2021-08-12 398 views
唉,嗌個牛筋丸雞翼米線,牛筋丸變貢丸,雞翼變魚蛋。。。重點係之後嚟返個雞翼,入面凍既。。仲有啲血水滲出。。其實都係想好好哋食個lunch姐,做野忙唔緊要,但都唔係咁那西啊。。真係有待改善
2021-07-04 672 views
如果你不怕地方污糟,可以一試,坐位和檯都係油漬,比街邊的大排檔還差,食物非常一般,又不地道,配菜無乜選擇,侍應生服務差,又無禮貌,有時間就不如去其他食肆試吓還好D。
2021-07-04
$50 (Tea)
2021-07-02 602 views
有留意開米線關注組都應該唔會對金西南感到陌生。因為都有唔少人推薦,今日下午茶自己一個人又係附近就去咗試下!🤣🤣🤣🤣.小鍋米線 腩肉 豬紅 $42小辣 走芫荽佢上菜速度非常快,落完單唔夠1-2分鐘就整好拎到嚟😨😳 食埋成個米線,15分鐘走得人🤪🤣.米線硬度比譚仔硬啲,我幾鍾意!湯底味道都濃郁,酸味唔算好重,我叫小辣 大約譚仔5少辣?! 如果我下次食應該會叫中辣🤣見到佢好似重可以加麻!.配料份量唔算太少。推介 腩肉🌟 好入味少少辣,口感都好好!豬紅就mama地,唔入味。
小鍋米線
腩肉 豬紅 $42
小辣 走芫荽

配料份量唔算太少。
腩肉豬紅
2021-07-01
$42 (Tea)
腩肉豬紅
2021-07-02 454 views
這裏最特別的配料就是牛肝菌、松茸及金牌腩肉。少見的牛肝菌口感很特別,夾起來質地軟腍,咬下去又不失爽脆,經過醃製,酸味很重,有點像醃酸蘿蔔的味道,很開胃。腩肉則炆得軟腍,肥瘦一層一層清晰分明,入口略有化開感
2021-06-21 553 views
呢間米線睇落好簡單,裝修都係通米線舖咁(即係無乜裝修),但真係好啱小編食 (就係呢間畀人問我係咪食開屎,所以唔敢話佢好食😵‍💫)😋 腩肉豬大腸小鍋米線 $50佢哋嘅腩肉真係好值得試!唔係譚仔嗰啲塊塊差唔多樣嘅腩肉,呢度嘅係塊塊厚度唔同,食到豬肉嘅紋理同口感,算係唔嚡口又夾雜住啲啲脂肪嘅瘦肉,本身佢哋就係醃到有少少辣🔥 豬大腸都有返啲厚度,咬落少煙韌~ 佢哋嘅米線無咁硬身,啲肉碎豐富咗個湯底嘅味道😗見好多人都話間嘢態度麻麻,但我嗰次去可能早,唔係太多人太忙。姐姐仲好貼心,落完單會特登問使唔使走蔥走茜,所以愛茜嘅小編就把握咗呢個機會,隨口叫咗句多芫茜,佢就畀多咗茜我喇🍀

😋 腩肉豬大腸小鍋米線 $50

2021-06-12 431 views
今日去試左金西南認真第一次黎之前已經睇到香港米線關注組好多谷友講佢地出名啲餸係得好少如圖片所見少到都吾記得自己叫左啲咩😆因為男朋友同我都係第一次黎佢話叫我幫佢揀佢嗰碗係牛丸,豬肚,腩肉我嗰碗係谷友推介牛肝菌,墨魚頭,豬腸先試湯底個鹹其實冇想像中口渴酸度就麻麻地我有叫多酸但湯底兩碗試落好似差吾多而我嗰碗目測係多左啲啲酸菜純粹個人口味,牛肝菌吾係幾岩我食豬腸鹵水味夠,好腍,有肥油喺入面墨魚頭爽但冇味再加上佢細舊食得幾粒完全滿足吾到我食慾米線份量都算多我結果係食吾哂添。。但我諗我吾會再食下一次了因為佢啲餸份量真係太少同埋個湯底我都吾覺得好出色反而上次都係第一次試嘅成都小巷比佢好味純屬個人意見如有得罪請多多包涵🙇‍♀️
今日去試左金西南
認真第一次黎

之前已經睇到香港米線關注組好多谷友講佢地出名啲餸係得好少
如圖片所見少到都吾記得自己叫左啲咩😆
因為男朋友同我都係第一次黎
佢話叫我幫佢揀
佢嗰碗係牛丸,豬肚,腩肉
我嗰碗係谷友推介牛肝菌,墨魚頭,豬腸
先試湯底
個鹹其實冇想像中口渴
酸度就麻麻地
我有叫多酸
但湯底兩碗試落好似差吾多
而我嗰碗目測係多左啲啲酸菜
純粹個人口味,牛肝菌吾係幾岩我食
豬腸鹵水味夠,好腍,有肥油喺入面
墨魚頭爽但冇味再加上佢細舊
食得幾粒完全滿足吾到我食慾
米線份量都算多
我結果係食吾哂添。。

但我諗我吾會再食下一次了
因為佢啲餸份量真係太少
同埋個湯底我都吾覺得好出色
反而上次都係第一次試嘅成都小巷比佢好味

純屬個人意見
如有得罪請多多包涵🙇‍♀️
2021-06-11 352 views
我係一個好鍾意食米線嘅人,平時因為就腳多數都係食連鎖米線,不過嚟到銅鑼灣食梗係食登龍街一間好出名嘅良心小店💛一坐低梗係嗌返個酸辣米線,多酸多芽小辣,如果鍾意食酸菜嘅朋友都可以嗌多酸,佢會比好多酸菜你㗎🤣 今次嗌左松茸同埋紅腸~其實以前最鍾意嘅餸係牛肝菌,好酸好開胃~不過好似因為來貨嘅問題已經差唔多半年冇牛肝菌食喇,如果鍾意酸酸地嘅菇菌類都可以嗌松茸,不過識落嘅口感就冇牛肝菌咁好食~仲嗌左個麻辣青瓜做小食,亦都係非常之開胃好食😋喺金西南食米線,兩個人兩碗米線一個小食兩杯嘢飲,唔使$120就可以落樓,真係冇得頂👍
松茸紅腸酸辣米線

手拍青瓜

仲嗌左個麻辣青瓜做小食,亦都係非常之開胃好食😋
2021-06-09
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
松茸紅腸酸辣米線
手拍青瓜
2021-05-27 437 views
外賣拎走時 個膠袋條繩突然斷咗 成個外賣跌咗落地下 個底爆左連湯爆曬出嚟 拎返去鋪頭個員工係咁質問人 我解釋咗幾次個原因 係佢個白色膠袋兩邊條繩 其中一邊拎拎下斷咗 所以跌落去 都要係咁質問人點解拎到跌落地下 講咗咁多次佢哋都唔明 個心真係好唔舒服 態度極差 員工黑面 連一句唔好意思都冇 吾會在幫襯
TakeAway
2021-05-27 421 views
作為米線關注組既一員🎗,除左熱門既米線店,我當然唔會放過大大小小街頭巷尾既隱藏米線店,特別係良心舖頭💛!今日就試下哩間屹立銅鑼灣多年既米線店。涼拌米線(熱) 竹笙﹑腩肉﹑豬皮﹑蘿蔔 $56涼拌米線本身有炸醬﹑酸菜同花生🥜,涼拌醬汁酸酸辣辣🌶,加埋炸醬令米線整體香啲,食落去就惹味啲,如果可以有埋芫茜同蔥就更加分。至於餸菜方面,腩肉瘦肉🥩部分比較多,有啲鞋口同咬唔開;豬皮就似係泰式處理,甜酸辣咁,好似泰式鳳爪既味,入口都偏爽身;而竹笙同蘿蔔就正正常常,後者咬落無渣❌,但就唔算好清甜,味道淡啲。因為天氣太熱無心機試湯米線🥵,下次試埋再介紹俾大家喇。

涼拌米線

涼拌米線(熱) 竹笙﹑腩肉﹑豬皮﹑蘿蔔 $56

因為天氣太熱無心機試湯米線🥵,下次試埋再介紹俾大家喇。
2021-05-21 321 views
幫襯呢間米線好多年 上菜快 好食 推薦腩肉老闆態度好👍🏻 有禮貌 但係女職員態度好差 聽到話其他客人阻住哂 勁無禮貌 仲有碗米線都未食哂 就想收走😓😓駛唔駛咁急呀?🙄🙄
幫襯呢間米線好多年 上菜快 好食 推薦腩肉
2021-05-20 410 views
本身鍾意食米線同薯粉,但紅薯粉比米線更加罕有,難得路過銅鑼灣search到呢間評價都唔錯嘅良心小店就決定試下。可能因為假期又撞正lunch hour,間鋪都好逼坐滿曬人。好在啲店員都冇要我等,好快就安排咗我去搭一張卡位嘅枱。不過雖然佢地準備咗張黑色卡紙板做間隔,成塊板都好唔穩陣,郁嚟郁去,如果有啲blu tack會好啲。我叫咗碗三餸酸辣紅薯粉(蘿蔔、豬紅、牛筋丸,$47),小辣。食慣譚仔小辣會覺得呢度嘅小辣完全冇辣味,搞到豬紅都覺得有啲淡茂茂(但口感都算滑)。牛筋丸都比想像中好食,唔會有種我食親丸類食物都好怕嘅粉味。薯粉比較幼身,我就比較鍾意粗啲嘅,不過口感上呢啲幼薯粉都依舊留有嚼勁。見有其他人話份量唔夠,我都覺得唔係幾夠飽,不過之後睇返menu似乎有得吖多麵,最衰我唔知。

2021-04-25 648 views
登龍街真係好多嘢食,我今次揀咗金西南,正值下午茶時段,凍飲熱飲都唔使加錢😊我叫咗兩個餸分別係腩肉同埋大腸,我覺得個腩肉無論味道同質地都好好食,而且份量仲唔孤寒添!但啲米線兩端有啲硬,好似未熟透咁😅
登龍街真係好多嘢食,
我今次揀咗金西南,
正值下午茶時段,
凍飲熱飲都唔使加錢😊
我叫咗兩個餸分別係腩肉同埋大腸,
我覺得個腩肉無論味道同質地都好好食,
而且份量仲唔孤寒添!
但啲米線兩端有啲硬,
好似未熟透咁😅
今日同 同事lunch hour 去食金西南本身係九龍人 係米線關注組見到 好多人話係港島力推既米線鋪一去到 門面似係 賣牛腩粉麵多過米線閒日 Lunch hour都未有太多人價錢黎講 係登龍街30-40蚊一碗米線 🍜算係性價比好多 唔知道係咪自己鋪我就叫左 小鍋米線 中麻辣 豬腸辣度比較 相對同譚仔小辣差不多米線份量都夠 男人一碗都夠飽但係豬腸既份量 真係少左d 叫一個送 豬腸又薄又細舊 圍落都係得6-7舊到 影相 直程影唔到 但鑑於佢係登龍街 咁既價錢都可以原諒既味道方面 同一般雲桂香既小鍋米線 差不多不過味精感無咁重 如果經過又想食d 相對上 平少少既 金西南都係一個唔錯既選擇

今日同 同事lunch hour 去食金西南

但鑑於佢係登龍街 咁既價錢都可以原諒既

味道方面 同一般雲桂香既小鍋米線 差不多

小鍋米線  豬腸  中麻辣
2021-04-21
$43 (Lunch)
小鍋米線  豬腸  中麻辣
  • 小鍋米線
2021-04-18 470 views
睇香港米線關注組睇到好想食米線🤪第一站同朋友黎到銅鑼灣金西南!·🥘金獎腩肉松茸小鍋米線($43)🥘豬大腸竹笙小鍋米線($43)🍵飲品(+$7)·小店生意太好,要豆漿無豆漿,要牛肝菌無牛肝菌😿湯底同朋友一樣點左小辣,唔辣既但唔知點解我地2個食到係咁咳😂食完一啖,講句野都有困難,喉嚨勁痕😂真係幾驚其他食客以為我地有事😂😂😂湯底唔酸,我仲癲到要落醋🤪最過分係米線好似未煮熟?中間硬硬地....腩肉還好,但整體麻麻地~食譚仔好似仲滿足d·What’s next·📍金西南米線銅鑼灣登龍街41-51號金龍大廈地下D鋪
🥘金獎腩肉松茸小鍋米線($43)

🥘豬大腸竹笙小鍋米線($43)

🍵飲品(+$7)
What’s next
📍金西南米線
銅鑼灣登龍街41-51號金龍大廈地下D鋪
2021-04-12 440 views
銅鑼灣有好多嘢食可以揀,但又要平價又要食得快選擇唔算多,登龍街出咗名多嘢食,就揀左去金西南食個快午餐。平日午飯時間當然坐滿人啦,好好彩好快入到座。今日食酸辣腩肉雞肉湯米線,呢間米線舖出名細碗,而又有啲肚餓所以叫咗多米線,個味道好似日日都唔同,今日都幾啱我食,佢唔係屬於濃湯米線,偏清淡啲,叫左中辣多酸都仲覺得可以再重味啲,米線煮得偏硬,反而好啱我口味,腩肉係瘦腩肉,個餸本身都已經係辣,怕辣嘅人慎重考慮啊。

平日午飯時間當然坐滿人啦,好好彩好快入到座。

Type of Meal
Lunch