2024-09-26
中環蘭桂芳餐廳幾有情調,巨型火紅玫瑰襯托純白鋼琴好搶眼主打法式fine dining,賣相還好。外藉男經理和其他職員係友善和有禮貌Red Wine~本身點咗白酒、嚟到竟然變成紅酒,我okay照飲。House wine嚟講呢杯紅酒幾順口唔會嗆喉4 Course Set Dinner■Starter▪︎Foie Gras & Grape with Port Wine波特酒釀葡萄· 法式鵝肝凍~上面個pastry好似雕花咁靚,咬落幾脆揭開酥皮花裡面係鵝肝凍和酒釀青提,都係搽多士,碟上唧咗啲醋汁拌肝凍一齊食,鵝肝凍質地較實在爭咁啲柔滑口感,提子幾清甜■Soup▪︎Lobster Basque Cappuccino 法式澳洲活龍蝦湯~另+HK$48一嚐龍蝦湯,味道濃鮮有啲蝦肉,味道幾香MainDried Age Australia Leopard Coral Trout 乾式熟成澳洲紅東星斑柳~鍾意食魚,點咗呢款紅東星斑柳賣相不賴、金黃外皮煎得幾靚,肉質幾嫩帶點香甜Dessert Lemon Tart季節限定是日甜品 檸檬撻~顏值不俗,葉形pastry嘅味道同前菜啲雕花酥皮如出一轍圍邊裝飾似雀巢嘅係
Red Wine
4 Course Set Dinner
■Starter
波特酒釀葡萄· 法式鵝肝凍
~上面個pastry好似雕花咁靚,咬落幾脆
■Soup
乾式熟成澳洲紅東星斑柳
Dessert
Lemon Tart
季節限定是日甜品 檸檬撻
~顏值不俗,葉形pastry嘅味道同前菜啲雕花酥皮如出一轍
圍邊裝飾似雀巢嘅係朱古力,檸檬撻皮稱得上酥鬆,檸檬餡幾creamy、味道幾酸咪咪