今日黎左呢間氣氛好好,好有外國feel既西餐食飯🥰🥰位於西環碼頭附近,好適合一班朋友又或者情侶黎,食完飯仲可以去碼頭行下添!未入去已經好似去左外國咁,門口都是外國人坐左係度飲緊啤酒🍻😁餐廳好大間,好多座位,又闊落,坐得好舒服。更令人驚訝既係餐廳大到放左好幾個大大既釀酒缸!原來呢度係出名自製既手工啤,唔怪得咁多人黎飲啤酒啦!除左有啤酒飲,仲有live band 表演,氣氛更正!睇得出呢間餐廳好有heart 去釀啤酒。每日都會推出唔同既口味既啤酒俾大家選擇。佢地仲好好,好nice咁介紹返每種既手工啤俾大家。如果擔心唔知邊隻先岩自己飲,可以叫:Beer paddle,有齊哂六種口味既啤酒飲,可以試匀哂每種味,打卡影相一流😛六種味都有唔同既感覺,唔好以為咁放係因為啤酒既濃味去放。職員話由左邊開始飲,會先由淡味去到苦澀味去到濃味再到甜味,飲落會好有層次。亦會好順口,唔洗擔心。而且呢度既手工啤唔怕放耐左唔凍既時候會變淡味,飲落都係咁香既麥味🍻咁就可以慢慢食野飲酒喇😋令人驚喜既係除左啤酒好飲之外,餐廳既野食同甜品都咁出色好味🥰真係好滿意呀!沙律🥗: Nicoise Saled沙律好豐富😄有好多塊既T

餐廳好大間,好多座位,又闊落,坐得好舒服。

沙律🥗: Nicoise Saled

沙律好豐富😄有好多塊既Tuna,蛋,蕃茄仔,豆,魚仔等,食落好香橄欖黑醋油,好開胃。Tuna食落鮮味香濃。蔬菜爽口夠哂 fresh 😋

小食: 🐖Pork Belly tacos🌮 又幾好味😋
五花肉同菠蘿切成碎粒,加上好惹味既調味醬同檸檬汁落去,一啖食落口 口感非常豐富呀,菠蘿剛好中和了豬肉的油膩感。個薄餅皮食落煙韌,唔錯😛

Grain Fed Angus Mbs2 +Ribeye🥩
煎到塊肉眼賣上好靚🥰好大塊
厚厚既五成熟肉眼扒 配上香濃既燒汁,更突出牛肉香味。

肉眼扒肉質好juicy 夠哂嫩滑!🍴好重牛味。
配上香脆一舊舊薯仔😋夠哂滿足飽肚。

記住留肚叫甜品🍮都好好味!
Creme Brulee 🍳

焦糖燉蛋🥰好驚喜,冒出大燈來,埸面誇張好美美📸

佢既味道唔會話好甜,岩哂我口味。好濃既蛋香味,燉蛋滑溜😋食唔頂口!

Pavlova 👍推薦

真係好少見到既甜品,我都係第一次食。粒粒芒果肉,菠蘿乾,芒果沙冰雪糕,忌廉再以蛋白霜製成,食落口感特別豐富,又有啲甜又有啲辣,又配上軟雪糕又加上硬硬既蛋白霜,好有層次感。建議撈埋一齊食,互相中和,味道更好味!!幾鐘意呢個甜品!👍
2019-11-09 49 views
Little Creatures 喺堅尼地城海旁喺門口已經覺得成個 atmosphere 都好 chillBar枱後面就係一排巨型嘅釀酒機嚟到一定要試下啲 craft beer!【Beer Paddle】呢個 beer paddle 好得意呀係手工啤版本嘅 tasting menu一次過試到 6 種唔同嘅手工啤除咗每一款都有塊 intro card店員仲親自逐一介紹啲啤酒嘅特色 😆由淺淡啲、帶果味嘅啤酒到麥味重啲嘅啤酒都一應俱全我自己就鍾意前者多啲~【Nicoise Salad】係屬於南法嘅經典沙律不過呢個 version 就落多啲沙律菜配咗呑拿魚同一啲提味嘅 anchovies成個沙律唔需要太多 dressing,好輕盈水煮蛋都整得好好味【Steamed Mussels】NZ 青口好肥美大隻,肉質嫩滑因為有豐富嘅 garlic 同 chorizo所以個 sauce 惹味鹹香送啤酒都好啱 🍺【Barramundi】Barramundi 係解有鱗嘅大魚原來即係澳洲鱸魚 🐟魚肉比較結實,無乜魚骨最正係魚皮煎到勁香脆伴碟嘅番茄仔好新鮮清甜!【Sticky Pork Ribs】Pork rib
Little Creatures 喺堅尼地城海旁
喺門口已經覺得成個 atmosphere 都好 chill
Bar枱後面就係一排巨型嘅釀酒機
嚟到一定要試下啲 craft beer!

【Beer Paddle】
呢個 beer paddle 好得意呀
係手工啤版本嘅 tasting menu
一次過試到 6 種唔同嘅手工啤
除咗每一款都有塊 intro card
店員仲親自逐一介紹啲啤酒嘅特色 😆

由淺淡啲、帶果味嘅啤酒
到麥味重啲嘅啤酒都一應俱全
我自己就鍾意前者多啲~

【Nicoise Salad】
係屬於南法嘅經典沙律
不過呢個 version 就落多啲沙律菜
配咗呑拿魚同一啲提味嘅 anchovies
成個沙律唔需要太多 dressing,好輕盈
水煮蛋都整得好好味

【Steamed Mussels】
NZ 青口好肥美大隻,肉質嫩滑
因為有豐富嘅 garlic 同 chorizo
所以個 sauce 惹味鹹香
送啤酒都好啱 🍺

【Barramundi】
Barramundi 係解有鱗嘅大魚
原來即係澳洲鱸魚 🐟
魚肉比較結實,無乜魚骨
最正係魚皮煎到勁香脆
伴碟嘅番茄仔好新鮮清甜!

【Sticky Pork Ribs】
Pork ribs 切開咗一條條,四邊都燒得平均
而且沾滿微辣嘅海鮮醬
食到想 lam 埋啲手指 🤣
呢碟嘅 side salad 又係好出色

【Grain Fed Augus MBS2 + Ribeye】
每次見到有靚靚 grill mark 嘅牛扒已經加分
MBS2 嘅 ribeye steak 油花唔算勁
但係食落肉汁都多,肉味濃郁
唔經唔食就 KO 咗 10oz 😋

【Pepperoni Pizza】
Pizza 係正宗嘅薄脆餅底 🍕
舖滿 pepperoni 做 toppings 之餘
仲有好多芝士~

【Creme Brulee】
甜品嘅 presentation 好無敵
不停有煙飄曳,夠哂呃 like
當然味道都好好啦
creme brulee 滑嘟嘟㗎
最面仲有層 crispy 嘅焦糖

【Banana Toffee Pudding】
Cheese cream 包圍住成個 toffee pudding
賣相好邪惡,哈哈
無想像中咁甜,仲有啲海鹽嘅鹹味𠻹
因為住開新界區,平時好日都唔會過港島,但朋友邀請到,點都要出黎聚一聚。今次朋友就介紹去堅尼地城一間西餐試試,開頭都認為西餐都係想像同平時一樣,只不過外國人比較多,但去到先完全發現自己想法完全錯誤。餐廳正正位於海旁邊,門口比鄰店顯得有點細,但入去後你會發現環境超大,極具工廠與餐廳混合風味。靠近門口位置都以吧枱為主,可以專程過黎飲返杯,亦有唔少因為朋友未齊,而坐係到慢慢飲住等又得。一入餐廳會比旁邊大型釀酒機械嚇一嚇,Little Creatures 正正主打一D澳洲同自己本土釀嘅手工啤。🍷🥤🥂🍸🍹🍻所以坐底就點左個TASTING SET 一共有6款不同味道手工啤飲,見到隔離有唔少食客試啱口味就再ORDER多杯!!!🥃Original Pils Hoppy易入口,味道較香甜,女士可能會喜歡Bright ale有陣陣果味Pale ale hoppy落左2次酵母Kennedy brew自己釀製既,味道有點似HoegaardenRogers 黑啤麥味較重,微甜IPAAfter Taste重,個人最喜歡!🎶🌈餐廳係特定日子係會有LIVE BAND,雖然今次就冇樂隊,但都會有外國DJ 點歌。鐘意享受L

🍷🥤🥂🍸🍹🍻
🥃
Original Pils Hoppy
易入口,味道較香甜,女士可能會喜歡
Bright ale
有陣陣果味
Pale ale hoppy
落左2次酵母
Kennedy brew
自己釀製既,味道有點似Hoegaarden
Rogers 黑啤
麥味較重,微甜
IPA
After Taste重,個人最喜歡!

🎶🌈
鐘意享受LIVE MUSIC朋友可以係訂位前自己向餐廳查詢時間啦!

Grain Fed Angus MBS 2+肉眼扒🥔🥩
睇過網上唔少食評都推介呢到既牛扒,一於就點塊肉眼試下啦。
扒身上紋理煎得好靚,牛肉肉色都較深,肉質好易切開得黎,扒心都唔會太過熟!!
入口肉味香濃Juicy多肉汁! 論質素黎講完全勝過香港某某連鎖式扒房,呢個真心推介!
隨牛肉外亦附上熱薯!

Steamed Mussels🥘
青口上會有2塊脆包,加上少少牛油蒜味烘我啱啱好,脆口得黎又有麵包黏度,完全唔會過火。
青口會混上香草和西班牙香腸,大大隻而且好有咬感冇海水腥味。

蟹肉卡邦尼意粉🍝
蟹肉份量多,意粉Creamy和香濃芝士味,味道幼滑香口。

甜品Pavlova🍨
芒果Gelato下有椰子cream,再以蛋白脆餅作底

餐廳總體評價都非常好,既有澳式酒吧情懷同唔少出色手工啤酒,燈光環境夠開揚外,食第質素都幾高!! 一定會再黎食呀~~!!
  • Beer Tasting Paddle
  • Grass Fed Rib Eye
2019-11-07 48 views
A very enjoyable dinner in Kennedy Town.Great food, service and atmosphere.-Beer paddle花香 果香 苦澀 像人生嗎果香味大概是平日不愛啤酒的女生都能接受吧六杯 一班人share就最好了🍻-Angus Ribeye呢塊Angus Ribeye真係不得了Medium是剛好的 牛味超濃郁配菜薯仔同蕃茄 唔點醬汁都已經好好味我懺悔 我依家好鍾意食牛扒但唔會成日食 一個月一次🤤去過Belgium後 每次食Mussels都想起暫時還未在香港吃到當地的味道香港的普遍醬汁厚厚 這裡的Steamed Mussels醬汁香到一個點狠狠的用了牛油吧😂又肥又香服務也是100分侍應哥哥拍照也是超用心的Set好張枱很重要💕
-Beer paddle

服務也是100分
侍應哥哥拍照也是超用心的
Set好張枱很重要💕

• Steamed Mussels
畢左業之後好耐都無去過西環,今日約左舊同學一齊去堅尼地城個邊食野,先發現多左好多好靚既西餐廳,今日我地黎左海旁附近既澳洲菜餐廳食brunch,環境好舒服,有好多外國人去食,好chill好似去左外國咁😝Beer Paddle($140)餐廳既啤酒係自家釀製,beer paddle有六款口味既啤酒,每樣100ml,咁就可以試到吾同既特色啤酒🍺店員好細心咁同我地介紹左每款啤酒既特色同味道,同埋建議我地由左飲到右,因為左邊會比較fruity,最右既會比較苦,我個人鍾意最左既original pils,味道清爽苦澀味無咁重Avocado On Toast($130)牛油果既份量好多,加埋一大片既水牛芝士,水牛芝士入口香軟,配上甜甜酸酸既蕃茄粒同黑醋汁,味道好清新,再放埋太陽蛋一齊食口感更加豐富Hawaiian Pizza($135)有波蘿煙肉,芝士味道濃郁,一啖pizza配一啖啤酒好夾🍺Egg Benedict($98)半熟既蛋漿慢慢滲落去鬆餅入面,配埋煙肉同荷蘭醬口感豐富,成個egg benedict都充滿住蛋黃香好正啊😋Hand Cut Fries($75)即炸既薯條好香脆,沾上黑松露醬食好

Beer Paddle($140)
Avocado On Toast($130)
Hawaiian Pizza($135)
有波蘿煙肉,芝士味道濃郁,一啖pizza配一啖啤酒好夾🍺
Egg Benedict($98)
Hand Cut Fries($75)
即炸既薯條好香脆,沾上黑松露醬食好夾!不過如果係厚切薯條會仲正😛
2019-10-26
$295 (Lunch)
今晚去返堅尼地城食一間同男朋友好有紀念性嘅餐廳💕佢其實係堅尼地城嘅海旁咁佢一見到就有好多外國人喺入邊gathering首先有幾杯唔同類型酒精濃度嘅啤酒,由fruity 到好香醇既啤酒都有,好適合男朋友飲😘我地好肚餓阿!!野食就黎了首先當然係女士最鍾意既caesar salad 上面碎芝士既份量非常多😀好正阿❤️入面既菜都好fresh 而且佢地個醬味道好好食第二個要左佢地既hawaiian pizzapizza 係薄底!!! 所以咬落非常香脆而且上面既ham 同🍍好夾必嗌第三個要左個pasta 咁佢雖然係white sause 但首先我叫左杯好正既mixed juice 所以一d 都唔覺得膩😛好好味 係正宗外國既味道至於男朋友就話要嗌個steak 食下😘咁當然要左個medium steak ☺️牛肉味好濃而且根位唔多佢用炭烤既方法去處理真係好抵食😂忍唔住要埋個lime sobert 同applepie因為覺得甜品先係一餐既精華呢兩項甜品無令我失望到🥺🥺sobert 有好醒神既作用個applepie 用左鐵盤上之後仲有一球vanila 雪糕🥺🥺見到佢地餐廳成間都有晒啤酒廠既風格真係覺得好吸引同
今晚去返堅尼地城食一間同男朋友好有紀念性嘅餐廳💕

真係覺得好吸引
同埋佢地既staff 全部都好熱情💕💕
每年必到
  • Grass Fed Rib Eye
今天與三五好友約港島西食brunch,朋友推薦了一間可以慢慢嘆世界的啤酒餐廳一走進來才發現裡面空間超大 坐起來很舒適Beetroot Salad點了個水果沙律當開胃菜,料非常豐盛,特別喜歡他們的紫薯 吃起來很脆很甜,淋上黑醋醬吃起來很爽口Full breakfast 麵包酥脆,香腸是蔬食的很健康,鋪上滿滿的黑豆,健康無負擔Brewers Burger 漢堡一口咬下肉汁四溢,可惜薯條是軟的,不是酥脆口感,倒是一旁薯條的酸甜沾醬搭配起來相得益彰Mushroom Pizza蘑菇起司pizza 是薄皮窯烤出來的,一端上桌cheese香氣撲鼻,吃起來餅皮非常Q彈,餡料滿滿味道超棒!非常推薦Toffee pudding甜點巧克力pudding,是一大球巧克力冰淇淋配上香蕉巧克力蛋糕,非常之大份量,不會太甜,大家一起share剛剛好Beer Paddle來啤酒餐廳當然不容錯過Little Creatures 自製啤酒,今日一次試六款,各有各的風味,非常值得一試整體而言,餐廳環境舒適,食物選擇很多,味道也都很出色,價格亦算合理,喜歡喝啤酒的不能錯過用心經營的店家,推薦給大家

一走進來才發現裡面空間超大 坐起來很舒適

Beetroot Salad
Beetroot  Salad

Full breakfast
Full  breakfast

麵包酥脆,香腸是蔬食的很健康,鋪上滿滿的黑豆,健康無負擔

Mushroom Pizza
Mushroom  pizza

Toffee pudding
Toffee  pudding

Beer Paddle
Beer  paddle

用心經營的店家,推薦給大家

Mushroom  pizza
Toffee  pudding
Beer  paddle
2019-11-06 42 views
🔎西環堅尼地城堅彌地城新海旁2-5A號五福大廈地下1號舖*「外國風・給你有旅行中的感覺」- Little Creatures.今日是我特登坐電車入到堅尼地城,目的只有一個,就是想跟朋友過一個特別一點點的周未。因近來壓力真的太大了。一入到呢間餐廳,就比人感覺到自己好似旅行緊咁。入面好多外國人客人係度,同店員溝通...加上睇餐牌都係一樣,是需要一定的英文程度。.Steak & Eggs ($170)牛扒點了要7成熟,廚師處理得剛剛好。不會煮得太老,口感亦好軟腍。牛扒跟了兩隻煎蛋,同其他配菜。以$170來說,真係好抵食呀。Beetroot Salad ($108)呢種沙律係香港好少見,所以就叫左碟試下。我覺得呢種紅菜頭沙律,夾埋D柑橘類生果同埋菜一齊食,個種甜甜的味道,好特別。Margherita Pizza ($125)呢個Pizza我就覺得一般般啦,可能隻芝士唔岩我口味。但我朋友就食唔停口。Beer Paddle ($148)呢Set野真係不得了,賣相好鬼正。一SET有6款唔同既啤酒,外國店員就建議我地由淡味飲到去濃味。我雖然不太喜好飲啤酒,但都比佢地特別既香氣同賣相吸引到我飲。如果啤酒
🔎西環堅尼地城堅彌地城新海旁2-5A號五福大廈地下1號舖
Steak & Eggs ($170)

Beetroot Salad ($108)

Margherita Pizza ($125)

Beer Paddle ($148)
呢Set野真係不得了,賣相好鬼正。一SET有6款唔同既啤酒,外國店員就建議我地由淡味飲到去濃味。我雖然不太喜好飲啤酒,但都比佢地特別既香氣同賣相吸引到我飲。如果啤酒愛好者來到呢度,真係飲可以飲餐飽。

🍽8.5/10
2019-11-06 39 views
又到左星期五Happy Friday night , 今晚突然想吹下海風,朋友們提議去西環堅尼地城食飯,之後行海旁散散步。 我地選擇左Little Creatures 西餐廳,記得上年聖誕大餐,我們也是來這間呢😁 -入夜後海旁地段較寧靜,沿路有一些餐廳,十分多外國人光顧,令我感覺好像去了歐洲😂,氣氛一流。 我們這間餐廳空間感大,樓底高,座位舒適。 食物選擇多,價錢合理親民。-🥗Niçoise salad 先點了份清新沙律做前菜,沙律菜嫩綠新鮮,還有半熟水煮蛋,流心蛋黃正。厚切吞拿魚經烤炙,呈半生熟的狀態口感佳,質地如刺身般的嫩;用咸香的鯷魚及酸甜紅酒醋去提昇口味。-🐤Crispy chicken 🐓 炸雞想當有水準,也沒想到份量這麼多。 炸雞粒皮脆肉嫩,油瀝得夠乾不膩。最特別是那個Pineapple chilli sauce,比起一般甜辣醬,多一份果香。除了更覺惹味,減輕一份飽膩感。-🍕Pepperoni 對薄餅有種情意結,特別係每次同這班朋友聚會,都一定會點的。 剛剛出爐的薄餅,熱騰騰夠吸引;薄批夠香脆,配上豐盈芝士及咸香辣肉腸,十分滋味,和朋友們邊歎啤酒🍻邊食薄餅,人生樂事。-🍄

🥗Niçoise salad

🐤Crispy chicken 🐓

🍕Pepperoni

🍄Mushroom delux

再來一個磨菇漢堡,軟熟的麵包夾著超級juicy的大啡菇,還有芝士、沙律菜及蕃茄。仲有食到停唔到口既黃金脆薯條,配傳統茄醬或黑松露醬。
🐟Tasmanian salmon

三文魚柳肉質鬆化嫩口,魚皮煎至金黃香口;配菜亦很豐富,有嫩菠菜、粟米🌽、青瓜、紅蘿蔔🥕。

不醉無歸!叫左beer paddle,有六款特製手工啤酒🍻。職員對每款都作介紹,由淡至濃去品嚐;最鍾意是第二款「Bright Ale Topical & Fruity」,入口帶點西柚果香味。

2019-11-06 46 views
近排見到好多人介紹呢間餐廳,今日去打一打卡,估唔到夜晚有live band唱歌,一邊飲住啤酒一邊聽live好有feel.餐廳空間感好大地方闊廠氣氛好relax.Beer paddle店員好有心機介紹講晒一共6款手工啤酒既特色同各自酒精濃度.Original pils味道清爽帶淡淡花香味同啤酒苦澀味同樣突出.Bright ale 相對苦澀味無咁重帶點木味及焦香麥味.Pale ale 酒精濃度較前2者高入口果味濃香.Kennedy-town brew 6款中最深刻,花香味最香同突出.Roger’s 麥黑啤顏色最深但相對最易入口唔苦澀焦香麥味係當中最突出.Kennedy-town IPA 6款中酒精濃度最高法其實幾易入口苦澀味帶甘香.Steamed mussels用上西班牙香腸,白酒,洋蔥及香料做底連同青口煮味道好香濃.青口肉飽滿肉質爽彈帶淡淡海水味加上白酒西班牙香腸多左陣咸肉香味.烘得脆身既麵包瞬間吸晒青口及醬汁濃郁既精華.sticky pork ribs中西fusion醬汁用上中式海鮮醬帶微甜同麵鼓香估唔到同豬肋骨可以咁match,面上再加上少少花生粒咬落脆卜卜.豬肋骨肉厚身啖啖肉燒得唔

Bright ale 相對苦澀味無咁重帶點木味及焦香麥味.
Pale ale 酒精濃度較前2者高入口果味濃香.

Steamed  mussels

sticky pork ribs中西fusion醬汁用上中式海鮮醬帶微甜同麵鼓香估唔到同豬肋骨可以咁match,面上再加上少少花生粒咬落脆卜卜.豬肋骨肉厚身啖啖肉燒得唔會過火用黎送啤酒一流.
Stick  pork  ribs

Hand cut frites即炸咬落好脆金黃色炸得多通透,沾上黑松露蛋黃醬令薯條入口更幼滑

Umami carbonara係傳統carbonara上加上蟹肉,三文魚籽同木魚絲既日式風味.咬落三文魚籽脆卜卜內裏魚油增添左份鮮味.

Chocolate walnuts brownie底既鐵版烘得好熱一邊暖住底下既朱古力brownie一邊係上面淋上朱古力醬.核桃雪糕配上暖笠笠既brownie一凍一熱
$200 (Dinner)
Steamed  mussels
Stick  pork  ribs
  • Beer  Paddle
  • Steamed Mussels
  • Sticky  pork  ribs
2019-11-06 42 views
位於西環的Little Creatures, 是一間來自西澳的餐廳。它除了是一間餐廳,更是一間啤酒釀製店。在2000年時,餐廳的美式淡啤酒曾獲獎,至今已開設六家分店,並首次進軍海外,在香港開設分店。其實Little Creatures已開業一段時間,我也品嚐過數次,質素依舊,是相約朋友相聚的好地方哦。餐廳環境寬敞,設有多個釀製啤酒的大酒筒,氣派非凡,猶如置身在澳洲一樣。座位舒適,適合多人進餐,八時多全院滿座,大家摸著杯底談天說地,非常熱鬧呢。Beer Tasting Paddle $140/6杯餐廳主打的 Beer Tasting Paddle,包括六種不同的釀制啤酒。根據美國釀酒師學會定義,手工啤即以傳統手法獨立製作產量每年少於600萬桶的啤酒。每位啤酒有不同的酒精濃度,色澤深淺和苦度,客人可以一次過嘗試六種不同口味啤酒,Chill一Chill呢。啤酒包括: Pale Ale ,Amber Ale, Original Pilsner, Bright Ale, India Pale Ale,White Ale。Grain Fed Angus Mbs 2 + Ribeye $328網友推

Beer Tasting Paddle $140/6杯

網友推介的 炭燒肉眼扒,質素果然不錯唷!
一大片的10安士穀飼牛肉眼扒,賣相不俗。香濃的炭燒香氣,撲鼻而來,用大麥丶小麥丶燕麥丶玉米等餵飼,肉質鮮嫩結實,比草飼牛肉更有嚼感,香濃馥郁,抹上香草牛油,油香更甚,五成熟度,幼軟美味,值得一試!

Banana Toffee Pudding $85

令人驚喜的香蕉拖肥布丁蛋糕,推薦大家試試唷! 原本以為是一般布丁的賣相,但造型跟想像中的完全不一樣呢。
淋上幼滑忌廉,放上焦糖脆脆的香蕉蛋糕
,整體配合完美。香蕉蛋糕軟香美味,但較為鬆散,把配料和朱古力雪糕一同放入口中,大滿足呀!

Creatures Apple Pie $80

招牌蘋果甜品同樣不俗,新鮮焗起的鐵板蘋果批,傳來香甜蘋果香,令人食指大動。酥皮下包裹著熟至軟爛的蘋果粒,酥皮雖稻不上酥脆,但配上凍冰冰的雲尼拿雪糕,冰火甜品,兩極感覺,很不錯呢!
2019-10-25
Type of Meal
Dinner
2019-11-04 50 views
近來旺區的晚上越來越靜、反而帶旺了這些邊陲地帶,因為飯,終究要吃,酒,還是要隊的。店外一堆外國人都帶著狗狗漫步海邊,非常有閒情日致店名 Little creatures,但店內無一種東西little,店面大,食物份量大,座位大,甚至連掛牆啤酒桶也巨大!食物:沙律Nicoise Salad $138炙燒吞拿 跟 鯷魚,橄欖作主打,加入火箭菜的雜菜沙律,用red wine vinaigrette 作dressing,這種味道帶酸的紅酒橄欖油醋,非常好地令這沙律變得既開胃又不寡,吞拿 跟 鯷魚的咸香豐富了整道菜的層次,正!前菜Steamed Mussels $185份量也大,加了白酒跟牛油及西班牙香腸的青口滿新鮮,而且牛油香令青口更滑順creamy,白酒煮的湯底帶點酸所以口感不會太油膩,正!主菜Grass fed Angus ribeye 10oz $328強推!澳洲grass fed草飼肉眼的特色在於牛味濃郁,比一般以玉米或稻米飼養的牛好吃許多!加上上面的一片牛油,正!五分熟依舊鬆軟無筋,難得!Stir fried beef Spaghetti $145提胃的辣汁跟al dente的意大利

店外一堆外國人都帶著狗狗漫步海邊,非常有閒情日致

食物:
沙律
Nicoise Salad $138

前菜
Steamed Mussels $185

主菜

五分熟依舊鬆軟無筋,難得!
提胃的辣汁跟al dente的意大利麵,配上牛肉絲同炒,完全不覺油膩,有中西fusion 之感
Brewers (Beef burger) $165
巨大的漢堡,厚厚的漢堡牛排跟番茄等配料令人非常滿足。

不過中間的漢堡牛排明明點了medium,卻有點過熟,而且有點焦邊。

不過最驚人地好吃的,是那松露蛋黃醬,那松露香太出色了!唯獨薯條太碎,有點失色。

飲品:
Beer paddle $140
6款澳洲啤的sample ,竟然只要$140!
左至右,淡至濃,清爽至乾身苦澀
我最喜歡第二款的fruity 口感,非常易入口,
第四款麥味重比較傳統,
第五款黑啤意想不到的順滑
最後一款,看起來不像,還真的很乾澀耶

Cold press juice $70
橙 蘋果 西柚 菠蘿汁
甜味突出,女生必點,男生可能就會覺得有點過甜了
Chocolate Brownie $85
全晚焦點,帶超多核桃的布朗尼加上一球半溶的云尼拿雪糕,口感爽脆又不會太甜,苦澀味帶出了整個層次,絕對是非常出色!

侍應的服務水平很高,主動幫忙,有禮,中英皆能,卻又不會太常騷擾顧客,很值得讚賞!
$350 (Dinner)
2019-11-04 31 views
難得星期日可以跟朋友去吃早午餐, 於是我們決定要去遠點。我們今次找了家自釀啤酒館 。酒館一點都不少, 可能因為是舊式樓宇, 所以地方很深, 一進門就是長長的吧櫃, 超大的酒桶一字排開, 甚具架勢。我們被安排了在近吧枱的卡座,很寬敞舒適。早上主要提供早午餐,午後還會提供排類、pizza等主菜。我點了最正常的full breakfast, 做得頗精緻, 麵包很新鮮鬆軟,最欣賞他放了車厘茄, 非常清新健康。朋友是食肉獸,就點了牛排蛋, 牛排都幾大份。朋友給我試了一口,都幾香軟。既然一大早就吃排, 那我朋友又怎會放過喝啤酒的機會?我只是沒想到她會這麼狠,跟店家說想試beer paddle, 難得這麼早店家又肯奉陪。Beer paddle 總共有六款,每款100ml, 店家詳細介紹每款的味道,來由,然後介紹由淡到濃依次去試,這樣最能試出每款味道。六款啤酒裡有兩款是直接在香港釀造。朋友提議我嚐嚐IPA, 聞落很香花香味, 但入口有少少苦。朋友說這是她最喜歡的味道。最後有人點了pancake, 有兩大片厚厚的pancake加上雜莓點綴及大量楓糖漿,應該很好味啊。我們一行人談天說地都忘了時間, 幸好這

我們被安排了在近吧枱的卡座,很寬敞舒適。

早上主要提供早午餐,午後還會提供排類、pizza等主菜。

我們一行人談天說地都忘了時間, 幸好這酒館夠大,可以讓我們待久點。其實如果秋涼時, 我想可以坐戶外更好。
2019-11-04 58 views
堅尼地城一帶,很多有特色的餐廳!趁著週末,把握機會來到這個悠閒的地方,慢慢嘆一個下午!.今天去了一間主打手工啤的餐廳,大部分客人都是外國人,給人一種很悠閒的感覺!這間餐廳是澳洲過江龍,不單將澳洲酒廠搬到香港,還有一款口味的手工啤酒是香港現場釀造的!愛嚐新的朋友,可以像我般,叫這個手工啤酒platter, 一次可以試到6款100mL的手工啤,很抵飲!這裏的手工啤,啤酒花味好香,亦有麥芽味和花果香,配pizza或者burger食都不錯!這份Brewers Burger,配料都頗豐富,有煙肉,芝士,醃洋蔥等等! 漢堡扒煎得很香,肉味濃郁,不錯吃!Brunch必食Avocado on toast! 這個toast的芝士竟然用了Burrata,再配了黑醋汁,真的很有驚喜! 本身有配蛋,我自己額外加了一份煙三文魚,更加豐富!還叫了一份凱撒沙律,沙律菜很新鮮,醬汁分量很多,很惹味。最後,還叫了Cream Burlee, 有乾冰製造仙氣的感覺,視覺效果一洗,味道就正常發揮吧!整體來說都不錯,手工啤酒很出色,很適合放假來chill一chill~
堅尼地城一帶,很多有特色的餐廳!

趁著週末,把握機會來到這個悠閒的地方,慢慢嘆一個下午!

本身有配蛋,我自己額外加了一份煙三文魚,更加豐富!

還叫了一份凱撒沙律,沙律菜很新鮮,醬汁分量很多,很惹味。

2019-11-04 30 views
喺西環碼頭附近打完卡之後,沿路行見到呢一間空間非常之大嘅餐廳,又見到佢哋已經放咗好多Halloween嘅裝飾,見到佢餐牌嘅價錢又唔係好貴,所以就同朋友兩個走咗入去食啦!餐廳嘅格局同平時喺香港見到嘅好唔一樣,侍應大多數都係外國人,所以點餐嘅時候主要都係講英文,當然亦都有廣東話嘅服務啦!呢間餐廳最出名嘅就係佢嘅手工啤,我同朋友兩個對於啤酒都唔係好熟悉,餐廳就好貼心咁樣,有一個試晒佢哋六款啤酒嘅選擇啦!每一杯啤酒大概係100ml,而背後亦都有簡單介紹啤酒嘅特色同埋酒嘅濃度。個人認為六款啤酒各有特色,而且都好符合香港人嘅口味。Grain Fed Angus MBS 2 + Ribeye同朋友今晚想食好啲,就點左呢一個用穀粒為食牛嘅牛扒啦!我地點左medium raw,生熟到啱啱好,唔會見血水。三百幾蚊食到咁嘅質素,個人認為好合理。而我同朋友都好鍾意食青口,所以就點咗呢一個steamed mussels。首先佢嘅青口隻隻都好大而且亦都有海水味,喺香港已經好難搵到。而佢嘅醬汁仲加埋一啲腸同洋蔥等等嘅配料,成個口感都豐富左。之後我哋嗌咗呢個Deep Sea Burger,漢堡包嘅包皮好厚而且好鬆軟,

之後我哋嗌咗呢個Deep Sea Burger,漢堡包嘅包皮好厚而且好鬆軟,亦都唔會變得軟身。而佢入邊嘅魚亦都好厚身,煮得啱啱好唔會過熟。啲薯條都揸得好脆口,食落去唔會覺得好熱氣,仲配備左兩款將俾你點,包括茄汁同埋帶黑松露味嘅醬。

最後咁就梗係要食埋甜品啦,因為見到隔離枱點咗個Brownie好香,所以我哋就好想試。個Brownie一上菜嘅時候,服務員就好貼心咁樣幫我地到左啲熱朱古力上去,令到榛子朱古力雪糕上面被左一層乾身嘅朱古力,個口感非常特別。我個人唔係好鍾意食好甜嘅嘢但我覺得呢個Brownie嘅甜度啱啱好苦中帶甜而且Brownie入邊亦都有nuts,而且整得好鬆軟。

呢個Pavlova嘅名好少喺餐廳見到,所以亦都心郁郁嗌咗黎試。下面白色嘅底係蛋白糖製成嘅,食落去外脆內軟,口感好特別。配上上面嘅芒果雪糕同芒果粒,酸酸甜甜嘅口味好啱我!