓜牛卷

🦪蟹肉牡蠣
🍢生蒜牛柳

☕️烏龍茶
大杯烏龍茶,加咗大粒嘅冰塊🧊,非常之清爽解漏
  • 虎蝦濃湯麵
2024-03-17 656 views
因為住喺附近,所以都經常單拖去食呢間嘅虎蝦濃湯拉麵🤣今次終於試到佢嘅串燒啦!1. 🦐虎蝦濃湯拉麵 $128呢個拉麵絕對係火夫嘅招牌,令人食過返尋味😋湯底濃郁稠身而且味道剛好唔會太鹹;大隻虎蝦沾滿櫻花蝦再炸,脆香嘅外層包住結實嘅蝦肉,令整體口感昇華🥰最重要係掛湯嘅程度係滿分!!真係好滿足😆2. 🐂半熟牛肩胛撈麵 $98麵質彈牙,拌勻蛋黃、蔥花、鹹鹹甜甜嘅醬汁,好似食緊一個好豐富嘅香蔥拌麵咁🤤牛肩胛油脂分佈平均,食落好香牛味🫶🏻3. 串物 $48/2🍈蜜瓜牛卷蜜瓜好juicy😚牛肉呈現焦脆嘅狀態,充滿油香,蜜瓜令整體感覺清新點~🐮燒牛柳粒 (+$2)牛柳肉質唔錯,大概燒到七成熟,外表微焦但內裏少少粉嫩~🦀蟹肉牡蠣 (+$2)吉列牡蠣炸得香口之餘唔會好油,咬落去外脆內軟,配上蟹肉醬係perfect match🫶🏻🍗雞腿京蔥燒 (+$2)雞腿肉嫩滑多汁,雞皮微焦脆✨🍇葡提鴨卷一咬落去,被鴨肉包圍住嘅提子瞬間喺口入面爆開💦酸酸甜甜嘅提子中和鴨肉嘅鹹味,好清新喔🙌🏻🍆芝心茄子芝士嘅份量比茄子肉還要多🧀口腔充斥住滿滿嘅芝士味,反而唔係好食到茄子嘅味道,只係感覺到少量茄子皮同茄子肉🤣

1. 🦐虎蝦濃湯拉麵 $128

最重要係掛湯嘅程度係滿分!!真係好滿足😆

虎蝦濃湯拉麵

2. 🐂半熟牛肩胛撈麵 $98

3. 串物 $48/2

🍈蜜瓜牛卷

蜜瓜牛卷

🐮燒牛柳粒 (+$2)

牛柳肉質唔錯,大概燒到七成熟,外表微焦但內裏少少粉嫩~

燒牛柳粒

🦀蟹肉牡蠣 (+$2)

蟹肉牡蠣

🍗雞腿京蔥燒 (+$2)

雞腿肉嫩滑多汁,雞皮微焦脆✨

雞腿京蔥燒

雞腿京蔥燒
葡提鴨卷
芝心茄子
2024-03-12 316 views
睇ig話個虎蝦濃湯麵好好味😡咪去試 邊知伏到🚁🚁🚁聲😡😡😡 真心嬲到 未試過食餐飯咁唔開心同失望!!完完全全可以話係對唔住個價😡😡😡😡😡😡😡😡一行入去 見到都有三四枱嗌咗呢個麵 但我都奇怪 點解個個都食唔曬碗嘢... 點知我嗌完 我都知😑 因為碗嘢真係難食到嘔 有個前菜係牛舌⋯⋯ 但係又凍又硬又鹹好難咬開⋯⋯ 首先 個濃湯麵個味係番茄湯嚟..... 真係好杰撻撻 個麵仲要係煮淋晒 一pat pat好似食糊漿咁🤯🤯🤯 唔係呀嘛... 咁都出得街?!佢隻虎蝦入邊係真係原隻好大隻好味嘅 但係出面啲蝦米炸皮炸到又燶又黑食落苦苦地 燶到苦好心就唔好攞出嚟俾客食啦🤬第二碗 嗌咗個明太子八爪魚撈麵😵‍💫 嗌餐嗰陣時 個店員都有話呢碗麵比較重口味 但真係冇諗過佢嘅重口味唔係好鹹嗰種 而係難食到嘔嗰種🤮 擺落口嗰下冇乜嘢 係吞嗰陣時嗰陣味突然有種反胃嘅感覺🤢 我同朋友兩個人試過幾啖都真係頂唔順... 絕對唔建議大家試呢個.... 但係呢碗麵啲麵係爽口啲嘅 完全唔理解點解個蝦麵啲麵都唔可以煮得爽少少🤦🏽‍♂️🤦🏽‍♂️嚟依間餐廳 真係建議嗌返串燒飲下酒算 絕對唔好嗌佢啲麵!!!😡😡😡 最尾我哋都係同隔籬枱一樣

有個前菜係牛舌⋯⋯ 但係又凍又硬又鹹好難咬開⋯⋯

最尾我哋都係同隔籬枱一樣食唔晒碗麵就走人😮‍💨

絕對無下次⋯⋯
2024-03-09 368 views
❥虎蝦濃湯麵湯頭質地濃稠豐滿,味道超濃郁而且透出絲絲鮮味,每條麵夾起都會掛滿湯汁🤤虎蝦裹住數百粒櫻花蝦一齊炸,雙蝦齊下令口味同口感都別樹一格😍❥︎半熟卵明太子麵包糠脆皮裡面係一粒半熟蛋,咬開嘅時候蛋黃就會洶湧流出🤣配搭鮮鮮鹹鹹嘅明太子係好穩陣嘅味道❥蟹肉牡蠣炸蠔本人柔嫩冇腥味,上面放上一啖蟹肉絲同丁點沙律醬,味道平實,發揮正常😚❥麥粒味噌青瓜味噌味道好突出,但又吾係死鹹,同清爽嘅青瓜一齊食幾特別😍
❥虎蝦濃湯麵

❥︎半熟卵明太子

❥蟹肉牡蠣

❥麥粒味噌青瓜
味噌味道好突出,但又吾係死鹹,同清爽嘅青瓜一齊食幾特別😍

2024-03-06 4720 views
紅磡南道近年開左幾間價位中上的人氣餐廳,其中呢間火夫係居酒屋,門面有點工業風,內裡則日系風格。平日下午有午市套餐,$78有碗麵加飲品,$118仲多兩串日式串燒。麵有多款選擇不過絕大部份都要另加$10-$50,串燒飲品唔使額外加錢的選擇比較多,就算加錢都唔使加好多。① 本格撈麵 -有個蛋黃,肉碎,蔥,蒜等,撈匀後口感幾豐富但其實都幾齋下,同埋有少少乾。② 雞白湯素麵 +$10好似一般日式拉麵有溏心蛋,叉燒以及一片檸檬。而呢碗麵條係幼麵,同其他麵的粗身麵口感唔同。雞白湯湯頭唔錯,但唔算好突出。③ 半熟牛肩胛撈麵 +$20賣相唔錯,中間有隻蛋黃,六大塊牛肩胛鋪滿碟面,但食落唔係好夠腍。④ 虎蝦濃湯麵 +$50試過幾次食唔同麵,呢個係最好味!巨型虎蝦包住櫻花蝦炸而唔係用天婦羅炸漿,金黃色的賣相超吸睛,食落外脆內嫰,肉質夠爽口彈牙。濃厚蝦湯好似沾麵咁,堅好味!雖然價錢較貴,但只有這個麵我會有興趣再叫黎食,味道,份量,賣相俱佳,其他實在只是還好。串燒串揚食過好多款都好好食,有唔少新鮮配搭,葡提鴨卷,雞肝啡菇等,要脆夠脆,要Juicy有Juicy,暫時未失望過。至於飲品,我多數飲烏龍茶,但早排最凍果
本格撈麵

① 本格撈麵 -
雞白湯素麵

② 雞白湯素麵 +$10

③ 半熟牛肩胛撈麵 +$20

④ 虎蝦濃湯麵 +$50

至於飲品,我多數飲烏龍茶,但早排最凍果日去食,諗住飲熱茶,點知店員話餐廳無提供熱飲。
Lunch
雞白湯素麵
虎蝦濃湯麵
今餐生日飯,妹預訂了火夫,帶同家人一起來試試。這間也是我bookmark已久,但一直未試的餐廳,這次能如願以「嚐」!點了幾款一品來作開胃前菜!日本有部分居酒屋都會提供味增青瓜作免費前菜,但味增味道有時會偏鹹。這款麥粒味增青瓜,鹹香味恰好,味增醬還帶點咬口,青瓜新鮮爽脆,伴味增醬一起吃,饒有風味。雞肝多士,本來以為像鵝肝多士那樣,將煎香的雞肝放在多士上,原來是雞肝醬,而非原個雞肝!多士烘得香脆,塗上雞肝醬,味道香而不膩,但較為單調。海葡萄鮪魚沙律,海葡萄又被名為綠色魚子醬,粒粒口感爽脆,略略帶海水鹹香。海葡萄幾乎沒什麼味道,所以可配較濃味的魚生同吃。這款沙律就選擇加入鮪魚,亦即吞拿魚,此外還有昆布、車厘茄、豆腐等食材,口感豐富,又帶吞拿魚油香。醬汁的微酸,令人更開胃!海苔魷魚鬚,炸粉薄身,炸得好香脆!魷魚鬚爽口彈牙,灑上海苔粉,鹹鹹香香的好惹味!串物分成串燒及串炸,串物基本是$48/2串,部份款式要另加$2,有三款要加$4/$8。玉子鰻魚,玉子與鰻魚一併炸,嚐到蛋香又嚐到鰻魚香,配上常用的鰻魚燒汁,味道很夾。蟹肉牡蠣 (+$2),炸蠔的炸粉薄,蠔肉飽滿多汁,充滿蠔香,加上絲絲蟹肉鋪面,令
麥粒味增青瓜
雞肝多士

玉子鰻魚,蟹肉牡蠣
玉子鰻魚,玉子與鰻魚一併炸,嚐到蛋香又嚐到鰻魚香,配上常用的鰻魚燒汁,味道很夾。蟹肉牡蠣 (+$2),炸蠔的炸粉薄,蠔肉飽滿多汁,充滿蠔香,加上絲絲蟹肉鋪面,令鮮味層次更豐富!
蔥燒牛舌,蜜瓜牛卷
蔥燒牛舌 (+$2),牛舌厚身,軟稔易咬,個人不吃京蔥,據說很甜。蜜瓜牛卷,蜜瓜切粒,以牛肉包裹著來燒,蜜瓜香甜多汁,又滲入牛肉油脂香及醬汁味道,鹹鹹甜甜的,幾好味!
五層豚肉燒
五層豚肉燒,肉與脂肪相間,入口竟然不會滿口油!肉質亦不會乾身~~
生蒜牛柳
生蒜牛柳 (+$2),牛柳炸好後,面層澆上蒜蓉醬,重蒜味但不太嚐到牛香。
廣島蠔豚卷
廣島蠔豚卷 (+$4),外層豚肉燒得香脆,夾著飽滿多汁的廣島蠔,口感一脆一軟,一併嚐盡蠔味與豚肉香。
白燒活鱔,葡提鴨卷
白燒活鱔,唯一要加$8的串燒,白鱔皮燒得香脆,魚肉紮實不鬆散,但吃得太多濃味串燒,所以對燒白鱔的味道沒什麼印象了。葡提鴨卷,鴨肉包裹提子燒成,提子的微微酸甜,搭配鴨肉羶香,是意想不到的美味組合!
雞尾
雞尾 (+$2),竟然不會好羶,算是易入口!
虎蝦濃湯麵
虎蝦濃湯麵,以櫻花蝦包裹虎蝦來炸,入口滿滿蝦香,酥脆又有口感,比平時的脆漿炸粉更為出色!虎蝦肉質爽脆彈牙,湯底的蝦味非常濃郁,又不會鹹,湯汁滲進每條麵條,惟麵質偏軟!而湯汁都被喝清光!
半熟牛肩胛撈麵
半熟牛肩胛撈麵,食材簡單,只以牛肩胛肉配蛋黃及蔥花來撈麵。牛肩胛肉粉嫩,口感軟嫩,牛味不重。蛋汁與麵條拌勻,麵條本身帶點蒜香,味道不錯,只是麵條同樣偏軟。
巨峰冰串梳打
白桃冰串梳打
檸檬冰串燒酌
檸檬冰串燒酌、白桃冰串梳打及巨峰冰串梳打,梳打比較好飲,味道不會太過甜。燒酌沒什麼酒精味,檸檬味清新,有助減低膩滯感。水果冰串能打卡又能吃!

除了招牌虎蝦濃湯麵外,比較令人有記憶點的特色串燒都是以肉片包裹多汁的食材來燒,效果真的不錯!

最大缺點是餐廳冷氣問題,我們的座位對正出風口,人覺凍之餘,食物也很快被吹凍。而近門口的座位則很熱,令店員左右不是人,調高或調低冷氣溫度都不是。
2023-11-24
Dinner
玉子鰻魚,蟹肉牡蠣
蔥燒牛舌,蜜瓜牛卷
廣島蠔豚卷
巨峰冰串梳打
白桃冰串梳打
  • 玉子鰻魚
黃埔其實新舊餐廳都好多.而百寶坊個邊就有唔少新餐廳.火夫一直bookmark 左好耐.食串燒之餘都有唔少拉麵既款式.居酒屋平日都有好多客人幫襯建議預先Book枱就唔洗排隊.同時門口幾個立食位~➿ 虎蝦濃湯麵一上枱就聞到好濃郁既蝦味.湯麵其實似拌麵多D.因為湯底極濃厚稠身.大大隻虎蝦被櫻花蝦同炸漿包住.加上個湯好似龍蝦湯咁.麵掛河.每一啖都有幾個層次既蝦味.但真係要同朋友Share➿ 明太子八爪魚撈麵尼一款麵其實都係飽肚拌麵系列😆但難得尼到要試埋~好鐘意廚師加埋紫蘇葉.同明太子一齊食.可以減輕飽膩感.但整體都係好易滯🤓➿ 麥粒味噌青瓜每枱都有既前菜.原來係麥粒味噌.由整顆麥粒發酵而成.非常有口感配青瓜食最好不過➿ 蟹肉牡蠣牡蠣加上面頭既蟹肉絕對貪心之選.係必點再Encore.火夫串燒有廿多款選擇.基本$48兩串.有部份要另加錢.➿ 蜜瓜牛卷牛肉同蜜瓜既甜味就好似提子配豚肉一樣清新合拍➿ 海葡萄鮪魚沙律當晚有點被忽略既沙律😆滿愛沙律入邊嘅吞拿魚刺身.但海葡萄就唔係平時食開嗰一款.有啲似海帶沙律.➿ 雞白湯關東煮本身以為雞白湯係近似平時拉麵店嗰種😆但食落係淡口味雞湯.配料入味但唔係特別推薦.
➿ 虎蝦濃湯麵
➿ 明太子八爪魚撈麵
➿ 麥粒味噌青瓜
➿ 蟹肉牡蠣
➿ 蜜瓜牛卷
牛肉同蜜瓜既甜味就好似提子配豚肉一樣清新合拍
➿ 海葡萄鮪魚沙律
➿ 雞白湯關東煮
串燒2串 HKD 48 起.重有2小時 HKD 168 無限暢飲.如果鐘意飲酒同朋友傾計.驚串燒叫會貴又可以叫返D湯麵打底火夫係唔錯屋酒屋既可以一試🤓
➿ 虎蝦濃湯麵 ʜᴋᴅ 𝟷𝟸𝟾
📸  打卡指數: 7/10
🤵🏼  環境服務: 7/10
🤔  推薦指數: 7.5/10
2024-02-01
$250 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 虎蝦濃湯麵
  • 蟹肉牡蠣
  • 蜜瓜牛卷
大年初一我好想介紹呢碗好多蝦嘅麵🦐等今日介紹呢碗麵係想祝大家龍年🐉身體健康同埋 成手哈哈大笑😂我本身好鍾新食蝦。。我一見到呢碗好多蝦嘅麵就忍唔住去試啦。。我建議大家ᗷOOK位。。因為佢咩時間都好多人等緊。。佢其實係間居酒屋。。居酒屋緊係好多串燒食啦。。我都叫左好幾串試架。。佢啲串燒都幾特別架。。好多生果夾埋啲肉燒出黎。。咁就顯得唔太油膩👍🏼👍🏼我就最鍾意佢嘅活燒白鱔‼️必叫‼️到佢碗麵喇。。佢幾隻好大嘅虎蝦炸到金黃色。。再係隻蝦上面加左好多小小嘅櫻花蝦乾仔。。所以我用好多蝦嘅蝦麵😏😏一家數唔到有幾多蝦😏😏咬落隻蝦度超有口感。。好有滿足感‼️仲有佢個湯底係超級濃嘅茄湯仲有蝦嘅湯底。。啲湯底係完全畀佢啲麵吸晒。。基本上已經唔叫湯麵。。但佢咁濃一家覺得好鹹啦。。但咁又唔係喎。。個味啱啱好👍🏼👍🏼呢個麵一定要過黎試試‼️..🍈蜜瓜牛卷🦪蟹肉杜蠣🍢白燒活鱔🍇葡提鴨卷🐓雞腿京勁蔥燒🍜虎蝦濃湯麵🍹巨峰冰串梳打..📍 火夫 (紅磡)紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G29號舖..@kafu_hk ..=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=#cafe#cafeh
大年初一我好想介紹呢碗好多蝦嘅麵🦐
我建議大家ᗷOOK位。。因為佢咩時間都好多人等緊。。
佢其實係間居酒屋。。居酒屋緊係好多串燒食啦。。
我都叫左好幾串試架。。佢啲串燒都幾特別架。。
好多生果夾埋啲肉燒出黎。。咁就顯得唔太油膩👍🏼👍🏼
我就最鍾意佢嘅活燒白鱔‼️必叫‼️
所以我用好多蝦嘅蝦麵😏😏
一家數唔到有幾多蝦😏😏咬落隻蝦度超有口感。。好有滿足感‼️
仲有佢個湯底係超級濃嘅茄湯仲有蝦嘅湯底。。
啲湯底係完全畀佢啲麵吸晒。。基本上已經唔叫湯麵。。
但佢咁濃一家覺得好鹹啦。。但咁又唔係喎。。
個味啱啱好👍🏼👍🏼呢個麵一定要過黎試試‼️
🍈蜜瓜牛卷
🦪蟹肉杜蠣
🍢白燒活鱔
🍇葡提鴨卷
🐓雞腿京勁蔥燒
🍹巨峰冰串梳打
📍 火夫 (紅磡)
紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G29號舖
@kafu_hk
#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#kafu#japanesefood#ramen#hunghomfood#whampoafood#火夫#黃埔美食#紅磡美食#居酒屋

🍜虎蝦濃湯麵
🍈蜜瓜牛卷 🦪蟹肉杜蠣 🍢白燒活鱔 🍇葡提鴨卷 🐓雞腿京勁蔥燒 🍹巨峰冰串梳打
2024-02-23 107 views
食物:5/5 環境:4.5/5 服務:5/5 性價比:5/5 食物: 叫左lunch set, 幾乎每枱都會加錢點蝦拉麵,個湯底勁濃郁勁好食, 建議嗌1個2兩個share, 另1人嗌其他。lunch set附送既前菜都超有誠意, 勁多鴨乾醬毫不手軟! 總體所有野都幾好食 環境: 居酒屋格局, 有長枱有4人枱, 同隔離枱好近不過係正常, 幾熱鬧 服務: 舉手都好快過黎幫手落單/埋單. 好full, 最好book定 性價比: lunch set最抵食, 價錢最平, 食既野同晚市menu幾乎係一樣。人頭~$200食到好飽有幾好食既日本野又多元化, 前菜有特式, 已經返食了兩次!
食物:5/5
環境:4.5/5
服務:5/5
性價比:5/5

2024-02-15 117 views
今次嚟到一間居酒屋食晚餐,真係一個滿足到我哋味蕾嘅體驗!首先要講嘅係虎蝦濃湯麵,個湯頭真係足料,香濃得嚟一啲都唔膩,個虎蝦炸得脆口香噴噴,雖然可能熟咗少少,但整體嘅表現真係唔錯。另一款半熟牛肩胛撈麵就更加出色,個麵底有種微妙嘅麥香,配埋啖啖肉嘅牛肩胛就算食冷嘅都好味,生蛋加持下嘅溏心感覺就更加滋味。串燒就算啦,有幾款可以,不過特別提一提嗰個生蒜牛柳,個蒜香味好正,唔係好刺鼻,肉質都可以。飲料部分白桃梳打就真係一般,不過作為解渴飲品就過得去。哎吔,其實我最期待嘅蜜瓜牛卷就真係冇乜特別驚喜,食唔出咩蜜瓜味,都係啲普通。總結,呢間居酒屋啲麵條真心不錯,價錢都算係收公道,環境似木屋乾淨整潔,得閒再黎會想試下其他菜色,今次食就算滿意喇!

2024-02-14 153 views
超高人氣日式串燒居酒屋,晚餐時間walk-in一定無位認真誇張! 👫👫餐廳主打食串燒、炸串及麵食,最高人氣係虎蝦濃湯麵,但其他菜式都有驚喜!!😙串燒手藝非常出色一定要試!!🍢而且仲有暢飲放題 HK$168所有酒類任飲,抵過去酒吧!!🍻- 洋蔥漬牛舌 HK$0 🐂點酒免費前菜,甜甜洋蔥汁淺漬柔嫩牛舌,牛味濃郁超開胃!!- 明太子八爪魚撈麵 HK$88 🐙🍜明太子忌廉加入少量檸檬汁濃郁同時有清新感覺,加上明太子咸香及鮮美八爪魚非常惹味!!素麵幼身順滑,超掛湯!!整體濃而不膩,值得一試!!- 豆乳麻辣擔擔撈麵 HK$78 🥛🍜清新冰凍豆乳湯底配上順滑素麵,麻辣油辣味十足,冰火感覺十分刺激!!- 白燒活鱔 HK$32 🐟🍢外皮燒得香脆,魚肉鮮美嫩滑。- 葡提鴨卷 HK$24 🦆🍢香脆薄切煙燻鴨肉包住香甜多汁青提,外層咸香內裡爆汁,再配上胡椒柚子醬調味,出奇地夾一定要試!!- 雞腎 HK$24 🐤🍢鮮雞腎口感爽脆,燒得岩岩好。- 生燒牛挽肉 HK$26 🐂🍢挽肉非常鬆化多汁,表面焦香十足!!- 白桃威士忌梳打 HK$52 🍹威士忌味突出,同時白桃香氣飄逸。
串燒手藝非常出色一定要試!!🍢

洋蔥漬牛舌

- 洋蔥漬牛舌 HK$0 🐂
點酒免費前菜,甜甜洋蔥汁淺漬柔嫩牛舌,牛味濃郁超開胃!!

- 明太子八爪魚撈麵 HK$88 🐙🍜

豆乳麻辣擔擔撈麵

- 豆乳麻辣擔擔撈麵 HK$78 🥛🍜

葡提鴨卷 生燒牛挽肉 雞腎 白燒活鱔

- 白燒活鱔 HK$32 🐟🍢
外皮燒得香脆,魚肉鮮美嫩滑。

- 葡提鴨卷 HK$24 🦆🍢

- 雞腎 HK$24 🐤🍢
鮮雞腎口感爽脆,燒得岩岩好。

- 生燒牛挽肉 HK$26 🐂🍢
挽肉非常鬆化多汁,表面焦香十足!!

白桃威士忌梳打

- 白桃威士忌梳打 HK$52 🍹
威士忌味突出,同時白桃香氣飄逸。
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
洋蔥漬牛舌
豆乳麻辣擔擔撈麵
葡提鴨卷 生燒牛挽肉 雞腎 白燒活鱔
白桃威士忌梳打
  • 葡提鴨卷生燒牛挽肉雞腎白燒活鱔
  • 明太子撈麵
  • 葡提鴨卷
  • 白燒活鱔
lunch time去火夫,有set,150蚊左右,有串燒、飲品和主菜,以拉麵為主。最出名的蝦湯麵要額外加$50,有點小貴,都算對得住價錢,湯底濃郁,蝦香味可以再出啲會好啲,感覺油分有啲多。牛肩肉撈麵,牛肉香嫩,稍微過熟,麵都有咬口,撈一齊都幾好味,但建議比碗湯擺旁邊,因為有幾塊肉乾乾地,個麵沒有汁比較難下嚥但整體不俗。串燒值得一讚,蜜瓜牛卷和吉列牡蠣非常出色!飲品只有凍飲,建議有熱茶更好。不過餐牌排列有少少凌亂,侍應經常錯單,態度仲好一般,要指住個食客問幾次confirm食咩,有啲無奈。

串燒值得一讚,蜜瓜牛卷和吉列牡蠣非常出色!