2019-11-03 31 views
平時得閒鐘意同埋朋友飲番兩杯手工啤酒減壓;最近發掘到澳洲精釀啤酒品牌原來喺香港堅尼地城開左分店所以趁住放假約齊朋友去試餐廳佔地廣闊環境寬敞座位舒適氣氛悠閒而且內部設有亞洲首間迷你手工啤釀酒廠Beer PaddleOringinal Pils: 選用皮爾森麥芽以及德國佩勒啤酒花釀造感覺輕柔清爽Bright Ale: 色澤金黃揉合各地啤酒花以及麥芽沉澱分離木香清新Pale Ale: 餐廳直接採購美國完整啤花酒果自家釀造保證不含任何防腐劑以及添加劑Kenny Town Brew: 季節限定款式溫和甘苦而且烘烤煙薰層次明顯Rogers Beer: 源於傳統英式艾爾揉合柑橘啤酒花香以及太妃焦糖氣息Kenny Town IPA: 印度啤酒花香相對豐富粗獷而且帶有西柚以及百香果香口感柔滑飽滿Angus Beef Sliders迷你安格斯牛漢堡肉厚緊實而且肉汁豐富配搭煙薰洋蔥以及藍芝士蛋黃醬濃香惹味Pork Belly Tacos墨西哥捲餅輕薄柔韌;豬腩肉粒油脂豐腴甘香經典配搭燒烤醬料以及紅洋蔥粒微甜消膩 Sticky Pork Ribs豬肋骨排貼心切條而且骨肉容易分離配搭香辣海鮮醬料微辛刺激佐酒啱哂

Pork Belly Tacos

Pulled Pork Burger

手撕豬肉幼細軟嫩混合燒烤醬料以及醃製辣椒屬於經典街頭小食;薯條通透香脆配搭松露蛋黃蘸醬菌香細膩

Nicoise Salad

法式沙律主要包含鯷魚以及輕灸吞拿魚肉深紅鮮嫩配搭水煮雞蛋半熟流心;大量蔬菜蕃茄色彩鮮明拌搭紅酒醋汁酸香醒胃

Mediterranean

批薩餅底薄脆而且餡料健康豐富配搭茄子蒜泥以及酸奶芝麻製成地中海菜普遍醬料幾有特式

Umami Carbonara

伊比利亞風乾火腿油潤鹹香配搭蟹肉鮮甜以及三文魚籽圓渾飽碩;卡邦尼醬汁濃稠柔滑而且意粉軟硬適中

Grain Fed Angus MBS 2+ Ribeye

穀飼安格斯牛肉質柔軟而且肉眼部位油花均勻配搭香草牛油乳香輕柔

Chocolate Walnuts Brownie

布朗尼蛋糕質感綿密濕潤而且黑朱古力微苦配搭核桃果仁香脆平衡甜膩感覺

Pavlova

源自澳洲;蛋白脆餅基底鬆脆配搭芒果沙沙以及芒果雪糕又幾得意
2019-10-19
$500 (Dinner)
  • Beer  Paddle
堅尼地城海邊有間來自澳洲手工啤酒品牌的過江龍 Little Creatures,在這裡設立了小型釀酒廠和酒吧餐廳。門口走進去就看到一排的釀酒裝置,真的大開眼界!這裡佔地千呎,寬敞的空間加上工業風裝潢,整個感覺好像去了外國渡假,喜歡這裡悠閒之中又帶點活力的氛圍一場來到當然要試試這裡的手工啤酒,餐牌上的款式目不暇給,想品嚐多幾款味道就必點Beer Paddle,精選其中6種口味,由淡至濃,分別是很易入口的 Original Pils、果香濃郁的 Bright Ale、最推薦最經典的口味 Pales Ale、口味很像 Hoegaarden 的 Kennedy Town Brew、帶麥香的的 Rogers’ 和季節限定的 Kennedy Town IPA,完全滿足到手工啤的愛好者們朋友也點了杯 Wither Hills 的 Rosé,帶點微醺令用餐的氣氛更熱鬧~除了手工啤外,這裡的食物質素也令我喜岀望外。這份是用小黑鍋端上的 Steamed Mussels,份量很多,Mussels 肉質肥美又大隻,醬汁也十分惹味,帶濃郁牛油香,伴烘脆了的麵包來吃口感一流。店家細心的給了一碗檸檬水用來洗手,服務
Steamed Mussels
除了手工啤外,這裡的食物質素也令我喜岀望外。這份是用小黑鍋端上的 Steamed Mussels,份量很多,Mussels 肉質肥美又大隻,醬汁也十分惹味,帶濃郁牛油香,伴烘脆了的麵包來吃口感一流。店家細心的給了一碗檸檬水用來洗手,服務很貼心
Angus Beef Sliders
想吃漢堡就叫了份 Angus Beef Sliders,一份有三個迷你漢堡,方便和朋友分享。裡面加了 Blue Chesse Mayo,味道特濃,重口味之選
Sticky Pork Ribs
誠意推薦好吃到吮指回味的 Sticky Pork Ribs,外層烤得帶點焦脆,咬開肉質保持柔嫩不乾柴,大家一致讚好,配啤酒來吃更是一絕
Barramundi
Barramundi 盲鰽魚,同樣魚皮煎得香脆,肉滑鮮甜,魚味夠突岀。
Grain Fed Augus MBS2 + Ribeye
Grain Fed Augus MBS2 + Ribeye 有 10oz,點了五成熟,切開仍是迷人的粉嫩色,肉汁豐富,超水準的美味
Pepperoni Pizza
另一個主食點了 Pepperoni Pizza,新鮮岀爐熱騰騰脆卜卜,滿滿的芝士和辣肉腸,令人滿足。
Banana Toffee Pudding
飯後甜點是 Banana Toffee Pudding,英式布丁是像蛋糕般的質感,口感綿密實在,上面澆了一層透人的奶油和灑上焦糖脆脆,佐以朱古力 Mocha 雪糕,甜中帶點咖啡的苦澀,味道很特別。
Steamed Mussels
Grain Fed Augus MBS2 + Ribeye
  • Beer Paddle
今日假期,同男朋友行吓西環海旁,經過一間好休閒嘅bar and restaurant,覺得好有feel,一於入去試吓😝呢度有好有特色嘅手工啤,一定要叫: 1️⃣beer tasting paddle由左至右飲起,第一款好似清酒咁樣,飲落好清新,味道都比較light,女仔好啱飲。第二款就果味濃d,同樣幾light,我幾中意😋第三款係signature,飲落味道平衡,好refreshing。第四款麥味黎,第五種飲落幾順滑,味幾重。最後一款係最重味嘅,我男朋友就幾鍾意啦。8am-4pm 都係brunch menu😋我地叫左2️⃣steak and eggs $170 牛扒叫咗五成熟,肉味濃郁,一啲都唔韌,加埋兩個太陽蛋,仲有好好味嘅薯仔,性價比好高☺️3️⃣smash avocado bowl $138 牛油果蓉帶有檸檬酸味,調味幾特別,有新鮮感,同埋脆餅食,開胃又滿足😋4️⃣pepperoni 🍕 pizza (olives, capsicum, mozzarella, crispy garlic) $135成個Pizza熱辣辣,即叫即整!意大利臘肉腸同芝士嘅份量都好足,好cheesy,好味道!呢一餐食得好
呢度有好有特色嘅手工啤,一定要叫:
1️⃣beer tasting paddle

8am-4pm 都係brunch menu😋我地叫左
2️⃣steak and eggs $170

3️⃣smash avocado bowl $138

呢一餐食得好飽好滿足,食物質素高,服務又好,加上環境一流,真係好chill啊😝😝😝
2019-10-26
$320 (Tea)
2019-11-03 27 views
星期六晚最啱同friends去食返餐好放鬆下😚呢間喺西環嘅餐廳主打手工啤酒🍺嘢食方面都相當有質素架👍🏻見到林林總總嘅啤酒又點少得叫返杯,但種類太多又唔知揀邊隻好🤔店員就推介我哋試一set六款嘅beer platter🍻上枱時店員仲會續一介紹添👍🏻左邊數過嚟3款口感比較light,aftertaste唔太強😚而另外3款之中,黑啤帶有濃濃嘅berries味道,最右手邊嗰隻就比較fruity,帶柚子味,果味清新🥰Appetizers先叫咗Nicoise Salad同mussels🥗最欣賞salad用嘅鯷魚好新鮮,好開胃👍🏻而青口隻隻都相當飽滿🤤chorizo嘅咸香同白酒嘅酸味balance得好好,食完青口記住要用餐廳自家制嘅sourdough點埋個汁🍞Main course就叫咗Ribeye同Salmon🥩前者點咗medium rare,生熟度啱啱好👍🏻而三文魚簡單少少檸檬調味已經好夠🍋魚片相當香脆,肉質亦嫩滑😋甜品就分別order咗brownie同埋pavlova🍫廚師將brownie放上灼熱嘅鐵盤上,上枱時店員會將暖暖嘅朱古力醬淋上😋朱古力醬經過頂層榛子味雪糕時會立刻凝固成為薄脆,包住成
甜品就分別order咗brownie同埋pavlova🍫廚師將brownie放上灼熱嘅鐵盤上,上枱時店員會將暖暖嘅朱古力醬淋上😋朱古力醬經過頂層榛子味雪糕時會立刻凝固成為薄脆,包住成球雪糕🍨令口感更加豐富👍🏻另一款甜品pavlova蛋白餅帶有陣陣椰香,又唔會過甜。配上菠蘿薄脆同埋芒果汁,成個配搭似甜品版嘅Pina Colada🍹好有熱帶風情🏝
  • Steamed Mussels
2019-11-03 31 views
Steamed New Zealand mussels ($185) 今次嗌左個傳統美食白汁煮紐西蘭青口,好好味!😍😍仲有兩塊sourdough點d白色蘑菇汁食, 非常之夾同好味, 好想叫佢俾多幾件包haha😚 - Nicoise Salad ($138) 呢個salad其實俾我想像中多好多料,除左nicoise 之外,仲有唔同既魚, 包括tuna 同沙甸魚, 加埋d黑醋, 好開胃!🥰- Umami carbonara ($175) 有魚子同蟹肉既carbonara !呢個cabonara waiter 都有介紹, 個carbonara有好特別既配料, 再加左少少木魚, 其實有種fushion菜既感覺😋- 1855 Black Angus ribeye ($320) 呢個牛扒真係好好味,我嗌左三成熟, 但都佢既外圍都煎得好令好香, 再加埋上面少少牛油, 真係好好味, 十分推介 🥰- Beer paddle($140)哩個beer paddle係呢間餐廳既打卡之作, 非常特別, 因為哩間餐廳對手工啤酒既造藝真係好高, 6種味道唔同既濃度各有特色, 值得一試👻 -Chocolate br
Nicoise Salad ($138)
Umami carbonara ($175)
Beer paddle($140)
Chocolate brownie ($85)
熱辣辣既brownie上面有hazelnut gelato 再即時淋上熱caramel chocolate sauce😭 超好味呀 雖然已經食到好飽但都瞬間清左佢👌

2019-10-31 37 views
堅尼地城一向環境寧靜,座落在海旁的little creatures, 在入夜了的街道上顯得有點熱鬧。適逢星期五晚,有一班外國人在搞party, 店內地方非常寬敞,想靜靜吃晚餐的也有一些角落位。色香味俱全的beer paddle,店員在飲之前都會略略介紹,以下是推薦的飲用順序:Rogers’ smooth balanced and refreshing - 酒如其名,是眾酒中酒精濃度最低的,這款的朱古力和咖啡味比較重,有點像黑啤,但沒有黑啤般的高酒精濃度。Original pils hoppy and intense - 說到Original, 就是傳統口味的麥味啤酒,麥香味突出。Pale Ale Hoppy balanced and refreshing - 是original pils的加強版,麥味更濃烈,酒精濃度更高,更有絲絲花香味。Kennedy town brew - 每日一點點不同的一款,每天的口味也會不一樣,今天的是清新西柚味,散發着陣陣果香,果然有堅尼地城的清幽感覺。Kennedy town IPA rugged and bold - 是多款酒中酒精濃度最高的一種,因為麥

Kennedy town IPA rugged and bold - 是多款酒中酒精濃度最高的一種,因為麥香花香味道最濃烈,深受男性客人歡迎。

Angus beef siders - 就是三個迷你安格斯牛肉漢堡,麵包鬆化香軟,洋蔥鮮甜煮得入味,牛肉肉汁豐富,底層是blue cheese, 配搭十分特別。

Toss the green salad - 綠色蔬菜為主的沙律,加上車厘茄,青瓜絲,洋蔥絲等點綴,味道增加了層次,加上芝士,不用沙律醬也已經很好吃。

10oz Angus ribeye - 大大塊的肉眼要求了五成熟,ribeye肉質本來就比較軟和鬆化,廚師烹調手法不錯,燒得外層有點小脆。肉味香濃,筋也不多,加上醬汁和牛油,味道更能輕易帶出。薯塊是白煮的,不會很熱氣。

Pepperoni - 材料獨特的pizza, 很多很多的燈籠椒做topping, 吃上去口感卻不像燈籠椒,比較像筍,薄批吃完也不會滯。

Creme brulee - 法式焦糖燉蛋視覺效果非常好,乾冰的煙霧維持了很久,非常吸睛,連旁邊海的外國人也走過來問我們這是什麼。燉蛋非常嫩滑,混入了很多雲呢拿,焦糖好脆,口感一流。

Pavlova - 白朱古力ganache配芒果粒和芒果雪糕,白色的部份又甜又脆,有點甜,但又沒有過分的甜,加上味道濃郁的芒果雪糕,非常特別。
2019-10-18
$450 (Dinner)
2019-10-31 23 views
今日靜靜地,可以去遠d,黎個香港半日遊,喺西環海旁食餐西餐做總結。酒吧門面唔算太大,門外有兩張小枱,可以對住海邊飲下啤酒,好寫意,好有外國feel。入到餐廳裹面,先發現餐廳原來好鬼大,樓底高,好寬敞,而裝修好有工業風,牆上有掛單車,油畫,酒桶,仲有live band 係度表演。今次會黎呢間酒吧,多少都因為想試下呢度既手工啤。 一次想滿足多個願望就梗係叫👇Beer Tasting Paddle $148員工個個都好nice, 好有禮貌,啤酒黎度,好仔細介紹每款啤酒既酒精、苦、色澤度,邊度比較適合女士飲。酒吧食物水準好高,食到我地兩個舐舐脷。Nicoise Salad $138沙律菜好新鮮,裹面有d魚仔味道幾好,而吞拿魚肉又新鮮,配落沙律度口感一流。tacos pork tacos $120豬肉半肥瘦再加左d黃椒粒連埋個汁食,一d都唔覺好濟,幾特別。Hawaiian pizza $135個簿批底好脆,饀料有巴馬火腿,波蘿,蕃茄,芝士,整得超好味,熱辣辣,芝士有拉絲效果。Barramundi $198爐魚煎到個皮好脆,魚肉好滑。魚扒底有d 菠菜,粟米仔都好好味。😍食飽飽後再飲多杯西柚汁,好清

Beer Tasting Paddle $148

酒吧食物水準好高,食到我地兩個舐舐脷。
Nicoise Salad $138

tacos pork tacos $120

Hawaiian pizza $135

Barramundi $198

食飽飽後再飲多杯西柚汁,好清新。

Pavlova $80
個底好似細個時食既肚臍餅上面嗰層🤣

好滿足,又relax,又要努力工作啦。

2019-10-22
$400 (Dinner)
  • BeerTastingPaddle
  • Hawaiianpizza
餐廳好近海旁,而且一出地鐵站就搵到,哩度既裝修好工業風,好喜歡💓💓餐廳一開始就提供左6杯唔同味道既啤酒俾我地試喇下,每種啤酒都好香同易入口🍻🍻🍻呢度既食物種類好多,所以我地每樣嗌左啲黎食前菜Steamed mussels,份量一啲都唔少嘅,澳洲麵包加埋白酒煮成既汁🥰🥰新鮮既青口,好Juicy🥰Brewers burger,大大塊既芝士🧀半溶狀態,芝味濃,漢堡扒5成熟,牛味相當濃郁,薯條唔會炸到好乾,夾埋黑松露忌廉醬Grass Fed Striploin5成熟,好大塊,完全唔鞋口,肉質嫩滑😋牛肉味又啱啱好,仲有唔少薯仔🥔伴菜🤝夠晒飽肚Tasmanian Salmon😍😍三文魚真係算煎得好香,魚肉保持嫩滑,魚皮又好脆,配埋檸檬汁,個人真心推介呀😋因為真係太飽既甜品都食唔落呀,最後嗌左杯檸檬soda,新鮮嘅青檸汁配埋梳打,真係好fresh😋😋😋滿足的晚上🥳🥳

呢度既食物種類好多,所以我地每樣嗌左啲黎食

2019-10-23
  • Brewers burger
  • Tasmanian Salmon
2019-10-30 36 views
係堅尼地城有好多coffee shop 同Bar,間間都好寬敞樓底又高,香港人Weekends真係好適合要去chill chill放鬆一下!Little creatures 係主打澳洲手工啤酒,menu上有好多款啤酒,如果想試多幾款,就一定要叫Beer tasting paddle😜店員亦會每隻介紹,例如果味濃啲又有苦啲既~由左至右順序飲,由淡至濃味,總有一款岩大家口味👍🏻女士們多數會偏愛果味夠重既手工啤酒🍻📍Steamed mussels ($185)Mussels 好大兜每隻都大大粒肉,爽口鮮甜,一啲冰雪味都無,又吾會好似平時煮得太韌好似香口膠🙈白酒香草汁配上洋蔥絲和莎樂美腸,份外香口😍📍Pulled pork burger ($145)平時食既漢堡包不外乎雞扒同牛肉扒,依到既選擇好多,有炸魚,雞扒,素菇等等~我地揀左豬肉絲配上BBQ醬,豬肉好香口好驚喜😚入面配上生菜蕃茄,好fresh~而麵包烘得外脆軟熟,成個漢堡包都好高質👍🏻不得一提,加$25 可有extra藍芝士/牛油果🥑/磨菇/雞蛋,芝士忠粉緊係加左藍芝士啦 好正~🤪配菜方面仲有炸薯條🍟重點係配上黑松露沙律醬,好高質😍📍Ta

📍Steamed mussels ($185)

📍Pulled pork burger ($145)

📍Tasmanian Salmon ($220)
另一個主菜就叫左三文魚扒,外皮煎得香脆,魚肉嫩滑多汁,絲絲分明😍三文魚營養價值豐富,健康之選👍🏻

📍cream brûlée ($85)
依個cream brûlée 好有心機設計,上枱有噴煙效果😍😍面上焦糖脆皮配上嫩滑燉蛋 為依餐作一個完美句號😇

另外仲有鐵板brownies 同雪糕 d甜品都好吸引啊😚😚😚
2019-10-30 26 views
堅尼地城一向都有好多特色食肆, 但唯獨呢間, 無論咩時間黎都非常旺場, 因為大家都好熱愛佢嘅 in-house 手工啤酒餐廳以工業風設計為主, 一入門, 就可以見到大大個嘅釀酒器皿Beer Paddle一次過試勻 6 款手工啤酒, 職員建議由左至右品嚐, 味道由淡至濃, 當中有 D 較 Fruity, 有 D 帶麥香味, 有 D 就苦味較重。 個人推介 Original Pils (以 100% 皮爾森麥芽 & 德國佩勒啤酒花釀製, 味道係 6 款中最淡) 同 Kennedy Town Brew (麥香味較濃, 味道有 D 似 Hoegaarden), 兩款都好易入口Angus Beef Sliders一份有 3 件 Mini Burger, 入面夾左塊好厚牛肉漢堡, 口感結實, 再簡簡單單加入藍芝士味嘅 Mayonnaise 同洋蔥, 完全可以品嚐到食材最原始嘅味道Fish And Chips份量超大, 魚柳表面係用左啤酒炸漿整成, 炸到外脆內嫩, 無論係就咁食, 定沾上他他醬食, 一樣咁好味Umami Carbonara呢款 Carbonara 唔會煮到有過多醬汁, 意粉做到 Al

Fish And Chips

Umami Carbonara

呢款 Carbonara 唔會煮到有過多醬汁, 意粉做到 Al Dente 嘅口感, 加入蟹肉、煙肉碎、洋蔥、Parmesan 芝士等材料煮成, 表面鋪上三文魚籽 & 木魚碎, 令口感更豐富

Tasmanian Salmon
三文魚魚皮煎到非常香脆, 魚肉唔會過份乾身, 啖啖肉, 底下嘅羽衣甘藍用蒜蓉牛油微微炒香, 味道超正

Crème Brûlée

絕對係有得睇有得食, 職員會喺甜品旁邊加入乾冰黎營造煙霧效果, 蛋香味濃, 而且表面嘅焦糖仲燒到卜卜脆添

Chocolate Walnuts Brownie
上枱時職員會倒入焦糖朱古力醬, 經鐵板散發出勁香朱古力味, 朱古力味嘅 Brownie 加入核桃, 連埋意大利榛子雪糕一齊食, 好有冰火感覺, 而且又有口感, 完美大滿足
2019-10-22
2019-10-30 25 views
小妹住堅尼地城那麼久,竟然都沒有發現海旁有一間佔地超大的餐廳,這晚就相約姊妹一探究竟!開放式的餐廳,在人煙稠密的市區,很難找到空間感十足的餐廳!很多外國客人,走進裡面,原來還有live band,好chill!閏蜜以前在外國生活過一陣子,好喜歡這間餐廳的環境和感覺!望向餐廳的一面,有幾個超大的釀酒筒,原來這裡有自家製的手工啤,真的很像啤酒工場,厲害!強烈建議試試這個Beer paddle,$140就會有6杯100ml的精釀啤酒!2人分享剛剛好!有2款就是餐廳釀制,4款由澳洲飛過來的!果道從清爽到濃郁,有些更有果香味,很適合女生!食物選擇也不少呢!Hand Cut Frites薯條炸得超香,最愛配Truffle Mayo吃,喝口啤酒,好滋味!Steamed New Zealand Mussels很大盤的青口,感覺很有特色,以前多數是忌廉煮,這個不是,加了西班牙香腸,還有白酒、香草、牛油,青口都幾厚肉,口感嫩口,惹味!Umami Carbonara這個Carbonara是我近來吃過最好的,整個配搭就是perfect match!有木魚碎、蟹肉、三文魚子、蔥、Parmesan、煙肉,醬汁好c

閏蜜以前在外國生活過一陣子,好喜歡這間餐廳的環境和感覺!

有2款就是餐廳釀制,4款由澳洲飛過來的!
果道從清爽到濃郁,有些更有果香味,很適合女生!
食物選擇也不少呢!
Hand Cut Frites

Steamed New Zealand Mussels

Umami Carbonara

這個Carbonara是我近來吃過最好的,整個配搭就是perfect match!有木魚碎、蟹肉、三文魚子、蔥、Parmesan、煙肉,醬汁好creamy,每條意大利麵都掛著滿滿的醬汁,好鮮味!
Grain Fed Angus + Ribeye 10oz

穀飼安格斯,點了Medium rare,非常非常濃郁的牛味,而且好淋又嫩,外層煎得好香,有炭燒味,加上燒汁就是完美!伴碟有烤薯仔粒。
真的很喜歡這間餐廳,讓人有置身外國的感覺!
2019-10-15
$400 (Dinner)
2019-10-30 33 views
周末真的很想去郊遊, 但今日天色好似唔多好, 怕半路就落雨。於是我忽然醒起可以遊巴士河去西環海旁, 那裡近年都開了很多餐廳Cafe。我地揀左間其實係beer brewery, 但每逢周末都會提供brunch menu。我地四個人本來選了四款brunch, 但其中有朋友話想試埋pancakes🥞, 所以我地再點了一份大家share。我點了R.L.T, 因為我愛牛, 但俾朋友搶先點了 Steak & Eggs, 所以我改點了這個。R.L.T嘅roasted beef 幾濃味,肉質實在但都柔軟,麵包鬆軟,三文治還加了酸瓜醬特別開胃。 伴碟嘅薯條現炸香脆。朋友點左Steak &Eggs,估唔到塊牛排都幾大塊同厚身, medium done, 肉質仍然粉嫩,肉味唔錯。有人點了傳統嘅full breakfast,貪佢咩都有夠豐富。目測味道應該都唔錯, 朋友就話味道精緻唔算太粗。呢度嘅pancakes幾大份,配上mixed berries同maple syrup,好彩我地係share, 一個人真係未必吃得了。其實我反而幾欣賞佢個Avocado Toast,因為除了smashed avocado之外,

其實我反而幾欣賞佢個Avocado Toast,因為除了smashed avocado之外,上面舖上的厚厚的burrata cheese好好味😋。

其實我地入嚟時已經留意到餐廳吧位一排都是大大的啤酒缸,直情是個小型的釀酒廠。我就癮起,於是問問這麼早會serve beer嗎?店家好nice, 話OK, 於是我就大膽點了beer paddle, 一次過試多幾款自釀啤酒。

店家熱心地講解每款啤酒的特性同風格。味道也以由淺入深的排列。其中有兩款是在餐廳直接自釀,我最愛West Coast IPA,用了兩款啤酒花, 聞落好香,入口清爽帶微澀。是我近年最愛的口味。另外有款麥味較重帶點朱古力味,顏色很深, 據聞很受女孩子歡迎,不過亦是最危險的,因為酒精度最高。

2019-10-12
Breakfast
  • Beer Paddle
2019-10-30 20 views
聽朋友介紹,長途跋涉黎左西環,享受下優閒既weekend🥰傾下計嘆下brunch👭的確無失望,近海邊,入到餐廳就令到你有種去左外國既感覺。樓底高,一踏入餐廳就見到長長既bar台,另一邊靠牆有幾張卡位台,餐廳好深,後面係for大group人既長台,完全係將外國家庭既飯廳搬左黎,又warm又cozy🥰先點左兩款小食,主要係貪得意想試佢既beer paddles, 一set有6小杯,服務生好詳細咁續一介紹,由淡至濃,介紹書仲印埋每款啤酒既酒精%,苦澀度數,顏色度數。小妹唔係好酒之人,覺得好驚奇,好飲上左啤酒堂😆最鍾意係Roger’s Smooth balanced & refreshing小食點左手砌薯條🍟&青檸雞肉玉米捲 - 薯條既黑松露醬好好味,玉米捲俾d雞肉堆蓋住,加青檸汁,配埋佢既辣椒汁一齊食,好開胃🤤之後再叫加左個豬仔ribs ,同試左杯cold-pressed juice, apple & pineapple mixed!個ribs香噴噴,切開左一條條,燒汁鋪滿4邊,夠晒味道,鍾意佢唔會太甜,加埋伴碟既沙律菜,伴左橄欖油同醋,食完唔怕膩😋果汁好果味,菠蘿味🍍相對較重傾下傾下又成個

傾下傾下又成個鐘,心思思想食埋個甜品先走😍點左Pavlova,唔知中文點釋,就好似係焗蛋白,唔係成日見架!上層係芒果意大利雪糕,下面係白雪雪既焗蛋白,外脆內軟,入面仲mix左白朱古力,帶有甜味,加埋佢既芒果汁點綴,食到好幸福

最後以cappuccino 作結,小妹今餐既brunch食到好滿足😍
2019-10-29 14 views
事源同朋友太久沒見,所以一找到時間就會一齊放工後聚一聚,上班太累,想談天relax下,選擇了遠離左油尖旺主要的位置,到了堅尼地城與西環交界,近海邊,超chill,在電車大街就見到有間西餐廳主打澳洲手工啤酒,幾特別!這家位於堅尼地城的Little Creature是澳洲本店的第一間海外分店,而且還有個自家釀酒廠,所以成間餐廳好大,超有空間感,樓底都好高,外國人偏多。既然有自己的釀酒廠, 我和就朋友一定要試他們家的自家啤酒啦∼我們一共點了一份炸雞($128)( Crispy Chicken)脆魚薯條($180)( Fish and chips )肉眼牛扒($328)(Rib eye )雪糕拼盤 ($120)(All flavour ice cream Set )朱古力心太軟($85)(Brownie)和 啤酒拼盤($140) ( beer Paddle )這個Beer Paddle 就合我們口味! ($140) 大家可以一次過試晒一套六款的地道出產手工啤酒。分別有 Pale Ale Hoppy( refreshing ), Oringinal Pils (hoopy and intense

我們一共點了
一份炸雞($128)( Crispy Chicken)
脆魚薯條($180)( Fish and chips )
肉眼牛扒($328)(Rib eye )
朱古力心太軟($85)(Brownie)
和 啤酒拼盤($140) ( beer Paddle )

這個Beer Paddle 就合我們口味! ($140) 大家可以一次過試晒一套六款的地道出產手工啤酒。分別有 Pale Ale Hoppy( refreshing ), Oringinal Pils (hoopy and intense), Bright Ale(Tropical and fruity), Ipa (Rugged and bold), Roggers ( smooh and balanced) and Seasonal house brew !

由淺到深色整齊排列,而其風味,味道各有不同,味道濃烈程度亦代表著酒色的深淺,我朋有較喜歡比較濃烈,而我就剛剛相反,我較喜歡偏淺色清淡,Bright Ale,淡口點易入口,又重果味!!但有杯好特別的是我倆都共同喜歡就是這杯Pale Ale ,入口有細膩淡淡的荔枝香味,而這款酒在澳洲當地亦屢獲殊榮,水準十分穩定,非常出色,大推介!

Fish and chips 一上檯就聞到好香, 食落脆口不油膩,趁熱吃,真的停不了!魚肉亦非一般即食魚柳,魚肉質彈牙,外層炸得香脆,內裡的魚柳卻保持鮮嫩。配菜還有香脆的薯條,配上傳統茄汁,仲有黑鬆露醬,好味道!!

Rib eye, 肉眼扒份量十足,肉味濃郁,肉質嫩滑,表面烤紋漂亮,十分好味啊,再配上香草的烤薯,和特製的醬汁,味道好豐富∼∼大推介!

脆雞是無骨炸雞件,咬落雞肉鮮嫩易咬開,令人回味無窮,雞肉外層薄脆不會感覺好似食麵粉的感覺,配上特色辣醬十分惹味,一口炸雞,一口啤酒,太棒了!

最後是甜品時間,朱古力心太軟好濃郁,蛋糕熱辣辣在小煎pan上,外脆內軟,配上果仁雪糕,口感好好,而且上桌時店員更上朱古力漿,入口更正。

另外雪糕拼盤也太正了,剛才的朱古力心太軟如果還不夠,這個雪糕組合,正正可以一次過食全部雪糕口味,每款都唔錯喔,雪糕愛好者不可以miss!

最後埋單2人連加一,共($1097),Little Creatures的澳洲菜真心唔錯,給滿分!無論位置,環境,店員服務,還是食物感覺都給滿分, 十分chill的星期五,一定會和朋友再來 !
2019-10-29 35 views
行經一座座舊嘅建築物,直至街嘅盡頭,望到海邊,餐廳就喺附近。週未嚟到呢度,再加上餐廳嘅裝修,就好似喺英國市鎮嘅週未咁,輕鬆寫意聚下舊,嘆返餐。😍Beer Paddle餐廳提供好多唔同種類嘅啤酒,仲有自家製嘅,唔飲開啤酒,唔知點揀,甚至飲開邊類但又想試下其他嘅,必定要叫Beer Paddle。餐牌上會話你知酒精含量、苦澀度、顏色度,好似上咗一堂試啤酒咁。六款各有特色,我就比較喜歡苦澀味多啲啲,今次款‘Kennedy Town Brew’都唔錯,佢係季度性嘅,過幾個月嚟就唔同㗎。😊Hand Cut Frites飲啤酒要配小食。自家製手切薯條,炸得啱啱好。即叫即炸,最怕放好耐到上枱時已唔夠脆。配嘅黑松露醬好香,配薯條,一流。😊Lime Chicken Tacos我以為係脆餅,但佢係捲餅,另一食法。捲餅部分細細片,咁就可以食到雞肉餡料嘅味道。味道好清新,加埋佢個墨西哥辣汁,正呀!但真係一兩滴就夠,太辣就蓋過原有嘅味道。Cold Pressed Juice 揀咗西柚+蘋果。西柚味較濃。飲哂啲啤酒呢,叫呢個,fresh 下先。😍Sticky Pork Ribs微甜微辣嘅燒汁,配ribs真係好好味。

😍Beer Paddle

😊Hand Cut Frites

😊Lime Chicken Tacos

Cold Pressed Juice

😍Sticky Pork Ribs
微甜微辣嘅燒汁,配ribs真係好好味。餐廳將ribs逐條切開,咁就唔單止食得方便,仲可以令ribs更加入味。伴碟嘅沙律酸酸哋,好開胃。

😊Earl Grey Tea 伯爵茶
一啲都唔hea, 成壺上之餘仲要四分一係茶葉,越飲越濃,無茶不歡嘅我,好滿意。

😍Pavlova
樣樣甜品都好吸引,但特別鍾意蛋白甜品,所以呢款就啱哂我。通常個面係加唔同嘅莓,呢個就加芒果雪糕,芒果肉粒,再嚟蛋白入面有白朱古力,口感豐富,而且有芒果呢,就唔會得蛋白嘅甜,真係好好味。