2016-11-04
今日清清地想去食齋菜,就去左位於世貿中心10樓功德林上海素食,餐廳環境優雅,枱與枱之間擺設寬闊,光線充足,仲有一排既玻璃窗可以欣赏個無敵大海景。一開始我地就叫左幾個点心,有鲜菇露筍餃(三件)、羊肚菌蘿蔔糕(三件)、金影餐包(三件)、生煎包(三件)、北京水餃(六件),每款点心都好精美,外觀都吸引,不過味道方面無乜特别,一搬点心咁樣。只係鲜菇露筍餃有少少特别,有層透明既餃皮包住餃内有大量蔬菜,感覺真係好爽口,好味道!南瓜雜菜濃湯,南瓜味好濃好香,雜菜帶出左湯既鲜味,真係好好飲。另外,個竹笙百合北蟲草燉湯好足料,不過喊左少少,如果可以啖番少少個鲜味会更加出。最後,我地叫左甜品兩款甜品木桶豆腐花同豆沙鍋餅(八件),豆腐花份量十足應該有四碗左右,我地兩個人食每人食左兩碗,非常之滿足,第一次食豆腐花係用桂花做糖水,感覺很清新很特别,很嫩滑既豆腐花有入口即溶既感覺,好味。另外個豆沙鍋餅都好好味,外脆内暖既感覺好正。