2018-09-22 941 views
極之難食,叫了蒜蓉油麥菜,風沙雞半隻,炒飯,油鹽焗奄仔蟹,全單$680兩個人放工食晚飯,見評論都幾好就試一試,結果風沙雞冇味,炒飯濕的,油鹽奄仔極之難食,唔識做就話唔識,咁我就唔叫改啲你識得做的餸,又冇洗好污糟邋遢,又焗到窿,味道苦的,把兩隻蟹攪到看似垃圾,最重要食完返到家中重要反了幾次胃,真係好像食地獄焗奄仔。
油鹽焗奄仔
Other Info. : 都唔明白點解有咁多人讚
2018-09-22
$200 (Dinner)
2018-09-19 690 views
打風前夕,午飯沒有著落,跟大隊叫軍記海鮮菜館外賣。此排檔菜式選擇很多,蒸炒煮炸樣樣有。下單後飯盒很快送達。魚香茄子炆米,菜乾豬骨湯(例湯) 飯盒大,細食者可兩人分享。米粉微辣,鑊氣十足。例湯附有湯渣,很滋味。值得一試。

魚香茄子炆米,菜乾豬骨湯(例湯)

值得一試。
2018-09-15
Delivery
2018-05-17 1068 views
佐敦有大排檔風味的食店,好近九龍公園!每次經過,都有好多人食!今日又唔駛等位,4條友就入黎食食佢!先叫左個套餐B($208)包括有風沙雞(半隻)、豉汁蒸黃立䱽、上涉浸時疏。先有豉汁蒸黃立䱽!蒸得岩岩好,個肉好嫩滑!加埋豉汁蒸,好香!呢個風沙雞,即係炸子雞咁,呢個係最推介好鬼香!炸到個皮超級脆!而肉係好滑,一d都唔鞋!食落仲有雞油,真係好正!呢到右邊就係上湯波娃娃菜!用個湯浸到好甜,個湯又好飲。而左邊係我地另外再叫的椒鹽豬扒,呢個就一般因為好多舊都係得肥膏多。雖然係好香,不過冇咩肉可以食到!最後加多一個啫啫豬膶滑雞煲($80)呢個都係好香!好夠味,熱辣辣!用黎撈飯,真係一流!
今日又唔駛等位,4條友就入黎食食佢!

先叫左個套餐B($208)
包括有風沙雞(半隻)、豉汁蒸黃立䱽、上涉浸時疏。

先有豉汁蒸黃立䱽!蒸得岩岩好,個肉好嫩滑!
加埋豉汁蒸,好香!

呢個風沙雞,即係炸子雞咁,呢個係最推介

好鬼香!炸到個皮超級脆!而肉係好滑,一d都唔鞋!
食落仲有雞油,真係好正!
呢到右邊就係上湯波娃娃菜!
用個湯浸到好甜,個湯又好飲。
而左邊係我地另外再叫的椒鹽豬扒,呢個就一般
因為好多舊都係得肥膏多。
雖然係好香,不過冇咩肉可以食到!

最後加多一個啫啫豬膶滑雞煲($80)
呢個都係好香!好夠味,熱辣辣!
用黎撈飯,真係一流!
2018-04-07
Type of Meal
Dinner
這天幫朋友手搬屋, 完事後到上址大擦一頓, 一行四人, 這晚感覺是每碟份量都明顯細份量咗, 不過價錢就無乜變更, 阿姐都係以前熟口熟面那幾個,先上友人A這晚特別想吃的豉椒炒蜆$98, 這個未算中伏不過係強差人意囉,獻汁太杰身,濃味蓋過蜆本來的鮮味(如果還有的話) 所以我會抱同Kan Lee同一想法,這堆蜆本來的存活率有多高?而價錢跟這菜來得有點不對稱, 第二個上來的是西蘭花炒鮮魷$88, 鮮魷係新鮮貨口感同味道甚好但西蘭花就好大朵, 基本上沒幾朵有破開的, 要知道客人唔係個個都喜歡自己咬開才吃吧?!第三個韮菜花大馬站煲$72係似一個用蝦醬煮的豆腐火腩煲, 蝦醬用得少, 火腩比例較多, 最好食的居然係放在頂的幾條韮菜花, 配角變主角!第四個係椒鹽九肚魚$88, 果然到油炸的菜式就似樣好多了, 外側乾身內裡仍然保持肉汁, 雖然呢隻魚本身無乜味只能依賴碎蒜,椒鹽,五香粉之類帶出味道來, 但這道炸魚確實貨真價實,絕無欺場!第五個係蒜茸炒白菜, 家庭式炒菜一碟唯獨是跟西蘭花一樣大部份沒有怎樣切過,第六個係豉油皇炒麵$78, 估唔到佢都攞到d幾唔錯嘅幼身蛋麵返來炒喎,所以只係好簡單嘅材料效果同食味

第六個係豉油皇炒麵$78, 估唔到佢都攞到d幾唔錯嘅幼身蛋麵返來炒喎,所以只係好簡單嘅材料效果同食味都相當唔錯,

第七個係風沙雞半隻$90, 久違咗嘅呢個炸雞今晚只是平平, 皮還有點脆, 肉未致最嫩滑應該係做咗pre-cook嘅綠故,

週末晚上9點後未見人龍, 座咗大槪7成滿, 而我們坐低後還有些少客人陸陸續續到來吃飯, 不過感覺是以前熱鬧一點, 客人也多過這晚所見的, 希望佢繼續堅持下去, 能夠多一些點子吸引新客人!
2017-10-28
$165 (Dinner)
  • 椒鹽九肚魚
2017-07-08 1843 views
軍記 大大間舖位 用容易搵見到佢有2人套餐 有三個餸 $198好似幾抵食 就入咗去試下佢個風沙雞好好食 都有半隻份量有酒樓質素 層皮脆卜卜 肉好滑身 好好食蒜蓉粉絲蒸元貝 元貝肉比較細粒 但肉質新鮮 都唔錯 有粉絲係底 不過男人食 唔夠飽個餐無包香飯 要另外叫 正常價 無特別 但最後碟菜係食唔晒 因為都幾多野食
軍記 大大間舖位 用容易搵

個餐無包香飯 要另外叫 正常價 無特別

但最後碟菜係食唔晒 因為都幾多野食

蒸元貝
2017-05-23 1319 views
難得約了十幾個朋友吃團年飯,但卻忘了訂位吃飯,花了大半個小時才找到這裡有位子就來了。朋友說招牌菜和其他小菜都不錯,就點了所有招牌菜和一些小菜。除了風沙雞和黑椒牛柳外,其他的質素真係很一般,調味真的不太好。黃金炸豆腐的咸蛋黃味不夠,只是吃到是剛剛炸出來的。中式牛柳只有三成熟,咬下去有血水流出來。蒜蓉蒸元貝的食材不新鮮,完全沒有鮮味。椒鹽九肚魚的椒鹽味不足,炸得不夠乾脆,吃下去滿口都是油。連最基本的炒飯很夠火候,但米飯都黏成一團,要找到一顆粒粒分明的都很難。慶幸每碟的份量都不算多,要不然全都吃光真的是一件難事。整體價錢算是正常,但CP值真的頗低。而且服務態度都不太好,上完所有的菜,還沒吃完就不停的趕你去結賬。光是這一點,已經不會再來吃!
2017-01-20
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
Celebration
Chinese New Year
2017-04-23 2356 views
原本跟友人約定的家聚,因時間關係變成了「麻甩」飯局, 於是找來佐敦的「軍記」,那裡有港式小炒配合地道的用餐環境,當晚誓不「麻甩」不罷休! 「麻甩」當然離不開酒, 也不一定是啤酒。自攜半瓶威士忌、兩支白酒,還帶備私家杯同來,證明我們這幾個「麻甩」是非一般的「麻甩」也! 至於開瓶費,「軍記」收取二十大元ㄧ支,九時後入座可獲豁免,也算是合理! 椒鹽鮮魷 人未齊, 先要來ㄧ碟椒鹽鮮魷邊飮邊等! 椒鹽鮮魷的炸漿很特別,厚身、脆口的同時亦帶㸃乾硬,炸漿與鮮魷對比下,仿似在吃炸漿多於鮮魷,而椒鹽並不算不得惹味,唯有以威士忌搭夠! 炸豬手 喜歡炸豬手炸得半溶帶膠質的皮層,若然南乳味再提昇ㄧ點,便告精彩了! 風沙雞 記得 N 年前跟老公來過「軍記」,風沙雞是我最印象深刻的! 當晚的風沙雞的肉質保持嫩滑,味道濃厚,不失為「麻甩」的佐酒妙品,不過半脆半腍的雞皮,卻略與香脆尚差ㄧ線,有待改進! 椒鹽墨魚嘴 人到齊後進行第二回的㸃菜, 白酒又多來了一支。 佐酒的椒盬菜式換來了墨魚嘴,感覺炸漿没那麽乾硬,墨魚嘴香氣亦更易透出, 要比鮮魷出色多了! 小炒王 小炒王也是「麻甩」佐酒之熱選,當中的韮菜花、蝦乾、花生和菜

椒鹽鮮魷

人未齊, 先要來ㄧ碟椒鹽鮮魷邊飮邊等!

炸豬手

椒鹽墨魚嘴

人到齊後進行第二回的㸃菜, 白酒又多來了一支。

小炒王

小炒王也是「麻甩」佐酒之熱選,當中的韮菜花、蝦乾、花生和菜甫等就是惹味的代表! 「軍記」的小炒王獲氣不強,味道偏向溫和,相信還可來得更惹味!

芥菜排骨湯

嚐過不少炸物與香口菜式後,要來了芥菜排骨湯降降火! 湯味比較人工化,還是芥菜更可取!

燒乳鴿

乳鴿好與壊,視乎廚師的廚技與安排,想不到它竟成為當晚我最欣賞的菜式。乳鴿皮脆帶香,鴿肉幼嫩多汁,不蘸淮鹽也覺美味!

豉椒炒蜆

再來的豉椒炒蜆,水準平平,至少對蜆隻新鮮度存疑,加上作為靈魂的豉汁,既不帶火喉,不滋味,感覺失色!

猶幸「麻甩」的我們天生懂得 Natural High,加上幾杯下肚,氣氛便弄得沸沸揚揚,可謂醉翁之意不在酒, 在乎友誼可貴也,大家ㄧ起便是快樂的泉源! 如厠期間,發現三隻可愛的貓咪,之後我們六隻醉貓加上三隻貓咪令氣氛再闖高峰!
2017-04-13
$160 (Dinner)
  • 燒乳鴿
2017-03-29 1322 views
想食中菜,路過見人多就攻入去試下。菜式有好多無價錢,時價。對熟客招呼好,生客就…。蟹箝無拍開,要問兩次才從厨房取個小工具出來夾開!小炒鑊氣是足的,只是我們點了燒鴨就勁唔得。隔鄰点的椒鹽菜式都炸得好掂!整體菜式偏貴,份量少,要收茶錢。大排檔入舖格局,座位空間窄,背對背,不會再光顧。
籠仔蟹蒸飯
招牌燒鴨(例牌)
菇菌炒翠玉瓜
2017-03-27
$140 (Dinner)
籠仔蟹蒸飯
2017-02-09 1421 views
坐左係比較入嘅位,可能近後門?定唔知乜門啦....簡中會傳出一陣陣垃圾味!好Q臭!檯與檯之間超迫,椅貼椅咁食!先黎個必叫嘅椒鹽鮮魷!炸得好鬆化!唔會食到好多粉醬嘅感覺,火候夠曬好,魷魚夠淋,唔好咬唔開果隻!$168薑蔥蠔煲,有d貴,蠔唔夠多!一般大隻only! 味夠曬濃!唔「聲」胡椒介菜豬骨湯!超好飲,胡椒味好重!豬骨d肉勁淋!唔鍾意食煲湯肉嘅我都掙住黎食!好普通嘅生炒骨!多骨少肉最最最平嘅煎蛋魚腸!未食過煎蛋,勁香口!魚腸超香!一定會再食佢!
檯與檯之間超迫,椅貼椅咁食!
好普通嘅生炒骨!多骨少肉
2017-02-01 824 views
看完花車巡遊已很晚了,於是帶著一家老小隨便找間大排檔大快朵頤一頓,沒想到水準還是可以的!(●°u°●)​ 」 雖然我們有六個人,但當時都不想吃得撐腸拄肚。於是只點了一個A套餐、一份茄子斑斕煲和豉油皇炒麵。 A套餐包含的風沙雞賣完了給換成了沙薑雞,肉超級滑嫩,不一會兒就被搶完啦。 扇貝非常厚甜好味!連不愛吃海鮮的我都吃得津津有味。 豉油炒麵是點給外公的,沒嘗味不作評價。 茄子斑斕煲和娃娃菜就挺普通的。 人均大約100左右,若想吃到八分飽可遠遠不止這價錢,偏貴。 但還是值得一試! 另外,服務很nice(´・Д・)」
扇貝非常厚甜好味!連不愛吃海鮮的我都吃得津津有味。
豉油炒麵是點給外公的,沒嘗味不作評價。
茄子斑斕煲和娃娃菜就挺普通的。
人均大約100左右,若想吃到八分飽可遠遠不止這價錢,偏貴。
但還是值得一試!
另外,服務很nice(´・Д・)」
2017-01-16 846 views
天氣凍凍地最啱就係打邊爐~而羊腩煲shabu shabu就係最佳嘅選擇喇!呢啲時候,想食羊腩煲絕對係一件好容易嘅事!因為隨時落到樓下一間中餐廳都可以食到!但!問題係~好食嘅羊腩煲就堅係可遇不可求喇!位於佐敦白加士街嘅軍記海鮮菜館,話明係菜館,當然係以小菜為主啦!目標非常清晰下點了一個大羊腩煲,再加多一碟小炒椒鹽田雞~羊腩煲有大同細份量供應,但大羊腩煲並唔算好大,唔使擔心食唔晒!材料塞滿整個煲,有羊肉啦、白蘿蔔、枝竹、馬蹄、筍片,仲有鋪面的大青蔥~隨住愈煲愈滾嘅羊腩湯底,飄出陣陣濃郁嘅香氣,直撲鼻蕾~未開始食已經感覺非常良好!羊腩切得唔會太大件,一件分兩啖食就啱啱好!肉質好鬆軟,好腍,一啲都唔覺得韌同難嚼,羊肉吸收左湯底濃郁嘅精華,超正!仲食得出屬於羊專屬嘅騷味!唔使擔心會太騷,只係好輕微~有羊騷先至叫食緊羊肉呀嘛!店家事前功夫真係處理得很好,先有咁好嘅水準!而且羊肉應該係屬於新鮮嘅,因為如果係雪藏嘅,就唔係呢種質感同味道喇!當然係有比較之下先咁講啦~除左主角羊肉好好味之外,配菜都一樣唔馬虎!白蘿蔔好入味,好腍,仲好甜!馬蹄好爽,筍都係一樣!支竹更加唔使講,索晒啲湯汁,正啦!!隨羊腩煲仲
天氣凍凍地最啱就係打邊爐~
而羊腩煲shabu shabu就係最佳嘅選擇喇!
但!問題係~好食嘅羊腩煲就堅係可遇不可求喇!

隨羊腩煲仲附送新鮮生菜一大碟~shabu shabu~
好味都企唔穩咁滯!

椒鹽田雞炸到熱辣辣,外皮薄而香酥,內裡仲保留肉汁,食得出係新鮮炮製嘅~椒鹽味好惹味,但略嫌未夠咸,如果加多丁丁咸味,就真係完美喇!
要襯天氣凍,食多幾次羊腩煲先得~
搵軍記就實冇錯。

2017-01-14
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
  • 羊腩煲
2017-01-14 694 views
去完佐敦買完野,搵個地方醫肚。原來百加士街有不少的食店,都幾花多眼亂,行過澳牛勁多人,又唔想排隊,見街尾近尖沙咀九龍公園的軍記有午飯SET LUNCH,價錢唔貴,可以一試。套餐送例湯,十分足料,D 花生煲得好棉,但應該有落味精,飲完有D口渴。蔥菜蒸鯇魚,魚係新鮮的,但蔥菜勁少,基本上唔講,以為清蒸鯇魚,個甜豉油汁搭夠,送食一流。咸蛋肉餅雖然係即蒸的,但D 肉質一睇就唔太新鮮,個味亦麻麻地,唔建議大家選來吃。D 阿姐招呼都幾好,睇得出軍記係做街坊生意為主,午市套餐係呢區來講都算平。可能佢地的海鮮小菜先係佢地的強項,午市就麻麻地。
去完佐敦買完野,搵個地方醫肚。

可能佢地的海鮮小菜先係佢地的強項,午市就麻麻地。
2017-01-14
$45 (Lunch)
2016-06-06 3057 views
今期又輪到女神呢邊搞生日飯局 ,搞手靚仔輝提議去佐敦《軍記》食生日飯,聽講呢間菜館啲小炒好地道 ,燃手小菜仲堅正斗添 !靚仔輝book定兩張大枱,再由為食狼發辦點菜,咁我哋就un un腳,坐定定等食lu ……1.風沙雞(半隻)  : 雞皮香脆,落咗好多蒜蓉,雞肉入味又嫩滑 ,滿口風沙巧特別啊 !2.芥菜鹹豬骨煲 : 芥菜帶少少甘苦味,加入咗少少胡椒,再配合豬骨嘅鹹濃,成個湯水好醒胃 !3.蒜香炸南乳豬手 : 南乳香入晒味 ,濃郁惹味,豬手皮油潤Q彈,女仕大愛 蠻有骨膠的 !4.粟米魚肚羹 : 有蛋花、粟米、魚肚等等。魚肚似豬皮 ,成個罐頭湯咁款!5.沙拉骨 : 加咗沙律醬嘅排骨甜甜地,肉質又香又軟熟。6.椒鹽豆腐 : 皮唔夠香脆 ,豆腐唔夠軟滑 !7.菜膽雞(半隻) : 雞肉嫩滑。8.漁林小炒王 : 韮菜花、蝦米、魚仔乾、腰果、花生等等炒埋一碟。腰果花生夠脆,韮菜花又香,不過爭少少鑊氣!9.蒜蓉雜菜: 普通炒雜菜一碟。10.魷魚炒麵: 極普通嘅鼓油皇炒麵 ,魷魚仲極少 添!11.枝竹魚腩煲 : 枝竹入晒味 ,魚腩啖啖肉又唔腥,送飯一流 !12.
今期又輪到女神呢邊搞生日飯局
,燃手小菜仲堅正斗添

……
1.風沙雞(半隻)
: 雞皮香脆,落咗好多蒜蓉,雞肉入味又嫩滑
,滿口風沙巧特別啊
風沙雞(半隻)
2.芥菜鹹豬骨煲
芥菜鹹豬骨煲
3.蒜香炸南乳豬手
: 南乳香入晒味
,濃郁惹味,豬手皮油潤Q彈,女仕大愛
蠻有骨膠的
蒜香炸南乳豬手
4.粟米魚肚羹
: 有蛋花、粟米、魚肚等等。魚肚似豬皮
,成個罐頭湯咁款!
粟米魚肚羹
5.沙拉骨
: 加咗沙律醬嘅排骨甜甜地,肉質又香又軟熟。
沙拉骨
6.椒鹽豆腐
: 皮唔夠香脆
,豆腐唔夠軟滑
椒鹽豆腐
7.菜膽雞(半隻)
: 雞肉嫩滑。
菜膽雞(半隻)
8.漁林小炒王
漁林小炒王
9.蒜蓉雜菜: 普通炒雜菜一碟。
蒜蓉雜菜
10.魷魚炒麵: 極普通嘅鼓油皇炒麵
,魷魚仲極少
添!
魷魚炒麵
11.枝竹魚腩煲
: 枝竹入晒味
,魚腩啖啖肉又唔腥,送飯一流
枝竹魚腩煲
12.上湯芝士龍蝦
: 芝士味太淡
,好在龍蝦肉夠爽滑
,拉番啲分!
上湯芝士龍蝦
上湯芝士龍蝦
13.椒鹽鮮魷
: 熱辣辣,脆䊢薄,魷魚香脆可口!
椒鹽鮮魷
14.鼓椒炒蜆
: 蜆肉算大隻,但唔夠香濃,唔夠辣囉
鼓椒炒蜆
15.鹹蛋蒸肉餅
: 賣相麻麻
,味道較清淡。幸好肉餅無鬆散,口感亦算滑。
鹹蛋蒸肉餅
16.椒鹽九肚魚
: 魚肉嫩滑又香口。
椒鹽九肚魚
17.避風塘炒蟹
: 蟹肉鹹中帶香辣。
避風塘炒蟹
18.汽水: 可樂、忌廉、七喜、橙汁等等。

小菜館格局似大牌檔,小炒款式多,但略嫌唔夠鑊氣
又細碟
!每碟餸硬係爭少少
,爭賣相、爭味道……認真係家庭小菜囉
2016-06-04
$200 (Dinner)
Celebration
Birthday
風沙雞(半隻)
蒜香炸南乳豬手
  • 風沙雞
2016-03-29 2076 views
今日朋友介紹去左幫襯,叫左賴尿蝦 石班 豆腐 菜 咕嚕肉之類7個菜我只記得石班是400元左右,其他不記得,也沒有看餐牌,朋友決定的付好錢居然是$1570!?為時已晚,甚麼回事?1100 食6個小菜?咩料?平均一碟要200!

付好錢居然是$1570!?

為時已晚,甚麼回事?

1100 食6個小菜?

咩料?平均一碟要200!
2015-12-10 2253 views
聽人講呢間小炒不錯,所以11月尾打完波就同埋波友去試味。店舖走平民化,有室內及室外。伙計都幾nice 及快手!我地4位女子叫了5碟野 :1. 風沙雞 : 不愧為軍記招牌菜,雞夠滑又好味!2. 咕嚕肉 : 一上枱就傳來濃濃酸甜味,炸粉不厚,肉5乾硬,正~~3. 油浸筍殼魚 : 係伙計推介。外脆內滑,無介紹錯!4. 蒜茸炒西蘭花 : ok5. 豉油皇炒麵 : 呢個就失望啦。。。5夠乾身,麵條5夠幼。總括來講,品質不錯,我會再來~~~
我地4位女子叫了5碟野 :
1. 風沙雞 : 不愧為軍記招牌菜,雞夠滑又好味!
3. 油浸筍殼魚 : 係伙計推介。外脆內滑,無介紹錯!
4. 蒜茸炒西蘭花 : ok
總括來講,品質不錯,我會再來~~~
2015-11-25
$100 (Dinner)