2019-08-14
👉🏻英國伯爵茶戚風蛋糕🎂🍵💲350Earl Grey Tea Chiffon Cake中意食戚風蛋糕嘅人一定有聽過la famille啦😙好耐之前食過細個版 今次買咗個大嘅🤩其實佢出咗好多新味 仲有其間限定嘅哈密瓜咁🍈 但生日位港女朋友唔食生果中意飲茶所以體貼嘅我緊係揀返最classic嘅伯爵茶味☕️😌蛋糕decoration比較少 唔似宜家賣得盛行盛世嘅超fancy嘅錶花蛋糕啊 獨角獸蛋糕個啲🦄️佢簡約啲但望落都幾得體嘅感覺😹個chiffon cake質感超好 勁spongy仲要係見唔到蛋糕入面有氣泡🤓可想而知佢有幾綿😼(之前食過另一間好出名嘅戚風蛋糕蛋糕叫miss marble 相比之下miss marble嘅chiffon cake都唔夠綿🤣)中間係舊cream 都幾滑不過唔夠香 奶油味唔出 而蛋糕coating嘅cream應該係因為要做到挺身嘅關係相對地冇咁滑 但有淡淡嘅伯爵茶味🍵整體個cake嘅伯爵茶味都幾好(超驚有啲伯爵茶味蛋糕會食到茶葉 雖然感覺好真材實料但口感好差😹)呢間愈做愈大係有原因嘅!👍🏻(每次食戚風蛋糕都要話下ig shop jenjenbakery呃人欺騙我弱小心
Earl Grey Tea Chiffon Cake
其實佢出咗好多新味 仲有其間限定嘅哈密瓜咁🍈 但生日位港女朋友唔食生果中意飲茶所以體貼嘅我緊係揀返最classic嘅伯爵茶味☕️😌蛋糕decoration比較少 唔似宜家賣得盛行盛世嘅超fancy嘅錶花蛋糕啊 獨角獸蛋糕個啲🦄️佢簡約啲但望落都幾得體嘅感覺😹個chiffon cake質感超好 勁spongy仲要係見唔到蛋糕入面有氣泡🤓可想而知佢有幾綿😼(之前食過另一間好出名嘅戚風蛋糕蛋糕叫miss marble 相比之下miss marble嘅chiffon cake都唔夠綿🤣)中間係舊cream 都幾滑不過唔夠香 奶油味唔出 而蛋糕coating嘅cream應該係因為要做到挺身嘅關係相對地冇咁滑 但有淡淡嘅伯爵茶味🍵整體個cake嘅伯爵茶味都幾好(超驚有啲伯爵茶味蛋糕會食到茶葉 雖然感覺好真材實料但口感好差😹)呢間愈做愈大係有原因嘅!👍🏻(每次食戚風蛋糕都要話下ig shop jenjenbakery呃人欺騙我弱小心靈!😤)
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰
️La Famille (旺角)
📍旺角亞皆老街8號朗豪坊商場B2層1A號舖
🔗#7eating旺角#7eating銅鑼灣#7eating尖沙咀#7eating中環#7eating甜品