L'AMOUR

2024-09-03 178 views
一入門口已經感受到L’amour濃濃嘅浪漫氣氛,紅色主題配合精緻嘅裝潢,中間更擺放咗一部白色三角琴同巨型玫瑰,好適合情侶約會!!首先上嚟嘅係澳洲小龍蝦刺身,肉質細嫩鮮甜,好開胃。第二道係焦糖法式鵝肝撻,鵝肝味濃郁,配上脆脆嘅焦糖層,入口即溶。之後係脆炸珍稀軟殼龍蝦沙律,軟殼龍蝦嘅肉質豐厚,配上清新嘅沙律,好開胃啊🤤法式龍蝦湯濃郁Creamy,擺盤亦都好精緻,仲有靚靚嘅拉花。第五道菜係香煎原隻澳洲小龍蝦,佢上枱嘅時候有玻璃罩住煙燻,然後濃濃嘅煙燻味就散發出嚟~之後係法國活龍蝦汁配牛肉,牛肉質感軟身,配合濃郁嘅龍蝦汁,絕對係絕配。第七道係法式香烤龍蝦汁繪薏米飯,龍蝦汁包裹住薏米飯,口感好特別。最後嘅甜品係龍蝦柚子雪葩,清新爽口,為整個晚餐畫上完美句號😍另外我仲試咗忌廉法國海膽意粉,海膽鮮甜Creamy,配合芝士香氣,好好味。飲品方面,我點咗一杯Earl Grey Martini,茶香酒味兼備,好特別。另一杯就係Cabernet Sauvignon,濃郁果香,配合整個晚餐好適合。每一道菜都好精緻,用料十足!
每一道菜都好精緻,用料十足!
2024-09-02 157 views
𝑹𝒆𝒔𝒕𝒂𝒖𝒓𝒂𝒏𝒕 𝑵𝒂𝒎𝒆 🍽️: 𝓛’𝓐𝓜𝓞𝓤𝓡🥀𝐿𝑜𝑐𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛📍: 𝐶𝑒𝑛𝑡𝑟𝑎𝑙, 𝐻𝑜𝑛𝑔 𝐾𝑜𝑛𝑔𝐶𝑢𝑖𝑠𝑖𝑛𝑒 🥂: 𝐹𝑟𝑒𝑛𝑐ℎ 𝑐𝑢𝑖𝑠𝑖𝑛𝑒 🇫🇷𝑫𝒊𝒔𝒉𝒆𝒔 📸:🦞𝟴-𝗖𝗼𝘂𝗿𝘀𝗲 𝗟𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗠𝗲𝗻𝘂 ($𝟏𝟏𝟖𝟖)1. 𝘓𝘰𝘣𝘴𝘵𝘦𝘳 𝘊𝘢𝘳𝘱𝘢𝘤𝘤𝘪𝘰 🔪澳洲小龍蝦刺身 🇦🇺2. 𝐶𝑎𝑟𝑎𝑚𝑒𝑙𝑖𝑧𝑒𝑑 𝐹𝑜𝑖𝑒 𝐺𝑟𝑎𝑠 𝑇𝑎𝑟𝑡🪿焦糖法國鵝肝撻🇫🇷3. 𝐹𝑟𝑖𝑒𝑑 𝑆𝑜𝑓𝑡-𝑆ℎ𝑒𝑙𝑙 𝐿𝑜𝑏𝑠𝑡𝑒𝑟 𝑀𝑖𝑥 𝐺𝑟𝑒𝑒𝑛🥗脆炸珍稀軟殼龍蝦沙律🥒4. 𝐿𝑜𝑏𝑠𝑡𝑒𝑟 𝐵𝑖𝑠𝑞𝑢𝑒 𝐶𝑎𝑝𝑝𝑢𝑐𝑖𝑛𝑜🍲法式龍蝦湯🥄5. 𝑆𝑚𝑜𝑘𝑒𝑑 𝐿𝑜𝑏𝑠𝑡𝑒𝑟🦞香煎原隻澳洲小龍蝦🥘6. 𝐵𝑒𝑒𝑓 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝐿𝑜𝑏𝑠𝑡𝑒𝑟 𝑠𝑎𝑢𝑐𝑒🥩法國活濃龍蝦汁配牛7. 𝐺𝑟𝑖𝑙𝑙𝑒𝑑 𝐿𝑜𝑏𝑠𝑡𝑒𝑟, 𝑆𝑐𝑎𝑙𝑙𝑜𝑝 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑃𝑒𝑎𝑟𝑙 𝐵𝑎𝑟𝑙𝑒𝑦🍚法式香烤龍蝦汁燴薏米飯🦞8. 𝐿𝑜𝑏𝑠𝑡𝑒𝑟 𝑌𝑢𝑧𝑢 𝑆𝑜𝑟𝑏𝑒𝑡🍨龍蝦柚子雪葩❄️9. 𝐹𝑟𝑖𝑒𝑑 𝑆𝑜𝑓𝑡-𝑆ℎ𝑒𝑙𝑙 𝐿𝑜𝑏𝑠𝑡𝑒𝑟 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑇𝑜𝑟𝑡𝑒𝑙𝑙𝑖𝑛𝑖 🦞法式脆炸軟殼龍蝦配意大利雲吞🥟 ($498追加)𝐶𝑜
𝑹𝒆𝒔𝒕𝒂𝒖𝒓𝒂𝒏𝒕 𝑵𝒂𝒎𝒆 🍽️: 𝓛’𝓐𝓜𝓞𝓤𝓡🥀
𝐿𝑜𝑐𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛📍: 𝐶𝑒𝑛𝑡𝑟𝑎𝑙, 𝐻𝑜𝑛𝑔 𝐾𝑜𝑛𝑔
𝐶𝑢𝑖𝑠𝑖𝑛𝑒 🥂: 𝐹𝑟𝑒𝑛𝑐ℎ 𝑐𝑢𝑖𝑠𝑖𝑛𝑒 🇫🇷

法國活濃龍蝦汁配牛

法式香烤龍蝦汁燴薏米飯🦞

8. 𝐿𝑜𝑏𝑠𝑡𝑒𝑟 𝑌𝑢𝑧𝑢 𝑆𝑜𝑟𝑏𝑒𝑡🍨
龍蝦柚子雪葩❄️

法式脆炸軟殼龍蝦配意大利雲吞🥟 ($498追加)

𝐶𝑜𝑛𝑠𝑢𝑚𝑝𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑝𝑒𝑟 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛:𝐻𝐾𝐷 $1000

⚜️米芝蓮三星團隊打造既法國餐廳👨‍🍳餐廳參考左法國巴黎紅磨坊既設計🥀相當有情調💃小編一入去就比佢個透明鋼琴🎹同巨型玫瑰花吸引住🌹🥹

🍽️食物方面🍴小編今次叫左佢地8-Courses既龍蝦餐🦞無諗過原來龍蝦都可以有咁多種配搭😍 小編都係第一次食小龍蝦刺身🔪🥹肉質新鮮透明有光澤✨食落去鮮甜又有彈性🤪法式香烤龍蝦汁燴薏米飯🍚龍蝦肉質鮮甜有彈性🥸

✨最後小編仲單獨叫咗佢哋嘅軟殼龍蝦炸雲吞🥟口感同食軟殼蟹一樣🦀第一次殻食龍蝦🫠蝦味超濃郁🥹配搭埋炸雲吞一脆一軟🤪口感特別👍

⚜️𝐹𝑟𝑒𝑛𝑐ℎ 𝑅𝑒𝑠𝑡𝑎𝑢𝑟𝑎𝑛𝑡 𝑏𝑦 𝑀𝑖𝑐ℎ𝑒𝑙𝑖𝑛 𝑆𝑡𝑎𝑟 𝑇𝑒𝑎𝑚👨‍🍳 𝑇ℎ𝑒 𝑟𝑒𝑠𝑡𝑎𝑢𝑟𝑎𝑛𝑡 𝑖𝑠 𝑑𝑒𝑠𝑖𝑔𝑛𝑒𝑑 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑖𝑛𝑠𝑝𝑖𝑟𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑓𝑟𝑜𝑚 𝑃𝑎𝑟𝑖𝑠‘𝑠 💃𝑀𝑜𝑢𝑙𝑖𝑛 𝑅𝑜𝑢𝑔𝑒🥀 𝐼𝑡 ℎ𝑎𝑠 𝑎 𝑐ℎ𝑎𝑟𝑚𝑖𝑛𝑔 𝑎𝑡𝑚𝑜𝑠𝑝ℎ𝑒𝑟𝑒 💃, 𝑎𝑛𝑑 𝐼 𝑤𝑎𝑠 𝑐𝑎𝑝𝑡𝑖𝑣𝑎𝑡𝑒𝑑 𝑏𝑦 𝑡ℎ𝑒 𝑡𝑟𝑎𝑛𝑠𝑝𝑎𝑟𝑒𝑛𝑡 𝑝𝑖𝑎𝑛𝑜 🎹 𝑎𝑛𝑑 𝑔𝑖𝑎𝑛𝑡 𝑟𝑜𝑠𝑒 🌹

𝑂𝑣𝑒𝑟𝑎𝑙𝑙, 𝑡ℎ𝑒 𝑣𝑎𝑟𝑖𝑒𝑡𝑦 𝑜𝑓 𝑑𝑖𝑠ℎ𝑒𝑠 𝑤𝑎𝑠 𝑖𝑚𝑝𝑟𝑒𝑠𝑠𝑖𝑣𝑒! 🥹 𝐼𝑡 𝑤𝑎𝑠 𝑚𝑦 𝑓𝑖𝑟𝑠𝑡 𝑡𝑖𝑚𝑒 𝑡𝑟𝑦𝑖𝑛𝑔 𝑙𝑜𝑏𝑠𝑡𝑒𝑟 𝑠𝑎𝑠ℎ𝑖𝑚𝑖 𝑎𝑛𝑑 𝑓𝑟𝑖𝑒𝑑 𝑠𝑜𝑓𝑡-𝑠ℎ𝑒𝑙𝑙 𝑙𝑜𝑏𝑠𝑡𝑒𝑟. 👍 𝑇ℎ𝑒 𝑖𝑛𝑔𝑟𝑒𝑑𝑖𝑒𝑛𝑡𝑠 𝑤𝑒𝑟𝑒 𝑓𝑟𝑒𝑠ℎ, 𝑒𝑥𝑞𝑢𝑖𝑠𝑖𝑡𝑒, 𝑎𝑛𝑑 𝑑𝑒𝑙𝑖𝑐𝑖𝑜𝑢𝑠!✨
>>10點前係浪漫法式餐廳 10點後變身pub<<🥢🥢氣氛x 特色= 回訪率 75% 🥢🥢好似置身於巴黎街頭,特別適合情侶約會~Menu有好多法式特色菜式 ⭐️頭幾道菜用唔同手法去烹製,例如脆炸軟殻蝦龍蝦沙律、好少見嘅焦糖法國鵝肝撻等,個人覺得澳洲小龍蝦刺身最出色,鮮甜加上少少檸檬汁~最後仲有龍蝦柚子雪葩,酸甜爽口,仲好清新解膩⭐️ 主菜分別有法國活龍蝦汁配牛扒、法式龍蝦汁燴薏粉飯,牛扒油脂豐富,入口即化~龍蝦汁燴薏粉飯貼近risottos口感但比較清爽、龍蝦煮得彈牙鮮味,係我嗰日最鍾意嘅主菜~太回味所以叫多咗個帶子青口大蝦燴薏粉飯~⭐️ Cocktail 除咗Lychee Martini ,Chocolate Martin都值得一試,配龍蝦柚子雪葩呢道咁特別嘅甜品,會覺得更加襯~想情調一下,就嚟呢度啦! 🏷️ Set Menu ($$) Lychee Martini / Chocolate Martini $158
>>10點前係浪漫法式餐廳 10點後變身pub<<

🥢🥢氣氛x 特色= 回訪率 75% 🥢🥢

🏷️ Set Menu ($$)
2024-09-01 154 views
同朋友收工黎左蘭桂坊食下飯 飲下酒 傾下計😜 而依間餐廳嘅環境氣氛吾錯 可以打下卡 慢慢享受下同朋友嘅聚會時光😚🍀澳洲小龍蝦刺身第一道頭盤係小龍蝦刺身🦞 表面有蕃茄莎莎同埋檸檬汁泡沫🫧 酸酸甜甜好開胃😝 小龍蝦刺身好新鮮 夠甜又有嚼勁☺️🍀焦糖法國鵝肝撻賣相好吸引 聞一聞已經有好香嘅酥皮香味🤩 入口有濃郁嘅鵝肝味 加埋撻嘅皮好酥脆 好好食🤤 🍀脆炸珍稀軟殼龍蝦沙律軟殼龍蝦同樣好香口 一啖香口嘅龍蝦肉 再配一啖沙律中和返🥗 岩岩好😉🍀法式龍蝦湯龍蝦湯整得好靚 絕不馬 而稀稠度恰到好處 吾會太稀 味道濃厚🤣🍀香煎原隻澳洲小龍蝦簡簡單單嘅擺盤 但已經令到我垂涎欲滴🤤 龍蝦口感有嚼勁 好有咬口 夠晒新鮮🦞 點少少特製醬汁再食更加開胃😆🍀法國活濃龍蝦汁配熟成紅東星斑柳熟成東星班嘅魚味超級濃厚 鐘意食魚嘅朋友一定要試下🐟 整體口感偏實 好有咬口 幾特別😜🍀法式香烤龍蝦汁燴薏米飯薏米飯沾滿左龍蝦汁 加埋三文魚籽 除左增加口感層次感 同時鮮味都大大提升😍 帶子熟嘅時間亦到岩岩好 好軟嫩😙🍀法式脆炸軟殼龍蝦扁意粉大大隻脆炸軟殼龍蝦 可以大大啖盡情咬落去🥰 口感脆口 龍蝦新鮮彈牙🤩 好食到想自己食晒全隻😝

🍀澳洲小龍蝦刺身

🍀焦糖法國鵝肝撻

🍀脆炸珍稀軟殼龍蝦沙律

🍀法式龍蝦湯

🍀香煎原隻澳洲小龍蝦

🍀法國活濃龍蝦汁配熟成紅東星斑柳

🍀法式香烤龍蝦汁燴薏米飯

🍀法式脆炸軟殼龍蝦扁意粉
大大隻脆炸軟殼龍蝦 可以大大啖盡情咬落去🥰 口感脆口 龍蝦新鮮彈牙🤩 好食到想自己食晒全隻😝 扁意粉吾會太淋 同醬汁好夾 夠晒入味😊

🍀龍蝦柚子雪葩
由頭到尾 連甜品都圍繞住龍蝦🤣 柚子雪葩清新爽口 作為結尾係個好配搭☺️

🍀LM Lychee Martini
清新又帶少少甜 好適合依啲熱辣辣嘅天氣飲😙
2024-09-01 121 views
慶祝相識4週年,你跟朋友有慶祝記念日的習慣嘛?帶他來吃一頓浪漫的法國菜。❤️Caramel Foie Gras Tart:富有層次的焦糖味道和滑順的鵝肝,完美結合了甜鹹兩種味道。❤️Thunnus thynnus Tartar: 新鮮吞拿魚肉經過輕輕醃製,呈現出柔嫩多汁的口感,搭配脆脆多士,清新滋味十足。❤️Soup of the Day: 南瓜海鮮濃湯,濃郁的南瓜香氣,配上軟滑順耳的質地,溫暖滿足,海鮮鮮甜。❤️ Dry Aged New Zealand Lamb Chops(Medium): 新西蘭羊肉,外層帶有焦香,肉質鮮嫩多汁,口感一流。友人的豬柳。甜品很滿足。📍L‘AMOUR地址: 中環蘭桂坊德己立街58-62號協興大廈地下A&B號舖.#法國菜 #情侶 #必食 #中環
慶祝相識4週年,你跟朋友有慶祝記念日的習慣嘛?

帶他來吃一頓浪漫的法國菜。

友人的豬柳。

甜品很滿足。

📍L‘AMOUR

#法國菜 #情侶 #必食 #中環
2024-09-01 174 views
澳洲小龍蝦刺身龍蝦刺身切薄片加埋其他配料一齊食,好爽口,唔錯的配搭。焦糖法國鵝肝撻皮酥脆 鵝肝充滿濃郁奶油口感,帶有少少焦糖微焦香氣,入口即化。脆炸珍稀軟殼龍蝦沙律軟殼蟹就食得多,第一次食軟殼龍蝦,配埋沙律菜好fresh。法式澳洲活龍蝦湯龍蝦湯味濃郁且口感順滑。法式龍蝦汁海鮮薏米飯飽滿大粒有口感既薏米飯,有龍蝦和兩大隻帶子一齊食,帶子唔錯。法國活濃龍蝦汁配是日精選牛採用左日本松阪牛,口感軟嫩充滿油脂。法式脆炸軟殼蟹龍蝦扁意粉扁意粉口感彈牙,醬汁超級濃郁稍為偏鹹,龍蝦爽口食得出好新鮮。龍蝦柚子雪葩柚子雪葩酸酸甜甜,味道好清新,可以消除油膩感。叫咗兩杯Cocktail Snowball & Chi Chi ,都係比較易入口酒味唔算太濃。
澳洲小龍蝦刺身
龍蝦刺身切薄片加埋其他配料一齊食,好爽口,唔錯的配搭。

焦糖法國鵝肝撻

脆炸珍稀軟殼龍蝦沙律
軟殼蟹就食得多,第一次食軟殼龍蝦,配埋沙律菜好fresh。

法式澳洲活龍蝦湯
龍蝦湯味濃郁且口感順滑。

法式龍蝦汁海鮮薏米飯

法國活濃龍蝦汁配是日精選牛
採用左日本松阪牛,口感軟嫩充滿油脂。

法式脆炸軟殼蟹龍蝦扁意粉

龍蝦柚子雪葩
柚子雪葩酸酸甜甜,味道好清新,可以消除油膩感。

2024-08-29 316 views
之前係大埔都食過呢間餐廳,今次係中環開咗分店,決定再嚟試下由米芝蓮三星團隊打造嘅分子料理x法餐。龍蝦餐有8道菜式。由頭盤去到甜品,每一道菜都會加入龍蝦肉,真材實料。澳洲小龍蝦剌身第一次食龍蝦刺身,食出龍蝦最新鮮的一面~焦糖法國鵝肝撻鵝肝撻表層係焦糖脆脆,內面係入口即溶嘅鵝肝,芬芳濃郁~脆炸珍稀軟殼龍蝦沙律龍蝦炸到好似天婦羅咁~配上清新沙律🥗法式龍蝦湯顏色紅亮,香味濃郁。香煎原隻澳洲小龍蝦原隻澳洲小龍蝦,肉質爽口彈牙,少少嚼勁,簡單嘅調味料已經好食。法國活濃龍蝦汁配是日精選牛牛扒5成熟,仍然保持粉嫩色,油脂較豐富,油香感法式香烤龍蝦汁燴薏米飯欣賞廚師用上薏米飯,口感比一般米飯,飯粒更分明,似risotto ,但功效更多,消水腫、清熱祛濕。龍蝦柚子雪葩清新開胃的甜品,龍蝦肉作點綴,看上去即刻矜貴咗。忌廉加拿大海膽意粉大大嚿海膽成為呢道菜的主角,挺身飽滿,有濃郁的香氣最後點了2杯人氣cocktails,過一個happy Friday~💓Puppy Love💓Earl Grey Martini
分子料理x法餐。

澳洲小龍蝦剌身
第一次食龍蝦刺身,食出龍蝦最新鮮的一面~

焦糖法國鵝肝撻
鵝肝撻表層係焦糖脆脆,內面係入口即溶嘅鵝肝,芬芳濃郁~

脆炸珍稀軟殼龍蝦沙律
龍蝦炸到好似天婦羅咁~配上清新沙律🥗

法式龍蝦湯
顏色紅亮,香味濃郁。

香煎原隻澳洲小龍蝦

法國活濃龍蝦汁配是日精選牛
牛扒5成熟,仍然保持粉嫩色,油脂較豐富,油香感

法式香烤龍蝦汁燴薏米飯

龍蝦柚子雪葩
清新開胃的甜品,龍蝦肉作點綴,看上去即刻矜貴咗。

忌廉加拿大海膽意粉
大大嚿海膽成為呢道菜的主角,挺身飽滿,有濃郁的香氣

💓Puppy Love
💓Earl Grey Martini
2024-08-27 1539 views
下面大部分嘅好評係幾咁唔合乎呢間餐廳嘅真實狀況,真係不予置評。網上見到好多唔同channel嘅文章都寫呢間餐廳係”米芝蓮三星”。首先,米芝蓮來講,一上佢網站打個名,無論只係推介抑或係有攞星,d餐廳名都會出晒來。我就搵唔到有呢間餐廳個名,大家都不妨去試試搵一搵🤔其實咁都唔緊要,可能佢意思係”米芝蓮三星前班底”,即係間餐廳嘅職員?廚師?可能以前做過米芝蓮三星餐廳?咁就要講下我今日經歷。一入門口,waiter話搵唔到我booking,皺晒眉頭好似好annoyed咁係咁望住個mon,然後我從容不迫地拎左個booking confirmation出來俾佢睇,佢望一望,冷冷一句:”啊係,你有book”,唔好意思都冇句、一個好基本殷勤少少嘅樣都冇,完。米芝蓮三星會係咁嘅service training?間餐廳自己講完唔面紅?然後就到野食喇,餐包同餐湯我都費事影,簡單講,是但一間尖沙咀街巷開午市果種bar都係咁嘅水準。主菜個澳洲M9和牛係唯一整得唔錯:然後搞笑野來喇,我地加$238叫左三件海膽多士,如下🤣🤣🙈:佢一放低碟多士果刻,我同個fd同時忍唔住笑左出來,除左size細到笑死人之外,佢個擺盤…..

佢一放低碟多士果刻,我同個fd同時忍唔住笑左出來,除左size細到笑死人之外,佢個擺盤…..大家自己睇,登登登凳,米芝蓮三星擺盤!😂😂😂

最後問我地要唔要甜品,當然係thanks but no thanks。
但最好笑係waiter A呢頭問完我地話唔使,喺正佢後面果個waiter B又埋來放低條甜品餐巾同甜品匙喺我枱面,然後放放下佢好似突然知自己發緊夢做多左野,跟住就走左去冇對我fd做同樣嘅野。
然後我聽到喺後面waiter A同waiter B講:”你都放左啦放埋俾對面果個啦”,跟住waiter B又無情情走番來放多隻甜品匙俾我fd,成個畫面勁odd同唔專業…..又係佢地獨門嘅米芝蓮三星式服務?😂😂😂

網上咁多廣告/評價不斷用 ”米芝蓮三星” 呢d用語去形容呢間餐廳,我唔知佢個所謂三星班底係指廚房丫抑或係樓面,但兩樣我都感覺唔到係,認真好伏。

我好少寫食評,但因為今日間餐廳係我揀,然後我都俾個fd鬧左好耐🤦🏼‍♀️ 所以要出番個良心post俾大家知道真相,唔好中伏。
開在這兒,看似酒吧,實是一家法國私房菜。坐在靠路邊的位置,有點熱,但可以看到外面景觀很不錯。環境主打紅色,純音樂很舒服,聽著聽著食物就到了。我們要了兩份Set lunch前菜點了:藍鯨吞拿魚他他魚肉好新鮮,油脂滿滿,入口即溶,跟脆餅一起吃,整件事貴氣不少。自家制手工意大利鮮蝦雲吞熱騰騰做起,忌廉汁好滑溜,配上爽口的本菇突顯了鮮蝦的味道,雲吞餃皮厚薄均勻,賣相也挺精緻高級的。法式澳洲活龍蝦湯湯品打泡的上桌,玩味不少,富深橙色澤外觀,湯稠濃恰當,口感不俗,質感細滑,內容有少量龍蝦肉,增添許多咸鮮,值得加錢由原先午餐南瓜湯去升級的。澳洲Black Opal m9和牛小排超漂亮的擺盤,點了五成熟,肉味特濃,每口肉質都軟糯,還有肉汁,用鹽巴和黑胡椒調味就已足夠。白木耳爽脆和旁邊的軟綿綿薯蓉伴碟相映成趣。乾式熟成紐西蘭法式羊仔架朋友的主菜:薯蓉加燒汁,羊羶點到即止,肉嫩不肥,口味不太重,量適中,滋味無窮。朱古力撻看上去蠻不錯,甜度適中,朱古力醬入口香滑,撻皮酥脆,輕易切開,面頭的水果點綴帶有些少酸甜,令甜品沒有那麼甜膩。House red wine 易入口無過多的酸味House white win
開在這兒,看似酒吧,實是一家法國私房菜。

坐在靠路邊的位置,有點熱,但可以看到外面景觀很不錯。

環境主打紅色,純音樂很舒服,聽著聽著食物就到了。

我們要了兩份Set lunch
前菜點了:

藍鯨吞拿魚他他

自家制手工意大利鮮蝦雲吞

法式澳洲活龍蝦湯

澳洲Black Opal m9和牛小排

白木耳爽脆和旁邊的軟綿綿薯蓉伴碟相映成趣。

乾式熟成紐西蘭法式羊仔架

朱古力撻

House red wine 易入口無過多的酸味
House white wine 酸香清甜配海鮮一流

可樂
這天氣熱坐在半室外位置,不得不點上杯凍飲降暑。

食後感:氣氛良好,滲透著羅曼蒂克的味道。雖然餐廳位於蘭桂坊,鄰座食客都可以是小朋友,共同享受美食。
2024-08-27 161 views
蘭桂芳法國菜酒吧幾個朋友仔或紀念日都好有氣氛生日仲會播生日歌重點係個玻璃三角鋼琴加玫瑰花🌹當天有客人即興自彈𠻹🎶🎵只係飲野打卡一流性價比高服務一流👍每個菜式都介紹Set dinner 有2/3/4 course 選擇👍任配前菜、輕食、主菜、餐湯甜品、同埋一杯有酒精飲品又可以加錢任飲我地選擇了二個3course先黎餐包-Starter-自家製法式餐包配黑松露牛油落煙煙韌韌黑松露牛油陣煤炭味又勁濃味道幾驚👉🏻前菜✴️季節時令生蠔(加$38)蠔肉飽滿多汁口感柔軟濃郁的海水味👉🏻頭盤✴️藍鰭吞拿魚他他中間酸酸配凍蕃茄清湯能出吞拿魚嘅甜味👉🏻頭盤✴️波特酒釀葡萄法式鵝肝凍 鵝肝冇想像中膩入口即溶配甜甜地既酒加埋薄脆一齊食 好多層次感👉🏻主菜✴️澳洲Black Opal M9和牛小排牛小排顏色粉嫩 外脆焦香內心軟腍腍好嫩滑配菜嘅焗千層薯仔 好有心機一層層疊起外皮脆卜卜好香口呢個真係超good👍😋😋😋😋👉🏻主菜✴️乾式熟成紐西關法式羊仔架七成熟 外面乾身脆嫩感覺好新鮮 羊臊味剛剛好又唔會太肥😋😋👉🏻餐飲✴️House Wine🍷當然都係來自發國啦👉🏻甜品✴️原隻海膽雪糕底層配上鮮海膽真係幾得意👉🏻甜品✴️季節限定時
蘭桂芳法國菜酒吧

自家製法式餐包配黑松露牛油
落煙煙韌韌
黑松露牛油陣煤炭味又勁濃
味道幾驚

👉🏻前菜✴️季節時令生蠔(加$38)
蠔肉飽滿多汁口感柔軟

• 澳洲Black Opal M9和牛小排
  • 羊架
  • 海膽雪糕
  • 法式鵝肝凍
今日跟朋友去中環吃好西🤭🤭🤭L'AMOUR是一間法國餐廳……裝修風格優雅…..佈置也很高雅,是間很充滿浪漫的氣氛高級法國餐廳🥰🥰🥰前菜自家製手工意大利鮮蝦雲吞和藍鰭吞拿魚他他……藍鰭吞拿魚配法式多士絕配🤭🤭法式龍蝦湯,湯底都夠濃稠,不錯👍忌廉野菌手打闊條麵,因為沒有闊條麵改咗扁意粉醬汁香濃意粉軟硬適中不錯!烤西班牙豬腩肉⋯⋯皮脆肉香嫩配埋個薯蓉幾好食!甜品海膽雪糕,海膽夠鮮味👍

法式龍蝦湯,湯底都夠濃稠,不錯👍

烤西班牙豬腩肉⋯⋯皮脆肉香嫩配埋個薯蓉幾好食!

甜品海膽雪糕,海膽夠鮮味👍
2024-08-26 208 views
今日係同男朋友嘅拍拖紀念日🥰好開心一齊食法國餐廳慶祝🥰呢間位於中環蘭桂坊嘅L'AMOUR 😊之前都有去太和分店食過飯😊對知道呢度嘅食物都有一定嘅水準😎中環店入口有部純白色嘅玫瑰鋼琴😎以紅黑為主釋裝修嘅Open Bar真係好吸引😍充滿瑰麗同神秘感😍Set Dinner STARTER我哋揀咗三個course😉搭配Wine pairing🥂西班牙手工意大利鮮蝦雲吞用左顆粒飽滿既鮮蝦肉包住係柔韌麵團中😊煙韌加上鮮蝦彈牙口感豐富🥰味道唔錯👍藍鰭吞拿魚他他用左藍鰭吞拿打成蓉再疊起😬每口都食到細膩鮮滑魚肉 😍配上清爽酸汁好開胃😎慢煮西班牙黑毛豬安厚切帶骨黑毛豬豬鞍🐷豬鞍經過慢煮保持肉質好軟淋好有口感😍切開點埋秘製醬汁可以中和返豬肉既油膩感😉乾式熟成澳洲紅東星斑柳🐠師傅以多種功夫將紅東星斑柳以乾式熟成製成🙌令魚表皮毛細孔收縮讓多餘水分排出🙌鎖住深層油脂讓魚肉保持彈性口感😋食落魚味更濃郁鮮甜度提升😋底部生蠔仲好creamy 🦪海膽雪糕創意十足既北海道馬糞海膽雪糕🫢豆香十足既豆腐雪糕上面放咗獨特海水味嘅北海道馬糞海膽😊將佢地夾埋一齊食☺️味道真係幾特別😜朱古力撻香醇濃郁😋外層餅皮酥脆😬中間朱古力餡柔軟甜蜜

西班牙手工意大利鮮蝦雲吞

慢煮西班牙黑毛豬安

乾式熟成澳洲紅東星斑柳🐠

海膽雪糕

朱古力撻香醇濃郁😋外層餅皮酥脆😬中間朱古力餡柔軟甜蜜🥰朱克力苦甜滋味在口中化開😊土

🔸飲品🔸
食法國菜喜歡配白酒☺️House wine飲落帶石榴Fruity口感配搭肉類都好夾👍唔錯🥳
  • 藍鰭吞拿魚他他
2024-08-26 353 views
L’AMOUR得大埔分店果陣我已經聽過佢啲好評,直到佢而家係中環開左分店方便左好多,終於有機會去試下。 呢到既裝修採華麗歌劇院風,燈光昏暗,一入門口會見到部白色透明鋼琴同埋兩大朵玫瑰花,係呢到既打卡點。顯然同一般既French fine dining既簡約風格截然不同。靚唔靚就睇你個人喜好啦,我覺得有點兒浮誇。不過環境係其次,最重要都係啲嘢食質素。由於位於蘭桂坊同係第二分店既關係,本身都有啲擔心食物質素,但試曬所有野之後係每一道菜都好好味👍🏻😋晚餐有dinner set menu ,比起A la carte咁嗌抵食好多。以佢既食物質素同係法國菜黎講價錢係合理既,加埋wine pairing仲抵,嗌多幾杯,低至$62就有1杯酒飲啦。_2 course dinner $368 3 course dinner $398 4 course dinner $468餐包好鬆軟,配豬肉醬同黑松露牛油。前菜份量精緻,2款他他都好新鮮,癈話都要講句,真係魚有魚味,牛有牛味😂南瓜湯夠creamy,龍蝦湯夠濃郁。_主菜份量比想像中大好多😍黑毛豬鞍外層焦香,食落無豬膻味,亦都完全唔會乾。連配菜既薯蓉都好綿密

2 course dinner $368
3 course dinner $398
4 course dinner $468

餐包好鬆軟,配豬肉醬同黑松露牛油。

_
主菜份量比想像中大好多😍黑毛豬鞍外層焦香,食落無豬膻味,亦都完全唔會乾。連配菜既薯蓉都好綿密 。韓牛牛肋骨更加係超級tender,啲肉一撕就開,有食緊超嫩牛腩既感覺,個醬汁既調味亦都好讚👍🏻
_
甜品淨係試左一款,焦糖燉蛋甜度適中,食完唔覺得膩。
藍鰭吞拿魚他他

焦糖燉蛋

Wine Pairing $88/gls
Sexy On Tree $98
2024-08-25 120 views
鋼琴🎹讓人感覺浪漫走進這家米芝蓮三星餐廳L’AMOUR優雅高貴的裝潢播放著優美的旋律🎶撲鼻美味的法國菜讓我多重感受就像置身於法國🇫🇷不捨得離開我選擇了4 course menu🍴自家製法包🥖配鵝肝醬鵝肝醬好香同多士好夾🍴南瓜海鮮湯香濃南瓜🎃味,口感濃郁🍴藍鰭吞拿魚他他味道鮮甜,配多士一齊食層次分明🍴有機野米釀法國鵪鶉呢款好驚喜,鵪鶉嫩滑釀入野米好有咬口🍴海膽雪糕🍧海膽配豆腐雪糕,意想不到嘅組合,但夾埋一齊又唔怪,幾特別整頓飯都讓我齒頰留香😋味道難忘!加上同好友於呢個環境舒舒服服暢談,暫時忘記了生活中嘅壓力!
鋼琴🎹讓人感覺浪漫

我選擇了4 course menu
🍴自家製法包🥖配鵝肝醬
鵝肝醬好香同多士好夾

🍴南瓜海鮮湯
香濃南瓜🎃味,口感濃郁

🍴藍鰭吞拿魚他他
味道鮮甜,配多士一齊食層次分明

🍴有機野米釀法國鵪鶉
呢款好驚喜,鵪鶉嫩滑釀入野米好有咬口

🍴海膽雪糕🍧
海膽配豆腐雪糕,意想不到嘅組合,但夾埋一齊又唔怪,幾特別

Dining Offer
Tasting Event
2024-08-24 77 views
老蘭除咗飲醉,仲有飲飽食醉😆由大埔開到嚟嘅L’AMOUR裝修有情調又個靚靚白色鋼琴,適合小情侶嚟個小幽會👩🏻‍❤️‍💋‍👨🏻👩🏻‍❤️‍💋‍👩🏻👨🏻‍❤️‍💋‍👨🏻叫咗一個3course晚餐($398)同4course晚餐($468)1️⃣餐包(配黑松露牛油 及 豬肉醬)黑松露嘅香味唔會蓋過牛油香,兩者取得平衡🤌🏻豬肉醬配餐包令我諗起越南Banh Mi,鹹鹹香香幾開胃2️⃣焦糖法國鵝肝撻 及 藍鰭吞拿魚他他估唔到將鵝肝融入蛋漿,由甜品變成鹹品又幾夾😚吞拿魚他他都好鮮味,配上脆脆嘅多士就好滋味😆3️⃣是日餐湯:南瓜海鮮湯主廚將南瓜湯打到起泡,口感起蓉鮮甜,蝦肉爽彈青口鮮嫩🥂4️⃣有機野米釀法國鵪鶉鵪鶉嫩肉包住煙糯嘅野米😘好食5️⃣慢煮韓牛牛肋骨(+$68)廚師將牛肋骨煮到好淋好淋,一絲絲嘅肉滲透好香嘅牛肉汁,食落喉嚨好順滑舒服6️⃣是日甜品:焦糖燉蛋正常發揮,如果個士多啤梨再整走塊葉就方便啲7️⃣原隻海膽雪糕(+$48)呢個新奇配搭都幾衝擊🤣估唔到鮮鹹嘅海膽夾埋甜甜哋嘅豆腐雪糕又幾得意!8️⃣紅酒(+$128/2杯)紅酒嘅醇香,有埋靚仔waiter哥哥親切又elegant嘅service,為是晚增添三分醉意🤤.性價比:🌕🌕🌘
1️⃣餐包(配黑松露牛油 及 豬肉醬)
2️⃣焦糖法國鵝肝撻 及 藍鰭吞拿魚他他
3️⃣是日餐湯:南瓜海鮮湯
主廚將南瓜湯打到起泡,口感起蓉鮮甜,蝦肉爽彈青口鮮嫩🥂
4️⃣有機野米釀法國鵪鶉
鵪鶉嫩肉包住煙糯嘅野米😘好食
5️⃣慢煮韓牛牛肋骨(+$68)
6️⃣是日甜品:焦糖燉蛋
正常發揮,如果個士多啤梨再整走塊葉就方便啲
7️⃣原隻海膽雪糕(+$48)
8️⃣紅酒(+$128/2杯)
性價比:🌕🌕🌘🌑🌑
美味度:🌕🌕🌕🌕🌑
獨特性:🌕🌕🌕🌗🌑
📍L'AMOUR (中環)
🥂中環蘭桂坊德己立街58-62號協興大廈地下A&B號舖