Visited Kin Food, a high-end canteen tucked away in the Devon House of Quarry Bay. From Vietnamese to Penang specialties, this place is a culinary treasure trove. Here's what I feasted onotaupho Bun Rieu (Vietnamese Tomato and Crab Noodle Soup):This bowl is a flavor bomb! 🍲 Tangy tomatoes meet luscious crab, all married perfectly with delicate noodles. A must-try for any pho aficionado.Jason Yeoh's Penang Teochew Char Koay Teow:Wok hei for days! 🔥 Silky noodles, a hint of smokiness, and those pl
Visited Kin Food, a high-end canteen tucked away in the Devon House of Quarry Bay. From Vietnamese to Penang specialties, this place is a culinary treasure trove. Here's what I feasted on:

Potaupho Bun Rieu (Vietnamese Tomato and Crab Noodle Soup):

Wok hei for days! 🔥 Silky noodles, a hint of smokiness, and those plump prawns make this Char Koay Teow a Penang dream in a plate.

Sip Song Mango Sticky Rice:
A tropical escape in a dish! 🏝️ Ripe mango dances with velvety sticky rice. The coconut sauce? Divine.

MOMO's Caramelized Banana Split Vegan Waffle:
Dessert, but make it ethical! 🌱 Crispy waffle, dreamy caramelized bananas, and the fact it's vegan? I'm sold.
2023-09-09
$160 (Tea)
  • 檳城潮州炒粿條
2023-09-13 39 views
想一次過試吓亞洲有名嘅美食?嚟「KIN Food Hub」喇!佢喺鰂魚涌太古坊,係KIN全香港第一間既旗艦美食廣場,集40間亞洲人氣同埋米芝蓮餐廳品牌。Food Hub 提供300個座位,有開放式廚房同大型酒吧,環境舒適,座位都好寬敞。除咗可以用自助點餐機,你仲可以用QR code落單,方便又快捷。Potaupho 越式番茄蟹肉湯粉湯底用番茄同螃蟹煮成,味道酸甜好好味。加埋越南扎肉、蟹肉、魚片、豬肉碎同生菜,食落口感豐富有層次。Chef Eddy 龍蝦湯喇沙龍蝦湯底拌埋喇沙醬煮成,好香濃。配埋上摻摻(米粉同油麵),仲有時令海鮮,真係鮮味十足,令人食到停唔到口。Sip Song 芒果糯米飯糯米飯蒸得恰到好處,粘稠但唔膩,連埋新鮮芒果一齊食,口感清爽又香甜。芒果越南紙卷紙卷皮薄而柔軟,裡面有青瓜、紅蘿蔔絲同酸甜多汁嘅芒果,食落清爽健康,好開胃。Momo's 焦糖窩夫香蕉船連兩球雪糕窩夫烤到金黃酥脆,配埋新鮮香蕉同兩球滑溜嘅雪糕,再淋上濃郁嘅焦糖,食落口感超正!Matchali 抹茶拿鐵抹茶味道好濃郁,飲落帶點微苦甜,抹茶控不要錯過!Sunday's 梅酒高球用梅酒代替威士忌,味道酸甜清新,
想一次過試吓亞洲有名嘅美食?

嚟「KIN Food Hub」喇!

Potaupho 越式番茄蟹肉湯粉

湯底用番茄同螃蟹煮成,味道酸甜好好味。

Chef Eddy 龍蝦湯喇沙
真係鮮味十足,令人食到停唔到口。

Sip Song 芒果糯米飯

芒果越南紙卷

Momo's 焦糖窩夫香蕉船連兩球雪糕

Matchali 抹茶拿鐵
抹茶味道好濃郁,飲落帶點微苦甜,抹茶控不要錯過!

Sunday's 梅酒高球
用梅酒代替威士忌,味道酸甜清新,飲落好清爽。

白灼菜心
菜心鮮嫩冇渣,食落爽甜。
🌃 KIN 為美食薈萃, 位於鰂魚涌太古坊德宏大廈2樓,鄰近於鰂魚涌港鐵站A出口, 除了Kin自家品牌美食之外,雲集了多個亞洲知名品牌以及米芝蓮推介食府, 包括 Sri Trat 、兩姊妹、阿賢好品、Potaupho、Sunday's Spirits、Matchali、Easy Buddy 等, 提供300個座位、 特大酒吧和開放式廚房等,KIN 奉行可持續發展理念, 部分建築素材選用可再生物料,以及部分食材選用可持續海鮮、可持續種植原料等,並採用app或自助機落單為主。-.🍣(KIN)海鮮什錦壽司14件💲 148👉 壽司拼盤有帝皇三⽂⿂、油⽢⿂及海釣黃鰭吞拿⿂刺身, 均選用了可持續海鮮,為環境出一分力, 表面加上了柚子味噌同埋鹹蛋黃醬兩種口味, 有兩種唔同嘅感覺😋.🥘 (阿賢好品) 巴東牛肉配椰漿飯💲 88👉 源自馬來西亞品牌"阿賢好品",牛肉整得好軟腍入味,巴東醬味道十分香濃,層次感幾豐富,香甜而微辣 ,配上椰漿飯、脆片同埋自家醃菜, 另外加了廿蚊選了一客白灼菜心。#有機⽜⾁.🍧 (Matchali)純素宇治金時新地💲 65👉 呢一個係純素嘅甜品,由京都宇治茶道級抹茶製成, 加上香

🍣(KIN)海鮮什錦壽司14件
💲 148

🥘 (阿賢好品) 巴東牛肉配椰漿飯
💲 88
#有機⽜⾁

🍧 (Matchali)純素宇治金時新地
💲 65
👉 呢一個係純素嘅甜品,由京都宇治茶道級抹茶製成, 加上香甜嘅紅豆蓉 同埋軟糯⽩⽟團⼦,抹茶雪糕嘅抹茶味十分濃厚, 口感幼滑。@matchali_hk #vegan

🍌(Momo)焦糖窩夫香蕉船
💲60
👉 呢款焦糖窩夫香蕉船份量十足, 用了燒焦糖脆片香蕉,加上多穀物純素窩夫,同埋兩球雪糕, 食完十分滿足😋

🍹 (Sunday's)梅酒高球
💲58
👉 梅酒高球特別受少女歡迎, 係屬於輕盈嘅日式酒類, 梅酒味道酸爽清新,飲落有淡淡嘅甜味,底部還有一點梅子蓉,係好適合夏天飲用嘅清新飲品
🍸 (Draft Land)烏龍茶雞尾酒
💲48
👉 用了烏龍茶底加入vodka, 茶底飲落不錯,兩者比例調製恰到好處,容易入口,味道較為甘潤。

📍KIN Food Hub
鰂魚涌英皇道979號太古坊德宏大廈2樓
*此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。
Dinner
知道鰂魚涌太古坊上面開咗間Food Court,朋友食完極力推薦,所以個日我係附近就上去試試佢😋一行到入去就見到好多部點餐機,入面有齊哂中🍲西🍔日🍣多款美食,淨係揀食咩都諗咗我哋15 分鐘🤣龍蝦湯喇沙 $98未食已經聞到好香龍蝦湯味,飲落好鮮甜💗佢呢碗喇沙好足料,有青口🦪魷魚🦑蝦🦐東菇🍄豆卜同雞蛋🥚呢款喇沙有2 款麵,一粗一幼,粗嘅有咬口,幼嘅就好易入口,而且佢個湯唔係好辣,大啖湯大啖麵都唔會太激烈喉嚨,正合我意😋🫶🏻和風豚肉粟米鮮菜煎餃(5件) $30餃子皮好薄,外皮煎到少少香脆,咬落去入面陷料好多好飽滿,豚肉碎加粟米嘅甜味,點埋佢個醬汁,好似真係去咗日本食正宗餃子咁🤩🥟芒果越南紙米卷(4件) $48一咬簡直好似去咗大草原咁,芒果味道好甜,完全唔酸,紙米卷入面有紅蘿蔔絲🥕青瓜絲🥒同生菜🥬點埋佢個汁,清新得嚟仲超級開胃🤤(可持續)海鮮雜錦壽司(14件) $148鏡頭一轉,又去返食日本嘢😝雖然只係food court,但我見佢都有壽司師傅幫我哋整,佢呢度壽司依然係好新鮮,有三文魚同吞拿魚,味道拍得住出面嘅日本餐廳,正👍🏻烤紅咖喱配燒豬肩肉飯 $98豬肩肉肉質鮮嫩,可以見到入面仲係呈現有少
龍蝦湯喇沙

龍蝦湯喇沙 $98
和風豚肉粟米鮮菜煎餃(5件)

和風豚肉粟米鮮菜煎餃(5件) $30
芒果越南紙米卷(4件)

芒果越南紙米卷(4件) $48
(可持續)海鮮雜錦壽司(14件)

(可持續)海鮮雜錦壽司(14件) $148
  烤紅咖喱配燒豬肩肉飯

烤紅咖喱配燒豬肩肉飯 $98
豬肩肉肉質鮮嫩,可以見到入面仲係呈現有少少淡粉紅色,口感淋得嚟個外皮都係燒到脆脆地,隔離嘅紅咖喱煮得好正宗,所以辣度都達10 級🌶️🌶️🌶️🥵🥵🥵雖然好辣,但都依然食到好香濃嘅咖喱味道,唔會淨係得個辣味,果然係榮獲米芝蓮必比登推介嘅菜式🤩🌟值得一提嘅係側邊嘅菠蘿,好甜可以幫我哋解解辣🍍鍾意食辣嘅朋友一定唔可以錯過呢度菜🫶🏻
呢個food court 仲有好多美食,不過我今次冇咁大個胃逐一試哂🤣唯有下次再嚟試下佢其他推介菜式啦😋✌🏻
2023-08-26
龍蝦湯喇沙
和風豚肉粟米鮮菜煎餃(5件)
芒果越南紙米卷(4件)
(可持續)海鮮雜錦壽司(14件)
  烤紅咖喱配燒豬肩肉飯
好少去鰂魚涌 唔知食咩好朋友帶我去KIN FOOD HUB一個集各式美食既美食廣場😎好多人氣食店都可以係到食到全部都用中央廚房製作採用有機同可再生農業食材致力推廣可持續發展既理念♻️KIN FOOD HUB好大 有成1萬8千平方尺大概有300個 位 環境寬敞舒適裝修 餐桌 餐椅都用上可再生物料落單可以用Kiosk/電話 真係各方面都貫徹環保既概念😇我地各自叫左主食甜品飲品1次過係到滿足我地想試唔同野既欲望 😎💥兩姊妹 麻辣蒟蒻涼皮配手撕走地雞肉及有機雞 @twinsliangpiltd 竟然有入選米芝蓮必比登推介2023既兩姊妹涼皮叫左個麻辣蒟蒻涼皮配手撕走地雞肉及有機雞 用上農場走地雞 雞絲鮮嫩好味😆涼皮晶瑩剔透爽口彈牙 加埋秘製麻辣汁 又香又麻 勁惹味😌💥Potaupho 越式蕃茄蟹肉湯粉 濃郁蕃茄湯底 有海量既配料蟹肉 肉碎 扎肉 魚片頭雜海鮮同肉類於一身 鮮味無限越南湯粉幼身 有D似米粉 好掛湯撈埋一齊食好鮮甜😎💥Cookie DPT 香芋牛奶布丁曲奇 @cookie.dpt大大塊曲奇 好香香芋味 鬆軟好味入面仲有牛奶布丁 煙煙韌韌滿足😎💥MOMO’s焦糖窩夫香蕉船呢個甜品賣相

好少去鰂魚涌 唔知食咩好

口感豐富 甜而不膩😉

💥Sunday's 梅酒高球
梅酒好香梅味 唔會太甜
食辣野飲岩哂 酸爽清新😆

💥Matchali柚子檸檬抹茶梳打 @matchali_hk
呢個配搭絕對係夏天必飲

📍鰂魚涌英皇道979號太古坊德宏大廈2樓
@kinfoodchange
#KINFoodChange #KINSheungWan
2023-09-09 24 views
KIN鰂魚涌店係旗艦食堂,集合超過40間亞洲知名人氣、米芝連餐飲品牌,設有300個座位、特大酒吧同開放式廚房,可以一次過食到唔同國家菜式,選擇豐富。可持續海鮮雜錦壽司 $148呢碟雜錦壽司採用可持續海鮮製作,分別從紐西蘭、澳洲及菲律賓的 BAP 和 ASC 認證養魚場採購,確保養魚場有遵守水產養殖業良好標準。一份有14件壽司及卷物,採用帝皇三文魚、油甘魚同黃鰭吞拿魚。帝皇三文魚鮮甜肥美,呑拿魚重魚味,油甘魚有豐富油脂,比出面食到嘅更香魚油。(´ε` )印尼炒飯 $98印尼炒飯賣相好靚,沙嗲雞肉串燒配炒飯好惹味,仲有隻流心太陽蛋。ദി˶ー̀֊ー́ ) Sip Song 芒果糯米飯 $58甜品有 Sip Song 嘅芒果糯米飯,椰奶好濃郁,芒果清甜,糯米飯有嚼勁,甜而不膩。Momo’s Caramelized Banana Split Vegan Waffle $60窩夫賣相好吸引,有兩大球雪糕配焦糖香蕉,窩夫唔太甜,素食人士都啱食。Sunday's Spirits 梅酒高球 $58使用梅酒代替威士忌,味道酸爽清新。帶有淡淡的甜味,好適合夏天飲。Matchali Strawberry Match

可持續海鮮雜錦壽司 $148

印尼炒飯 $98

Sip Song 芒果糯米飯 $58

Sunday's Spirits 梅酒高球 $58

Matchali Strawberry Matcha Latte $60
估唔到呢到都有得飲Matchali ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 抹茶味好濃郁,士多啤梨味有果香唔死甜,一齊飲好夾。

太古坊分店限定優惠:
只要喺訂單輸入 "KINTKP2080",2pm-6pm 全場8折💕 (優惠期15/8 - 30/9)
2023-09-06 45 views
鰂魚涌新開嘅KIN Food Hub😙過萬呎地方,空間夠晒大,環境寬敞舒適😉而且更設有三百個座位😎有別於傳統美食廣場😌佢哋會不定期同其他品牌合作😏推出期間限定嘅驚喜菜式😛角切雜錦(可持續)魚生丼🍱$148大大碗嘅魚生丼😚表面鋪滿切粒三文魚、油甘魚同埋吞拿魚🍣再加上北海道帶子、玉子同三文魚籽😌口感豐富有層次,油脂飽滿,入口軟嫩😋而且仲採用可持續海鮮😎可以維持而不會影響來源地嘅生態系統🤗Sri Trat烤紅咖哩配燒豬肩肉飯🐷$98Sri Trat響泰國連續多年獲得MICHELIN推介👍咖喱由Sri Trat提供,豬肩肉亦由泰國直送☺️豬肩肉入口軟腍,肉質鮮嫩,肥瘦適中😋紅咖喱食落都真係有啲辣,但辣得好過癮🌶️MOMO's 焦糖窩夫香蕉船🧇$60呢個窩夫香蕉船賣相非常吸引🤩酥脆窩夫,質感鬆軟😌香蕉表面加上焦糖脆面🍌再配合埋椰子同朱古力雪糕🍨又冷又熱,多重享受😎Cookie DPT 軟心朱古力榛子曲奇🍪$40朱古力香濃細膩,入口即化🍫配上Nutella 榛子醬,甜度適中,口感軟綿😌 濃縮咖啡湯力☕️$30Espresso加上Tonic😙味道夠濃醇,飲落柔和順滑,非常清新😉KIN Food Hub (
鰂魚涌新開嘅KIN Food Hub😙
過萬呎地方,空間夠晒大,環境寬敞舒適😉
而且更設有三百個座位😎
有別於傳統美食廣場😌
佢哋會不定期同其他品牌合作😏
推出期間限定嘅驚喜菜式😛
角切雜錦(可持續)魚生丼🍱$148
大大碗嘅魚生丼😚
表面鋪滿切粒三文魚、油甘魚同埋吞拿魚🍣
再加上北海道帶子、玉子同三文魚籽😌
口感豐富有層次,油脂飽滿,入口軟嫩😋
而且仲採用可持續海鮮😎
可以維持而不會影響來源地嘅生態系統🤗

Sri Trat烤紅咖哩配燒豬肩肉飯🐷$98
Sri Trat響泰國連續多年獲得MICHELIN推介👍
咖喱由Sri Trat提供,豬肩肉亦由泰國直送☺️
豬肩肉入口軟腍,肉質鮮嫩,肥瘦適中😋
紅咖喱食落都真係有啲辣,但辣得好過癮🌶️

MOMO's 焦糖窩夫香蕉船🧇$60
呢個窩夫香蕉船賣相非常吸引🤩
酥脆窩夫,質感鬆軟😌
香蕉表面加上焦糖脆面🍌
再配合埋椰子同朱古力雪糕🍨
又冷又熱,多重享受😎

Cookie DPT 軟心朱古力榛子曲奇🍪$40
朱古力香濃細膩,入口即化🍫
配上Nutella 榛子醬,甜度適中,口感軟綿😌
濃縮咖啡湯力☕️$30
Espresso加上Tonic😙
味道夠濃醇,飲落柔和順滑,非常清新😉
KIN Food Hub (鰂魚涌)
鰂魚涌英皇道979號太古坊德宏大廈2樓
【煩緊食咩好?去一站式美食廣場‼️ 雲集米芝連+人氣店🤤】推薦程度:●●●●●抵食程度:●●●●○———最近先認識到KIN呢個旗艦美食廣場品牌,真係有種相逢恨晚嘅感覺🥺 佢哋雲集咗40間亞洲知名人氣、米芝連嘅餐飲品牌,唔洗專登左撲右撲就可以試晒人氣美食✨ 啱晒樣樣想試啲但又唔想周圍撲嘅我🥹 依家太古坊分店仲有限定優惠🌟 15/8~30/9期間2pm-6pm用訂單系統輸入「KINTKP2080」,即享全場點單8折‼️🌟〈推薦〉Sri Trat 烤紅咖哩配燒豬肩肉飯|$98美觀又大份✨ 豬肩肉特別採泰國嘅「無激素同無抗生素」,份量多而肉脂比例恰正好處🤌🏻 慢烤令肉質軟腍、脂肪氛香溢出而口感爽彈💯 而紅咖喱則由泰國Sri Trat 直送,小辣程度,後勁較強,少少似針拮舌頭咁,好爽🔥 不愧為2018起,連續多年榮獲米其林必比登推介(2018- 2023米芝蓮必 比登)嘅菜式😍 怕辣嘅話可以食返片香甜厚切菠蘿片解辣🍍✨🥢 (可持續)海鮮雜錦壽司|$148採用「負責任地採購嘅帝皇三文魚、油甘魚及海釣黃鰭吞拿魚」,魚生厚身、鮮甜美味;加埋香蔥呢個處理更上一層樓🥹 而所謂可持續,就係選魚方面係確保咗養魚場
【煩緊食咩好?去一站式美食廣場‼️ 雲集米芝連+人氣店🤤】

推薦程度:●●●●●
抵食程度:●●●●○

———

🌟〈推薦〉Sri Trat 烤紅咖哩配燒豬肩肉飯|$98

🥢 (可持續)海鮮雜錦壽司|$148
採用「負責任地採購嘅帝皇三文魚、油甘魚及海釣黃鰭吞拿魚」,魚生厚身、鮮甜美味;加埋香蔥呢個處理更上一層樓🥹 而所謂可持續,就係選魚方面係確保咗養魚場有謹慎恪守水產養殖業嘅良好標準✅ 令我哋喺享受美食嘅同時,減低對環境造成負面影響✨ 喺設計menu同選材方面都別有心思同別具意義💪🏻 而份量上正常女仔食應該好飽,但大食少少/男仔未必切飽,可以因應能力再留肚加個甜品🥰

🥢 港式叉燒|$48
用上無激素豬肉;肥瘦均稱、肉質爽彈,而且夠多蜜汁送飯一流✨ 不過個人鐘意熱辣辣+焦邊嘅,純粹唔合個人口味而唔特別推薦😌

🌟〈推薦〉MOMO's 焦糖窩夫香蕉船|$60
窩夫底係由多穀物製成、天然純素🌱 入口好軟綿,有淡然花生香;朱古力雪糕可可味香濃;整個底基都唔甜🥹 完全係零罪疚感💥 配料方面,香蕉表面竟然被焦糖包裹住,而且燒得焦脆‼️ 呢個香蕉船真係好有誠意🍌

🌟〈推薦〉Cookie DPT 軟心朱古力榛子曲奇|$40
超邪惡嘅軟心曲奇🔥 外表微帶脆感,內裡曲奇帶沙沙嘅口感、朱古力榛子餡料香甜可口!朱古力控一定會開心到尖叫🙀 整體覺得甜咗少少,兩人share一塊剛剛好,如果一個人食一塊有可能會膩😂

🌟〈推薦〉有汽香水檸檬鐵觀音|$22
茶味芳香撲鼻,但入口不帶一點苦澀🍃 汽泡感令成件事清新咗,加上冷凍咗,感覺消暑又涼快,飲完gur晒🌬️

🌟〈推薦〉濃縮咖啡湯力|$30
用上可持續種植同有機嘅越南咖啡豆🇻🇳 係獨家合作嘅農場✨ 所以味道獨一無二😍 混和之後少咗咖啡嘅苦澀/酸味,加上湯力微微嘅糖份同汽泡感,整體比單飲咖啡更有層次、亦更醒神🫧✨
位於鰂魚涌太古坊KIN FOOD Hub @kinfoodchange 集合咗超過40間來自亞洲各地嘅人氣食店,當中仲有啲米芝蓮推介😍KIN 嘅裝修走文青型格風,地方好大,設有300個座位,有啲位仲好似tatami咁!採用open kitchen,仲有特大酒吧🍸,感覺真係好chill😎🔸️(可持續)海鮮雜錦壽司🍣 $148選用帝皇三文魚、油甘魚及海釣黃鰭吞拿魚,味道好鮮甜,口感好滑呀😊而且係來自紐西蘭、澳洲及菲律賓負責任魚場嘅「可持續海鮮」🐟減少水產養殖對環境嘅影響。🔸️印尼炒飯 $98好惹味和大份量嘅炒飯,配煎得好靚嘅太陽蛋🍳蝦片、雞肉沙嗲串🐥和自家製辣椒醬,真係好豐富。🔸️Sip Song 芒果糯米飯🥭 $58芒果好新鮮,糯米蒸得啱啱好,很有口感,配埋香濃嘅椰奶幾正呀。🔸️楊枝甘露🥭 $48芒果味好香,仲有唔少芒果肉和西米呀💕🔸️梅酒高球 $58估唔到Food Hub都有酒飲呢😆要咗一杯梅酒,使用梅酒代替威士忌整成既High Ball 有淡淡嘅酸味和甜味,好清新和消暑呀🥰🔸️Matchali 柚子檸檬抹茶梳打🍋🍵 $55呢杯梳打用咗柚子汁、檸檬、及好濃郁嘅抹茶🍵味道好balance,幾好飲🥰順

🔸️(可持續)海鮮雜錦壽司🍣 $148

🔸️印尼炒飯 $98

🔸️Sip Song 芒果糯米飯🥭 $58

🔸️楊枝甘露🥭 $48
芒果味好香,仲有唔少芒果肉和西米呀💕

🔸️梅酒高球 $58

🔸️Matchali 柚子檸檬抹茶梳打🍋🍵 $55

順帶一提,直至9月30日,係太古坊分店2pm-6pm 訂單系統輸入 "KINTKP2080",單點有8折‼️

📍#KINFoodHub (#鰂魚涌美食)
#鰂魚涌 英皇道979號太古坊德宏大廈2樓

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟
2023-09-01 633 views
手機落單超方便落完好快可以去取餐。叫個熱門推介 烤紅咖哩豬肩肉飯:<Sri Trat CurryBar>自2018起,連續多年榮獲米其林必比登推介(2018-2023米芝蓮必 比登)咖喱用Sri Trat 最受歡迎嘅咖喱菜式,咖喱由泰國 Sri Trat 直送,採用泰國香草和香料製成,並用來自泰國象島的著名蝦醬調味,慢烤製以釋放出芳香的油脂。來自泰國東部蝦醬以其香味和溫和味道而聞名。KIN特別採用來自泰國的「無激素同無抗生素」的豬肩肉烤製,與紅咖喱搭配。甜品🍮芒果糯米飯:芒果糯米飯是一道經典的甜點,它以糯米飯作為主要成分,搭配新鮮芒果切塊。糯米飯口感軟糯而有嚼勁,入口即化,與香甜的芒果相得益彰。芒果的鮮甜味道和糯米飯的黏膩口感相互融合,帶來愉悅的口感體驗。整體而言,這道芒果糯米飯清爽可口,給人一種夏日的涼爽感。楊枝甘露:楊枝甘露是一道受歡迎的港式甜品,它主要由楊枝汁、椰汁、芒果、西米等成分組成。楊枝汁的酸甜味道和椰汁的香濃口感相融合,加上綿密的芒果塊和Q彈的西米,為整道甜品增添了豐富的口感層次。楊枝甘露口感清爽宜人,甜而不膩,芒果的香甜與楊枝汁的酸度相互平衡,令人回味
手機落單超方便落完好快可以去取餐。

叫個熱門推介 [Sri Trat] 烤紅咖哩豬肩肉飯:

[兩姊妹〕麻辣蒟蒻涼皮配手撕走地雞肉及有機雞蛋:入選《香港澳門米芝蓮指南 2023》 必比登推介
兩姊妹 麻辣雞飯
雞肉超級嫩滑,麻香味濃厚, 份量十足入目都是雞! 越麻越想食,入面仲有雲耳,青瓜增加口感🌟

越食芒果米紙卷:外觀精緻,搭配新鮮芒果,口感爽脆,米紙軟嫩,芒果的甜味和酸度恰到好處,讓人回味無窮。

日式煎餃子:外皮金黃酥脆,內餡鮮嫩多汁,吃起來非常有口感,餡料的調味恰到好處,讓人忍不住一口接一口。

草莓抹茶鮮奶:這杯飲品口感非常順滑,奶香濃鬱,加入草莓和抹茶的組合非常契合,草莓的甜美和抹茶的苦甜交織在一起,十分美味,而且甜度適中,不會過於膩口。

🍮甜品🍮

楊枝甘露:楊枝甘露是一道受歡迎的港式甜品,它主要由楊枝汁、椰汁、芒果、西米等成分組成。楊枝汁的酸甜味道和椰汁的香濃口感相融合,加上綿密的芒果塊和Q彈的西米,為整道甜品增添了豐富的口感層次。楊枝甘露口感清爽宜人,甜而不膩,芒果的香甜與楊枝汁的酸度相互平衡,令人回味無窮。無論在炎炎夏日還是其他季節,都是一道受歡迎的美味甜品選擇。
2023-08-29
Lunch
  • 芒果糯米飯
去Food Hub食野除左要快之外,唔少人對食物要求都越來越高😳位於鰂魚涌太古坊的KIN 由超過40個亞洲知名人氣、米芝連的餐飲品牌集合而成👍🏻有Sri Trat、兩姊妹、Momo’s、Matchali等等,食物選擇多😍Food Hub內設有300個座位、特大酒吧和開放式廚房,就算繁忙時間黎都唔會覺得好迫☺️_▪️ 兩姊妹 麻辣蒟蒻涼皮配手撕走地雞肉及有機雞蛋 $78係港島都可以食倒入選米芝蓮推介的招牌麻辣涼皮😍雞肉採用「農場走地雞」製成,涼皮滑溜溜配上麻辣醬汁夠曬惹味,加上爆脆腕豆口感更佳▫️KIN 印尼炒飯 $98經典炒飯加入印尼蝦片、沙嗲雞肉串燒及以 #KINEggs 製成的香脆煎蛋,配埋自家製參巴辣椒醬,滋味無窮🍗▪️KIN 和風豚肉粟米鮮菜煎餃 (5件) $30餡料用咗無激素無抗生素嘅豬肉、甜玉米同埋蔬菜,配上醬汁幾惹味🥟▫️Sip Song 芒果糯米飯 $58微溫的糯米飯配上多汁鮮甜的芒果,與椰奶好夾互相平衡,糯米飯煙韌不易膩🥭▪️Momo’s 焦糖窩夫香蕉船 $60賣相好吸引,面層有2塊焦糖片,外脆窩夫配上兩球雪糕好好食🍌▫️KIN 朱古力夾心布朗尼配燒椰子雪糕 $58用2件布朗尼夾住

_
▪️ 兩姊妹 麻辣蒟蒻涼皮配手撕走地雞肉及有機雞蛋 $78

▫️KIN 印尼炒飯 $98

▪️KIN 和風豚肉粟米鮮菜煎餃 (5件) $30

▫️Sip Song 芒果糯米飯 $58

▪️Momo’s 焦糖窩夫香蕉船 $60
賣相好吸引,面層有2塊焦糖片,外脆窩夫配上兩球雪糕好好食🍌

▫️KIN 朱古力夾心布朗尼配燒椰子雪糕 $58
用2件布朗尼夾住椰子雪糕,brownie表面微脆,配上冰凍的雪糕食冇咁易膩,仲食倒堅果粒有咬口🫘

▪️KIN 濃縮咖啡湯力 $30
使用來自越南可持續種植和有機咖啡豆,口感順滑,味道豐富☕️

▫️Taboocha 芳香萬壽菊鐵觀音茶菌 $38
加入有機本地種植芳香萬壽菊,甜甜酸酸好開胃

2023-08-31 35 views
發現一間辦公室的food hub,KIN美食廣場是一個聚集了超過40個亞洲知名人氣和米芝蓮餐飲品牌的旗艦美食廣場,真的被他們的美食多樣性所震撼。首先,我品嚐了烤紅咖哩配燒豬肩肉飯。這道菜來自Sri Trat Curry Bar餐廳,該餐廳連續多年獲得米芝蓮推介。咖哩使用了泰國Sri Trat直送的香草和香料,並加入了來自泰國象島的蝦醬調味,經過慢烤後散發出迷人的香氣。而他們選用的豬肩肉同樣來自泰國,且無激素和抗生素,與紅咖哩搭配得天衣無縫,口感豐富,風味獨特👍🏻👍🏻👍🏻另一道令我印象深刻的菜品是麻辣蒟蒻涼皮配手撕走地雞肉及有機雞蛋。這道菜來自兩姊妹涼皮有限公司,同樣是米芝蓮推介。涼皮採用優質食材,經過特殊的製作工藝,保持了爽滑的口感。配料方面,有秘製辣椒醋、青瓜絲、芫荽、豌豆和花生粉,還加上了爆脆腕豆,口味酸辣開胃🤤KIN 美食廣場還提供了來自越南的濃縮咖啡湯力。他們使用來自越南山頂的家庭合作咖啡農場直接供應的有機咖啡豆,每一顆咖啡豆都經過精心選擇,這使得這杯咖啡散發出濃郁的香氣,男友非常喜歡😁還有,有機麻辣牛展。這道菜使用了有機牛展肉,配上辣椒和香料的絕妙組合,辣得過癮!牛肉的質地鮮

還有,有機麻辣牛展。這道菜使用了有機牛展肉,配上辣椒和香料的絕妙組合,辣得過癮!牛肉的質地鮮嫩,口感豐富😍

另一道令我着迷的菜品是Triple O'S的鮮炸雞柳。這道菜以新鮮的雞肉製成,經過特殊的調味和炸製工藝,外皮酥脆,內裡多汁嫩滑。

甜點方面,我推薦 @Eatdrinkmomo的焦糖窩夫香蕉船。香蕉和焦糖搭配蓬鬆的窩夫,口感絕佳。每一口都帶來了甜蜜的滋味,讓人陶醉其中~~

另外,Cookie DPT的香芋牛奶布丁曲奇和軟心朱古力榛子曲奇也值得一提。香芋牛奶布丁曲奇融合了芋頭的香甜和牛奶的濃郁,口感柔軟細膩。而軟心朱古力榛子曲奇則以外脆內軟的口感和濃郁的朱古力味道贏得了我的心❤️

重回內子舊公司的鰂魚涌區,專登為左一探呢間新概念Food Court。位於太古坊德宏大廈名為KIN 的Food Halls ,以太古坊地段來講全場有300多個座位,空間感十分誇張得旗艦食堂。集團集合多間亞洲知名米芝連品牌,當中有Yardbird、Emmer、Chef studio by Eddy、Matchali等,以親民價格及選用有機/無激素等健康食材,炮製各個品牌的招牌菜式。除左用餐空間感舒適之外,原來簡約日本風格嘅室內設計中,逾四分之一均用上可再生物料裝修,就連卡座都用上了回收再造的物料:電板、甘蔗渣、豉油豆渣,甚至是蟹殼。無論視覺定係味覺都因應可持續概念去貼地實踐。而且KIN 麵還是全港第一家為每份外賣訂單提供100%循環包裝的麵店!另要一提酒吧設有12個啤酒龍頭,提供多款本地精釀啤酒、天然葡萄酒、清酒及雞尾酒等,岩哂一班同事happy hour 暢飲傾計。而家太古坊分店限定:2pm-6pm 全場點單8折!優惠期即日至30/9/2023,落單時記得在訂單系統輸入 "KINTKP2080"🫖Tiffany's English Breakfast Tea $55推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️兩包

位於太古坊德宏大廈名為KIN 的Food Halls ,

除左用餐空間感舒適之外,原來簡約日本風格嘅室內設計中,
電板、甘蔗渣、豉油豆渣,甚至是蟹殼。
無論視覺定係味覺都因應可持續概念去貼地實踐。
另要一提酒吧設有12個啤酒龍頭,

而家太古坊分店限定:2pm-6pm 全場點單8折!

推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
兩包茶包有誠意的自家Breakfast Tea,場內有熱水自由refill。

🥃[Sunday's Spirits] 梅酒高球 $58
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
見QR Menu 打的是梅酒梳打,應該是梅酒高球,
味道酸爽清新,帶有淡淡的甜味易入口,都幾啱女士飲係夏日清涼之選。

🥗角切雜錦(可持續)魚生丼 $148
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
官方話採用「負責任地採購的帝皇三文魚、油甘魚及海釣黃鰭吞拿魚」。
分別從紐西蘭、澳洲及菲律賓的 BAP 和 ASC 認證養魚場採購「可持續海鮮」,
確保出品有水產養殖業的良好標準,以減少對環境的負面影響。
中間加入原片軟滑嘅帶子及玉子粒拌勻,
份量唔錯CP值有驚喜,入口有魚香新鮮味,飽肚又吸引。

🍜龍蝦湯喇沙 by Chef Eddy $98
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
融合了法式烹調技巧和亞洲風味,用龍蝦湯混合喇沙醬和椰汁製成上湯
麵底係米粉及油麵的摻摻,
材料有彈牙大蝦、青口、魷魚、蜆肉、豆干及糖心蛋等,
配料調味及外觀都豐富,但朋友仔話少了一份惹味感,
但就好感受到健康無味精的食材配合。

甜品方面,可惜當晚純素宇治金時新地已售罄。

🍌焦糖窩夫香蕉船 @𝐌𝐨𝐦𝐨’𝐬 $𝟔𝟎
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
賣相一定完勝,焦糖香蕉面層,食落窩夫軟腍帶點酥脆,
加入左椰子雪糕及朱古力雪糕,口感豐富,而甜度算是平衡不會太甜,
如果平時食開甜絲絲的甜品控就可能不太滿足。

🍫朱古力夾心布朗尼配燒椰子雪糕 $58
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
賣相同樣都無得輸,你唔會覺得平時Food Court都會有呢個質素甜點,
兩件厚厚朱古力布郎尼夾住厚身燒椰子雪糕,
布郎尼味道濃郁,燒椰子雪糕唔易溶化,係可以慢慢食的甜品

📝整體晚上時間真係坐得幾舒服,十分推介比想靜靜傾計的朋友仔。
自助點餐機形式落單、自助取餐、自助取餐具調味料,方便快捷又衛生,
係結合科技與環保嘅美食廣場。
Dinner
鰂魚涌太古坊新概念美食廣場.鰂魚涌太古坊全新概念ꜰᴏᴏᴅ ʜᴜʙ- ᴋɪɴ ꜰᴏᴏᴅ ʜᴜʙ開業有一段時間,有不少特色賣點及破格的服務。首先,全智能化的下單服務,食客可以手機ᴀᴘᴘ「Qʀ ᴄᴏᴅᴇ 落單」,方便清晰。另外,餐廳以環保、可持續再生為主題,其裝修及傢俱材料用上了可再生建築材料,貫徹了環保的概念。整體暗黑型格風作主調,配合大量射燈,低調神秘。.ꜰᴏᴏᴅ ʜᴜʙ地方非常大,足能容納數百食客。地方闊落乾淨,特大半開放式廚房,食客可看到師傅現點現炒。餐廳匯集了多國菜式,以及聯乘了米芝蓮必比登推介級數的餐廳美食,如泰東風味的ꜱʀɪ ᴛʀᴀᴛ、還有香港代表兩姊妹涼皮等。同時有還特大售賣酒品的地方,實屬非一般的高級ꜰᴏᴏᴅ ʜᴜʙ。.主食✿ 麻辣蒟蒻涼皮配手撕走地雞肉及有機雞蛋 💲78在ᴋɪɴ ꜰᴏᴏᴅ ʜᴜʙ可找到奪得米芝蓮必比登推介的香港本土品牌兩姊妹,以涼食品涼皮起家。其蒟蒻涼皮,配上秘製的麻辣酸醋,再加上爽口惹味的青瓜絲、芫荽、豌豆和花生粉等,一直俘虜不少食客。難得於港島區也能一試這風味。這裡的招牌涼皮版本有手撕走地鷄肉及有機雞蛋。蒟蒻製成的冰凍涼皮,配以其靈魂醬汁,令人滿足。.
鰂魚涌太古坊新概念美食廣場

主食
✿ 麻辣蒟蒻涼皮配手撕走地雞肉及有機雞蛋 💲78
麻辣蒟蒻涼皮配手撕走地雞肉及有機雞蛋

✿ ᴊᴀꜱᴏɴ ʏᴇᴏʜ 檳城潮州炒粿條 💲78
檳城潮州炒粿條,在潮汕原裝粿條版本之下融入馬來西亞在地元素。以黑醬油和及魚露,即點即場猛火快炒,鍋氣十足。

✿ ꜱɪᴘ ꜱᴏɴɢ 芒果糯米飯 💲58
芒果加上軟糯的蒸糯米,再加上椰奶和綠豆脆脆。
ꜱɪᴘ ꜱᴏɴɢ 芒果糯米飯

✿ ᴍᴏᴍᴏ’ꜱ 焦糖窩夫香蕉船 💲60
ᴍᴏᴍᴏ 經典香蕉船,以穀物配上純素窩夫、焦糖香蕉以及美味的無糖杏仁朱古力雪糕完美融合,純素版本無麩質。
ᴍᴏᴍᴏ’ꜱ 焦糖窩夫香蕉船

✿ ꜱᴜɴᴅᴀʏ'ꜱ 梅酒高球 💲58
使用梅酒版本的ʜɪɢʜʙᴀʟʟ,酸爽清新。
ꜱᴜɴᴅᴀʏ'ꜱ 梅酒高球

✿ ᴍᴀᴛᴄʜᴀʟɪ 士多啤梨抹茶拿鐵 💲60
來自ᴍᴀᴛᴄʜᴀʟɪ的抹茶凍品。草莓、牛奶加上抹茶,色澤層次豐富。
ᴍᴀᴛᴄʜᴀʟɪ 士多啤梨抹茶拿鐵

太古坊分店限定,每天兩點到六點,於系統輸入 “KINTKP2080” 全單有八折。優惠期由即日起至30/9。
麻辣蒟蒻涼皮配手撕走地雞肉及有機雞蛋
ꜱɪᴘ ꜱᴏɴɢ 芒果糯米飯
呢間KIN喺亞洲地區一直都好出名,係人氣米芝蓮餐飲品牌。鰂魚涌店係KIN喺香港第一間旗艦美食廣場,鋪面極大,設有300個座位、特大酒吧和開放式廚房。顧客可以在自助機或者掃QR code 落單,好方便!去骨海南走地雞配油飯鮮嫩嘅海南雞去哂骨又幾好,方便食用,好似我咁帶住小朋友就啱晒,雞件鮮嫩有汁,冇雪味搭配著金黃色嘅油飯,入口香滑,令人回味角切雜錦(可持續)魚生丼:賣相色彩繽紛,魚生切成厚厚小塊,三文魚和吞拿魚粉白分明,口感juicy,滿滿海鮮風味飲品方面,有鮮橙汁和濃縮咖啡湯力,有咖啡香加上汽水,味道濃郁而滑順,口感獨特!Triple O's 鮮炸雞柳有3大件,鮮炸雞柳即叫即炸,一啲都唔柴,內部肉質鮮嫩多汁,好surprise。另外我哋都order吃甜品,Sip Song 芒果糯米飯、楊枝甘露和MOMO's焦糖窩夫香蕉船。芒果糯米飯份量細細,糯米飯蓬鬆香甜,上面鋪着大大件芒果,整份充滿豐富口感和果香。楊枝甘露水準正常。特別介紹呢款窩夫,即叫即整,窩夫夠熱又香脆,同雪糕一齊食,好有層次,個人覺得係必食

顧客可以在自助機或者掃QR code 落單,好方便!

去骨海南走地雞配油飯

角切雜錦(可持續)魚生丼:

Triple O's 鮮炸雞

楊枝甘露水準正常。