2016-09-17 765 views
每年未到中秋節,我就會唸定買邊一間出品。個人對什麼奶黃月餅、冰皮月餅也麻麻地。所以一般也會選擇 奇X、榮X等老字號,因為它們是信心保證。今日系金記吃過茶餐後,發現有個月餅架於是去八下,「低糖雙黃白蓮蓉月餅 」早鳥只售$168 於是諗都吾諗買盒返屋企同家人分享下。以紙盒包裝,印上嫦娥造型,夠曬懷舊。將月餅一開四,蛋黃並無漏油,油水不足但蛋黃色呈現橙色,尚算吸精。蓮蓉香較遜,炒得未夠滑和香。由於是低糖所以比較健康。而且是香港製造令人更有信心。性價比合理。
每年未到中秋節,我就會唸定買邊一間出品。

以紙盒包裝,印上嫦娥造型,夠曬懷舊。
由於是低糖所以比較健康。而且是香港製造令人更有信心。

性價比合理。
2016-08-15
2016-09-15 800 views
收到好友送贈一盒月餅,留待中秋才吃。作為一個傳統人,吃月餅,還是喜歡吃傳統的,甚麼冰皮,雪糕月餅也會吃,但只會當是下午茶點,買來送禮則不會了!記得以前外父大人在世時,臨近中秋,太座吩咐我要買一盒五仁月餅給外父,因他獨愛這口味,甚麼三黃、四黃都不要,當時心想這麼又硬又實的月餅怎應會有人吃,但太座吩咐,只好照辦。隨著年紀增長,漸漸對五仁月餅的愛好日增,多種堅果的香味,加上金華火腿絲的鹹香,在口腔內經不斷嘴嚼,慢慢細味其餅皮和餡料的混合,味道徐徐散出,喝一口深濃沉實的普洱,是每年一度外父大人給我的品味和追憶。每逢佳節倍思親,外父大人,我們過得很好,希望您在另一個世界也過得開心。
收到好友送贈一盒月餅,留待中秋才吃。

Other
2016-09-12 555 views
來到今天已是八月十一了,離中秋節只有數天,所以要開始食月餅喇!車車睇嚟十分認同。 上年試過一次金記冰室嘅月餅後,愛上了他的低糖白蓮蓉,吃下不會十分甜膩,所以今年都一樣要整番盒{雙黃白蓮蓉}$168食啦! 連車車都忍唔住要走埋去索,就知道有幾咁香啦! 最喜歡傳統口味月餅,那個流油的蛋黃諗起都流口水呢! 今年嘅金記月餅白蓮蓉依舊香甜幼滑,不過蛋黃就冇上年咁鬆化油潤,但整體嚟講都尚算不俗呀!

連車車都忍唔住要走埋去索,就知道有幾咁香啦!

最喜歡傳統口味月餅,那個流油的蛋黃諗起都流口水呢!

2016-09-11
$168 (Tea)
2016-09-09 640 views
一去到個門口已經覺得好得意,可能就黎中秋節, 餐廳掛滿特色水果。環境舒適,坐得舒服,好適合幾個朋友相聚傾計。芝麻黑糖醋骨,酸酸甜甜,好入味同好足料。個咖哩牛腩焗農夫包好大份,我地五個人先食得哂。咖哩汁好濃郁,但D牛有點韌。平時食農夫包係包+牛腩,依個包埋飯,食完都幾飽。。。。炸薯條 炸得很脆,同份量多,一班人傾計食岩哂!就黎中秋,買左一盒五仁月餅試食,有多種果仁味,而且皮薄馅多,好味道。
芝麻黑糖醋骨,酸酸甜甜,好入味同好足料。
炸薯條 炸得很脆,同份量多,一班人傾計食岩哂!
咖哩牛腩焗農夫包
炸薯條
芝麻黑糖醋骨
Other Info. : 就黎中秋,買左一盒五仁月餅試食,有多種果仁味,而且皮薄馅多,好味道。
2016-09-05
$100 (Dinner)
炸薯條
2016-09-09 497 views
人大了總會回帶,記得小時候最鍾意中秋節,因為我係生果狂迷,加上有好味月餅,所以比起任何節日來得更期待。去年老婆大人喺金記買了一盒雙黃白蓮蓉月餅比我試,覺得幾唔錯仲要係本地制造,所以今年都要再買來吃,今年照舊買了盒雙黃白蓮蓉月餅原價$296,現特價$168超抵食呀。今年月餅的白蓮蓉依舊香滑唔會好甜,蛋黃就不夠去年鬆化有點硬,不過整體已算不錯呀。

2016-09-09
TakeAway
$168 (Other)
2016-09-07 726 views
朋友介紹話灣仔有間懷舊冰室我呢d vintage人梗係要試下去到見到個餐牌已覺得好得意先叫左杯滾水蛋試下好懷舊,但我發覺自己麻麻呢種味但朋友話好飲是日最喜歡係條唐曹魚我係魚怪,佢真係整得好好食!不過農夫包有飯係入面我就麻麻但都推介呢間野俾大家真心覺得好食價錢貴唔貴就好睇人喇始終係港島區
朋友介紹話灣仔有間懷舊冰室
我呢d vintage人梗係要試下

去到見到個餐牌已覺得好得意
先叫左杯滾水蛋試下
好懷舊,但我發覺自己麻麻呢種味

但朋友話好飲

是日最喜歡係條唐曹魚
我係魚怪,佢真係整得好好食!

不過農夫包有飯係入面我就麻麻

但都推介呢間野俾大家
真心覺得好食

價錢貴唔貴就好睇人喇
始終係港島區
羅宋湯
炒公仔麵
唐曹魚
和尚跳海(滾水蛋)
咖啡牛腩農夫包
羅宋湯
炒公仔麵
唐曹魚
和尚跳海(滾水蛋)
咖啡牛腩農夫包
  • 黑牛
  • 咖喱牛腩農夫包
2016-09-03 592 views
今日同朋友一齊系金記灣仔店食 終於試到佢既咖哩牛腩農夫包啦 大大個包入面包住咖哩牛腩 下面有個飯底 覺得佢包入邊d咖哩牛腩好有牛腩味 😋 個包皮好香口 沾上咖哩更美味 個包好大 可以夠三個人食 好好食又抵食 金記灣仔店都唔錯 幾有懷舊氣息 但講起裝修還是銅鑼灣店更有特色 今次試完佢個招牌包 總算無覺得失望 呢個包別樹一格 證明香港人好有創意 我都希望農夫包可以衝出香港 👍🏻
2016-09-01 5698 views
呢一日黎到近鵝頸街市既金記冰室食飯。呢間冰室係銅鑼灣同灣仔地鐵既中間,行過黎大概十五分鐘。黎到比我既第一印象係裝修都幾靚,一啲都唔似開左好多年。 第一樣試既係佢既中式南瓜湯;飲落好香南瓜味,而且咸度適中,令人想再encore. 呢度既招牌菜係農夫包,於是我地叫左咖哩牛腩一口包($89),其實係喺個農夫包裏面放左啲飯同咖哩牛腩一齊焗,切開個包之後再點佢附上既咖哩汁一齊食。咖哩汁好香好濃,塊包點少少汁就已經好夠味;啲牛腩煮得夠稔,而且好香牛肉味;啲飯令成個小菜變得特別飽肚,但唔算特別好食。 我地又食左焗芝士海鮮飯($51),裏面除左芝士汁,主要仲有魚同魷魚,兩樣都係我好鍾意食既,幾樣嘢夾埋好相襯,尤其係個魷魚好juicy. 跟住叫左個金銀蛋香蒜浸時蔬($68),啲白菜幾新鮮,比較淡口再夾上啲咸蛋同皮蛋剛剛好,之前食左啲濃味既嘢而家清清個喉嚨都唔錯。最後貪新鮮叫左個保衛爾牛肉汁,因為之前未聽過又想試下。飲落咸咸地又苦苦地,唔係好接受到個味,飲左三啖就放棄左。之後聽同事講返保衛爾原來係個牌子名,細個會飲多啲,好暖胃,佢細個有時會送粥食,不過我就不敢恭維啦……
呢一日黎到近鵝頸街市既金記冰室食飯。

2016-08-22
$90 (Dinner)
2016-08-26 778 views
本來約好朋友食飯,點知OT!!!一路做,收到佢地消息仲有農夫包,一收工即飛過去~!上次錯過左,今次不能!農夫包,如預期一樣好味~特別係D牛腩!文字形容唔到…同埋我好鍾意個醬,包沾黎食一流!呢個芝士焗海鮮飯好好味,足料,芝士食落好香~上次食過另一間既,今次再食,因為夠薑既面真真真係好好味!吹左一陣水,心血來潮想咬D野,叫左份薯條。熱辣辣,推薦,小貴。下次都會再食
本來約好朋友食飯,點知OT!!!

農夫包,如預期一樣好味~特別係D牛腩!文字形容唔到…

同埋我好鍾意個醬,包沾黎食一流!
呢個芝士焗海鮮飯好好味,足料,芝士食落好香~
上次食過另一間既,今次再食,因為夠薑既面真真真係好好味!
吹左一陣水,心血來潮想咬D野,叫左份薯條。

熱辣辣,推薦,小貴。
下次都會再食
2016-08-24
$70 (Dinner)
  • 農夫包
  • 芝士焗海鮮飯
  • 薯條
2016-08-22 876 views
看Seiya展覽之前,快速🏃🏻💨💨💨吃點東西,在灣仔肯定來金記冰室。剛進來門口位置,熱又窄,馬上換進裏面坐看了很久好玩的乒乓球菜單,才選了迷你西多士雞翼餐。西多士很脆不太油。雞翼很出色,看圖片就知道不太乾,好👍味道。紅豆冰☃❄️⛄️甜度也適中OK🈶️豆味沙爹牛肉粉🍜看到已經流口💦鮮牛肉口感正,木🈶️太大嫩肉粉味,唯獨河粉有點太碎最後再加火腿庵咧,雞蛋煎得有點太老但是還好,配上冰☕️鴛鴦完美👍啊
剛進來門口位置,熱又窄,馬上換進裏面坐
紅豆冰☃❄️⛄️甜度也適中OK🈶️豆味
沙爹牛肉炒河粉
火腿菴烈
紅豆牛奶冰
2016-08-11 947 views
The experience is so terrible…waitress couldn't get right orders ever after serval times conforming…then after 20mins waiting,another waitress told us our orders had been omitted!They attitude was sooooo bad even without an apology…we will never come back for you bad service!
2016-08-03 1158 views
芝麻黑糖醋骨黑糖醋骨細細件,一口一件啱啱好。經炸過,再淋上黑糖,醋去炒。酸甜度適中,唔油膩,口感豐富,香口的菜式。泰式炒海鮮米粉睇落去,得幾粒紅椒,唔似辣。一食米粉就feel到辣,辣粉早已溶入米粉,不過可以接受。米粉配料豐富,有蜆肉,魷魚,蝦仁,雞蛋絲,酸菜,牙菜,洋蔥,蒜蔥,韭菜。雪糕紅豆冰大熱天時,點都要飲杯凍飲。我要左少冰少甜的雪糕紅豆冰,變相成杯飲品唔係好凍,因為紅豆係熱,雪糕會溶得快……下次還是要正常比較好。
2016-07-11
Dinner
1K
2016-07-27 1052 views
行完times square 想搵個地方吃飯,突然醒起附近有間超特色茶餐廳,一行到埋去已經比個門面吸引了,舊式冰室個feel ,喜歡懷舊嘅一定鍾意!推門入內更見到架裝式似電車嘅座位,好正!不過當時正直係午飯時間,剛好沒有特色座位,只好座在另一邊,反正一個人,望主個乒乓球拍餐牌,真係有太多選擇,最後點了個新鮮牛肉餐$48有三樣選擇,牛肉通粉,加$3轉福字麵,另外西煎雙蛋轉了火腿奄列,確實有茶餐廳feel,加多塊牛油多士見到加多$13轉埋杯雪糕紅豆冰D 冷氣又夠,最緊要係價錢合理嘅地方,係呢區真係買少見少!個福麵煮得咁咁好,重點係有包福字味精自己動手調味!真係好感動!兒時至愛嘅福麵,可以係呢到都找到!個杯紅豆冰,內有大大粒紅豆,加埋個軟滑嘅雲呢拿雪糕,真的好有兒時茶餐廳叫個杯豆冰嘅感覺!又一餐!食飽再行街!
推門入內更見到架裝式似電車嘅座位,好正!

真係有太多選擇,最後點了個新鮮牛肉餐$48
見到加多$13轉埋杯雪糕紅豆冰
D 冷氣又夠,最緊要係價錢合理嘅地方,係呢區真係買少見少!
個杯紅豆冰,內有大大粒紅豆,加埋個軟滑嘅雲呢拿雪糕,
真的好有兒時茶餐廳叫個杯豆冰嘅感覺!
又一餐!食飽再行街!
Lunch
一黎到餐廳,裝修好懷舊,環境乾淨,侍應都好有禮貌。一坐低就開始點餐,我地兩個人叫左幾樣野一齊食。個餐牌球拍形狀好得意首先,介紹下呢個芝麻克糖醋骨,炸到脆卜卜,啖啖肉好好食跟住就食到呢個咖哩牛腩撈公仔面,d牛腩好大舊,炆得都易咬,加埋d咖哩汁好味,又唔算辣。同埋d面覺得軟硬適中,唔錯我地叫左2隻炸雞翼食,覺得唔算熱氣,似係燒烤果種味,好鐘意下次會再黎試下其他野食
一黎到餐廳,裝修好懷舊,環境乾淨,侍應都好有禮貌。

一坐低就開始點餐,我地兩個人叫左幾樣野一齊食。

個餐牌球拍形狀好得意
首先,介紹下呢個芝麻克糖醋骨,炸到脆卜卜,啖啖肉好好食
我地叫左2隻炸雞翼食,覺得唔算熱氣,似係燒烤果種味,好鐘意
下次會再黎試下其他野食
2016-07-11
$65 (Dinner)
2016-07-25 556 views
連續幾晚OT,無得返屋企食住家飯今晚OT 完和同事一起吃晚餐,一碗飯一條魚一碟黑糖醋骨,就像在家吃一樣。芝麻黑糖醋骨,味道酸甜,加上芝麻好香口,肉又夠腍呀。黃立䱽,肥嘟嘟勁多肉,又新鮮,超正。食完好飽,好滿足。
連續幾晚OT,無得返屋企食住家飯

芝麻黑糖醋骨,味道酸甜,加上芝麻好香口,肉又夠腍呀。
黃立䱽,肥嘟嘟勁多肉,又新鮮,超正。
食完好飽,好滿足。
$80 (Dinner)