2023-03-23 52 views
成日聽鬼金捧呢個名 個個食完都話不錯 喺銅鑼灣交收完見有啲肚餓就一於試吓 去到果然名不虛傳都要排左10分鐘先有位 七點幾已經full house 增量叉燒兩件、辣麻味噌拉麵加味玉 $150嗌咗兩件叉燒嘅拉麵 同埋食拉麵必食嘅糖心蛋我一嚿朋友一嚿 嚟到真係好大嚿又好厚肉 識落啖啖肉好夠淋😍糖心蛋都好夠流心 抵食👍🏻玉米荀辣麻味噌拉麵加芫荽加味玉兩隻 $150鍾意食芫荽一定加芫荽 芫荽都俾得幾多而且幾新鮮 粟米仔有微微烤過 好脆口~本身諗住俾我嗰舊叉燒朋友 點知原來佢嗰碗都有細細舊叉燒 咁就啱晒我個friend 佢鍾意食小肉多菜🤣

增量叉燒兩件、辣麻味噌拉麵加味玉 $150

玉米荀辣麻味噌拉麵加芫荽加味玉兩隻 $150
  • 增量叉燒x2 辣麻味噌拉麵
<鬼金棒> 📍銅鑼灣/尖沙咀🔸認可麻辣拉麵店🔸激多芫荽 清熱降火 ☘️☘️☘️☘️☘️ 最近睇余德丞(Dickson) YouTube見佢食鬼金棒咁滋味,搞到我都心癢癢想回味下呢碗日本過江龍麻辣拉麵 🥴芫荽麻辣味噌拉麵 ($110) — 整碗麵,一致而且連貫!可以用一幅《野獸派》畫黎形容 🌶️🦁 Roar~ ~ 先講湯底,麻辣醬喺廚房炒過,然後再做湯底,質感厚身湯汁掛麵!中辣中麻好過癮 🌶️🌶️🌶️ 麵條係蛋粗麵,有韌度、有彈性,麵食有質感掛湯一流 🥴 配菜採用大荳芽菜、 小粟米、肥豬肉同大量芫荽 ☘️☘️☘️☘️☘️一匙羹有麵、芽菜、芫荽同湯,是在下推薦嘅食法,如同墮入野獸嘅溫柔鄉 🤭食麻辣嘢梗係唔少得啤酒啦 🍻 三得利啤酒($25),窮系女子都afford到!個人鍾意餐廳小毒毒式設計,自己一個食都唔怕尷尬 ☺️
<鬼金棒> 📍銅鑼灣/尖沙咀
🔸認可麻辣拉麵店
🔸激多芫荽 清熱降火 ☘️☘️☘️☘️☘️

芫荽麻辣拉麵

三得利啤酒

個人鍾意餐廳小毒毒式設計,自己一個食都唔怕尷尬 ☺️
芫荽麻辣拉麵
2023-03-19 72 views
一直都想試依間拉麵,成日都見到人龍,今次早收工,6pm就到店舖,當日入面得1個食客。我地嗌食左2款拉麵,QR code落單,嗌左一個 特製麻辣味噌拉麵(小辣, 小麻, 走蔥) 加味玉 ,一個 增量叉燒辣麻味噌拉麵(小辣, 小麻)如果少少麻同少少辣都接受唔到,可以揀唔辣唔麻☺️至於湯底「辣」的來源,是多款辣椒及唐辛子調配;「麻」的來源,是頂級和歌山葡萄山椒調成的香麻油,湯底分五種麻度及五種辣度,全以唐辛子及香麻油的不同份量來調校:大麻大辣、小辣大麻、大辣小麻、小辣小小麻……合共25款不同口味配搭,因應各人唔同既口味而比大家選擇👍🏿而拉麵既麵質好好,唔會太淋,仲可以掛到啲湯汁,唔係湯還湯 麵還麵🫡終於明白點解經常有人龍想試又未試過既朋友,快啲去試啦☺️仲要無加一👍🏿
如果少少麻同少少辣都接受唔到,可以揀唔辣唔麻☺️
想試又未試過既朋友,快啲去試啦☺️仲要無加一👍🏿
2023-03-16 113 views
成日係IG 見到鬼金捧拉麵店。 今次決定去試下佢一入到去見到d 擺設同怖局都好有心思。 暗暗的加上多鬼怪擺設!好有感👍🏻 加埋個半開放式廚房,可以見到師傅係入面落力咁為客人準備美食!炒豆芽菜味噌拉麵🍜 有5 個辣度可以揀,仲可以麻同辣開分揀! 雖然我食唔到辣, 今次先由無辣無麻入手,下次想挑戰下👍🏻炒豆芽菜好澎湃! 食極都仲有。超開心! 麵底係粗身嘅拉麵,有咬口,軟硬適中加埋味噌湯底每一啖都好滋味!增量叉燒味噌拉麵🍜 肉食朋友必點增量,超有滿足感!叉燒好有驚喜,好淋好入味,叉燒肥帶出左佢嘅香!我地仲加左味玉,真係日本蛋黎嫁,一d 都唔兒戲!下次再黎我一定要挑戰下辣同麻!!
成日係IG 見到鬼金捧拉麵店。 今次決定去試下佢

一入到去見到d 擺設同怖局都好有心思。
暗暗的加上多鬼怪擺設!好有感👍🏻

炒豆芽菜味噌拉麵🍜
有5 個辣度可以揀,仲可以麻同辣開分揀!
雖然我食唔到辣, 今次先由無辣無麻入手,下次想挑戰下👍🏻
炒豆芽菜好澎湃! 食極都仲有。超開心!

增量叉燒味噌拉麵🍜
肉食朋友必點增量,超有滿足感!
叉燒好有驚喜,好淋好入味,叉燒肥帶出左佢嘅香!

我地仲加左味玉,真係日本蛋黎嫁,一d 都唔兒戲!

下次再黎我一定要挑戰下辣同麻!!
2023-03-15 47 views
工作日中午和幾個朋友來銅鑼灣覓食,作為一個老客戶對這家店如數家珍,以辣麻細膩醇厚的湯底見稱。一上桌立刻被這碗鮮紅色的湯底吸引,湯底以川辣椒、芝麻、大蒜和香菜調味,透出麻辣香的同時,潛藏著濃郁鮮美的骨湯魅力。先嘗一小勺湯,酸辣味道立刻迸出,一閃而逝的 ,麻感很特別,隨後而來的是剛剛好的厚實感。滑嫩Q彈的麵條和湯底很是相宜。厚實的叉燒,流心的味玉,撒上香蔥香料。筷子把不同配料捲入面中,麻辣與鮮美交織出一種恣意滋味的魔力。即便口舌略覺麻痹,但令人欲罷不能。和朋友一起聊天談笑,實在是愜意美好。總而言之,這家拉麵店的招牌麻辣口味‘辣麻拉麵’,湯底麻辣之外兼具鮮美,各種配料和麵條都烹調恰到好處,推薦給對麻辣渴求且追求正宗日式拉麵的人士。

2023-03-15 32 views
未有時間✈️✈️✈️去日本,唯有食下拉麵止下癮不論係店內既裝修格局定食物都有日本既感覺!!本身想試沾麵,可惜嚟到已經售罄~最後點左雙倍增量既豚肉拉麵,加左溏心蛋,要左無辣高麻既口味!!朋友要左特製既嗰款,嗌左中辣小麻~兩款款好岩我哋自己嘅口味麵條粗身掛湯,湯頭濃郁,麻香十足!!!有唔少芽菜同玉米荀做配菜溏心蛋做到流心效果,蛋味突出~重點係肥肉雙間既豚肉真係無得輸!!!食完濃味惹味既拉麵之後,飲埋肥仔水就更爽!!
未有時間✈️✈️✈️去日本,唯有食下拉麵止下癮

不論係店內既裝修格局定食物都有日本既感覺!!

本身想試沾麵,可惜嚟到已經售罄~

朋友要左特製既嗰款,嗌左中辣小麻~

兩款款好岩我哋自己嘅口味

麵條粗身掛湯,湯頭濃郁,麻香十足!!!

有唔少芽菜同玉米荀做配菜

溏心蛋做到流心效果,蛋味突出~

重點係肥肉雙間既豚肉真係無得輸!!!

食完濃味惹味既拉麵之後,飲埋肥仔水就更爽!!
2023-03-13 39 views
拉麵就係有種魔力隔一排就好想食!今晚同朋友試咗呢間好出名嘅鬼金棒,最特別嘅係有得可以自選辣味同埋麻味,啱晒鍾意食辣嘅人,選擇都唔少。🍴特製麻辣味噌拉麵 $120我就揀咗中辣小麻,個人認為辣味比較溫和一啲,下次可以再食辣啲!香味幾足,面質係粗身嘅,口感彈牙,好掛湯,湯底濃郁之餘唔會太鹹,欣賞佢嘅肉肥瘦好適中,啱晒我怕肥膏,雞蛋係紅色蛋黃,濃味!🍴辣麻味噌拉麵 $90呢個同特製大致就差唔多,朋友叫咗小辣小麻。🥤Coke Zero$15 , Coke $15

🍴特製麻辣味噌拉麵 $120

🍴辣麻味噌拉麵 $90
呢個同特製大致就差唔多,朋友叫咗小辣小麻。

🥤Coke Zero$15 , Coke $15
2023-03-12 53 views
星期日中午到銅鑼灣鬼金棒食拉麵,幾中意拉麵店暗黑路線嘅裝修,放置多款鬼面具,幾有特色。拉麵店係自助落單,主打麻辣味噌拉麵,都有飯類選擇。增量叉燒x2麻辣味噌拉麵湯底叫左小麻小辣,質地係比較稀薄個種,麻同辣食落温和,但整體味道係濃郁,唔會好油膩,而且食到蔥蒜香。拉麵較為粗身圓渾,有咬口。叉燒兩大條,肥瘦均勻分明,脂肪位入口散開,充滿油香,瘦肉位置肉質軟淋易咬,入味有肉香。另外加咗味玉同芽菜,芽菜爽口清甜,令整碗麵嘅口感更豐富。味玉麻辣味噌拉麵雖然肉嘅份量冇增量叉燒咁多,但係叉燒都好厚身,正常食量嘅人都夠食,味玉煮得岩岩好,中間流心,蛋黃呈橙紅色,帶光澤感,蛋味濃郁香醇,個人好中意!Zero食拉麵點少得飲品,今次就叫咗無糖可樂

拉麵店係自助落單,主打麻辣味噌拉麵,都有飯類選擇。

增量叉燒x2麻辣味噌拉麵
另外加咗味玉同芽菜,芽菜爽口清甜,令整碗麵嘅口感更豐富。

味玉麻辣味噌拉麵

Zero
食拉麵點少得飲品,今次就叫咗無糖可樂
2023-03-08 61 views
成日經過見到門口黑色好神秘 又有枝狼牙棒原來係✨東京人氣辣麻拉麵店店內裝修充滿暗黑風神秘感以日本神怪為主題 掛滿妖怪面具做裝飾 👹湯底熬足8️⃣小時 主打幾款拉麵辣度、麻度都可以自己選擇仲有多種辣椒打碎而成嘅唐辛子 🌶️味道濃郁 層次豐富🌽玉米筍辣麻味噌拉麵 (中麻中辣)表面舖滿大量玉米筍 味道清甜有一舊厚切大叉燒 好分明咁望到叉燒一層層肥得來有油香 中麻中辣嘅湯底 中和咗油膩感✌🏻增量叉燒x2辣麻味噌拉麵 (中麻中辣)厚切增量叉燒 仲要x2 啱哂食量大嘅朋友叉燒肥瘦相間 一層層 肉質軟滑 入口溶化同樣充滿油香 口感味道豐富🥚追加味玉 蛋黃鮮紅色 好流心 仲要有全隻蛋🍚追加大肉飯 肉碎好入味加埋拉麵湯底一齊食 味道有驚喜 🤩
成日經過見到門口黑色好神秘 又有枝狼牙棒
原來係✨東京人氣辣麻拉麵店
店內裝修充滿暗黑風神秘感
以日本神怪為主題 掛滿妖怪面具做裝飾 👹

湯底熬足8️⃣小時 主打幾款拉麵
辣度、麻度都可以自己選擇
仲有多種辣椒打碎而成嘅唐辛子 🌶️
味道濃郁 層次豐富

🌽玉米筍辣麻味噌拉麵 (中麻中辣)
表面舖滿大量玉米筍 味道清甜
有一舊厚切大叉燒 好分明咁望到叉燒一層層
肥得來有油香 中麻中辣嘅湯底 中和咗油膩感

✌🏻增量叉燒x2辣麻味噌拉麵 (中麻中辣)
厚切增量叉燒 仲要x2 啱哂食量大嘅朋友

加埋拉麵湯底一齊食 味道有驚喜 🤩

• 大肉飯
  • 增量叉燒x2辣麻味噌拉麵
  • 玉米筍辣麻味噌拉麵
有無朋友同我一樣係芫荽控😁我自己好鍾意芫荽、芽菜同蔥呢d小配菜💚所以呢晚特別捉左同我一樣鍾意既朋友泥試👯‍♀️係以滿滿芫荽山為主食既鬼金棒📍-店內以傳統日式裝修為主,有吧台同普通坐🏮我同朋友2個人揀左坐普通坐🎎闊落程度正常,畢業日本餐廳比較難好闊落🪞不過有圍裙提供,呢點的確加分✅同埋係用QR code落單的!-我點了芫荽辣麻味噌拉麵🥬選了小辣、中麻🌶再加了增量芽葉,🤩所以係滿滿既芫荽上桌🍀再加埋芽菜,真係口感十足,岩晒我✔️入面仲有一份厚厚的豚肉,肥美啖啖肉🥩辣度方面,如果以中麻小辣泥講,我認為可以再辣D😆😆拉麵麵身好厚實好有咬感!😋-朋友點了炒豆芽菜辣麻味噌拉麵小辣小麻再加味玉🥚半熟蛋既蛋汁加埋拉麵一齊食,好食🍜而且豆芽菜係炒過,所以食落時更加香口呢❤️而同樣都有一份半肥瘦既豚肉呢😋對唔食辣既朋友泥講 小辣都應付到呢!🌶-飲品方面,我地點了最簡單的汽水呢!🥤經典的日式拉麵,湯底好飲,而且好有主題🥣鍾意芫荽既朋友都唔可以錯過💚唔食既話就😆😆😆😆不過如果食得辣既朋友,可以試下再點辣一D❗️我覺得辣度泥講可以再大膽試下!😆
有無朋友同我一樣係芫荽控😁
我自己好鍾意芫荽、芽菜同蔥呢d小配菜💚
所以呢晚特別捉左同我一樣鍾意既朋友泥試👯‍♀️
係以滿滿芫荽山為主食既鬼金棒📍
店內以傳統日式裝修為主,有吧台同普通坐🏮
我同朋友2個人揀左坐普通坐🎎
闊落程度正常,畢業日本餐廳比較難好闊落🪞
不過有圍裙提供,呢點的確加分✅
同埋係用QR code落單的!
我點了芫荽辣麻味噌拉麵🥬選了小辣、中麻🌶
再加了增量芽葉,🤩所以係滿滿既芫荽上桌🍀
再加埋芽菜,真係口感十足,岩晒我✔️
入面仲有一份厚厚的豚肉,肥美啖啖肉🥩
辣度方面,如果以中麻小辣泥講,我認為可以再辣D😆😆
拉麵麵身好厚實好有咬感!😋
朋友點了炒豆芽菜辣麻味噌拉麵小辣小麻再加味玉🥚
半熟蛋既蛋汁加埋拉麵一齊食,好食🍜
而且豆芽菜係炒過,所以食落時更加香口呢❤️
而同樣都有一份半肥瘦既豚肉呢😋
對唔食辣既朋友泥講 小辣都應付到呢!🌶
飲品方面,我地點了最簡單的汽水呢!🥤
經典的日式拉麵,湯底好飲,而且好有主題🥣
鍾意芫荽既朋友都唔可以錯過💚
唔食既話就😆😆😆😆
不過如果食得辣既朋友,可以試下再點辣一D❗️
我覺得辣度泥講可以再大膽試下!😆
可樂
2023-03-05
$130 (Dinner)
可樂
  • 芫荽辣麻味增拉麵
呢間東京人氣過江龍麻辣拉麵店🇯🇵️拉麵高質又抵食🥰已經無限次回訪 食極都唔厭呀♾.📌芫荽辣麻味噌拉麵 $110因為唔食得辣 所以嗌咗無辣無麻🙈用咗三種粗幼不一嘅麵 口感好煙韌有咬口😍個湯底唔會太鹹太濃味 即使每條拉麵都掛滿湯 都唔會太重口味❣️莞荽山真係好壯觀 令個湯底更加清甜💚除左莞荽 仲有叉燒, 豆芽菜同玉米旬😆特製厚切叉燒超好食‼️五花腩一層肥一層瘦 用香料慢火燜煮 好入味 甜甜鹹鹹 入口即溶 口感嫩滑 肉味濃郁 🍖唔好睇佢層脂肪咁厚 一啖咬晒 肥美又甘香 食過番尋味💯另外加左豆芽菜(+$15)睇住師傅即叫即炒 勁惹火 鑊氣十足 仲有淡淡薑蒜嘅味 係清新健康配菜之選🙌🏻.📌味玉辣麻味噌拉麵 $100呢碗叫左無辣中麻 加左大量麻粉 湯底比上面濃厚好多 每啖都麻香十足🌶️味玉個橙紅色蛋黃勁流心 係溏心蛋嘅感覺 帶少少漿口 同時食到淡淡醬油味同蛋香🥚配菜同樣有豆芽菜, 玉米旬 仲有啲蔥花😚另外加份增量叉燒(+$35) 目測應該大三倍 細細舊唔夠喉 一定要加呀 超滿足🐷.📌增量玉米旬 $30玉米旬必食‼️即叫即炒 爆炒過勁香口 好夠鑊氣🔥唔係睇佢個底燶燶哋 食落唔會有焦味 味道好清甜 爽嫩得嚟仲好

📌芫荽辣麻味噌拉麵 $110
因為唔食得辣 所以嗌咗無辣無麻🙈

📌味玉辣麻味噌拉麵 $100
增量叉燒

📌增量玉米旬 $30
玉米旬必食‼️即叫即炒 爆炒過勁香口 好夠鑊氣🔥
增量玉米筍
唔係睇佢個底燶燶哋 食落唔會有焦味 味道好清甜 爽嫩得嚟仲好juicy🌽

📌可樂Zero $15
📌波子汽水 $25
食拉麵配汽水一流🥤
汽水
增量叉燒
汽水
2023-03-03 50 views
如果鍾意食🌶麻辣又鍾意食🍜拉麵,咁<鬼金棒>,就岩哂你,佢地既湯底既麻辣程度,各自有無、小、中、高同增辣($+15)5種,可以憑自己喜好選擇唔同既配塔。岩哂鍾意自己話事既你🍜增量叉燒×2麻辣味噌拉麵($135)叉燒好厚切,有成寸厚。而且滷得好入味同夠淋身,就算瘦肉既部位都唔會黐牙,真係阿婆都食到。辣度方面因為第一次食唔敢太進取,我就揀左中辣,上枱時成碗紅卜卜賣相一流,辣度大概等於某連鎖米線店小辣左右,麻辣同豬骨湯既濃郁口感真係好夾。下次再去會挑選更高層次😂🍜芫荽麻辣味噌拉麵($110)+味玉($15)朋友勁鍾意食芫荽所以一見到就話要點呢款。果然冇令佢失望,芫荽多到可以當菜食。另外佢再加左味玉,一睇表面既咖啡色就知道沉得好入味,另外蛋黃仲係橙紅色,但係朋友2啖就食哂,想影都影唔切...

🍜增量叉燒×2麻辣味噌拉麵($135)

🍜芫荽麻辣味噌拉麵($110)+味玉($15)
食過眾咁多間拉麵,始終都係最鍾意鬼金棒一段時間無食,原來而家仲多咗拌麵同肉碎飯半開放嘅廚房,見到師傅製作每碗拉麵嘅過程,爽口芽菜炒香嗰下,爆出紅紅烈火鑊氣十足✨芫荽辣麻味噌拉麵大量新鮮嫩綠嘅芫茜,完全覆蓋麵底撈一撈,浸一浸,配上辣味嘅湯底 入口超香拉麵質感爽彈,湯底濃郁得嚟又唔會太油膩如果對芫茜有份情意結,不能錯過✨玉米筍辣麻味噌拉麵舖上大量爽口嘅小玉米,叉燒軟腍又厚肉,配上麻辣味湯底唔會太鹹✨增量叉燒叉燒又腍又滑又多汁真係好正,要再追加多件✨肉碎飯除咗拉麵之外,飯類都好出色將面層肉碎同日本米搞拌,非常惹味

食過眾咁多間拉麵,始終都係最鍾意鬼金棒
一段時間無食,原來而家仲多咗拌麵同肉碎飯

半開放嘅廚房,
見到師傅製作每碗拉麵嘅過程,

爽口芽菜炒香嗰下,爆出紅紅烈火
鑊氣十足

✨芫荽辣麻味噌拉麵
大量新鮮嫩綠嘅芫茜,完全覆蓋麵底
撈一撈,浸一浸,配上辣味嘅湯底 入口超香
拉麵質感爽彈,湯底濃郁得嚟又唔會太油膩

如果對芫茜有份情意結,不能錯過

✨玉米筍辣麻味噌拉麵
舖上大量爽口嘅小玉米,
叉燒軟腍又厚肉,配上麻辣味湯底唔會太鹹

✨增量叉燒
叉燒又腍又滑又多汁
真係好正,要再追加多件

✨肉碎飯
除咗拉麵之外,飯類都好出色
將面層肉碎同日本米搞拌,非常惹味

2023-03-02
Type of Meal
Lunch
  • 玉米荀辣麻味噌拉麵
  • 莞荽辣麻味噌拉麵
  • 增量叉燒
  • 肉碎飯
2023-02-27 53 views
♡每一篇都係很用心寫的食評♡⑅◡̈*!!✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡✿ฺ ♡✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡📍銅鑼灣區 :鬼金棒✿成日喺朋友啲IG度見到呢一間拉麵店,所以今日咁岩經過灣仔區,就捉埋👦🏻陪我朝聖!!✿✨!!菜式推介!!✨🍜增量叉燒x2辣麻味噌拉麵(無辣無麻)$135👦🏻因為食唔到辣,所以就試原味湯底~湯底濃郁幾好味~拉麵彈牙爽口🫶🏻仲要真係有兩舊好大舊好厚嘅叉燒!!🍜 增量叉燒辣麻味噌拉麵(小辣中麻)$115👧🏻幾鍾意食麻味嘅嘢,所以幾鍾意~但覺得下次可以再叫辣啲同麻啲!!唔夠過癮!(利申 食開譚仔小辣 俾大家做個參考~)🍛肉碎飯 $35肉碎量好多!但係碗飯有啲細碗~唔算太特別 中規中矩✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡✿ฺ ♡✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡✨小編食評✨👧🏻: 叉燒大大件,真係好滿足💖價錢又唔貴,下次會再嚟食!👦🏻:I’m a gwai lou so I type in English Very yummy!!!✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡✿ฺ ♡✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡📍餐廳評分:味道:💗💗💗💗💗價錢:💗💗💗💗地點方便:💗💗💗💗餐廳服務:💗💗💗餐廳整潔:💗💗💗💗💗CP值:💰💰💰💰回頭率:90%✿ฺ ♡ ✿ฺ

♡每一篇都係很用心寫的食評♡⑅◡̈*!!
📍銅鑼灣區 :鬼金棒

✨!!菜式推介!!✨
🍜增量叉燒x2辣麻味噌拉麵(無辣無麻)$135
👦🏻因為食唔到辣,所以就試原味湯底~
湯底濃郁幾好味~
拉麵彈牙爽口🫶🏻
仲要真係有兩舊好大舊好厚嘅叉燒!!

🍜 增量叉燒辣麻味噌拉麵(小辣中麻)$115
👧🏻幾鍾意食麻味嘅嘢,所以幾鍾意~
但覺得下次可以再叫辣啲同麻啲!!
唔夠過癮!
(利申 食開譚仔小辣 俾大家做個參考~)

🍛肉碎飯 $35
肉碎量好多!但係碗飯有啲細碗~
唔算太特別 中規中矩

✨小編食評✨
👧🏻: 叉燒大大件,真係好滿足💖價錢又唔貴,下次會再嚟食!

Very yummy!!!

📍餐廳評分:

回頭率:90%
地址;
📍銅鑼灣謝斐道530號地鋪
📍尖沙咀金馬倫道20號地鋪

👧🏻👦🏻我哋係一對成日周圍食嘢嘅couple,
希望可以分享更加多好食嘅嘢俾大家!😋💗✨

#852foodie #hkfoodie #hkfood #hkfoodie #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkfoodpic #hkfoodporn #hkfoodieblogger #hkfoods #food #foodiehk #foodstagram #美食 #美食推薦 #美食日記 #香港美食 #香港好去處 #情侶好去處 #觀塘美食 #旺角美食 #荃灣美食 #尖沙咀美食 #太子美食 #couplefood
2023-02-26 45 views
今日想食啲重口味嘅拉麵,就去試吓呢個麻辣拉麵第一碗係 小辣無麻 芫荽拉麵,外面一來到嘅時候成個碗都係綠色,好濃郁嘅味道,湯底仲有大量嘅蒜頭!雖然嗌咗小辣,其實真係好BB辣。每一碗拉麵都有一嚿叉燒,至於雞蛋就係視乎每個拉麵嘅配搭,我個碗本身冇嘅,我就加咗$15呢隻雞蛋嘅蛋黃好橙色,食落口,蛋味好重湯底就可以有唔同嘅選擇,但係面底就唔可以揀軟身或者硬身,好在佢嘅面係比較粗,亦都煮得啱啱好,符合我嘅口味另外,兩碗係中辣小麻;同埋無辣小麻我哋仲嗌咗一個飯,可以將啲飯埋啲湯一齊食🥳
今日想食啲重口味嘅拉麵,就去試吓呢個麻辣拉麵
呢隻雞蛋嘅蛋黃好橙色,食落口,蛋味好重

另外,兩碗係中辣小麻;同埋無辣小麻

我哋仲嗌咗一個飯,可以將啲飯埋啲湯一齊食🥳
  • 味玉
  • 芫茜辣麻味噌拉麵