2020-11-16 2075 views
在葵興一個破舊商場裡面,有一間開了30年的越南小店「金來越南粉」,當日去店內只有老闆一人,身兼所有職務 😮.特色四寶粉(中辣)由腍肉,牛肉,扎肉,雞肉組成的四寶粉,配搭著用純牛骨熬製的湯底,味道清甜😋而且有檸檬和辣椒碎吊味,酸中帶辣,令人開胃🤤最後他們選用的是幼身河粉,口感非常幼滑👍🏼.另外老闆很喜歡收藏銀紙,他會把珍藏的銀紙當牆紙貼在食店內,除了銀紙外,店內亦貼滿了手寫餐牌,密密麻麻,紅紅黑黑的箱頭筆迹,令人感受到食店屹立在這有多久時間🧐
特色四寶粉

特色四寶粉(中辣)
最後他們選用的是幼身河粉,口感非常幼滑👍🏼
2020-11-14
$36 (Lunch)
特色四寶粉
2020-06-28 2124 views
還記得當初要在光輝圍附近租用studio的時候,首先要了解光輝圍周邊的食店有什麼選擇,喜歡尋求刺激新奇的我,當然要捐窿捐罅尋找美食來源!這次來到的是金來越南粉,真的有點頂不住,因為整家電都彌漫着一陣好像豬的氣味,而且環境燈光不是很明亮,帶點陰暗,人氣也不多,只有老闆一位在處理廚房和樓面。我點了一個生牛肉湯河,但是有一個疑問,為什麼湯是暖的,並不是熱的?這是一個很大的問題,看不見,是暖的,究竟這碗湯在這裏放了多久呢?味道是可以的,份量也很足夠,只是湯不夠熱,會令整碗河粉遜色不少,很抱歉,我只能給Ok.

2020-02-23 1559 views
店舖位於一個小商場內,雖然舖面比較舊式,但充滿懷舊風味~感覺充滿小時候那種溫馨的人情味,伯伯非常親切~那天吃了一碗四寶河,(有,牛肉、雞肉,札肉、腍肉)而且湯底是牛骨湯,比較鮮甜,為了一嘗那腍肉的味道,所以專程光顧~口感很特別,有種很彈牙的質感~不是所有地方都有腍肉吃呢。不過其他肉類就沒什麼特別,牛肉的話,我叫伯伯給我生一點,我在湯裡浸熟吃,所以牛肉也比較滑~
店舖位於一個小商場內,
雖然舖面比較舊式,但充滿懷舊風味~
感覺充滿小時候那種溫馨的人情味,
伯伯非常親切~
那天吃了一碗四寶河,
(有,牛肉、雞肉,札肉、腍肉)
而且湯底是牛骨湯,比較鮮甜,
為了一嘗那腍肉的味道,
所以專程光顧~
口感很特別,有種很彈牙的質感~
不是所有地方都有腍肉吃呢。
不過其他肉類就沒什麼特別,
牛肉的話,我叫伯伯給我生一點,
我在湯裡浸熟吃,所以牛肉也比較滑~
2020-02-18
$36 (Tea)
2020-01-07 1241 views
呢間越南餐廳表面比較古舊,但充滿風味。只有兩公婆係度打理。我平時lunch時間黎,算係少人,隨時有位。我叫左火車頭配金邊粉,普通辣,加凍豆漿。湯底比我想像中好味,酸酸辣辣,但普通辣都幾辣,火車頭入面咩肉都有d,扎肉,雞肉,豬肉,肉丸。但豆漿比較甜。總體唔錯。埋單$36,抵食。下次lunch都會試其他。
2020-01-06
難得在週末可以放假,是今次長假的last two day..上Openrice查看,發現葵興原來也有食越南湯粉麵餐廳,決心落街一試。搭小巴去到光輝圍很容易找到這小店,因為小時候已經走遍光輝圍,由於在下午四時半左右,店內無一人,我就擔粗粗一試4寶河粉,老闆果然是一個很有善的老伯,感覺很親切。落單不久,我的4寳河粉很快送到我面前,第一時間先飲傳説中牛骨湯,果然非常清甜,內有牛肉,淋肉,扎肉,雞肉,非常大碗,我最後因為承認爸媽回家食飯,所以不能食曬。小總結,以$36價錢是非常超值,因為現在今時今日依然還有呢種越式河粉小店,是很難得。希望大家可以支持一下小店,令香港繼續有自己特色小店可以得以繼續營運,為大家服務。

四寳河
四寳河
  • 火車頭河
2019-09-05 750 views
出去食飯, 想食粉麵 就去左金來,先講店面金來裝飾其實頗舊,冷氣不強而且位置不多 只能坐數十人左右。但味道先係主角所以算罷!我地分叫左三寶,火車頭佢既麵有幾種,河粉,金邊粉,米粉等等任選。但湯底是由牛骨淆制,附上檸檬及香葉  成個湯係有少少開胃的酸及牛味我食既火車頭 (意指各類肉類都有少少,如: 豬肉,雞肉,扎肉,腍肉 等等) 口感好豐富而且回香在口腔內總而言之,呢間餐廳我一定會再幫襯既  十分推介。

我地分叫左三寶,火車頭

總而言之,呢間餐廳我一定會再幫襯既  十分推介。
2019-09-05
$40 (Lunch)
2019-07-26 930 views
今日一個人來吃了一碗四寶河, 有雞,牛,扎肉,腍肉。 清湯底略帶點牛味, 鹹度適中, 似乎沒有加美味精去煲, 湯底味道不錯。 扎肉平時很小食, 不知何謂好吃何謂不好吃, 只知扎肉味重, 味道不錯。腍肉 味道酸酸辣辣, 口感淋中又帶點爽口 味道幾特別, 由於本人首次吃這種肉, 所以都沒有評價。 牛肉新鮮有牛味, 麵上枱時牛肉並不是全熟, 似乎使用湯浸熟, 故此不會靭, 而且沒有用鬆肉粉醃製, 因此口感很好。 至於雞方面就很奇怪, 雞味是有的, 口感亦不差, 但卻有一陣街市買新鮮雞的那陣雞除氣味, 本人不太喜歡, 亦不知道這種味道是好還是不好, 因為本人從未試過吃雞時吃到這種氣味。餐廳是一間比較陳舊的店鋪在一個陳舊的商場內,裝修及格局都比較陳舊, 而且我看到地上好像有類似曱甴翼的物體, 可能由於餐廳是由一對老夫婦打理, 雖然他們親切友善 , 但可能年事已高, 樓面清潔不足, 頗不合衛生。
2019-07-25 590 views
味道好特別既越南粉,一放假lunch一定會去食,鋪頭只係一間街坊小店,環境亦不是好大,但真係食完一次之後會吸引到人去食,最中意食佢既腍肉,去食既朋友可以去食下。
2019-07-25
有日友人煞有介事地領我來光輝圍,走進不起眼的德昌大廈,為的是一碗金來越南粉 聽聞店家原位處深水埗,但因為被加租所以離場,結果在我出生那年遷入現時的舖位 時機正好,又遇上不錯的業主,店家在舊商場內屹立廿多年,唯近年傳出有轉手的意慾 友人曾任食記,又愛發掘街坊老店,著我一定要試試這家的越南粉麵,而我當然樂意之至 店內最有趣的並非與飲食相關,而是牆上貼滿的紙幣藏品,名碼實價,有意可購 當中有部分是歷史產物,有些則是因著連碼、全「8」吉利編號等而獨有收藏價值 越南四寶粉 $34份量不少,更齊集牛肉、雞肉、扎肉及甚少一見的腍肉 腍肉是越南傳統醃製肉腸,稍似臘腸和血腸,不硬韌,酸得醒胃,有時更加入辣椒添味 記憶中是人生第一次吃到腍肉,頗對味,不過味濃,配著其他食材淺嚐便可 店家標榜湯底為無味精牛骨湯,鹹但不會令人喉乾喉痛,浮油甚少,配粉無膩意 招牌火車頭 $31甫上桌時的光脫脫模樣教我有點愕然,但翻一翻,其實所有配料藏麵底 之前吃過厚身較富嚼勁的金邊粉,這次就嚐嚐河粉,滑身,未會過份淋爛 牛、雞、扎肉,配料不會肥滋滋,而且湯中依舊加有檸檬角,嚐起來多分酸清,更是開胃

另設不同配料組合,又有肉丸、魚片及越南春卷等小食,甚至有肉丸湯、魚蛋魚片湯供應
每份盛惠廿多元,與麵食叫價只差數元,要吃飽的當然點選粉麵划算得多
$35 (Lunch)
2019-01-13 1113 views
今天再回到金來品嘗那些年經常吃的四寶粉。一進入店舖,店內周圍的裝飾仍然是佈滿各種有特色的紙幣,老闆還是一如以往的那麼熱情親切,還記得當年每天到這邊午餐的日子。回歸正傳,今天點了它們的招牌四寶粉,入面有雞肉,扎肉,牛肉及腍肉。每次點餐時都會叫四寶金邊粉多酸。那一種酸會令人胃口大開,平日胃口很小的我都能食完一整碗。首先說一說湯底,湯底是用牛骨熬一製,牛肉味很重再配合一點點的酸味絕對會一試難忘。再說一說配料,所有肉類都切得細細舊,令到每塊肉都能沾上湯汁,突出它們的味道。不得不提的是它們的腍肉,味道鹹香酸辣有致,很開胃可口,在外面已經很難找到他的出現。價錢方面十分親民,多年都只是加價3元。好味!老闆年紀都不少又沒有人繼承,所以真的要珍惜一下這個味道,只希望能讓多一些人認識這種小店,讓大家有多一點回憶。

好味!

2018-09-08 1322 views
在葵涌的一個有點昏暗的地茂商場,入面有一間挺有歷史的「金來越南粉」,越南粉味道未必好正宗,但至少經濟實惠也。天氣有點悶熱下,決定吃番個湯底酸酸辣辣的四寶粉。呢個粉內容相當豐富,有腍肉、牛肉、雞肉同扎肉,D料鋪得滿滿的像個小山,感覺好滿足。味道還不錯,酸酸的好開胃,唯一唔好是那些金邊粉比較易散,唔夠爽身。唔多夠喉,加多個越式春捲配咖哩角,味道唔算特別,勝在即叫即造新鮮滾熱辣,夠晒香口也,即使環境同冷氣(近呼零冷氣)差一點,都變得冇所謂了。呢度既菊花茶係自製,甜左少少但勝在有住家風味。平心而論,此店十分地茂,愛乾淨的人實在不宜光顧,但食物價錢平味道又OK,絕對是糧尾佳選也。

四寶粉

春捲拼咖哩角

呢度既菊花茶係自製,甜左少少但勝在有住家風味。

菊花茶

2018-07-19
$65 (Tea)
四寶粉
2018-08-10 936 views
老實講唔係有人帶,真係唔發現。很小,很地道的一間店。只有一對老夫婦在打理。習慣左第一次先試生牛河,嬸嬸問,加唔加酸?!加酸加檸檬。第一次聽加酸wo,多數都有俾丁方角仔西檸加之麻。好試試先。坦白講牛肉真係唔多,加左酸既湯底又幾醒胃wo,好岩呢排熱加癲既summer.不過亦都唔知係唔係加左檸檬關係,湯底唔算好濃,應該都無味精。26~40蚊碗粉,係香港真係好難搵到。呢度食既唔係環境,係地道既人情味。下次要試下個火車頭金邊粉 + 芽菜先。
老實講唔係有人帶,真係唔發現。
很小,很地道的一間店。
只有一對老夫婦在打理。
習慣左第一次先試生牛河,
嬸嬸問,加唔加酸?!加酸加檸檬。
第一次聽加酸wo,多數都有俾丁方角仔西檸加之麻。好試試先。
26~40蚊碗粉,係香港真係好難搵到。
呢度食既唔係環境,係地道既人情味。
下次要試下個火車頭金邊粉 + 芽菜先。
生牛河
$26 (Lunch)
2018-08-04 899 views
見傳媒有訪問,抱好大既祈望去試!可能系我唔識欣賞吧!覺得有d伏....只此一次!湯底味道普通....環境有d髒有d亂.....但價錢平宜!得一個伯伯做..伯伯有禮,值加分
2018-07-06 803 views
超值今時今日食個越南粉三四十蚊,又好食又平,仲冇味精,去邊搵?你同我講去食味精車仔面同米線?不如去食呢度,根本冇得輸。伯伯年紀大啦,佢唔做你根本全香港都搵唔到咁超值嘅小店。
超值
今時今日食個越南粉三四十蚊,又好食又平,仲冇味精,去邊搵?
你同我講去食味精車仔面同米線?不如去食呢度,根本冇得輸。
伯伯年紀大啦,佢唔做你根本全香港都搵唔到咁超值嘅小店。
四寶
四寶
2018-05-17 931 views
<超好食既越南粉 >😍🍜今日入去葵涌同frd傾野 帶得有人帶我食野 梗係唔好客氣 入到呢個街坊商場既地鋪 金來越南粉 😃 其實一早有聽過呢間正 但未有機會試 朋友話一定要叫 四寶 因為四寶先有腍肉 🐷真係要試試佢 😈 入面環境細細 圓枱櫈 衞生一般 但若食下坐下走黎講可接受 😃1.🍴特式四寶粉 35 蚊一上枱都聞到湯底好香牛骨味 香料十足 客人可要求要唔要鋪面既辣醬同芽菜🌶 個人鍾意辣 如唔夠仲可以點枱面上既辣油 或者越南魚露增加香味 🐟 魚露係越南貨 所以好有風味😃 講番河粉 係好幼身爽口嗰款 盡吸湯味 而且好地道甘湯底帶有d酸酸地開胃既味道 入面材料眾多 嫩滑既雞肉 爽口既紮肉 煙靱既滑牛肉 🐮 加上醃得好酸濃既腍肉🐷切得比較碎 所以十分有口感 同酸濃既湯底河粉一齊食十分match 😃👍🏻Score 平均分 <7.8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#金
<超好食既越南粉 >😍🍜

1.🍴特式四寶粉 35 蚊

Score 平均分 <7.8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#金來越南粉
葵涌葵興葵涌道1001 號 德昌大廈地面商場
~~~~~~~~~~~~
2018-05-17
$40 (Lunch)