2016-07-24 3476 views
印象中的上一次來北京道一號已是數年前的飲宴了,今天還是第一次於中午時分在這裡用膳,沒想到在炎炎夏日還能舒舒服服地在日光下用餐呢!金饍韓國料理位於北京道一號8樓,門面很顯眼,午市時段有韓式烤肉也有午市套餐供應!門外立著大大的午市套餐餐牌很吸睛,價錢由$65至$138不等,以地段來說很經濟實惠,怪不得週末午後人流也不少,還有些附近的上班族來用餐。棄用傳統風格,金饍採用新潮前衛的裝潢,挑高的樓底加上落地大玻璃窗令店內光線充足,令人食慾大增。剛好被安排坐在窗旁的卡位,午後日光讓人感覺懶洋洋的,再加上冷氣吹送,懶懶的坐著看看窗外景色,和暖又舒服。下單後先上了三款前菜:指定動作的泡菜辣中帶酸很開胃、薯仔絲爽脆中夾雜輕微咸香、青豆較硬身,味道最為清淡,正好可以中和泡菜的辣。最喜歡薯仔絲,三兩下便吃光了,可惜前菜並不是無限任食呢XD午市套餐加$19便可將飲品轉為雜果賓治,這分量實在值回票價。大大一杯雜果賓治以雪碧為基底再加入大量雜果和糖漿,賣相漂亮又透心涼!我的燒肉定食上桌啦!選擇午市套餐的話,所有燒肉都會由廚房燒好再上桌,應該是替上班族們節省時間吧?正好方便了我這種懶人XD 套餐包括了日式沙律、湯、
前菜
雜果賓治
燒肉定食
我的燒肉定食上桌啦!選擇午市套餐的話,所有燒肉都會由廚房燒好再上桌,應該是替上班族們節省時間吧?正好方便了我這種懶人XD 套餐包括了日式沙律、湯、飯和燒肉,同時上桌畫面頗豐富。
日式沙律
沙律菜新鮮爽脆而且大大一碟,酸中帶咸的沙律汁很對我的口味,清新又開胃。
看似清湯一碗但入口卻有濃濃雞香味,似乎用了不少食材淆製,很有意外驚喜!
極上一口牛、櫻花豚肉、鹽燒雞腿肉
燒肉定食包括極上一口牛、櫻花豚肉和鹽燒雞腿肉,我不客氣了!鹽燒雞腿肉滑溜無骨,啖啖肉吃得暢快、櫻花豚肉一層肥一層肉層層分明,薄薄一片滿口脂香、一口牛香味濃郁,但略嫌烤得過火口感較為遜色。還有大量洋蔥墊底,吸收了肉汁與脂香非常下飯。
小山般的白飯顆粒圓潤飽滿,口感細軟,愛吃飯的我當然吃得乾乾淨淨啦!

沐浴在日光中吃著豐富午餐,暢快又舒適,真捨不得離座呢XD
2016-07-16
$173 (Lunch)
朋友係外國放假番黎甘當然要食餐飯聚下舊啦因為小公主最近都比較忙所以搵食既責任就落左係朋友身上喇而佢就揀左呢間係北京道一號既韓國餐廳一入到去首先就比佢個view吸引左一望無際既維港景色,真係好靚如果唔想諗食咩佢呢到都有好多set比你揀店員放低左d kimchi未食肉之前食多d菜先啦燒肉盛合朋友同我都好鍾意食牛所以就揀左呢個燒肉盛合入面有5種肉,包括「佐賀和牛肉眼」、「黑毛和牛牛柳」、「黑毛和牛西冷」、「極上一口牛」及「岩鹽燒薄切上等牛舌」。D牛就甘睇都覺得唔錯而當中我最鍾意既係「黑毛和牛牛柳」因為佢雪花比較少,食落有油香又重牛味呢個盛合真係岩哂牛魔王呀櫻花豬腩肉另外叫多個豬腩肉略為肥左少少不過燒透d,迫哂d油出黎都唔算太肥膩包住生菜食,感覺清新d仲有支粉紅色岩鹽比你自己調味魚乾&泡菜飯卷飯卷入面既魚乾同泡菜都幾好食不過飯卷無咩麻油味如果麻油可以加重d會更好呢到既優點係可以坐得好舒服,同埋環境好好同埋服務好周到不過食物既質素就唔算太有驚喜希望食物可以再改進下,甘就會更好喇
朋友係外國放假番黎
甘當然要食餐飯聚下舊啦
因為小公主最近都比較忙
所以搵食既責任就落左係朋友身上喇
而佢就揀左呢間係北京道一號既韓國餐廳
一入到去首先就比佢個view吸引左
一望無際既維港景色,真係好靚
如果唔想諗食咩
佢呢到都有好多set比你揀
店員放低左d kimchi
未食肉之前食多d菜先啦
燒肉盛合
朋友同我都好鍾意食牛
所以就揀左呢個燒肉盛合
D牛就甘睇都覺得唔錯
而當中我最鍾意既係「黑毛和牛牛柳」
因為佢雪花比較少,食落有油香又重牛味
呢個盛合真係岩哂牛魔王呀
櫻花豬腩肉
另外叫多個豬腩肉
略為肥左少少
不過燒透d,迫哂d油出黎
都唔算太肥膩
包住生菜食,感覺清新d
仲有支粉紅色岩鹽比你自己調味
魚乾&泡菜飯卷
飯卷入面既魚乾同泡菜都幾好食
不過飯卷無咩麻油味
如果麻油可以加重d會更好

呢到既優點係可以坐得好舒服,同埋環境好好
同埋服務好周到
不過食物既質素就唔算太有驚喜
希望食物可以再改進下,甘就會更好喇
$200 (Dinner)
2016-07-19 1668 views
想舒適得嚟又可以慢慢享受韓燒?我即刻諗起呢間位於北京道一號既金饍,有view 又寬敞。前菜有6款,主要係蔬菜類。比食肉獸均衡飲食XD先嚟一set 牛肉 $580,有「佐賀和牛肉眼」、「黑毛和牛牛柳」、「黑毛和牛西冷」、「極上一口牛」及「岩鹽燒薄切上等牛舌」。牛舌夠薄,款款都牛味濃,多汁肉嫩,燒完都唔會韌。脂肪分佈平均,上等之選~燒完之後點d鹽 再用生菜包,口感清新好fresh. 減低熱氣感。之後再叫左隻龍蝦 店員好nice,先放低隻生龍蝦比我影相,之後先再拎入廚師燒熟比我。因為自燒會比較麻煩。過左一陣,龍蝦開邊燒熟左拎返出嚟上枱。 龍蝦肉質鮮生彈牙啖啖肉,龍蝦頭更是惹味。再叫多隻原隻鮑魚 肉上已有調味,已經切成片,自己燒都好方便。肉質鮮甜,燒完都夠稔。忽然想食鯖魚所以叫左。魚皮燒脆左,肉質唔鞋,滴上檸檬汁更惹味。服務--》唔錯,有禮貌,上菜快。臨走仲比左coupon我:午市 : 滿$100減$50晚市:滿$600減$200 甘既環境同質素,好抵食!
前菜有6款,主要係蔬菜類。比食肉獸均衡飲食XD
之後再叫左隻龍蝦
因為自燒會比較麻煩。
再叫多隻原隻鮑魚
肉上已有調味,已經切成片,自己燒都好方便。
肉質鮮甜,燒完都夠稔。
忽然想食鯖魚所以叫左。
魚皮燒脆左,肉質唔鞋,滴上檸檬汁更惹味。

服務--》唔錯,有禮貌,上菜快。臨走仲比左coupon我:

午市 : 滿$100減$50
晚市:滿$600減$200

甘既環境同質素,好抵食!
好友終於完成一個重要的project, 日夜顛倒的生活可以回歸正常, 也可以出來食飯聚一聚, 我地想了一個環境較佳的地方食飯, 最後選了北京道一號的金饍韓國料理.店內的坐位幾寬闊.也可以眺望窗外的景色.坐下後, 店員先奉上前菜.由於我唔食辣, 好多時前菜的選擇不多, 有時甚至唔啱食. 這裡的前菜一共有六款, 除了泡菜外, 其餘五款也不辣, 啱晒我口味, 蔬菜夠新鮮, 入口爽脆, 食完仲可以添加.我地鍾意飲湯, 所以點了人蔘竹絲雞湯和牛肋骨湯(不辣).牛肋骨湯(不辣).牛肋骨肉質相當鬆軟和腍身, 牛肉的味道又夠濃郁.湯裡除了牛肋骨外, 還有蘿白.對於我來講, 湯最基本是要夠熱, 這個牛肋骨湯唯一是唔夠熱, 所以欠了一點點的感覺.人蔘竹絲雞湯.平日飲的人蔘雞湯極少是用上竹絲雞, 所以我都有點期待.這是用上一隻竹絲雞, 份量也不少.第一時間試下個湯先, 個湯好鮮甜, 而且雞肉也不會過硬, 尚算嫩滑.人蔘味不算太勁, 若多一點味道更佳.而在竹絲雞內放了糯米和人蔘, 糯米已經腍身, 入口有淡淡的人蔘味.海鮮炸醬麵.夏天天氣較炎熱, 食這個好適合.上枱後自己混醬.炸醬味道調教不錯, 帶點酸酸, 好

店內的坐位幾寬闊.
也可以眺望窗外的景色.
坐下後, 店員先奉上前菜.

由於我唔食辣, 好多時前菜的選擇不多, 有時甚至唔啱食.

我地鍾意飲湯, 所以點了人蔘竹絲雞湯和牛肋骨湯(不辣).

牛肋骨湯(不辣).
牛肋骨肉質相當鬆軟和腍身, 牛肉的味道又夠濃郁.

湯裡除了牛肋骨外, 還有蘿白.

人蔘竹絲雞湯.
平日飲的人蔘雞湯極少是用上竹絲雞, 所以我都有點期待.

這是用上一隻竹絲雞, 份量也不少.
人蔘竹絲雞湯
人蔘味不算太勁, 若多一點味道更佳.

海鮮炸醬麵.
夏天天氣較炎熱, 食這個好適合.

上枱後自己混醬.
炸醬味道調教不錯, 帶點酸酸, 好醒胃.
麵質算幾彈牙.
另外, 我地也試下這裡的燒烤, 所以點了薄切上等牛舌岩鹽燒, 龍蝦和原隻鮮鮑魚.

這裡的牛舌是薄身.

我本身是較鍾意食厚切, 因為口感相對較佳. 估不到薄身牛舌的口感也不錯, 最重要是燒完不會硬和乾, 還能保持肉汁, 牛味又夠重.
薄切上等牛舌岩鹽燒
原隻龍蝦雖然不算好大隻, 但肉質幾爽口.
原隻鮮鮑魚已預先切成幾片, 方便燒烤.
鮑魚片帶點咬口, 幾有口感和鮮美, 燒完不會覺得好乾和硬身.
Type of Meal
Dinner
人蔘竹絲雞湯
薄切上等牛舌岩鹽燒
  • 海鮮炸醬麵
2016-07-10 634 views
中午和女朋友往尖沙咀食韓國菜, 前菜的白菜仔和瓜條很好食, 泡菜則辣了一點;之後我們點了海帶蜆湯, 日式野菜沙律、海鮮炸醬面和烤雞肉飯。海帶蜆湯味道香濃, 蛋花和紫菜好香, 略嫌蜆肉有部分是沒有肉, 但蜆肉是新鮮美味的, 好清甜;日式野菜沙律, 好濃香芝麻味, 蔬菜好新鮮, 好爽口;海鮮炸醬面好足料, 魷魚好彈牙, 醬汁很鮮甜, 面好爽滑;最後烤雞肉飯, 雞肉煎得鮮嫩, 洋蔥好爽口, 附送的湯很鮮甜美味, 湯底美味,餐廳食物好味,值得一食。
烤雞肉飯
日式野菜沙律
海鮮炸醬面
海帶蜆湯
2016-07-10
$174 (Lunch)
2016-06-23 1332 views
生日飯停不了依日朋友帶左我黎依間食望住維港景食真不錯一坐底,店員奉上六小碟包括有(芥菜、合掌瓜紅蘿蔔、薯條絲、泡菜、椰菜、豆角)三式和牛(黑毛和牛牛柳、黑毛和牛西冷、黑毛和牛肉眼)牛柳本身肉質易韌,不宜燒太耐,所以自己燒既時候記得睇時間牛西冷同牛肉眼本身都有唔少脂肪,再煎埋就入口即融,好正海鮮煎蔥餅 $98外面煎昏至脆脆,入面好軟身海鮮同粉漿比例適中配埋汁一齊食減輕熱氣感韓式紫菜包飯 $98 (泡菜、甜魚仔乾、芝麻海草)三選二好似紫菜卷咁小妹揀左泡菜同甜魚仔乾泡菜可能因為伴左係飯團,所以食落唔辣而魚仔乾,食落脆脆,幾有口感韓燒食肉之餘,都要食下菜既所以叫左個蔬菜拼盤 (洋蔥/番薯/瓜類) $98另外佢有配幾片生菜,係比我地包完燒完的燒物食不過都係記住睇火,如果唔係好易燶而野飲,我地叫左「大咸濕 $25 Salty Lime 7up 」其實因為個名搞笑而叫黎到原來咸檸七佢果個咸檸檬係用原個,出面好多都係得示半能夠望住維港食,價錢唔算話好貴所以依度算唔錯,下次再有慶祝都會黎依度最後都而食埋個雪糕雲尼拿雪糕,用個迷李木筒裝住,唔食得都睇得
生日飯停不了
依日朋友帶左我黎依間食
望住維港景食真不錯
一坐底,店員奉上六小碟
包括有(芥菜、合掌瓜紅蘿蔔、薯條絲、泡菜、椰菜、豆角)
三式和牛
(黑毛和牛牛柳、黑毛和牛西冷、黑毛和牛肉眼)
牛柳本身肉質易韌,不宜燒太耐,所以自己燒既時候記得睇時間
牛西冷同牛肉眼本身都有唔少脂肪,再煎埋就入口即融,好正
海鮮煎蔥餅 $98
外面煎昏至脆脆,入面好軟身
海鮮同粉漿比例適中
配埋汁一齊食
減輕熱氣感
韓式紫菜包飯 $98
(泡菜、甜魚仔乾、芝麻海草)三選二
好似紫菜卷咁
小妹揀左泡菜同甜魚仔乾
泡菜可能因為伴左係飯團,所以食落唔辣
而魚仔乾,食落脆脆,幾有口感
韓燒食肉之餘,都要食下菜既
所以叫左個蔬菜拼盤 (洋蔥/番薯/瓜類) $98
另外佢有配幾片生菜,係比我地包完燒完的燒物食
不過都係記住睇火,如果唔係好易燶
其實因為個名搞笑而叫
黎到原來咸檸七
佢果個咸檸檬係用原個,出面好多都係得示半
能夠望住維港食,價錢唔算話好貴
所以依度算唔錯,下次再有慶祝都會黎依度
最後都而食埋個雪糕
雲尼拿雪糕,用個迷李木筒裝住,唔食得都睇得
2016-06-21
Type of Meal
Dinner
2016-03-25 2368 views
預約了晚餐時間,可能是下雨天,所以唔係太多人,叫了牛肋骨及櫻花豬腩肉,以及人參雞湯。先來小碟伴菜,有6碟而且可以添加。再來燒牛肋骨,燒烤後可以加海鹽食,味道鮮美又大碟,但櫻花豬腩肉就唔多鮮美,色澤很淡,沒有肉味。而人參雞湯就有黑雞,但參味欠缺,祇有少許參鬚。

而人參雞湯就有黑雞,但參味欠缺,祇有少許參鬚。
2016-03-24
2016-02-16 2091 views
位於北京道一號的金饍, 由於就近公司, 所以大概一個月總會有2-3次午餐時間跟同事一同來這裡。位置不偏避, 對在附近上班的香港人應該十分熟悉。不過如是做遊客生意的話, 恐怕地點就在下風了。  每次我們決定在這裡午膳, 必定會在早上就致電訂檯, 記得第一次上來這裡吃飯的時候, 實在被景觀吸引了, 一向對尖沙咀情有獨鐘的我, 對金饍的景色十分欣賞, 金饍是向著YMCA及文化館的, 海景可能就會比較遠, 但我們只是來吃午餐, 有這樣的景色基本上已無憾。先來說說這裡的環境, 當你一踏出該層的升降機你經已會聞到一陣陣像韓燒的撲鼻香氣, 由於午市都有很多鐵板肉套餐, 因此整間餐廳都充滿著韓燒一樣的味道, 多數就算訂了位都要在門口等一會才可以安排入坐。我們每次都差不多一同10人入坐, 他們的位置很大,就算2-3人入坐都會被安排到4-5人位置, 他們有圓形圈範圍的桌, 亦有4人卡位, 更有多至能容納10-12人的長檯, 所以坐位而言對客人來說, 都是會加分的, 當然亦衍生一個問題就是, 門口等位的人就要等更長的時間了。食物方面, 其實我個人就十分喜歡吃韓國菜, 每位入坐的食客桌上都已經放有三款韓式前菜

食物方面, 其實我個人就十分喜歡吃韓國菜, 每位入坐的食客桌上都已經放有三款韓式前菜, 多數包括大豆芽、泡菜及時菜(如青瓜/海帶/蘿白/青豆之類.....), 如果款歡吃韓國菜的食客就必定要吃掉三整碟小前菜了。 食物款式方面, 午市餐牌主要是吃得飽肚的款式, 例如最為人熟悉的韓國菜 豆腐泡菜湯窩/ 牛肉湯窩 /辣雞肉粉絲湯等等, 這些湯窩的款式多數是一客湯窩, 加另上一碗白飯 , 份量十分足夠, 只有吃不下, 應該一般人都不會不夠吃, 毫不吝啬呢!

另外如果想吃麵類食品, 亦會有韓式年糕湯麵/韓式餃子湯麵等款式以供選擇, 而根據我自行的觀察加想我自己的最愛套餐, 就是燒雞肉/豬肉飯了, 亦都是我眾多同事內, 至少有5-6人來金饍午餐的必叫之選!
 聽起來燒雞肉/豬肉飯應該是最普通的, 午市套餐價錢是$7x +10% , 雖然名字上聽起來是最普通的, 但是味道卻是我覺得在金饍內是最好吃的一個菜式。

首先形式一下燒雞肉/豬肉飯估計煮法其實是一模一樣的, 聽見韓式燒肉必定想到是咸味的吧! 但是它是燒肉, 因此有韓式的燒醬汁, 加上它是用洋蔥香炒, 再放在鐵板上送上
, 因此一陣陣香氣的程度, 連同香燒的肉質, 香軟得來帶到燒汁加洋蔥的甜味, 加上份量十足, 基本上白飯已經很大碗, 但燒肉加醬汁真的是撈飯料選!!
 套餐上有鐵板盛載的燒肉及一碗韓國米飯
, 另外更連上一碗韓式湯, 不過湯就比較遜色了,
十分淡味而且不像韓國的湯, 因此我每次下單這個套餐都會"走湯"的, 以免造成浪費。

飲品方面, 它們的飲品對比起一般午市都應該可說是偏貴, 所以我多數都會叫特飲, 因為反正都貴了, 就再加多幾的的心態
況且, 辛苦了一個早上難得外出吃飯的時間, 當然要好好獎勵自己一下
特飲方面有奶類或果汁類, 而我多數就會叫楊枝金露, 因為個人十分喜歡芒果味, 金饍的楊枝金露, 芒果是大大粒的, 可以說是就算用粗飲管都吸不飲的, 雖然份量不算大杯, 飲芒果味夠重, 材料十足, 與其加錢喝一杯凍檸茶, 我就寧願加多少少當作甜品也好吧!

服務方面, 員工基本上都不會在你吃飯的時侯主動來加水或有任何的服務, 該店的經理態度就比較冷酷,但大部份員工都服務不錯, 由於韓式套餐多數都以比較重的碗碟盛載, 因此員工在送上餐時, 都會預先會執一下位置, 並貼心的提醒小心, 小小的舉動, 可見員工的細心。

整體而言, 不論是味道或環境都是值得來一吃的, 不過晚市餐單其實大致相同, 不過不論是地段關係還是環境關係, 晚市當然都會比較昂貴, 因此建議大家如果未吃過金饍, 想作出第一次嘗試, 可選擇在午餐時間作出第一次光顧!
$80 (Lunch)
  • 燒雞肉飯
  • 燒豬肉飯
2015-11-14 2594 views
今日去左北京道一號既金饍食午餐,好彩book左位唔洗等,對住好大塊落地玻璃,如果食晚飯應該幾好風景。午餐都有好多選擇平均80-90蚊,不過午市都有客人食燒烤,雖然見唔到煙(樓底都幾高)但燒烤味都幾勁。前菜得三款,不過味道OK,泡菜就唔辣既。我點左雞肉石頭鍋飯,但個飯就好似好少餸咁,要倒晒兜醬落去先有少少味,個醬唔辣甜甜地,但$75蚊都ok啦。有飯焦喺底,脆脆地又唔會太痴牙,有好多個餐都想試,下次lunch都會再去。

午餐都有好多選擇
前菜得三款,不過味道OK,泡菜就唔辣既。

2015-11-12
$80 (Lunch)
一個人午餐,來到北京到一號的金饍。這裏的座位很闊落,大玻璃的設計打亮了整間餐廳,而且還看得到維港的景色,十分舒適。點了一個烤鰻魚石頭飯($90),加上一杯楊枝甘露(加$12)。點菜後店員立刻送上三種泡菜,每次的前菜都稍為不同,這天是西蘭花,蘿蔔絲和泡菜。泡菜做得很好味,淡淡的韓式辣椒醬味,很是開胃。這次是第一次點烤鰻魚石頭飯,鰻魚烤得很香,一邊烤得乾爽,令一邊魚肉卻很柔軟。加上惹味的燒汁,送飯一流。不過稍嫌石頭鍋加熱得太過分,白飯很快便成為過硬的飯焦,咬得我牙齒也累了。楊枝甘露只需要加$12,用料充足,杯底盡是芒果,柚子和西米露等材料,夏日消暑之選。這次用上了午飯優惠券,在下午用餐食滿$100,便可減$50。在海港城附近的地段,以這個價錢享受舒適環境和美味食物,真的很抵食!
一個人午餐,來到北京到一號的金饍。
泡菜做得很好味,淡淡的韓式辣椒醬味,很是開胃。
烤鰻魚石頭飯
加上惹味的燒汁,送飯一流。
楊枝金露

Other Info. : 每次光顧後,店員都會送上一張新的優惠券,包括了午飯時段滿$100減$50及晚餐時段滿$200減$100的優惠。
烤鰻魚石頭飯
楊枝金露
2015-08-25 1918 views
After entire weekend alcohol consumption, I guess 40% of my blood have change to alcohol. To wake up my brain, my coworker suggest to have something spicy for lunch.This tofu soup look is bubbling when served, the red surface scare me as I am not a chilli tongue. Luckily the soup is not very spicy. Tofu is very soft and slide into your stomach . There also quite a lot of beef strips and a few clams. Put rice into the soup and enjoy as a whole is much rich in flavour.

Hot tofu soup
Other Info. : The view here is awesome!!!!!!
2015-08-10
Hot tofu soup
2014-09-29 6367 views
我們慶祝導師牛一往尖沙咀金善食韓國菜,超多前菜食但不是如其他韓國餐廳般有得補給,前菜有炸魚,蘿蔔、花生、銀牙和生菜等,有點失望,但前前菜味道和質素確實不錯。之後我們order了燉雞湯(美味的雞湯!個湯人蔘味好濃,雞鮮嫩易入口)燒牛肋骨(肉質鮮甜,口感不錯!)燒雞肉(雞肉肉質鮮嫩,配上餐廳醬汁好好食)冷面(一般冷面)蛋炒飯(值得推介,個飯炒得好香,配上肉粒和雞蛋蛋汁,超delicious!)和泡菜年糕(雖然超辣!但但年糕食落去不膩,味道不錯)
要留意不是任食的前菜
燉雞湯(美味的雞湯!個湯人蔘味好濃,雞鮮嫩易入口)
燒牛肋骨(肉質鮮甜,口感不錯!)
燒雞肉(雞肉肉質鮮嫩,配上餐廳醬汁好好食)
冷面(一般冷面)
泡菜年糕(雖然超辣!但但年糕食落去不膩,味道不錯)
2014-09-21
$320 (Dinner)
Celebration
Birthday
2014-09-11 5539 views
中午時間黎到金饍,沒有等位,十分開心。呢度最吸引我既係個景,對正維港,一邊食一邊睇風景一流。我地叫左兩個set lunch,差不多100樓下,係尖咀黎講算差唔多。烤雞飯:烤雞甜甜地, 可惜有少少似肉乾咁質地, 乾左d, d味好香燒烤味。牛肉粉絲窩:入面有好多菜絲同粉絲。都ok, 但冇牛肉d肉香,不過不失。加左12蚊飲左楊枝金露,都幾好飲。不過都係阿利水d味道好食d.....
中午時間黎到金饍,沒有等位,十分開心。
呢度最吸引我既係個景,對正維港,一邊食一邊睇風景一流。
加左12蚊飲左楊枝金露,都幾好飲。

不過都係阿利水d味道好食d.....
2014-09-11
2014-07-13 6278 views
壽星女話呢間韓式餐廳做緊七五折,加上韓風吹襲食韓菜食上癮,咁梗係順壽星女意思訂位餐廳位置方便,景觀一流,坐位之間尚算寬敞,上菜前先放各式各樣泡菜先享用,正,我地五個人點了以下菜式:特選牛肋骨(醬燒):肉質鮮嫩,不過稍嫌醬汁偏甜,味道OK豚肉併盤(櫻花豬腩肉,櫻花豬排骨,櫻花豬爽片): 豬腩肉唔夠香,味道一般,其餘兩款味道好香濃,正人蔘竹絲雞湯:侍應會代為分湯及將雞剪開,雞肉嫩滑及吸收了蔘味,味道尚算香濃海鮮煎蔥餅: 超足料及味道好正,煎到好香脆可口,值得一讚雜錦石頭飯: 照正常石頭飯應該好熱及微有飯焦香,但由於飯太腍及放於石頭鍋時間太短,故有種食普通拌飯感覺,味道麻麻整體黎講,雖然環境地點好,但味道真係好一般,七五折後每人都要平均每位$250,價錢與質素不合乎比例,希望餐廳有待改善啦

餐廳位置方便,景觀一流,坐位
之間尚算寬敞,上菜前先放各式各樣泡菜先享用,

正,我地五個人點了以下菜式:

特選牛肋骨(醬燒):肉質鮮嫩,不過稍嫌醬汁偏甜,味道OK

海鮮煎蔥餅: 超足料及味道好正,煎到好香脆可口,值得一讚

2014-06-11
$250 (Dinner)
Celebration
Birthday
Dining Offer
Coupon
2014-07-02 5346 views
一早訂了位與朋友慶祝生日。我們11大2小坐在中間長枱。其中一張枱不能移動所以有約5cm的空隔。分別叫了熟食和燒烤熟食海鮮餅如果從來沒有吃過此菜色,可能都會覺得味道尚可。但對於曾經食過無數次韓食的人來說,簡直不知所謂。海鮮無味亦無蔥味,只有粉的味道。難怪朋友不停說此仍港式韓食。泡菜餅如果不是見到上菜時一餅橙色的,也都不能聯想到是泡菜。擔擔面和粉絲我會推介大家去citysuper的foodcourt吃。味道好一萬倍。韓燒叫了牛排、牛脷、牛肋骨、豬腩肉咸,牛痴如我都只能接受吃一塊。真的很咸。豬腩肉也是。另外牛排上碟時就知道非新鮮的肉質。唯一比較好的是牛肋骨,味道不錯。此等價錢,根本就與食物的質素不配。想食便宜韓食,還是食foodcourt吧。要好味的,新羅寶/名家吧。

熟食
海鮮餅
泡菜餅
如果不是見到上菜時一餅橙色的,也都不能聯想到是泡菜。
擔擔面和粉絲

韓燒
叫了牛排、牛脷、牛肋骨、豬腩肉
唯一比較好的是牛肋骨,味道不錯。

此等價錢,根本就與食物的質素不配。

Other Info. : 訂位時問了有關生日蛋糕費,部長稱可以由$110減收到$70。埋單時見到是$110,問waiter有關收費。部長以冷言冷語回答"我的同事以為你地叫點品所以先俾個折你,我地已經冇收你小朋友錢"哇...皇恩呀...真的感謝他的善待。不是計較那數十元,而是他的不可一世態度!!!我回贈他一句,放心沒下次的了。
2014-06-28
$210 (Dinner)