2010-02-05 47 views
已光顧多年齋菜一向有水準呢度G/F係自助晚餐2/F 點小菜我地今次選擇食小菜共點咗5個菜每款各有特式又美味蜜汁素豚肉 ~~肉質似豬頸肉。又惹味竹笙扒豆苗$90~~已經係呢晚菜式之中最貴泰式明爐魚~~酸酸地很開胃。似足真正泰式味道滾熱辣石頭粥~~內有菇類。清清的星星黃金炸麵~~麵嘅味道似蝦子麵。卜卜脆汁係葡汁。淋係麵上同吃唯獨無奉送甜品我地惟有*自費*點紅豆沙但不夠熱相信下次再點甜品記緊告知侍應生要將之*加熱*先奉上
已光顧多年
齋菜一向有水準
呢度G/F係自助晚餐
2/F 點小菜
我地今次選擇食小菜
共點咗5個菜
每款各有特式
又美味
蜜汁素豚肉 ~~肉質似豬頸肉。又惹味
竹笙扒豆苗$90~~已經係呢晚菜式之中最貴
泰式明爐魚~~酸酸地很開胃。似足真正泰式味道
滾熱辣石頭粥~~內有菇類。清清的
星星黃金炸麵~~麵嘅味道似蝦子麵。卜卜脆
汁係葡汁。淋係麵上同吃
唯獨無奉送甜品
泰式明爐魚
石頭粥
星星黃金炸麵+葡汁
2010-01-17
$130 (Dinner)
蜜汁素豚肉
竹笙扒豆苗
石頭粥
  • 蜜汁素豚肉、石頭粥
2009-11-12 43 views
本人雖然食素 , 但就好少食中式咁岩經過見到佢有下午茶buffet , 於是入去試下 $39 + $3茶錢 , 一個人 $40 鬆d 埋單既自助餐十分抵食 !款式都算多 =) 不同種類既瓜瓜茶菜 , 炒麵炒飯 , 炸點 , 素包 , 甜品 ......野食 refill 得好頻密 , 幫襯過 2 次我都好滿意 !buffet 供應時間 : 3pm - 4pm* 記得早d 去 , 因為 d 野食會不停咁更新而且唔會重覆如果 3 點準時去到就可以試晒每一款喇 haha唔食開素既人可能會覺得d野食冇咩特別 ...但其實素食就係咁架啦 , 唔花巧 , 簡簡單單有咁多款式俾你揀味道又唔差 40 幾蚊食到飽 ... 我好滿意了 =)
本人雖然食素 , 但就好少食中式

咁岩經過見到佢有下午茶buffet , 於是入去試下

buffet 供應時間 : 3pm - 4pm

如果 3 點準時去到就可以試晒每一款喇
haha

唔食開素既人可能會覺得d野食冇咩特別 ...

但其實素食就係咁架啦 , 唔花巧 , 簡簡單單

$42 (Tea)
2009-11-01 57 views
今日想食齋,尊登約老公嚟呢度食,都幾多人喎,本來想食自助餐,但見到Buffet table 嘅食物一D都唔吸引,都喺散叫喇。五柳仙班($50) - 炸得少少脆,好香芋頭味,但兩個人食一碟,好似多咗D,食到後期,我哋都有D膩。黑椒神戶牛柳($48) - 這個也不錯,牛柳嘅口感幾好,黑椒汁就冇乜特別。崧子糖醋黄魚($58) - 黄魚係用腐皮 + 紫菜包住D唔知咩(淋淋哋)喺中間,炸咗之後,切件再淋個甜酸汁喺面,本應幾好味,但中間個 pat 嘢,口感怪怪哋,又超鹹,真喺唔掂。

五柳仙班($50) - 炸得少少脆,好香芋頭味
,但兩個人食一碟,好似多咗D,食到後期,我哋都有D膩。
黑椒神戶牛柳($48) - 這個也不錯
,牛柳嘅口感幾好,黑椒汁就冇乜特別。

五柳仙班
黑椒神戶牛柳
崧子糖醋黄魚
$100 (Dinner)
五柳仙班
2009-08-16 55 views
菜炒得畸油 但脆肉瓜有XO醬同炒 不錯另要了個紫米糕和馬豆糕 不太甜 水準不俗脆麻花尚算鬆化 有點像瑪仔亦要了個炸茄子 因為吃不到茄子味 所以我覺得不錯叉燒不太好吃 水晶糕不太甜 紅豆蓉略少媽媽特意拿了西米布丁給我因為姐姐和媽媽也不喜歡吉士 所以沒有試甜度剛好 挺滑溜 蓮蓉很少 適合不喜歡蓮蓉的我冬瓜腐竹 畸鹹粉果好大陣西芹味 我好憎唐菜餃則很爽甜 又不太鹹格仔餅 下了砂糖 牛油 花生醬 煉奶因有煉奶 所以姊姊說不吃 格仔餅脆脆的 很好吃因為姊姊沒吃 所以再要了一個格仔餅與她分吃 這次沒有煉奶這次的格仔餅不脆 但其實格仔餅就是不脆的 所以也不錯最後我還吃了一碟炒飯 一碟伊麵 一件紫米糕炒飯是糯米飯 跟伊麵的水準同樣不俗 不錯~埋單每人$58.3 說真的 不太值 不過就真是很飽
炒得畸油 但脆肉瓜有XO醬同炒 不錯

因有煉奶 所以姊姊說不吃 格仔餅脆脆的 很好吃

因為姊姊沒吃 所以再要了一個格仔餅與她分吃 這次沒有煉奶

這次的格仔餅不脆 但其實格仔餅就是不脆的 所以也不錯

最後我還吃了一碟炒飯 一碟伊麵 一件紫米糕

炒飯是糯米飯 跟伊麵的水準同樣不俗 不錯~

埋單每人$58.3 說真的 不太值 不過就真是很飽
$59 (Lunch)
2009-08-05 51 views
今次黎到普光齋, 當然是同女友及世伯百母飲茶. 女友說不如飲早茶, 那我就定下11點既檯, 陪世伯百母食點心.人數5人, 點下幾個點心, 兩碟炒野. 雖不是什麼精素, 但一看, 已經看得出, 比起其他傳統老齋鋪, 少油, 同健康.由腸粉說起, 是素牛肉腸. 名雖是肉, 味沒有仿肉. 腸粉皮厚薄適中, 素肉餡清淡, 像是一些芋泥之類的東西. 第一道點心已經有好感.之後是燒賣同水晶素翅餃. 燒賣, 是我第一次食的蘿蔔餡燒賣, 沒有素肉醬, 沒有用麵粉搓揉的味精餡. 純蘿蔔燒賣, 又健康好食, 又夠哂特別. 素翅餃, 故明思意是魚翅餃的素食版本, 這次是有素肉做餡的, 一些素海鮮之類. 但皮就感覺厚了一點. 蘿蔔酥同出面酒樓差不多, 沒什麼特別.食完點心, 就來兩個炒野. 一個是鐵版干炒烏東, 熱辣辣的奉上, 干炒, 不太油已經是非常好, 用了素火腿, 芽茶去炒. 來中式素食店, 好, 就是真正的清淡, 不過就是麵粉, 麵粉, 樣樣麵粉.咖喱海鮮飯, 味道濃而不烈的咖喱汁, 焗得夠乾, 內有素蝦, 素帶子. 亦是一個不錯的粉麵飯.大家輕便傾談, 輕便食一餐. 之後帶著他們到我西貢的村子一遊.

大家輕便傾談, 輕便食一餐. 之後帶著他們到我西貢的村子一遊......不過......辛苦...因為天氣太熱了.
$50 (Lunch)
2009-08-04 33 views
當然清楚食物只有好味唔好味之分(唔係有益冇益有營養冇營養),但搵食艱難,在凡塵打滾多年搵多樣嘢叫做:抵食!!下午茶時間四十三蚊位度自助餐+環境幾好點都叫做抵食啩?酸齋咖喱齋齋叉燒齋鮑魚腸粉炸雲吞春卷蘿蔔糕燒賣紅豆糕馬荳糕蓮蓉餅炒飯糯米卷平燒伊麵重有好多好多唔同整法嘅菜食,除燒賣外大部份食物都喺水準之上(蘿蔔糕好味),抵食呀!!but......唔知點解每樣嘢食都好多油囉,食嗰陣唔太在意,之後先嚟料,真係油膩到上心口,隔好耐飲咗幾杯茶先略為消到滯咋
當然清楚食物只有好味唔好味之分(唔係有益冇益有營養冇營養
),但搵食艱難,在凡塵打滾多年搵多樣嘢叫做:抵食!!
2009-08-02
  • 蘿蔔糕
2009-07-24 52 views
好耐都無去過, 但係味道依舊------好! 齋拼盆 - 暖暖的一個齋拼盆, 有素鵝, 酸甜, 豉油齋, 齋叉燒, 唔錯! 上湯腐竹辣椒葉 - 湯甜, 辣椒葉鮮嫩, 好配搭. 素叉燒 - 用攬菜一齊煮, 味道出奇地夾, 正! 鮑魚一品煲 - 素鮑魚, 冬菇, 黃茸, 鮑魚菇, 豆腐, 生菜, 果真一品煲, 唔錯! 唔錯! 糖醋魚 - 個汁酸酸甜甜配皮脆腐皮, 好味! 竹笙素翅 - 料足, 但味道一般. 荔芋卷 - 芋頭太多, 一咬覺得好漿口, 好膩. 桂花翅 - 素翅加蛋白, 芋絲炒, 好爽, 好得意! 鴛鴦炒飯 - 白汁加咗椰汁炒, 感覺怪怪!
好耐都無去過, 但係味道依舊------好!

上湯腐竹辣椒葉 - 湯甜, 辣椒葉鮮嫩, 好配搭.

素叉燒 - 用攬菜一齊煮, 味道出奇地夾, 正!

糖醋魚 - 個汁酸酸甜甜配皮脆腐皮, 好味!

竹笙素翅 - 料足, 但味道一般.

荔芋卷 - 芋頭太多, 一咬覺得好漿口, 好膩.

桂花翅 - 素翅加蛋白, 芋絲炒, 好爽, 好得意!

鴛鴦炒飯 - 白汁加咗椰汁炒, 感覺怪怪!
素叉燒
桂花翅
鴛鴦炒飯
上湯腐竹辣椒葉
2009-07-23
$94 (Dinner)
素叉燒
桂花翅
鴛鴦炒飯
上湯腐竹辣椒葉
2009-04-17 60 views
今日跟媽媽到佐敦辦點事 本想到澳洲牛奶公司吃個下午茶但媽媽想吃齋 所以便到不遠的普光齋開餐下午茶時間有自助餐跟吃點心的選擇本見自助餐$39一人很抵吃 但不久前已吃過午餐現在不過是口痕和找個地方竭竭 所以還是選擇了吃點心坐下來 可能是下午茶的關係吧 只得一張點心紙 而且選擇不多下午茶時間 大中小點一律$10 我們亦很"精明"的全選了大點素菜包(大)包內有少量菜和菇 不太鹹 菜亦爽脆 我挺喜歡 所以吃了兩個魚翅海鮮餃(大)餃皮偏厚 但幾滑溜 內有粉絲 素蝦 青豆 西芹素蝦口感和味道與真蝦無異 但我不喜歡西芹的味道但只是我個人口味的問題 與食物無關四寶扎(大)四寶包括芋頭 南瓜 豆腐 和素火腿我和媽媽也亦為素火腿與真火腿很相似 豆腐味道也不錯腐皮薄身 但不夠入味 幸有材料搭救 味道也不俗煎南瓜軟餅(中)這是下午茶炒粉麵加$4配的外層十分煙韌 像薄餅芝士般拉得很長內層全是南瓜茸 不會太甜 以我不喜歡南瓜的人也覺得很好吃因為媽媽不能多吃甜點 所以即使我不喜歡吃南瓜 也要吃下2個裡紅金菇炆米$28這個米粉是我們最為失望的材料只有紅青椒絲和少得找不到的金菇味道未至於差 但十分普通 我可能炒得比它還要
今日跟媽媽到佐敦辦點事 本想到澳洲牛奶公司吃個下午茶

但媽媽想吃齋 所以便到不遠的普光齋開餐

下午茶時間有自助餐跟吃點心的選擇

本見自助餐$39一人很抵吃 但不久前已吃過午餐

現在不過是口痕和找個地方竭竭 所以還是選擇了吃點心

坐下來 可能是下午茶的關係吧 只得一張點心紙 而且選擇不多

素菜包(大)
包內有少量菜和菇 不太鹹 菜亦爽脆 我挺喜歡 所以吃了兩個

魚翅海鮮餃(大)
餃皮偏厚 但幾滑溜 內有粉絲 素蝦 青豆 西芹
素蝦口感和味道與真蝦無異 但我不喜歡西芹的味道
但只是我個人口味的問題 與食物無關

四寶扎(大)
四寶包括芋頭 南瓜 豆腐 和素火腿
我和媽媽也亦為素火腿與真火腿很相似 豆腐味道也不錯
腐皮薄身 但不夠入味 幸有材料搭救 味道也不俗

煎南瓜軟餅(中)
這是下午茶炒粉麵加$4配的

這個米粉是我們最為失望的
材料只有紅青椒絲和少得找不到的金菇
味道未至於差 但十分普通 我可能炒得比它還要好吃
而且油了點 但好在不會過鹹 但絕對不會再叫
埋單不用$80 比自助餐便宜 但當然自助餐選擇較多 下次嚐嚐吧
素菜包
四寶扎
煎南瓜軟餅
裡紅金菇炆米
2009-03-13 38 views
今次來到嘗試這裡的自助晚餐!這裡的自助餐款式有很多選擇,個人最欣賞的是「雞絲」粉皮,粉皮很新鮮,且切很薄,闊度適中,入口軟滑,加入少許麻醬伴吃,very good! 另外,這裡熱盤的款式,除了一般素菜外,如有胃口的話,可以試一款 “紫米蒸飯”(放在電飯煲內,以保持溫度),伴有粟米及穀物配料,入口鬆軟,真正有飯味! 至於甜品方面,除了 “水晶餅” 和 “蜜糖扭扭卷” 做得出色外,這裡的 “豆沙煎堆仔” 亦做得非常好,香脆可口,內裡的豆沙蓉不太甜,且是用原粒紅豆製成的,水準可以媲美一些酒店級自助餐呢!
今次來到嘗試這裡的自助晚餐!
2009-03-06
$98 (Dinner)
  • 「雞絲」粉皮,紫米蒸飯,粟米粥...
2009-02-17 49 views
情人節理應有影皆雙,可惜我等孤身寡人遇上這些時份,心裡總有點酸溜溜的感覺,幸好同病相憐的友人,每年的二月十四,都會舉辦一個「齋團」,吃一頓素菜,象跡著去除多餘的慾念,亦以友情作出互相勉勵,而今年的舉行的場地,就落在佐敦的「普光齋」,記憶所及,那是由前藝人王愛明所營辦的。點菜的重責就交由食友南瓜兄發辦,總共八個菜,前四個菜計有太極素菜羹、滾燙的咖喱汁配上炸龍鬚、西芹扒茄子和雜素蒸釀包豆腐,味道大致不錯,烹調上各呈風格,除了布包豆腐蒸得稍老之外,沒出甚麼大亂子,港式素菜經常出現重油水的情況,吃下去往往十分肥膩,這裡倒不太察覺。後四個菜則出現一些「問題」了,金盞炒豬肉、密汁燒豬頸肉、墨西哥汁牛柳和松子黃魚,名字上已是大一堆葷菜的名單,頭三道菜上桌之時,不單賣相極似,吃下去的味道,和「正貨」,有七、八成的相似,最後的松子黃魚最不像了,但只是像真度有所不及,用腐皮造的東西,和魚肉也有幾分相似,其刻意模仿的意圖,正是司馬昭之心,路人皆知也。當今素菜確能追近到肉類的味道和口感,以為在讚賞它?! 錯矣 ! 如果是長期茹素之人,相信其已經下定了決心,戒絕了一切的肉類和五辛,何苦要重新誘惑他們,至於偶一為

如果是長期茹素之人,相信其已經下定了決心,戒絕了一切的肉類和五辛,何苦要重新誘惑他們,至於偶一為之的食客,想轉一轉口味,你卻又「魚」又「肉」,想避也避不了;近來新派素菜,為了突顯其千變萬化的烹調風格,確了下了一番功夫,可惜有點鑽牛角尖,走入岔道,和以清心為主的「素」菜,距離越來越遠。

想深一層,自己也不是清高之人,追求美食是自己的目標,如果只是青菜豆腐,相信也很難過,取個平衡,一些經典的素菜,如南乳炆粗齋、羅漢煮齋、芋頭造的五柳鮮班、齋鹵味等,永遠不乏棒場客。

2009-02-17 65 views
別人的二月十四,大多有情人者,會選擇在高級餐廳/酒店渡過,我們按往年傳統,與一眾單身的朋友,在這一天的晚飯來個齋宴,來抗衡這個有異性,無人性的節日.今次地點,回到去佐敦普光齋.不要說在情人節吃齋很慘,是夜飯店不知幾旺場.一早訂了位,否則到時連齋也沒有得吃.闊別三年,菜式上比上次來更具創意.看見齋菜名字統統用上肉類名稱,心靈上,始終未能清心寡慾,未能食素.我們倒沒有所謂,旨在是吃其意義.太極素菜羹先行,這味是真正的齋,接下來的黃金炸麵,黃金是葡汁,配上用海苔包著,炸到香脆的麵條吃,如我們吃開的兩面黃食法一樣.椒鹽鮮魷無論那種彈牙感,同味道都同正版相似.翠塘豆腐這一味,又是純齋.蜜汁燒豬頸肉,簡直似得有點過火.吃下去有點疑惑,我們是否正在吃齋呢?墨西哥汁牛柳,大家未吃之前覺得這道菜會帶點辣,因為好多人感覺墨西哥菜,會帶一點點辣.結果又不是一回事,個汁酸酸甜甜,而"牛柳"做得軟稔,入味.有時吃這類"牛",比吃真牛的好,因為保証不會下梳打粉.最後的糖醋魚,外型神似,食味就不算似.可能叫條五柳仙斑,效果會更好一點.吃著這等齋菜,大家估下消費多少?七個人,五百多埋單.絕對稱得上經濟實惠.別人在是晚

吃著這等齋菜,大家估下消費多少?七個人,五百多埋單.絕對稱得上經濟實惠.別人在是晚拿著同樣價錢,只能吃些巧名立目,明昆你的情人節套餐,而且只能夠付自己的一份.

下一年的情人節齋團,會否再會?
$75 (Dinner)
2009-02-11 40 views
素叉燒餐飽夠熱,很新鮮,外脆內軟,飽做得非常鬆軟,外面塗上蜜糖,餐飽底部煎得適中,不會烘過“燶” ,其他店舖做的飽內的醬汁較多且甜,但這間的餐飽卻恰到好處,用料足夠,製作認真,不是其他店舖粗製濫造的。招牌菜式 - 齋併盤︰用很少油烹調已很難得!再加上用料新鮮,會再一想試!這裡另有午市、下午茶餐及晚市自助餐可供選擇,收費合理!
素叉燒餐飽夠熱,很新鮮,外脆內軟

這裡另有午市、下午茶餐及晚市自助餐可供選擇,收費合理!

$45 (Lunch)
  • 素叉燒餐飽
2008-11-14 32 views
因為有親戚生日...所以去左依度食飯...唔係食自助餐...係食一圍圍o既小菜....12 味菜..味味都係菜,菇,豆組成其實都幾悶....最尾個壽包都唔好味...太硬同用黃蓮蓉有點慳皮@@~d 野唔係貴價料...雖然裝修唔錯但12味菜竟然無芋頭魚真係唔係好得!!!齋都係一件起2件止先會覺得好味...整體黎講都不過不失~
因為有親戚生日...所以去左依度食飯...
唔係食自助餐...係食一圍圍o既小菜....
12 味菜..味味都係菜,菇,豆組成其實都幾悶....
最尾個壽包都唔好味...太硬同用黃蓮蓉有點慳皮@@~
d 野唔係貴價料...雖然裝修唔錯
但12味菜竟然無芋頭魚真係唔係好得!!!

齋都係一件起2件止先會覺得好味...
整體黎講都不過不失~
依個鐵皮燒素火腿卷係最驚喜的菜式
2008-09-28 40 views
同朋友係二樓食小菜, 食物既味道 / 賣相 & 服務質素都算唔錯, 我地叫左八樣野, 係個魚香茄子 & 雜菜煲比較一般.
2008-06-27 30 views
2008年6月26日晚上8:15pm 舊同事升職請食飯. 哇! 有人請食飯梗係仆到去啦! 見到禾之食好多人, 唔等啦! 都噤夜囉! 食第間囉!5個人叫咗:1) 波蘿咕嚕肉 – 完全唔知係咩嚟! 唔好食, 好似食緊硊粉而已2) xx肉 – 做到好似肥豬肉, 連口感都似, 我d舊同事們接受唔到, 投曬降3) 類似䉀蝦 – 呢個幾好食! 偏鹹少少, 但似做得好似肉, 中間係蓮耦4) 咖哩焗時蔬 – 都可以話幾好啦! 不過我麻麻地鐘意杰tart tart汁+菜5) xx麵 – 有雜菜粒o既麵, 完全無味, 我唸佢唔記得落salt.6) 芋頭魚 – 差! 真係一條死魚禁款, 死實實! 小袛園好好多, 好多!7) 齋滷味 – 幾好! 一般水準.7) 喳喳 – 送o既糖水, 普通!價錢大約4xx, 我好少食齋, 我覺得東方小袛園好好多.

5個人叫咗:
7) 齋滷味 – 幾好! 一般水準.
7) 喳喳 – 送o既糖水, 普通!

價錢大約4xx, 我好少食齋, 我覺得東方小袛園好好多.
$90 (Dinner)