2021-03-06 168 views
下層枱數不多比較清靜。我地坐樓上,格局真的好wine and bar🤣食物方面都好有驚喜,超級推薦奧大利忌廉芝士條,唔係用面粉漿炸,係用薯仔粒包住忌廉芝士炸架,好似食緊薯餅又有芝士香,仲有少少蒜香咪,勁上隱❤️另外個炸生蠔都好搭,一d都唔腥,外脆內juicy 👍飲品方面,因為同2個純情少女去所以無點酒🤣反而有意外驚喜,朋友點了70%朱古力,佢對朱古力係好有要求的,都大讚好有誠意,好香濃,一點也不hea👍而我揀左mocha,唔太甜,線茶粉份量濃得黎唔會好苦。最正嘅係,我地2杯飲到尾都仲keep到整個拉花❤️❤️
2021-03-05
  • 奧地利忌廉芝士條
2021-02-27 239 views
呢間無論裝修風格 店員態度 食物質素都唔錯👍🏼👍🏼飲品充滿特色 主食比一般cafe已經做得好好多 但部分食物如果改良吓效果會更好😍-📌酥炸生蠔明太子扁意大利粉 $108意粉煮得有咬口唔係糊仔😗 醬汁煮得超級creamy 每一啖入口好順滑☺️ 明太子調味都啱啱好味道唔會太搶炸蠔方面算厚粉☹️size 就中規中矩😗如果配雞肉 我會再比高分啲📌意式焗(牛)肉醬千層麵 $108幫襯當日係提供牛肉款 味道中規中矩 缺乏令人食完有深刻印象🥲就係一般食到嘅千層麵味道 面頭嘅芝士似係用火槍燒燒得幾香😇👍🏼📌黑松露醬炸薯條 $68上到枱嘅薯條仲有煙出嚟 證明收到order先炸好新鮮😌😌黑松露味唔算濃 都係似食蛋黃醬味薯條📌日式柚子芝士蛋糕 $58呢款相比之下比較弱 芝士餡好膠~可能落太多魚膠粉去凝固做唔到一般芝士蛋糕順滑度 芝士味都唔突出😞 但柚子芝士呢個組合唔錯 改良下會更好😋📌Soffee青空 $48Refreshing 之選☺️ 青瓜加咖啡嘅味道無想像中咁怪 椰子味道會慢慢滲出嚟但唔強烈 📌Liberty Signature 自由橋 $58呢杯集合又甜 又苦 又辣 真係心情都好複雜 大家會明白☹️ 但係呢
📌酥炸生蠔明太子扁意大利粉 $108
📌意式焗(牛)肉醬千層麵 $108
📌黑松露醬炸薯條 $68
📌日式柚子芝士蛋糕 $58
呢款相比之下比較弱 芝士餡好膠~
📌Soffee青空 $48
Refreshing 之選☺️
青瓜加咖啡嘅味道無想像中咁怪 椰子味道會慢慢滲出嚟但唔強烈
📌Liberty Signature 自由橋 $58
呢杯集合又甜 又苦 又辣 真係心情都好複雜 大家會明白☹️ 但係呢個組合唔錯 3種味道配搭得好

📌Belgium Dark Mocha 70.5% $43
Soffee
Belgium  Dark  Chocolate
Liberty  Signature
酥炸生蠔明太子扁意大利粉
🤪 就等🐻介紹一間bookmark左好耐而終於試到既黃色小店cafe啦❗️今次揀情人節黎到尼間充滿歐式設計既高樓底cafe,除左門口有個半露天窗口位,仲有閣樓樓上坐位,成件事勁chill勁岩打卡 🤣☕️ 今次🐻無緣坐chill位,不過就試到佢哋精心製作既美食,order左「英式早餐」🥐「慢煮溫泉蛋卡邦尼扁意粉」🍝「士多啤梨比利時窩夫」🥞🍓「烤榛子鮮奶咖啡」☕️「荔枝玫瑰烏龍」🌹推介/意見‼️(5隻🐻最高分✨)✨ 「英式早餐」 🐻🐻🐻🐻🐻集合左黑松露炒蛋、煙肉、香腸、蕃茄、炒雜菇、薯餅同埋迷你牛角包 🥐 裡面全部都係🐻愛既材料,而最開心有兩塊勁脆薯餅,同埋佢地每朝焗製既牛角包 😋 暖暖的又夠牛油香 🧈✨ 「慢煮溫泉蛋卡邦尼扁意粉」 🐻🐻🐻🐻見到隻溫泉蛋係面就覺得好精神 🍳 而且留意到佢哋有用到一粒粒既煙肉粒去煮個卡邦尼,令🐻好鍾意 😋 不過味道唔算係好濃郁既個種卡邦尼,適合無咁重口味人士🤪✨ 「士多啤梨比利時窩夫」 🐻🐻🐻🐻🐻原本想試佢地既炸雞翼,點知賣曬 🥲 後來決定轉食個甜品😳 點知一食個窩夫,真係驚為天人😱😱😱😱😱😱 外面有點糖焗到脆身,內裡好香甜,伴埋雪糕忌廉食

推介/意見‼️(5隻🐻最高分✨)

✨ 「英式早餐」 🐻🐻🐻🐻🐻

✨ 「慢煮溫泉蛋卡邦尼扁意粉」 🐻🐻🐻🐻

✨ 「士多啤梨比利時窩夫」 🐻🐻🐻🐻🐻
原本想試佢地既炸雞翼,點知賣曬 🥲 後來決定轉食個甜品😳 點知一食個窩夫,真係驚為天人😱😱😱😱😱😱 外面有點糖焗到脆身,內裡好香甜,伴埋雪糕忌廉食,好好味啊 🥺 無叫錯❗️極級大推❗️下次可能會試黑朱古力個款窩夫❗️

✨ 「烤榛子鮮奶咖啡」「荔枝玫瑰烏龍」 🐻🐻🐻🐻
由於🐻唔好咖啡,所以好難評價,不過佢好可愛咁放左粒真咖啡豆係杯面 🥰 好可愛❗️同埋聽聞佢地對咖啡都幾有研究,咖啡愛好者可以試吓 🤪 另外個杯烏龍好靚靚,有玫瑰花味 🌹 而且幾清,解膩之選 🥰

價錢‼️
$108「英式早餐」
$88「慢煮溫泉蛋卡邦尼扁意粉」
$68「士多啤梨比利時窩夫」
$40「烤榛子鮮奶咖啡」
$39「荔枝玫瑰烏龍」
  • 英式早餐
  • 士多啤梨比利時窩夫
2021-02-14 185 views
情人節下無晚市堂食,所以就食lunch慶祝下。早一日係ig book位,去到staff好好禁安排左滿意位置。雖然餐廳full house, 但所有staff態度都非常好,值得一讚。食物都唔錯,食左Carbonara 同海鮮all day breakfast,野飲試左季節限定既strawberry mocha, 士多啤梨同朱古力味一樣禁出,飲完口入面仲有士多啤梨味,好好飲🤤🤤🤤食物方面都唔錯,all day breakfast 既牛角包幾出色,係自家製牛角包😍😍😍

• Strawberry  Mocha
2021-01-27 331 views
行經過都唔覺特別起眼嘅cafe💛 但入到裏面又覺得幾靚😍 兩層高cafe 有棧吊燈好岩打卡😙 晏晝時間有lunch set 一個main 跟一個soup😛 叫左兩個set 分別一個smoked salmon bagel ($68) 跟餐加左個rose latte (+$20) 仲有一個iberico ham croissant ($68) 跟餐加左個yuzu honey soda (+$21)🙈 兩款食物都幾好食😋 係杯rose latte 略嫌佢唔夠玫瑰味🤣
rose latte
rose latte
2020-09-28
2021-01-12 369 views
想在旺區都可以有個靜靜地嘅地方,自己一個坐下或兩人朋友傾下計,可以嚟呢度試一下。💛餐廳🍴有地面對住馬路嘅bar枱,又或者樓上嘅閣樓,主打嘅係西式料理同各種咖啡☕️都有提供,服務態度仲幾好🤡———————————————————————————.🍽海鮮早餐🥗🍳🦐💬店員極力推薦嘅牛角麵包🥐、松露炒蛋、大蝦🦐、薯餅、魚柳🐟、煙三文魚🐠、仲有沙律🥗,升級版嘅ALL DAY BREAKFAST 果然係唔同啲,極度滿足😋.🍽意式焗雞肉千層闊麵🍝(午餐)💬賣相已經相當吸引,焗到真係啱啱好,熱度仲見到卟吓卟吓嘅效果,味道唔駛多講,芝士🧀同肉醬相當滋味,下次都會再叫🤤.☕️Hazelnut Latte ➕Iced Dirty💬咖啡係最重要嘅關鍵,用餐後嘆返一杯,咖啡師嘅用心同功力都好重要😎
———————————————————————————
🍽海鮮早餐🥗🍳🦐
🍽意式焗雞肉千層闊麵🍝(午餐)
☕️Hazelnut Latte ➕Iced Dirty
Lunch
2021-01-10 322 views
油麻地嘅特色西餐小店唔少,其中比較多朋友提及嘅就係Liberty Coffe & Wine,閒日無事,拿起手機就訂枱了,果然沒有令人失望!位置上Liberty Coffe & Wine唔算好方便,喺油麻地以及旺角東中間,唔專誠去搵未必會即時諗起呢間餐廳。店內分上下兩層,店員大多都比較年輕,手腳有啲稚嫩,但禮貌搭救。布局方面下層會比較坐得舒適;上層座位會比較多啲。因為遲訂枱所以被安排到上層,有少少嘈吵,但氣氛幾適合傾計。當晚點了兩個dinner sets,選了海鮮西班牙飯 $198 以及酥炸生蠔明太子扁意粉 $138,兩個都係chef recommendations。朋友特別提醒要加配牛角包 $6,當然要試試!先講牛角包,感覺呢道前菜被低估了,暖暖嘅包身非常酥脆,牛油味香濃但又無蓋過麵包本身嘅味道以及空氣感,比起以牛角包為主打嘅專門店舖毫不遜色,令人眼前一亮。配合時日蔬菜湯,係一個很好嘅前菜配搭。酥炸生蠔明太子扁意粉份量適中,沒有普遍意粉偏膩的問題,蟹籽為意粉添了一份清爽。炸蠔嘅炸粉略嫌厚了,但整體水準仍高於大多數西餐廳。海鮮西班牙飯亦然。主要有四款海鮮:大蝦、青口、炸魷魚及炸魚柳,驟眼

餐湯

酥炸生蠔明太子扁意粉

海鮮西班牙飯

海鮮西班牙飯亦然。主要有四款海鮮:大蝦、青口、炸魷魚及炸魚柳,驟眼看已經非常豐富,食下去時飯粒被鮮濃嘅湯汁包裹住,不太乾口亦不太濕透,挺令人開胃。海鮮質素正常,反倒成了配襯,令飯嘅味道無咁單調。
蜜桃綠茶(左) 荔枝玫瑰烏龍(右)

跟餐點了一杯綠茶及一杯烏龍茶,合蓋奉上,小細節充分體驗到小店獨有嘅貼心。

唯一美中不足嘅係上菜速度偏慢,但若然以傾計為主,不失為一個好地方。
2020-11-26
$200 (Dinner)
餐湯
酥炸生蠔明太子扁意粉
海鮮西班牙飯
蜜桃綠茶(左) 荔枝玫瑰烏龍(右)
2021-01-10 178 views
油麻地一間充滿歐陸風情既閣樓coffee shop,外面望落去好似細細間,但加上樓上既餐廳空間,所以都幾多位置,等左一陣就入座~ 芝士煙燻牛肉bagel,包身香脆得黎唔會過份硬身,夾住cream cheese凍既煙燻牛肉,口感都幾特別👍🏻 而酥炸生蠔明太子意粉,生蠔酥脆可口,但略嫌份量少左啲~ 咖啡☕️黎講,個人認為Liberty都幾出色,hazelnut latte咖啡香滑濃郁,而cold brew賣相好特別,味道苦澀中帶有酸味~ 餐廳老闆好nice,整體感覺好好~
同朋友午飯時間嚟,無咩人,唔洗等位,我哋揀咗坐喺門口隔離嘅bar枱~一入嚟好感覺餐廳內環境好有歐陸風,木🪵嘅元素令人感覺舒服😌窗外嘅自然光透入嚟,更加溫暖有味道~.落完order好快上菜~Lunch set附送餐湯,係南瓜🎃湯,飲落好creamy ,豐富嘅南瓜甜味,鹹甜鹹甜,係幾好味😋不知不覺就飲晒~店員問我哋加唔加牛角包🥐但最近開始減肥就無加lu~.💛慢煮溫泉蛋卡邦尼扁意粉 $81飯腳表示正常發揮,麵嘅質感都唔錯,汁醬食落都creamy唔會好流,最正係督開隻溫泉蛋撈埋一齊食,食晒~.💛匈牙利🇭🇺燉牛肉飯 $88見到係chef recommendation 又鐘意食牛嘅我諗都唔洗諗就嗌咗😬第一啖食落有少少🤏🏻怪味,食吓食吓就覺得幾好味,有少少辣味;牛肉嘅份量少咗啲(無錯,我自稱牛魔王~😂)食到嘅多數係筋位,但煮得都夠入味~配菜食到有薯仔🥔紅蘿蔔🥕同埋車厘茄,煮得夠晒腍~飯感覺硬咗啲😟凍飲加$3,係Earl grey嚟👍🏻.整體嚟講,味道都唔錯~但價錢以午餐嚟講偏貴咗少少🤏🏻
落完order好快上菜~

店員問我哋加唔加牛角包🥐
但最近開始減肥就無加lu~

💛慢煮溫泉蛋卡邦尼扁意粉 $81

💛匈牙利🇭🇺燉牛肉飯 $88

凍飲加$3,係Earl grey嚟👍🏻
整體嚟講,味道都唔錯~但價錢以午餐嚟講偏貴咗少少🤏🏻
2020-11-25
$100 (Lunch)
2020-12-30 150 views
同朋友8點食晚飯,一早book好左,我地叫左個西西里大蝦扁意粉同黑松露薯條 share食,味道不錯,仲叫左杯cocktail - 石縫花flower of dream試下 ,都幾好飲,個環境都幾舒服,開心愉快嘅一晚

2020-12-30
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Tea
2020-12-29 143 views
預訂了位置,去到店舖時,臨時減少了一個人,安排入座後,又臨時要加返一個人,彈出彈入,實在不好意思。店員卻樂意重新安排位置,被帶到樓上雅座,值得讚賞。超級花園藜麥沙律,有牛油果,橙,沙律菜等等,健康之選。忌廉芝士條,香脆惹味。煙三文魚長通粉,比較普通。鮮南瓜蟹肉意大利飯,濕度及黏度剛好,軟硬適中。焗雞肉醬千層麵,街外的餐廳多數用牛肉,難得有雞肉的選擇,味道不錯。唯一不足的是,樓上座位已不多,但處於閣樓,客人的迴響聲太大,如像鬧市般熱鬧。
超級花園藜麥沙律,有牛油果,橙,沙律菜等等,健康之選。

忌廉芝士條,香脆惹味。

煙三文魚長通粉,比較普通。

鮮南瓜蟹肉意大利飯,濕度及黏度剛好,軟硬適中。

2020-10-31
$150 (Lunch)
2020-12-29 117 views
呢間café經朋友介紹黎過好幾次覺得選擇多得黎,每樣都幾有水準朋友每次都要叫奧地利忌廉芝士條粒粒嘅薯仔包住芝士再拎去炸好香好脆口,芝士同薯粒融為一體熱辣辣好好味架唔知大家有冇留意我真係好鍾意食明太子所以呢個炸蠔明太子意粉我都食過好幾次好Creamy,食之前撈一撈,炸蠔又唔會腥share食嘅話,都唔會好Heavy,啱啱好Bagel係脆得黎軟熟嗰隻,唔會硬梆梆最怕咬到個口損哂嗰隻不過其實我最鍾意呢度嘅柚子芝士蛋糕
呢間café經朋友介紹黎過好幾次
覺得選擇多得黎,每樣都幾有水準
朋友每次都要叫奧地利忌廉芝士條
粒粒嘅薯仔包住芝士再拎去炸
好香好脆口,芝士同薯粒融為一體
熱辣辣好好味架
唔知大家有冇留意我真係好鍾意食明太子
所以呢個炸蠔明太子意粉我都食過好幾次
好Creamy,食之前撈一撈,炸蠔又唔會腥
share食嘅話,都唔會好Heavy,啱啱好
Bagel係脆得黎軟熟嗰隻,唔會硬梆梆
最怕咬到個口損哂嗰隻
不過其實我最鍾意呢度嘅柚子芝士蛋糕
2020-12-28
Tea
  • 奧地利忌廉芝士條
2020-12-20 274 views
我訂枱 Request 位置,當時个女 staff 回應 ok.咁我專登坐車出黎 就係為左坐我鐘意嘅位置嘆下茶。 而黎到有客坐緊,叫我等一陣,ok 我早到等一陣。但轉頭佢話冇咁快,咁佢重有其他枱,咁都唔識叫人調枱? 咁你訂枱又應承我 ok?? 咁我訂枱黎做乜野? 可否話我知?咁就係你解決嘅方法?真係好失望。。。
2020-12-20
2020-12-17 288 views
同朋友食飯當然要搵啲有信心保證有好味嘅餐廳啦。旺角雖然出名多嘢食,但唔係間間餐廳好似呢間咁,嘢食又好味,侍應又Nice入到去見到以白色為主嘅牆身,加上一幅幅小作品點綴,再添上聖誕節嘅裝飾,雖然佈置唔算華麗,但睇得有花過心思去整,抵讚餐牌嘅嘢食亦都五花八門,有牛肉,雞,豬,魚,意粉,長通粉...........(講唔灑咁多) 佢哋仲好清晰咁標記着邊款係素食,照顧埋素食者嘅需要。同時又有標記邊款係廚師推介,適合有選擇困難症嘅人仕睇真啲,教師醫護消防社工都有九折!!!!!!!!今日我就叫咗個”匈牙利燉牛肉飯”,仲有”西班牙黑毛豬煙火腿牛角”同埋”慢煮溫泉蛋卡邦尼扁意粉”。先講吓我個牛肉飯先啦!佢牛肉用類似腩嘅位置,整得都幾鬆軟,配上微辣嘅醬汁,刺激味蕾,啱晒鍾意辣野嘅人如果想簡簡單單,食一個牛角包做午餐,絕對可以揀選”西班牙黑毛豬煙火腿牛角”。佢牛角包係新鮮焗製,外脆內軟。配上黑毛豬風乾同煙燻嘅味道,互相配合,相輔相成。佢令我忍唔住,額外加多兩個牛角包食🥐🥐最後就係”慢煮溫泉蛋卡邦尼扁意粉”,好濃烈嘅卡邦尼醬汁,配上新鮮爆出既溫泉蛋黃,令到成個意粉嘅味道昇華除咗今次,其實我之前都有食過呢間餐

睇真啲,教師醫護消防社工都有九折!!!!!!!!

匈牙利燉牛肉飯

西班牙黑毛豬煙火腿牛角

慢煮溫泉蛋卡邦尼扁意粉

除咗今次,其實我之前都有食過呢間餐廳。佢個甜品”日本焙茶芝士蛋糕”,焙茶同芝士味道清晰,放埋一齊更加互相配合,甜而不膩,極級推介!!!!!!👍🏼👍🏼

日本焙茶芝士蛋糕

最後我想講吓,有一次我埋單嘅時候,我見個職員整緊其他特色飲品,賣相幾特別。侍應佢哋明知我已經埋單唔會再買嘢食,但都好耐心同保持微笑咁解釋同埋介紹每一杯飲品嘅特色。態度超friendly超nice!!!!!!😍😍

總括嚟講,食物質素絕對比得上高級餐廳,環境舒服,服務態度一流。咁好嘅餐廳,你冇理由唔知掛?😏
匈牙利燉牛肉飯
西班牙黑毛豬煙火腿牛角
慢煮溫泉蛋卡邦尼扁意粉
日本焙茶芝士蛋糕
2020-12-05 304 views
同朋友去開旺角就試下呢間黃店👍🏼👍🏼唔好睇間店細細間 店入面再分左兩層 所以都算多位!環境都幾靚 岩影下相📸食物方面 我lunch去 唔算好多野食 我同朋友本身想試下個炸生蠔小食 可惜賣晒😪於是就叫左個秘製炸雞翼 但係我地都覺得冇咩特別同冇咩味😭另外 我地仲叫左燒帶子黑松露蘑菇意大利飯😋呢個飯就幾好食 好足料同埋黑松露好香!而且佢個榛子咖啡都好飲!我朋友就好中意佢個杯🤣整體黎講 野食都好食 環境舒服 好岩假日約人出黎吹水
同朋友去開旺角就試下呢間黃店👍🏼👍🏼

而且佢個榛子咖啡都好飲!我朋友就好中意佢個杯🤣