銅鑼灣高質cafe一定要數到Layback,Cafe環境同氣氛一如其名同樣都係好悠閒,約埋朋友Chill下食個靚dinner就啱晒LoveCraft Cold IPA $88Draught beer 做緊happy hour買一送一🍻 揀左IPA味道散發埋清新嘅果香,啱晒女士們飲伯爵茶黑朱古力咖啡 $72坊間比較少有嘅組合,一啖可以同時享受到三隻口味,earl grey嘅茶香、黑朱古力嘅可可香及咖啡嘅烘焙香,味道互相平衡,值得為呢杯飲品再黎❤️水牛芝士番茄沙律 $88蕃茄切得厚身,水牛芝士奶香味濃,蘸上黑醋同夾埋羅勒葉一齊食,味道清新🍅法式芥末子蜜糖烤羊架 $328羊架即叫即烤,熱辣辣咬開仲有肉汁,肉質軟腍,而且冇膻味🐏蘸上芥末子蜜糖醬汁令味道增添一層甜香,更加解膩👍🏻伴碟有沙律菜、小蕃茄同蘆筍,非常豐富北海道海膽帆立貝幼蛋麵 $198海膽鮮甜,帆立貝厚肉新鮮,麵條蛋香較濃,每條都蘸上鮮甜濃郁嘅醬汁,非常惹味開心果巴斯克 $78甜品都係餐廳必試item👍🏻 巴斯克蛋糕好大件,2個人share都綽綽有餘,巴斯克口感綿密順滑,開心果白朱古力醬再加開心果碎有多重口感

LoveCraft Cold IPA $88
伯爵茶黑朱古力咖啡 $72

水牛芝士番茄沙律 $88

法式芥末子蜜糖烤羊架 $328

北海道海膽帆立貝幼蛋麵 $198

開心果巴斯克 $78
星期日晚上✨一定要食啲好西,治療下心靈💖,先可以迎接跟住落嚟一整個星期辛勞的工作💼😭♦️法式芥末籽蜜糖烤羊架♦️烤羊架好鮮嫩😍而且好多汁,而且有五大件,好正!搭配烤車厘茄,烤蘆筍,沙律,整體水準好高👍🏻♦️四川黑糖單骨雞翼♦️單骨雞翼炸得好香脆,花椒帶出麻麻辣辣的感覺,再用黑糖帶出甜味,整體好惹味!♦️大澳虎蝦配北海道帆立貝龍蝦汁意大利飯♦️帶子超鮮嫩,表面輕輕灸燒過,好香!兩大條大澳虎蝦乾,再加上個意大利粉入邊有好多切粒嘅蝦乾,整體真係好驚艷,好好食!♦️蘋果蜜桃鮮打綠茶♦️超好飲,完美地飲到佢蘋果同蜜桃帶出嚟嘅果香,綠茶底令到成件事好fresh😍♦️Sor berries ♦️入面有Strawberry, Blueberry, Raspberry同Banana,呢個組合就係好難唔好飲,推薦俾莓控的你❤️♦️紫薯麻糬巴斯克芝士蛋糕♦️香濃紫薯味,加上麻糬,面頭加上打得好幼密嘅泡泡,上面再灑上紫薯粉同玫瑰花瓣,視覺同味覺都好好👍🏻另外一讚,店員真係好好呀❤️又有禮貌,食甜品又會即刻幫我哋換碟!💖💖💖總括佢真係一間環境好舒服嘅CAFE ,食物高質的CAFE,值得一試🫶🏻

♦️法式芥末籽蜜糖烤羊架♦️

♦️四川黑糖單骨雞翼♦️

♦️大澳虎蝦配北海道帆立貝龍蝦汁意大利飯♦️

♦️蘋果蜜桃鮮打綠茶♦️

♦️Sor berries ♦️

♦️紫薯麻糬巴斯克芝士蛋糕♦️

2024-09-01
整日都會同朋友黎呢度食野,除咗嘢食好食之外,環境都好靚,好適合影相。生拆蟹粉拌北京拉麵一定要試下。拉麵淋上了蟹膏、蟹油、蟹肉,每啖都醇厚入味帶著蟹香,不會太鹹,鍾意食蟹噶一定唔可以錯過。蟹膏蟹肉卡邦尼,濃鬱的蟹膏和香甜的蟹肉加上卡邦尼原本的味道,非常美味!
2024-09-03 382 views
百樂中心有好多高質素既餐廳,今日去食café! 環境好chill! 好多打卡位~ 炸黃金芝士伴蜜糖芥末醬芝士味好香濃,入面係流心既芝士,一咬就爆芝士出黎!蟹肉蟹膏卡邦尼一上台比佢個份量嚇親,勁大份!! 蟹肉蟹膏既份量都好多,每條意粉都有醬汁包住,而且每啖都食到蟹肉蟹膏。整體好creamy,醬汁好濃郁。韓式辣雞卡邦尼配五花肉原來呢個汁係平時食辣雞面個汁,估唔到配意粉都幾夾,而且調味岩岩好,唔會過咸,五花肉肥瘦分明。辣辣地既汁配埋五花肉,絕對係減少左油膩感。Matcha latte 呢個有驚喜,好常係出面飲到係會卡粉係喉嚨既抹茶,但呢到飲落好順滑,而且仲有好靚既拉花。蘋果啤梨鮮打綠茶好fresh既水果茶,飲落好消暑。黎到café一定要叫甜品,今日叫左紫薯麻糬巴斯克蛋糕,第一次試呢個配搭,原來都幾好食,巴斯克蛋糕入面有埋麻糬,好多口感。

炸黃金芝士伴蜜糖芥末醬
芝士味好香濃,入面係流心既芝士,一咬就爆芝士出黎!

蟹肉蟹膏卡邦尼

韓式辣雞卡邦尼配五花肉

Matcha latte

蘋果啤梨鮮打綠茶
好fresh既水果茶,飲落好消暑。

2024-08-27 479 views
今晚黎到呢一間位於銅鑼灣的Layback Cafe食晚飯,餐廳環境幾好,窗邊望出去嘅景觀都好開揚。日本和牛粒配喜馬拉雅山岩鹽 $128作為小食黎講,佢份量都幾多,和牛粒好juicy,牛肉味都幾夠,點少少鹹鹽同黑椒嚟食,好食😋。香芒比目魚 $178有兩大舊比目魚,煎到個魚皮有啲脆口,魚肉好嫰滑,配上開胃的芒果醬,估唔到又幾夾。Tropical Sunrise $78有菠蘿,蜜桃,香蕉,芒果的Smoothie,全部都係我最喜愛的生果,入口感覺好Fresh,香蕉味好出。Matjito $78其實係抹茶版的lime soda,入口帶點回甘的抹茶味,幾特別。開心果巴斯克芝士蛋糕 $78呢個芝士味好濃,蛋糕上面個醬係開心果味,兩個味做到平衡。總括嚟講,呢度環境舒服,食物飲品質素都幾高,價錢又唔貴。

日本和牛粒配喜馬拉雅山岩鹽 $128

香芒比目魚 $178

Tropical Sunrise $78

Matjito $78

開心果巴斯克芝士蛋糕 $78
呢個芝士味好濃,蛋糕上面個醬係開心果味,兩個味做到平衡。

總括嚟講,呢度環境舒服,食物飲品質素都幾高,價錢又唔貴。
2024-08-26 392 views
今日去開銅鑼灣, 終於有機會試呢間出名嘅打卡cafe, 食物質素都幾高, 會encore👍🏻Blue & Brie Cheese Platter首先appetizer點左芝士拼盤, 當中包括blue cheese同brie cheese, 其他配料有parma ham、無花果、nuts等都幾豐富, blue cheese味道比較濃烈可以配無花果, 而brie cheese mere啲就可以配parma ham 吊味, 整體離講好開胃Wagyu Japanese Beef Cube and Asparagus Linguine with White Wine SauceMain點左一份pasta堅果香蒜白酒露荀日本和牛粒燴扁意粉, 和牛粒全部都大大粒, 口感唔會太韌keep到juicy, 蒜味亦都好出, 呢個combination幾特別食落有啲似港式fusion菜😋BBQ Pulled Pork Burger另一款main試burger燒烤醬手撕豬肉漢堡, 手撕豬嘅份量超多, 肉質鮮嫩仲有濃郁嘅BBQ sauce非常惹味, 而包係有微微烘過好脆口, 值得一試👍🏻Kyoto Uji Mat

Blue & Brie Cheese Platter

BBQ Pulled Pork Burger

Kyoto Uji Matcha Strawberry Latte
另一杯係宇治抹茶草莓鮮奶, 成個味道都幾rich, 之前未試過飲抹茶同士多啤梨physically mix埋一齊嘅野估唔到係咁夾!!! 兩者唔會搶左大家嘅味, 又唔會太甜keep到茶味, 好出色🥹

Apple Pear Green Tea
飲品第一杯點左蘋果啤梨鮮打綠茶, 因為係用新鮮生果打成所以超fresh, 唔好有個陣好假嘅糖水味, 食完咁多濃味野可以清新一下
Pistachio Basque
最後點左一件開心果巴斯克, 都幾大件🤣 超超超濃開心果味, 中間少少流心唔會好濟, 面頭仲淋左自家製嘅開心果白朱古力醬, overall 好滿足!
📍八爪魚配薯蓉八爪魚片帶好香嘅煙燻同黑椒味 肉質唔會太韌食落好爽口 薯蓉好Creamy 📍 油封鴨腿配窩夫鴨腿酥香皮脆 外皮擦咗少少蜜糖甜甜地入邊嘅肉質唔會乾柴柴 入邊嘅飲軟嫩 好似係個口度化開然後滿滿嘅鴨油香味 然後配埋甜甜嘅窩夫 咸甜咸甜嘅配搭係絕配📍韓式辣雞五花肉卡邦尼意粉卡邦尼就咁食會好臏 加入咗韓式辣醬 即刻中和返個油膩感 而且佢個辣都真係辣🤣會越食越上癮 仲配埋泡菜同五花肉 個份量超大份📍加勒比微風茶呢度好多款唔同嘅養生茶 每一款都寫咗佢嘅材料同埋唔同嘅功效飲落好天然 冇任何添加嘅糖分微微酸酸甜甜 開胃解膩📍麥子‘s 桂圓啤呢間樓上Cafe小店菜式同飲品有好多選擇而且味道賣相全部都好好!睇得出店主好有心思🫶🏻會再訪
📍八爪魚配薯蓉
微微酸酸甜甜 開胃解膩
📍麥子‘s 桂圓啤

呢間樓上Cafe小店菜式同飲品有好多選擇
而且味道賣相全部都好好!睇得出店主好有心思🫶🏻會再訪
燒烤醬手撕豬肉漢堡。這一款穩定發揮不失望。手撕豬肉綿柔,配上酸甜口燒烤醬,滿足。日本和牛粒配喜馬拉雅山岩鹽。和牛粒肉質新鮮,點蘸粉鹽,入口即化的肉質,還有在嘴裡絲絲滲透開的鹽感。連連贊嘆一個絕!生拆蟹粉拌北京拉麵。這絕對是在香港咖啡廳才會有的一道創意融合中式料理。生拆蟹粉量很足,厚厚覆蓋在北京拉麵上。上菜後,店家還用精美的香水瓶噴灑了料汁,說是可以中和蟹粉的寒涼。一整個視覺味覺嗅覺盛宴!紫薯麻薯巴斯克蛋糕。口感非常豐富,紫薯的清甜,麻薯的Q彈,還有cheese的奶香,融合在一起味道平衡有佳。但質感比以往吃的巴斯克蛋糕要濕軟,個人更喜歡正統巴斯克的厚實口感。Lung tea。第一次喝到這類型創意飲品。是一球開心果泥浮在椰青水上,特別留意店家都是用“if”牌椰青水,可見捨得下好料。先食特調開心果泥,再集中攪拌混勻在椰青水里,今晚的亮點之一。士多啤梨玫瑰手打紅茶。飲品用料新鮮,創意大膽。

士多啤梨玫瑰手打紅茶。飲品用料新鮮,創意大膽。

2024-07-30
  • 生拆蟹粉拌北京拉麵
2024-08-16 565 views
Sor berries:好fruity,莓味好濃,有奶香,同好幼滑,味道口感唔錯Green giant :味道較清新,有菠蘿味,薄荷同牛油果,無冰粒,同樣好幼滑。八爪魚薯蓉:八爪魚微微烤過,有淡淡既烤味,味道突出,薯蓉亦打得好滑,加上少少香草作點綴,果然唔錯。海膽帶子蔬菜麵:海膽汁濃郁,帶子輕輕煎封過以鎖住鮮味,以翠玉瓜切成麵條狀,清新爽口,十分特別。燒羊扒:羊扒經過慢煮以做到全熟,但完全唔乾身,反而羊肉十分嫩滑,十分出色,亦無膻味。製作需要,雖然等得比較耐,但絕對值得一等。紫薯麻糬芝士蛋糕:麻糬口感軟糯,紫薯味道香醇,芝士蛋糕亦唔會太膩,恰到好處

2024-08-16 558 views
銅鑼灣的layback café&bar 景觀很好,望到跑馬地。而且有很多不同的主食,小食,甜品和飲品可選擇。Whole Lobster Tail · Linguine $328原隻龍蝦尾上檯, 啖啖龍蝦肉,而龍蝦肉亦新鮮爽甜,個扁意粉吸收哂龍蝦汁食入口超惹味,而且好掛汁,一定要試烤法國春雞 $188烤春雞食入口肉質都保持到有肉汁,不會超級乾身。而雞皮烤完後都仲有少少香脆 Pistachio · Basque Cheesecake $78 開心果香味香濃,芝士蛋糕質感綿滑, 甜而不膩,很不錯Prince Ming Fries $98即時明太子薯條,薯條炸得很香脆,配上明太子醬食別有一番風味。Honey Lemon Ginger Earl Grey Tea $58這個飲品很好,蜜糖檸檬配上薑的Earl Grey Tea很特別Layback Cafe & Bar銅鑼灣耀華街3號百樂中心17樓1702-03號舖

烤法國春雞 $188

開心果香味香濃,芝士蛋糕質感綿滑, 甜而不膩,很不錯

Prince Ming Fries $98

Layback Cafe & Bar
銅鑼灣耀華街3號百樂中心17樓1702-03號舖
2024-08-14 704 views
📍銅鑼灣朋友想食西餐,上網睇到呢間幾好,今晚就食佢。嘩粒小食,喺我價錢同見佢係小食,以為好細份。點知超大份超誇張。唔多有成20粒牛粒。呢個價錢好抵食。而且仲配上咗海鹽同埋黑胡椒。海膽帆立貝蛋麵大家有冇睇到有幾多海膽?!呢個價錢食到真係超級抵,仲要賣相精緻,份量超足。海膽鮮甜會苦,每條麵都掛滿咗海膽醬汁,超滿足。帆立貝仲要煎香過,份量都唔少。比目魚配香芒醬第一次食比目魚配芒果汁。估唔到又係出奇地夾🥹比目魚兩塊都好大塊,而且係炸過。外脆內亂,兩個人食都爭啲食唔晒。而且仲有燒香嘅大蒜,大蘆筍。紫薯麻糬巴斯克蛋好少何見到有麻糬嘅巴斯克蛋糕,點可以唔試。巴斯克蛋糕芝士味好香,另外仲有紫薯,好有口感。仲有我最愛嘅麻糬,三重口感,超好食。士多啤梨玫瑰紅茶低糖水果茶,感覺勁健康。甜甜地,散發着士多啤梨味,仲有紅茶嘅轉運。唔會覺得鹹,甜度啱啱好。另外仲order咗杯Cocktail,睇個配搭都好新奇,喺出邊好少何飲到。一入口已經俾佢個口感同埋味道驚喜咗。係好香好甘嘅抹茶味,帶有一陣陣嘅奶香。入口好順滑,餘韻有玫瑰味。酒味余韻比較重,啱晒啲鍾意飲酒嘅人。
📍銅鑼灣

朋友想食西餐,上網睇到呢間幾好,今晚就食佢。

海膽帆立貝蛋麵

比目魚配香芒醬

紫薯麻糬巴斯克蛋

士多啤梨玫瑰紅茶

2024-08-11 656 views
銅鑼灣百樂中心呢間cafe環境舒適,用咗好多懷舊唱片、月球燈同動物做裝飾擺設,仲有一張大枱係塌塌米蜜糖牛油蒜香單骨雞翼 $98個糖漿係採用加拿大既楓糖漿所以唔會太甜,炸至外脆內軟嘅雞翼,juice得嚟味道豐富北海道海膽帆立貝幼蛋麵 $198睇落好豪華!麵條係金黃色,比較淋身,有蛋香味,個sauce又好creamy配合海膽同帆立貝嘅新鮮甜味🍝 香芒醬比目魚 $178清新香芒醬汁配上金黃色香煎比目魚,顏色襯托得好靚,魚塊面頭加上海鹽調味,魚肉嫩滑開心果巴斯克芝士蛋糕 $78餐廳自家甜品表面鋪滿開心果碎及食用花,好打卡,入口即溶,濃郁芝士同開心果味😙桂花薑蜜牛奶咖啡 $68奶味濃郁仲有拉花添伯爵茶黑朱古力咖啡 $72用上黑朱古力甜度比輕特別喜歡🎈Layback Cafe & Bar🎈銅鑼灣耀華街3號百樂中心17樓1702-03號舖

蜜糖牛油蒜香單骨雞翼 $98

用上黑朱古力甜度比輕特別喜歡

🎈Layback Cafe & Bar🎈
銅鑼灣耀華街3號百樂中心17樓1702-03號舖

2024-08-10 585 views
銅鑼灣嘅樓上Cafe & Bar Layback,食物出品保持高質穩定,實屬難得,必需大力推薦!LoveCraft Cold IPA $88本地品牌嘅手工啤,帶果香同埋米香,入口清爽,消暑一流!Signature Deluxe Chocolate Smoothie w/Strawberry $78濃郁嘅士多啤梨朱古力Smoothie,大人細路都鍾意!全日早餐 $168香脆嘅薯餅、落咗少少楓糖漿嘅牛角窩夫、滑溜嘅炒蛋、綿滑嘅牛油果、香煎嘅車厘茄等,加埋優質嘅煙三文魚同埋西班牙風乾火腿,呢份All Day真係無得彈!香芒醬比目魚 $178比目魚煎至金黃,魚肉仍保持水嫩,可見廚師功力深厚!榛子棉花糖牛角酥窩夫 $68榛子醬+棉花糖+朱古力醬,做出類似石板街口味嘅牛角酥窩夫,甜度啱啱好,超正!order兩款會有discount!開心果巴斯克芝士蛋糕 $78切8份之1,勁大件!半溶嘅口感,加咗好多分!

LoveCraft Cold IPA $88
本地品牌嘅手工啤,帶果香同埋米香,入口清爽,消暑一流!

濃郁嘅士多啤梨朱古力Smoothie,大人細路都鍾意!

全日早餐 $168

香芒醬比目魚 $178
比目魚煎至金黃,魚肉仍保持水嫩,可見廚師功力深厚!

榛子棉花糖牛角酥窩夫 $68

開心果巴斯克芝士蛋糕 $78
切8份之1,勁大件!半溶嘅口感,加咗好多分!
2024-08-07 548 views
Layback Cafe & Bar地址: 銅鑼灣耀華街3號百樂中心17樓02-03號舖銅鑼灣好多cafe ,不論你是喜歡喝coffee 吃下甜品,或是去影相打卡扮文青,或者是去享受同朋友/男女朋友食野的快樂時光意粉同risotto 都好出名,keto carbonara 轉了zucchini noodle ,翠魂瓜麵,個白汁連同煙肉,bacon 油香與白汁完美交織honey butter and garlic half cut chicken wings 帶蜜糖甜好好食甜品pistachio cheesecakes,開心果令到cheesecake 成淡淡綠色。花茶要阻杯美白suites paris 是紅茶底加玫瑰,杏仁、仙人掌花同雲呢拿 #好去處 #igable #假日好去處 #life #foodie #dining #cuisine #instafood #traveller #restaurant #吃貨 #手機食先 #foodpic #foodig #美食 #dinner #香港必食 #香港旅行 #foodinstagram #delicious #yummy #foodg
Layback Cafe & Bar

地址: 銅鑼灣耀華街3號百樂中心17樓02-03號舖

#好去處 #igable #假日好去處 #life #foodie #dining #cuisine #instafood #traveller #restaurant #吃貨 #手機食先 #foodpic #foodig #美食 #dinner #香港必食 #香港旅行 #foodinstagram #delicious #yummy #foodgasm #foodporn #必食推介
作為Cafeholic,一直都不斷試唔同嘅Café。仲記得第一次見到佢嘅Menu有蟹粉料理覺得超神奇,就帶埋平時唔係好去Café嘅屋企人一齊試吓。屋企人食完都大讚個蟹粉拌麵出色,都未食完就同我講話下次要嚟試吓個漢堡,賣相好靚。‣ 生拆蟹粉拌北京拉麵 $298幼麵煮得啱啱好,係我鍾意較為軟淋嘅口感。每一啖你都食到蟹粉嘅鮮甜,仲有蟹肉嘅香,滿滿嘅一大碟真係唔係講笑。金黃色嘅蟹粉同白色嘅蟹肉真係相映成趣,視覺同味覺都帶嚟享受,真係不得了。極度推薦大家嚟試,超級有誠意嘅一道菜。‣ 龍蝦扁意粉 $328扁意粉煮得啱啱好,彈牙有嚼勁。龍蝦肉鮮甜彈牙,而本身醬汁都夠晒濃郁香滑,同意粉真係完美結合。隔離伴碟嘅車厘茄酸酸甜甜,解膩一流,同時又令整體味道更加豐富。雖然扁意粉已經好出色,但係我覺得另一個主菜更加驚喜。‣ 日本和牛粒配喜馬拉雅山岩鹽 $128佢啲肉多到我覺得佢真係成塊牛扒嘅份量嚟,對我嚟講真係可以話係第三個主菜。和牛粒嘅肉質都幾唔錯,幾香牛味。搭配岩鹽一粒粒嘅口感,都真係好滿足。‣ 開心果Dirty $78飲第一啖嘅時候覺得咖啡好香濃,相當容易入口,而圍邊嘅開心果同朱古力醬啱啱好可以中和到浸苦

‣ 生拆蟹粉拌北京拉麵 $298

‣ 龍蝦扁意粉 $328

‣ 日本和牛粒配喜馬拉雅山岩鹽 $128

‣ 開心果Dirty $78
飲第一啖嘅時候覺得咖啡好香濃,相當容易入口,而圍邊嘅開心果同朱古力醬啱啱好可以中和到浸苦澀味。其實就咁望杯嘢飲都覺得相當精緻,正正因為佢唔甜,先更加突顯到咖啡本身嘅香。

‣ Tropical Sunshine $78
杯奶昔其實幾足料,飲第一啖嘅時候都覺得好精神,相對上比較重香蕉味,但係你細味下,就會發覺其實佢嘅芒果味都幾重,輕輕帶啲桃,大熱天時飲真係冇得彈。

‣ Tiramisu $68
覺得佢嘅Tiramisu超級有誠意,睇得出係自家製。Mascarpone cheese嘅調味都相當唔錯,香滑細膩,甜度適中。酒味相對上比較淡,但係咖啡味就香濃好多。每個人口味唔同,只係睇吓你鍾意邊樣嘢多啲。
  • 生拆蟹粉拌北京拉麵
  • tiramisu