2024-08-07 404 views
上排喺觀塘食過古今,今星期又再食,但就去咗荃灣天地嘅分店。天氣熱特別想食刺身同壽司,所以一坐低就嗌咗一大盤刺身先。佢嘅刺身賣點係「飛機貨」,必定夠新鮮,所以刺身都好清甜爽嫩,點啲酸汁好提味!另外點少得佢地嘅創意壽司。呢款有大量芥末同千島醬,再加埋醬油,仲有芒果肉,味道好豐富,咸甜辣酸有齊晒,幾特別。同埋每件壽司都大件,所以一碟2個人食都已經好飽。但又想試吓香口嘅天婦羅。入口香脆,蝦肉鮮甜,點啲微酸嘅天婦羅汁更提味。
上排喺觀塘食過古今,今星期又再食,但就去咗荃灣天地嘅分店。
天氣熱特別想食刺身壽司,所以一坐低就嗌咗一大盤刺身先。

2024-08-06
2024-07-31 500 views
😋去過其他古今分店,今次來到荃新天地古今~🥗日式麻醬豆腐沙律這道菜聽起來很清新爽口,麻醬醬料為口感增添一些香濃層次。豆腐作為主料,能帶來軟滑的質地,配以各種新鮮蔬菜,清爽開胃的沙律菜。🐟飛機貨刺身作為一道刺身類菜品,新鮮程度和品質很重要。「飛機貨」一詞意味著這可能是特級的高檔刺身,想必用料講究,口感肯定鮮嫩細膩。作為開胃菜,這道刺身應該能徹底勾起食慾。🍣東京脆爆這道卷物組合豐富多彩,有各種食材的搭配,口感應該會非常層次豐富,既有吞拿魚的鮮香,又有天婦羅的酥脆,再加上蟹柳配料,整體口感層次感十足,是一道很有特色的卷物。🫛枝豆簡單的凉拌豆類小菜,能起到開胃解渴的作用,提供一些清爽解膩的口感。🍤雜錦天婦羅天婦羅類菜品,新鮮時令食材烹製,酥脆可口。

😋去過其他古今分店,今次來到荃新天地古今~

🥗日式麻醬豆腐沙律

🐟飛機貨刺身

🍣東京脆爆

🫛枝豆

🍤雜錦天婦羅
天婦羅類菜品,新鮮時令食材烹製,酥脆可口。
2024-07-22
Dinner
2024-07-29 372 views
古今真係去到邊都會記得佢😊好抵食嘅日本嘢,嘢食種類又多選擇,所以成日都食🤣🤣自家製玉子超鍾意食雞蛋嘅我,基本上食日本嘢都一定會嗌玉子燒!玉子燒上鋪滿蟹籽,口感豐富😍玉子入口甜甜的,加埋沙律醬同燒汁份外香,yum yum錦繡二人份刺身買咗個超豐富嘅刺身,兩個人share嚟食就啱啱好!我最愛嘅海膽超鮮甜,油甘魚同埋吞拿魚都好厚切十分之肥美。蝦肉好大隻肉質又彈牙鹽燒雞中翼加多串串燒就啱啱好,雞翼狂人😍本身已經調咗味,加少少檸檬汁已經食得

自家製玉子

錦繡二人份刺身

鹽燒雞中翼
2024-07-28 460 views
古今 荃新天地❣️古今二位於全新天地,距離西鐵站行5分鐘路程。由門口就見到裝修具備日式風格,方形枱凳,坐得舒適。Menu選擇頗多,有不少特色卷物、刺身、串燒、熱食、炸物。值得一提係有是日餐牌,每日日本新鮮空運到港的飛機貨!🌟炙燒三文魚腩丼🍣肥厚的魚腩作少許燒炙,完美提升三文魚魚油的濃郁滋味。豐富的油脂香入口四散。厚切質感入口相當滿足😌配合鬆軟珍珠米飯🍚,不會覺得好油膩之餘,令到口感味覺更加有層次。🌟時令生蠔🦪生蠔相當肥美,非常有光澤。入口感受到礦物質味和海水味。裙邊質感少少煙韌帶脆,又有creamy口感。甘甜味後湧而出,味道十分鮮甜!🌟時令刺身🐟每日空運到港✈️一條魚都夠幾個人食,好夠份量。擺盤出色,儘現廚師刀工。口感柔中帶韌,脂肪含量適中,非常鮮美。不會有魚腥味,點上醬汁十分清新。❣️總括而言,菜式獨特,採用食材新鮮。下次會想去其他分店試吓特別卷物菜式。
古今 荃新天地

🌟炙燒三文魚腩丼🍣

🌟時令生蠔🦪
生蠔相當肥美,非常有光澤。入口感受到

🌟時令刺身🐟

2024-07-28 436 views
去咗荃灣食呢間好似幾出名嘅日本嘢,六品刺身拼盤都唔錯。雖然價錢唔平,但樣樣都夠新鮮😋有三文魚、帆立貝、劍魚腩、北寄貝、油甘魚比咗腩位,仲要有海膽添!!圖二嘅卷物個名勁搞笑😂睇完都唔知佢係乜😂😂叫棋綱力士龍蝦卷,入面竟然有波龍😳仲有牛油果、鰻魚、芝士同青瓜,口感同層次感都好豐富🤤另外嗌咗幾款串燒,雞軟骨燒得好香口,普通鹽同黑椒調味啱啱好😋牛舌都唔錯,值得大家嚟試整體係唔錯嘅,唔怪得咁多人讚🤭

整體係唔錯嘅,唔怪得咁多人讚🤭
六品刺身拼盤
棋綱力士龍蝦卷
六品刺身拼盤
棋綱力士龍蝦卷
古今二 (荃新天地)地址: 荃灣楊屋道1號荃新天地1樓116號舖荃灣實在係超多餐廳選擇! 今日黎到荃新天地,想食日式料理,睇中呢間古今二,提供多款創意、色彩豐富既壽司卷,仲有沙律、刺身、燒物、鍋物、天婦羅、主食、飲品等等,真係超多種類!鯛魚刺身擺盤好靚既鯛魚刺身,口感柔軟、味道鮮甜,油脂含量低,入口淡麗清雅,柔中有韌,非常鮮美。牛肉壽喜鍋壽喜鍋湯汁濃香滋味,牛肉鮮嫩多脂,呈漂亮「霜降」油花,油脂分佈均勻,肉質入口超軟嫩、每片都細膩醇厚,幾乎可以係口中融化,而且牛肉風味非常濃郁,食落超滿足!超級龍卷風成座山咁上枱,視覺效果一流!份量十足既超級龍卷風,有齊蟹柳絲、蛋片、招牌醬汁,底仲有超多壽司飯,絕對係飽肚之選~
古今二 (荃新天地)
地址: 荃灣楊屋道1號荃新天地1樓116號舖

鯛魚刺身
牛肉壽喜鍋
超級龍卷風
2024-07-28 205 views
今日約咗男朋友岀去逛~唔通連個天都唔鐘意我?😭狂風暴雨咁…個天又勁黑…冇乜心機就一定係去食嘢👺想坐得舒服又好食😋一定首選呢到!食物牛肉壽喜燒呢排成日都食肉🥲好想食返啲菜🙈我勁鍾意食呢度嘅豆腐,所以嗌咗個鍋物食!啲菜好甜💕好多😂但是男朋友無肉不歡,所以嗌呢個有齊晒🥳卷物💕加洲卷、三文魚牛油果卷呢到嘅創意壽司有好特別嘅名😍但由於我成日食,一時間唔記得個名😂俾佢個心迷咗🥳(本身上枱我以為係兔仔🐰)所以影低打卡🧚🏻‍♀️超滿足有三文魚同牛油果!💕😍😍😍仲有我最鍾意嘅加洲卷🙈啲粒粒蟹籽炸軟殼蟹卷幾乎黎親必食!佢真係好外脆內軟,一啖食晒係唔會怕有硬嘅~其他呢到真係坐得最舒服😌我最鍾意坐近大玻璃窗,望岀去好正,但今日人比較多,所以唔想等,坐入面…

食物

牛肉壽喜燒
呢排成日都食肉🥲好想食返啲菜🙈
我勁鍾意食呢度嘅豆腐,所以嗌咗個鍋物食!啲菜好甜💕好多😂
但是男朋友無肉不歡,所以嗌呢個有齊晒🥳

卷物💕加洲卷、三文魚牛油果卷
俾佢個心迷咗🥳(本身上枱我以為係兔仔🐰)
所以影低打卡🧚🏻‍♀️
超滿足有三文魚同牛油果!💕😍😍😍
仲有我最鍾意嘅加洲卷🙈啲粒粒蟹籽

炸軟殼蟹卷
幾乎黎親必食!
佢真係好外脆內軟,一啖食晒係唔會怕有硬嘅~

其他

2024-07-27 168 views
原來古今二依加已經開咗5見分店除咗我成日去食嘅觀塘總店之外荃新天地 荃灣千色匯 銅鑼灣 甚至THE ONE都已經有分店 開埋係商場真係越做越大阿👍🏻荃灣唔係我熟悉嘅地方醫肚都好自然想搵返D自己比較熟悉嘅餐廳至少唔會中伏食得唔開心影響一日嘅心情見到荃新天地都有古今二 就又入去簡單食個便飯今次無點用心影相 都係隨手拍記錄下一個三文魚牛油果卷一個刺身飯好似簡單 但其實都已經好滿足呢間分店環境好舒服 好多人幫襯👍🏻

原來古今二依加已經開咗5見分店

一個刺身
好似簡單 但其實都已經好滿足
呢間分店環境好舒服 好多人幫襯👍🏻
2024-07-27 203 views
上星期朋友帶我食過創意壽司之後,今日輪到我帶同事去食,但今之我就去荃灣嘅分店。一行三人,今次可以嗌多啲刺身試吓,最終成盤差唔多10款刺身!連鮑魚都有,全部都幾新鮮海膽亦都甘甜唔澀。三文魚腩、池魚、吞拿魚腩都厚身油潤,蝦幾鮮甜,鮑魚唔韌仲甜甜地。另外仲叫咗原條金目標刺身食,肉質爽、魚皮帶點煙靭口感點少少豉油夠晒提鮮~ 而創意壽司今次就試咗而創意壽司今次就試咗忍者雙辣,外層脆脆地有啲飯焦口感,而且辣辣地都幾特別。「忍者雙辣」- 外層脆脆地有啲飯焦口感,而且辣辣地都幾特別。

一行三人,今次可以嗌多啲刺身試吓,最終成盤差唔多10款刺身

2024-07-24
Dinner
2024-07-25 301 views
今日係荃新天地行街,行到1樓見到「古今二」日式餐廳。上次係尖沙咀分店食過。覺得食材新鮮好好味,尤其佢哋嘅招牌菜壽司卷物,各式日本料理。😀於是決定再食呢間日式餐廳。睇吓呢間分店水準😃如何🎊💥今次唔叫佢卷物😅只叫咗以下:✅刺身拼盤✅蟹膏帶子炒飯✅明太子雞翼(2隻)✅秘製蒜香牛油燒帆立貝(2串)荃新天地「古今二」 分店,呢間分店以木材為主裝修,位置喺商場入面,座位舒適。職員服務殷勤。總算沒有令我失望,今餐食物質素都唔錯。

於是決定再食呢間日式餐廳。睇吓呢間分店水準😃如何🎊💥
今次唔叫佢卷物😅只叫咗以下:
刺身拼盤
✅蟹膏帶子炒飯
✅明太子雞翼(2隻)
✅秘製蒜香牛油燒帆立貝(2串)

職員服務殷勤。
總算沒有令我失望,今餐食物質素都唔錯。
2024-07-13
2024-07-25 271 views
最近我同朋友一齊去荃灣慶祝佢生日。佢最鍾意食日本菜,而且之前去過【古今二】,覺得幾好味,所以我地就再去多次。龍卷風沙律:裡面包括清新脆爽嘅蔬菜、海藻、蟹柳、蟹籽同一啲脆片。蔬菜好新鮮,海藻冇太多腥味,而且蟹柳嘅份量都幾夠,蟹籽又爽脆可口。相撲力士卷物:有刺身、芝士同蟹柳。芝士配合刺身唔會好衝突,又冇蓋過刺身嘅鮮味,反而可以增加層次感。富士山卷物:有蟹柳、鰻魚、牛油果同薄脆。鰻魚同牛油果真係天生一對,鰻魚微甜嘅口感配合牛油果濃郁嘅質感真係絕配。餐廳是日推介--原條真鯛刺身:非常新鮮,魚肉肥美彈牙,完全冇腥味,又特別鮮甜。表面仲輕微燒過,釋放出鮮味十足嘅魚油香氣,真係食落好過癮。總的嚟講,今次嘅日本料理體驗真係好滿足,無論係食材嘅新鮮程度定仲是唔同食材嘅配搭,都好有水準!

見到咁多人介紹,今日喺荃灣又見到有人排隊,就試咗這間食日本嘢好出名嘅店舖,😛😛😛果然係好多人排隊,價錢唔算好貴,叫咗飛機直運嘅魚生,,味道好鮮❤️❤️❤️啱晒一大班人分享來食😏😏😏至於鍾意食牛油果嘅朋友都好推介食牛油果卷啊!🥰🥰🥰首先鍾意食佢嘅原因就係牛油果份量好多,唔會好似其他日本菜咁樣得一兩粒,唔過癮,其次就係佢嘅醬汁混合調味都唔錯!👍👍👍另外再嗌咗串燒同埋小食,兩樣都唔錯,好抵食,朋友都好開心呀🥰🥰🥰

2024-07-25 234 views
【荃灣•古今二】@ππππππππππππππππππππππππππππππ荃灣卷物世一古今二牛肉壽喜鍋三文魚壽司鯛魚刺身壽喜鍋中的牛肉質地鮮嫩,搭配著豐富的蔬菜和鮮美的高湯,帶來了豐富的風味和滿足的口感。三文魚壽司的鮮美和滑順感讓人回味無窮,每一口都散發出海鮮的鮮甜香氣。而鯛魚刺身則展現了師傅們的精湛刀工,入口即化的口感和清新的味道令人讚嘆不已。餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 250✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#荃灣美食 #古今二 #web3荃灣古今二 (荃新天地)荃灣楊屋道1號荃新天地1樓116號舖
【荃灣•古今二】@

食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 250
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#荃灣美食 #古今二 #web3荃灣
古今二 (荃新天地)
荃灣楊屋道1號荃新天地1樓116號舖
2024-07-22 190 views
幫襯過銅鑼灣分店,估唔到嚟到荃灣都係走唔甩,食物依然很高質素餐廳除咗傳統壽司、刺身、沙律、卷物、串燒等之外,仲有壽喜燒提供👍沙律~爽口新鮮的沙律菜伴著大量蟹籽、蟹柳絲,沙律醬唔同平時食開的,而係有少少辛辣味,感覺新鮮健康💪🏼刺身拼盤~充滿仙氣,睇到流口水,有豐富蛋白質和奧米茄3的三文魚腩;肉質柔軟脂肪多,而且鮮甜的劍魚腩;厚身味甜極富彈性的帶子😋超級龍捲風~賣相吸引,入邊有炸蝦、芝士、鰻魚同脆片,口感豐富,一碟有八舊,份量足夠👍

餐廳除咗傳統壽司刺身、沙律、卷物、串燒等之外,仲有壽喜燒提供👍

Lunch
2024-07-19 175 views
今天來到古今二,試了他們的精選刺身拼盤和各式壽司卷。 首先上桌的是精緻的刺身拼盤,擺盤美麗大方。各種各樣的刺身極之新鮮厚切,三文魚,吞拿魚,海膽,牡丹蝦,活赤貝等頂級魚生,鮮美非常,口感彈牙,十分美味。接下來品嚐了幾款特色壽司卷物。首先是倫敦橋,有海膽,三文魚作主料,飽滿的三文魚配上新鮮海膽,口感軟糯,令人十分滿足。接著有金龍卷,三文魚配上炸蝦,香酥可口,鮮嫩多汁,不愧為店中十分之受歡迎的卷物。最後的火山,極之特別,點上火焰,拍照效果很好,有帶子,蟹柳, 鮮甜多汁的帶子和蟹柳完美融合, 令人回味。 整體來說,這家餐廳的食材新鮮,卷物味道出色,能發揮了食材的本味。店內環境雅緻,優雅氛圍,很適合朋友聚會!
今天來到古今二,試了他們的精選刺身拼盤和各式壽司卷。