Restaurant: Kani Kei
Terms & Details:
第一次寫食評,值得支持既餐廳應該表揚下。老實講,我係被mileage campaign所吸引,呢個套餐都剛剛係4月推出。Cathay x 蟹慶既北海道活毛蟹套餐,性價比確實幾高。原隻北海道活毛蟹可以慢慢品嘗,師傅亦好細心將蟹鉗、蟹爪、蟹身剪開一半,不用自己用鉸剪。整個套餐質素都好好,特別推介係松葉蟹肉濃湯素麵,個湯濃稠得黎又覺得好清新,有驚喜。香港餐飲業正經歷寒冬,大家有能力都多啲支持本地餐廳,細心發現總有好選擇。
第一次寫食評,值得支持既餐廳應該表揚下。

2024-04-01
$1500 (Dinner)
  • 蒸毛蟹
食蟹唔係去日本嘅專利啦🤤喺香港都可以食到超高質蟹宴🦀蟹慶聯乘國泰推出4月限定Special menu🍴/▫️蟹慶✖️4月限定國泰Special menu $2,080/2人▫️/✨櫻花蝦沙律配柚子醋汁✨沙律加上滿滿櫻花蝦乾🥗fresh得來又充滿口感,為整餐飯打頭陣💪🏻再配合柚子醋汁,酸酸甜甜打開味蕾🤤/✨前菜三點(焗田螺&慢煮紅酒鵝肝&鰻魚青瓜漬)✨前菜太豐富了吧😋焗田螺加上秘製海膽芝士醬,夠晒惹味👍🏻鵝肝味道香濃,口感超creamy入口即溶鰻魚青瓜漬,呢個配搭比較少食鰻魚夠晒厚肉,青瓜好清新🌱/✨刺身四點(松葉蟹腳&吞拿魚&吞拿魚腩&時令刺身✨四款刺身都係我中意食嘅今日嘅時令刺身係油甘魚😋四款刺身都好新鮮魚類油脂分布均勻,入口即溶👍🏻完條蟹腳上碟,一啖食晒好鮮甜🦀/✨磯煮鮑魚配日本生蠔✨原隻鮑魚切片,厚薄適中口感比一般食到嘅更軟腍,淡淡鹹香仲有我最愛嘅生蠔🦪/✨松葉蟹肉三文魚籽蒸蛋✨另一我最愛嘅日式料理,蒸蛋🥚蒸蛋熱辣辣超嫩滑加上松葉蟹肉、三文魚籽口感豐富又夠晒奢侈😍蛋入面仲有本菇同銀杏,口味夠晒日式👍🏻/✨北海道活毛蟹✨主角來啦‼️原隻清蒸北海道活毛蟹配秘製水雲醋毛蟹係新鮮由日本空運到港來
食蟹唔係去日本嘅專利啦🤤
喺香港都可以食到超高質蟹宴🦀
蟹慶聯乘國泰推出4月限定Special menu🍴
✨櫻花蝦沙律配柚子醋汁✨
沙律加上滿滿櫻花蝦乾🥗
fresh得來又充滿口感,為整餐飯打頭陣💪🏻
再配合柚子醋汁,酸酸甜甜打開味蕾🤤

✨前菜三點(焗田螺&慢煮紅酒鵝肝&鰻魚青瓜漬)✨
前菜太豐富了吧😋
焗田螺加上秘製海膽芝士醬,夠晒惹味👍🏻
鵝肝味道香濃,口感超creamy入口即溶
鰻魚青瓜漬,呢個配搭比較少食
鰻魚夠晒厚肉,青瓜好清新🌱

刺身四點(松葉蟹腳&吞拿魚&吞拿魚腩&時令刺身
四款刺身都係我中意食嘅
今日嘅時令刺身係油甘魚😋
四款刺身都好新鮮
魚類油脂分布均勻,入口即溶👍🏻
完條蟹腳上碟,一啖食晒好鮮甜🦀

✨磯煮鮑魚配日本生蠔✨
原隻鮑魚切片,厚薄適中
口感比一般食到嘅更軟腍,淡淡鹹香
仲有我最愛嘅生蠔🦪

✨松葉蟹肉三文魚籽蒸蛋✨
另一我最愛嘅日式料理,蒸蛋🥚
蒸蛋熱辣辣超嫩滑
加上松葉蟹肉、三文魚籽
口感豐富又夠晒奢侈😍
蛋入面仲有本菇同銀杏,口味夠晒日式👍🏻

✨北海道活毛蟹✨
主角來啦‼️原隻清蒸北海道活毛蟹配秘製水雲醋
毛蟹係新鮮由日本空運到港
來到香港仲係游緊水架!🦀
即叫即蒸梗係夠晒新鮮😍
隻隻蟹都充滿蟹膏,超濃郁惹味👍🏻
廚師好細心,將每隻蟹腳嘅殼打直剪開一半
客人一搣就食得🥰
蟹肉鮮甜,就咁食又得,配蟹膏/水雲醋食又得
我就最中意配蟹膏食,一啖食晒兩種口味嘅蟹😋

✨龍蝦尾野菜天婦羅✨
天婦羅有齊秋葵,南瓜,番薯,四季豆,蘆筍
仲有奢侈龍蝦肉🦞
每款都新鮮炸起熱辣辣🔥
我第一次食龍蝦天婦羅🍤
好有驚喜,肉質彈牙超好食!

—鹿兒島A5薄燒露筍和牛卷—
另一款好難忘好中意嘅味道🥰
採用鹿兒島A5和牛製作燒物🐮
千祈唔好以為會太熟同好乾❌
外層燒熟,但內層其實仲係粉嫩
食落油脂同甘香牛味喺口腔內爆發!

—松葉蟹肉釜飯/松葉蟹肉濃湯素麵—
到主食嘅最後仲可以揀飯/麵🦀
就算男仔來食夠晒飽肚呀😋
松葉蟹肉釜飯上枱時會用火燒住🔥
飯吸收晒蟹嘅鮮甜味
素麵湯底係採用自家製蟹黃醬,超濃郁
兩款主食就算好飽都依然覺得好好食👍🏻

—鯛魚白湯—
魚湯最期待係佢嘅奶白色🐟
飲落啖啖充滿魚嘅鮮味
湯內仲有豆腐等等配料
清淡一下味蕾👍🏻

抹茶紅豆奶凍配黑糖蕨餅
奶凍濃濃抹茶味,幼滑質地
配上口感Q彈嘅黑糖蕨餅
為整餐蟹宴畫上完美句號❤️

2024-04-02 24 views
這間位於銅鑼灣的【蟹慶】,主打日本蟹食,用盡了整隻蟹的每一個部位做成料理,整餐只能用『鮮』來形容。松葉蟹肉三文魚籽沙律沙律新鮮爽脆,蟹肉及三文魚子鮮甜。蟹肉多士配紅酒鵝肝香脆的多士配上鮮味十足的蟹肉蟹膏,再加上甘香十足的鵝肝。季節刺身三點拖羅肥美甘香,火炙過的金目鯛油脂不多,但魚肉味濃郁,帶子鮮甜無渣。黑魚子海膽蟹肉蒸蛋滿口又鮮又嫩滑,海膽、蟹肉及黑魚子的鮮味入口澎湃,蒸蛋剛好十分嫩滑。日本時令活蟹毛蟹上枱時已剪開蟹腳,方便客人食用,配上水雲醋,蟹膏鮮甜無比,蟹肉一梳梳且雪白,食完滿口鮮香。浜燒鱈場蟹蟹肉保持肉汁鮮味,而且有淡淡焦香。松葉蟹甲羅燒甲羅燒簡直是把整餐的蟹鮮味放大至極致,配上香脆米通,滿口鮮蟹膏甜香。松葉蟹釜飯釜飯拌入三文魚子、黑松露、蟹肉及葱,味道清香。鯛魚白湯鯛魚湯呈奶白色,魚鮮味十足。紅豆綠茶布甸配蕨餅綠茶味濃郁且不會太甜,為完美一餐作結。
松葉蟹肉三文魚籽沙律
沙律新鮮爽脆,蟹肉及三文魚子鮮甜。
蟹肉多士配紅酒鵝肝
香脆的多士配上鮮味十足的蟹肉蟹膏,再加上甘香十足的鵝肝。
季節刺身三點
日本時令活蟹
浜燒鱈場蟹
蟹肉保持肉汁鮮味,而且有淡淡焦香。
松葉蟹釜飯
釜飯拌入三文魚子、黑松露、蟹肉及葱,味道清香。
鯛魚白湯
鯛魚湯呈奶白色,魚鮮味十足。
紅豆綠茶布甸配蕨餅
綠茶味濃郁且不會太甜,為完美一餐作結。
2024-03-27 46 views
太太喜歡食蟹,週年紀念找了一間專食蟹的餐廳。由於選擇太多,所以最後直接叫了其中一個二人餐,由前菜到甜品共有700樣東西,而且有得選擇(例如食飯還是粥,熱蟹或是凍蟹)。蟹類都非常高分,味道不錯,雖然價格不便宜,CP值不算太高,但總算是很多選擇的餐廳其中一間。如果想食很多蟹的話就應該要來,我們也應該會再幫襯。值得一提,如果想吃其他東西,例如魚生就不要在這裏吃了。無論是套餐包的刺身還是我們後來額外叫的魚生,其實質素也不算太差,但跟他們的蟹比較就有點遜色而且價錢偏貴,吃魚生的話就到一般的居酒屋壽司店吃好了。不過甜品非常好吃!蕨餅、綠茶布丁等都非常精緻。

蟹粥
  • 燒鱈場蟹腳
  • 浜燒鱈場蟹腳
  • 鱈場蟹腳浜燒
2024-03-23 30 views
今日來到全港數一數二的食蟹宴專門店蟹慶 地點位於銅鑼灣中心地帶朋友食過都贊不絕口 這裏每度菜式都非常精緻 而且一次過可以品嚐不同種類蟹的菜式今次兩個人叫咗套餐 PREMIUM SET COURSE 食物非常豐富松葉蟹肉三文魚籽沙律 食蟹之專門店 基本上每道菜式都用上蟹來作材料 前菜沙律也不例外去了殼的松葉蟹肉配上三文魚子沙律菜也特別新鮮 整體口味好夾 也很開胃🤩🤩季節刺身3點 深海池魚 帆立貝 拖羅刺身非常新鮮 全部厚切 口感非常好帆立貝粒粒圓大飽滿 鮮味濃郁 拖羅油脂細膩豐富 入口即融化蟹肉多士 & 紅酒鵝肝 烤得脆脆的多士 配上一絲絲蟹膏蟹肉和魚子 味道的確出色鵝肝是冷盤 有非常好的口感 味道濃郁黑魚子海膽蟹肉蒸蛋日本時令活蟹 毛蟹這個是清蒸毛蟹 毛蟹大隻 剛從餐廳魚池撈上來所以非常新鮮 蟹蓋內的肉已經全部起出連同蟹膏 啖啖肉香濃非常蟹身和腳的殼已經全部打開了 食用時非常方便 可以 配搭少許小水雲蟹醋 輕輕提鮮松葉蟹甲羅燒 這是全隻蟹蟹膏的精華 上面還有一個小蟹鉗浜燒鳕場蟹這道蔡師傅處理得非常好蟹肉 保持鮮甜多汁表面有浜燒的香味 可以食得出是用上高級食材松葉蟹雜炊 粥底滿滿蟹味很鮮
今日來到全港數一數二的食蟹宴專門店

啖啖鮮味
甜品 宇治抹茶奶凍 配黑糖蕨餅
甜品也處理得非常出
2024-03-23 18 views
去唔到日本食蟹,唯有響香港搵間日本餐廳食新鮮活蟹頂住先。銅鑼灣蟹慶推出一個特選會席套餐二人前,當中包括:松葉蟹肉三文魚籽沙律、蟹肉多士、季節刺身3點、黑魚子海膽蟹肉蒸蛋、日本時令活蟹、松葉蟹甲羅燒、浜燒鱈場蟹、松葉蟹釜飯、湯、甜品。餐廳位於銅鑼灣最旺嘅地段,交通超方便,裝修就係日式居酒屋風格,卡位坐得好舒服,又添加了一份隱私感。松葉蟹肉三文魚籽沙律松葉蟹肉好鮮甜,同三文魚籽一齊混合,口感豐富。沙律酸甜適中,帶出松葉蟹肉嘅鮮味,呢個前菜好清新,好開胃。蟹肉多士好酥脆,鋪滿蟹肉同蟹籽,蟹肉嘅鮮甜juicy同多士嘅酥脆口感結合得好好,每一啖嘅口感都好豐富。黑魚子海膽蟹肉蒸蛋非常滑嫩,黑魚子同海膽帶出一種濃郁嘅海洋嘅鮮味。蟹肉嘅鮮味同蒸蛋嘅滑入口嘅口感配得好好,令平凡的蒸蛋變得不平凡。日本時令活蟹係毛蟹活蟹用蒸嘅方法去煮,保留左蟹嘅鮮味。蟹膏好多,裝滿晒整個蟹殼,比蟹肉更加鮮甜,非常邪惡。蟹殼已經預先剪開,用工具好簡單就可以挖到蟹肉,非常貼心。蟹肉真係非常新鮮,肉質結實,食得出係活蟹,完全係置身日本嘅感覺。松葉蟹甲羅燒賣相好吸引,燒過嘅蟹膏甜味更加濃郁,咸香嘅味道配埋脆脆嘅米餅,味道好豐富。浜
去唔到日本食蟹,唯有響香港搵間日本餐廳食新鮮活蟹頂住先。
日本時令活蟹係毛蟹
浜燒鱈場蟹肉
燒烤得啱啱好,保留住鱈場蟹嘅原汁原味,帶出濃郁嘅海鮮香氣。點埋特製蟹醋,鮮味又提升去另一個層次。
松葉蟹釜飯熱辣辣,蟹鉗同黑松靈混入飯裡面,吸收晒蟹肉嘅鮮味,黑松露獨特嘅味道,好match,好滿足.
2024-03-22 43 views
其實已經唔係第一次食,女朋友話突然好想去日本食蟹道樂,既然未去到日本,就係香港食住先啦,又加埋老婆3月生日,就好好食返餐好既同埋順便慰勞自己努力工作既成果,當去左日本。位於銅鑼灣SOGO附近,一出地鐵站就到,唔揸車既人都好方便可以去到,落咗條樓梯,再推開道門,餐廳已經充滿海鮮嘅鮮味。我哋今日個餐幾乎有10道菜。首先第一道係蟹沙律,特別位係佢唔係蟹柳,係用返本身食既蟹小部分整成,清新嘅感覺。跟住就係食特色刺身,分別係拖羅,深海魚,赤貝,同埋赤蝦。刺身係上盛款,拖羅恰到好處,赤貝亦都非常之先甜,不過純粹當一個開胃菜咁食。上戲肉lu,今次揀咗鱈場蟹,所以就蒸左個鱈場蟹鉗俾我哋,鱈場蟹啖啖肉,肉質鮮嫩,亦都非常之飽滿,食完啲蟹肉已經飽咗一半,跟住就嚟咗個蟹肉海膽魚子蒸蛋,嘩,口感非常豐富蛋又滑,十分足料。跟住就係shabu shabu,都係蟹肉,同埋一啲雜菜,因為已經真係食得太多蟹肉,真係要食返啲蔬菜類,個湯底先係重點,吸收晒蟹肉嘅精華,真係連湯都飲埋,跟住嚟咗條喜之次,佢其實係一條魚,師傅話呢個烹調唔係用油炸,竟然係燒出嚟,肉質非常之滑,當你以為你餐飯就咁完,佢最後亦都會俾埋個飯你,但因為上一次我地係揀左炒飯,所以今次揀蟹粥食下暖暖身,黎到我好鐘意食既一道,就係滿滿嘅蟹膏配埋餅乾仔,真係不不不不得了。

2024-03-19 39 views
今晚來到銅鑼灣食好西,試試這間專門食蟹的餐廳,慰勞一下最近辛苦工作的自己。點了招牌的二人會席套餐。頭盤有三文魚子蟹肉沙律配蒜頭漬螺肉,三文魚子大大粒,新鮮嘅沙律菜,配上酸酸嘅沙律醋,為今日嘅大餐展開序幕。季節刺身三點有肥美嘅拖羅,油脂均勻,齒頰留香,大大粒嘅帆立貝,仲有深海池魚,肉質爽口彈牙。接下來的是蟹肉多士配忌廉芝士,熱辣辣嘅多士上面塗上蟹膏,加上蟹肉同埋蟹籽,令人忍唔住一啖接一啖,加上忌廉芝士,口感截然不同,十分驚喜。海膽黑魚子蟹肉蒸蛋,蟹肉蒸蛋既香又滑,配上濃濃嘅海膽同黑魚子,層次鮮明,不消一刻已經被我消化。今日嘅時令活蟹係毛蟹,大大隻夠霸氣,服務員把蟹端過來的時刻令人歷歷在目,師傅已經剪開腳,立即起動,毛蟹肉質鮮嫩,無論係點蟹膏,配水雲醋,甚或不加任何調味,都是無比可口,跟在日本海鮮市場食蟹的感覺沒有兩樣。甲羅燒用上新鮮嘅蟹膏,蟹籽,還有蟹鉗,想不到的是店家竟然配上米通,把甲羅燒塗在米通上真係脆得過分,一口接一口,可惜米通只有一塊呢。燒雪場蟹腳,鮮嫩嘅蟹腳經過炭火微燒,傳來陣陣香味,肉質彈牙,請問可以要多幾隻嗎?鯛魚白湯,奶味濃郁,甘甜可口,配上新鮮嘅野菌實在令人驚喜。松葉蟹
點了招牌的二人會席套餐。
鯛魚白湯,奶味濃郁,甘甜可口,配上新鮮嘅野菌實在令人驚喜。
松葉蟹雜炊,金黃色的雜炊上面是大大隻嘅松葉蟹腳同蟹鉗,令人流口水,雜炊裏竟然是蟹肉,蟹籽,野菌,香甜既雜吹彷彿就像冬天的暖流一樣,溫暖我的肚皮。
甜品是紅豆綠茶布甸配黑糖蕨餅,布甸帶有濃郁嘅綠茶味,上面有甜甜嘅紅豆,為今餐畫上完美嘅句號。
雖然價格稍貴,但是食得很滿足,尤其是懶人的我,全程拆肉很方便,算是不費吹灰之力,真是大滿足的一餐!
Lunch
2024-03-16 20 views
一直都好鍾意食蟹,朋友介紹食銅鑼灣蟹慶,真係非常唔錯。行樓梯落去一路都係蟹裝飾,仲有隻大蟹掛在天花板上,好有氣勢,入到去水箱養住好多好蟹,設有好多卡位,仲提供蟹公仔打卡,裝修好有日本特色。特選會席套餐 💰HKD1988二人前包括:松葉蟹肉三文魚籽沙律、蟹肉多士季節刺身3點、黑魚子海膽蟹肉蒸蛋日本時令活蟹、松葉蟹甲羅燒浜燒鱈場蟹、松葉蟹釜飯湯、甜品店員態度超級好,好主動幫我哋換碟。松葉蟹肉三文魚籽沙律 用咗好多松葉蟹肉同三文魚籽,配牛蒡、螺肉,清爽開胃。蟹肉多士 拆咗嘅蟹肉同蟹籽鋪在多士上,配咗芝士粒粒,口感層次豐富。黑魚子海膽蟹肉蒸蛋 熱辣辣蛋滑,充滿鮮甜味,用咗黑魚子、海膽和蟹肉,非常矜貴。日本時令活蟹 今日嘅時令活蟹系毛蟹,好大隻毛蟹已經剪好,方便我哋食,先食勁豐富嘅蟹膏,啖啖滿足,蟹肉高質,蟹腳都拆到好多蟹肉出嚟,大大滿足!松葉蟹甲羅燒呢道菜系我最鐘意,佢配有兩塊米餅,葉蟹膏極鮮甜,加入松葉蟹肉同蔥花,用味噌調味,鮮味濃郁,勁好食。浜燒鱈場蟹腳 蟹腳已經剪好,方便我哋食,食落啖啖肉,肉質鮮甜。松葉蟹釜飯 釜飯熱辣辣上枱,仲配蟹鉗,賣相唔錯,店員幫我哋用黑松露、魚籽同蔥花撈飯,態度
一直都好鍾意食蟹,朋友介紹食銅鑼灣蟹慶,真係非常唔錯。
特選會席套餐 💰HKD1988二人前
包括:
松葉蟹肉三文魚籽沙律、蟹肉多士
季節刺身3點、黑魚子海膽蟹肉蒸蛋
日本時令活蟹、松葉蟹甲羅燒
浜燒鱈場蟹、松葉蟹釜飯
湯、甜品
店員態度超級好,好主動幫我哋換碟。
松葉蟹肉三文魚籽沙律
用咗好多松葉蟹肉同三文魚籽,配牛蒡、螺肉,清爽開胃。
蟹肉多士
拆咗嘅蟹肉同蟹籽鋪在多士上,配咗芝士粒粒,口感層次豐富。
黑魚子海膽蟹肉蒸蛋
熱辣辣蛋滑,充滿鮮甜味,用咗黑魚子、海膽和蟹肉,非常矜貴。
日本時令活蟹
浜燒鱈場蟹腳
蟹腳已經剪好,方便我哋食,食落啖啖肉,肉質鮮甜。
松葉蟹釜飯
釜飯熱辣辣上枱,仲配蟹鉗,賣相唔錯,店員幫我哋用黑松露、魚籽同蔥花撈飯,態度好nice
汁物
鯛魚湯,鯛魚肉質扎實,非常鮮甜。
甜品
甜品都好高質,系抹茶奶凍加一粒蕨餅,抹茶味好突出。
2024-03-14 15 views
今晚同朋友去食蟹宴🦀一入去見到蟹缸,d毛蟹好生猛。我同朋友揀選二人餐:松葉蟹三文魚子沙律🥗牛蒡漬芥辣八爪魚🐙三款都開胃醒神刺身三點🐟拖羅帆立貝深海池魚三款都係頂級新鮮,鮮味冇窮蟹肉多士🦀多士香脆,蟹肉鮮甜黑魚子海鮮蟹肉蒸蛋🦀🥚疍非常滑溜有疍香,配上海胆,黑魚子同蟹肉,味道層次分明,刺激味蕾日本時令活蟹🦀蒸毛蟹配水雲醋主角來了,師傅已經拆好蟹肉,只要輕輕的一撕,好容易就食到。毛蟹鮮甜無比,配上清清地的水雲醋,蟹肉鮮味更提升松葉蟹甲羅燒🦀濃味的蟹膏燒香,仲襯托一個蟹鉗,好滿足浜燒鱈場蟹🦀淡淡燒烤味,雪場蟹蟹腳啖啖肉,鮮甜松葉蟹釜飯🦀雖然好飽,但係呢個松葉蟹釜飯一定要食,蟹肉非常多加上黑松露,鮮上鮮魚湯,清甜🐟甜品,紅豆綠茶布甸蕨餅,布甸香滑,食埋個甜品完美的句號
今晚同朋友去食蟹宴🦀一入去見到蟹缸,d毛蟹好生猛。

我同朋友揀選二人餐:

刺身三點🐟
拖羅
帆立貝
深海池魚
三款都係頂級新鮮,鮮味冇窮

蟹肉多士🦀
多士香脆,蟹肉鮮甜

黑魚子海鮮蟹肉蒸蛋🦀🥚

日本時令活蟹🦀
蒸毛蟹配水雲醋

松葉蟹甲羅燒🦀
濃味的蟹膏燒香,仲襯托一個蟹鉗,好滿足

浜燒鱈場蟹🦀
淡淡燒烤味,雪場蟹蟹腳啖啖肉,鮮甜

松葉蟹釜飯🦀

魚湯,清甜🐟
甜品,紅豆綠茶布甸蕨餅,布甸香滑,食埋個甜品完美的句號
2024-03-14 17 views
日本來去兩次都匆匆,錯過了蟹道樂,所以為了彌補這遺憾,就索性來蟹慶食返一餐!點了最貴的$1988的特選會席套餐,一次過食蟹食個夠本。套餐包括了沙律、刺身、活蟹及甜品等,十分豐富!松葉蟹肉三文魚子沙律配了蒜頭漬和螺肉,黑醋汁夠開胃。季節刺身3點包括了,拖羅、帆立貝和深海池魚。拖羅油脂肥美,帆立貝鮮甜肉厚,池魚肉質夠爽身,三者都夠新鮮!蟹肉多士配忌廉芝士多士烤得焦脆,塗上了一層蟹膏醬,再鋪滿了絲絲蟹肉,灑上粒粒蟹子!少少一塊多士就有幾重口感,夾埋忌廉芝士一齊食,多了一份奶香,效果出奇地夾,好好食。海膽黑魚子蟹肉蒸蛋熱辣辣上枱,蛋蒸得水嫩,黑魚子帶咸香,絲絲蟹肉加上鮮甜的海膽,鮮味十足。原隻毛蟹上枱前師傅已經很貼心地剪開腳,所以開拆方便。毛蟹是食得出的新鮮。每一隻蟹腳都好肥美肉厚,一絲絲蟹肉彈牙又鮮甜,點少許水雲醋,更能提鮮。重點是中間澎湃的蟹膏,每一啖都是蟹的甘香,令人欲罷不能。邪惡又滋味。甲羅燒是我的最愛之一,滿蟹蓋的蟹膏加上卜卜脆的蟹子,甘香豐腴,帶點葱香,用香脆的米通蘸上蟹膏黎食,一件實在係絕對唔夠!燒雪場蟹腳上枱係冒住白煙,比手指更粗,橙紅色的殼包裹著雪白彈牙的蟹肉,無多餘的調味,

松葉蟹肉三文魚子沙律
配了蒜頭漬和螺肉,黑醋汁夠開胃。

季節刺身3點
蟹肉多士配忌廉芝士

海膽黑魚子蟹肉蒸蛋
原隻毛蟹

甲羅燒
燒雪場蟹腳
上枱係冒住白煙,比手指更粗,橙紅色的殼包裹著雪白彈牙的蟹肉,無多餘的調味,單純鹽燒,已經夠,每一條啖啖肉又鮮甜!

鯛魚白湯
奶白色的湯好夠熱,魚味濃,飲完暖胃又舒服。
松葉蟹雜炊
主角當然係松葉蟹腳,大大條橫臥在粥中間,夠搶鏡!粥底綿密細滑,食到粒粒磨菇,又有蛋絲、南瓜粒等,濃稠又鮮甜,一人大概可到2碗,食完飽足了。

甜品
紅豆綠茶布甸配黑糖蕨餅,布甸太出色,綠茶味濃郁,布甸質感幼滑,加上煙韌蕨餅,滿足了。
2024-03-11 30 views
日本之旅因公事泡湯 book定銅鑼灣 蟹慶 填補一下,香港可吃到空運到港嘅日本蟹😍😍地方很便利,地鐵站一出口就到 逸園中心,位於basement一進店都感到滿滿嘅日本🇯🇵氛圍魚缸養住滿滿空運到港日本時令蟹 🤩🤩點了PREMIUM SET COURSE🥣松葉蟹肉三文魚料沙律🥗蟹肉滿滿非常鮮甜一絲絲,沙律菜爽脆,加上蟹籽點綴,作為頭盤,由頭蟹到尾🤗🥣蟹肉多士 & 紅酒鵝肝脆卜卜、熱辣辣多士加上蟹膏蟹和飛魚子,味道香濃,口感豐富😝紅酒鵝肝口味不太濃,反而有酒清香🥣季節刺身3點深海池魚 ~肉質紮實、鮮甜、爽口 帆立貝 ~非常厚身,還有甜甜的味道 很新鮮!拖羅~完全沒有根,未去到入口即溶,卻非常鬆軟,魚油豐富🥣黑魚子海膽蟹肉蒸蛋黑魚子和滑捋捋嘅蒸蛋形成強烈對比,加上海膽濃郁嘅香氣,滲落蛋,全部食材一齊入口,美味😋🥣日本時令活蟹主角出場🤩🤩店員即撈即蒸蟹肉飽滿,超級鮮甜,蟹腳處理得非常細心,用筷子一夾即可入口,非常方便👍👍蟹膏鮮味濃郁,口腔都充斥着蟹嘅鮮味,蟹肉一疏疏,非常肥美、飽滿!食得出零捨不同🥰🥰🥣松葉蟹甲羅燒松葉蟹肉配上蟹膏加上脆卜卜米脆,一齊食口感非常好🥣浜燒鳕場蟹超級大隻😍😍蟹肉非常

魚缸養住滿滿空運到港日本時令蟹 🤩🤩

點了PREMIUM SET COURSE

🥣松葉蟹肉三文魚料沙律🥗

🥣蟹肉多士 & 紅酒鵝肝
脆卜卜、熱辣辣多士加上蟹膏蟹和飛魚子,味道香濃,口感豐富😝

紅酒鵝肝口味不太濃,反而有酒清香

🥣季節刺身3點

深海池魚 ~肉質紮實、鮮甜、爽口
帆立貝 ~非常厚身,還有甜甜的味道 很新鮮!
拖羅~完全沒有根,未去到入口即溶,卻非常鬆軟,魚油豐富

🥣黑魚子海膽蟹肉蒸蛋

🥣日本時令活蟹
主角出場🤩🤩店員即撈即蒸

🥣松葉蟹甲羅燒
松葉蟹肉配上蟹膏加上脆卜卜米脆,一齊食口感非常好

🥣浜燒鳕場蟹
超級大隻😍😍蟹肉非常飽滿,要分幾口先吃得完,鮮味當然不及活蟹,但大口大口蟹肉 ,另外一番風味!加上炭烤香味更突出😌😌

🥣松葉蟹雜炊
非常鮮甜,每一口蟹粥都吃到整隻蟹嘅精華 濃稠適中

🥣鯛魚湯 ~非常喜歡,熱辣辣魚湯非常鮮甜奶白奶白的

🥣甜品 🍮宇治抹茶奶凍 配黑糖蕨餅
別具特色嘅日本甜品全是日本嘅甜品代表,抹茶非常滑,抹茶和奶比例剛剛好,兩者不搶👍
黑糖蕨餅亦有驚喜 口感Q彈

由頭吃到落尾蟹之盛宴,將蟹發揮到淋漓盡致,喜歡吃蟹真係要品嚐一下😆😆
$1090 (Dinner)
2024-03-08 25 views
好久沒去日本了,很是想念鬆葉蟹。朋友帶我去了一家地道的吃蟹小館,滿足了我的口腹之慾!老闆推薦了這裡的二人前會席套餐,甚是豐富! ✨蟹肉三文魚籽沙律沙拉很精緻,綠葉菜也切得很仔細,配上蟹肉和大顆晶瑩剔透的魚子,擺放在花瓣形狀的小蝶中,一端上來,就讓我們感受到了這家餐廳的品質及其在線! ✨季節刺身池魚、帶子和拖羅的三拼刺身。我個人並不是很喜歡池魚,總覺得腥味很重。但吃過了這家的池魚,真的一點都不腥,還有一些些的回甘!帶子也是肉質緊緻,味道甜甜的。厚切拖羅更是新鮮,軟軟糯糯,是我吃過最好吃的拖羅了。✨蟹肉多士烤的脆脆的多士上鋪滿了蟹肉絲和魚子,配上奶油芝士,擺放在扇形的金色樹葉盤子裡。真的是視覺和味覺的盛宴,賞心悅目!✨黑魚子海膽蟹肉蒸蛋打開蒸蛋盅的蓋子,真的驚艷到我!黑魚子、海膽和蟹肉鋪在蒸蛋上,黑白黃的顏色搭配顯得每樣食材都是那麼的精緻和新鮮,使人頓時胃口大開!✨日本時令活蟹 一整隻鬆葉蟹,整整齊齊的擺放在盤中,裝滿蟹膏的蟹甲羅烤熟,吃蟹腳時可以沾餐廳特有的醬料,也可以將蟹膏放在蟹腳肉上一起吃,不同的搭配有著不同打感受,真的是人間美味!✨浜燒鱈場蟹蟹肉新鮮甜美,雪白嫩滑,燒的火候恰到好

✨蟹肉三文魚籽沙律

✨季節刺身

✨蟹肉多士

✨黑魚子海膽蟹肉蒸蛋

✨日本時令活蟹
一整隻鬆葉蟹,整整齊齊的擺放在盤中,

✨浜燒鱈場蟹
蟹肉新鮮甜美,雪白嫩滑,燒的火候恰到好處,搭配上酸酸的水雲醋,讓人欲罷不能!

✨鬆葉蟹甲羅燒
這道菜也是我的最愛之一,甜香肥美的蟹膏配上一隻蟹鉗,再加上蟹籽和蔥花,襯托在米餅上吃,真的會讓人流連忘返。

✨鬆葉蟹釜飯:
將黑鬆露放入翻炒後,分裝至小碗中,再搭配上三文魚籽和蟹腳肉,米飯粒粒分明和晶瑩剔透的魚子相互呼應,黑松露的顏色好像繁星隨意的鋪撒其中,綠色的蔥碎又為這碗飯增添了勃勃生機,真的是無法言喻的美妙!

✨鯛魚湯
奶白色的鯛魚湯,在這樣一餐盛宴的尾聲呈現上來,清淡香甜,很合時宜的調節了味蕾。

✨紅豆綠茶布丁
最後的甜品也不會讓我們失望,抹茶的香氣濃郁,紅豆不甜不膩,搭配在晶瑩剔透的玻璃器皿中,每一個細節都是帶著小小的心思!

這套二人前會席套餐的出品真的讓我覺得很驚艷!不光是食材的新鮮度,還有菜式的設計搭配,就連擺盤和器皿的選擇,都讓我覺得餐廳真的非常用心!感謝閨蜜帶我到這樣高品質的餐廳度過了美好的夜晚!

2024-03-07 101 views
好掛住日本啲蟹蟹🦀,忍唔住叫左閨蜜過嚟同我食豪啲,呢間餐廳味道好正之餘仲非常精緻新鮮,每一啖都充滿驚喜食到停唔到,我們揀選了💥特選會席套餐二人前💰1988/二人前💥 由頭食到尾,沒有浪費廚師的心血,有十道菜每樣都💯💯💯回頭率超高💗💗💗食完咁正咁豐富既蟹宴真係返唔到轉頭呢❤️❤️❤️❤️❤️ 🦀🦀💰𝟭𝟵𝟴𝟴 特選會席套餐二人前 🦀🦀 🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀松葉蟹肉三文魚籽沙律🥗一來沙律有好多蟹肉同埋三文魚子,搭配甜甜酸酸的柚子醋食,還有牛蒡和爽口的八爪魚,又fresh又好味💚🎏🎏蟹肉多士🍞香脆的多士再配上蟹膏,蟹肉和蟹籽,口感超豐富濃厚,搭配旁邊的芝士粒更加帶出濃郁的味道🤎🎏🎏季節刺身三點🍣刺身全部都好大片,分別有凡立貝,赤蝦,拖羅,凡立貝刺身厚厚的,赤蝦都好肥美好大隻😊拖羅亦鮮甜嫩口,正呀😍🎏🎏黑魚子海膽蟹肉蒸蛋🥚蒸蛋面頭舖滿著海膽,黑魚子同蟹肉,蟹肉一絲絲份量唔少,海膽綿滑,蒸蛋口感滑溜鮮甜。更有雞肉,香菇,蟹肉絲及銀杏,味道亦很夾💛🎏🎏日本時令活毛蟹🦀呢餐係我最期待既就係呢隻日本毛蟹,用最簡單嘅方法烹調,餐廳窩心地將蟹身蟹腳原隻拆開✂︎,好簡單方便就食到,啱哂我呢種懶人,每一啖

🦀🦀💰𝟭𝟵𝟴𝟴 特選會席套餐二人前 🦀🦀

🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀

松葉蟹肉三文魚籽沙律🥗
蟹肉多士🍞
季節刺身三點🍣
黑魚子海膽蟹肉蒸蛋🥚
日本時令活毛蟹🦀
呢餐係我最期待既就係呢隻日本毛蟹,用最簡單嘅方法烹調,餐廳窩心地將蟹身蟹腳原隻拆開✂︎,好簡單方便就食到,啱哂我呢種懶人,每一啖都是蟹膏,蟹肉清甜味道完全湧哂出嚟,再配上日本醋食,十分幸福的感覺🫶💜
松葉蟹甲羅燒🦀配脆米餅
甲羅燒配上松葉蟹蟹鉗一齊食,濃郁的蟹膏入口超juicy,回甘的咸香味配上甲羅燒的濃味,配上脆米餅再咬一口,超級滿足😍適合重口味既我😜🧡
浜燒鱈場蟹腳🦀
肉質鮮甜飽滿,蟹腳鮮嫩肉質結實,經過火炙烘烤,有微微焦香,蟹肉鮮味相當突出。蟹肉亦已經完整的拆出剪開✂︎,非常方便,一口吃下很滿足❤️
松葉蟹雑炊🍲
入面有松葉蟹腳,松葉蟹肉,味道鮮甜之餘又能突出蟹的精華,所有精華都聚集在一起,粥底軟綿綿非常鮮甜暖胃🤍
汁物
鯛魚白湯🫕
用既係鯛魚湯,色澤呈現奶白色,配料亦有蜆肉,鮮菇等。熱乎乎的魚湯非常鮮甜味美🩵
甜品🍨
抹茶奶凍冰凍滑溜可口,蕨餅煙煙韌韌,想再encore呢😋😋為今餐蟹宴畫上完美的句號💯

• 浜燒鱈場蟹
  • 甜品
  • 蒸毛蟹
2024-03-07 23 views
香港唔係好多餐廳可以食全蟹宴咁啱銅鑼灣呢間又方便仲有幾個套餐,單點都唔錯今次嚟試咗特選會席套餐PREMIUM SET COURSE總共有10点$2000/2 超抵食Crab Meat and Solmon Roe Salad次次食呢啲之前都會想食少少菜先嚟一個沙律就啱啱好沙律一啲都唔馬虎都配上咗三文魚子同埋蟹肉Crab ToastToast炸得好香脆配上粒粒芝士層次分明豐富Seasonal Sashimi (3 kinds)次次食日本嘢都會覺得一定要有食少少刺身佢都滿足到我刺身有3款當然唔少得toroPerfect marbling油香不錯Steamed Egg Custard with Black Caviar, Crab Meat & Urchin其實我食日本嘢最鍾意都係蒸蛋佢呢個蒸蛋有埋海膽蟹肉同埋魚子醬份量十足,而且蒸蛋都好嫩滑!Japanese Seasonal Crab之後就到重頭戲生蟹即刻剝出嚟俾你加上醋整成嘅啫喱成個感覺好和諧Grilled Crab Miso呢個甲羅燒份量超多配埋個炸得好薄好脆嘅脆脆超級開胃同埋中和左甲羅燒嘅重口味Grilled King Crab l

香港唔係好多餐廳可以食全蟹宴
咁啱銅鑼灣呢間又方便
仲有幾個套餐,單點都唔錯

今次嚟試咗特選會席套餐

Crab Toast
Toast炸得好香脆
配上粒粒芝士
層次分明豐富

Seasonal Sashimi (3 kinds)
次次食日本嘢都會覺得一定要有食少少刺身
佢都滿足到我刺身有3款
當然唔少得toro
Perfect marbling
油香不錯

其實我食日本嘢最鍾意都係蒸蛋
佢呢個蒸蛋有埋海膽蟹肉同埋魚子醬
份量十足,而且蒸蛋都好嫩滑!

Japanese Seasonal Crab

自己一拉出嚟就搞掂
大大啖勁滿足

Steamed Snow Crab With Rice
松葉蟹釜飯
配埋香蔥,三文魚子同埋黑松露
層次感豐富
香港人都係始終鍾意有啲米氣落肚