2024-06-08
朋友喺奧海城附近返工,於是放工就搵佢食吓飯,見吓面😊我哋喺奧海城留意到一間日式天丼料理門面不錯,睇餐牌都幾吸引於是就試吓,原來呢間餐廳係日本嘅過江龍餐廳,喺日本被評選為No.1天丼品牌👍🏻我地有啲口渴,坐低想沖茶嘅時候先知店家免費提供黑豆茶任飲,黑豆茶清香撲鼻,而且對身體好多益處,我哋當然飲多幾杯👍🏻半之助沙律:沙律嘅配料好豐富,除咗沙律菜仲有紫蘿蔔、海葡萄同埋蕃茄仔,沙律菜新鮮爽脆,天婦羅蝦好大隻,而且炸得好鬆脆👍🏻車海老壽司卷:壽司以反卷嘅形式,壽司卷外面有一層博博嘅天婦羅脆粉,餡料有長長嘅天婦羅大蝦,大蝦好鮮甜,而且外脆內軟,配埋蛋絲、青瓜絲同埋美奶滋醬一齊食好正😊燒鹽麴鮭魚配牡蠣迷你天婦羅:前菜小食係醬油茄子,茄子充滿醬油香味而且上面仲鋪滿木魚碎👍🏻麵豉湯鹹味適中,充滿麵豉嘅香味,配埋豆腐海帶一齊飲好正👍🏻燒鮭魚唔會太鹹,而且肥美鮮甜有肉汁,天婦羅嘅質素都好高,有豆角、南瓜、紫菜、茶樹菇、牡蠣天婦羅,蔬菜天婦羅仲保留到蔬菜原本嘅肉汁、牡蠣天婦羅好正、外香脆內裏鮮甜多汁👍🏻同店員傾偈得知傳統做法的天婦羅會炸起後然後再均勻淋上天丼醬汁,目的是要每件天婦羅都能沾上醬汁。所以天丼的天婦
半之助沙律:
車海老壽司卷:
燒鹽麴鮭魚配牡蠣迷你天婦羅:
前菜小食係醬油茄子,茄子充滿醬油香味而且上面仲鋪滿木魚碎👍🏻麵豉湯鹹味適中,充滿麵豉嘅香味,配埋豆腐海帶一齊飲好正👍🏻燒鮭魚唔會太鹹,而且肥美鮮甜有肉汁,天婦羅嘅質素都好高,有豆角、南瓜、紫菜、茶樹菇、牡蠣天婦羅,蔬菜天婦羅仲保留到蔬菜原本嘅肉汁、牡蠣天婦羅好正、外香脆內裏鮮甜多汁👍🏻同店員傾偈得知傳統做法的天婦羅會炸起後然後再均勻淋上天丼醬汁,目的是要每件天婦羅都能沾上醬汁。所以天丼的天婦羅並不似一般天婦羅脆口,而追求的是每件天婦羅都能適量沾有醬汁👍🏻而且店家採用日本特製高級胡麻油, 胡麻油製成的天婦羅芳香撲鼻及色澤會較深😊今次真係獲益良多👍🏻
半之助沙律:
車海老壽司卷: