平時如果去食茶餐廳,都會去「九龍餐室」食我心目中嘅最佳茶餐廳美食經典配搭:豆腐火腩飯&凍奶茶!豆腐火腩飯之中嘅火腩肉質肥瘦相間、啖啖肉,外皮又食落脆卜卜,加上濃郁嘅醬汁,同埋口感嫩滑嘅豆腐,口感豐富、滋味無窮。當然唔少得飲翻一杯黑白淡奶沖泡出嚟嘅凍奶茶,冰凍凍奶茶,冰感十足,口感幼滑,飲落香濃奶味、帶點微甜,配搭熱辣辣嘅豆腐火腩飯️,除咗做到冰火交融嘅效果,仲能夠達到味道上嘅平衡。豆腐火腩飯&凍奶茶嘅搭配不但只美味,亦體現到茶餐廳獨特嘅飲食文化🍴。依間茶餐廳嘅港式奶茶️之所以做到特別香滑濃厚,原因在於其黃金茶奶比例,採用黑白淡奶沖泡,能為奶茶帶來獨有嘅絲滑口感及濃郁奶香,配搭埋茶餐廳自家嘅港式奶茶拼配茶膽,紅茶味道淡雅回甘,最終造就出充滿特色嘅正宗港式奶茶。

• 奶茶
  • 凍奶茶
  • 豆腐火腩飯
2024-07-01 171 views
經過入黎食下午茶假日4點都唔洗等位特厚滋味西多士$47黎到真係厚多士🍞🍞有一片牛油,同一碟糖醬厚多士表面炸得好鬆脆夾層有一層薄薄既咖央夾心,唔會太甜,味道岩岩好仲包埋紅豆冰不過勁甜,加水都搞唔掂紅豆半爛,入口都仲有一粒粒既口感
經過入黎食下午茶
假日4點都唔洗等位

特厚滋味西多士$47

黎到真係厚多士🍞🍞
有一片牛油,同一碟糖醬
厚多士表面炸得好鬆脆
夾層有一層薄薄既咖央夾心,唔會太甜,味道岩岩好

仲包埋紅豆冰
不過勁甜,加水都搞唔掂
紅豆半爛,入口都仲有一粒粒既口感
2024-06-23 215 views
落單時冇留意有用手寫的餐牌係牆上,睇住餐牌叫咗焗豬扒飯($78 )加一個日嘅套餐。原來焗豬扒飯都有套餐(送湯,餐飲$66)如果正常嘅侍應應該會堤醒顧客有套餐仲抵。收到單時見到兩杯飲品都加3蚊,6蚊,因為落單時侍應冇講要加錢,所以我問侍應。佢好大聲答“你係指住餐牌叫㗎嘛!所以焗豬扒飯$78蚊飲品要另外俾錢囉!套餐係個度嘛!”(指出牆上用手寫的餐牌)按照寫住嘅價錢收錢冇問題,不過可以禮貌啲對待客人。其實落單時侍應態度已經好差,明明有湯送,問都冇問要乜嘢走咗人,我都唸算啦,不過咁樣對客人整到我好唔開心,我俾錢的時候同收銀講”話送湯,都冇送,飲品就收呢啲錢” 收銀職員仲惡過侍應,好大聲話”我點知你同侍應點溝通啊!” 從頭到尾唔好,絕對唔會再返!

2024-06-05 286 views
今日係6月4號大約4點幾 話說係旺角行完街 經過九龍餐室 見到燒味賣相好靚 餐廳格局都唔錯 入去坐低食個下午茶 一入到去侍應都幾好禮貌 下午茶叫左個燒鵝瀨粉 唔錯唔錯 皮脆肉嫩 幾香口 覺得下一次都可以返轉頭再食 食完去收銀比錢 但有件事令到我嬲嬲地 好不滿 就係個疑似老闆娘戴眼鏡既收銀 找錢大力拍係枱面 多謝又唔講聲 態度極差 可能係因為我阻住佢睇電話掛 仲諗住介紹d朋友同波友過黎食野 就係呢個收銀態度差到唔想再有下次 個收銀搞到我嬲到震
2024-06-04
$61 (Tea)
2024-05-16 330 views
話說工作關係又出到嚟旺角,彌敦道行過附近得一間茶餐廳,望吓餐牌又唔貴嘅,入來坐低,不過旺區都冇位要搭枱,跟住叫咗個什扒意粉午餐,有沙律半碟有啲誠意,豬扒有啲柴,相對嚟講少啲梳打粉都好,雞扒就係正常,味道叫做正常可以,我飲凍咖啡一定要走甜少奶,依度達到我要求,送個中湯我覺得幾好飲,仲有紅白湯選擇,唔錯嘅,唯獨是係啲座位比較迫,坐得唔舒服,可能茶餐廳一般伎倆唔想客人錯咁耐,正常既,同埋見到對面小姐飲杯一杯熱奶茶要$23,其實真係有啲貴,不過都係嗰句,唔想妳就咁買杯嘢飲,明白租金人工全部都要成本
好耐冇試過喺旺角食下午茶,見到下午茶,由2:00去到6:30 仲趕得切喺佢下午茶時間前慢慢嘆一向幫襯開銅鑼灣嘅九龍冰室,旺角彌敦道呢間都係第一次幫襯,依家面積都唔細仲有一樓,坐得幾舒服。雖然係五一假期,但係都坐得幾舒服,依間店遊客唔算好多,反而係本地人多啲。鰻魚炒飯 $58 第一感覺就是超級大碟粒粒飯也上色,炒得均勻;碟頭大之餘也吃到鰻魚,炒蛋、菜絲、粟米粒等,只係嫌略咸少許,份量大到打包半碟。紅豆冰最抵嘅係配紅豆冰都唔使加錢,變相抵食左味道就中規中矩,紅豆吾夠稔又吾香,花奶都較稀,下次飲返奶茶算罷。

好耐冇試過喺旺角食下午茶,見到[九龍餐室]

鰻魚炒飯 $58

第一感覺就是超級大碟

紅豆冰

最抵嘅係配紅豆冰都唔使加錢,變相抵食左
2024-05-01
$60 (Tea)
2024-02-24 450 views
吃了一個咖哩飯下午茶,食物味道可以,上菜速度一般,飲品正常。但男侍應態度差,初入去坐下已覺侍應對身邊啲客無禮貌,語氣差。直到我食了一半,佢為搭枱沒通知就直接動手推開我的物品,電話,間接倒了咖哩汁落我的電話,但也沒對我說任何說話。雖沒有任何對話但已有極差體驗,很受氣,不推薦。相信只要一坐下未叫飯就會感受到他的心情差,所以不推薦不推薦不推薦!
2024-01-20 450 views
1. 茄子牛仔骨煲:茄子柔軟,牛仔骨肉質豐富,湯汁濃郁,口感鮮嫩多汁,香氣與茄子融合,帶來滿足感和深度風味。2. 豬頸肉芥蘭煲:豬頸肉肥瘦相間,鮮嫩多汁,芥蘭苦甜味道,豐富層次感,湯汁滋味充分滲入,色香味俱佳,營養豐富,溫暖滿足。3. 濃湯素翅雞煲:素翅柔軟滑嫩,湯汁濃郁,蔬菜和香料熬煮,雞肉增添風味,湯汁鮮香可口,滋味濃郁清爽,營養豐富,回味無窮。

2024-01-17 227 views
唔知大家認知嘅粟米肉粒飯係點樣?😂反正我就唔覺得自己呢個係粟米肉粒飯,未見過粟米肉粒飯係用白汁,未見過粟米肉粒飯係剪豬扒粒😂😂一定係我認知有問題,一定唔係間公司錯😂我已經問咗個店員呢個係唔係粟米肉粒飯㗎,佢話係
2023-09-22 754 views
港人都喜欢到茶餐廳吃下午茶,主要原因是實惠,便宜。這家九龍餐室,差點兒還以為是九龍冰室的茶餐廳位於旺角最當眼的彌敦道。它的下午茶餐選擇豐富,價格適中,且份量大。這個濕炒牛河居然牛肉多,河粉份量跟午餐一樣,絕對是brunch的份量,早餐和午餐都不用吃了,實在可以吃得很飽。對於女士來說,或許連牛肉都會覺得太多😆😆😆如果不是太餓,這些炒飯、粉、河,也就太豐富了。建議有吃早餐和午餐的,還是輕食西多士就足夠。
港人都喜欢到茶餐廳吃下午茶,主要原因是實惠,便宜。
建議有吃早餐和午餐的,還是輕食西多士就足夠。
2023-08-21 532 views
路過見到佢有焗肉醬意粉下午茶$58,凍飲+$3就入咗去買外賣,最後收咗我$64,而張單又冇break down,只係寫住total $64我去問收銀 (態度惡劣的女人) 請問唔係$58+$3咩?收銀(勁串,勁唔耐煩): 你叫咗凍飲吖嘛我: 係呀,所以咪加$3囉佢: 你外賣盒唔洗錢呀?我: 哦,外賣盒要加幾錢呀?佢: 咪$3囉其實我都只係問吓姐,你張單又冇break down,我點會知道你外賣盒幾錢返到去個肉醬意粉又乾,乾到係一餅煎完嘅意粉咁呢間野既態度,一定唔會再有下一次!
路過見到佢有焗肉醬意粉下午茶$58,凍飲+$3

我去問收銀 (態度惡劣的女人) 請問唔係$58+$3咩?
收銀(勁串,勁唔耐煩): 你叫咗凍飲吖嘛
我: 係呀,所以咪加$3囉
佢: 你外賣盒唔洗錢呀?
我: 哦,外賣盒要加幾錢呀?
佢: 咪$3囉

返到去個肉醬意粉又乾,乾到係一餅煎完嘅意粉咁

呢間野既態度,一定唔會再有下一次!
2023-08-13 328 views
真的非常难吃 叉烧烤的又硬又焦 是我吃过最难吃的。点了叉烧和酱油鸡。酱油鸡稍微好点。但分量又少。搞不明白为什么还是招牌。下次真的不敢随便在路边选一家来吃。服务员态度还好。但是这家出品真的难吃。外面的橱窗看起来确实很诱人。就是被这个橱窗骗了。本来我是要去吃拉面的,想着顺便走进来,但是真的没想到真的如此难吃。为什么还有一些香港本地人来吃呢?这家真的避雷。再也不会过来。终于知道为什么这个这么少评论。是确实难吃。不值得。
2023-07-11 448 views
餐廳地滑,一不小心就會跌親,因為地滑冇啦啦俾人一腳踢過來隻腳即刻瘀青,當時餐廳職員見到視而不見,買單果陣同收銀講叫佢同公司反應下關於地滑問題,態度超級的差👎🏻同囂張!
2023-07-01 463 views
朋友在旺角工作,常常看到這間冰室想試一試,最後就大約9:00入去,沒想到平日都差不多滿座。入到去價錢都預咗貴少少,不過我哋諗住試一次,所以只係嗌咗兩個特餐,朋友食嘅雪菜肉絲茄暗烈味道正常。但係我叫嘅蕃茄濃湯湯底十分之淡味好失望,叫咗米線口感可以,鮮牛肉和豬潤,感覺上沒有味道好似熱開水沒有味道,而我飲的茶走有茶香,但係口感不太滑。麵包多士夠厚身,牛油都不少,這個好吃。結帳大約不用$120 ,但是這個質素在其他餐廳都可以食到更好,可能試過這一次就夠了。
2023-06-25 253 views
冇諗過依架既飲食業咁恐怖 好明白人手不足情況係香港好嚴重,但你地完全冇左敬業樂業既精神,貴餐廳d 野已經唔係好食,點知d 服務仲衰有枱又冇人執,冷氣又唔夠,問佢攞杯水好似想殺人咁😩我本人就唔會再黎幫親
福建炒飯