Restaurant: King Ludwig Beerhall (Fashion Walk)
Info:

2024-10-14 301 views
上星期和朋友吃飯,朋友帶了多款啤酒來一起喝,對啤酒產生了好奇心,今晚便挑選一間德國餐廳來品嚐啤酒。現在推出啤酒通行證推廣,$250可以喝到五杯德國釀製啤酒🍻,售賣日期至到10月31日,換領日期可以使用至11月30日。如果喝完再購買通行證,憑舊通行證購買新通行證,可以再減50,非常優惠。German Thuringen Pork Sausage Skilletwith Caramel Apple Sauerkraut Stew德國圖林根豬肉腸配焦糖蘋果及酸椰菜。豬肉腸味道香濃,芝士味道十足,加上蘋果脆脆油膩感,味道層次,更加豐富。脆皮燒豬肘配酸椰菜及脆薯角$280。店員會將豬肘在外面切開,方便進食,才捧上客人枱上,這個安排非常窩心。豬肘部份香脆可口,肉質帶點鹹香味道,如果加點芥末醬,可以去除油膩。Soft Pretzels Bites with Beer Cheese Dip (Obatzda)傳統德國麵包配啤酒芝士醬$78。啤酒芝士醬,芝士味道香濃,配合熱騰騰的麵包,作為前菜非常合適。Franziskaner$80,來自德國的啤酒,麥味香濃,冰凍可口。Hoegaarden Peach

德國圖林根豬肉腸配焦糖蘋果及酸椰菜。

脆皮燒豬肘配酸椰菜及脆薯角$280。

Hoegaarden Peach Beer (248ml) (Belgium)$48,帶點花香味和蜜桃味的比利時啤酒,適合女士飲用。
2024-10-13 287 views
依家先發現原來香港係有德國菜而且依排德國啤酒節,所以推出咗好多傳統特色德國菜,有Oktoberfest限定menu我特別鍾意佢嘅傳統德國麵包配啤酒芝士醬,細細嘅麵包仔好軟熟,再加埋佢嘅芝士醬鹹鹹地好開胃,令人食完一個又一個。而德國圖林根豬肉腸配焦糖蘋果及酸椰菜都好好食,焦糖蘋果甜甜地好好食,而且煮熟咗之後比較軟熟,而佢嘅豬肉腸非常之Juicy。而且佢哋仲推出咗Beer Pass 啤酒通行証, 一個價錢就可以瘋狂飲啤酒真係好爽。
依家先發現原來香港係有德國菜

銅鑼灣有間樂有傳統特色嘅德國餐廳,深木色嘅餐桌椅子同藍白格仔嘅裝飾令到周圍好有氣氛,最近餐廳仲做緊【啤酒節限定】推廣,除左有特別菜式外,仲有【啤酒通行證】$250可以飲足5杯啤酒🍺🍺🍺🍺🍺傳統德國麵包配啤酒芝士醬 $78呢款德國麵包細細粒好軟熟,包身甜甜地,再配咸香嘅啤酒芝士醬,味道帶奶油香,濃郁香氣同麵包好夾德國圖林根豬肉腸配焦糖蘋果及酸椰菜 $198豬肉腸味道濃郁,搭配焦糖蘋果嘅甜,清新有層次,而酸椰菜為菜式增添咗一絲酸味,整體感覺非常豐富德式薯餅配帶子.蝦.青口.蜆肉.洋蔥忌廉汁 $248德式薯餅外脆內軟,一絲絲薯絲好香口,帶子蝦、青口同蜆肉新鮮彈牙,洋蔥忌廉汁濃郁而唔膩,味道平衡📌帝樂德國餐廳 (Fashion Walk) (銅鑼灣)地址:銅鑼灣京士頓街8號Fashion Walk新豪大廈地下A及C號舖🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #香港 #好去處 #吃貨 #吃貨人生 #香港美食指南 #相機食先 #香港旅行

傳統德國麵包配啤酒芝士醬 $78

德國圖林根豬肉腸配焦糖蘋果及酸椰菜 $198

德式薯餅配帶子.蝦.青口.蜆肉.洋蔥忌廉汁 $248

📌帝樂德國餐廳 (Fashion Walk) (銅鑼灣)

🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)

#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #香港 #好去處 #吃貨 #吃貨人生 #香港美食指南 #相機食先 #香港旅行 #香港餐廳 #香港生活 #foodblogger #foodiegram #hongkong
#帝樂 #德國餐廳 #啤酒通行證 #德國麵包 #圖林根豬肉腸 #德式薯餅 #酸椰菜
2024-10-11 234 views
今日去了銅鑼灣既德國餐廳食午餐,餐廳好大,座位好多,有卡位亦有戶外座位,餐廳燈光微黃,彷如就在德國的家庭小木屋,餐廳裏外都掛滿蝴蝶結Pretzels同埋德國啤酒節Oktoberfest既旗幟,沉浸式體驗,氣氛一流!點左個午餐、包是日餐湯和飲品另外可以加錢點沙律或者甜品,我加了錢點了一個德國啤酒節期間限定的菜單《傳統德國麵包配啤酒芝士醬》烤安格斯西冷牛扒配炸薯角及時令菜 ,安格斯西冷牛扒點了5成熟,剛剛好,肉質鮮嫩,配上我最愛的炸薯角、甘筍蘆筍粟米仔十分新鮮!粟米湯香濃香滑,沾上芝士麵包十分搭配。傳統德國麵包配啤酒芝士醬聞到麵包有海鹽香味,麵包熱烘烘的,抹上上以洋蔥碎配上Camembert Brie和啤酒製的醬,麵包食落好有靭勁,沾上醬後鹹香適中,真係非常好味!🍺餐廳由今日開始提供限定menu,有多款特色德國美食,仲有Beer Passport續卡有優惠。適合約埋一大班朋友同事放工嚟chill 。🍺購買及使用啤酒節通行證者必須年滿18歲

粟米湯香濃香滑,沾上芝士麵包十分搭配。

🍺購買及使用啤酒節通行證者必須年滿18歲

2024-10-09
2024-10-10 252 views
King Ludwig 德國餐廳由我細個已經食過好多次,今次同同事lunch,發現一啲都唔貴,幾好食而且仲勁大份😂 我哋揀咗All Day Breakfast同埋香煎三文魚柳,個餐有包埋餐湯同埋咖啡,我哋另加咗$25要咗一個沙律,超大份😂 兩個人食已經好夠!All Day Breakfast 🍳$105 好大份!牛油果好新鮮,同埋佢有個烘蛋餅幾好食!香煎三文魚柳 $110 煎到好香脆,三文魚柳大大嚿!切落去入邊仲好嫩滑!洋蔥炒得好香!呢間嘢嘅用料真係好唔錯。是日甜品 $30最後每人加咗甜品,黑森林蛋捲,完全唔係Hea你嗰種甜品!蛋糕鬆軟濕潤!朱古力味唔錯!有啲Berries醬點下,真係食到好飽好滿足!真係冇諗過佢嘅午餐又做得幾好!平日午餐時段唔算多人,見到嚟嘅食客都係上咗年紀同朋友gathering。喺銅鑼灣返工嘅朋友都可以考慮吓呢間,性價比高!嗰日我食完飽到夜晚都差啲食唔到飯😂

All Day Breakfast 🍳$105
好大份!牛油果好新鮮,同埋佢有個烘蛋餅幾好食!

香煎三文魚柳 $110

是日甜品 $30

2024-10-09 223 views
銅鑼灣呢間老字號德國餐廳當中馳名的德國脆燒豬手更是令人垂涎欲滴,再品嚐多款冰凍的德國啤酒,真是人生一大樂事。餐廳最近推出慕尼黑啤酒節限定推廣優惠,啤酒節通行證,可換取5杯0.5L冰凍啤酒,換完5杯更可係買新通行證時扣除$50 coupon,好抵!餐廳更推出啤酒節限定菜單,我地叫了德國麵包配啤酒芝士酱,麵包由餐廳全人手工製造,沾上秘製酱料,回味無窮!德國圖林根豬肉腸配焦糖蘋果酸椰菜貴為餐廳招牌菜無令人失望,圖林根風味的德國香腸口感層次豐富,配上焦糖蘋果,焦糖蘋果的味道很搭,切成薄片狀的蘋果和焦糖拌炒後,微酸的味道會跑出來,酥中帶軟,香味十足!德國脆皮燒豬手肉質嫩滑,外層做到又脆又煙韌,配上德國的酸菜,將豬手的肥膩度大大減低!
同朋友一齊嚟咗呢間德國🇩🇪餐廳食午餐🤣原來呢度做緊「德國🇩🇪啤酒節 Oktoberfest」推廣優惠 $250 有5杯啤酒🍻,買咗 coupon 就可以喺推廣期間𢲩印仔飲不同口味嘅啤酒🍻🤣呢度有幾款「午市套餐」可以選擇,咁揀咗 $125「烤安格斯西冷牛扒配炸薯角及時菜」同埋 $110「香煎龍利魚柳配薯蓉配時令菜及蘑菇忌廉汁」🤣;「午市套餐」包「湯+主菜+咖啡或茶」🤣餐湯係「忌廉煙肉椰菜花湯」:好 creamy,有幾清新嘅椰菜花香味😋加 $25「雞肉凱撒沙律🥗」:羅馬生菜🥬 新鮮爽脆,加埋雞肉又豐富啲,除咗凱撒沙律汁仲竟然加咗 pesto,真係幾特別🤣「烤安格斯西冷牛扒配炸薯角及時菜」:牛扒🥩有啲啲咬頭幾好牛味😋,時菜包括 法邊豆、甘筍 同埋呢幾年好流行而我亦都幾鍾意食嘅 Broccolini 🤣「香煎龍利魚柳配薯蓉配時令菜及蘑菇忌廉汁」:「龍利魚柳」煎得幾香口肉質亦都夠細滑😋,蘑菇忌廉汁亦都好滑😋,薯蓉亦都係幾滑😋仲有「熱咖啡☕️」同埋「紅茶☕️」,都夠香濃😋
同朋友一齊嚟咗呢間德國🇩🇪餐廳食午餐🤣
仲有「熱咖啡☕️」同埋「紅茶☕️」,都夠香濃😋
2024-10-08 232 views
德國菜1️⃣烤法式油鴨髀配鵝肝及薯條鵝肝煎得好香,口感幼滑.鴨髀皮香脆,肉都淋.薯條加左辣粉幾惹味.仲有蔬菜中和返.💰HKD$2702️⃣煎羊扒配忌廉薯蓉羊較淡味,薯蓉好幼滑香濃.💰HKD$265有沙律吧,凍肉盤,熱盤有腸仔,薄餅,串燒青口,蝦,湯同甜品任食,一定食到飽住走午餐包一杯咖啡或茶
德國菜
1️⃣烤法式油鴨髀配鵝肝及薯條
💰HKD$270

2️⃣煎羊扒配忌廉薯蓉
羊較淡味,薯蓉好幼滑香濃.
💰HKD$265

有沙律吧,凍肉盤,熱盤有腸仔,薄餅,串燒
青口,蝦,湯同甜品任食,一定食到飽住走
午餐包一杯咖啡或茶
2024-10-08 228 views
帝樂德國餐廳🍴位於銅鑼灣Fashion Walk嘅轉角位置,餐廳面積相當闊落,仲有室內及室外露天雅座可供選擇。今次假日特登嚟試吓佢哋嘅weekend半自助brunch,主菜都有唔少選擇,點選主菜後連同半自助區嘅美食都可以任意自取,brunch set仲會包餐飲添,性價比極高👍🏻👍🏻自助區分為冷盤、熱盤、甜品區域,每一區都有五六款以上嘅選擇🤭冷盤區最為豐富,有齊沙律吧🥗、cold cut 同凍蝦青口等,連醬汁都有超過四款以上,可以係相當有誠意嘅餐廳😌最愛係凍蝦,超級新鮮彈牙爽口🦐熱盤區就有串燒、熟牛腩、香煎魚排、食德國菜又點少得德國腸同烤薄餅🍕款款都好吸引🤩,仲會員工唔單止refill 仲會更換款式添👏🏻👏🏻是日餐湯係忌廉南瓜湯,口感細膩夠Creamy,南瓜自然吧甜味加上忌廉嘅奶香,真係超級好味,喺自助區度仲可以自己任取🤭🤭食到夠喉為止🙈甜品除咗有季節水果外,仲有芝士蛋糕🍰、吉士批、麵包布甸等,大推必試開心果Brownie,黑朱古力🍫brownie唔會太甜,加埋開心果嘅nutty 感,一嚿又點會夠呢😆主食我哋叫咗扒美國安格斯肉眼牛扒配炸薯角,同埋扒大蝦🍤、挪威三文魚柳配蕃茜新薯配蒜蓉牛油

主食我哋叫咗扒美國安格斯肉眼牛扒配炸薯角,同埋扒大蝦🍤、挪威三文魚柳配蕃茜新薯配蒜蓉牛油汁
Rib eye 叫咗七成熟,成塊手掌咁大塊,牛扒🥩肉嫩美味😋炸薯角外脆內軟
三文魚柳非常厚身,魚皮仲煎到脆卜卜,配埋蒜蓉牛油汁超級惹味,扒大蝦已經開邊去殼方便食用

另外要讚賞員工服務非常之好,除咗refill自助區美食嘅速度外,仲會留意到顧客嘅需要👍🏻👍🏻

2024-10-07 212 views
這家位於銅鑼灣的德國菜餐廳,地理位置便利,環境舒適雅致。這次選擇了午市套餐,滿足對異國風味的渴望。首先是前菜南瓜湯配香草包,湯色色澤金黃,香氣撲鼻。每一口都讓人驚喜,湯品滑順濃郁,南瓜的甜味與香料的搭配剛剛好。配上香草包,外皮酥脆,內裡柔軟,吸收了湯汁後,多了另一種口感。西冷牛扒配薯菜,牛扒煎得恰到好處,外層微焦,內裡仍保持鮮嫩多汁。搭配的薯菜金黃香脆,每一口都令人滿足,肉質鮮美,搭配餐廳調製的醬汁,味道更上一層樓。最後,點了一杯生啤,清爽順口,平衡了肉類的油膩感,讓整餐德國菜更加完美。

2024-10-07 217 views
帝樂呢間歷史悠久嘅德國餐廳今次啤酒節啲 offer 勁抵🤩 二百五十蚊就有五杯,之後再買仲平多五十,二百蚊就有五杯平到笑!仲有各種徳式美食配合啤酒,一絕也徳國圖林根豬肉腸配焦糖蘋果及酸椰菜滿滿嘅芝士🧀同多汁嘅豬肉腸,好彩仲有蘋果同埋酸椰菜配埋一齊食喺度解膩嘅作用徳國啤酒芝士湯配大虎蝦、青口,煙肉 聽到呢個組合覺得係咪好神奇呢?啤酒同埋芝士喎竟然可以整湯!飲落係 creamy 又帶點啤酒嘅味道,同海鮮出奇地好夾。入面仲有啲煙肉同 soft pretzels 🥨 粒粒增加口感,好有趣嘅體驗,值得一試!徳國豬手又係必叫嘅名物,皮脆得很,豬手鹹香入味,味道好正宗🤤 又係配啤酒一流
帝樂呢間歷史悠久嘅德國餐廳今次啤酒節啲 offer 勁抵🤩
仲有各種徳式美食配合啤酒,一絕也
徳國圖林根豬肉腸配焦糖蘋果及酸椰菜
徳國啤酒芝士湯配大虎蝦、青口,煙肉
2024-09-24
$300 (Dinner)
  • 脆皮燒豬肘配酸椰菜及炸薯角
  • 徳國啤酒芝士湯配大虎蝦、青口,煙肉
2024-10-05 233 views
餐廳裝潢充滿德國風情,門外更有露天庭院,提供多款傳統德國美食,個人最愛德國脆皮燒豬肘😋😋😋週末12:00-3:00pm Brunch Menu $208/位就可以任食沙律吧、凍肉盤、凍海鮮、湯、熱盤、德式烤薄餅和甜品,已包括一杯即磨咖啡或茶。另外可以+/-自選主菜。同朋友試咗招牌菜-脆皮燒豬肘配酸椰菜及炸薯角(2位用)($488)。原隻香脆燒豬手一上枱,已見到份量十足!非常吸引!影相打卡後,店員會幫忙切件!豬手外皮脆卜卜,外層非常爽脆,中間肉質夠入味,咸香味濃郁,搭配微酸的酸椰菜更加清新開胃,又可以平衡油膩感👍🏼👍🏼伴碟另有香口、外脆內軟,連皮的炸薯角👍🏼👍🏼👍🏼自助沙律吧本身已包含各多食物品項;各式各樣的沙律、凍海鮮有鮮甜的青口,爽口彈牙的大蝦,亦有鹹香的巴拿馬火腿。熱盤有三款麵包及餐湯,另有兩款德國香腸、燒翠玉瓜,燒牛舌、蛋餅和炸洋蔥圈等等。甜品款式選擇多,非常吸引。有4款新鮮水果之外,還有多款不同糕點,個人最推薦香濃芝士蛋糕和酥脆香甜的拿破崙,作為飯後甜品非常適合,超級滿足!!

• 脆皮燒豬肘配酸椰菜及炸薯角
  • 德國腸
2024-10-03 272 views
餐廳最近做緊德國啤酒節,唔怪之得大部份客人都飲緊啤酒🍻原來有promotion $250/5杯大啤酒~ 仲有5款啤酒選擇!我就點做Hoegaarden Peach!🔸現烤瑞士芝士配澳洲一口牛西冷,新薯,酸青瓜及珍珠洋蔥($218)一口西冷牛份量好多,入口Juicy🤤侍應總會即場燒溶芝士,再倒落去西冷牛側邊!一定要趁熱食🔸德國啤酒芝士湯配大虎蝦,青口,煙肉($108)-1送到嚟已經聞到好濃啤酒味,入口都好濃,好cream好好飲!裏面仲有虎蝦青口,煙肉等等,好少人啤酒芝士湯,一定要試吓!🔸三文魚凱撒沙律用咗三文魚牛油果再加沙律菜,沙律菜好新鮮好fresh📍帝樂德國餐廳 (Fashion Walk)地址: 銅鑼灣京士頓街8號Fashion Walk新豪大廈地下A及C號舖

🔸德國啤酒芝士湯配大虎蝦,青口,煙肉($108)

🔸三文魚凱撒沙律
用咗三文魚牛油果再加沙律菜,沙律菜好新鮮好fresh

📍帝樂德國餐廳 (Fashion Walk)
2024-09-29
今晚同幾位愛好啤酒嘅朋友嚟到帝樂德國餐廳,想喺呢個德國啤酒節期間,享受一啲經典美食。餐廳嘅氛圍非常熱鬧,啤酒、美食同笑聲充滿整個空間,令人感受到濃厚嘅節日氣氛。我哋試咗幾款節日精選,德國圖林根豬肉腸配焦糖蘋果同酸椰菜,豬肉腸嘅口感十分扎實,嚼落去非常滿足。焦糖蘋果帶來嘅甜味,亦為豬肉腸增添咗一絲清新,酸椰菜平衡咗整體味道,食得唔會太膩,搭配非常好。德式薯餅係將薯仔刨絲,磋成餅形煎熟,薯餅外脆內軟,口感相當好,而帶子、蝦、青口配蜆肉洋葱忌廉汁,海鮮嘅鮮味十分突出,特別係帶子同蝦,味道鮮美。其他菜色口感味道也好好,不但保留咗德國傳統風味,仲加入咗一啲創新元素,令人有新鮮感。店員亦非常友善好客,下次要試埋佢地既餅房,聽說蛋糕也是一絕。
今晚同幾位愛好啤酒嘅朋友嚟到帝樂德國餐廳,
想喺呢個德國啤酒節期間,
享受一啲經典美食。

餐廳嘅氛圍非常熱鬧,
啤酒、美食同笑聲充滿整個空間,
令人感受到濃厚嘅節日氣氛。

我哋試咗幾款節日精選,
德國圖林根豬肉腸配焦糖蘋果同酸椰菜,
豬肉腸嘅口感十分扎實,
嚼落去非常滿足。
焦糖蘋果帶來嘅甜味,
亦為豬肉腸增添咗一絲清新,
酸椰菜平衡咗整體味道,

食得唔會太膩,搭配非常好。

德式薯餅係將薯仔刨絲,
磋成餅形煎熟,
薯餅外脆內軟,口感相當好,
而帶子、蝦、青口配蜆肉洋葱忌廉汁,
海鮮嘅鮮味十分突出,
特別係帶子同蝦,味道鮮美。

其他菜色口感味道也好好,
不但保留咗德國傳統風味,
仲加入咗一啲創新元素,
令人有新鮮感。

店員亦非常友善好客,
下次要試埋佢地既餅房,
聽說蛋糕也是一絕。

2024-09-28
$300 (Dinner)
2024-10-01 213 views
行過銅鑼灣,見餓餓地,就去後街睇下有咩好食,見到有德國餐廳,見平時少食德國菜,就去試下啦。佢有個brunch set, 主菜+自助小食bar, 主菜由$250-$350都有,我同個fd每人order左一set, 我食魚,佢食牛,一拎上枱,牛扒份量十足,真係2個人食都夠,而魚扒嘅份量就正常,而且煎得香脆,唔錯。係等主菜時,我地就去左佢嘅自助bar睇下有咩食,有沙律,有甜品,有幾款熱葷例如德國腸。又有啲小食,例如炸物,total都有10幾20款,絕對夠食,我地試左啲有興趣嘅,打算食埋個主菜睇下飽唔飽先再食!整體嚟講,食物質素唔錯,仲要有自助小食甜品bar, 真係唔錯嘅選擇。

2024-09-28
$300 (Lunch)
  • 烤安格斯西冷牛扒配炸薯角及時令菜