今晚放工去咗太古城交收,之後行路過鰂魚涌,約咗朋友喺佢公司附近食飯,帶咗我去 koen 幸圓。幸圓地方大啲,環境舒適,燈光柔和,我哋安排到窗邊卡座,看到香港獨有的風景,海山樓。餐廳以西日fusion為主,是一間坐得舒服的咖啡店。店長介紹,我哋兩個人叫咗爆丼、熟食意粉、牛角包窩夫甜品、特飲,充滿意外驚喜。Bleu Bliss賣相非常吸睛,以清涼的藍色為主調,口感香滑,每啖都充滿雲呢拿香味,味道酸酸甜甜,真係好值得打卡。Belgium ChocolateMenu 上寫着 Belgian Chocolate,果然吃得出優質比利時朱古力的味道,口感綿密,口味香醇,非常濃味,朱古力薄片配搭香滑忌廉。幸圓海鮮丼招牌之一的幸圓海鮮丼,賣相吸引,睇見都令人興奮,鋪滿了12款顏色鮮艷的刺身,新鮮海鮮款式多。慢慢仔細看一下,一次過滿足哂鍾意食海鮮的慾望:三文魚、油甘魚、海膽、赤身、帶子、魷魚、赤蝦、鯖魚、八爪魚、香蔥吞拿魚腩蓉、蟹籽、三文魚籽。擺盤好靚,大大件,份量都好足夠,口感鮮甜肥美,豐富好味,每一口都能感受到海鮮豐富口感,不能錯過。黃金蟹肉萵筍忌廉蟹籽意粉主要材料黃金蟹肉,食過返尋味,搭配萵筍好特
Belgium Chocolate
黃金蟹肉萵筍忌廉蟹籽意粉
主要材料黃金蟹肉,食過返尋味,搭配萵筍好特別,口感爽脆,忌廉蟹籽掛汁力高,豐富口感。
意粉充滿蟹籽的鮮甜,忌廉醬汁令彈牙的意粉更加有層次感,豐富度頗高。
士多啤梨芝士奶蓋牛角包窩夫
期待已久的牛角包窩夫,食用花裝飾非常別致,還有大大球士多啤梨雪糕,食完芝士奶蓋甜入心,好滿足。
招牌的牛角包窩夫香脆嘅,搭配士多啤梨果醬和冰凍雪糕,冷熱交融,我最鍾意甜蜜滋味。
宇治金時芭菲
賣相非常吸睛,宇治金時夾著紅豆、丸子、抹茶醬、細細粒的脆脆配料。一吃已經層次分明,非常美味😜

雪糕、蕨餅配黑糖醬,好吸引,又忍唔住食晒成杯,滿足了我甜品的胃口,超讚!
$350 (Dinner)
  • 士多啤梨芝士奶蓋牛角包窩夫
  • Bleu Bliss
  • Belgian chocolate
  • 黃金蟹肉蘆筍忌廉蟹籽意粉
  • 宇治金時芭菲
2023-11-22 606 views
幸圓這家餐廳一直都是我心中係想試既餐廳。每次經過它的時候,都會被的美味食物吸引著。終於有一天,我和朋友們來到了這裡品嚐他們的特色菜。首先,我點了一份清酒煮海蜆扁意粉。這道菜讓我驚艷不已。意粉煮得剛好有嚼勁,而海蜆則是新鮮且鮮甜多汁。整碟菜色看起來非常誘人,加上清酒的香氣讓人胃口大開。接下來是幸圓海鮮丼。這道料理用上了各種新鮮的海鮮,包括三文魚、帶子、蝦和海膽等等。每一口都充滿了海洋的味道,令人愛不釋手。作為甜品愛好者,士多啤梨芭菲自然不能錯過。芭菲上滿滿地堆滿了新鮮士多啤梨和香滑的奶油,每一口都帶來無限的幸福感。還有一道特色甜品,宇冶金時牛角包窩夫。這個結合了西式和日本甜點的創意菜品非常獨特。窩夫外皮酥脆,上面則是香甜既紅豆,豆腐雪糕,黃豆粉再加配上窩夫和黑糖漿,絕對是一大享受。最後是兩款特飲Capital Heaven和Lychee Jelly。兩款特飲都非常清新可口👍🏻👍🏻在幸圓用餐真的讓我感受到了美食的力量。他們不僅提供優質的食物,而且還將創意與味道完美結合在一起。無論你是喜歡傳統菜式還是追求新奇口味的人,這裡都能滿足你的需求。
幸圓這家餐廳一直都是我心中係想試既餐廳。

• 宇治金時牛角包窩夫
  • 士多啤梨芭菲
  • 清酒煮海蜆扁意粉
  • Capital Heaven
  • Lychee Jelly
今日同男朋友去咗鰂魚涌睇展覽,突然好想食刨冰,所以就上網搵吓附近有咩推介。見到呢間有刨冰同其他嘢食,又喺附近,所以就去試吓!誤打誤撞,竟然有意外嘅驚喜!------------- ⇣ 食後感想 ⇣ -------------🍧 芒果西柚芝士刨冰|$98 + 10%芒果西柚呢個配搭比較少見,我覺得呢個味道上都做得好balance,兩樣水果味都食到 。刨冰上面淋咗一浸芒果西柚醬,上面在唧咗少少cream cheese同放咗啲芒果同柚子肉,另外再用咗rosemary同一朵花仔做裝飾,用嚟打卡非常靚!芒果非常新鮮香甜,西柚方面亦唔會太酸太苦澀,帶少少甜味,食落好fresh。芒果西柚醬明顯食得到芒果嘅香甜,裏面亦都有西柚肉,食到西柚嘅甘香,兩者混合起你唔會過甜。刨冰中間嘅部份就放咗一啲cream cheese,為成個成個刨冰添加咗奶香味。而我覺得最貼心嘅位係餐廳會另外準備一細杯嘅芒果西柚醬,食到咁上下淋啲落去,咁就可以自己控制個份量,亦唔會食到啲冇味嘅冰喇,整體感覺同Shari Shari不相伯仲,要試多次先知!另外我自己試咗搣少少rosemary,同啲冰一齊食又覺得幾夾,多咗浸rosemary

🍧 芒果西柚芝士刨冰|$98 + 10%
另外我自己試咗搣少少rosemary,同啲冰一齊食又覺得幾夾,多咗浸rosemary獨特嘅香草味,大家都可以試下。
芒果西柚芝士刨冰

/大家鍾意見嘅話請follow、like & comment,你地嘅支持係我更大嘅動力!/

📍 幸圓 (鰂魚涌)
鰂魚涌英皇道1001號1樓1-2號舖

食評只反映餐廳當日及該分店情況!

打卡值 📸 ▪ 💛💛💛💛🖤
好味值 👅 ▪ 💛💛💛💛💛
抵食值 💲 ▪ 💛💛💛🖤🖤
回頭值 🤝 ▪ 💛💛💛💛🖤
Type of Meal
Tea
2023-11-11 71 views
第二次來幸圓,還是很喜歡!。服務侍應斯文有禮!雖然我兩次也一人光顧,他們都樂意安排我坐四人檯!。環境很闊落,光線柔和!還可跟海山樓對望,很有情調!沒有嘈吵的MK音樂,又有廁所。。食物下午茶來說份量算不俗,至少我食唔晒碗飯。條鯖魚煎得好好味~如果白飯上可添紫菜碎之類更好~。飲品拉花圖案少見,不用double shot也咖啡味濃郁!。價錢6-70蚊一個餐,加了一也覺得很划算,因成個體驗也很好!我見到隔離檯食甜品好正咁,下次一定要試試。
第二次來幸圓,還是很喜歡!

。服務

。環境

。食物

燒鯖魚

。飲品
拉花圖案少見,不用double shot也咖啡味濃郁!

Cappuccino

。價錢
6-70蚊一個餐,加了一也覺得很划算,因成個體驗也很好!

我見到隔離檯食甜品好正咁,下次一定要試試。

2023-11-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
燒鯖魚
Cappuccino
2K
2023-11-10 138 views
店內裝修時尚舒適餐廳以西日fusion菜為主,是一間文青咖啡店====—====—====—====—𝔻𝕠𝕟𝕓𝕦𝕣𝕚🦐🐙幸圓海鮮丼🐟🦑($238)三文魚|油甘魚|海膽|赤身|帶子|魷魚|赤蝦|鯖魚|八爪魚|香蔥吞拿魚腩蓉|蟹籽|三文魚籽❤️海鮮丼是【幸圓】的招牌之一,海鮮丼上擺滿了十多款新鮮的海鮮,每一口都能感受到海鮮的鮮美和豐富的口感,絕對是海鮮愛好者的不二之選😋👍🏻⋄ℙ𝕒𝕤𝕥𝕒🍝黃金蟹肉萵筍忌廉蟹籽意粉($168)以黃金蟹肉和萵筍為主要配料,搭配忌廉和蟹籽,掛汁力高🤤忌廉的豐富口感和蟹籽的鮮甜帶來了意粉的層次感,而黃金蟹肉和萵筍的組合則增添了菜餚的豐富度😍⋄𝔻𝕖𝕤𝕤𝕖𝕣𝕥 🍵宇治金時芭菲($58)賣相非常吸睛的宇治金時芭菲,夾著雪糕、紅豆🫘、丸子🍡、抹茶醬黑糖、脆脆等配料,層次分明,搭配多樣,非常美味😜—🥐肉桂蘋果牛角包窩夫($68)招牌的牛角包窩夫以肉桂、蘋果和牛角包為主要材料,搭配蜂蜜糖漿,香香脆脆的牛角包配上冰凍的雪糕球,冷熱交融,甜蜜滋味😛⋄𝕊𝕚𝕘𝕟𝕒𝕥𝕦𝕣𝕖 𝔻𝕣𝕚𝕟𝕜𝕤 🍫ʙᴇʟɢɪᴀɴ ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ ($46)以比利時巧克力為主要成分,濃郁美味😗—🍹ꜱᴇᴄʀᴇᴛ
店內裝修時尚舒適
餐廳以西日fusion菜為主,是一間文青咖啡店
====—====—====—====—
𝔻𝕠𝕟𝕓𝕦𝕣𝕚
🦐🐙幸圓海鮮丼🐟🦑($238)

ℙ𝕒𝕤𝕥𝕒
🍝黃金蟹肉萵筍忌廉蟹籽意粉($168)

以黃金蟹肉和萵筍為主要配料,搭配忌廉和蟹籽,掛汁力高🤤

𝔻𝕖𝕤𝕤𝕖𝕣𝕥
🍵宇治金時芭菲($58)

🥐肉桂蘋果牛角包窩夫($68)

𝕊𝕚𝕘𝕟𝕒𝕥𝕦𝕣𝕖 𝔻𝕣𝕚𝕟𝕜𝕤
🍫ʙᴇʟɢɪᴀɴ ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ ($46)

以比利時巧克力為主要成分,濃郁美味😗

🍹ꜱᴇᴄʀᴇᴛ ᴀɴɢᴇʟ ($58)
🍓ꜱᴛʀᴀᴡʙᴇʀʀʏ, ᴘʟᴜᴍ, ʟɪᴍᴇ, ᴍɪɴᴛ ʟᴇᴀᴠᴇ, ꜱᴏᴅᴀ

賣相非常吸睛,以士多啤梨、梨子、青檸、薄荷葉和蘇打水調製而成,每啖都是清新水果口味😙
====—====—====—====—
📌店名:幸圓‘
📍地址:鰂魚涌英皇道1001號1樓1-2號舖
2023-10-25
$200 (Dinner)
  • Belgian chocolate
  • 黃金蟹肉蘆筍忌廉蟹籽意粉
  • Secret Angel
  • 宇治金時芭菲
  • 玉桂蘋果牛角包窩夫
2023-11-08 54 views
📍幸圓 (鰂魚涌)📍鰂魚涌英皇道1001號1樓1-2號舖🟡丼:幸圓海鮮丼$238🟡主食:清酒煮海蜆扁意粉$148🟡甜品:宇治金時牛角包窩夫$72🟡甜品:自家製草莓焗鬆餅$68🟡特飲:熱比利時朱古力belgian chocolate $42幸圓海鮮丼擺盤好靚,食材好新鮮,份量都好足夠,超多飯量,呢個海鮮丼真係對得住個價錢!再叫咗個清酒煮海蜆扁意粉,海蜆好鮮甜,扁意粉口感啱啱好,好食!然後係期待已久嘅甜品!宇治金時牛角包窩夫,真係一個字,正!首先牛角包窩夫好鬆軟,上面仲有晒我最鍾意食嘅嘢:雪糕、丸子、蕨餅、仲配答黑蜜醬,真係一定要叫!另外見到Menu好吸引的自家製草莓焗鬆餅,又忍唔住叫咗,士多啤梨好甜,上面嘅cream都做得好好,唔會有假cream嘅味,超讚!最後叫咗杯熱比利時朱古力嘆下,非常濃味,有好香嘅朱古力味,啱晒鍾意朱古力的我!只能說專登過嚟鰂魚涌真係好值得,坐得舒服又食得開心!
📍幸圓 (鰂魚涌)

🟡丼:幸圓海鮮丼$238
🟡主食:清酒煮海蜆扁意粉$148
🟡甜品:宇治金時牛角包窩夫$72
🟡甜品:自家製草莓焗鬆餅$68

2023-11-08
$300 (Dinner)
  • 宇治金時牛角包窩夫
幸圓主打西日fusion菜,仲有刨冰、牛角包窩夫等igable甜品📸 裝修以木色及白色為主,走文青簡約風🌿適合同朋友靜靜哋食野傾計🍽️-🐟芝麻醬蛋黃火山海鮮丼 $328聽落係幾新奇嘅配搭!刺身有拖羅蓉、三文魚、油甘魚、吞拿魚、三文魚子~整體質素幾好,特別係拖羅蓉充滿油脂香🤤估唔到海鮮丼加埋芝麻醬都幾夾!撈埋蛋汁令所有食材充滿蛋香同埋滑溜溜✨🐑烤焗紐西蘭羊架配薄荷香草汁 $268羊架肉質軟嫩,肉味濃郁,而且唔會太羶火喉控制得好,仍然保留肉汁👍🏻🦑黑松露野菌魷魚筒墨汁意大利飯 $238魷魚筒包住黑松露野菌,一切開啲餡料及香氣都爆曬出嚟!魷魚筒爽口彈牙,外皮煎得好香🔥 墨汁意大利飯就正正常常~-🍧火焰檸檬柚子刨冰 $108冰底打得十分幼細!不過應該係為咗易啲定型所以壓得有啲實~外層係檸檬蛋白霜,中間及底層有柚子醬蛋白霜輕盈幼滑,而且唔太甜~食曬成個冰都唔覺膩🤓🍧芒果西柚芝士刨冰 $98芒果西柚味清甜,一啲假糖精味都無中間有cream cheese~另配芒果西柚醬可自行添加兩個冰相比,同行友人一致認為火焰檸檬柚子刨冰出色啲🤣當飯後甜品係OK,唔洗特登嚟食-🔻總結🔺整體食物質素唔錯,而且環境舒適~
裝修以木色及白色為主,走文青簡約風🌿
適合同朋友靜靜哋食野傾計🍽️
芝麻醬蛋黃火山海鮮丼
🐟芝麻醬蛋黃火山海鮮丼 $328
烤焗紐西蘭羊架配薄荷香草汁
🐑烤焗紐西蘭羊架配薄荷香草汁 $268
羊架肉質軟嫩,肉味濃郁,而且唔會太羶
火喉控制得好,仍然保留肉汁👍🏻
🦑黑松露野菌魷魚筒墨汁意大利飯 $238
墨汁意大利飯就正正常常~
火焰檸檬柚子刨冰
🍧火焰檸檬柚子刨冰 $108
蛋白霜輕盈幼滑,而且唔太甜~食曬成個冰都唔覺膩🤓
🍧芒果西柚芝士刨冰 $98
芒果西柚味清甜,一啲假糖精味都無
中間有cream cheese~另配芒果西柚醬可自行添加

🔻總結🔺
整體食物質素唔錯,而且環境舒適~
不過個人認為定價有啲高,性價比一般🤫
如果再嚟嘅話應該會揀下午茶時間,順便試埋呢到好出名嘅牛角包窩夫🥐
幸圓

推介指數:8/10

🍽: 22/6/2023
2023-06-22
$350 (Dinner)
芝麻醬蛋黃火山海鮮丼
烤焗紐西蘭羊架配薄荷香草汁
火焰檸檬柚子刨冰
2023-10-29 53 views
今日放工約咗朋友喺鰂魚涌附近嘅一間日式Cafe食晚飯行完嘅座位都幾,可以好舒服,咁同朋友傾吓偈餐廳菜式有日式同西式嘅選擇,今次我同朋友選擇每樣試吓幸圓海鮮丼見係餐廳嘅招牌,有好多唔同嘅海鮮就試吓,海鮮丼用料豐富,赤蝦好大一隻, 三文魚子魚油味好香,海膽亦好新鮮有著十多種既海鮮,每一啖都有唔同口味!波士頓龍蝦扁意粉龍蝦煎得好香,係採用新鮮嘅龍蝦,肉質爽彈,而意粉亦配上龍蝦汁, 龍蝦味道香濃,此齒頰留香👍🏻Belgian chocolate朱古力味道香濃,餐廳嘅擺盤做得好靚,打卡一流Oreo 牛角包窩夫牛角包覺得好香脆,有陣陣嘅牛油香味,配上朱古力醬同朱古力脆脆,口感一流!
今日放工約咗朋友喺鰂魚涌附近嘅一間日式Cafe食晚飯

行完嘅座位都幾,可以好舒服,咁同朋友傾吓偈

餐廳菜式有日式同西式嘅選擇,今次我同朋友選擇每樣試吓

幸圓海鮮丼
有著十多種既海鮮,每一啖都有唔同口味!

波士頓龍蝦扁意粉
齒頰留香👍🏻

Belgian chocolate
朱古力味道香濃,餐廳嘅擺盤做得好靚,打卡一流

Oreo 牛角包窩夫

2023-10-29 61 views
近排經過鰂魚涌 見到呢間日式餐廳 一於去食吓 唔知正唔正呢😚👅幸圓海鮮丼 $238呢個海鮮丼都幾豐富🤩有三文魚 海膽 帶子 赤身 魷魚 八爪魚 油甘魚 三文魚籽 蟹籽 吞拿魚腩蓉 刺身都算新鮮😋三文魚幾肥美 海膽食落唔苦 都唔錯😆👅香煎三文魚扒配香檳忌廉汁 $208呢個幾好食😍三文魚食過都仲有幾多水份 唔會太乾 三文魚皮幾香脆 香檳忌廉汁嘅調味啱啱好 配埋三文魚一齊食幾夾🤤👅炸廣島蠔伴檸檬醬 $71呢個都好味 廣島蠔炸得幾鬆脆 同埋上枱好夠熱😙👅朱古力芭菲 $58朱古力芭菲食落都有幾多層次 唔會好漏😝👅𝐵𝑒𝑙𝑔𝑖𝑎𝑛 𝐶ℎ𝑜𝑐𝑜𝑙𝑎𝑡𝑒 $46總括嚟講 呢間餐廳都唔錯 坐得幾舒服 大家經過可以一試🥰😋 好味:8.24/10🤑 價錢:7.55/10🤗 服務:7.89/10😝 環境:7.98/10😚 衞生:7.65/10🤩 整體:9.21/10

👅幸圓海鮮丼 $238

🤗 服務:7.89/10
😝 環境:7.98/10
😚 衞生:7.65/10
🤩 整體:9.21/10
今晚收工同友一齊去,鰂魚涌幸圓食晚餐,環境舒適清靜,地方大,燈光柔和,卡座坐得舒適,必到藍色波點打卡牆打卡大塊又厚身嘅 [ 鹽燒加拿大保濕豬鞍配蜜糖芥末籽汁 $218 ] 調味啱啱好,肉質口感軟腍細嫩,油脂分佈均勻,食落滿滿肉汁,旁邊有色彩繽紛嘅小蔬菜,食埋就唔覺油膩,點埋蜜糖芥末醬一齊食味道更佳賣相吸引,一次過滿足哂鍾意食刺身嘅友人 [ 幸圓海鮮丼 $238 ] 有成12款唔同嘅刺身,包括有三文魚、油甘魚、海膽、赤身、帶子、魷魚、赤蝦、鯖魚、八爪魚、香蔥吞拿魚腩蓉、蟹籽、三文魚籽,全部都大大件,口感鮮甜肥美,豐富好味味道酸酸甜甜嘅 [ Homemade Lemonade $58 ] 有濃濃郁郁嘅香茅香,檸檬酸酸味+薄荷香味。拉花好靚嘅 [ Matcha Latte $38 ] 口感香滑飯後甜品就叫咗杯 [ 士多啤梨芭菲 $58 ] 面頭有食用花做裝飾,大大球士多啤梨雪糕+軟滑雲尼拿雪糕、雜莓、脆脆、食完好滿足,甜入心嘅甜品幸圓鰂魚涌英皇道1001號1樓1-2號舖

幸圓
鰂魚涌英皇道1001號1樓1-2號舖

2023-10-18
$325 (Dinner)
2023-10-17 147 views
平時好少經過鰂魚涌原來呢度都有唔少好嘢食🤩就好似呢間西日式Cafe咁有刺身丼飯之餘🐟又有意粉選擇🍝仲有好多勁吸引嘅甜品🍨✨幸圓海鮮丼 $238呢個海鮮丼材料好豐富😝有海膽、三文魚子、帶子、三文魚、油甘魚吞拿魚、魷魚、八爪魚、北寄貝、赤蝦等等🙈賣相色彩繽紛全部食材都好新鮮😋✨黑松露野菌魷魚筒墨汁意大利飯 $238本身以為魷魚筒會係平時見到切開咗一嚿嚿嗰啲🦑點知呢度嘅做法好特別😎將炒香咗嘅野菌、三色椒同洋蔥釀入去魷魚筒入面食落口層次更加豐富🥳意大利飯嘅口感都煮得啱啱好✨士多啤梨芝士奶蓋牛角包窩夫 $68呢排好興嘅croffle呢度都有得食一上枱已經聞到香噴噴😍Croffle口感鬆脆佢嘅士多啤梨醬仲食到一粒粒果肉🫣值得推薦👍🏻✨Bleu Bliss $58嘢飲方面呢度都有好多特飲選擇🥰今次就叫咗杯藍色嘅Bleu Bliss賣相好似藍天與白雲咁🌥️入口有豐富嘅雲呢拿香味充滿著奶香😚🍴幸圓📍鰂魚涌英皇道1001號1樓1-2號舖📞28380823
平時好少經過鰂魚涌

全部食材都好新鮮😋

✨黑松露野菌魷魚筒墨汁意大利飯 $238
本身以為魷魚筒會係平時見到切開咗一嚿嚿嗰啲🦑
點知呢度嘅做法好特別😎
將炒香咗嘅野菌、三色椒同洋蔥釀入去魷魚筒入面
食落口層次更加豐富🥳

充滿著奶香😚

🍴幸圓
📞28380823
2023-10-11 55 views
#鰂魚涌 見完客,同事推介去幸㘣食埋飯先走~餐牌主打西日fusion 菜式,丼飯、意粉、甜品等;簡約裝潢文青感十足,我地坐私隱度高嘅卡位,拍拖或聚餐首選!📸🦞🍝波士頓龍蝦意粉 - $288大大隻波士頓龍蝦勁吸晴,龍蝦肉味道鮮甜,口感爽彈龍蝦汁配煮得意粉香濃又惹味!份量好足!🦀🍱松葉蟹海膽三文魚籽丼 - $268味道濃滑蟹膏爆滿嘅松葉蟹蓋,食落暖笠笠口感軟綿細滑味道鮮甜嘅松葉蟹同甘香嘅海膽搭,配口感卜卜脆嘅三文魚籽,鮮甜味十足!樣樣都咁fresh! 🥭🍹飲品點了Signature Drinks 芒果特飲 ,以新鮮芒果打造的特飲,清涼又芒香,解渴又開胃! 🍪甜品點了Oreo 窩夫,即叫即做嘅窩夫配上有香濃的 Oreo,窩夫外脆內軟配搭濃郁嘅朱古力醬同Oreo,簡直完美的甜蜜滋味!幸圓 KOEN こうえん地址📍 鰂魚涌英皇道1001號1樓1-2號舖

🦞🍝波士頓龍蝦意粉 - $288
大大隻波士頓龍蝦勁吸晴,龍蝦肉味道鮮甜,口感爽彈

龍蝦汁配煮得意粉香濃又惹味!份量好足!

🦀🍱松葉蟹海膽三文魚籽丼 - $268
味道濃滑蟹膏爆滿嘅松葉蟹蓋,食落暖笠笠口感軟綿細滑

幸圓 KOEN こうえん
地址📍 鰂魚涌英皇道1001號1樓1-2號舖
  • Oreo窩夫
  • 波士頓龍蝦意粉
  • 松葉蟹海膽三文魚籽丼
2023-10-07 52 views
老公今晚帶左我去鰂魚涌食晚餐,幸圓是一間木系和風的西日餐廳,裝潢設計清新自然,座位設置寬敞,空間感十足,使人感覺憩靜舒適,食物方面是主打西日Fusion 菜。幸圓海鮮丼,丼飯擺盤精緻,刺身新鮮又豐富,鋪滿飯面有三文魚、油甘魚、海膽、赤身、帶子、魷魚、赤蝦、鯖魚、八爪魚、香蔥吞拿魚腩蓉、蟹籽、三文魚籽。魚生片充滿油脂甘香,金黃色的海膽入口軟滑即溶,赤蝦口感鮮嫩。黃金蟹肉萵筍忌廉蟹籽扁意粉,每條意粉都沾滿鹹蛋黃同蟹肉,啖啖美味甘香,特別配上萵荀可解膩。脆皮黃金椒鹽雞翼,炸過的雞翼香脆可口,沾上陣陣鹹香的鹹蛋,味道非常匹配,惹味又邪惡!朱古力芭菲由頂到底層,均以雪糕、自打忌廉、脆米、朱古力粒相間,口感豐富又甜美。Mango Paradise,沙冰質感幼滑,芒果味道香甜。

Mango Paradise,沙冰質感幼滑,芒果味道香甜。
2023-09-26
Type of Meal
Dinner
2023-10-04 62 views
平時成日係康怡/太古食飯,今次朋友介紹係太古站行多幾步的一間日式fusion 餐廳。美國頂級西冷扒-叫左5成熟,真係deliver 到!切開後牛肉嫩紅完全冇over cook.-美國牛牛味濃郁,西冷部位唔會太肥但肉質好淋滑-配黑松露紅酒汁,仲有大量烤蔬菜,欣賞有烤杏仁片,減膩又提昇口感幸圓海鮮丼-有差不多12款刺身,全部都係大大片。-赤蝦十分肥美,蝦肉爽口-帶子唔算好厚切但超級鮮甜!-海膽好粉嫩,完全冇苦澀/ 木味宇治金時牛角包窩夫-牛角包窩夫好脆口,牛油味十足-綠茶味好濃郁,撘住紅豆食口感一流-配料好足,厥餅X3 + 丸子X4 + 雪糕+ 大量黑糖醬Lychee Jelly-清新,荔枝味超濃!

美國頂級西冷扒
-美國牛牛味濃郁,西冷部位唔會太肥但肉質好淋滑

幸圓海鮮丼
-有差不多12款刺身,全部都係大大片。
-赤蝦十分肥美,蝦肉爽口
-帶子唔算好厚切但超級鮮甜!
-海膽好粉嫩,完全冇苦澀/ 木味

宇治金時牛角包窩夫
-牛角包窩夫好脆口,牛油味十足
-綠茶味好濃郁,撘住紅豆食口感一流
-配料好足,厥餅X3 + 丸子X4 + 雪糕+ 大量黑糖醬

Lychee Jelly
-清新,荔枝味超濃!

呢間日式餐廳嘅設計似係走大堂開放式咖啡店咁,木系為主要材料,空間感和自然光十足。下午茶時段的人流不多,坐喺度有寧靜嘅me time,好寫意😌🍎🥐 肉桂蘋果牛角包窩夫 (HK$58).賣相吸睛,細size嘅牛角包窩夫上有很多食材 — 有肉桂蘋果粒和新鮮青蘋果切片,伴有雲呢拿雪糕和楓葉糖漿.牛角包窩夫幾好食,又酥又脆口,可惜我以為係熱的但其實已涼咗啦.肉桂蘋果粒粒很香濃美味,同而不膩,配窩夫食好夾喎,其實不落糖漿巳很好食.食完脆口的之後食雪糕,感覺無咁熱氣,口𥚃溫度冰涼咗😂🌹 Secret Angel (跟餐 +HK$30).好精緻的一杯梳打,打卡一流👍🏻.士多啤梨果汁配青檸梳打,配搭一片薄荷葉,口感冰爽,味道清新果甜.我以為中間玫瑰花係用蘋果整的,食咗才知道原來係布冧😍📌 提提你:.慢工出細貨,手工食物需時製作,場內食客多與少,都要耐心等待⌛️.此店另收加一服務費喔!

🍎🥐 肉桂蘋果牛角包窩夫 (HK$58)
.食完脆口的之後食雪糕,感覺無咁熱氣,口𥚃溫度冰涼咗😂

肉桂蘋果牛角包窩夫

🌹 Secret Angel (跟餐 +HK$30)
.好精緻的一杯梳打,打卡一流👍🏻
.我以為中間玫瑰花係用蘋果整的,食咗才知道原來係布冧😍

Secret  Angel

📌 提提你:
.此店另收加一服務費喔!
2023-07-11
$97 (Tea)
Secret  Angel