食過超過100次既舊客,趁老闆退休前留個正評先。由讀書到做野,到最近搬走少食左,食左10年以上,次次都係食4寶粉,加老闆自己沖既菊花茶。環境差不過都慣咗,食個時小心d。湯底真係好甜,又清,冇味精,唔似出面越南粉類似既湯底。4寶先$36,加野飲$40內落樓。光輝圍好多餐廳,但食過其他後都係食返呢間最正。疫情前開到7點/8點,疫情後就開10收4,唔做晚市。有時放工想趕黎食下都唔得,搞到少食左好多。今次難得返舊屋再黎食,聽老闆講隨時退休了🥲 特別既牛骨湯底酸酸辣辣,再加舊腍肉,出面搵唔到另外一間了。
食過超過100次既舊客,趁老闆退休前留個正評先。

4寶粉

4寶粉
  • 四寶河
業主:「我覺得大家有條路行,好過得你一個人有路行!」租客:「決不加價至退休!」 正當社會變得誠信消失,原來世界還有良心業主和好租客存在,彼此默默地堅守著承諾!就是這一份人情味,令我一直好想到訪「金來」!機會終於來了,憑 Google Map 找到光輝圍,周遭的確予人殘破老舊的感覺,若不是街坊或熟客,相信極少會特意前來這𥚃覓食!不過,如果我未曾來過、未曾吃過「金來」的越南粉,大抵不會知道香港竟有一「時光倒流」的食店,一碗越南粉才不過 HK$27、HK$30,不曉得會否是廿年前越南粉的水平?我們點了兩碗越南河,老闆倪生從煮麵房喊出來,說要給我們一點點酸辣,我們馬上回應一句好啊,老闆與顧客就是那樣的直接!不久,四寶河 HK$36 和牛肉雞肉河 HK$30 便做好了!幾款配料當中,除了特別的腍肉,我們也認為雞肉是最好吃的,肉質充滿彈性,又不會過於軟腍!而湯底跟認知的越南粉有著不同的感覺,據知是選用牛骨以慢火熬製,混合了牛香與多種香料,不算得特別濃郁,但加上微微的酸辣,非常順喉、又帶點開胃,總之是別具一格的越南湯底,我倆也覺得「金來」的湯底來得非常自然與無添加!四寶河有齊牛肉、雞肉、扎肉和好特別

業主:「我覺得大家有條路行,好過得你一個人有路行!」

租客:「決不加價至退休!」

不久,四寶河 HK$36 牛肉雞肉河 HK$30 便做好了!
四寶河有齊牛肉、雞肉、扎肉和好特別的腍內,腍肉被譽為鎮店之寶!
腍肉色澤粉紅,質感爽彈,帶有微酸,而綠色是辣椒,但辣度輕微,頗開胃的口味,但未必人人能接受過來!
河粉也十分掛湯,我們雖然不是太肚餓,但愈吃愈開胃似的!
還有自家製菊花茶、酸梅湯等,跟粉只是加 HK$5,非常實惠!
「金來」的牆身除了貼有出讓的紙幣,便是滿滿老闆倪生的筆跡,令我腦海出現曾灶財的毛筆塗鴉!回到香港那個包容、多元,充滿生機的年代,對比現在的香港,何嘗不是更進步,至少大部份良心、人情味、承諾,互信沒有被消失。

如今只剩下良心業主和好租客締造的「滄海遺珠」,有機會便多吃幾碗時光倒流的越南粉!

金來越南粉
新界葵涌葵涌道 1001號德昌大廈地下 13號舖
營業時間:1000 - 1600
2023-12-02
$33 (Tea)
  • 雞肉
  • 腍肉
  • 湯底
2023-08-05 678 views
第一次幫襯。同事極力推薦。呢碗係四寶河。扎肉同腍肉雙拼。。自家製五花茶。整體來講,湯底肯定冇味精。但味道確實係一般。最驚喜就係老闆自己煲嘅五花茶👍🏼。腍肉我係第一次食,我諗我未必會想再食😬
第一次幫襯。同事極力推薦。
呢碗係四寶河。

扎肉同腍肉雙拼。
自家製五花茶。

整體來講,湯底肯定冇味精。
但味道確實係一般。
最驚喜就係老闆自己煲嘅五花茶👍🏼。
腍肉我係第一次食,我諗我未必會想再食😬
2023-07-26 502 views
^_^之前睇片介紹一間鋪租28年無加過嘅小店,引起我興趣,所以就去左幫襯!我諗舖租唔加嘅話成本應該會加喺食物度四寶(腍肉、牛肉、雞肉、扎肉)真係好大碗湯好濃 西芹蔥花菜脯都切到超細碎好味!值得支持
^_^

我諗舖租唔加嘅話成本應該會加喺食物度

四寶(腍肉、牛肉、雞肉、扎肉)
真係好大碗
湯好濃
西芹蔥花菜脯都切到超細碎
好味!值得支持
2023-05-10 2093 views
12年前喺葵興返工,期間亂撞搵到呢間越南粉麵店覺得味道同氣氛都非一般。 之後轉工後就無返過嚟…近來又再常常嚟返呢區,因為唔記得店名search 唔到位置,只能憑記憶搵返呢間舖頭…但摸門釘咗兩三次,今日終於遇到佢開店啦😄 咁多年都冇變,包括店裏獨突的氣味,裝橫同埋價錢。 兩個人兩碗麵兩杯飲品加碟菜,都只係$82…. 佢湯麵嘅味道同出面就係唔同,酸酸的檸檬味真係好特別,雖然說不上好好食,但就係感覺良好…尤其是見返依然一腳踢嘅伯伯呀🥹

牛肉牛丸河
牛肉牛丸河
2023-02-28 1591 views
去了兩次沒有開,清潔姐姐話好耐已經冇開,唔知伯伯點呢,勁掛住佢既湯底😭😭😭食唔返呢陣味啦😭😭😭去了兩次沒有開,清潔姐姐話好耐已經冇開,唔知伯伯點呢,勁掛住佢既湯底😭😭😭食唔返呢陣味啦去了兩次沒有開,清潔姐姐話好耐已經冇開,唔知伯伯點呢,勁掛住佢既湯底😭😭😭食唔返呢陣味啦😭😭😭😭😭😭
2022-09-19 2456 views
最近去咗葵涌返工,本身都鍾意食越南粉,搵到呢間傳統老店就嚟試吓~11:30去到一個客人都冇,伯伯坐咗喺門口,見到勁多街坊經過都同佢打招呼😅⭐️生牛肉時菜湯檬 💰3️⃣0️⃣時菜鋪到滿滿,但係好似冇乜點煮過食落好生😅 生牛肉份量相對少,味道正常,同價錢成正比~湯底係用牛骨熬製,冇落味精但係都幾夠味幾濃郁~食嘅途中見到牆身有移動中嘅昆蟲,地下亦都有唔少曱甴屍體,所以接受到嘅先好嚟食😅😅#葵涌美食 #光輝圍美食 #越南粉 #金來越南粉 #越南湯檬 #生牛肉湯河 #抵食越南河粉

⭐️生牛肉時菜湯檬 💰3️⃣0️⃣
生牛肉時菜湯檬

時菜鋪到滿滿,但係好似冇乜點煮過食落好生😅
生牛肉

生牛肉份量相對少,味道正常,同價錢成正比~
湯底係用牛骨熬製,冇落味精但係都幾夠味幾濃郁~

生牛肉時菜湯檬
2022-09-13
$30 (Lunch)
2022-02-11 1968 views
想不到葵興光輝圍都有一間超過10幾年歷史嘅越南粉老店。店內貼滿咗好多手寫嘅大字報Menu同埋已停刊嘅飲食男女雜誌專訪。還不停地在店內標榜湯底冇味精。 店內還保留80年代嘅設計,好似回到過去一樣。 一入到店, 就有一位70幾歲的老伯伯來招呼。 他一手處理晒落單、煮粉、沖茶、送菜及收錢。唔好以為佢老,不知幾醒目。然後我就叫咗一碗雞絲、牛肉扎肉的越南粉。 佢就好熱情地問我加唔加多$3, 就有杯自家制天然足料的飲品。 超地道家庭feel嘅越南粉店! 碗粉賣相一般。 用好多碎雞粒、碎牛肉粒同碎扎肉粒拼砌。 值得讚係牛骨湯底真心濃牛味, 同個越南粉煮到剛剛熟,唔會過冧或過硬。越南粉裏面仲加咗檸檬碎、青檸碎及芽菜,成碗粉好有清新嘅感覺,唔會覺得肥膩。 可惜食完唔夠一小時,好快就肚餓。 男生可能要叫兩碗先夠。 值得推介CP值高冇味精嘅葵興越南粉老店!

雞肉、牛肉、扎肉越南粉

值得推介CP值高冇味精嘅葵興越南粉老店!
雞肉、牛肉、扎肉越南粉
2021-12-09 1244 views
因為我都成日喺葵興出現,葵興其實都幾多嘢食,每次肚餓都會想走落去醫肚,越南湯河一直都係我最愛,今次落到去就叫咗個牛肉湯河,味道來講都唔錯,不過就偏鹹,下次試吓佢其他嘢。
真心又好味又抵食!出面食碗湯粉麵基本上都少少粉少少餸最小都四五十蚊,呢度賣三十幾蚊一大碗,竟然大大碗到達滿瀉嘅程度!!真係快滿瀉!同朋友一人一碗四寶河同火車頭,粉多餸又多,小小酸酸辣辣非常開胃,雞肉鮮嫩,四寶河上獨有的小小越南肉,好有特色同非常好味,坊間未食過,湯底開胃又冇味精👍另外老闆自製飲品都好有家嘅味道,唔係好甜,感覺健康。可惜因為太飽冇叫到其他小食,下次一定要再試。好味好味,好飽好飽,老闆加油。

另外老闆自製飲品都好有家嘅味道,唔係好甜,感覺健康。

可惜因為太飽冇叫到其他小食,下次一定要再試。

好味好味,好飽好飽,老闆加油。
$37 (Lunch)
  • 四寶粉
2021-08-26 923 views
最近返新工,公司喺葵涌,於是我又可以探索平時極少去嘅地方——葵興。接住落嚟我會周不時分享葵興一帶嘅美食。😜今次第一站,緣份帶咗我嚟呢一間金來越南粉。入去第一個感覺就係好老牌🥸,座位坐得唔舒服之餘仲好窄😣。舖面亦都有陣味,感覺不太好😶‍🌫️。牆上貼滿老闆手寫嘅菜單同埋告示,有少少九龍皇帝嘅感覺。🤫一入去見到樓面得幾個食客,冇人招呼我。坐咗一陣,見到一個男人喺貨倉行出嚟🤨,語氣親切地問我食咩,我隨意點咗一個牛肉湯河。等緊上菜嘅期間,就細心留意牆上嘅文字告示。其中一段講述「牛骨湯底鈣質豐,不含味精湯鮮甜」🤓,牛河揣上來以後,先洽一啖湯,湯底都應該係真材實料🥰。因為表面上嘅油脂都好豐富🥰,而且飲得出牛骨嘅鮮味😄。除咗湯底之外,亦都有唔少嘅香料配菜。😄有讚就梗係有彈。雖然佢似乎係即叫即整,但係捧上嚟嘅時候碗嘢完全唔熱😔,煙都唔多。一碗湯麵要熱騰騰是基本,唔夠熱令整體感覺大打折扣🥶。配以黃檸檬嘅越南湯粉我都係第一次食,個人認為唔係太夾,跟返傳統用青檸會好啲🍋。而且牛肉太過低質,可以改善下🥩。不過公道啲講句,以$30嘅價錢,食到一碗夠飽嘅越南牛河係相當唔錯。如果可以改善下溫度同埋店舖嘅環境,我會樂意推

牛肉湯河

不過公道啲講句,以$30嘅價錢,食到一碗夠飽嘅越南牛河係相當唔錯。如果可以改善下溫度同埋店舖嘅環境,我會樂意推薦😃。
$30 (Lunch)
  • 牛肉湯河
2021-04-30 1021 views
早兩日經過光輝圍,醒起之前有朋友話好好食間越南粉”金來”,所以就買咗碗外賣返屋企,因為坦白講間野既衛生環境都幾差下🤦🏻‍♂️講返碗粉係出色ge湯夠濃,餸夠多,辣度又夠,係正ge但係堂食就不了🤔

講返碗粉係出色ge湯夠濃,餸夠多,辣度又夠,係正ge

但係堂食就不了🤔

早前睇到果籽介紹😜(其實係2017既片)每日新鮮煲既牛骨湯,無味精既湯底🥰而家仲用無味精湯底已經好少,值得一讚!一入去鋪頭只有一台客,見唔到老闆🤣(因為鋪頭得伯伯一個啊)餐牌貼門鋪頭,密密麻麻,都幾難睇到😂鋪頭裝修好簡陋,不過呢間鋪已經好多年喇,都難怪既!同男朋友叫左一碗四寶河同一碗火車頭,咖喱角,油麥菜!越南四寶河貌相幾吸引,中間有舊念肉,酸酸辣辣幾特別,另外有牛肉,雞肉,扎肉,都幾多餸,河粉份量超多!我地叫左辣,所以個湯辣味幾重,建議可以唔要辣,會食到個湯底味!咖哩角即叫即炸,幾好食,好脆好香口!🥰🥰總結:係值得一試,Cp值超高,好抵食,有驚喜!老闆係伯伯,好善良,用心經營,值得支持
早前睇到果籽介紹😜(其實係2017既片)
每日新鮮煲既牛骨湯,無味精既湯底🥰
而家仲用無味精湯底已經好少,值得一讚!

一入去鋪頭只有一台客,見唔到老闆🤣(因為鋪頭得伯伯一個啊)

餐牌貼門鋪頭,密密麻麻,都幾難睇到😂
鋪頭裝修好簡陋,不過呢間鋪已經好多年喇,都難怪既!

同男朋友叫左一碗四寶河同一碗火車頭,咖喱角,油麥菜!

越南四寶河貌相幾吸引

咖哩角即叫即炸,幾好食,好脆好香口!🥰🥰

越南四寶河
越南四寶河
2021-03-29 796 views
味道完全唔係越南湯粉味,而係中國簡單牛肉湯味。老闆死孤寒。麵嘅餸極少。話明加$3碗俾碗湯(xx週年優惠),之後照原價收。其實價錢一啲都唔抵食:$27兩條春卷,$36一碗極少餸嘅湯麵。地方污糟,有飛蟲。煮嘢同收錢都係一個人。。。就係睇網上頻道介紹先試一試。
2021-03-14
Type of Meal
Tea
2021-03-21 689 views
早前見到傳媒報道介紹呢間食店,見到伯伯非常用心製作越南河粉, 當然一定要黎試下 。鋪頭響附近好出名嗰間漢堡包店行過少少嘅一個小商場裏面 。 一去到和藹可親嘅老闆叫我哋坐低,諗到食乜就開聲啦 。我同老公一人叫咗一碗四寶河,有肥牛、雞肉、扎肉、 仲有一種餸,薄片,有啲似 豆腐皮, 幾好食嘅,不過我唔知係乜 。嗰個扎肉都好特別,有啲酸味嘅非常開胃。牛骨湯底味道好特別, 響第二度從來未食過呢個口味,清清地 , 有啲檸檬嘅酸味,經味精敏感嘅老公測試過, 湯底完全冇味精。四寶可河36蚊一碗, 熱飲加三蚊,因為我食滯咗所以叫咗罐可樂消吓滯 ,可樂加8蚊一罐。兩個人埋單80蚊,好抵。另外,餐廳牆上貼咗好多香港舊鈔,幾十年前好大張嗰啲匯豐渣打銀紙, 應該係老闆啲珍藏 。有得食嘢又有得欣賞舊鈔, 正呀。