2020-12-14 164 views
係K11 Musea 閒逛左陣後,想同妹妹休息一下。吹陣水~話之前已經bookmark 左一陣咖啡不錯,大家就衝住去喇。去到koffee 後,直接係櫃檯order,再去pick up. 我地eat in 既,環境尚且舒適。我要左柸Mocha,妹妹要左柸Matcha latte.味道可因應你想既去調整,我柸Mocha 就叫左超少甜,飲落咖啡味較濃。兩柸外觀都唔錯。位置距離方面,因為係一個類似並享area, 要depends 你點坐,基本無人帶位自行搵坐。chill~❤️

我要左柸Mocha,妹妹要左柸Matcha latte.

chill~
❤️
2020-12-14
$50 (Tea)
2020-12-08 152 views
喝膩了打卡的café , 今次來到了被稱為咖啡師的舞台的Koffee mameya Koffee mameya 前身是omotesandokoffee, 主理人國友榮一毅然關閉了東京表參道主店, 幾年後原址重開Koffeemameya, 不像以往提供拉花的咖啡, 吸睛的雞蛋三文治, 而是專一, 專心地沖咖啡暫時還沒有機會到訪日本的本店, 但香港k11 的分店亦把日本的匠心帶到過來甫進店內, 咖啡師會詢問你想喝熱水還是冰水, 非常細心同時亦會提供當日的咖啡豆單手沖經驗尚淺的我當然看到一頭霧水幸好咖啡師會先問我們平時的喜好, 偏向fruity 還是nutty 選好豆及磨好豆後, 都會先把咖啡粉給你先聞一聞當天我選了淺炒, 來至ethopia akmel anaerobic natural , 口味是偏果香咖啡師說還會喝到木瓜味(可惜我好像喝不出) 一杯的格價是90元, 堂食的話要加一服務費但我認為都是物有所值, 好歹是日本之外第一間海外店當天日藉咖啡師都在場, 我們膽粗粗問了可不可以介紹些比較帶酒香的咖啡豆竟然送了我們一小杯tropicana supernatural 的cold brew

Koffee mameya 前身是omotesando

甫進店內, 咖啡師會詢問你想喝熱水還是冰水, 非常細心
同時亦會提供當日的咖啡豆單
手沖經驗尚淺的我當然看到一頭霧水
幸好咖啡師會先問我們平時的喜好, 偏向fruity 還是
nutty

選好豆及磨好豆後, 都會先把咖啡粉給你先聞一聞

咖啡師說還會喝到木瓜味
(可惜我好像喝不出)
一杯的格價是90元, 堂食的話要加一服務費
但我認為都是物有所值, 好歹是日本之外第一間海外店

竟然送了我們一小杯tropicana supernatural 的cold brew 給我們試!
但他解釋因為豆還未在最好的condition, 所以還不適合做手沖,
可見他們的專業態度

K11分店暫時行預約制度, 始終為了保持高水準都不適宜接大量客人
但行過的話都可以撞撞運氣哦!
2020-12-07
$100 (Tea)
啡·嚐 @ Koffee Mameya終於抽時間嚟到尖沙咀K11呢間人氣日式咖啡,佢標榜一對一手沖咖啡嘅體驗,的確喺香港好難搵到。坐低咗咖啡師好窩心地問我要熱水定冷水,已經感受到以人為本嘅精神,跟住佢再介紹唔同嘅咖啡豆,有淺炒到深炒都有,配合客人唔同嘅需要,最後我揀咗香港咖啡店比較少做嘅深炒豆,有回甘味得來又唔苦,而且佢好詳細咁樣介紹,點解咁錯嘅體驗🙂食物:⭐️⭐️⭐️⭐️咖啡:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️互動:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️番叮:⭐️⭐️⭐️⭐️#aus_cafe
啡·嚐 @ Koffee Mameya

食物:⭐️⭐️⭐️⭐️
咖啡:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
互動:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
番叮:⭐️⭐️⭐️⭐️

#aus_cafe
2020-11-14 272 views
見到佢新店開左,就決定去試一試。Egg Sando食落口感幾特別,個蛋係介乎布甸同蒸蛋中間既質感,加埋wasabi味既醬,幾唔錯。之後見好多人都推介Iced Cappuccino,就叫左一杯黎試下,頂部有泡同可可粉,賣相幾好,飲落咖啡味幾濃幾滑。Matcha Latte就無咩特別,不過不失。🔸Egg • Sando($58)🔸Kashi ($12)🔸Iced • Cappuccino($57)🔸Matcha Latte($42)

🔸Egg • Sando($58)
🔸Kashi ($12)
🔸Iced • Cappuccino($57)
🔸Matcha Latte($42)
2020-11-02 3915 views
今日到訪日本東京表參道過江龍coffee shop. 這家店位於尖沙咀k11 Musea B2. 室內裝修以灰色水泥牆配木色桌椅,完全簡約,照明也十分柔和,是摩登的無印風格,感覺舒適。雖然這是咖啡店,但也供應好幾款輕食,如三文治、小旦糕、牛肉飯等。今日吃得輕盈一點,就是egg benedict 和咖啡。Flat white$48+$6oat milk 這奶白咖啡真的不錯。咖啡口感超級滑溜,而且咖啡帶有deep roast 的風味,完全唔會酸或苦。最棒的是那燕麥奶有牛奶的豐厚感,又透出燕麥香,令咖啡又有風味,不錯。Egg Benedict $98這egg benedict 也相當有水準!雞旦煮到剛剛熟,完全流心!流心旦黃配上滑溜又可口的荷蘭汁,加埋滑滑煙燻火腿,再夾上煙煙韌韌的厚身麵包,正呀!麵包口感QQ, 味道帶微酸,和富牛油香的荷蘭汁很合拍。這一天的輕午餐十合恰意,又可以沿海旁走回公司工作,吹吹海風,為下午的工作給力。

室內裝修以灰色水泥牆配木色桌椅,
完全簡約,照明也十分柔和,
是摩登的無印風格,感覺舒適。

今日吃得輕盈一點,就是egg benedict 和咖啡。

Flat white$48+$6oat milk

這奶白咖啡真的不錯。咖啡口感超級滑溜,

Egg Benedict $98

Type of Meal
Lunch
2020-10-12 2571 views
Koffee Mameya 的排場頂級,賣點是提供專人諮詢、助客人挑選最合意的咖啡豆及沖調方法,再加上如中藥百子櫃的宣傳照,令我心生好奇,香港分店更是全球首間設有座位的海外分店,講到咁,沒有不去體驗的理由。講到如執藥般仔細實屬誇張,其實亦只是賣廿多款來自各地的頂級成品,但咖啡師資歷深及願意細心解說,再加上視覺效果,這個體驗是廷好玩的!去完的確升了層次,手調咖啡如品酒品茶,甘酸協調變化,淺層烘焙或酸深層烘焙的甘皆順喉不霸氣。 地點位在地庫美食廣場,在姊妹店 Omotesando Koffee 後排,前後舖間格,若然需要座位必須預先在 K11 Musea apps 上訂位,亦不太難;否則可以 walk-in 立飲,省卻10%服務費,不過我認為當然是安然坐着嘆啡好。分吧桌可面對咖啡師或餐座,自然前者有優勢,看得清楚,互動直接。首先送上一張廿五方格餐單,以顏色表達烘焙深淺程度,頁面上層乃淺層烘焙的咖啡豆選擇,味帶果酸花香;中行的甘酸度平衡;最下層啡色的格仔內的、烘焙時間最長,所以咖啡味最濃及最帶甘。咖啡師細心了解我們平日飲咖啡的口味,不過我自己主動說了許多,我不喜歡苦,所以他建議我拄淺焙中尋,

咖啡師細心了解我們平日飲咖啡的口味,不過我自己主動說了許多,我不喜歡苦,所以他建議我拄淺焙中尋,最後揀了 Kieni (B),含如洛神花或莓子的果酸。
同伴受得苦,喜歡咖啡香,依照建議,挑了深焙的 El Injerto(V)。
大家可以先看看顏色及嗅嗅咖啡香,我們的選擇南轅北轍,分別非常明顯,淺色的是淺層烘焙,視測已覺有果酸香;深色的一看已見濃烈,兩款的咖啡香皆非常討好。

咖啡豆用機磨成粉之後,咖啡師在我們面前沖調,水温90度,請留意手法是幼水,沖出來咖啡會多點香時少些苦。

淺層烘焙的 Kieni
而且見到深層烘焙的起泡更多,有趣。

淺層烘焙的 Kieni
這杯手調咖啡是我喝過中最不甘苦的,完全不需要加奶加糖,咖啡香度足,酸度自然亦協調,慢慢品嚐,享受香氣,果然令我對咖啡生活有著不同的領悟!

留意杯面,印上了四個九宮格,塗金色顯示這杯是淺層或深層烘焙咖啡,以免混淆。

深焙的 El Injerto
同伴的深焙香薰馥郁,鼻子好享受,嚐一口,不苦!完全是接受得來的被甜物中和了的苦,回甘悠久,喝清之後依然芬芳。

我們的體驗其實只去了一大半,因為店方生意模式主要在賣咖啡豆,據說會教導客人返家後如何處理及沖調,可惜在這一刻,我還是喜歡出外享用。

連加一百元一杯咖啡體驗我認為是值得的,當然自己要好學,多互動方能有得着。

2020-10-11
$91 (Breakfast)
2020-10-08 706 views
-🦄OMOTESANDO KOFFEE @omotesando.koffee-EGG·SANDO Hkd58Rating🌕🌕🌕🌕🌑-⚠️此咖啡店係來自東京🇯🇵表參道嘅過江龍🐉⚠️暫時香港🇭🇰有三間分店🙈灣仔同尖沙咀⚠️我去K11呢間分店 星期六/日想堂食就比較難⚠️要花較多時間等位/搵位 如非必要 建議外賣🥱-雖然呢間咖啡店係日本🇯🇵同香港🇭🇰都好高人氣同時都開左好一段時間😂但其實我都係第一次食咁就當然想食下佢哋嘅招牌三文治啦😋😋上網睇過介紹話呢個三文治入面好似有牛油🧈於是我就想問下店員可唔可以走牛油👉🏻👈🏻好在佢哋話有牛油個款已經唔會再出🤪🤘🏻係之前同其他品牌Crossover合作嘅期間限定😈而家呢一款就係最原始有Mustard嘅款式🤤另外本身都諗住可能個三文治係即叫即整😂點知原來係一早整好🙈你叫個陣就會即刻拎比你話雖如此😌但三文治嘅溫度都係微暖😳鬆軟嘅白麵包再夾住咁厚咁嫩滑嘅玉子🍳又真係幾好食嘅 佢嘅玉子一塊約有3-4cm厚口感做到好嫩滑 絕無半點「顏口」的感覺👍🏻就好似布甸咁軟綿綿滑嘟嘟 食落口好舒服😌玉子燒冇我想像中咁甜 口感都較為紮實🙈雖然配有少量芥末醬 但其實唔係特別明顯😂若隱若現
EGG·SANDO Hkd58

而58蚊我個人覺得都係可以接受嘅範圍😂👌🏻
不過如果我可以堂食再慢慢品嘗會更加好😌
2020-10-02
TakeAway
$58 (Dinner)
EGG  SANDO
  • Egg  Sando
2020-10-05 512 views
係呢間嘢買咖啡唔係第一次 灣仔有去買尖沙咀都有買過 都冇發生過今日咁嘅情況 係舖頭買左兩杯ice cappuccino 佢地放左入袋 拿番公司5分鐘都冇 攞出黎嘅時候 見到杯咖啡得返一半 我好愕然 姐係你買嘅咖啡一杯57蚊都唔係話平 又唔係話好大杯 佢哋嘅杯已經好細 仲要得番一半 咁我買杯espresso都抵過佢啦 縮水都唔會縮到一半啦 對呢個牌子已經好失望 唔會再幫襯 K11 museu有好多咖啡都好飲過佢 價錢同佢一樣仲大杯過佢🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️
2020-10-05 1552 views
呢幾日都比佢瘋狂洗版,雖然係假期但相約嘅朋友即興都話想去就去佐😂.想mark返少少重點先☺️📌位於Omotesando Koffee店舖最𥚃面嘅位置📌One on One手沖咖啡體驗📌Dine in / Take-away各有特點.嚟自東京嘅Koffee mameya 係Omotesandi Koffee嘅姊妹店,今次開係K11 Musea嘅Omotesandi Koffee𥚃面。雖然係最𥚃面嘅位置,但係店舖直望就會見到一塊落地大玻璃入面嘅”咖啡百子櫃”。可以話係開到若隱若現😳.因為當日係公眾假期所以人都比較多排隊位置比較混亂,不過係招牌右邊嘅巷仔跟住條龍排就啱咖啦🤓.專門做one on one嘅手沖咖啡體驗。空間都唔算細,分開take-away空間(可容納1-2組客人)同dine in空間(可容納5組客人)。.🔖現場人多嘅時候可以會頗為混亂,當日去嘅時候未見有職員作安排。可能要主動少少問一問職員同要比啲耐性等吓⌛️.“咖啡百子櫃”係take-away空間係全程企係度體驗,就咁排隊等就得。 因為成個體驗都需要啲時間,空間位置好有限可能會等得比較耐。.另一邊嘅坐位係dine in area,

想mark返少少重點先☺️
📌位於Omotesando Koffee店舖最𥚃面嘅位置
📌One on One手沖咖啡體驗
📌Dine in / Take-away各有特點

另一邊嘅坐位係dine in area,係K11手機app有提供reservation。如果一行2-4個人一齊嚟/想坐低慢慢enjoy杯咖啡的話真係要記得book(dine in +10% service charges) 但如果無book到就要睇彩數啦,有吉位都可能係reserved嘅🤭如果有booking取消佐或者no show職員就會現場再作安排。
前面大概係3組人,我哋大約等佐9個字左右⌛️
因為有Booking取消咗,職員就現場安排佐我哋去dine in area。
分佐bar枱同卡位,卡位嘅空間都幾寬躺privacy高啲👭🏻揀咖啡同講解過程就冇好大分別嘅,不過咖啡就會係返bar枱沖👐🏼

咖啡師會係入坐後大致講解Mameya Koffee嘅背景資料,雖然以手沖為主但每日都會提供1到2款精選咖啡嘅cold brew。
係咖啡嘅口味上面,我同我朋友完全係兩個極端🤣

佢鍾意飲淺焙帶果酸同甜嘅口味,我就鍾意飲深焙偏苦嘅口味。咖啡師會根據你嘅口味選擇兩款介紹俾你作參考。選擇好之後會先比你聞吓揀佐嘅嗰款咖啡豆之前再進行手沖。

因為係一對一嘅服務着重係自身同咖啡師嘅交流,主動提問可以更有助咖啡師協助你選擇適合嘅咖啡豆。

☕️ 朋友嘅淺焙選擇
G. MAME • El Diamanté Anaerobic // Costa Rica
☕️ 我嘅深焙選擇
Q. Tokado Coffee • Haile Selassie // Ethiopia
📌現有嘅menu個價錢一杯手沖大概係$80-$125左右
咖啡質素+咖啡師嘅服務,個人覺得都值得去試一試☺️

📌take away會用紙杯上咖啡方便拎走,特色瓦杯會係dine in area用。不妨比多10% Service charge有得坐低慢慢艱住用特色瓦杯裝嘅咖啡。
📌咖啡杯上佐金色嘅格仔係代表你選擇嘅咖啡係scale上嘅劃分區域。
2020-10-02
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$90 (Tea)
2020-09-26 912 views
話說某日IG 見朋友post story有份厚蛋治,有杯咖啡,背照仲要有小小工業風,好似幾有feel,二話不說就mark低To-go list。正當做嘢做到灰哂,又靈魂出竅,就諗起依件蛋治,間唔中慰勞吓自己嘛,就即刻出發。尖東站去K11 Musea方向,經過左草牆入口,右邊有電視直落一層,左邊鋪就係。 一眼望哂店面, 點餐位置唔算明顯,隔局以簡約為主,好在有位小姐剛好在落單,原來有小正方白紙既係menu。店舖屬小店,唔多位,最裡面有間房,未開放。食物就揀咗厚蛋治一份, 凍mocha 一杯。手機食咗幾張,終於咬到第一啖蛋治。片蛋既口感有點似玉子豆腐,但挺身少少, 唔知係咪個人問題,食落有輕微既芥末味,味道不錯。凍mocha 的咖啡味比較出,飲完一陣都仲keep到,唔甜(無另叫少甜),飲到後半可能冰融得七七八八,有少少影響原味道,下次會試熱飲,睇吓整杯味道飲落會唔會唔同。

食物就揀咗厚蛋治一份, 凍mocha 一杯。

手機食咗幾張,終於咬到第一啖蛋治。
Egg  Sando ,  Iced  Cafe  Movha
2020-09-25
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$120 (Lunch)
2020-09-23 645 views
Omotesando Koffee@ K11 Musea... finally I could visit it during my day off! Like it here @ K11 Musea with some many nice restaurants and cafes! Order for today: cappuccino + matcha latte + egg sandwich (Sando) + eggs benedict 🥚🍳🥚🍳 蛋.. 全部都係蛋 all about eggs! I am definitely an egg lover so I like the dishes there a lot ..... YuMMM .... dishes and coffee there never disappoint me and the staff are sincere and nice! Relaxing there as I went over on weekday for lunch .... 😋😋😋

Cappuccino  &  Matcha  Latte

Eggs  Benedict

Eggs  BenBenedict
Cappuccino  &  Matcha  Latte
Eggs  Benedict
Eggs  BenBenedict
2020-09-22 445 views
Lunch後匆匆忙忙來到,無非想苦中作樂,一點苦澀加半點甜味。可能是平日加上疫情影響,Lunch後並沒有很多人,人龍也不見。走進去仔細一看,一如以往,裝潢走簡約風。點了flat white、ice cappuccino同兩粒kashi外賣。Flat white不錯,味道濃醇,有些微回甘,喜歡這個酸度。Ice cappuccino打卡之選,待一會後奶泡已下沉,只剩下2/3杯的感覺😢Kashi可能本人不懂欣賞,普通。

TakeAway
2020-09-16 481 views
Iced Cappuccino ☕️ $57超人氣嘅招牌飲品 咖啡味道唔算濃郁 裡面本身都冇落糖 飲落奶味比較濃郁好creamy 出名嘅原因主要係表面嘅可可粉會有d冒泡嘅感覺 睇落都幾得意幾療癒 但老實講咖啡嚟講性價比唔算高Matcha Latte 🍵 $42抹茶味比較重比較甘 飲唔慣抹茶嘅朋友可能會覺得有d苦 有分regular同large size 呢杯價錢係regular size 份量比較細
Iced Cappuccino ☕️ $57

Matcha Latte 🍵 $42
2020-09-05 593 views
If you don’t already know from my reviews, I love matcha lattes. Omotesando koffee serves okay matcha latte. That’s for all the matcha fans out there. The vibes and ambience of the restaurant/cafe is great. The decor is beautiful but there is limited seating. Limited seating becomes an issue when it’s such a popular place to go. But this place is a great grab and go for their quality and pricing.

Iced  matcha  latte
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
Iced  matcha  latte
3K
2020-09-01 548 views
K11 Musea 確係一個逛街的好地方,裝潢格局與一般商場有別,有種高雅感覺,難怪名店一一進駐。Omotesando Koffee是日本好有名氣的咖啡店,隨了灣仔的利東街分店,K11 Musea也有了,非常簡潔的風格,另人舒服放鬆。曾經飲過單品咖啡,今次想試一試Mocha,非常幼滑,非一般的重於朱古力味,咖啡香蓋不了,隱隱飄來咖啡香味,也帶來朱古力的香甜,恰到好處。原來隨了出名的雞蛋三文治外,還有其他的食物,如咖喱飯,多士....,下次一定要來試試。
2020-08-28
$60 (Other)