2024-04-17
睇完餐牌第一時間比我感覺嘅係有好多健康特色壽司,事關古今二唔同菜式都用咗唔同蔬果,好創新,做出好有特色嘅菜式,例如有幾款都用咗牛油果。除此之外,古今二仲有鍋物料理食,非常之多選擇,味道都好高質。——————日式麻醬豆腐沙律首先豆腐好香嘅豆味,同埋挺身得嚟都唔硬,再配上麻醬,真係好開胃,啲菜唔經唔覺都食得晒,而且都好大兜,足夠2個人作為前菜。壽司:火山一上枱,就見到超級大件壽司,侍應就用火槍,做出火山嘅效果。原來係8件反卷上舖咗蟹柳同埋帶子,再加上沙律,微微燒過,好香口,反卷入面就有青瓜同牛油果,味道好fresh, 完全唔需要沾豉油wasabi.壽司:超級龍卷風一碟有8大件,都係反卷,鰻魚、海老、芝士、青瓜作內餡,鰻魚有燒嘅味道,再加上炸海老嘅蝦味,好香口,即叫即炸,所以其實係餡熱飯凍,有少少冰火相融嘅感覺,再加埋撒嗰面嘅脆片,每一啖都牀脆口,好滿足!串燒:鹿兒島黑豚荔枝卷做法就係用豚肉包住荔枝肉去燒,呢個超有驚喜,估唔到味道咁夾,口感都好得意,外層豚肉燒至微脆,但內裡荔枝好淋,外脆內軟嘅口感好正,荔枝嘅甜味都冇搶走本身應有嘅豚味!串燒:紫蘇葉雞腿肉紫蘇葉係炸過,就算釀咗入去雞腿肉入面,
——————
日式麻醬豆腐沙律
壽司:火山
壽司:超級龍卷風
串燒:鹿兒島黑豚荔枝卷
串燒:紫蘇葉雞腿肉
紫蘇葉係炸過,就算釀咗入去雞腿肉入面,都食到佢嘅香味同少少脆片感,雞腿肉面脆之飤,仲保持到雞嘅juicy!