2018-01-03 121 views
聖誕節當然係同男朋友去撐枱腳,原來約左旺角,但好食既又勁多人,唔好食既又唔想食,所以最後轉去太子搵食。太子出名多小店,今晚我地就揀左呢間裝修都幾靚既小田田餐廳,食番個西餐應下節,浪漫一下。我地點左個Little Farm 套餐同牛柳粒南瓜意大利飯Set。首先黎左兩個湯,一個龍蝦忌廉湯、一個磨菇湯,兩款都好濃味,蘑菇湯仲好有口感,食到粒粒蘑菇。沙律都唔錯,有煙肉碎同火腿。之後到牛柳粒南瓜意大利飯,牛柳粒有安格斯質素,入口重牛肉味,意大利飯略嫌唔夠硬身,但南瓜蘑菇汁就好juicy,好夾。之後到頭盤芝士焗韓國生蠔拼虎蝦,虎蝦好大隻,食落好爽身,焗蠔都好新鮮,芝士煙肉同焗蠔意認真絕配。推介。然後到主菜,鵝肝配bb火雞,喜歡鵝肝既我好滿意,入口即溶,外脆內軟,好香口。而bb火雞同燒春雞好似,肉汁好多,肉質都嫩滑。最後係甜品,我地揀左紫薯心太軟,好特別,濃濃紫薯味同有流心,再配有少少酒味既雪糕,絕配!整體服務都好滿意,好親切。

整體服務都好滿意,好親切。
2017-12-29
2018-01-03 95 views
我諗好多人係太子都會揀行返去西洋菜街果邊搵野食,今日想介紹返一間太子既主題特色餐廳比大家,等大家閒時又可以多個選擇。位於大子既小田田裝修擺設都幾有文青feel,個人幾喜歡佢d燈同裝飾、整體感覺都舒服乾淨。文青得黎又有田園城市既味道。假窗口,風景畫、黑板畫字,睇得出餐廳主人有用心佈置。今日同男朋友想食肉為主⋯平時小妹係個多菜少肉之人,但難得出黎搵野食,今日想刷餐勁嘅。小食類別先。雞翼一定要食呀!朋友不久之前已經探過路,話雞翼竟然特別出色,睇佢顏色咁深一定有做足準備功夫!好入味呀⋯唔知有無朋友對洋蔥無咩好感? 呢個炸洋蔥圈幾ok架,真係即叫即炸,上到黎熱辣辣咁,雖然對我黎講入面洋蔥仲係好生,但好感一流。如果同洋蔥唔fd既朋友可以try try,可能會有意外驚喜。比較失望既係呢個日式醬油炒烏冬,太甜⋯就算係甜鼓油都太誇張了,可能係中國人既關係,始終都有點難適應呢種非常日本既口味。不過賣相搭救,岩岩上黎d柴魚仲郁郁下既。小配菜。男朋友最期待既肉塊出現啦!🤤爆爆爆爆爆爆爆脆豬手呀,真係爆到笑出黎。店員仲好鬼sweet等我地影左相先拎返入廚房切。完全理解又體貼我地港女心態。皮脆肉嫩,唔洗點汁都好夠

F02   炸洋蔥圈伴英式炸魚配鮮番茄醬

日式海鮮醬油炒烏冬

小配菜。
C02   爆脆豬手

男朋友最期待既肉塊出現啦!🤤
爆爆爆爆爆爆爆脆豬手呀,真係爆到笑出黎。
店員仲好鬼sweet等我地影左相先拎返入廚房切。
完全理解又體貼我地港女心態。

皮脆肉嫩,唔洗點汁都好夠味。而且份量好大份,就算多一兩個三五成群咁食都ok。唔好浪費嘛。

而且餐廳仲用緊自助點菜,好方便。

Very nice ! 👍👍👍👍👍👍

F02   炸洋蔥圈伴英式炸魚配鮮番茄醬
C02   爆脆豬手
2018-01-02 84 views
雖然聖誕節剛過,但我地簡左一個套餐同聖誕餐🎄。🍞🥄跟餐有蘑菇湯、龍蝦湯、紫薯包、沙律。🍽香煎牛柳粒配南瓜磨菇意大利飯 $128牛柳粒肉嫩、香口。飯佈滿南瓜,飯既分量都幾多下,好彩兩個人一齊分擔。🍽聖誕餐 $298🦐芝士煙肉焗韓國生蠔拼鹽燒虎蝦蠔我都係鐘意食生多過焗所以無食到,虎蝦燒得好香,肉夠彈牙。🍴法式香煎紐西蘭羊架配蘑菇紅酒汁酥皮香脆,羊架熟度剛好,帶有肉汁,食到幾重羊羶味。🍠紫薯心太軟伴雪糕最後呢個心太軟真係必食,市面上紫薯制品太多,平時真係食到怕。但呢度個心太軟整得幾好味,整體甜度剛好,馬卡龍亦唔太甜食多唔覺漏。另外廚師將甜品設計得精緻,朱古力整既聖誕樹好有節日氣氛。
雖然聖誕節剛過,但我地簡左一個套餐同聖誕餐🎄。

🍞🥄跟餐有蘑菇湯、龍蝦湯、紫薯包、沙律。

🍽香煎牛柳粒配南瓜磨菇意大利飯 $128

🍽聖誕餐 $298
🦐芝士煙肉焗韓國生蠔拼鹽燒虎蝦
蠔我都係鐘意食生多過焗所以無食到,虎蝦燒得好香,肉夠彈牙。

🍴法式香煎紐西蘭羊架配蘑菇紅酒汁
酥皮香脆,羊架熟度剛好,帶有肉汁,食到幾重羊羶味。

🍠紫薯心太軟伴雪糕
最後呢個心太軟真係必食,市面上紫薯制品太多,平時真係食到怕。但呢度個心太軟整得幾好味,整體甜度剛好,馬卡龍亦唔太甜食多唔覺漏。另外廚師甜品設計得精緻,朱古力整既聖誕樹好有節日氣氛。
2017-12-27
$223 (Dinner)
2017-12-29 84 views
呢間野開左係d唔當眼既位置,令唔多人發現有呢間餐廳,但其實係幾好食,價錢又唔算話貴。環境感覺幾清新,坐得舒服又唔擠迫👍🏻👍🏻佢地係用平板電腦黎俾你自行落單,可以減少人手之餘亦都唔洗客人等咁耐,幾好呀👏🏻👏🏻不過有d是日食物係需要叫店員order的。果味花茶,飲落好香果味,佢入面有檸檬,火龍果,龍眼,甘旬,入口甜甜的,不錯👍我叫左個dinner set所以有個餐湯送,佢是日餐湯係南瓜濃湯,飲過一啖之後,哇一聲,好濃郁南瓜味,好滑好香呀😱再配埋個紫薯包,正👍🏻黑松露虎蝦帶子意大利粉,又係好香黑松露味,整得唔錯,個大蝦好大隻,帶子好新鮮,佢煎得好香口好入味,不過略嫌份量少。🤗酥皮巴馬火腿焗牛柳,呢個整得幾出色,個醬汁自家制令到個牛柳好味得多,牛柳唔會太熟,軟林林,好好味😋😋水牛城雞翼,味道會比出面辣少少,但雞翼都幾大隻,算抵食,中意食雞翼又要試啦😋😋😋👍🏻👍🏻

環境感覺幾清新,坐得舒服又唔擠迫👍🏻👍🏻

2017-12-10
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
今日同媽咪喺太子聯合廣場行咗陣,諗住都係旺角呢一頭,就不如食埋晚餐先返屋企。媽咪唔使煮之餘,又唔使咁夜食飯。就在大南街直行,我見有一間很有大自然農由feel的小田田主題餐廳。門面佈置有小露台和小花園,擺放着不少青草,以青綠色為主調,感覺幾清新,乾淨,就決定入去一試。入到去已經坐了不少食客。一坐下,店員馬上給了我們晚市套餐餐牌和一部iPad。原來這裏是用iPad點菜,既方便又快捷。看見旁邊的食客都在吃牛扒,我媽媽是「牛扒控」,就跟大隊點了夏威夷海鹽烤美國天然安格斯肉眼,這個套餐包括餐湯,餐飲和自家製紫薯包。我就點了充滿韓式風味的熔岩芝士辣肉醬玉子鐵板飯。小食就點了和風醬燒芝麻雞翼。牛肝菌餐湯牛肝菌味道香濃,有一粒粒的口感,很結實。牛肝箘入口有嚼勁,煙煙韌韌的,味道很不錯,清新。自家製紫薯包想不到這個紫薯包也幾特別。紫薯味不是很重,反而香草味更濃郁。它帶有些少薯香,甜甜地,感覺幾特別。蘸上牛肝菌湯亦是另一種風味。和風醬燒芝麻雞翼 $48一客有四隻,隻隻都沾滿了和風醬汁。上面更鋪滿我最愛的芝麻。醬汁的味道非常濃郁,令雞翼很入味。雞肉亦都很嫩滑,啖啖肉。不過略嫌和風醬鹹了一點。重頭戲來了。夏威

牛肝菌餐湯
牛肝菌湯配自家製紫薯包

自家製紫薯包

和風醬燒芝麻雞翼 $48
和風醬燒芝麻雞翼

一客有四隻,隻隻都沾滿了和風醬汁。

重頭戲來了。
夏威夷海鹽烤美國天然安格斯肉眼$268
夏威夷海鹽烤美國天然安格斯肉眼

一上枱,就知道就份量十足。一大塊牛扒燒得很平均。這個我們選了黑松露野菌燒汁。
把牛扒切開,肉質鮮嫩,裏面仍然保持粉紅色的,熟度剛剛好。牛肉之中帶有油脂,牛油味香濃。這個牛扒做得很出色,牛味濃郁,容易切開,也不會太韌,但仍保持牛扒該有的口感。

牛扒下面也有不少配菜,有粟米,燒青瓜,燒茄子,小蕃茄等等。燒茄子做得不錯,吸收了牛油香,很爽脆的。

熔岩芝士辣肉醬玉子鐵板飯 $78
熔岩芝士辣肉醬玉子鐵板飯

芝士鋪滿了整個鐵板飯。不只如此,旁邊更有extra芝士,泡菜和粟米供食客再添加,果然是熔岩芝士飯。

辣肉醬味道非常濃郁,啖啖都是肉碎。它的辣肉醬汁有點似日式甜咖喱,味道香濃,與飯拌勻,很惹味。

每一啖飯都沾滿了辣肉醬汁,芝士更帶有拉絲效果。吃完很有罪疚感,要多做幾天運動,哈哈。

這一個飯可加配一個醬汁,我就選了黑椒汁。但是以本身的醬汁,這個飯已經調味得很好。

吃完咸食,就當然要點甜品,想不到這裏的甜品也很出色。

朱古力心太軟$48
朱古力心太軟

心太軟很香脆,香濃的朱古力味在上枱時已經聞到。把它切開,朱古力流心效果很出,啖啖香濃的朱古力味,很creamy的感覺。
旁邊那球雲呢拿雪糕做得不錯,它做得像雪葩,所以很香滑,很冰凍的。配上心太軟一冷一熱,雪糕在口裏化開。
火龍果味倒立冰

餐飲就是呃like一流的倒立冰。這個選了火龍果味的。這個也很清新,雖然感覺不到火龍果的味道,但是果香味重,大大的一杯,既解渴又好飲。

想不到誤打誤撞的來到了這一家小田田主題餐廳,吃到一頓精彩的晚餐,感覺滿足。最後埋單400多元,但吃到這麼出色的牛扒,感覺就很抵!媽媽說下次一定會再來!
2017-12-16
$220 (Dinner)
牛肝菌湯配自家製紫薯包
夏威夷海鹽烤美國天然安格斯肉眼
熔岩芝士辣肉醬玉子鐵板飯
朱古力心太軟
火龍果味倒立冰
2017-12-28 54 views
餐廳嘅裝修設計好有心思,以綠色為主,四週圍都以田園風嚟佈置,令人一踏入去就好relax好開心。係充滿原始田園氛圍嘅環境下點餐係用pad嚟點真係好特別!韓國濟州島豬胺,豬胺真係超級厚,肉嫩多汁,外皮煎到金香,配埋黑椒汁一流!餐湯係南瓜濃湯,好滑好香南瓜味,餐包係紫薯麵包!1++韓牛漢堡鐵板蛋包飯配濃咖哩汁,韓牛漢堡好濃味,入口好juicy,將啲芝士撈勻蛋包飯一齊食,超級好味!鐵板黑松露溶岩芝士炸薯皇,一上餐已經聞到濃烈嘅黑松露味,薯皇即叫即炸,新鮮熱辣!香芒雲呢拿層層磚,麵包磚烘到金黃香脆。有芒果、奇異果、火龍果、士多啤梨、藍梅,好繽紛!Oreo曲奇奶昔沙冰紅太陽倒立冰

係充滿原始田園氛圍嘅環境下點餐係用pad嚟點真係好特別!

餐湯係南瓜濃湯,好滑好香南瓜味,餐包係紫薯麵包!

Oreo曲奇奶昔沙冰

紅太陽倒立冰
2017-12-27 48 views
在太子地鐵走1-2分鐘才到小田田,很方便。座位頗為闊落,不會太擠迫。雞殻型調味料,好像一隻真雞蛋,真可愛。餐廳是用ipad點餐,我們點了地獄肥牛蛋包飯、韓國濟州島豬鞍、和風醬燒芝麻雞翼、鐵板黑松露熔岩芝士炸薯皇和有機紫薯心太軟伴雪糕。點鐵板肥牛蛋包飯會送一杯藍海洋或紅太陽特飲,平日點一杯特飲也要數十元,好划算表弟就選了一杯藍海洋,其實係檸檬汽水,好大杯。跟餐加$12便有一壺鮮果茶,店員在鮮果茶下面加蠟燭,鮮果茶便不會變凍了,相當貼心。鮮果茶微酸,解膩又健康甘筍湯配紫心麵包,甘筍湯質地厚身,甘筍味很清新。和風醬燒芝麻雞翼一客有4件,燒雞翼不會太乾,配上和風醬很惹味鐵板黑松露熔岩芝士炸薯皇份量很多,雖然吃不到黑松露的味道,但薯皇炸得香脆,配上熱熔了的芝士,非常美味。地獄肥牛鐵板蛋包飯額外配有芝士、泡菜和醬汁等等,好讓客人能按照個人口味加入配料。這客肥牛蛋包飯撒上辣椒,肥牛油脂豐腴,攪拌均勻後,啖啖肉。很邪惡但實在太好吃了如果份量可以再多些會更好。韓國濟州島豬鞍豬鞍超級厚身,內裡水份頗多,很易切。豬鞍外皮微焦,內裡肉質軟腍,口感細膩有機紫薯心太軟伴雪糕,欣賞廚師的搬碟設計,十分精緻。紫薯心太
在太子地鐵走1-2分鐘才到小田田,很方便。

座位頗為闊落,不會太擠迫。

雞殻型調味料,好像一隻真雞蛋,真可愛。

表弟就選了一杯藍海洋,其實係檸檬汽水,好大杯。

甘筍湯配紫心麵包,甘筍湯質地厚身,甘筍味很清新。

如果份量可以再多些會更好。

韓國濟州島豬鞍

有機紫薯心太軟伴雪糕,欣賞廚師的搬碟設計,十分精緻。紫薯心太軟切下去還是流心,紫薯漿湧出來
紫薯心太軟的外皮有微微的彈性,不會太腍,紫薯漿不太甜,紫薯味超濃,完全不會覺得甜膩,岩哂我口味
至於我不能常常吃雪糕,所以將雪糕交給表弟
2017-12-18
$220 (Dinner)
2017-12-22 56 views
朋友說試過太子一間好有田園氣息的餐廳,食物價錢親民又好食,要帶我去試試!門外已經見到餐廳的招牌是綠色的,門面也很有田園feel!點餐是用平板的!食物選擇很多呢!我們點了一個晚餐,荷蘭汁焗比目魚拼汁燒帆立貝配黑松露薯蓉!有點甜的荷蘭汁,比目魚煎得好香,但仍可保持魚肉的鮮嫩!幼滑的薯蓉有濃郁的黑松露味道,令原本普通的薯蓉變得矜貴美味!晚餐加$38可以要多個蝦沙律!有兩隻大大的赤蝦,蝦很鮮甜!跟晚餐可以半價叫特飲,我點了鮮果茶,裡面有好多新鮮生果,橙、奇異果等等!而且茶是無糖的,好健康!朋友推介爆脆豬手,侍應會先把原隻炸豬手拿出來,我們可以相機先食!超大隻!然後再拿到廚房切件,方便客人食!豬手的皮真的超級脆!咬到卜卜聲!好香口!肉也很嫩,不會太鹹,所以吃完不會口渴!果然好介紹!那個芥末汁都很出色,甜甜的,配豬手好食!原來,這裡的蔬菜水果大部分都是有機的,香港都真的少見,值得一讚!
門外已經見到餐廳的招牌是綠色的,門面也很有田園feel!

點餐是用平板的!食物選擇很多呢!

我們點了一個晚餐,荷蘭汁焗比目魚拼汁燒帆立貝配黑松露薯蓉!

有點甜的荷蘭汁,比目魚煎得好香,但仍可保持魚肉的鮮嫩!
晚餐加$38可以要多個蝦沙律!

有兩隻大大的赤蝦,蝦很鮮甜!

豬手的皮真的超級脆!咬到卜卜聲!好香口!

肉也很嫩,不會太鹹,所以吃完不會口渴!
果然好介紹!
那個芥末汁都很出色,甜甜的,配豬手好食!
2017-12-20
$150 (Dinner)
就快聖誕緊係約埋一班朋友聚餐第一次黎到小田田室內環境裝修得比較簡潔清新因為只有叫套餐先跟餐湯同飲品,所以我地所有人都叫左套餐今日既餐湯係薯仔湯配紫薯包,個湯認真麻麻飲落好似餸汁,又有啲似粉沖出黎既湯,一粒薯仔都冇...而個餐包純粹染左做紫色,毫無紫薯味,同普通包冇分別。香煎牛柳粒配南瓜磨菇意大利飯個碟好大分量好細,我地6個人share,佢就比6粒牛柳,牛柳其實幾好食,但係個飯一食就會覺得太淋,同埋吾入味。芝士鮮蕃茄焗野菜千層麵所謂既千層麵只得3-4層,由於入面只係放蕃茄同菜,食落去冇左千層麵應有既口感,整體感覺好鬆散,不過味道吾錯,勝在有芝士搭救,同樣地分量非常少。扒虎蝦帶子墨魚汁意大利飯蝦同帶子幾好食,個飯冇咩特別,就係變左黑色既飯囉...荷蘭汁拼比目魚配燒汁帆立貝配黑松露薯蓉呢碟野既份量真係少得十分十分可憐條魚係煎得幾好,但食吾出同龍利柳有咩分別,而且得幾淡魚,連魚扒都吾係,呢個價錢真係有啲過分!薯蓉係有少量黑松露味既,不過又係得一淡囉!鵝肝醬酥皮焗羊架呢個係甘多個餐比教好食既一個,羊架同酥皮都焗得幾好,酥皮夠脆,羊架吾會太過熟,有肉汁吾會太乾,不過個汁就完全食吾到鵝肝味烤韓國濟洲
就快聖誕緊係約埋一班朋友聚餐
第一次黎到小田田
室內環境裝修得比較簡潔清新
因為只有叫套餐先跟餐湯同飲品,所以我地所有人都叫左套餐
今日既餐湯係薯仔湯配紫薯包,個湯認真麻麻
香煎牛柳粒配南瓜磨菇意大利飯
香煎牛柳粒配南瓜磨菇意大利飯
芝士鮮蕃茄焗野菜千層麵
芝士鮮蕃茄焗野菜千層麵
扒虎蝦帶子墨魚汁意大利飯
蝦同帶子幾好食,個飯冇咩特別,就係變左黑色既飯囉...
荷蘭汁拼比目魚配燒汁帆立貝配黑松露薯蓉
荷蘭汁拼比目魚配燒汁帆立貝配黑松露薯蓉
呢碟野既份量真係少得十分十分可憐
鵝肝醬酥皮焗羊架
鵝肝醬酥皮焗羊架

烤韓國濟洲島黑毛bb豬鞍
烤韓國濟洲島黑毛bb豬鞍
豬鞍話係bb豬,但係食落都吾夠淋,可取之處係食落新鮮,冇雪藏味,不過價錢略貴
2017-12-18 89 views
今晚約了一位住在太子的朋友食飯,朋友帶了我去位於太子道西及大南街交界的小田田食晚飯。餐廳有晚餐亦有得散叫,我們就各叫了一個晚餐,再配其他小食及甜品。餐湯是番茄湯配紫薯包,番茄味濃且酸,紫薯包軟熟。朋友的芝士鮮番茄醬焗椰菜千層麵表面舖滿了番茄醬及芝士,裏面是焗蔬菜,有茄子、粟米仔、椰菜等,千層麵焗得很夠腍不糊口,番茄味十足,而且很夠酸,配了少許沙律菜。我的荷蘭汁焗比目魚拼汁燒帆立貝會黑松露薯蓉,比目魚共有三小件,肉質嫩滑,表面的芝士汁味道特別,配魚很夾,薯蓉幼滑但唔覺有黑松露味,帆立貝只有一粒,而且有點韌,大食的朋友未必夠飽。另外還叫了煙肉芝士焗蠔,焗蠔是新鮮焗起,外殻辣手,有茄汁及芝士在面,但蠔殻大蠔肉很小,價錢略貴,味道不過不失。最後另外叫了個有機紫薯心太軟伴雪糕,這裏主推紫薯系列,當然要試一試,心太軟上枱前店員已切了個小開口,裏面的紫薯很流心,不斷湧出來,紫薯味道濃郁而且不會太甜,心太軟的外層焗得很鬆脆,甜品做得很好,值得一讚。我的芒果沙冰,表面是忌廉,有芒果香味,沙冰打得夠碎,不會太甜。整體食物質素都不錯,紫薯心太軟絕對值得encore。

餐湯是番茄湯配紫薯包,番茄味濃且酸,紫薯包軟熟。

芒果沙冰

整體食物質素都不錯,紫薯心太軟絕對值得encore。
芒果沙冰
2017-12-18 504 views
一個久未露面的朋友突然約我食飯,原來她將榮升做媽咪啦,真心為她感到高興。我們去了太子的小田田主題餐廳食晚飯,主面是近太子站之餘,又坐得舒適,照顧到未來媽咪的感受。我們二人各點了一個晚餐,另外加了個小食及甜品。番茄湯配紫薯麵包番茄味道濃郁且夠酸,十分開胃清新,紫薯包焗得香脆尸及鬆軟,帶有淡淡的紫薯香味。煙肉芝士焗蠔焗蠔表面舖上了芝士及茄醬,蠔肉比較細隻,味道一般不太夠鮮。扒虎蝦帶子墨魚汁意大利飯意大利飯軟硬適中,煙煙韌韌,每粒都沾上了墨汁,味道濃郁,虎蝦肉彈爽口,還有兩粒帶子,煎得尚算嫩滑。烤韓國濟州島黑毛BB豬鞍豬鞍有至少兩寸厚,表面烤至微焦,裏面肉質呈淡粉色,外脆內嫩,而且充滿肉汁,肉內還有點豬的油脂,很香的豬肉味但不騷,絕對有驚喜,另外還配有烤薯及青瓜片,份量十足。香芒雲尼拿層層磚實在是太浮誇了,麵包共有三層,表面滿佈著忌廉及芒果醬,麵包焗得鬆脆,點埋個芒果醬帶有甜香,份量絕對夠四人分享。雜莓玫瑰花茶有玫瑰花香但雜莓味比較淡,越飲味道越濃,帶有澀味,但可以去油膩,冬天凍冰冰最啱飲。
我們二人各點了一個晚餐,另外加了個小食及甜品
煙肉芝士焗蠔
焗蠔表面舖上了芝士及茄醬,蠔肉比較細隻,味道一般不太夠鮮。
2017-12-17 58 views
今晚舊同事約我食飯,佢揀左小田田主題餐廳,呢間餐廳個名同我一樣架門口招牌隻色好sharp,好搶眼!門口仲有櫈提供俾人等位,幾體貼一入去,牆邊掛左樹藤,花,蝴蝶等裝飾物,好有田園風另一邊掛左畫,仲有書,幾有文青既感覺我點左杯雜莓玫瑰花茶$26茶壺外形大而優雅,飲落口幾清甜,一路飲,一路保溫舊同事揀左鳳梨水蜜桃特調$28,呢杯野,唔會太甜,鳳梨都幾鮮甜今晚最鐘意就係呢個飯啦1++韓牛漢堡鐵板蛋包飯$118個飯浦滿芝士同粟米粒,粟米粒甜,芝士唔會太濃,搶走粟米既甜味,味道好夾,飯身唔會太硬重點既韓牛牛味濃,唔會有筋位,啖啖肉,肉質結實,同飯撈埋一齊食,好正仲有個好多款汁可以揀,我地揀左個燒汁,雖然味道都唔錯,但個人覺得就咁食已經好正小食叫左和風醬燒芝麻雞翼$48雞翼燒到啱啱好,同埋個汁好入味,芝麻夠香口另一個主菜我地揀左脆爆豬手$168侍應好體貼,主動問我地洗唔洗幫手切開又切得唔錯喎,幾均勻下。豬手板好脆,而且肉質嫩口,脂肪比例少,仲有個醬點添兩個食黎講,份量太多啦,比較啱3-4個人食女仔食飯都鐘意有個飯後甜品,我地都唔例外,叫左個有機紫薯心太較伴雪糕$48紫薯味濃郁,好流心,甜度適中,雪糕

一入去,牆邊掛左樹藤,花,蝴蝶等裝飾物,好有田園風

另一邊掛左畫,仲有書,幾有文青既感覺

我點左杯雜莓玫瑰花茶$26
茶壺外形大而優雅,飲落口幾清甜,一路飲,一路保溫

鳳梨水蜜桃特調

今晚最鐘意就係呢個飯啦

1++韓牛漢堡鐵板蛋包飯$118

小食叫左和風醬燒芝麻雞翼$48
雞翼燒到啱啱好,同埋個汁好入味,芝麻夠香口

另一個主菜我地揀左脆爆豬手$168
脆爆豬手

侍應好體貼,主動問我地洗唔洗幫手切開

兩個食黎講,份量太多啦,比較啱3-4個人食

脆爆豬手

紫薯味濃郁,好流心,甜度適中,雪糕就較為遜色啦~
一啖紫薯再配花茶又真係幾唔錯

有機紫薯心太較伴雪糕
2017-11-30
$240 (Dinner)
鳳梨水蜜桃特調
有機紫薯心太較伴雪糕
2017-12-17 655 views
朋友今日帶我嚟太子搵嘢食,佢介紹有間西餐廳唔錯,其實好近太子地鐵站,餐廳佈置簡單有格調。原來佢哋有得電子餐牌點餐,但係我哋都唔係太識用,最後都係變咗人手落單,哈哈。點左兩個套餐,有餐湯送,原來係冇得揀架,要跟返當日餐湯,今日係番茄湯,配上紫薯麵包,餐湯好足料,有好多蕃茄蓉係入邊。煙三文魚意大利飯$88 ,上面有兩朵好靚嘅煙三文魚玫瑰,煙三文魚不會過鹹,而且好重魚味,意大利飯就好重忌廉味道,飯軟硬度剛好,入邊仲有一啲細蘑菇。黑毛BB豬鞍$188,豬鞍勁厚,但係一啲都唔會硬,切開嗰陣見到脂肪分布平均,咬落去重味道,旁邊仲有個醬汁可以點,但其實唔需要都已經好夠味。原隻去骨春雞$158,一上枱已經聞到好香嘅雞味,隻雞一切就開,雞肉好嫩滑,外皮燒得剛剛好,配埋入邊嘅雞肉食簡直一流,最值得一讚嘅係雞胸位都好滑最後加左$10要一個甜品,今晚有三款蛋糕選擇,當然揀咗最鍾意嘅芝士蛋糕,唔好講笑甜品都好正,好重芝士味,對我呢個芝士迷黎講真係好想要多一件。我哋兩個人埋單都係二百幾蚊,但係就食到勁飽,下次都會再返嚟幫襯,試佢哋餐廳出名嘅豬手。

黑毛BB豬鞍$188,豬鞍勁厚,但係一啲都唔會硬,

2017-12-17 312 views
估不到太子都有一間小清新little farm的西餐廳。食物亦值得推介。先來一個蘑菇湯,及一個紫薯的麵包。湯飲到蘑菇蓉,紫薯麵包亦軟綿。Set lunch 美式BBQ醬慢烤豬肋骨配意粉$88豬肋骨很大份,很軟腍。配上BBQ醬,很美味。意粉配上黑椒汁,份外好吃,這個set 只是$88,很抵吃。韓國濟州島豬胺$188這個是BB豬胺,有8,9成熟,容易切,豬胺面上香脆,肉質不嚡口。有機紫薯心太軟窩夫伴雪糕$48朱古力心太軟,抹茶心太軟就食得多。紫薯心太軟都是第一次食。估不到如此好味,很香紫薯味,一切心太軟,紫薯超流心。雲呢嗱雪糕亦十分香滑。必推

Set lunch 美式BBQ醬慢烤豬肋骨配意粉$88

韓國濟州島豬胺$188

有機紫薯心太軟窩夫伴雪糕$48

2017-12-17
$178 (Lunch)
2017-12-12 60 views
小田田餐廳晚餐,環境夢幻田園卡通風,安排到卡位,有私人空間坐得舒服選了兩個Dinner set,配西餐湯、紫薯飽。湯走清甜路線,不是厚稠那種,洋蔥小顆粒提升了湯的甜度。紫薯包自家製,香軟而有紫薯香,紫薯味恰到好處,不會過強。烤韓國濟洲島黑毛BB豬鞍,外層烤得微焦,雖然非常厚肉,但毫不「韌」,因其只烤8-9成熟,因而肉質粉嫩,鎖住了濃濃的肉汁。加上平均分佈的脂肪,非常Juicy,不會吃得滿口肥膏。伴碟有不少烤蔬菜,除了顏色醒目,更中和了肉的膩感。夏威夷海鹽烤美國天然安格斯肉眼,配黑松露野菌燒汁。牛肉眼烤6-7成熟,牛肉味濃,肉質實淨,邊位有少量脂肪,屬肉味濃重類型。大大塊夠厚切。黑松露醬味不濃,不會搶去肉的旨味。紫薯心太軟,紫薯流出,非常香濃,而不會過甜。濃濃的漿,喜好紫薯的人必定為之心動。香芒紫薯奶昔沙冰,芒果份量足,而且香甜。沙冰中和了Cream的膩感,很好的平衡。鮮果梳打,fresh的感覺。
小田田餐廳晚餐,環境夢幻田園卡通風,安排到卡位,有私人空間
坐得舒服

鮮果梳打,fresh的感覺。
2017-12-09