每次係荔枝角做完yoga 都經過成日見人排隊__________________________👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑Keto friendly: ❌小店用上花紋磚飾,壁畫,鮮豔嘅橘紅色牆身加上溫暖的木質裝潢, 風格十分之異國風情座位唔算太多,四張4人台還有一張長吧檯,7點已滿座,氣氛頗熱鬧雖然唔大, 但我幾中意餐廳整體氛圍,侍應招待又好熱情,會主動推介同講解,好warm既用餐體驗.🔹西班牙凍湯Gazpacho $68西班牙冷湯傳統做叉係番茄加上隔夜麵包、鹽、橄欖油、大蒜、醋blend埋做成既湯飲落去好酸爽開胃, 少少橄欖油同白鯷魚提供油分同埋香味係個非常好既starter, 令人胃口大開.🔹Pan Tomato $42番茄多士極極極鬆脆!蕃茄夠甜點湯食令蕃茄味更濃, 同打邊爐點響鈴食一樣咁正.🔹蟹肉Croquette, 松露蘑菇Croquette $20/粒可以想像Croquette係波波可樂餅, 即點即炸熱辣辣, 炸衣非常酥脆皮薄, 脆卜卜, 裡面口感就滑漏軟綿綿嘅口感店員好貼心咁建議你進食順序,教你由相對淡口食到濃, 蟹肉Croquette內餡有d似cabonara,
每次係荔枝角做完yoga 都經過
成日見人排隊
__________________________
👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
Keto friendly: ❌

🔹西班牙凍湯Gazpacho $68

飲落去好酸爽開胃, 少少橄欖油同白鯷魚提供油分同埋香味

係個非常好既starter, 令人胃口大開
🔹Pan Tomato $42

番茄多士極極極鬆脆!蕃茄夠甜
點湯食令蕃茄味更濃, 同打邊爐點響鈴食一樣咁正

可以想像Croquette係波波可樂餅,
店員好貼心咁建議你進食順序,教你由相對淡口食到濃,

蟹肉Croquette內餡有d似cabonara, 超creamy,
蘑菇微微松露香,粒粒蘑菇

兩粒都好爆餡好食, 係個價位有D進取, 如果唔係一定不斷encore!!
🔹Huevos Rotos Broken Egg $98

西班牙薯仔切成幼薯絲, 好幼炸到完全脆
火灸過帶咸香既chorizo煙肉逼哂d油脂出黎
加埋兩隻半熟流心煎蛋,勁香口

幼薯條掛住哂啲蛋汁同油脂, 再加左啲唔同既herbs,
薯條索左汁都仲係好香脆
層次好豐富好鹹香, 呢個真係必點!!!!!
🔹西班牙蒜油蝦Gambas al Ajillo $108

新鮮蝦肉爽口彈牙, 蒜油辣辣地充滿橄欖油香氣, 配埋非常之香脆多士, 惹味
值得一讚係蒜片炸到有蒜香,又不會overfry到有蒜既焦苦味
🔹西班牙海鮮飯Paella $258

上台已經聞到好香海鮮味
西班牙飯用熱既平底鍋端上,只有薄薄一層,
平鋪關係特別平均受熱, 每粒飯粒吸飽鮮味雞湯和海鮮湯的湯汁
係鮮味既, 不過個人中意再收乾身少少, 可能我太心急食XDD

面頭有爽彈大蝦、青口和蜆肉等 食得出新鮮鮮味
  • 西班牙壞蛋薯條
  • Croquette
2024-10-17 648 views
長沙灣最近有間人氣西班牙餐廳討論度好高,今日放假專程嚟試吓。店舖面積唔大,屬於小店經營,但就坐滿晒客人。職員會主動介紹當日推介,每日都會有更新黑板🍽️Russia Salad $68最classic嘅Russia Salad,用咗雞蛋同tuna粒,配搭西班牙餅乾,簡單菜式已經夠好食~🍽️Tortilla $68西班牙蛋餅配Salami, 食落好香口,忌廉味好出,面頭會有鹹鹹香香嘅Salami, 估唔到又幾夾~🍽️Red Prawn Paella $368餐廳嘅signature item之一,差唔多每枱都必點,份量唔會話好大份,但都夠2人share, 再叫其他食物就啱啱好~ 上菜時會上原隻紅蝦,打卡後職員會幫忙拆殼起肉,蝦膏會撈埋落個飯到~蝦肉唔會overcook, 好爽彈,蝦膏好香,不過飯粒食落腍咗少少~🍷Sangria $88🍹White Sangria $88Sangria係餐廳自家調製,飲落甜甜的好易入口,但又保留到紅酒同白酒味道,推介!

職員會主動介紹當日推介,每日都會有更新黑板

🍽️Russia Salad $68

🍽️Tortilla $68

🍽️Red Prawn Paella $368

🍷Sangria $88
🍹White Sangria $88

2024-10-16 559 views
💠💠La Barra Tapas Spanish Restaurant 💠💠🅴🅰️🆃 🆃🅼🆁 明天去吃指數:4/5La Barra係西班牙語中解作酒吧,餐廳整體沿用咗大量西班牙色調,例如牆身用橙色做主調,再配合花紋磁磚,幾有地中海風味🇪🇸🔹Russa Salad $68 係當日嘅Special Menu,主要由薯仔、紅蘿蔔、洋蔥、雞蛋組成,幾開胃~🔹西班牙蒜油蝦 $108原隻蝦肉已去頭去殼去腸,方便進食~蝦肉爽口彈牙,醬汁嘅蒜味超級濃郁,仲加入咗大量蒜片,索晒蝦香加埋若隱若現嘅橄欖油清香真係好好食🙌🏿,crystal bread薄身口感鬆脆,沾埋啲蒜油一齊食真係一流🙂‍↕️🔹西班牙封門柳肉質柔軟得黎富彈性,牛味濃郁,火候精準達到外層微焦香內裏嫩滑嘅層次🙌🏿🔹西班牙油炸鬼 $78賣相甜美精緻👍🏿,Churros新鮮即炸熱辣辣,口感酥脆煙韌富空氣感,灑滿肉桂糖粉再蘸朱古力醬食,成口都係淡淡嘅麵粉甜香同朱古力嘅濃郁醇厚,完全無油膉味同膩口感🤝🏻仲附送雲呢拿雪糕一球😍𖤥 La Barra Tapas Spanish Restaurant 𖤥🗺️ 長沙灣福榮街512-518號地下A號舖

🅴🅰️🆃 🆃🅼🆁 明天去吃指數:4/5

🔹Russa Salad $68

🔹西班牙蒜油蝦 $108

🔹西班牙封門柳

🔹西班牙油炸鬼 $78

🗺️ 長沙灣福榮街512-518號地下A號舖
2024-10-06
$200 (Lunch)
誤打誤撞一間長沙灣西班牙菜小店🇪🇸舖仔細細估唔到嘢食非常高質!主廚企喺bar枱前主理,而店員會喺你一坐低嘅時候就會逐款介紹當日舖頭有供應嘅菜式,喺呢四樣入面,估唔到每款都冇失望🙂‍↕️!𝟙西班牙封門柳 $168推薦呢款!🌟🌟封門柳有6塊,熟度啱啱好,外層少少焦脆,中間呈粉紅色,食落Juicy多汁有肉味,有咬口又唔會太韌,每啖都冇筋,底下鋪滿鷹嘴豆泥醬,醬汁同牛肉好match🥹🤍𝟚西班牙紅蝦短麵 $328上菜之後,店員會幫手切開蝦頭,將蝦頭入邊滿滿嘅蝦膏唧出嚟,混喺短麵入面,加埋蛋黃醬同香草醬撈勻一齊食,啖啖短麵都充滿蝦膏香味🤤蝦肉彈牙有濃郁蝦味,呢一款菜值得推介 (๑´ڡ`๑)!𝟛辣肉腸蛋餅 $68蛋餅上面有3片辣肉腸,薄脆嘅蛋餅裏面包住柔軟嘅薯仔,辣肉腸夾埋蛋餅一齊食好match,仲有配搭幾條西班牙餅乾!𝟜Churros $78推薦!!!⭐️西班牙油條有6條,新鮮熱辣辣炸起,非常香脆鬆軟!🤤分別有雲呢拿雪糕同埋朱古力醬,朱古力醬係煮溶左嘅朱古力,一沾上churros就會好快變成返朱古力固體狀態,記得加埋雲呢拿雪糕一齊食,雪糕奶味香濃,中間更有一粒粒雲呢拿籽,一凍一熱好match   ⸜

𝟙西班牙封門柳 $168

𝟚西班牙紅蝦短麵 $328

𝟛辣肉腸蛋餅 $68

𝟜Churros $78
推薦!!!⭐️西班牙油條有6條,新鮮熱辣辣炸起,非常香脆鬆軟!🤤分別有雲呢拿雪糕同埋朱古力醬,朱古力醬係煮溶左嘅朱古力,一沾上churros就會好快變成返朱古力固體狀態,記得加埋雲呢拿雪糕一齊食,雪糕奶味香濃,中間更有一粒粒雲呢拿籽,一凍一熱好match   ⸜(๑⃙⃘ˊᗜˋ๑⃙⃘)⸝

𝟝AQUA $58
Calamansi Juice | Lime | Elderflower | Soda
AQUA係一杯mocktail,加咗有汽柑桔汁、青檸同接骨木花,飲落非常清爽,整體唔會過甜,不過香水感覺重咗啲🤏🏻
2024-10-05 1023 views
第一次寫食評*以前食過好食既餐廳會直接share俾啲朋友,但係呢間餐廳令我寫食評,係想俾個心理準備嚟緊想去食既朋友仔!上星期約左同男朋友一家人食飯,係open rice見到咁多😋,一於預早訂位,大家都唔洗等位啦。一入到去侍應都有打招呼+介紹招牌菜~我地初時叫左有5-6樣野食,食物上餐速度正常,但好細份:可樂餅(細粒,味道正常)、八爪魚(細份又凍)、海鮮飯、意粉….仲有其他都係細份+味道正常…… 咁我地一邊食一邊傾吓計,再叫左幾杯cocktail🍸⋯⋯隔咗一陣,有個侍應走埋嚟同我地講:你地叫啲野食唔夠最低消費($250/人),會唔會再叫多啲?(表情同語氣令我感覺唔舒服啦,好似覺得我唔會再叫野食咁)其實我訂位個時已經知道~咁我都明廚房要時間做野~咁我就話:我知架喇,我地會叫多啲野食(呢個時候我都未嬲)咁我男朋友就再叫多份牛排同埋豬~牛排又凍又un~算喇,心諗中左伏,下次唔嚟食喇~男侍應又走埋嚟問,會唔會再叫多啲野食? 甜品呢? 牛排同豬啱啱上枱到我食左幾啖先半個鐘,又問我叫唔叫野食!?我嚟呢間餐廳就係不停咁叫野食!? 我真係滾左!我問男侍應,如果而加夠最低消費,我想休息一下先~然後佢當然b
第一次寫食評*

我問男侍應,如果而加夠最低消費,我想休息一下先~然後佢當然bad面啦。

係香港食飯咁多年都知架啦⋯食肆生意難做+鋪租貴~ 何況我訂枱個時都知有限時+最低消費,如果我介意就唔會訂位啦⋯見到你咁多😋一心諗住同一家人食飯,點知去到就被催加單,其實食飯最緊要開心,我出嚟食飯就預左消費啦!唔好咁老套啦!
2024-09-20
$300 (Dinner)
2024-10-03 982 views
香港高質西班牙菜選擇唔算好多估唔到呢間小店又幾有質素喎唔怪得店鋪細細 只有4-5張4人枱而2人通常都會安排喺bar枱但晚市兩輪都可以座無虛席【傳統番茄多士 HK$42】每次食西班牙菜都一定會叫呢款傳統小食而餐廳都做得相當唔錯 多士非常香脆 番茄味鮮甜香濃【白鯷魚西班牙番茄沙律 HK$128​】每一啖白鯷魚 番茄 柑 洋蔥 芝士一齊食為前菜十分之出色 每一啖魚 蕃茄同柑一齊加上橄欖油 味道非常清新開胃 但絕不膩 係十分出色嘅前菜 【蟶子(需預訂) HK$70/p】提前預訂嘅蟶子 肥美彈牙好少食到西班牙煮法嘅蟶子最最最出色係加入金華火腿 簡直係畫龍點睛 平時會就咁食火腿會覺得鹹香味太重但係配上呢個醬汁 蓋過左佢少少鹹味咁樣反而啱啱好 加上煙煙韌韌嘅口感令到呢道菜嘅口感更富層次【卡斯提亞烤乳豬 HK$388】份量都算多 外皮香脆肉質軟腍同埋每一道菜嘅配菜都千祈唔好錯過我掛住食肉 朋友都叫我快啲食青瓜夾番茄因為同乳豬一齊烤 連配菜都入哂味【原隻蟹西班牙飯 (需預訂) HK$488-688】大推!大推!大推!又一個需要預訂嘅菜呢個真係好好食!!!記得訂定個飯索哂蟹汁 勁juicy同埋超香濃【西班
香港高質西班牙菜選擇唔算好多

芝士味非常濃郁 口感綿密 值得一讚

整體非常滿意 喺長沙灣都可以有一間咁出色嘅小店
唔怪之得可以長期爆滿 值得推介
2024-09-29 1052 views
剛剛2口子食完,講下感受1. 舖細,剛遇上另外枱大棚人,講嘢嘈過喺bar。2. 電話留枱想加多位小朋友,電話裡店員好親切地講3人要坐bar枱會迫,所以放棄。點知到舖後要求坐吉的2人枱都只係比bar枱位。之後發覺拎原hold起2張2人枱比半個鐘頭後入來嘅walk in 客,好嘢!3. 坐bar 勁油煙味,凳背比上菜店員撞到七、八次4. 嗰碟封門柳上菜前說五成,但來到之少七八成,反而望到隔離位嗰碟就粉嫩d⋯⋯5. 紅蝦飯(menu 話2-3人份),雖然味道係唔錯,但真係分量太少。本來都想order多啲其他野或甜品試吓,但太嘈同唔比枱真係谷住,都係想早走早着。總括,性價比唔高,想去食個清靜地方享受西餐(西班牙嘢)就唔難,其他差唔多價位的餐廳會有更佳選擇。
剛剛2口子食完,講下感受
1. 舖細,剛遇上另外枱大棚人,講嘢嘈過喺bar。
3. 坐bar 勁油煙味,凳背比上菜店員撞到七、八次

2024-09-29
$330 (Dinner)
🍹SANGRIA RED/WHITE $88自己浸泡嘅Sangria,揀咗白酒,出面好似比較少見,飲落去都好順滑有清香嘅酒味唔會太澀。🍴西班牙蒜油蝦 $108蝦肉爽口欣賞佢去咗蝦腸,辣辣地就蒜香味,發包非常之香脆,點埋乾蒜油辣油食好好食!🍴 西班牙封門柳 $168食落去都軟腍有肉香,下邊配咗少少鷹豆泥嘅蓉都幾夾!🍴 西班牙海鮮飯 $258西環海鮮飯份量係二人份量,比較少嘅,個飯係軟硬適中吸咗好香濃嘅蝦膏味非常香口濃郁海鮮都好新鮮蝦肉都係大爽口蜆肉青口都鮮甜無沙 ,幾好食嘅!
🍹SANGRIA RED/WHITE $88

🍴西班牙蒜油蝦 $108

🍴 西班牙封門柳 $168
食落去都軟腍有肉香,下邊配咗少少鷹豆泥嘅蓉都幾夾!

🍴 西班牙海鮮飯 $258
2024-09-23 1050 views
*第一次寫食評*以前食過好食既餐廳會直接share俾啲朋友,但係呢間餐廳令我寫食評,係想俾個心理準備嚟緊想去食既朋友仔!上星期約左同男朋友一家人食飯,係open rice見到咁多😋,一於預早訂位,大家都唔洗等位啦。一入到去侍應都有打招呼+介紹招牌菜~我地初時叫左有5-6樣野食,食物上餐速度正常,但好細份:可樂餅(細粒,味道正常)、八爪魚(細份又凍)、海鮮飯、意粉….仲有其他都係細份+味道正常…… 咁我地一邊食一邊傾吓計,再叫左幾杯cocktail🍸⋯⋯隔咗一陣,有個侍應走埋嚟同我地講:你地叫啲野食唔夠最低消費($250/人),會唔會再叫多啲?(表情同語氣令我感覺唔舒服啦,好似覺得我唔會再叫野食咁)其實我訂位個時已經知道~咁我都明廚房要時間做野~咁我就話:我知架喇,我地會叫多啲野食(呢個時候我都未嬲)咁我男朋友就再叫多份牛排同埋豬~牛排又凍又un~算喇,心諗中左伏,下次唔嚟食喇~男侍應又走埋嚟問,會唔會再叫多啲野食? 甜品呢? 牛排同豬啱啱上枱到我食左幾啖先半個鐘,又問我叫唔叫野食!?我嚟呢間餐廳就係不停咁叫野食!? 我真係滾左!我問男侍應,如果而加夠最低消費,我想休息一下先~然後佢當然
*第一次寫食評*

2024-09-22 700 views
食評詳見圖片說明。我哋去嗰陣大概係13:40,入面冇乜人,可以直接入去坐低。店舖唔算好大,但裝修得幾靚,服務態度亦都都好好,唯一缺點係食物性價比太低,唔抵食。先係個沙律咁細份,仲要只係得薯仔、三色豆加啲吞拿魚,但賣一百幾蚊。而且都冇諗過20蚊嘅可樂餅咁細份。再係聲稱1-2人份、368蚊嘅蝦飯連一人份都唔夠。我哋三個人人均243.6,呢個價位喺長沙灣可以食到更好嘅嘢,Openrice呢個評分真係睇下就算,唔好抱有任何期望,因為啲嘢食真係細過正常size。
食評詳見圖片說明。

我哋去嗰陣大概係13:40,入面冇乜人,可以直接入去坐低。

Russian  Salad
2024-09-21
$243.6
平日Lunch set $168起(款式會轉)✽ set lunch 包括前菜、主菜、飲品&甜品✽ 可樂餅&傳統蕃茄多士✽ 主菜 西班牙封門柳 $208✽ 另外叫了西班牙薯仔流心蛋✽ 意式雲呢拿雪糕餐廳的環境雖然不大,但五臟俱全。首先試的是蕃茄多士,蕃茄味道清新🫦蘑菇可樂餅內餡充實,每一口都能感受到鮮美的蘑菇🤣西班牙封門柳的分量比較少,但我最喜歡他表面咸香的調味👀👀 有焦脆,有火炙的口感。底部的薯蓉很順滑,吸收了牛肉精華,肉香四溢。賣相最吸引的薯仔流心蛋、不清楚現在還有沒有🙉把蛋漿沾上薯絲、味道十分豐富😆對比之下最後的意式雪糕則有些普通~ 價格對比香港其他的西班牙菜便宜、CP值高👨🏻‍🍳所以值得一試👍🏻食物味道: 8.5/10性價比: 8/10打卡指數: 6.5/10價格:約$200 pp ✽可訂位: 店內座位不多,建議訂位⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰

平日Lunch set $168起(款式會轉)
✽ set lunch 包括前菜、主菜、飲品&甜品
✽ 可樂餅&傳統蕃茄多士
✽ 主菜 西班牙封門柳 $208
✽ 另外叫了西班牙薯仔流心蛋
✽ 意式雲呢拿雪糕

食物味道: 8.5/10
性價比: 8/10
打卡指數: 6.5/10
價格:約$200 pp

✽可訂位: 店內座位不多,建議訂位

⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰
$200 (Lunch)
  • 西班牙封門柳
2024-09-20 692 views
𓌉◯𓇋【長沙灣高質人氣西班牙小店】平日夜晚都幾乎滿座 建議預先訂座🤗🤗幾鍾意呢度嘅氣氛好 好啱夜晚同朋友食飯傾計淺斟🥳🥂🧉▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃❀𝑩𝒓𝒐𝒌𝒆𝒏 𝒆𝒈𝒈 🌟🌟🌟($𝟗𝟖)大人細佬都不能抗拒既一道菜 幼薯絲炸得通透吾油膩 撈埋兩隻流心蛋同煙肉🥓粒好食得黎又好邪惡😹😹 用黎送酒都一流!❀𝑯𝒂𝒏𝒈𝒆𝒓 𝒔𝒕𝒆𝒂𝒌 🌟🌟 ($𝟏𝟔𝟖)預先切埋 超岩懶人😹😹封門柳肉味香濃 仲保持住粉紅色 生熟度拿掐得幾好👍🏻 配合埋底下既鷹嘴豆蓉同醬汁 更加出色❀ 𝑪𝒓𝒂𝒒𝒖𝒆𝒕𝒂𝒔 🌟🌟🌟($𝟐𝟎)今次揀左蟹肉味同墨汁魷魚🦑味兩款都好好食 不過更推介後者🤪❀𝑺𝒆𝒂𝒇𝒐𝒐𝒅 𝒑𝒂𝒆𝒍𝒍𝒂🌟🌟 ($𝟐𝟓𝟖)食西班牙菜必食既𝑷𝒂𝒆𝒍𝒍𝒂(*^წ^*)三隻大蝦都好彈牙 飯粒索滿海鮮既精華🤩🤩🤩下次可以試埋另一款紅蝦𝒑𝒂𝒆𝒍𝒍𝒂😍❀𝑪𝒉𝒖𝒓𝒓𝒐𝒔 🌟🌟($𝟕𝟖)新鮮熱辣辣炸起👍🏻👍🏻沾埋朱古力醬同埋雪糕🍦一凍一熱又幾正🤓🤓❀𝑺𝒂𝒏𝒈𝒓𝒊𝒂 🌟🌟🌟($𝟖𝟖)酒鬼們不要錯過佢地既𝑺𝒂𝒏𝒈𝒓𝒊𝒂店員話係佢地自己浸既 紅同白都好飲🙌🏻🙌🏻🙌🏻非常易入口同岩女仔飲架(๑꧆◡꧆๑)⋱⋰
𓌉◯𓇋
【長沙灣高質人氣西班牙小店】

平日夜晚都幾乎滿座 建議預先訂座🤗🤗
幾鍾意呢度嘅氣氛好 好啱夜晚同朋友食飯傾計淺斟🥳🥂🧉

▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃

❀𝑩𝒓𝒐𝒌𝒆𝒏 𝒆𝒈𝒈 🌟🌟🌟($𝟗𝟖)

好食得黎又好邪惡😹😹 用黎送酒都一流!

Broken  egg

❀𝑯𝒂𝒏𝒈𝒆𝒓 𝒔𝒕𝒆𝒂𝒌 🌟🌟 ($𝟏𝟔𝟖)

預先切埋 超岩懶人😹😹封門柳肉味香濃
仲保持住粉紅色 生熟度拿掐得幾好👍🏻
配合埋底下既鷹嘴豆蓉同醬汁 更加出色

Hanger  steak

❀ 𝑪𝒓𝒂𝒒𝒖𝒆𝒕𝒂𝒔 🌟🌟🌟($𝟐𝟎)

今次揀左蟹肉味同墨汁魷魚🦑味
兩款都好好食 不過更推介後者🤪

可樂餅

❀𝑺𝒆𝒂𝒇𝒐𝒐𝒅 𝒑𝒂𝒆𝒍𝒍𝒂🌟🌟 ($𝟐𝟓𝟖)

食西班牙菜必食既𝑷𝒂𝒆𝒍𝒍𝒂(*^წ^*)

Seafood  paella

❀𝑪𝒉𝒖𝒓𝒓𝒐𝒔 🌟🌟($𝟕𝟖)

Churros

❀𝑺𝒂𝒏𝒈𝒓𝒊𝒂 🌟🌟🌟($𝟖𝟖)

酒鬼們不要錯過佢地既𝑺𝒂𝒏𝒈𝒓𝒊𝒂

ღ環境:8
ღ性價比:8
ღ回頭再食機會: 8.5

🌟如果喜歡今次分享請比個❤️

📍 La Barra Tapas Spanish Restaurant (長沙灣)
長沙灣福榮街512-518號地下A號舖

$450 (Dinner)
Broken  egg
Hanger  steak
Seafood  paella
Sangria
  • churros
  • Croquette
  • Broken Egg
2024-09-17 440 views
去完西班牙返嚟成個月 & I AM missing spanish food every single day i cry。save咗呢間餐廳勁耐 mostly 因為啲磚好靚hahahahahah 正中我審美!!!! 星期二晚去到都勁full,餐廳氣氛非常之好,記得要book 位~ lunch set $168竟然有paella omg unbelievable !!!! 今次嗌嘅嘢食都係my go-to spanish picks sooo 下次嚟想試埋paella (麵version) & other dishes ! 𖦹 gambas al ajillo $108蝦爽口鮮甜,蒜油蒜味超級濃郁,拌碟嘅多士極極極極脆,蒜片都食埋,ya。𖦹 octopus "a la gallega" $168八爪魚軟熟得黎有咬口,底部有綿密嘅薯蓉,同我喺barcelona食嘅similarity 達99%!𖦹 seafood paella $258海鮮飯粒粒分明,鮮味十足,濃郁得嚟唔會過鹹。𖦹 churros $78churros 表面撒滿肉桂糖,沾上雲呢拿雪糕同朱古力醬,amazinggggg !

𖦹 gambas al ajillo $108

𖦹 octopus "a la gallega" $168

𖦹 seafood paella $258

海鮮飯粒粒分明,鮮味十足,濃郁得嚟唔會過鹹。

𖦹 churros $78

churros 表面撒滿肉桂糖,沾上雲呢拿雪糕同朱古力醬,amazinggggg !!!!! 雲呢拿雪糕有雲呢拿籽,朱古力醬 TOOO RICH to handle,真材實料!

𖦹 sangria red & white $88

不得不提嘅係餐廳嘅sangria係自家浸嘅,主要有青蘋果、菠蘿、橙、肉桂,must order !!
  • 西班牙海鮮飯
  • 慢煮深海八爪魚
  • 西班牙蒜油蝦
  • Sangria
  • churros
2024-09-12 1145 views
冇諗過長沙灣都有間咁正嘅西班牙菜,食物水準真係幾唔錯!🦑魷魚墨汁飯 ($258) 啲飯吸曬墨汁同海鮮湯嘅精華,飯粒軟硬適中有咬口,魷魚食落都彈牙😋🐮西班牙封門柳 ($168) 肉質粉嫩熟度剛好,配上好綿滑鷹嘴豆泥~🍄‍🟫松露蘑菇可樂餅 ($20/pc)好有驚喜!好香松露同菇香,入面係滿滿嘅蘑菇粒😋🍫Churros ($78) 新鮮炸起熱辣辣好好食🤤 朱古力濃而不膩,加埋雪糕冰火交融都好正!🍹飲品我就揀咗Sugar Daddy ($58),飲落好似士多啤梨奶甜甜地🍓 朋友點嘅Eclipse ($58)就帶果香清新啲~店內座位唔算多,有興趣建議book定枱先~
冇諗過長沙灣都有間咁正嘅西班牙菜,食物水準真係幾唔錯!

店內座位唔算多,有興趣建議book定枱先~
魷魚墨汁飯
西班牙封門柳
松露蘑菇可樂餅
魷魚墨汁飯
松露蘑菇可樂餅
2024-09-05 628 views
今日嚟食長沙灣呢間好出名嘅西班牙🇪🇸菜~ 食過一次覺得好唔錯,第二次再帶朋友嚟食😍 估唔到今次比上次更有驚喜❣️1️⃣西班牙凍湯用咗唔同嘅蔬菜熬成嘅凍湯,加埋鯷魚,鮮味十足,啱晒熱辣辣嘅夏天飲,好透心涼~2️⃣西班牙紅蝦飯必叫‼️上次我哋叫咗西班牙海鮮飯已經好好食,今次餐廳推介紅蝦飯,估唔到更加驚艷!上菜之後,餐廳經理為我哋切開蝦頭,將蝦頭入邊滿滿既蝦膏,混和係飯到,加埋蛋黃醬同埋香草醬,啖啖飯都充滿蝦香,蝦味濃郁,非常好味😍🤩3️⃣焗鱈魚配紅椒醬推介‼️呢個都係餐廳推介,絕對係滄海遺珠😳 甜甜既紅椒醬,滑溜既鱈魚,加埋幼滑既薯蓉鋪底,三層味道同口感,融為一體,好特別呀💖4️⃣巴斯克芝士蛋糕食西班牙菜,當然唔少得叫甜品食,上次叫咗churros好出色,今次試吓推薦嘅芝士蛋糕😘 食落好似疏乎厘,口感濕潤,質地鬆軟,同一般硬身啲既巴斯克芝士蛋糕唔同,值得一試😝餐廳長期都好full架,想食記得book位🥳

1️⃣西班牙凍湯

2️⃣西班牙紅蝦飯

3️⃣焗鱈魚配紅椒醬

4️⃣巴斯克芝士蛋糕

餐廳長期都好full架,想食記得book位🥳
$400 (Dinner)
  • 西班牙凍湯
  • 巴斯克芝士蛋糕