2018-10-06 63 views
係咁好嘅天氣,星期六竟然要返工,晏晝當然要食好啲,平衡下自己心理😭一入到去居酒屋,環境好寧靜,座位都好寬闊舒適,好適合朋友傾密偈😆淨係lunch set,已經好多選擇!我同男朋友分別揀咗個鐵板燒牛舌餐同兩個迷你丼(吉列號丼同帶子海膽甜蝦丼)。先講佢個牛脷,厚度切得好適中,咬落啖啖肉,但絕不油膩啊!仲好JUICY!至於迷你丼,其實絕不迷你,份量好大份!刺身非常之鮮甜,炸蠔就外脆內軟,十分大隻同肥美🤤我仲攞咗佢晚市嘅Menu望,嘢食嘅選擇都好多,下次要再嚟試吓!

2018-10-03 188 views
相信大家都有去過銅鑼灣登龍街去搵食,佢名乎其實係一條食街,有各式各樣既食肆,特別係食日本菜既餐廳,今日我就去左勝八居酒屋度搵食了。由於佢都頗為出名,我預早左一個星期book枱,約七點去到已經坐滿左七八成。佢同日本正宗居酒屋一樣,有個bar枱放滿左當天新鮮直送精選食材。去到時店員就招乎我出去行下睇下叫D乜野好,有賓正如歸既感覺,讚。水茄子首先我叫左我係香港好少食到既水茄子。其實佢係茄子加木魚絲來的,感覺又fresh 又juicy,  即刻令自己個口去到作戰狀態, cool.刺身拼盤師博話加拿大海膽岩岩番,而我係一個三文魚控,又見到牡丹蝦都好新鮮,就用左d三樣野整左個拼盤啦。海膽又厚又大件,非常香口,入口即溶,一d腥味都無,食得出係高檔貨。牡丹蝦同三文魚同樣又厚又大件,鮮味十足,一樣咁推介!拖羅筋壽司而吞拿魚方面,師博就推介左拖羅筋壽司比我,佢係用新鮮既拖羅燒左表面,唔駛點豉油同芥辣已經好好食。拖羅入口即溶,新鮮美味,再加埋燒左既表面熱熱地,裡面凍凍地,好刺激到自己既食慾。天婦羅拼盤而炸物就叫左個天婦羅拼盤,貪樣樣都有一d,這一款拼盤有數條原條長腳蟹,咬落啖啖蟹肉,正!其他炸物同樣整得不錯

刺身拼盤

天婦羅拼盤
而炸物就叫左個天婦羅拼盤,貪樣樣都有一d,這一款拼盤有數條原條長腳蟹,咬落啖啖蟹肉,正!其他炸物同樣整得不錯。

鐵板牛舌
小菜方面要了鐵板牛舌,表面放左d葱絲,加上熱辣辣既鐵板,一送到來已經飄來陣陣香味。牛舌是厚切的,有口感,好似有塊鐵板自己燒既味道咁,正!

甜品
最後以紅豆雪糕配以糯米糍為完美的一餐作結!

紅豆雪糕配糯米糍
2018-10-02
紅豆雪糕配糯米糍
2018-10-02 135 views
去過日本...對日本飲食文化念念不忘最深刻係特色居酒屋...環境氣氛非常之好銅鑼灣都有間唔錯既居酒屋位置非常方便地點:銅鑼灣登龍街28號永光中心11樓港鐵銅鑼灣站 B出口天氣唔太好的星期六下午,上去樓上舖食野感覺自在D環境:日本居酒屋般的服務:真誠有善、上菜快食物:兩份Lunch Set勝八刺身定食 $188包括前菜、沙律、湯及甜品刺身放埋一碟,貌相好得,擺得好大方得體,味道甜美爽口,特別愛隱隱甜味的牡丹蝦,配埋珍珠米飯,同時大大啖刺身又大大啖米飯自選壽司定食套餐 $158包括前菜、沙律、牛肉湯烏冬及甜品揀左吞拿魚腩、深海池魚、鯛、牡丹蝦、海膽、蟹膏、時令魚-太刀魚、卷物揀左碎蔥吞拿魚腩卷食材當然新鮮,入口化開的海膽&濃濃海咸味的蟹膏最吸引我,好似將整個海洋食落肚呀配埋清甜牛肉湯&彈牙烏冬,正!濃濃的日本風情,坐多幾陣都覺好寫意
去過日本...對日本飲食文化念念不忘
最深刻係特色居酒屋...環境氣氛非常之好
銅鑼灣都有間唔錯既居酒屋
位置非常方便

地點:銅鑼灣登龍街28號永光中心11樓
港鐵銅鑼灣站 B出口

天氣唔太好的星期六下午,上去樓上舖食野感覺自在D

環境:日本居酒屋般的
服務:真誠有善、上菜快
食物:兩份Lunch Set
勝八刺身定食 $188
前菜、沙律、湯
前菜
沙律
包括前菜、沙律、湯及甜品

刺身放埋一碟,貌相好得,擺得好大方得體,
味道甜美爽口,特別愛隱隱甜味的牡丹蝦,
配埋珍珠米飯,同時大大啖刺身又大大啖米飯

自選壽司定食套餐 $158
包括前菜、沙律、牛肉湯烏冬及甜品
自選壽司定食套餐

揀左吞拿魚腩、深海池魚、鯛、牡丹蝦、海膽、
蟹膏、時令魚-太刀魚、卷物揀左碎蔥吞拿魚腩卷
食材當然新鮮,入口化開的海膽&濃濃海咸味的蟹膏最吸引我

好似將整個海洋食落肚呀
配埋清甜牛肉湯&彈牙烏冬,正!

濃濃的日本風情,坐多幾陣都覺好寫意

$190 (Lunch)
2018-10-01 182 views
居酒屋既佈置再播住日文歌,飲住柚子酒零舍嘆😀人流愈夜愈多,好彩約早咗朋友黎。店員都好友善招呼我地,仲推介時令鮮魚。首先叫咗個軟殼蟹溫泉蛋沙律開下胃先,啲蟹熱辣辣炸得好脆,配搭沙律菜,仲有豆苗😋熟既秋刀魚我就食得多,第一次食秋刀魚刺身,一攞起舊肉就聞到好鮮,食落去腥腥羶羶,肉質軟綿,感覺好特別,係特別好食。反而友人對啲腥羶味麻麻地😂好難得品嚐得到佢既刺身,喱幾個月係盛產期,啲魚先咁肥美🐟旁邊透白肉質薄薄一片係魴鮄刺身,味道清甜,咁薄一片都食到係爽口的。左口魚邊壽司and拖羅筋壽司入口滿是油香啊,好正🤗一邊燒一邊攪均,就咁食已經極品,啖啖蟹膏鹹鮮味係口中久久不散,配麵包也一流。
甲羅燒

左口魚邊壽司and拖羅筋壽司入口滿是油香啊,好正🤗
燒目光魚

• 刺身拼盤
2018-09-25 126 views
第一次食秋刀魚刺身喎,原來今年秋刀魚特別豐收,食起上黎好肥美。刺身用較高級的魚,所以比起熟食少陣腥味。彷彿 白身魚較爽口,脂肪含量比較少,然後配埋酸酸地嘅汁就好得甲羅燒 成件事就係好邪惡,個爐仔係下面熱住,一邊攪拌,燒到暖暖地就可以食,一邊燒其實已經勁大陣香味,啖啖蟹膏蟹肉,淨啪又得,連多士食一樣勁夾拖羅筋壽司 好少地方有得食,呢個部位特別珍貴,脂肪比一般拖羅仲多,而透過火槍燒逼出油分出黎,肥美得黎帶點咬口。左口魚邊壽司 呢個係超級肥美,入口即溶呀,面頭輕輕燒過令到油香味更突出居酒屋最岩叫杯酒,柚子酒果味重唔易醉,岩曬女仔飲。
秋刀魚刺身

魴彿(左)

甲羅燒

拖羅筋(左)左口魚邊(右)

柚子酒
居酒屋最岩叫杯酒,柚子酒果味重唔易醉,岩曬女仔飲。
秋刀魚刺身
魴彿(左)
柚子酒
2018-09-24 72 views
喜歡去日本,未能去日本之前,係香港去日式居酒屋餐廳內充滿日式感覺店內日式居酒屋裝修,牆上貼滿日文餐牌,仿佛去日本一晚岩手縣生蠔 $156/ 2隻生蠔即開即食,足足有手掌般大,吃起來較厚身,加上自己制酸汁更有特色,味道鮮甜重蠔味墨魚咀唐揚 $58薄薄脆皮包著墨魚咀,炸得酥脆。整體鮮甜彈牙,一點也不覺油膩,已經灑上少少海鹽,送酒一流汁煮魔鬼魚翅 $188日本人居酒屋或高級餐廳通常都有魔鬼魚菜式,不過香港比較少見,魔鬼魚魚鰭用秘製汁煮過,翅位魚肉果然嫩滑,一疏疏魚翅骨煮腍,連魚肉一齊食,每口豐富骨膠原,女仕們必試鐵板炒蟹 $248加入洋蔥、茄子、醬油炒蟹鮮味蟹加上鐵板鑊氣,非常惹味又鮮甜晚巿有啤酒優惠,放工啤一啤好選擇

喜歡去日本,未能去日本之前,係香港去日式居酒屋

餐廳內充滿日式感覺

店內日式居酒屋裝修,牆上貼滿日文餐牌,仿佛去日本一晚

岩手縣生蠔 $156/ 2隻

墨魚咀唐揚 $58

汁煮魔鬼魚翅 $188

鐵板炒蟹 $248
加入洋蔥、茄子、醬油炒蟹鮮味蟹加上鐵板鑊氣,非常惹味又鮮甜

晚巿有啤酒優惠,放工啤一啤好選擇

$300 (Dinner)
在銅鑼灣上班,不時中午都會到勝八居酒屋,午巿有不同的套餐可以選擇,由壽司盛,刺身飯,鍋物,串燒等,通通都有。難得有朋友來接放工,就帶她來試試!晚餐我也是第一次來,門口就已經看到有清酒和啤酒的優惠,愛酒之人可以留意一下~推介的產品種類很廣,職員也很樂意推薦不同的菜式。通常我也會跟職員的推介點菜,大概職員推介的都比較特別和時令。日本菜不能或缺的就是魚生刺身了~刺身有三款魚類:BB油甘魚,黑松露油深海池魚薄切,沙甸魚。油甘魚腴盈肥美,色澤紅彤,帶濃郁鮮甜的魚味,吃罷有一陣化開的油分和甘香在口中。池魚刺身就吃得多,但配黑松露油也是第一次~池魚薄切上面灑了點點的黑松露油,分外美味。池魚肉質爽口,也不失鮮甜~最令我驚喜的就是沙甸魚刺身了~認知中的沙甸魚有很多幼骨,光是去骨就很花功夫。這道刺身有點像沙甸魚他他,也像沙甸魚蓉,混著蔥花,就把腥味去除去了。還可以夾著紫菜吃,讓口感更加豐富~第二道刺身也很特別,是日本的龜之手。雖然它的樣子看起來極不討好,像動物的手一樣🤢 不過其實是營養豐富的甲殻類,吃起來也十分鮮甜。師傅已經把大部分的殻去掉,方便食用。職員還說這生物在香港嚴禁捕撈,只能在日本進口呢,值得一

BB油甘魚刺身  沙甸魚刺身  黑松露油深海池魚薄切

日本龜之手

第二道刺身也很特別,是日本的龜之手。雖然它的樣子看起來極不討好,像動物的手一樣🤢 不過其實是營養豐富的甲殻類,吃起來也十分鮮甜。師傅已經把大部分的殻去掉,方便食用。職員還說這生物在香港嚴禁捕撈,只能在日本進口呢,值得一試~

目光魚

目光魚小小的一條,炸得很酥脆,肉嫩而且整條都可以吃下,不用挑骨頭,上菜時香味遠遠的就已經聞到了。

燒飯團

本來想點一碗飯來配接下來的汁煮魚翅,不過白飯太沒趣了,就點一個燒飯團~燒飯團的外面燒的像飯焦,但裡面依然濕潤。

汁煮魚翅

汁煮魚翅也是一個創意菜式,魚翅很大一片,稔得連軟骨也能吃掉。特調的醬汁簡單清甜,連蘿蔔也煮得非常入味~

梅酒  話梅蘇打

飲品方面就點了話梅酒和梅子蘇打。話梅是餐廳自家腌製的,其他餐廳嚐不到~

離開之前老闆還給我們送上抺茶雪糕,非常滿足!

原來勝八的晚餐有這麼多與別不同的品項,對於喜歡吃日本菜的人值得來嚐新,一定會有驚喜🤩
BB油甘魚刺身  沙甸魚刺身  黑松露油深海池魚薄切
日本龜之手
梅酒  話梅蘇打
2018-09-21 110 views
最近對日本料理真係上咗癮咁,有飯聚時第一時間都係先諗日本菜,今日約咗朋友收工係銅鑼灣食晚飯,朋友就介紹咗依間居酒屋,因為佢平時lunch都會黎依度食,但一直無機會試吓晚餐嘅菜式。餐具都相當精緻居酒屋其中一種樂趣就係問餐廳有咩時令嘅材料推介再點餐,通常咁樣點菜都可以試到啲自己比較少食或者未食過嘅野。今次就試到依款比較罕見嘅海鮮,  名為龜之手或者鬼爪螺$158。職員介紹依種海鮮喺香港係受保護,所以被禁止潛鑿,真係從來無食過同見過依種海鮮,單單睇個外型已經令人好好奇佢嘅味道。味道鮮甜滑嫩,帶點點海水鮮味,新鮮又肥美,肉質既爽口又彈牙,真係值得一試!飲品就叫咗梅酒梳打,酸中帶點甘,不錯。另外仲叫咗三款刺身,包括黑松露油深海池魚薄切$158、沙甸魚$148及BB油甘魚刺身$148。 BB油甘魚刺身好厚切且鮮甜而沙甸魚就切碎且混合芝麻及青蔥,再用紫菜卷著食,口感更豐富。而我最欣賞就係黑松露油深海池魚薄切,第一次試依種食法,師傅將深海池魚抹上一層黑松露油,非常香,而且食落去黑松露嘅味道會充滿成個口腔,唔需要點豉油已經好好味,而魚肉切得好薄但保留到彈牙嘅口感,可見師傅功力深厚。之後再叫咗目光魚$76

餐具都相當精緻

龜之手

飲品就叫咗梅酒梳打,酸中帶點甘,不錯。

黑松露油深海池魚薄切、沙甸魚及BB油甘魚刺身

BB油甘魚刺身好厚切且鮮甜

之後再叫咗目光魚$76、燒飯團$60及汁煮魚翅$188。
目光魚

目光魚原條炸,炸得好香口,可以原條連魚頭食,非常好味!特別係魚頭位置特別惹味。唔洗醬汁都一樣滋味。

燒飯團

燒飯團 - 表面燒過,好香脆。

汁煮魚翅

汁煮魚翅 - 本來聽職員推介時聽到係魚翅都有啲卻步,不過職員介紹係用魔鬼魚做嘅魚翅,不但味道好,更是很有營養。所以我地就決定一試,首先個醬汁真係好好味,甜甜的。而魚肉的口感更是驚人,非常彈牙又實在,感覺比起魚類更似雞肉,可以連骨食。作為配料嘅蘿蔔都將醬汁嘅味道吸收晒,好味

最後職員仲送上一份雪糕做餐後甜品,非常貼心
好滿意依餐晚飯
2018-09-12
龜之手
黑松露油深海池魚薄切、沙甸魚及BB油甘魚刺身
2018-09-18 66 views
今次真係有口福😋生日月份朋友帶我去我最喜歡嘅日本料理居酒屋,居酒屋位於銅鑼灣登龍街永光中心位置方便🤗🤗🤗頭盤先選擇兩隻生蠔先👏🏻👏🏻生蠔很大隻非常之肥美仲有好重海水味👍🏻再加埋醬汁真係冇得頂😋😋今次叫左個叫金目鯛刺身薄切非常之新鮮薄切口感比較好食⋯⋯再加上沙甸魚配紫菜食非常特別真係唔喺度度有得食🙊🙊平時好少食魚今次朋友介紹所以叫咗個燒目光魚外邊香脆口內裏肉很滑仲要冇骨.....我真心覺得好食😋😋再叫個煮和牛尾....蘿蔔煮牛尾非常清甜好味牛煮得很林👍🏻👍🏻最後叫咗個海膽炒飯師傅很有心....有兩隻大海膽🙊🙊飲品方便叫咗個巨蜂梳打
最後叫咗個海膽炒飯師傅很有心....有兩隻大海膽🙊🙊
飲品方便叫咗個巨蜂梳打
2018-09-15 59 views
每逢唔開心嘅時候食餐好,就係最好嘅心靈慰藉😝所以成日都會周圍食唔同嘅嘢.由於朋友係銅鑼灣反工,知道銅鑼灣永光中心坐落左唔少嘅日本餐廳,我哋今次決定食勝八居酒屋,去門口面裝修別具日本特色👍🏼雖然對門係關左,但掛左營業中的😅通常我哋係居酒屋食嘢呢都會揀多啲熟食🤤前菜叫左日本蠔,待應介紹番係岩手縣蠔海水味較濃~我覺得咸味適中,蠔身滑口,口感creamy ,而家非常新鮮😍刺身方面都揀左平時唔係成日食的🐠,金目鯛薄切,金目鯛係有點似紅衫肉的~肉質較爽口而且仲配上特製醬汁。沙甸魚身刺身就真係第一次食,配上紫菜包住食~ 食味濃郁,而且有好多配菜,口感特別,值得嘗試燒目月魚,魚骨軟身,可直接食,魚身表皮炸到好香脆,魚肉比較滑口~煮和牛尾,上枱已經好香,蘿蔔同和牛尾都煮得好’林‘同好入味最後飲杯水蜜桃梳打,完美🤭

煮和牛尾,上枱已經好香,蘿蔔同和牛尾都煮得好’林‘同好入味
最後飲杯水蜜桃梳打,完美🤭
  • 時令刺身
  • 日本生蠔
2018-09-12 56 views
今次搵食搵到銅鑼灣,登龍街非常多食店,不過這家‘勝八居酒屋’,是比較難找,需要上樓,並不是地鋪。不過勝在菜式特別,又新鮮!先上了個日式小菜,名字叫‘龜之手’又稱‘鬼之手’,樣子雖然有些驚嚇,但千萬不要誤會,其實不是龜的手,是甲殻類的海洋生物。口感爽,有點咸咸的海水味道,非常鮮甜,很好吃呢!龜之手,香港海域是沒有的,只能從日本進口,這個季節特別肥美。我曾經在日本的民宿吃過。第一次吃的時候,請帶個強壯的心臟去試試。難得在香港看到呢!哈!回去給其他女同事說這菜時,大家都沒吃過~朋友介紹池魚刺身,說很好吃,不會腥,新鮮不會有渣,不枉我相信她,我很怕腥味,又怕吃進口有渣(應該是魚不同部位有不同口感),幸好朋友沒介紹錯。完全原會失望,魚很鮮生。再加上特制的醬料,配上一杯梅酒,試試就知很爽呢!沙甸魚是店早就弄好,味道清甜口感香滑~也是喜出望外的一道菜。另外龍蝦壽司也很清爽,新鮮好吃。汁煮魚翅,本來我是不太喜歡吃魚翅,也不太建議大家去吃,但今次破例陪一下朋友,因為這不是鯊魚的魚翅,是魔鬼魚的魚翅呢!我從來沒有聽說可以這樣吃,人生第一次試,味道比想像好,很入味口感跟一般魚翅不同。我非常喜歡吃牛,所以叫了

另外龍蝦壽司也很清爽,新鮮好吃。

我非常喜歡吃牛,所以叫了個安格牛薄燒,不過真心,這家的牛肉肉質有一定水準,配上醬汁的確出色,送酒很好。建議大家叫一杯,配牛吃,跟朋友吹吹水,愉快。
2018-09-09 70 views
今日約左朋友去皇室堡行下,行街前大家都想食日本菜,就去左登龍街樓上的一間日本餐廳,午市有好多套餐選擇,我地揀左好耐,終於決定食2個套餐勝八刺身定食、同自選壽司加牛肉烏冬,各套餐都有前菜、沙律同麵豉湯,前菜係雞腎,沙律蔬菜都好新鮮,食完好開胃,接住係主菜,勝八刺身定食,有牡丹蝦、海膽、三文魚、魚籽、多種魚生,材料好豐富,每樣都好鮮味,仲配上白飯一碗。自選壽司:蟹膏好濃好正,牡丹蝦好大隻、肉質鮮甜,海膽完整味道甘香、拖羅腩好肥美脂肪分佈平均、極香口!拖羅赤身同帶子都好大件,我喜歡壽司飯的質地軟硬恰當、份量剛好。牛肉烏冬都好美味,牛肉肥美香口,烏冬煙韌、湯底清清地,食完壽司吃烏冬真一流!整體食物都好美味!服務很好,會配合客人用餐速度而上菜,最後仲有糯米慈作甜品,下次一定會再來,有興趣食下晚市火鍋😄
今日約左朋友去皇室堡行下,
行街前大家都想食日本菜,
就去左登龍街樓上的一間日本餐廳,

午市有好多套餐選擇,
我地揀左好耐,終於決定食2個套餐
勝八刺身定食、同自選壽司加牛肉烏冬,

各套餐都有前菜、沙律同麵豉湯,
前菜係雞腎,沙律蔬菜都好新鮮,食完好開胃,

接住係主菜,
勝八刺身套餐

自選壽司套餐

牛肉烏冬都好美味,牛肉肥美香口,
烏冬煙韌、湯底清清地,食完壽司吃烏冬真一流!

整體食物都好美味!
服務很好,會配合客人用餐速度而上菜,
最後仲有糯米慈作甜品
下次一定會再來,有興趣食下晚市火鍋😄
2018-09-08
Lunch
勝八刺身套餐
自選壽司套餐
  • 刺身
  • 勝八刺身定食
  • 自選壽司定食
2018-09-05 64 views
今日又到銅鑼灣做嘢,食飯時間經過登龍街這座永光中心, 就入去看看大厦水牌有什麼餐廳可以選擇, 搵到這間日本餐廳- 勝八居酒屋,午餐就試試。這裏梳化位燈光比較暗,但勝在座位寬闊, 餐牌上set lunch都有好多款可供選擇, 想了一陣, 就決定點了這裏的招牌-勝八刺身定食和勝八便當。勝八刺身定食,顧名思義以刺身為主打,再配珍珠米飯。 刺身切得好靚, 分別有三文魚、海膽、 油甘魚、拖羅、 帶子、飛魚子和鯛魚, 差不多每款都有兩件, 加上特別肥美,口感爽彈鮮甜, 當中拖羅味道更是油脂甘香, 食完 味蕾滿足, 香氣徘徊在口腔中久久不散,好美味。至於勝八便當也相當滋味,尤其是那碗鵝肝飯, 色香味俱全,鵝肝入口即溶, 表層又煎得份外香脆,令人食後回甘。至於便當中的刺身又異常鮮味,果真新鮮材料,尤其是那碟蟹粉豆腐, 未食之前真不知是什麼來的,只品嚐了一口,已覺味道好正, 蟹膏和蟹肉混合,好香濃的蟹膏味,口感又爽,非常特別又好食。

2018-09-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
2018-09-04 54 views
近排心情不太好,放工緊係要食餐好D所以約埋好友黎到呢一間充滿日本居酒屋氣氛的餐廳!首先餐廳的門口佈置己經十分吸引同有心思!黎到感覺像去左日本的居酒屋一樣!燈光暗暗,坐滿晒人,仲有一班人不停乾杯暢飲,有點嘈,但又有種好熱鬧的感覺。真鯛,BB油甘魚刺身真鯛清甜且鮮,油甘魚BB,極度新鮮,真係唔識形容,一定要食!墨魚咀唐揚是即叫即炸的熱辣辣,外皮酥脆汁煮魚翅(魔鬼魚魚翅)呢個真係幾特別魚翅係原條未曬乾去煮的!口感好像食雞軟骨,再配上醬汁,勁入味!巨峰梳打呢個唔會太甜,都ok
近排心情不太好,放工緊係要食餐好D

所以約埋好友黎到呢一間充滿
日本居酒屋氣氛的餐廳!

首先餐廳的門口佈置己經十分吸引同有心思!
黎到感覺像去左日本的居酒屋一樣!
燈光暗暗,坐滿晒人,
仲有一班人不停乾杯暢飲,有點嘈,
但又有種好熱鬧的感覺。

真鯛,BB油甘魚刺身
真鯛清甜且鮮,油甘魚BB,極度新鮮,
真係唔識形容,一定要食!

墨魚咀唐揚
是即叫即炸的熱辣辣,外皮酥脆

汁煮魚翅(魔鬼魚魚翅)
呢個真係幾特別

魚翅係原條未曬乾去煮的!

口感好像食雞軟骨,再配上醬汁,勁入味!

巨峰梳打
呢個唔會太甜,都ok
2018-08-29 77 views
最近慶祝朋友生日,因朋友愛日本菜就問到這間時令特色的日本食店!幸好有做足功課,朋友非常滿意開心~第一道是 — 日本龜之手$158,光名字就相信有不少人沒聽過,包括我(掩臉)。當然不是龜的手,而是一種甲殻類,香港叫鬼爪螺或狗爪螺。味道非常的鮮甜,帶點空微的海咸味,肉質軟卻爽的,比想像中好吃,因很小一個會忍不住一個接一個的吃。爽。龍蝦壽司$58一件。龍蝦肉是熟的,所以肉質很爽滑,味道清甜,壽司飯香而軟熟,配著很好吃。池魚刺身$198, 沙甸魚$128。池魚刺身超新鮮,肉質很非常彈口,質感爽實,不是養殖場的質感。配上醬汁,微酸的口味更帶出魚的鮮甜,好味道汁煮魚翅$188,因聽到是魔鬼魚魚翅所以好奇下點了。這魚翅是日本魔鬼魚,店裡的人力推,說連骨都可吃下,骨膠原很高超適合女性吃。我跟朋友都是女士自然聽入耳了哈。不過真的連大骨都煮得軟軟的,汁都滲進魚翅裡頭,非常濃郁香口。蘿蔔與茄子也很煮得很軟身,很入味。安格牛薄燒$148,因沒什麼飯最決定多點份牛。薄切的牛肉包裹著菜,煎出一層油香,但牛肉裡又鎖上了肉汁,非常的香口惹味~柚子酒(杯)$68,清香甜的柚子酒~易入口適合女生喝嘿嘿嘿。因是慶生所以店家

因是慶生所以店家給了雪糕很好服務態度哈哈~抹茶味重又香滑非常滿足的輕量甜點~

店裡每月都是百多元,味道好又新鮮,以日本菜來說很值~性價比高哈找到間好店可以擇日再戰(*☻-☻*)