2017-06-07 210 views
這間感覺不是一間傳統的越南餐廳,而是一間fushion餐廳兼小型酒吧。 因為我們六時多進去時, 已經有人在裏面喝酒談天, 而且, 它的裝修格局有點兒像酒吧。打開餐牌時, 食物的種類不算太多, 而且主打是小食和酒類, 應該是一間幾適合星期五或星期六放工後來這裏和同事或朋友休閒談天的好地方。小食方面, 我們點了香脆蝦多士配是拉差沙律醬, 紫蘇香醋烤雞肉沙律, 海蝦牛油果米紙卷。主菜方面, 我們點了素菜越式三文治和慢煮咖哩牛筋牛坑腩煲跟法包。海蝦牛油果米紙卷有我至愛的牛油果在裡面。米紙包住生菜、米粉、蘿蔔絲、牛油果、海蝦等等的食材, 非常足料。但米紙稍為厚身和硬了一點。紫蘇香醋烤雞肉沙律用上的香醋汁很開胃, 沒有平時用的沙律醋那種澀澀的味道。慢煮咖哩牛筋牛坑腩煲跟法包是非常值得推介的。它的咖哩味雖然不夠香濃和突出, 但它的辣度剛剛好。牛筋炆得很淋和入味。素菜越式三文治亦是值得推介的。香脆的三文治裡夾住茄子和牛油果, 是一個非常不錯的配搭。

紫蘇香醋烤雞肉沙律

慢煮咖哩牛筋牛坑腩煲跟法包

素菜越式三文治

香脆蝦多士配是拉差沙律醬
2017-06-06
$300 (Dinner)
紫蘇香醋烤雞肉沙律
慢煮咖哩牛筋牛坑腩煲跟法包
素菜越式三文治
香脆蝦多士配是拉差沙律醬
  • 慢煮咖哩牛筋牛坑腩煲
2017-05-22 158 views
同舊同事食lunch 想搵個坐得舒服又唔多人比較寧靜既地方談下心 chill 下, 第一時間諗到利東街呢間越南餐廳 之前行過利東街見到佢個位置好好 裝好靚 最重要係比較靜 無咁多人等位大約12點3到餐廳,啱啱開門無咩人 唔洗等位直接入去 餐廳好多選擇 我地揀咗兩個小食加兩碗麵 小食叫咗個米卷同雞翼 麵就當然係生牛肉河再加多碗蕃茄既 上菜速度好快 d 野食都係熱既 小食整得好精美 碗麵個湯都好夠味 最正都係可以靜靜地傾計 唔洗好似酒樓酒吧咁要鬧交咁大聲 我會比80分
2017-05-15 162 views
Normally fusion restaurants do not impress me. But this one is surprisingly good. Vietnamese cuisine with a twist!
2017-05-10 302 views
之前亞女要考DSE,我也閉關陪她,沒有出外覓食,現在終於考完了,我又可以重出江湖啦今晚來到利東街,囍帖街番新後我也是首次到來,街上掛滿紅紅的燈籠,兩旁盡是食店商舖,很多外國遊客,很好的氣氛餐廳位於街角盡頭,步進餐廳,面積不大,小店一間,正好可以拋下一星期忙碌的工作,靜靜地傾計,慢慢享受快樂的星期五先來啤啤佢再加幾款香口的佐酒小食。朋友是雞翼達人,所以兩款雞翼也叫了來試。當中無骨雞翼較佳,皮脆肉嫩,肉汁非常豐富,必食推介另外,越式炸綱紙春卷也是另一必食推介完全不油不膩,香脆鬆化主菜方面,推介法式烤羊架,肉嫰又沒有血腥味,烤得恰到好處另外順帶一提,當晚招呼我們的一位小女孩,看來似乎是來了不久,有點生疏,但感覺到她很用心用力,真的用心來服務我們,令我們吃得非常開心,謝謝妳

Estella  Draught
Fever  Tree  Ginger  Beer
五香炸無骨雞翼(配羅望子醬)
單骨牛油雞翼

另外,越式炸綱紙春卷也是另一必食推介
完全不油不膩,香脆鬆化

越式炸綱紙春卷
豆腐薯條

主菜方面,推介法式烤羊架,肉嫰又沒有血腥味,烤得恰到好處

法式烤羊架
慢煮咖哩牛坑腩煲跟蒜蓉包
美國生牛肉河粉

2017-05-05
$350 (Dinner)
Estella  Draught
Fever  Tree  Ginger  Beer
五香炸無骨雞翼(配羅望子醬)
單骨牛油雞翼
越式炸綱紙春卷
豆腐薯條
法式烤羊架
慢煮咖哩牛坑腩煲跟蒜蓉包
美國生牛肉河粉
1K
2017-04-14 283 views
灣仔利東街.........高高掛著的紅燈籠, 天天在揚逸慶高彩烈的氣氛, 每踏入此區, 心情自然地變靚D.每間食肆我們也簽到.  由街頭的西式, 中式, 東南亞式, 而最後到的是 "法越式  La Bo La", 由於此餐廳位置在街尾.  也是我們最遲造訪的一家, 原來好店在街尾.餐廳裝修像酒吧西餐廳, 佈置使人有輕鬆感, 外面有露天座位,門外大大 張 poster 2017 Michelin Guide 推介越南名牛肉粉, 要試 !餐廳燈光幽美, 不停播著流行曲,  內有吧枱, 高桌, 大可把酒談天.也有方桌, 方便大家可以吃餐用,亦有特式的天然麻繩垂直簾分隔廂座, 小組客人或七八個知己最合適.酒吧區有大電視 video 播不停, 帶來 輕鬆愉快節目.店員送來餐牌, 食物款式不算少, 有小食/卷物.....適合飲酒用.  或輕食如素菜, 沙律.越式三文治, 河粉至法式烤羊架...........價錢合理.飲品資料有多頁, 可以慢慢選.我們先點兩個飲品:Fever Tree Ginger Beer ($48-) Labola Punch ($58-)  夠凍又清涼.餐桌設備整齊, 有
也有方桌, 方便大家可以吃餐用,
酒吧區有大電視 video 播不停, 帶來 輕鬆愉快節目.
飲品資料有多頁, 可以慢慢選.
我們先點兩個飲品:

Fever Tree Ginger Beer ($48-)
Labola Punch ($58-)  夠凍又清涼.
餐桌設備整齊, 有匙/木筷/抹手紙.
頭盤我們點了越式:   牛油果紙米卷 ( $68-)           .

擺碟吸引, 新鮮蔬菜卷物, 既清新, 又醒胃,  可和西式沙律比美,
米紙軟硬適中, 材料有米粉/生菜/蘿蔔絲/牛油果,  餡料新鮮豐富, 入口爽脆, 健康, 沾上魚露味道鮮甜, 無選錯。
熱點小食, 五香炸無骨雞翼($68

炸很香脆, 雞肉仍然滑嫩, 五香調味醃得入味, 配望子醬, 酸酸甜甜, 入口佳.
雞翼炸得非常香口, 大大隻.
主菜:   濃汁羅勒牛尾煲配意大利麵包 ($198-)

很大份的一個主菜, 滿一煲豐富牛尾, 配濃濃的羅勒汁, 味道少辣.  牛尾炆得很稔,  重牛味.
意大利麵包點汁, 好滋味.
我們又把意大利麵包墊著牛尾肉來吃, 入口真不錯.
另一個主菜:  迷你美國生牛肉河粉 ($68-)

看了 米芝蓮推介, 我們對此很有期望.  上檯大大碗, 對我們來說, 是大型迷你的份量.

配菜的芽菜/辣椒/香草分開用碗盛.  新鮮翠綠.
美國牛肉 鋪在河粉上,  牛肉切得薄薄的, 色澤嫩紅, 浸泡在清湯之中, 半生熟, 牛味極濃, 入口夠滑,  伴以越式河粉, 幼滑軟稔,  加些清香的牛骨湯味, 吃得滿足.  味道鮮美 .
甜品, 法式焦糖燉蛋  ($58-)

焦糖味香濃, 燉蛋 size 不大, 但入口十分嫩滑, 奶潤感甚重, 甜度適中,  伴有士多啤厘, 好看也好味.
此餐廳食物品質好又與眾不同, 價錢合理, 氣氛不錯, 位於熱鬧而夠潮的地方, 真是約朋友 Happy hour, 或聚餐的好地方.
$320 (Dinner)
  • 迷你美國生牛肉河粉
  • 濃汁羅勒牛尾煲配意大利麵包
  • 牛油果紙米卷
2017-04-10 10003 views
位於灣仔的La Bo La,已經第二次來呢。這次特意過海吃午餐,是因為用Bigdish訂座有八折優惠呢。車錢來回已要$20多元,能節省得一塊得一塊吧海澡蒜鹽豆腐薯條$68看到不少人介紹,我點選一客豆腐薯條。一客八條的豆醬薯條,呈上時蒜鹽香氣香噴噴,令人食脂大動。味道像椒鹽豆腐,是炸豆腐的薯條版本海蝦牛油果米紙卷$98向來喜歡吃米紙卷,牛油果和蝦更是我喜歡的搭配。一客六大件的米紙卷,蔬菜清新,海蝦切半,紅橙色彩,淋上酸酸醬汁,清爽滿分五香炸無骨雞翼$78很久沒吃雞翼,就點選一份嚐嚐吧。雞翼炸得脆嫩,內裡肉汁溢出,美味極了無骨雞翼非常方便,一件入口,整潔滿足哦。越式三文治$78雖多次吃越南菜,我還是首次吃越南三文治。三文治以扎肉,豬乾醬, 酸菜等組成,包身烤得脆香,扎肉豬乾醬合襯搭配,一口咬下大滿足呢迷你美國牛肉河粉$68我和媽媽最喜歡的是 美國牛肉河粉,每次來到都必點哦牛肉味濃香至極,牛肉湯底濃烈不咸,充滿牛肉香味,真的想吽一聲啦,哈哈哈。河粉是幼身金邊粉,滑溜順口,一下子入口,很快便吃光,果然是米之蓮呢
位於灣仔的La Bo La,已經第二次來呢。

車錢來回已要$20多元,能節省得一塊得一塊吧
海澡蒜鹽豆腐薯條$68

看到不少人介紹,我點選一客豆腐薯條。

一客八條的豆醬薯條,呈上時蒜鹽香氣香噴噴,令人食脂大動。
味道像椒鹽豆腐,是炸豆腐的薯條版本
海蝦牛油果米紙卷$98

向來喜歡吃米紙卷,牛油果和蝦更是我喜歡的搭配。

一客六大件的米紙卷,蔬菜清新
,海蝦切半,紅橙色彩,淋上酸酸醬汁,清爽滿分
五香炸無骨雞翼$78

很久沒吃雞翼,就點選一份嚐嚐吧。

雞翼炸得脆嫩,內裡肉汁溢出,美味極了
無骨雞翼非常方便,一件入口,整潔滿足哦。
越式三文治$78

雖多次吃越南菜,我還是首次吃越南三文治。
三文治以扎肉,豬乾醬, 酸菜等組成,包身烤得脆香

,扎肉豬乾醬合襯搭配,一口咬下大滿足呢
迷你美國牛肉河粉$68

我和媽媽最喜歡的是 美國牛肉河粉,每次來到都必點哦

2017-04-09
2017-04-05 276 views
总体来说食物精致,环境优雅,但是性价比一般。我在家做的西红柿鸡蛋面其实味道也差不多。。前餐点了炸鸡翅,味道还不错哦,四个半只鲜虾pho里边有西红柿,感觉像北京的西红柿面,鸡蛋的味道不错,应该是特意处理过的饮料点了茶,是凉的,不过味道还不错 很清淡有10%服务费,这款套餐原本88元
总体来说食物精致,环境优雅,但是性价比一般。
我在家做的西红柿鸡蛋面其实味道也差不多。。
前餐点了炸鸡翅,味道还不错哦,四个半只
饮料点了茶,是凉的,不过味道还不错 很清淡
有10%服务费,这款套餐原本88元
2017-04-02 281 views
跟朋友即約放工happy hour, 為一杯酒平和工作忙碌。朋友好叻,揾到這間有室外坐位,唔噪亦清涼Nice各選了一白一紅酒, 配一碟小食。朋友白酒選甜口,我反而喜歡紅酒帶濃香味。 但蝦多士就。。一般, 始終食過攞獎的蝦多士,其他店的都比下去。半杯酒後,亦傾了一半,想再加點食物。呢間係越南餐廳,就要个牛油果蝦紙米卷。米紙軟硬適中,材料新鮮。短短一个多小時歡樂時間,人都放鬆開心左

半杯酒後,亦傾了一半,想再加點食物。

短短一个多小時歡樂時間,人都放鬆開心左
2017-03-29
$130 (Other)
2017-04-01 6625 views
灣仔利東街嘅盡頭。無意發現有間酒吧。行近d睇真d原來係 sell 越南菜。車胎人米芝蓮推介。生牛肉湯河。點都要試一試。環境唔錯。下次放工黎飲兩杯。嘆番個Happy Hour 都係個唔錯選擇。Menu 有兩頁紙。食物款式多元化。應有盡有。咁啱仲有Happy Hour 。用優惠價order 咗兩個椰青。椰青大大個。多汁。解渴一流。秘製魚露烤🐷頸肉沙律~好大盤沙律菜多到就黎瀉。魚露酸酸地。好開胃。🐷頸肉有8-9片。抵食之選。海🦐牛油果米紙卷~米紙皮薄煙煙un un 。餡料新鮮豐富。好滿足五香炸無骨🐔翼~🐔翼香口唔油膩。無骨架。啱曬愛斯文又想食🐔翼嘅女士們。越式三文治~熱辣辣嘅法包包著扎肉。酸菜。🐷肝醬。酸菜中和咗🐷肝醬嘅(溜)。滿滿嘅餡料。啖啖嘅滋味。有種食唔停口嘅感覺。迷你美國生牛肉湯河~牛肉呈半生熟。薄薄的。入口嫩滑。河粉滑啫啫。湯底鮮甜。
車胎人米芝蓮推介。生牛肉湯河。點都要試一試。
Menu 有兩頁紙。食物款式多元化。應有盡有。
椰青大大個。多汁。解渴一流。
秘製魚露烤🐷頸肉沙律~
好大盤
海🦐牛油果米紙卷~
米紙皮薄煙煙un un 。餡料新鮮豐富。好滿足
五香炸無骨🐔翼~
🐔翼香口唔油膩。無骨架。
啱曬愛斯文又想食🐔翼嘅女士們。
越式三文治~

熱辣辣嘅法包包著扎肉。酸菜。🐷肝醬。
迷你美國生牛肉湯河~
牛肉呈半生熟。薄薄的。入口嫩滑。河粉滑啫啫。湯底鮮甜。
  • 越式三文治
  • 秘製魚露烤豬頸肉沙律
  • 五香炸無骨雞翼
2017-04-01 328 views
上星期相約好友去Art Basel前來吃午餐,這間位於利東街近皇后大道東的暗處一角位置,一點都不顯眼!店內環境比較細小,空間感不大!我們點的都是午市套餐,我點了蕃茄蟹肉蝦湯檬粉,湯底不是很濃的蕃茄湯底,吃得出沒加什麼茄膏之類的東西,而且一點油脂都沒有,正合我怕油膩的口味!減肥朋友更適合不過!喜歡濃厚口味的朋友就不太對味了😅朋友點的是生牛肉河粉,她說牛肉也不錯,套餐跟上餐前小吃和飲品🍹我們點了香脆蝦春卷和牛油果米紙卷,春卷和名稱一樣又香又脆不帶油膩感!牛油果米紙卷不太特別屬清新一族健康之選👍🏼👍🏼👍🏼
蕃茄蟹肉蝦湯檬
牛油果米紙卷,香脆蝦春卷
2017-03-23
$97 (Lunch)
2017-03-31 321 views
呢間越南餐廳似一間酒吧多過似餐廳,因為有張長長的吧檯, 要經過才行到去入面的座位。因為朋友住附近,所以才知道呢間餐廳的存在。否則正常人應該唔會行到去呢個角落位置。朋友話見到有時好多人幫襯,所以想來試下。朋友和我都好鐘意食生牛肉河,所以決定一人叫一碗。另外再加一個魚露炒什菜,簡簡單單就一餐。說實話,我們可以再叫點多一款食物,但餐牌上的選擇唔多,我覺得唔太吸引所以沒有再叫。迷你美國生牛肉河 $68湯底好深色,味道濃郁,牛肉大塊幾好食,河粉質素極差,完全唔掂,似快煮即食河粉不過因為係mini size 所以我都食哂。魚露炒什菜 $68咸左少少,但炒得幾好味,我覺得個炒什菜仲好食過個生牛肉河埋單都係每人一百蚊,價錢唔貴,但呢度無我想像中的好吃,尤其是個河粉太差了,仲要好似係signature, 我唔明點解有人話好食。灣仔大把野食,我唔會再來了。再見👋

迷你美國生牛肉河 $68
不過因為係mini size 所以我都食哂。

魚露炒什菜 $68
咸左少少,但炒得幾好味,我覺得個炒什菜仲好食過個生牛肉河
$100 (Dinner)
2017-03-23 306 views
旺中帶靜!呢個地段黎講價錢都適中!第一眼就比呢個一口炸芝士 ($78) 深深吸引左!熱辣辣既芝士真係好正! 外脆內軟~配上微酸既藍莓醬 唔洗怕會太漏~!秘制魚露烤豬頸肉沙律 ($88)非常開胃~ 配魚露都好夾!配埋大大塊既烤豬頸肉就唔怕得菜太過齋喇!法式烤羊架 ($198)非常入味! 整得好好!一D都唔so! 食完好想再食!點上佢個秘制薄荷汁又係另一番風味~好似一送兩食咁! 迷你美國生牛肉河粉 ($68)以為佢真係迷理~諗住過下口癮~點知都幾大碗~絕對飽肚!雖然大碗~但用料絕不hea 嫁!Happy Hour 飲品好似會抵D~椰青 ($45) Labola Punch ($58) 幾特別~!不過即使唔想飲野~侍應都會好貼心咁主動provide 水既 =)
旺中帶靜!

呢個地段黎講價錢都適中!
第一眼就比呢個一口炸芝士 ($78) 深深吸引左!

熱辣辣既芝士真係好正! 外脆內軟~

配上微酸既藍莓醬 唔洗怕會太漏~!
秘制魚露烤豬頸肉沙律 ($88)

非常開胃~ 配魚露都好夾!

配埋大大塊既烤豬頸肉就唔怕得菜太過齋喇!
法式烤羊架 ($198)

非常入味! 整得好好!

一D都唔so! 食完好想再食!

點上佢個秘制薄荷汁又係另一番風味~

好似一送兩食咁!
迷你美國生牛肉河粉 ($68)

以為佢真係迷理~諗住過下口癮~

點知都幾大碗~絕對飽肚!

雖然大碗~但用料絕不hea 嫁!
Happy Hour 飲品好似會抵D~

2017-03-22 228 views
天空下著小雨點,灰色的心情💢,心情也會隨著天氣變得悶悶無胃口!見到 La Bo La 裝修靜雅清新,入去歇腳閒聊都幾符合閒聊只想吃點可以有味口的唔會飽肚的這個牛油單骨雞翼,炸得外相脆皮,雞翼是單個的好處可以吃得乾淨唔會一整個有時候要用手抓著吃才方便,名字就有牛油,真的下了很多牛油下去下,牛油味十足,蒜跟牛油同炸肯定香氣點的豆腐切成薯條型炸,跟薯條樣炸到好乾脆,豆腐味都炸到吃個皮才強烈豆腐味,夠脆鹽味特出兩款雞翼,覺得這款個人更喜愛,可能少了牛油令雞翼外皮的椒鹽更突出,也更脆卜卜搭的火箭菜齊吃消油牛肉麵湯味濃中都算清,無咩特別,牛肉都韌
牛肉麵湯味濃中都算清,無咩特別,牛肉都韌
2017-03-22 247 views
很有情調的一間餐廳菜式也是西式跟越南混合的小食首推呢個五香炸無骨雞翼 ($78)超爽! 啖啖肉!肉質超嫩滑又入味~~~即炸出黎勁香口~無骨對我呢D懶人真係一大賣點!越式炸網紙春卷 ($68)看似幾條簡單既炸春卷沒想過原來口感都可以咁豐富!少許既檸檬汁再點上越式醬汁以生菜包住一啖咬落去~~好特別!完全唔覺會有油膩或者熱氣既感覺!慢煮咖喱牛筋牛坑腩煲 跟法包 ($168) 真係好入味! 而且肉質都唔錯! 呢隻咖喱都煮得好正! 少少微辣好過癮~叫完法包唔夠喉~再額外點左個蒜容包繼續點咖喱!比法包更脈更香口 ($36)黑椒牛脷芯飯 ($128)非常厚切! 好好咬口~同黑椒汁都非常夾! 份量都好大份!最後當然要以甜品結尾!法式焦糖燉蛋 (58)好得意既Strawberry 擺盤!未食已經先流口水!唔會太甜~!Good!
很有情調的一間餐廳
菜式也是西式跟越南混合的
小食首推呢個
五香炸無骨雞翼 ($78)
超爽! 啖啖肉!
肉質超嫩滑又入味~~~
即炸出黎勁香口~
無骨對我呢D懶人真係一大賣點!
越式炸網紙春卷 ($68)
看似幾條簡單既炸春卷
沒想過原來口感都可以咁豐富!
少許既檸檬汁再點上越式醬汁
以生菜包住一啖咬落去~~好特別!
完全唔覺會有油膩或者熱氣既感覺!
慢煮咖喱牛筋牛坑腩煲 跟法包 ($168)
真係好入味! 而且肉質都唔錯!
呢隻咖喱都煮得好正!
少少微辣好過癮~
叫完法包唔夠喉~再額外點左個蒜容包繼續點咖喱!
比法包更脈更香口 ($36)
黑椒牛脷芯飯 ($128)
非常厚切! 好好咬口~
同黑椒汁都非常夾!
份量都好大份!
最後當然要以甜品結尾!
法式焦糖燉蛋 (58)
好得意既Strawberry 擺盤!
未食已經先流口水!
唔會太甜~!Good!
2017-03-20 192 views
We order through Online delivery platform, which is super convenient for us. The pho is super tiny. We just request to add a bit more noodles(how much is noodles anyway?!), manager said no, despite we are ready to pay extra!
2017-02-28
Delivery
$250 (Dinner)