吉祥日本料理

KISSHO JAPANESE RESTAURANT
2024-05-06 95 views
今日同好耐無見既朋友約,搵左間日本餐廳,環境舒適,可以慢慢傾呢度原來都有做廚師發辦嘅套餐,最基本由$380起,價錢算幾實惠試咗佢嘅自選壽司系列每個午市套餐都跟沙律同麵豉湯✅自選10件壽司叫左油甘魚、吞拿魚、真鯛、深海池魚、帶子、赤蝦、火炙金線雕、蔥吞拿魚卷,每一個選項都帶來獨特的滋味。新鮮的魚生睇落色澤鮮明,都有一定嘅厚度,配上酸甜的壽司飯,口感鮮美,個人特別推介蔥吞拿魚卷同赤蝦,吞拿魚卷好新鮮,相當鮮香甜,赤蝦淡淡肉,好肥美👍🏻朋友叫左牛肉烏冬見到牛肉好似都幾嫩滑,聽朋友講都幾鮮甜,清淡得黎又食到食物嘅鮮味,唔錯👍🏻

試咗佢嘅自選壽司系列

每個午市套餐都跟沙律同麵豉湯

✅自選10件壽司

朋友叫左牛肉烏冬

2024-04-24 59 views
理大学子有口福了红磡黄埔有多少好吃的不用我多说了吧。黄埔天地新开的日式定食店你必须去试一试,就开在 见小面隔壁,想吃正宗日料还实惠的必须冲着家! 串串推荐鸡软骨,还有巨峰乳酸菌汽水也很好喝
理大学子有口福了
红磡黄埔有多少好吃的不用我多说了吧。
日本菜係香港人最鍾意嘅菜式,而Omakase(廚師發辦)更成為當中嘅至尊選擇。Omakase當然係廚師嚴選嘅最佳食材,但有時廚師都未必能夠完全掌握到你嘅心意,所以自選壽司更適合你,可以自己揀自己鍾意食嘅魚生啦!嚟到黃埔吉祥日本料理,自選壽司嘅選擇非常多,食材高質,同樣充滿幸福感。自選壽司12件午市嘅定食選擇非常多,今日就揀咗自選壽司。餐單上面有30款唔同嘅壽司,大家可以任揀12件,而每款最多可選兩件。30款都好想食,好難揀呀!最後,經過痛若嘅掙扎,揀咗三文魚腩、油甘魚、吞拿魚、真鯛、魴鮄、北寄貝、帆立貝、赤蝦、炙燒左口魚邊。款款魚生都非常新鮮,特別鍾意油香十足嘅三文魚腩同油甘魚,魚油豐富,高質讓人充滿幸福感;帆立貝、赤蝦非常鮮甜,彈牙得嚟,口感非常膠口,好滿足呀!

自選壽司12件
2024-04-20
2024-04-23 56 views
經過呢間食店,發覺有超抵食嘅廚師發板!!!店內寬敞,坐得幾舒服,由於未幫襯過,先試試佢嘅熟食蟹肉牛油果沙律~蟹肉份量非常多,牛油果及沙律菜亦非常新鮮,配上清新嘅黑醋,極度開胃!牛肉烏冬~牛肉片呈粉紅色,粉嫩粉嫩的!非常誘惑!烏冬用上洞庭冷烏冬,口感一流,而湯底嘅牛肉味亦都非常鮮甜夠味👍🏻厚燒牛舌~牛舌非常香軟!細膩嘅質感令人回味無窮!加上檸檬汁有去膩嘅作用,用埋基本嘅調味料,已經非常攞分!美國牛小排~牛小排的油花分佈均勻、質地柔軟味道甘甜,用燒嘅方式可以突顯到肉質鮮美👍🏻

2024-04-20 67 views
黃埔既吉祥主打日本貨,環境唔錯,店員有禮。火灸雜錦魚生飯既左口魚的鮮甜味道與帶子的綿密口感相互襯托,而鯛魚則帶來了濃郁的鮮味。火灸雜錦魚生飯的口感豐富多樣。左口魚的肉質鮮嫩油份夠多,帶子厚切,而鯛魚的口感較為鮮甜。這三種魚類的結合為整道菜帶來了豐富的口感層次。牛肉鍋定食味道濃郁,牛肉經過烹調後帶有濃郁的肉香,醬汁的調味恰到好處,既能提升牛肉的風味,又不會蓋過其本身的鮮味,豐富多樣內部嫩滑多汁。配以新鮮蔬菜和米飯,增添了口感的層次感。

黃埔既吉祥主打日本貨,環境唔錯,店員有禮。

火灸雜錦魚生飯既左口魚的鮮甜味道與帶子的綿密口感相互襯托,

而鯛魚則帶來了濃郁的鮮味。

這三種魚類的結合為整道菜帶來了豐富的口感層次。

牛肉鍋定食味道濃郁,牛肉經過烹調後帶有濃郁的肉香,

2024-04-19 50 views
今日嚟到黃埔, shopping完,當然就係食番餐好嘅, 朋友介紹呢間吉祥, 入到去啲裝修都幾日式,講多無謂,大家睇我叫左D乜:角切魚生飯:角切魚生飯是一道美味的日式料理。魚生用新鮮的生魚片製成(三文魚和吞拿),搭配著香噴噴的白飯。這道料理提供了豐富的海鮮風味,魚生的口感鮮嫩多汁,而白飯則增添了滿足感。特選壽司(10件):吞拿魚腩: 吞拿魚腩帶有豐富的油脂,給予壽司深厚的味道,同時保持了魚肉的柔嫩口感。真鯛: 真鯛是一種優質的魚類,具有鮮甜的味道和細膩的肉質,給予壽司獨特的風味。深海池魚: 深海池魚是一種來自深海的魚類,具有濃郁的海洋風味和鮮嫩的質感。池魚: 池魚帶有清淡的口感和細膩的肉質,為壽司提供了多樣性。伊佐木: 伊佐木是一種特殊的魚種,給予壽司獨特的風味和口感,品嚐到不同的鮮美滋味。蟹肉蟹膏: 蟹肉蟹膏使用蟹肉和蟹膏製成的壽司,帶來豐富的蟹味和滑順的口感。北海道海膽: 北海道海膽是一種高級海鮮食材,結合了海膽獨特的鮮味和奶油質地。海膽搭配了海苔和飯,提供了一個口感豐富的體驗。油甘魚: 油甘魚是一種油脂豐富的魚類,為壽司增添了豐富的口感和深厚的味道。辣味吞拿魚手卷:這道辣味吞拿魚

角切魚生飯:

特選壽司(10件):

辣味吞拿魚手卷:
這道辣味吞拿魚手卷:小小辣味。吞拿魚被裹在海苔和米飯中,搭配辣味,給予香辣和鮮美的口感。這道手卷滿足那些喜愛又魚生&小辣的人。

Overall,吉祥提供了豐富的海鮮選擇和多種口味的組合。新鮮的魚生和壽司帶來獨特的風味和口感,辣味吞拿魚手卷則增添了一種小小辣味的刺激。這些菜品結合了日式料理的精髓,為我帶來一個滿足的用餐體驗。

呢排天氣有啲熱,無咩胃口,食壽司就最好,一啖一件!👘去到黃埔呢間日本料理,主打日本空運到港魚生,除咗單點刺身、壽司、天婦羅、串燒,🍱套餐都有平有貴,定食最平一百蚊,貴嘅有廚師發辦,豐儉由人。🤗今次叫咗中價位嘅特選壽司,$278自選12件,睇落都比較啱食!特選壽司整體上都幾新鮮😋,上面嘅魚生厚薄都OK,飯size都適中。🐟當中最中鍾意吞拿魚腩壽司,入口即溶,而北海道海膽軍艦都鮮甜細滑,夠肥美!🔥3款火炙壽司:三文魚腩、帆立貝同左口魚邊都燒得剛好有少少焦香更易入口!平時少食嘅鮫鰈同真鯛都掃咗醬汁,甜甜香香有意外驚喜,前者油脂豐富,後者爽身有口感。另外,仲食咗三文魚腩壽司、油甘魚壽司、帆立貝壽司、蟹肉蟹膏軍艦🦀同蔥軍吞拿魚蓉軍艦,每件都好食!🍶一次過食晒12件真係好飽飽!
呢排天氣有啲熱,無咩胃口,食壽司就最好,一啖一件!👘去到黃埔呢間日本料理,主打日本空運到港魚生,除咗單點刺身壽司、天婦羅、串燒,🍱套餐都有平有貴,定食最平一百蚊,貴嘅有廚師發辦,豐儉由人。🤗今次叫咗中價位嘅特選壽司,$278自選12件,睇落都比較啱食!
2024-04-12
  • 北海道海膽軍艦
  • 吞拿魚腩壽司
  • 鮫鰈
  • 真鯛
今日去咗黃埔呢間壽司店,原來入面選擇都好多,有壽司刺身資源,仲有串燒、燒物、炸物、原來連omakase都有🥰其中我見到佢嘅壽司同串燒,都做緊promotion,可以一個價錢自選幾款唔同嘅配搭👍🏻火炙雜錦魚生飯:份量相當足,入面有四款唔同嘅刺身,經過火炙,其中佢個厚切帶子同充滿油脂感左口魚都相當美味😍另外叫咗個自選壽司12件:睇個賣相就知好食啦,最正就係可以自己任由選擇,揀晒我鍾意食嘅嘢,仲有食得出佢嘅材料真係好新鮮❤️住黃埔嘅人真係幸福,又多一間高質壽司店可以選擇😊

住黃埔嘅人真係幸福,又多一間高質壽司店可以選擇😊
2024-04-14
Lunch
黃埔天地呢間🎊新開嘅居酒屋裝修幾有氣氛,有💰抵食嘅套餐,又有新鮮嘅刺身同埋🍣壽司,十分之多完化。我同朋友都揀咗💰 $278 十二件高級食材自選🍣壽司餐,如果午市的話仲有送🥗沙律同埋麵豉湯🥣添。我就揀咗🐟吞拿魚腩、鮫鰈、真鯛、深海池魚、池魚、🔥火炙左口魚邊、伊佐木、金線鯛、魴鮄、三文魚子、北海道🌊海膽同埋蔥吞拿魚腩。佢哋有多款係✈️飛機貨,食材幾新鮮,清香嘅金線鯛同埋魴鮄🤤都幾啱我口味,我亦幾中情😍肥美嘅深海池魚、火炙左口魚邊,同埋🐟伊佐木。不過最😋吸引我嘅都係北海道海膽軍艦👍同埋大拖羅🐟,十分之甘香肥美!

Dinner
2024-04-17 43 views
OT完要食返一餐極度豐富嘅慰勞自己!!先點咗一個牛油果蟹肉沙律($88)!蟹肉嘅鮮甜,果然非同凡響!一下子令我走出工作嘅壓力!黑醋配上新鮮蔬菜同牛油果,完全可以充分地發揮前菜嘅功能!令到人極度開胃!食日本料理當然要食壽司,點了特選壽司十件($248),對我嚟講份量啱啱好,每一件都非常新鮮!當中有幾件會特別highlight!北海道海膽軍艦~海膽味道甘甜,質感細膩,幾乎入口即溶!含有豐富蛋白質,非常低卡路脂、低脂!啱曬女仔食!蟹肉蟹膏軍艦~蟹肉非常鮮甜配上蟹膏更覺豐富,食得到淡淡嘅海水味!赤蝦壽司~口感爽口有彈性,而且蝦身非常大隻,味道一流!

赤蝦壽司~口感爽口有彈性,而且蝦身非常大隻,味道一流!

發現黃埔嘅日本餐廳都好高質🫡今日同朋友食咗一間好唔錯,餐廳格局係日式居酒屋🏮,坐得舒服,同朋友傾偈真係一流✌🏻我哋今日食lunch ,食物款式都幾多,最鍾意係佢有自選壽司,有別於其他壽司set,自己喺列表度揀自己想食嘅壽司🥰另外仲有串燒,燒物,刺身等美食🤭12件自選壽司,每款壽司都好高質,刺身鮮味,完全冇雪藏味👍🏻而且仲奉送沙律同麵豉湯,真係好滿足!火炙雜錦魚生飯😋有齊帆立貝、三文魚、左口魚同油甘魚😳全部都啖啖肉好紮實😎最後黎多個串燒六串,又係可以喺列表揀自己想食嘅串燒,最鍾意咁樣,因為有自主權,自己鍾意食咩就揀咩,又可以享受到優惠🤓開心!特別鍾意厚燒牛舌,牛小排同燒白鱔,香噴噴又多汁,即燒熱辣辣上枱,無得頂👍🏻

2024-04-14
Lunch
  • 自選12貫壽司
  • 自選串燒
2024-04-14 23 views
上星期朋友做完運動喺黃埔站附近搵食留意到有間新開嘅日本野《吉祥日本料理》就揀咗醫肚地點就喺地鐵站行前小小既必嘉街頭點咗刺身拼盤油甘魚、池魚、三文魚、甜蝦、帶子肥美新鮮另外再叫左幾款壽司分享海膽軍艦、三文魚籽軍艦燒toro、左口魚、油甘魚、赤蝦每款壽司都好味新鮮睇餐牌嘅時候見到有10/12件自選壽司但每款只可以選一件無得分享所以無叫到最後再叫咗個雜錦天婦羅秋葵、茄子、蝦、南瓜即叫即炸 粉薄酥脆 一啲都唔油膩
上星期朋友做完運動喺黃埔站附近搵食
留意到有間新開嘅日本野《吉祥日本料理》就揀咗醫肚

地點就喺地鐵站行前小小既必嘉街頭
點咗刺身拼盤

油甘魚、池魚、三文魚、甜蝦、帶子
肥美新鮮
另外再叫左幾款壽司分享

海膽軍艦、三文魚籽軍艦
燒toro、左口魚、油甘魚、赤蝦
每款壽司都好味新鮮

睇餐牌嘅時候見到有10/12件自選壽司
但每款只可以選一件無得分享所以無叫到
最後再叫咗個雜錦天婦羅

秋葵、茄子、蝦、南瓜
即叫即炸 粉薄酥脆 一啲都唔油膩
2024-04-12 26 views
前幾天路過黃埔仁孚後面,咁啱有個車位,醒起之前有當區朋友提過有間好正嘅天婦羅,於是一路揾,原來要去到街盡頭咁滯,去到一望人頭擁擁我同老婆又鬼咁肚餓,於是只有放棄,一望對面見另外有間日本野,雖然都好多人但吧頭仲有位,於是姑且一試,餐牌是一般居酒屋咁,樣樣有啲但又唔算好多嘢,諗嚟諗去見價錢唔太貴不如就試吓「亞媽家姐」即廚師發辦。坦白講日本嘢我食咗幾十年貴貴都食過,一入口就知好與壞,估唔到八百幾蚊竟然有中環兩三千嘅效果,個餐除咗有拖羅、左口邊、日本象拔之外,竟然連紅衫都有,呢種魚你唔好以為紅衫係cheap嘢,實則十幾年前我在跑馬地某名店食過,當年幾片都都要我五舊 水,呢度咁闊佬用嚟做餐,加上啲魚好新鮮,我覺得性價比相當高。另外我哋仲加咗雜錦天婦羅,粉唔厚入口鬆化食完紙上亦冇乜油,可見廚房有番咁上下功力。除食物外當晚只有一位服務員,佢一個後生女跑晒全場招呼二三十人,但又保持禮貌笑容,今時今日香港真係需要咁嘅服務態度,要特別比個讚佢👍🏼
2024-04-11 27 views
這間餐廳的環境非常雅致,餐廳有一個壽司吧,壽司師傅們正在巧妙地製作各種美味的壽司。牛肉火鍋定食,這道料理的主角是嫩滑的牛肉片,它們被放入一鍋熱騰騰的湯底中慢慢煮熟。湯底通常以豆腐、海帶和其他新鮮的蔬菜烹製而成,營造出濃郁的湯汁。牛肉片在湯底中煮熟後,口感鮮嫩多汁,帶有濃郁的牛肉風味。火炙什錦魚生飯,魚片表面經過火炙,使其外層微焦,内部仍然保持鮮嫩。魚片擺放在一碗熱騰騰的白飯上,並淋上特製的醬汁。每一口都給人一種濃郁的海鮮味道,同時魚肉的鮮嫩口感也讓人回味無窮。

前排去咗紅磡,咁岩想食日本野,見到喺陳茶館對面有間日本料理餐廳幾吸引,就去試下。餐廳座位有分bar檯同sofa位,最尾想坐得舒服啲,就簡咗sofa位,位置都幾寬敞。Menu嘅選擇都有好多唔同嘅款式,因為有太多選擇實在太難簡,最尾簡咗一人餐,有刺身、壽司,仲有熱食同甜品,再額外散叫三件壽司,食完都好飽肚。 🍽️一人餐 🥢刺身兩點🐟深海池魚刺身口感柔軟,同時帶有甘香嘅魚油味,建議先食深海池魚,然後再食味道較濃嘅帶子。 🦪帶子刺身肉質偏厚,富有彈性,口感軟嫩,味道鮮甜。 🥢壽司四貫 🍣真鯛壽司 - 味道比較淡,但肉質帶有嚼勁,建議先由味道較淡嘅真鯛開始食🍣左口魚壽司 - 一件壽司可以同時食到生同火炙嘅左口魚,肉質細嫩🍣拖羅壽司 - 顏色呈粉紅,肉質肥美,魚味濃厚,有非常甘香嘅魚油味🍣海膽壽司 - 份量很多,味道鮮甜,幾乎入口即溶 🍚蒲燒鰻魚飯鰻魚肉質鮮嫩彈牙,醬汁味道濃厚,帶有頗濃嘅胡椒味,再配上粒粒分明嘅日本白飯,非常滋味。 🐟銀鱈魚西京燒銀鱈魚嘅表面燒到金黃,魚肉帶有甘甜嘅白味噌味,外脆內嫩,配埋沙律醬一齊食都幾夾。 🍧甜品佢嘅甜品係雪糕,有三種味可以選擇,分別係綠茶、芝麻、柚子,最尾簡咗
前排去咗紅磡,咁岩想食日本野,見到喺陳茶館對面有間日本料理餐廳幾吸引,就去試下。餐廳座位有分bar檯同sofa位,最尾想坐得舒服啲,就簡咗sofa位,位置都幾寬敞。Menu嘅選擇都有好多唔同嘅款式,因為有太多選擇實在太難簡,最尾簡咗一人餐,有刺身壽司,仲有熱食同甜品,再額外散叫三件壽司,食完都好飽肚。

🍽️一人餐

🥢刺身兩點
🐟深海池魚刺身

🦪帶子刺身
肉質偏厚,富有彈性,口感軟嫩,味道鮮甜。

🥢壽司四貫

🍣海膽壽司 - 份量很多,味道鮮甜,幾乎入口即溶

🍚蒲燒鰻魚飯

🐟銀鱈魚西京燒

🍧甜品
佢嘅甜品係雪糕,有三種味可以選擇,分別係綠茶、芝麻、柚子,最尾簡咗柚子,味道非常清新,仲會食到細細粒嘅柚子皮,口感似食緊雪葩。

🍣散叫壽司 (赤蝦 + 三文魚籽 + 帶子壽司)
赤蝦同帶子都幾大隻,味道鮮甜; 但個人比較鍾意三文魚籽,粒粒晶瑩剔透,一咬即破,完全無腥味,魚油滲出帶點甜甜嘅醬油味。