2021-09-12 97 views
第一城比我感覺都係食物沙漠,有日路過搵食發現依間,一睇價值超吸引,5,60蚊有all day breakfast 食。即刻唔再行就叫左黎食。味道都幾唔錯,值得一提係炒蛋同炒菇,好香牛奶味同重菇味👍🏻👍🏻👍🏻太餓相都冇影就食曬
太餓相都冇影就食曬
2021-08-08 397 views
今次同朋友去第一城,見到有La Kaffa第一時間把握機會帶埋佢試出名嘅全日早餐,今次叫咗博洛尼肉醬意粉、E2全日早餐、熱茉莉綠茶同埋凍荔枝紅茶。今次份全日早餐有法式多士、兩隻煎太陽蛋、沙律、茄汁豆、炸薯餅同埋兩種吾同味道嘅德國香腸。全日早餐果然冇令我失望,法式多士外脆內軟而且甜度適中,炸薯餅絕對香脆,德國腸已經好耐冇食,鍾意食腸仔嘅朋友一定會食到停唔到口,全個早餐都畀我一種好refresh嘅感覺。博洛尼肉醬意粉,肉醬用咗高級豬肉配上特製茄醬汁,特別香濃,再加埋意粉食,彈出唔同層次。之後飲番兩杯凍熱特飲,為依餐劃上完美嘅句號。

之後飲番兩杯凍熱特飲,為依餐劃上完美嘅句號。
2021-08-07 228 views
重遊舊地,好耐冇踏足過第一城啦,今日返舊校探老師,順便去第一城搵食,第一城其實好多餐廳,今日我去左La Kaffa 食,因為我見餐牌勁多選擇。餐牌有鐵板餐、咖喱、意大利粉、小食、沙律、漢堡、牛角酥、好多配搭的全日早餐,款式種類多。全日早餐E1超級豐富,有特濃班尼迪蛋、法蘭克福腸、紐倫堡腸、牛仔腸、辣肉腸、脆香煙肉、脆薯餅、甜粟米、炒蘑菇、沙律、厚多士。特濃班尼迪蛋水波蛋夠流心,加上上面的荷蘭醬,味道剛好,又不會太酸,另外炒蘑菇加了黑椒,菇味更提升,薯餅炸得香脆,腸仔每款都有一條,食晒成碟非常飽肚芝士薯角薯角炸得金黃香脆,芝士控既我,如果芝士再多一點會更好。荔枝紅茶好大杯,荔枝味好突出

全日早餐E1

芝士薯角
薯角炸得金黃香脆,芝士控既我,如果芝士再多一點會更好。

荔枝紅茶
好大杯,荔枝味好突出
2021-07-11 461 views
星期日,愛人都總愛外出食早餐,覺得係小確幸,哈哈哈,甘我唯有早d 起身倍佢愛人愛食脆薯餅,所以點了A8餐。他的評語是脆薯餅一貫地好食,沙律菜新鮮,煙肉煎得開脆。係一個合格有餘的早餐。至於,杯凍檸茶係好新鮮,沒有涼茶味(有時在茶餐廳飲凍檸茶時會有涼茶味時,真係會有d 唔開心)。而我點了A6餐,喜愛的是法式多士和。它是滿滿的吸了蛋汁,再去煎的。糖醬既味道是兒時味道。太陽蛋,腸,茄汁豆都係正常味道。對得起48元的售價。雖然,這店不太近家,但只要愛人愛吃,我都會願意陪行。

雖然,這店不太近家,但只要愛人愛吃,我都會願意陪行
2021-07-11
2021-07-07 372 views
第一城呢間,剛剛開冇耐都ok嘅。但越做越差,食物,環境,服務,全部都退晒步。1)杯咖啡唔係咖啡,係奶+水,即係奶水一杯,完全冇味,d冰溶咗仲變左生水味。2)All-Day 就保持到一般,炒蛋同味道都唔差。3)另外係服務態度好有問題,收錢果位已經好悔氣,到有位姐姐做侍應送餐埋嚟,成碟嘢重手劈係枱就算,轉頭佢去掃地仲劈開d櫈。睇嚟呢間嘢一定好大加租壓力,老細可以咁樣容許d員工做到咁差都唔覺有問題,一定係賣員工怕,驚請人難。

第一城呢間,剛剛開冇耐都ok嘅。
但越做越差,食物,環境,服務,全部都退晒步。

2)All-Day 就保持到一般,炒蛋同味道都唔差。

奶+水
All-Day
$60 (Lunch)
2021-07-07 151 views
完全無服務可言,員工個個都唔想做咁。講嘢全部有困難,唔想講,唔想答,最好你唔好幫襯。外賣又等得耐,到左又唔叫你攞,轉頭去落order。我自己見到行埋去,等佢一下費事自己就咁攞左去,另一個員工行過黎我就示意個外賣係我嘅,佢依依哦哦唔知講乜,指下指下,我諗佢係叫我攞掛。抵佢咁多分店都執鬼晒😒
2021-07-07
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$35 (Tea)
2021-07-01 261 views
本身我哋特登去第一城去食果間餐廳裝修緊,咁都要搵嘢食㗎,咪周圍搵吓囉。行過見到呢間平平哋又有咖啡又有all day食,應該唔會差得去邊卦!我哋就入咗去搵位擺低咗啲野先啦。我果陣都覺得間野伏伏地架啦。個冷氣出嘅風仲暖過我屋企把風扇!落單嘅過程幾順利嘅,但係唔多覺佢哋好想做我哋生意。坐低一陣,杯野飲好快到咗,個侍應講都唔講聲,就一野將杯熱cappuccino 「隊」埋嚟…我嚇咗一嚇!嘩!杯熱cappuccino 難飲!杯凍咖啡更難飲(稀到呢)!等咗20幾分鐘,兩個all day breakfast先到。賣相好似唔錯嘅, 一食先知呢一個all day係「非一般」!啲嘢食多次發現有發泡膠粒、沙律菜唔新鮮、煙肉薯餅好油、隻煎蛋凍嘅(得個蛋黃暖暖地)。唉!我哋唔會再去呢度!完~
落單嘅過程幾順利嘅,但係唔多覺佢哋好想做我哋生意。
2021-06-27
$62 (Breakfast)
2021-06-27 227 views
今日經過沙田第一城見到La Kaffa,menu入面有好多全日早餐又好吸引,所以去咗食午餐。今次全日早餐入面有法式薯餅、煙肉蛋奄列、多士、德國腸、茄汁豆同埋雜菜沙律。薯餅及多士好香脆,德國腸又好有肉味,而最特別芝士煙肉蛋奄列,入面有唔同材料,咬落去有唔同嘅口感及味道,茄汁豆及沙律就畀我一種好fresh嘅感覺。另外仲order咗博洛尼肉醬意粉,入面嘅茄汁茄醬超濃郁,混合埋肉醬及意粉食,對番茄控嘅我嚟講就最喜愛。飲品就有焦糖朱古力凍飲及茉莉綠茶熱飲,焦糖朱古力甜甜地有濃厚朱古力味,小朋友最鍾意,茉莉綠茶飲落暖笠笠,有茉莉香。

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2021-05-29 367 views
一百元左右一位的Lunch, 沒有要求太多,但也不可受氣,1)送餐及清潔的服務生也幾好,2)食物質素幾好,3)餐廳位置夏天可能比較熱小小 4)但係飲品差5)令人不滿意那個貌似高層男收銀,態度差,十分差

A13
2021-05-29
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
  • All Day Breakfast
2021-05-21 302 views
很少來沙田第一城、今天工作後經過順道來吃個快lunch。見不少學生哥都有幫襯既La Kaffa 有好多不同選擇、鐵板餐、咖喱、all day breakfast、焗飯、特色飲品等、價錢都好親民、平均$50就有lunch set。每款餐都附送粟米忌廉湯白酒蜆肉意大利粉味道不過不失、蜆肉份量亦不少、亦加了不少菇、青椒洋蔥等配料。All day breakfast 有多達十多款選擇、揀左呢款$56,有超大塊雞扒、炒滑蛋、茄汁焗豆、沙律和厚多士、幾抵食。雞扒煎得幾香幾嫩滑、多士亦用牛油烘得香脆。+$4 有凍綠茶、總括而言 性價比都算高。

每款餐都附送粟米忌廉湯

+$4 有凍綠茶、總括而言 性價比都算高。
$60 (Lunch)
2021-04-21 528 views
今日本身想經外賣APP叫三個意粉,最後送咗兩個嚟,外賣APP同事了解咗三個意粉分兩個車手送,仲話5分鐘後送(真心唔明點解三個餐要分兩個人送?),但最後等咗15分鐘都唔見人,外賣APP回覆話原來唔會再補餐,我想打電話去餐廳了解原因,但打咗三次都無人聽,我哋公司食飯時間有限,最後我哋只好自己叫飯。呢間餐廳服務實在太差,我以後唔會再幫襯!
呢間餐廳服務實在太差,我以後唔會再幫襯!
2021-04-21
Delivery
2021-04-19 365 views
星期日晚屋企樓下歎個晚餐,早一點唔使同人逼,我們選擇了La Kaffa 的西餐。餐廳部分座位設於對開商場的位置,比較開揚,坐得舒適。忌廉湯(跟餐送)~忌廉湯味道香濃,湯有粟米粒,帶點點粟米味。紐西蘭肉眼扒(燒汁)~熱辣辣咋咋聲鐵板,肉眼扒份量夠,牛扒質地尚算不錯,熟透都唔韌,只是有少少筋位,牛扒下面有隻煎蛋,可以跟飯/意粉/薯角,當然薯角香口較吸引。意式鮮茄辣肉腸意大利粉~意大利粉掛滿鮮茄醬汁,濃郁番茄味道,越食越開胃,採用幼身辣肉腸。咖啡(熱)及茉莉綠茶(熱)~咖啡香濃,綠茶清新。
餐廳部分座位設於對開商場的位置,比較開揚,坐得舒適。

忌廉湯(跟餐送)~
忌廉湯味道香濃,湯有粟米粒,帶點點粟米味。

紐西蘭肉眼扒(燒汁)~
熱辣辣咋咋聲鐵板,肉眼扒份量夠,
牛扒質地尚算不錯,熟透都唔韌,只是有少少筋位,

意式鮮茄辣肉腸意大利粉~
意大利粉掛滿鮮茄醬汁,濃郁番茄味道,越食越開胃,
採用幼身辣肉腸。

咖啡(熱)及茉莉綠茶(熱)~
咖啡香濃,綠茶清新。

2021-04-18
Dinner
2021-03-07 764 views
我之前去過馬鞍山分店,食物質素不差,價錢抵食,今日特意約朋友一起午餐。頂級安格斯牛肉漢堡 漢堡好足料,包熱辣辣又軟身,半溶芝士更滋味,配上新鮮蕃茄和生菜,感覺不油膩,薯角外脆內軟,新鮮沙律菜,份量足加配小食$6 起,好抵食蒜蓉包 $6 有兩片,蒜蓉牛油惹味;雞扒 $10,雞扒嫩,孜然粉令雞扒更惹味薄荷朱古力香濃朱古力味中,薄荷令喉嚨更清新芒果綠茶 芒果味突出,茶味清淡,附有爽口椰果,清新順喉店內加上對面商場都有座位,座位非常足夠,環境乾淨,職員上菜速度快,飲品還有不少選擇,人流旺,價錢便宜,下次要來下午茶。

頂級安格斯牛肉漢堡

加配小食$6 起,好抵食

蒜蓉包 $6 有兩片,蒜蓉牛油惹味;

雞扒 $10,雞扒嫩,孜然粉令雞扒更惹味

薄荷朱古力
香濃朱古力味中,薄荷令喉嚨更清新

芒果綠茶
芒果味突出,茶味清淡,附有爽口椰果,清新順喉

2021-03-07
2021-02-25 544 views
今日放工後,去咗第一城搵嘢食,見到有間Cafe望落好似幾唔錯,就同男朋友坐低左。環境相當開揚,採用落地大玻璃設計,另外喺cafe出面、商場中心有更多座位。男朋友點左份「頂級安格斯煙肉牛肉蘑菇漢堡」,估唔到份量都幾足夠,有炸薯角、沙律,仲跟一碗餐湯,男朋友話食得飽佢喎!我點嘅係全店最豐富嘅全日早餐,有特濃班尼迪蛋、法蘭克福腸、辣味香腸、紐倫堡腸、牛仔腸、脆香煙肉、脆薯餅、炒蘑菇、粟米粒,每樣仲要打孖上,相當豐富!餐湯係南瓜紅蘿蔔忌廉湯,做得幾出色,南瓜味好出。最令人驚喜嘅係個草莓沙冰,草莓味好濃,甜度恰到好處,好好飲啊!下次有機會再嚟,一定會試吓佢嘅意粉同埋冬日煲飯,價錢又唔貴,成日嚟都得啦!

餐湯係南瓜紅蘿蔔忌廉湯,做得幾出色,南瓜味好出。

外賣自取九折,折完等於冇折!外賣盒足足收左我3份錢!食過幾次,吉列豬扒係好食嘅!但係今次用餐經驗真係超級不快!汁極少!個意粉乾到唔夠汁撈,真心搞唔掂!焗飯,丫唔係焗意粉真係失敗!加錢都算!在等取餐15分鐘後同我講,冇飯,轉意粉得唔得?我問,唔得咁可以點?佢話要等30分鐘!我:你地咁樣同局我一定要意粉有乜分別?我有得揀咩?我都冇辦法架喇!Ok, 算數,你地有你地難處,預唔夠份量你地唔想!再過10分鐘,我走去查詢個職員有得拎未?佢地反話冇咁快,要等多15分鐘。下?要等15分鐘你唔早講?我話由你叫我轉果陣你唔講要等咁耐?合理嗎?職員反應其大話,比返錢你囉,你咪唔好等!下?你地合理咩?冇一早講要等、等得耐話比返錢人?原來做生意係咁!?做餐飲唔好成日都係咁,比客催就即時可以出到單,仲要同客鬥氣,值得咩?個職員係咁同我講,野食係要等,我夠知要等啦!但你有冇諗過我等左幾耐同埋你又有冇同人講要等幾耐呢?由比錢到我催你,我等左25分鐘喇!由頭到尾,一句道歉都冇!
外賣自取九折,折完等於冇折!
外賣盒足足收左我3份錢!

焗飯,丫唔係焗意粉真係失敗!

Ok, 算數,你地有你地難處,預唔夠份量你地唔想!
再過10分鐘,我走去查詢個職員有得拎未?
佢地反話冇咁快,要等多15分鐘。
職員反應其大話,比返錢你囉,你咪唔好等!
下?你地合理咩?
冇一早講要等、等得耐話比返錢人?原來做生意係咁!?
由比錢到我催你,我等左25分鐘喇!

由頭到尾,一句道歉都冇!
2021-01-17
Waiting Time
30 Minutes (TakeAway)
$100 (Lunch)
  • 吉列豬扒