2021-01-26 44 views
呢排都好掛住日本嘢 冇得去旅行 就索性喺香港搵高質嘅拉麵食 呢間舖做落嘅位置比較寧靜 有遠離煩囂嘅感覺 餐廳有套餐 我哋揀二人餐因為比較抵食 會係兩款主食 兩款小食 加兩個飲品我要左白雞湯沾麵 沾麵非常大兜 個汁打得非常濃郁 但又唔會好鹹 面質好彈口 加上配料好多 送曬啲面都仲有餸 正 阿媽鍾意食飯 要咗咖哩炸雞飯 感覺同我揀嘅小食有幾分相似 就係唐揚炸雞 因為其實都係嗰款炸雞 但係超級需要讚既係佢嘅雞炸得外皮鬆脆 入面好滑 仲保留咗好多水份 一啲都唔會乾 超大嚿啖啖肉 勁鍾意食肉嘅我大滿足 至於凡方面嘅咖哩汁 都做得唔錯 平日食日式咖哩最驚就係佢唔夠香 令我感覺同食豉油得冇乜分別 但呢個難得保留到咖哩嘅香氣 值得一讚另外一款小食係炸日式餃子 想到枱熱辣辣 都係非常脆口 而且餃子size比較大 入面有好多餡 質素都係唔錯嘅

2021-01-13
$150 (Lunch)
2021-01-23 47 views
偶爾有空便會與我男人光顧金鶴拉麵,是日亦恰好於尖沙咀區逛街,由於路程距離不遠,我男人亦說起想念餐廳的鰻魚飯,我們便再一次到此午膳用餐。餐廳位於佐敦閩街,到達門口位置已可感受到其裝潢富有日本風味,店名用上大幅搶眼的藍色招牌,木門掛布和玻璃窗裝飾均用上白鶴為題,與店名甚是相配。內裏裝潢走簡約風格,以木系和石枱為主,通道則用上石塊配竹子設計,猶如置身日本庭園之中。紅赤紅赤色澤呈深咖啡色,頂層泡沫寬厚量多,使用上優質麥芽、日本金時地瓜為原料釀製而成,口感平滑豐厚,味道帶有甜薯和焦糖麥芽的香甜氣味。活燒蒲燒鰻魚飯店內的鰻魚是即叫即劏並生燒的,而且嚴格選用約兩公斤重的頂級鰻魚製作,因而肉質甚是新鮮肥厚,入口脂肪甘香偏多,魚味濃郁,外層酥爽脆香,內裡則鮮甜滑嫩。此款飯類是朋友點選的,我只品嚐了少量鰻魚,其餘便不多作說明了。辛味拉麵湯底使用高湯和秘製辛辣香料調味製成,味道微辣鹹香,但口感過於稀薄。麵底選用蛋黃直麵,其麵質柔韌幼滑,爽口彈牙,唯獨可惜湯底不夠黏度令麵條掛不上湯。配料方面豐富足料,分別有菇菌、雞肉、叉燒、溏心蛋,菇菌脆爽清香,滑嫩鮮美。雞肉和叉燒外型大塊薄身,軟嫩鮮香,富有肉味。溏心蛋稠密
紅赤
活燒蒲燒鰻魚飯
辛味拉麵
湯底使用高湯和秘製辛辣香料調味製成,味道微辣鹹香,但口感過於稀薄。麵底選用蛋黃直麵,其麵質柔韌幼滑,爽口彈牙,唯獨可惜湯底不夠黏度令麵條掛不上湯。配料方面豐富足料,分別有菇菌、雞肉、叉燒、溏心蛋,菇菌脆爽清香,滑嫩鮮美。雞肉和叉燒外型大塊薄身,軟嫩鮮香,富有肉味。溏心蛋稠密緻滑,蛋味濃郁。
醬漬日本溏心蛋
溏心蛋分量是完整一隻,師傅將其對半切開以方便顧客食用。其色澤金黃,製作時間恰到好處,口感綿稠軟滑,蛋味濃郁鮮香,內餡蛋黃呈流心狀態,入口時蛋漿溢滿口腔。
蒲燒活鰻魚串
鰻魚串厚實肥美,表面燒至帶有油分光澤,外層微焦酥脆,鹹香惹味,火喉十足,內層肉質柔滑細嫩,魚味濃郁,拚搭來回掃上好幾次的燒汁更是入味醇香。

總結而言,餐廳裝潢富有日本風味,猶如親身置於其中,整體環境舒適衛生,食材方面足料新鮮,唯獨是次湯底製作有輕微缺欠,但其餘菜式均高質出色,是仍會再三光顧的拉麵店。
愛吃拉麵的我們,決定生日也吃拉麵!過一個日式的生日!金鶴拉麵之前有朋友推介過,已經食過,所以非常有信心,一於點外賣給家人一個驚喜。外賣自取有折扣,另外購買的時候是下午,雖然晚餐禁止堂食,但是下午二時多的平日竟然有不少顧客排隊堂食,再次證明餐廳真的有一定質素吧!黑蒜醬油拉麵$98金鶴雞白湯拉麵$98選擇了比較招牌的兩款拉麵,黑蒜醬油拉麵比較鹹香味道濃郁,在家中比較難做到這種口味,味道較為特別。雞白湯是我的最愛,一般很少餐廳有雞湯底,比較多是豚口味,味道香濃,用上非常豐富的材料炮製而成,原本已經鍾意食雞嘅朋友不要錯過啦。兩個拉麵裏面均包括兩片豚肉及多片慢煮雞胸,口感非常特別,比較喜歡這間店的雞胸。咖哩炸雞肉飯$78原來這間拉麵店有咖喱飯,一於試一試新野,估唔到個咖喱味道唔辣,但係好香!炸雞肉方面都非常不錯,裏面嘅雞肉質感保持嫩滑,如果屋企人又想食麵又想食飯,這家應該算是不二之選吧。

黑蒜醬油拉麵$98
金鶴雞白湯拉麵$98

咖哩炸雞肉飯$78
TakeAway
無須多講,一試便知。差唔緊要,唔好扮到成間米芝蓮咁。全部微波爐質素,唔係食唔到,只不過你請人寫到天花亂墜,唔辛苦咩?差唔緊要,但請真誠d,尊重返人,唔好侮辱客人智商。所謂濃湯,明顯加生粉溝,你個雞湯煮到成個卡邦尼咁,可否有返小小常識,當香港人傻??面質,同日本拉麵相差太遠...超市味千貨...餃子唔講,速凍唔知幾耐,微波爐翻熱,阿媽百佳自己叮好過。明太子雞翼乾到有渣...其實唔係個食物質素問題,果腹飽肚無咩問題,但一睇d comments即刻火滾。講大話,人生會有報應。

差唔緊要,但請真誠d,尊重返人,唔好侮辱客人智商。

所謂濃湯,明顯加生粉溝,你

餃子唔講,速凍唔知幾耐,微波爐翻熱,阿媽百佳自己叮好過。

明太子雞翼乾到有渣...

講大話,人生會有報應。
2021-01-14 56 views
自己都幾鍾意食鰻魚,嗰種鮮味係獨有甚麼三河屋、名代宇奈都試過,都好似食唔到最鮮味最正嘅鰻魚飯,當然呢兩間都OK的,今日去位於佐敦嘅金鶴拉麵,試下佢地嘅鰻魚飯12點左右,時間尚早,客人不多,我坐吧枱位,可以睇下廚師做乜廚房第一個感覺好整齊、企理,唔會好亂嘅感覺,有陣陣材料香味飄出,個人好有食慾先唔駛睇Menu,即刻叫鰻魚飯,我都唔知幾錢鰻魚喺雪櫃攞出黎,用保鮮紙包住,咁你又唔會期望佢生劏條鱔,跟住起肉嘅鰻魚係由生燒到熟,要等15分鐘左右,趕時間千祈唔好叫,我呢種閒人就冇所謂終於有得食,有碗湯同小食$238鰻魚係熱辣辣,有少少焦香,我都嫌佢唔夠肥美,鮮味有,唔會有啲骨阻礙你咀嚼,你知啦,鰻魚啲骨有啲都唔係幾軟飯都煲得好,唔會爛,粒粒分明食到大半佢會問你駛唔駛加飯,可以添,但我夠飽鍾意鰻魚飯其中一個原因係,夾埋魚同飯一齊食,原來個化學作用係加倍食完,埋單$238,暫時我食過最貴鰻魚飯,你叫我俾我會俾80分,嗰20分係我仲未知最好嘅鰻魚飯其實係咪就係咁?定天外有天,邊度先有100分嘅鰻魚飯
自己都幾鍾意食鰻魚,嗰種鮮味係獨有

唔駛睇Menu,即刻叫鰻魚飯,我都唔知幾錢

終於有得食,有碗湯同小食$238

飯都煲得好,唔會爛,粒粒分明

食到大半佢會問你駛唔駛加飯,可以添,但我夠飽

2021-01-14
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2021-01-13 37 views
#金鶴拉麵 星期三的lunch time 仍然熱潮不減,我餐還是鐘情最classic 的雞白湯拉麵。炸牛蒡沒有原本的苦味,脆脆地。雞湯好濃郁,奶白色的,清香厚滑。雞肉很嫩滑,粉紅色,似BB的皮膚。$128 lunch time 包小食,炸雞三件原來好飽
#金鶴拉麵
2021-01-12 61 views
突然好想吃拉麵,便搜尋附近的拉麵店店家位置找到好一陣子,原來於廖孖記旁邊地鐵站C2出口直至看到公園人流頗多,堂食需要等位叫了一份一人餐 - $128不用收加一服務費黑蒜醬油拉麵散發著濃濃的黑蒜油香,以秘製方法混合鰹魚湯,入口香濃且甘醇,不會過鹹及油膩感大片日本黑豚腩肉,肉質肥瘦適中,火炙出陣陣油香兩片慢煮日本薩摩赤雞胸,肉厚鮮嫩,卻不乾柴拉麵滑身彈牙,軟硬度適中,頗掛湯唐揚炸雞鹹酥香脆的外皮,結合多汁肉嫩的雞肉
突然好想吃拉麵,便搜尋附近的拉麵店
店家位置找到好一陣子,原來於廖孖記旁邊
地鐵站C2出口直至看到公園
人流頗多,堂食需要等位
叫了一份一人餐 - $128
不用收加一服務費

黑蒜醬油拉麵
大片日本黑豚腩肉,肉質肥瘦適中,火炙出陣陣油香
兩片慢煮日本薩摩赤雞胸,肉厚鮮嫩,卻不乾柴
拉麵滑身彈牙,軟硬度適中,頗掛湯

唐揚炸雞
鹹酥香脆的外皮,結合多汁肉嫩的雞肉
2021-01-12
$128 (Lunch)
2021-01-11 2225 views
其實我真係好鍾意食拉麵,每次我都會飲晒個湯底㗎!所以我對湯底都好有要求!金鶴拉麵既白雞湯係我試過覺得超好味而又令我一直念念不忘嘅!今次見佢哋經OpenRice落單外賣自取8折優惠,梗係要買返屋企試吓啦!❤️原來呢度啲午市套餐好抵食,$128就有一款主食、一款小食再加一款飲品,落好單之後店員就開始幫我預備食物同埋包裝好。返屋企開外賣既時候發覺佢哋真係好專業又細心,啲拉麵配料全部都擺得好靚!最欣賞係拉麵嘅紫菜用保鮮紙分開包裝👍🏻拉麵加入湯底之後再放埋塊紫菜,神還原堂食既滋味😻今次嘅拉麵試咗黑蒜油湯同白雞湯黑蒜油嘅味道好香濃帶少少回甘,好惹味!而白雞湯就一如以往咁濃厚Creamy又有雞既鮮味!仔仔勁鍾意飲,我哋都爭住飲清光🤩今次慢慢品嚐佢哋每碗都有兩塊嘅慢煮雞胸,真係好滑、好彈牙、好多肉汁!❤️雞胸都可以煮到咁既水準,真係超級推薦必食😋叉燒大塊得嚟好淋滑唔會打渣,重點唔會好肥!再配埋隻日式糖心蛋...好滿足呀!小食方面我哋揀咗日式炸餃子同埋唐楊炸雞,兩款嘅味道都係不過不失既!另外再追加左一客日式咖喱炸雞飯,日本米煮嘅飯果然係特別香滑又軟熟,配埋濃郁嘅日式咖喱汁同埋熱辣辣嘅炸雞,火速清晒😋心思思又

拉麵加入湯底之後再放埋塊紫菜,神還原堂食既滋味😻

今次嘅拉麵試咗黑蒜油湯同白雞湯

黑蒜油嘅味道好香濃帶少少回甘,好惹味!

另外再追加左一客日式咖喱炸雞飯,日本米煮嘅飯果然係特別香滑又軟熟,配埋濃郁嘅日式咖喱汁同埋熱辣辣嘅炸雞,火速清晒😋心思思又下次想試埋慢煮日本雞胸飯!
2021-01-06
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Lunch
天氣凍冰冰總要食返碗熱辣辣嘅拉麵暖下胃!佐敦呢間金鶴拉麵可以用「隱世」黎形容,門面非常低調,難得唔洗排隊就試下啦😜•🍜金鶴·雞白湯拉麵(HKD 98)一上枱起初比炸牛旁嘅數量嚇親,實在太多啦!有點影響到配料嘅比例,但後尾浸淋落湯底一路食都幾滋味,奶白色嘅湯底係用左赤雞熬製6個鐘而成的,所以味道濃郁清甜,而且口感順滑。叉燒咬落好嫩滑,好Juicy!溏心蛋都幾好食,但食到中間就開始覺得有點膩,要飲返杯茶解解滯。
天氣凍冰冰總要食返碗熱辣辣嘅拉麵暖下胃!
佐敦呢間金鶴拉麵可以用「隱世」黎形容,
門面非常低調,
難得唔洗排隊就試下啦😜

金鶴·雞白湯

•🍜金鶴·雞白湯拉麵(HKD 98)

2021-01-10 41 views
窮遊香港-佐敦人氣雞白湯拉麵 冬天食返碗真係暖笠笠 呢間店近年麵開左好多間分店 土瓜灣天后中環北角佐敦都有分店 而且拉麵黎講佢唔算貴 openrice落單有8折 所以都幾鐘意呢間.⭐️金鶴雞白湯拉麵$98 8折$78賣相幾誇張 因為有塊炸牛蒡 好脆身😋白色既湯底勁重雞味 上台熱辣辣望落比一般拉麵多配料👍🏻慢煮日本薩摩赤雞胸 唔乾 口感特別雞胸做得好食有啲難度 比like👍🏻火炙叉燒 大塊 薄身 肥瘦適中👍🏻溏心蛋 塘心效果唔錯 但可再生多小小(可睇圖).⭐️蒲燒鰻魚串$68岩岩燒完出黎 仲流緊汁一面好脆身 肉口質好肥美 唔鬆散好好食🙈.防疫做得唔錯每台都有消毒洗手液 探熱‼️有驚喜嘅係枱面仲有牙線. #金鶴拉麵 (閩街) (佐敦)地址:佐敦閩街3號地舖.⭐️評分:味道:4.5/5環境:4/5服務:4/5抵食:4/5
⭐️金鶴雞白湯拉麵$98 8折$78
賣相幾誇張 因為有塊炸牛蒡 好脆身
😋白色既湯底勁重雞味 上台熱辣辣
望落比一般拉麵多配料
👍🏻慢煮日本薩摩赤雞胸 唔乾 口感特別
雞胸做得好食有啲難度 比like
👍🏻火炙叉燒 大塊 薄身 肥瘦適中
👍🏻溏心蛋 塘心效果唔錯 但可再生多小小(可睇圖)
⭐️蒲燒鰻魚串$68
岩岩燒完出黎 仲流緊汁
一面好脆身 肉口質好肥美 唔鬆散
好好食🙈
防疫做得唔錯
每台都有消毒洗手液 探熱
‼️有驚喜嘅係枱面仲有牙線
#金鶴拉麵 (閩街) (佐敦)
地址:佐敦閩街3號地舖
⭐️評分:
味道:4.5/5
環境:4/5
服務:4/5
抵食:4/5
忙碌的年底,一直想找個能同時滿足吃美食和放輕鬆談天的好地方,不過因為晚上堂食禁令,只能外賣金鶴拉麵回家吃,現在外賣自取還有八五折,其實頗優惠。弟弟覺得只要美食伴家人,在溫馨的家度過寒夜,美好的晚上莫過於此。燒黑豚肉串選用用日本黑豚肉,以醬料醃漬,經過炭烤下,多餘的油脂逼出逼出來,造就美味可口,外脆內彈的黑豚肉串。當咬下去的時候,黑豚肉甜味鎖在肉中,讓人越吃越涮嘴。日式唐揚炸雞挺道地的,酥脆且帶香氣,裡頭的雞肉鮮嫩多汁,我迫不及待一口咬下,香氣隨熱度衝進嘴裡,炸雞個頭挺大,因稍有調味所以單吃很夠味,偏好重口味的還可沾點岩鹽吃,另有一番滋味。打開黑蒜醬油拉麵湯頭,弟弟說黑蒜醬油湯果真名不虛傳,黑得透徹。這湯使用金鶴拉麵特製的黑蒜醬料調配,蒜味香濃,同時品嚐到鰹魚的鮮甜,可以說是拉麵的靈魂,層次多元化。黑蒜醬油拉麵麵量蠻足夠,麵條雖然是幼麵,但口感挺不賴,頗有彈性。看到金鶴雞白湯沾麵會很難抗拒,沾麵配有低溫慢煮日本赤雞,火炙日本黑豚叉燒及日本溏心蛋,低溫慢煮日本赤雞軟嫩無比,配合少量胡椒襯托出雞肉本身的甜味,是吃完會想念的味道。火炙日本黑豚叉燒咀嚼起來不需太費力,肉質嫩嫩的,咬一下即散開,還

火炙日本黑豚叉燒咀嚼起來不需太費力,肉質嫩嫩的,咬一下即散開,還帶有些許火炙香烤味。日本溏心蛋由剖面可以看到,不僅蛋黃呈現半熟狀態,中間的蛋白亦是,果不其然,溏心蛋入口即化,香甜味美。

雞白湯十分細緻,湯底以赤雞大火熬製多時,故湯頭濃郁極致,卻不膩口。當沾麵融合白雞湯汁,再碰上雙唇,完全感受到赤雞的奔放濃醇,而且沾麵久泡在雞白湯也不會軟掉,粗麵甚具彈力,與沾湯蠻相配,超有水準。

2020-12-23 39 views
聽上司講係佐敦有間拉麵店係以白雞湯底做拉麵,叉燒係用雞胸制作,所以決定今次去食哩間。揾到店既時候見到外面既裝修睇落好似好高檔既居酒屋,最初有少少唔敢入去呢。😂店內既燈光比較暗,店員同我量完體温後,我就坐係吧檯。吧檯係黑色石材既枱,高櫈係好舒服既梳化凳,餐牌係好靚既釘裝精緻既餐牌,除左有拉麵同小食汽水茶之外,仲有串燒同啤酒清酒,夜晚唔通真係居酒屋?🤔我叫左極濃。雞白湯拉麵,個拉麵上面既炸牛蒡係我想叫既原因😋因為係極濃湯,我飲湯個陣係好似飲緊魚羹,好濃稠!雖然唔會太鹹,不過可能太濃稠,唔係好飲到雞湯味同埋唔夠鹹香。麵係使用中太麵,麵身好滑,夠彈牙。炸牛蒡係成條打橫切成薄片油炸,再用長筷子掛起定形,並唔係炸到好乾脆既程度食落好夠口感好香牛蒡味唔會有油益味。雞肉叉燒係成碗麵我鐘意既😋😋佢係用雞胸肉制成,食落 juicy唔會乾,而且有雞肉味得黎唔會腥👍👍除左有雞叉燒,仲有一塊豬肉叉燒,係梅頭肉制成既,雖然薄但好大一塊,食落好趙口,唔會太肥而且唔乾身。其他配菜竹筍,木茸,京蔥, 裝飾用紅辣椒絲,仲有半只糖心蛋,食左一半就好飽啦。入店後店員會向客人提供熱麥茶,麥茶既味道我覺得比較淡。🤔店員見到我飲剩

店內既燈光比較暗,
店員同我量完體温後,我就坐係吧檯。
吧檯係黑色石材既枱,高櫈係好舒服既梳化凳,
夜晚唔通真係居酒屋?🤔

我叫左極濃。雞白湯拉麵,
個拉麵上面既炸牛蒡係我想叫既原因😋

因為係極濃湯,
我飲湯個陣係好似飲緊魚羹,
好濃稠!雖然唔會太鹹,
不過可能太濃稠,
唔係好飲到雞湯味同埋唔夠鹹香。
麵係使用中太麵,麵身好滑,夠彈牙。
炸牛蒡係成條打橫切成薄片油炸,
再用長筷子掛起定形,並唔係炸到好乾脆既程度
食落好夠口感好香牛蒡味唔會有油益味。

雞肉叉燒係成碗麵我鐘意既😋😋
佢係用雞胸肉制成,食落 juicy唔會乾,
而且有雞肉味得黎唔會腥👍👍
除左有雞叉燒,仲有一塊豬肉叉燒,
係梅頭肉制成既,雖然薄但好大一塊,
食落好趙口,唔會太肥而且唔乾身。
其他配菜竹筍,木茸,京蔥, 裝飾用紅辣椒絲,
仲有半只糖心蛋,食左一半就好飽啦。

入店後店員會向客人提供熱麥茶,
麥茶既味道我覺得比較淡。🤔
店員見到我飲剩少少茶會主動幫我加茶,
而且會同客人有少少談話交流互動感覺唔錯,
服務非常好👍

而且冇諗過係睇落咁高檔既店會聽到近年大熱既動漫歌,有少少親切感🥰🥰

價錢方面,大約係88蚊至138蚊左右,
比起我之前食過既拉麵會貴少少。
下次可能試下夜晚黎試下其他拉麵啦。😊
2020-12-21 1506 views
晚上下班凍冰冰好想食一碗熱騰騰的拉麵!身在佐敦即時想起「金鶴拉麵」,去賣外賣回家跟蝦子餅一邊吃拉麵、一邊看電視在家抗疫都必定很不錯!金鶴新推出了《北海道嘅龍蝦湯拉麵 $138》,但今晚我還是想吃《雞白湯拉麵 $98》,所以點了一客,另再點《辛辣拉麵 $88》、《蒲燒活鰻魚串 $68》和《唐揚炸雞(三件)$38》。已經聞到香噴噴,急不及特衝回家快點品嘗。**外賣拉麵要回家自己再煮熟麵餅,所以可以自行調教軟硬程度**《雞白湯拉麵 $98》白湯是拉麵湯底當中成本最高的,因為材料處理過程繁複,容易損壞的材料,所以很少人願意做這款湯底。白雞湯底味道不會像一般拉麵湯底那麼咸,不油膩亦不令人口渴,連拉麵都好吃。 慢煮日本薩摩赤雞胸肉很軟嫩;而日本黑豚叉燒經炙燒後黑豚味出;日本溏心蛋半熟好吃,有濃濃的蛋甜香。《辛辣拉麵 $88》辛味拉麵湯底使用特製辛辣香料、芝麻和雞湯煮成,微辣辛香很暖胃;蘆筍翠綠鮮嫩,野菇亦鮮甜。再配以細彈的麵條,掛湯好吃。《蒲燒活鰻魚串 $68》(即燒需時)餐廳嚴選每條約兩公斤的頂級鰻魚,在店內劏及生燒,即叫即燒,像鋸扒般的厚肉,燒得外脆內軟。《唐揚炸雞(三件)$38》炸雞外皮香脆

晚上下班凍冰冰好想食一碗熱騰騰的拉麵!

已經聞到香噴噴,急不及特衝回家快點品嘗。

《雞白湯拉麵 $98》

《辛辣拉麵 $88》

再配以細彈的麵條,掛湯好吃。

《蒲燒活鰻魚串 $68》(即燒需時)

《唐揚炸雞(三件)$38》
炸雞外皮香脆內汁潤嫩滑,蘸上檸檬鹽,更吸引。

2020-12-18
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2020-12-19 46 views
好味道雞白湯拉麵😋🍜 金鶴雞白湯拉麵 $98炸到金黃色嘅牛蒡非常吸睛 脆卜卜 正呀!材料非常豐富 有流心蛋、木耳絲、慢煮雞胸、日式叉燒☺️先講講湯底 奶白色嘅湯底 用雞骨敖六個鐘 入口清甜又唔肥膩 忍唔住飲左好多🙈流心蛋夠唒流心 好味道 慢煮雞胸 超級嫩滑 仲好juicy 難得一遇嘅好雞胸😍 日式叉燒中規中矩 相對普通😛麵條較幼 也能掛湯的✨.🍜 北海道極濃蟹湯拉麵 $138一絲絲蟹肉 蟹湯味道濃郁喜歡食蟹嘅可以試試喔.▫️ 蒲燒活鰻魚串 $68睇住師傅燒 忍唔住嗌左串鰻魚好厚身 肉質淋淋地入哂味 好味道💓.🍵 抹茶軟凍 呢個軟凍係送嘅口感煙韌 滿滿抹茶味.🍽 金鶴拉麵 🔎 佐敦閩街3號地舖
好味道雞白湯拉麵😋

🍜 金鶴雞白湯拉麵 $98
炸到金黃色嘅牛蒡非常吸睛 脆卜卜 正呀!
材料非常豐富 有流心蛋、木耳絲、慢煮雞胸、日式叉燒☺️
流心蛋夠唒流心 好味道

口感煙韌 滿滿抹茶味
🍽 金鶴拉麵
🔎 佐敦閩街3號地舖
2020-12-17 37 views
係佐敦放學,原本想話落上海街買D兩餸飯歸家,但食咗幾日兩餸,有D悶,醒起金鶴係旁邊,於是轉場買外賣拉麵.註:執筆之時仍然未解封,6點後禁止餐廳堂食,真無奈....  0_0:打開個餐牌,限時推出嘅極濃蟹湯拉麵仍然存在,點咗一客.我對超濃嘅白雞濃底仍然念念不忘,無辦法唔點佢.有個奇怪習慣,總係覺得拉麵要配餃子,無咗佢唔夠完美,所以點咗一客餃子.最後點咗一份炸雞.叫外賣之前都有D擔心,怕佢用D普通膠袋包裝,怕倒瀉哂D湯,但金鶴好細心用紙袋包裝,好穩陣,外賣碗亦都印上自己餐廳名稱,攞到返屋企,一滴湯都無漏,乾乾淨淨!哩點抵讚要俾大大個 Like!打開個蓋,麵同湯係分開包裝,即刻試試蟹湯,一股鮮蟹味撲鼻,而蟹味濃郁,另外再試試更加濃郁嘅白雞湯,鮮雞味佈滿口腔,可以用誇張嚟形容,濃郁得太勁,但.... 雖然超濃郁,但味道啱啱好唔會話過咸.雖然係外賣, 而且經過長途跋涉, 拉麵係外賣碗內都砌得好精緻, 証明金鶴處理外賣都頗細心.拉麵彈牙,而最難忘係雞肉,入口超軟滑完全食唔出係雞肉.分分鐘.... 果件唔係雞肉添!餃子皮唔太厚,重有點脆口,炸雞入味而且 juicy, 滿意.望埋去以為碗拉麵份量唔多,

打開個餐牌,限時推出嘅極濃蟹湯拉麵仍然存在,點咗一客.

我對超濃嘅白雞濃底仍然念念不忘,無辦法唔點佢.

最後點咗一份炸雞.

拉麵彈牙,而最難忘係雞肉,入口超軟滑完全食唔出係雞肉.

分分鐘.... 果件唔係雞肉添!

望埋去以為碗拉麵份量唔多,點知食完滿腹!

食完食淨嘅湯底,想飲都飲唔到,肚脹!唯有放入雪櫃留翻第二日用.

疫情期間,好多好好嘅餐廳都頂唔住消失,所以見到金鶴燈火通明感覺實在太好,而且味道無變,仍然噤濃郁!

呀! 忘記咗影佢地好禪嘅靚靚廁所!
  • 雞白湯拉麵
  • 北海道極濃蟹湯拉麵