2016-06-02 209 views
屬於五月的天終於到來,本來吃個美味晚餐,再欣賞五月天的演唱會就很完美,怎料來個伏的凱薩沙律加三文魚 - 第一味只是普通的沙律,已令我們吃得面有難色。沙律菜不新鮮,而且生菜根本沒有切過,像草草折開兩半再加點沙律醬就上檯三文魚是另加$15的,但同樣不新鮮,肉質楣腍,愈吃愈嬲!這個是龍蝦沙律牛角包,看圖很大來到只需3、4口已吃完,重點龍蝦只有3粒,吃落有陣陣雪味,所謂的牛角包亦比連鎖包店的差,連薯角也鹹得好像落了成樽鹽一樣雞翼雖炸得尚算香脆,但吃落卻一點味道也沒有,與旁邊同樣鹹到飛起的薯角成了強烈對比,真是利害沒有試過Green Tea Latte 可以難飲至此,同樣是沒有味道,質感糊糊的,不知道是cream太多還是奶不夠,總之飲完會有說不出聲的感覺沒有例外,茶味淡到好像用一個茶包卻沖了成日的味道,沒有茶味沒有果味,在無印買的果茶比它好飲十倍,端上來時茶如圖中只有一半份量,看到時即後悔沒到隔壁的茶木價錢雖然不算太貴,但亦不能如此質素呈給客人,邊吃邊一肚氣,最不解的是為何還會全場滿座
三文魚是另加$15的,但同樣不新鮮,肉質楣腍,愈吃愈嬲!

$170 (Dinner)
2016-06-01 172 views
下班以後跟同事們聚聚餐,實行一下work life balance。頭盤有蟹肉沙拉,份量蠻多的,沙拉菜算新鮮烤香菇有兩款,一款的很重蒜味,跟帕瑪火腿一起吃非常入味。另一款是用芝士烤的,濃濃的芝士香味令人食慾大開店裡其中一道招牌菜就是這個芝士土司了!脆脆的麵包加上巴馬臣芝士跟蜂蜜芥末醬,意外的搭!小牛排原本要5成熟,上菜倒變了全熟==披薩兩款都不膩口,margherita pizza瑪格麗塔披薩搭上楓糖漿,仿佛給我在食鬆餅的感覺烤飯部分味道很濃很香,可惜份量有點過少野菌意大利麵略點太油膩,不太嘗到咸味,有待改善。鮭魚意大利麵味道相對就比較好,奶油跟鹽巴比例剛剛好,不會太咸在三個甜點中我最愛的是雜苺可麗餅。餅皮很重的蛋香,加上雜苺果醬跟奶油,太好吃了吧另外巧克力冰淇淋披薩都蠻好食,因為有香蕉泥在裡面,吃了一磈就很膩了最後的是白巧克力球,淋上熱熱的牛奶巧克力,巧克力球慢慢溶開,好療癒喔!這個比較甜,是巧克力愛好者必點之選。

頭盤有蟹肉沙拉,份量蠻多的,沙拉菜算新鮮

小牛排原本要5成熟,上菜倒變了全熟==

烤飯部分味道很濃很香,可惜份量有點過少

2016-05-30 179 views
先叫咗兩杯Panna Cotta Frozen,分別係香蕉朱古力同抹茶紅豆。香蕉朱古力嗰杯底部有新鮮香蕉肉同奶凍,抹茶嗰杯就有紅豆同奶凍。厚切麵包夾住火腿片,用咗Parmesan、Mozzarella同Cheddar三種芝士整,唔單止三文治裡面有流心,就連面頭都一樣有濃厚嘅一層芝士㗎 見到啲芝士咁流法,我唯一諗到嘅就係「想快啲放佢入口」囉!除咗流心芝士令人賞心悅目,食落先發現原來裡面仲有啲芥末味嘅醬汁!食到輕輕嘅芥末香味,配起芝士又幾夾喎。香蕉同朱古力不嬲都係perfect match,無乜幾多個會抗拒!配搭埋pizza一齊食都一樣咁吸引。Pizza上面鋪咗香蕉片同唧咗朱古力醬,仲有一球朱古力雪糕喺中間,賣相吸引。薄餅口感有少少煙韌,有啲似印度鬆餅咁。而且沾上咗半溶朱古力雪糕,嗰種冷暖交融嘅感覺,好易食唔停口:yummy izza都算幾大個,啱晒幾個人一齊開心share。輕輕用匙羹一敲焦糖片層,已感受到脆裂感。燉蛋口感幼滑而不甜膩,先感受到伯爵茶香味,而又無遮蓋到背後的蛋香,十分對版。
Panna Cotta Frozen
經典法式火腿芝士流心三文治
見到啲芝士咁流法,我唯一諗到嘅就係「想快啲放佢入口」囉!
香蕉朱古力薄餅
izza都算幾大個,啱晒幾個人一齊開心share。
伯爵茶焦糖燉蛋配馬卡龍拌雪糕

2016-05-08
Panna Cotta Frozen
伯爵茶焦糖燉蛋配馬卡龍拌雪糕
2016-05-25 2221 views
大部分時間都在和時間競賽,不過放工過後的時間總是「虛耗」得特別快。太忙了吧,即使少睡幾個鐘,給自己多一點時間做想做的事,但每次空閒時吃過飯、散個步、做個毒毒,說不出具體做過什麼特別的事,那又一天了!是夜與友人悠悠閒地來到紅磡,不經不覺步行至黃埔號一帶,想起大概已有一段日子未來過。原本想到底層的機鋪揮霍時間,到餓了再到附近的美食坊覓食。不過,原來機鋪已結束營業,那只好改變行程先吃個晚餐吧,最後選址美食坊內的Kitchen J。愛吃沙律的小妹,二話不說點了松葉蟹肉沙律。松葉蟹肉沙律/$78,份量足,兩人吃亦綽綽有餘,沙律新鮮,生菜進口後非常爽口,最欣賞的還是蟹肉,一條條絲分明,入口鮮甜。白汁明太子魷魚雜菌意粉/$98,魷魚尚算彈牙,惟白汁太濃稠,比較"潔"身,令意粉形成一舊舊,味道中規中距。焗釀大蘑菇/$68,剛好一人一隻,有兩款,分別是帶子巴馬火腿及芝士菠菜。大蘑菇焗得腍身,而鹹香的巴馬火腿放上大蘑菇之上,一冷一熱的味道尚可,不過不失。雖然只是簡單地用上芝士菠菜,還是覺得這個芝士菠菜配大蘑菇比較可口。濃郁奶香的芝士令大蘑菇更惹味,加上濕潤的菠菜,更易入口。侍應推介了「又睇得又食得」的甜品

愛吃沙律的小妹,二話不說點了松葉蟹肉沙律
焗釀大蘑菇
侍應推介了「又睇得又食得」的甜品魔法黑白朱古力球/$58,單看Menu相片已非常吸引,就一試吧。來到時實物果然不負所望,先將附上的微熱朱古力醬,倒在白朱古力球上......
1....2.....3......朱古力醬慢慢溶化白朱古力球........
朱古力醬完美混合於白朱古力球之中,白朱古力球內含雲呢拿雪糕及士多啤梨,配合起來味道雖有點兒甜,但加上底層的栗米片,吃起來更有層次感。
還點了意大利三式甜品拼盤/$63,三杯分別由Tiramisu,芒果奶凍及黑朱古力Mousse製成,其中大愛顏色豐富的芒果奶凍,可自行加入芒果醬混合,味道不錯。
這杯Mixed Berries Panna Cotta Frozen/$48 用上多款雜莓後,呷一口也不酸不過甜,而且入口軟滑,味道喜出望外勝於預期,大讚的是喝過後不會感到口渴。

這晚總算是隨心所欲,空閒地和友人開開心心的又過了一天,可能大概會說是「虛耗」時間、「虛耗」人生,但為求的是換來快樂又何妨。
2016-05-09
$210 (Dinner)
焗釀大蘑菇
2016-05-24 1288 views
今天朋友帶路去黃埔花園吃好西,那頭一帶有很多有質數的餐廳,今天吃的叫Kitchen J,主打吃西餐。Menu上有Fish and Chips,Fish and Chip可說是英國最地道的街頭小吃之一 。這裡的又是怎樣? 魚柳裹上麵糊後炸,炸後沾香草沙津醬或茄汁同吃。魚柳炸得脆口,不會太乾,沙津醬加上香草口感豐富。水果茶茶味濃,有很多新鮮生果。建議可切去生果的外皮,方便食用。水果茶不會太甜,沒有加糖,感覺健康。點了個巴黎coffee shop 常常吃到的 火腿芝士流心三文治。三文治賣相吸引,厚厚的芝士用上Parmesan, cheddar 及 Mozzarella cheese,芝味十足。火腿跟芝士本身已是perfect match, 這裡還特別加上芥末醬汁,令傳統三文治不再只有傳統的味道。芥末醬刺激味蕾,令整體層次更豐富。由4種不同芝士經高溫烤焗而成,每口都是芝士的甘香。麵粉由店舖自家研製,香軟煙韌。店員提示我們要配蜜糖同吃,蜜糖令芝士味道更特出,鹹中帶甜。意粉一到就傳來陣陣野菌香氣。自家製醬汁味濃,跟菌類很夾。醬汁微辣,味道濃旭中帶有一絲辣味。雜莓班戟色彩繽紛,看上去已很開胃。班戟皮
Fish and Chips
Fresh fruit tea / Jar
經典法式火腿芝士流心三文治
Four cheese and honey Pizza 8’"
雜莓班戟色彩繽紛,看上去已很開胃。班戟皮十分煙韌,原來又是自家製的。配忌廉、雪糕同吃,酸酸甜甜,吃起來完全沒有飽滯感。
Magic Melting Chocolate ball
Chocolate ball 簡直是吸精甜品中之最。女士們看到都Wa聲4起,狂拍照!店員細心地替我們冧上朱古力醬令chocolate ball 溶化。裡面有雪糕,將雪糕沾上暖暖的朱古力醬同吃,有點像吃朱古力奶雪糕,haha~
餅底上灑上肉桂 及 蜜糖,原來除了蘋果,香蕉跟肉桂及蜜糖也很夾。餅底煙韌軟棉棉 ,朱古力雪糕不會死甜,連香蕉同吃很滿足。

今餐吃了很多甜品,很滿足。
2016-05-16
$200 (Dinner)
2016-05-22 947 views
成日都話女仔有兩個胃,一個係平日用嚟食飯,另一個當然就用嚟食甜品。但其實男仔鐘意食甜品嘅程度真係唔可以睇少,而今晚就去咗附近嘅kitchen J食飯,當中俾我發現佢有好多唔同種類甜品,用嚟醫第三個胃真係岩哂。Fish and chips $48上到枱嘅時候熱辣辣,而大廚亦好細心將炸魚切到一塊塊方便食用,而炸魚啖啖肉非常香口,送酒一流。經典法式火腿芝士流心三文治 $88雖然看似簡單,但實際真係好好味,麵包烘得香脆,而內裡除了有火腿、大量芝士外,最重要就係加入呢個三文治嘅靈魂:芥末醬,令食起上嚟有一個新鮮嘅風味。Four Cheese and Honey Pizza 8" $78Pizza個粉團經由大廚無數次研製而成,而呢個「黃金四色芝士蜜糖薄餅」有八吋及十一寸之分,四隻芝士混合唔算太膩,其實就咁食已經好好味,但亦可以加埋蜜糖變做第二種食法,鍾意甜食嘅我一定要試啦。Linguine with assorted mushrooms in cream sauce $88菇菌味好濃郁而且非常足料,而意粉煮得岩岩好非常彈牙,而且菇菌本身原味已經好出,所以唔需要調味已經好好食。Chocolate a

經典法式火腿芝士流心三文治 $88
Chocolate and banana Dessert Pizza $68
今次呢個就係香蕉朱古力pizza,配搭非常之日式,而香蕉朱古力呢個組合又係冇敵,夾埋pizza一齊食真係好滿足。
Magic Melting Chocolate ball $ 58
一個好有玩味嘅甜品,上枱時係一個好靚嘅白朱古力波,而店員將好香好濃嘅熱朱古力淋落去,朱古力波就開始溶開,而呢個甜品味道相當之唔錯,而strawberries加埋朱古力等等一齊食亦非常難忘。
Mixed Berries Crepes with ice cream $68
賣相精緻,班戟亦好軟熟,而內裡亦有忌廉、雜莓等等非常夾,連埋雪糕一齊食真係甜到入心。

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • Mixed Berries Crepes with ice cream
2016-05-19 229 views
知道紅磡有一個出名既美食坊,但由於平時無經開果頭,所以都無機會走入去。今日朋友竟然揀左果度gathering,終於有機會入一入呢個kitchen!餐廳裝修舒適闊落,似乎好適合今日我地gathering。Banana chocolate pana cotta frozen $48先嚟一杯飲品,面頭有朱古力曲奇,中間朱古力沙冰滑口,飲到底層時會有奶凍,所以成杯野飲口感非常豐富,同時又唔會太甜。Fish and chips $48外觀同平時見到既炸魚有少少唔同,一般炸魚都係一塊塊,但呢個炸魚就係一條條,呢個size更容易食,又唔駛下下要切到魚柳碎咁麻煩。食落魚柳唔太厚粉,配埋香草沙律醬,減少油膩感覺,而且帶少少酸就更加開胃。Classic Grilled Ham and Cheese Sandwich $88面頭既芝士已經不斷向我揮手,拿起多士之後見到芝士拉絲,入口卻十分驚喜。除左有滿口芝味外,原來仲有少許黃芥末既味道,你可能會覺得兩者火星撞地球,但我就覺得係天作之合,兩種味道不但無排斥,黃芥末就好似芝士既催化劑,令芝味有所提升!Oyster and scallop cheese rice
餐廳裝修舒適闊落,似乎好適合今日我地gathering。
Fish and chips $48
Oyster and scallop cheese rice casserole $98
自己幾鐘意既一個飯,材料充足,鮮蠔帶子加芝士,樣樣都係我鐘意食。鮮蠔同帶子都係大大件又啖啖肉,加上上面一大片邪惡既芝士,令到出嚟既味道更加香濃。
Chocolate and banana Dessert Pizza $68
呢個香蕉朱古力薄餅夠晒香,但香味並不是主要來自朱古力和香蕉,而是肉桂。當連埋雪糕一齊食既時候十分滋味,不過記得要襯熱食,因為新鮮的薄餅好快就會將朱古力雪糕溶掉。

估唔到今日朋友帶我去既呢個廚房咁有水準!
Type of Meal
Dinner
2016-05-19 179 views
同個FD去開黃埔,見到一個有一個open kitchen嘅餐廳,就入咗去食啦!入到二話不說就叫咗幾樣野,第一個係蟹肉沙律,蟹味勁香,大手撕蟹肉, 柚子味亦都好醒胃正!,牛之達人嘅當然要叫返個香煎牛柳,我哋叫Medium Rare,但有少少OVERCOOK,不過牛味都仲幾濃,加上幾有口感,非常出色嘅一款牛!另外叫咗個幾特別嘅照燒汁雞pizza,比想像中好食,餅底軟硬適中,幾好!最報叫多款甜品,係白朱古力波, 上枱時係一蹶白朱古力波,唔知裡面會有啲咩侍應將熱嘅milk chocolate一淋落去,朱古力波開始溶開, 變成熱朱古力池, strawberries同溶緊嘅白朱古力同milk chocolate溝埋!正!服務總結係唔錯,野食同價錢亦都好合理,我會再嚟!

服務總結係唔錯,野食同價錢亦都好合理,我會再嚟!
2016-05-16
$240 (Dinner)
2016-05-18 268 views
kitchen j 在黃埔開張了一段時間,在網絡上常常看到他的芝士三文治及朱古力球十分吸引,於是終於找天中午午飯時間來試。原來店鋪為於黃埔美食坊,同一商場內有好多餐廳選擇,而kitchen j位置幾乎在最入,所以人不多。lunch set原來除了主菜,還有飲品、湯及自助沙律吧可以任吃,保證飽肚的。南瓜沙律及南瓜湯都特別出色喔!一直想吃芝士三文治,當然不能放過了!邊皮烘得香脆,中心鬆軟的麵包,有大量芝士包圍,很有住家感覺,是平凡的美味。旁邊附送鮮果及沙律,可減輕罪惡感。另外這份魚卻是意外地出色!龍利柳兩大條,擺盤花了心思。魚身外層煎得香脆,內裏嫩滑細緻。亮點反而是旁邊的牛油,不知道是經過什麼調味,十分香而且特別!什菌意粉的菇菌味很重,而不是平日吃到白汁雜菌的creamy奶味,反而菇菌作汁會另有一種獨特,亦不會有白汁的膩。意粉煮得不錯,帶些少彈牙口感。上面配一片芝士脆片,如果淨吃會有點鹹的,把它敲碎再拌入意粉當中,偶爾嘗到它的鹹香就足夠。意大利飯反而有點失望,口感似普通香飯,欠缺了意大利飯應有的彈牙嚼口,而且1蕃茄醬汁比較乾身,不夠creamy,但同時這樣會比平日的意大利飯少了膩感,蕃茄酸
沙律吧
南瓜湯
南瓜沙律及南瓜湯都特別出色喔!
一直想吃芝士三文治,當然不能放過了!
法式火腿芝士流心三文治
蒜香牛油煎龍利柳
芝士脆片野菌濃汁意粉
烤雞扒蕃茄意大利燉飯
意大利飯反而有點失望,口感似普通香飯,欠缺了意大利飯應有的彈牙嚼口,而且1蕃茄醬汁比較乾身,不夠creamy,但同時這樣會比平日的意大利飯少了膩感,蕃茄酸酸的都頗為開胃。
而雞扒都入了蕃茄味,肉汁亦不少,邊皮香脆,煎得不錯。
薄餅有鹹有甜。
水牛芝士瑪格麗特薄餅
鹹的選了這個較classic的margherita,水牛芝士量很多,而且煙煙韌韌,配着薄薄的餅底,很不錯。
香蕉朱古力薄餅
而甜的有朱古力香蕉pizza,之前在別的店吃過同類的東西,但那個過於乾身,這個卻不會,薄餅底有點像crepe的口感,香蕉上有焦糖,甜味豐富。朱古力雪糕在熱的pizza上溶化得特別快,令整體變得濕潤。
我最期待的魔球!
魔法黑白朱古力球
淋上去的朱古力非常熱,把白古力溶化掉,再令雪糕溶掉後,朱古力還是暖暖的!
我好喜歡這個朱古力,即使融入了白朱古力,但那濃濃的黑朱古力甘醇不減!
亦完全不是想像中的甜,反而朱古力的甘很突出!
底下有焦糖脆脆,增添了朱古力湯的口感。
伯爵茶焦糖燉蛋配馬卞龍伴雪糕
最後的甜品有這個creme brûlée,同樣是驚喜之作!
沒想到creme brûlée的earl grey味道如此清新甘香,敲開脆脆的焦糖面,在甜甜的奶香當中,仍然不減茶的甘香脫俗!不過creme brulee口感較水嫩,不夠creamy,似布甸多些。
旁邊亦配有雪糕及馬卡龍一顆,馬卡龍質素比想像中出色,外殼輕薄易碎,口感不錯。
matcha red beans panna cotta frozen
飲品方面,我揀選了有奶凍在內的抹茶紅豆,加入了奶凍,令抹茶沙冰口感變得好creamy細滑!奶凍的奶香突出,雖然會減底抹茶的濃度,但都不會完全蓋過,而紅豆綿綿的,跟抹茶是佳偶。
整體來說,我會比較欣賞這裡的甜品及飲品,主菜水準都不錯,但就未有太大驚喜,甜品控卻值得為了甜品一試!
2016-05-16
$100 (Lunch)
法式火腿芝士流心三文治
蒜香牛油煎龍利柳
水牛芝士瑪格麗特薄餅
伯爵茶焦糖燉蛋配馬卞龍伴雪糕
  • 伯爵茶焦糖燉蛋配馬卡龍伴雪糕
2016-05-17 272 views
紅磡美食多羅羅,今晚在北角乘船到此決定過一個Magic Night!朋友說:『美食坊有Magic Ball』好似好得意,而且價錢不算昂貴。門外已大字寫上KITCHEN J的字眼,非常容易找到。餐牌以歐陸式中英夾雜,如果遊客到來又不怕。可見餐廳幾貼心。Baked Stuffed Portobello Mushrooms (Scallop Parma Ham & Cheesy Spinach)$68一碟2個大蘑菇烤焗後多汁又滋味。內含帶子及巴馬火腿頗特別,利用牛油焗製滿滿牛油香。另外更有芝士波菜超creamy又新鮮,倍感美味。Toasted Marshmallow Hot Chocolate $36熱朱古力棉花糖,香濃朱古力配上粒粒棉花糖甜而不膩。朱古力細滑甜度適中,不錯。Fish and chips $48炸魚薯條相比平時比較不同,炸魚表層白身可見不是用千年油製作比較健康。炸魚配上香草沙律醬,分外滋。薯條轉薯角不會太油膩,加上茄汁令人津津樂道。Ricotta Avocado Toast Topped With Onsen Egg (牛油果羊芝士溫泉蛋多士)$69羊奶芝士味道清淡細膩,外脆
餐牌以歐陸式中英夾雜,如果遊客到來又不怕。可見餐廳幾貼心。
Fish and chips
羊奶芝士味道清淡細膩,外脆內軟的麵包配上新鮮牛油果健康又豐富。師傅將牛油果切碎與溫泉蛋及羊奶芝士結合,烘焙後加入芥末醬刺激味蕾亦是驚喜之作。
自家製發酵麵粉以高溫烤製「黃金四色芝士蜜糖薄餅」有八吋及十一寸之分,四隻芝士混合不算太膩;而且配上蜜糖口味鹹中大甜。如果你是芝士控,可以一試。
Four Cheese and Honey Pizza 8''
野菌口感豐富味道濃郁,扁意粉充斥着野菌香而且每條意粉都入味無比。食落有一點香辣味道,超級開胃。濃郁與香那層次分明,令人回味無窮。
朱古力與香蕉確實完美組合,微脆的批底帶點肉桂味道。烘焙過的香蕉與朱古力醬融合,極度滋味。
魔法朱古力球,白朱古力的圓形球體完全考師傅甜品的功力。將熱朱古力奶淋上白朱古力球,慢慢散開內含雲呢拿雪糕及士多啤梨。滑流的朱古力奶與雪糕匹配,又玩得又食得不錯。
Magic Melting Chocolate ball
製作簡單的薄薄班戟內含忌廉,充斥著蛋香。表層佈滿雜莓、士多啤梨醬等,顏色已經相當吸引。味道亦相當不錯,不過如果雪糕不太易溶就完美。
Fresh Kiwi Mojito Mocktail $38
最後配上一杯奇異果Mojito作結,將奇異果切粒帶點甜味夾有檸檬非常清新。酒精含量不算高適合女仕們飲用。
Fresh Kiwi Mojito Mocktail
Other Info. : 店員會不停添加水,服務態度不錯。
2016-05-16
$180 (Dinner)
Fresh Kiwi Mojito Mocktail
2016-05-12 752 views
Li排成日喺instagram見到勁多人post d邪惡野飲相tag左kitchen J, 引死人, 咁啱約左個朋友同佢媽咪傾喺佢魚檔賣魚嘅事,黎得黃埔唔係唔試下呀嘛✌🏻️入到去係一個open kitchen, 靠牆都係舒服櫈, 可以移動嘅木枱兩個人坐又得, 大班人坐都得, 仲有d幾有privacy嘅位, 我無影呀費事比人歧視我啦. 坐低就發現ig的秘密, 即刻影左open kitchen, 順便order埋抹茶紅豆奶凍沙冰, 咁就慳左$48抹茶紅豆奶凍沙冰平時嘅「奶凍」我覺得只係個base加舊布甸,但li杯嘅「奶凍」係與別不同gei,好似飲左一條條好滑嘅布甸, 唔需要特別吸, 每啖都自然會食到, 奶味唔同出面嘅店用嘅奶, 以我每2個月都起碼飛一轉日本去到勁飲奶嘅經驗, 我肯定li度用日本黎嘅奶~紅豆好腍, 綠茶份量arm arm好~所以小小苦味都飲唔到, 最緊要係:serve上枱嘅飲品同menu嘅相係一模一樣的.蟹肉沙律一上枱就飄黎勁香蟹味,大大碟新鮮沙律菜墊住手撕蟹肉, 而個dressing有點點柚子味, 好醒胃, 啖啖都食到sock sock聲呢焗大蘑菇Portobello係我嘅至

焗大蘑菇
焗portobello
Portobello係我嘅至愛, 等左一陣就來了, 聞到好香蒜蓉+牛油味, 裝住帶子同埋大塊Parma ham一切~好juicy呢, 原本無味嘅portobello加上Garlic同醎味十足嘅Parma Ham, 無論賣相同味道都好令人滿意, 另外一個係菠菜芝士, 切開見到厚厚嘅cheese就知道佢地落芝士份量係毫不吝嗇的!隔離個沙律菜好新鮮爽口唔理係咪配菜都俾我食左

白汁明太子魷魚雜菌意粉
一小粒牛油喺意粉上面令人好想即刻撈入個意粉度, 我見到係即刻整架!個時間掌握得好好因為係出面口感夠哂煙un但係𥚃面有soft感, 每條pasta都沾左明太子豐富左成碟嘅味道, 而一圈圈魷魚好爽口, 一口咬得開, 應該係成隻魷魚最肥美個part~

芝士鮮蠔帶子焗飯
滿滿嘅芝士覆蓋住成個飯, 用陶瓷碗原個焗好上枱好有homemade feel, 無數幾多粒帶子因為好多粒, 飯應該係平時食嘅risotto, 每粒米都吸盡d料嘅精華, 蠔味都好香, 2樣海鮮都0腥味. 焗起係外面金黃香脆,裡面熱到出煙
雖然好飽但都想試下個白朱古力波, 上枱時係一個好靚嘅白朱古力波,唔知裡面係咩野
好香好濃嘅milk chocolate一淋落去,朱古力波緩緩溶開, 只見一片熱朱古力海, 然後大家用匙巾不起strawberries+溶緊嘅白朱古力+milk chocolate, share起上黎有點狼狽但係玩得好開心呀我地幾個大鄉里!
2016-05-09
$120 (Dinner)
焗portobello
2016-05-12 531 views
今次難得同一班為食朋友吹水聚舊,搵左間坐得舒服既地方食。黃埔真係無咩特別野食,但見到呢間個名幾特別就去試下啦!入到去裡面環境都幾靚,坐得都幾舒服,7點幾唔算太多人。先黎個頭盤沙律,沙律菜好新鮮,蟹肉都鮮甜,係份量唔算多。我同另一個朋友叫左奶凍沙冰,杯抹茶沙冰好香綠茶味同幾滑,唔算太甜幾好飲。但朋友杯雜莓沙冰個賣相好似仲好飲過我個杯!之後黎左明太子魷魚意粉,用料都幾新鮮同埋個味都調得幾好食,唔錯!叫左呢個出邊好少有得食既照燒汁雞pizza,比想像中好食,唔係脆餅底岩曬我 XD再黎左個焗飯,呢個飯真係推介,蠔同帶子焗得岩岩好唔會過熟,而且飯底個鮮茄汁令到d芝士食落無咁濟,撈埋一齊食勁正。仲有叫左個芝士脆片野菌意粉,賣相睇落唔錯! 個芝士脆片好濃芝士味配埋無咁重味既野菌整體唔會太濃味。終於到甜品啦,準備左第二個胃食 xP先黎係呢個三隻杯既甜品拼盤,其實即係黑朱古力mousse、芒果奶凍同Tiramisu,個present 幾得意細細杯同埋味道都唔錯呀!之後就係黑白朱古力波,之前見人地youtube 淋熱朱古力見得多依家終於親眼見到! 個白朱古力溶入左裡面有vanilla雪糕同stawberr
今次難得同一班為食朋友吹水聚舊,搵左間坐得舒服既地方食。

黃埔真係無咩特別野食,但見到呢間個名幾特別就去試下啦!
入到去裡面環境都幾靚,坐得都幾舒服,7點幾唔算太多人。
蟹肉沙律
先黎個頭盤沙律,沙律菜好新鮮,蟹肉都鮮甜,係份量唔算多。
雜莓奶凍沙冰
照燒汁烤雞薄餅
芝士脆片野菌濃汁扁意粉
意大利三式甜品拼盤
終於到甜品啦,準備左第二個胃食 xP
魔法黑白朱古力球
之後就係黑白朱古力波,之前見人地youtube 淋熱朱古力見得多依家終於親眼見到! 個白朱古力溶入左裡面有vanilla雪糕同stawberry,幾好味不過份量太少啦..
香蕉朱古力薄餅
最後食埋呢個香蕉朱古力pizza, 個配搭幾特別加上係甜味既pizza 真係第一次食,個朱古力溶落個餅到食仲好味!

下次再約紅磡可以再試埋其他特別野食!
2016-05-10
Type of Meal
Dinner
雜莓奶凍沙冰
意大利三式甜品拼盤
2016-05-10 179 views
以前到歐洲旅行,窮困沒有錢沒辦法吃很好的餐廳,但又不肯劣食package food, 就會選擇在廣場附近的露天小餐館或cafe,吃點橄欖、麵包,再點些薄餅、意粉、小食,喝杯酒或咖啡已非常滿足。香港吃西餐很多選擇,但要找到質素不錯、環境不錯、價錢又相宜的較少,這家kitchen J雖然不是室外的露天餐廳,也沒有華麗裝潢,但環境算舒適。這天一行八人來了kitchen J,試了不少令人懷念的好滋味。前菜叫了焗釀大蘑菇,又兩款口味,一款是芝士菠菜,另一款是巴馬火腿帶子。芝士菠菜味道不錯偏清淡,唯芝士表面可烤得更焦一點。帶子則塞滿蒜蓉,咸香濃郁,大菇亦非常多汁。牛油果是其中一樣我最喜歡的食物,這裡的牛油果足足有半個,重點配上ricotta cheese羊奶芝士,破開溫泉蛋,混著pesto sauce及玫瑰岩鹽同吃清爽但口感圓潤,濃郁卻不膩。牛油果亦非常creamy,非常喜歡。最近很流行吃龍蝦包,這裡也有龍蝦牛角酥,龍蝦肉存在感較低,但勝在雞蛋沙律醬下得足,難食極有個譜。配上的薯角新鮮好吃。龍蝦牛角酥龍蝦是配角,但這次為主角無誤!新鮮龍蝦肉果然不一樣,肉質爽滑彈牙,簡單調味已夠好吃,牛扒叫了med

龍蝦牛角酥龍蝦是配角,但這次為主角無誤!新鮮龍蝦肉果然不一樣,肉質爽滑彈牙,簡單調味已夠好吃,牛扒叫了medium,煎得剛好。
明太子魷魚意粉是道頗有特色的菜,有點fusion元素。明太子下得很足,比忌廉還要足,所以要趁熱吃,否則會結漿。味道極濃郁,帶點微辣。魷魚亦下得很足,意粉al dente, 好吃!
芝士脆片野菌濃汁扁意粉。與平日常見的野菌忌廉pasta不同,這意粉吃的是橄欖油、蒜蓉、辣椒、野菌的味道,野菌有很多款,扁意粉同樣al dente。
Four cheese & honey pizza, 朋友紛紛讚好,pizza座薄而煙韌,邊位焦脆。
野菌雞肉白汁焗飯,香港的快餐及茶餐廳常有港式焗飯,但卻很少餐廳做真正的焗飯doria,這裡的飯底是蕃茄飯底,舖上白汁芝士同焗,濃郁又惹味。
煎龍脷柳外脆內滑。而且那個汁很不錯。
由於太飽,即使甜品非常吸引也只忍手點了一個伯爵茶焦糖燉蛋,伯爵茶非常香,奶味亦香濃,表面焦糖厚薄程度剛好,內裡則滑嘟嘟,份量很大,還配上一個hazelnut味的馬卡龍!
飲品則有affogato,看menu知道這裡用的是illy。另外有兩杯推廣送的野莓奶凍沙冰和抺茶紅豆奶凍沙冰。奶凍香甜野莓微酸,比起抹茶,我自己更愛野莓!
2016-05-08 139 views
最近常愛到黃埔逛街, 有巴士直到之外, 仲有好多唔同種類既食品可以試下….今日適逢到戲院睇戲, 睇完已鼓聲響起, 就到旁邊既美食坊去醫飽個肚。一見到有好多唔同形式既餐廳, 最後就揀左KITCHEN J。我地就點左幾樣野食:水牛芝士PIZZA個薄餅餅底好薄而且有限限脆口之餘仲幾煙韌, ,芝士份量都OK, 可能係用左水牛芝士再加埋蕃茄, 所以味道清新得黎都唔係好膩…….焗釀大啡菇焗完既大啡菇仍然保持好多汁, 佢有2款唔同既配料: 巴馬火腿同菠菜, 菠菜同大啡菇既味道比較夾, 菠菜爽甜既味道同濃郁菇既香味, 感覺清新而且唔錯。相比之下, 配巴馬火腿則比較鹹左小小, 而且巴馬火腿既味道完全係掩蓋左大啡菇既香味。朱古力魔法球見到呢個甜品比較特別, 所以就諗都唔諗就點左呢個…..將熱既朱古力漿倒入白朱古力球, 一融化就見到裡面既雪糕。白朱古力混埋朱古力漿心想一定好甜, 點知原來都幾夾, 而且一點都唔覺得好膩同甜, 甜得黎仲食到唔同口味既朱古力, 一大驚喜之一…….仲有啲栗米片係朱古力漿到作為伴碟, 脆脆地, 幾特別。

水牛芝士PIZZA
焗釀大啡菇
朱古力魔法球
2016-05-01
2016-05-07 132 views
唔識係紅磡搵食,是旦㨂一間碰下運氣。炸雞意大利飯,好有港式感覺,雞都ok唔太油都幾脆身,但個蕃茄汁好似80年代茶餐廳d紅汁,茄膏好多,鮮茄好少,意大利飯好淋,叫燴飯應該貼切d。 pizza都合格啦,好多芝士,即叫即焗,邊近好脆身,芝士好香好濃,好香口。 甜品同樣係pizza底,加左雪糕係上面,香脆口感配甜甜雪糕,女士們實鐘意。 呢個未食見到個賣相已經80分啦,白朱古力做成一大個波波再配埋低d焦糖脆脆,多重口感,太太表示超鐘意食。

$150 (Dinner)