Restaurant: Little Fusion
Info:

2022-08-04 457 views
又係去旺角搵食嘅一日招牌焗芝士薯蓉肉醬千層麵好重蕃茄味,芝士多到有拉絲效果嫁! 薯蓉同千層麵份量都好多~咁嘅價錢但有咁嘅質素,完全超出奇望最抵係個 set仲包左杯珍珠奶茶同餐湯!餐湯我叫左羅宋湯,夠蕃茄味~杯珍奶略嫌珍珠唔夠煙韌,但都 ok
又係去旺角搵食嘅一日

招牌焗芝士薯蓉肉醬千層麵

好重蕃茄味,芝士多到有拉絲效果嫁!
薯蓉同千層麵份量都好多
~咁嘅價錢但有咁嘅質素,完全超出奇望

最抵係個 set仲包左杯珍珠奶茶同餐湯!

餐湯我叫左羅宋湯,夠蕃茄味

杯珍奶略嫌珍珠唔夠煙韌,但都 ok

呢個間餐龐都真係到已經好耐,好記得以前讀中學已經係到食(唔可以暴露年齡),當年佢地既牛扒相當出色,份量超大份,食到我食滯咗~講返今日先,因為我好鍾意食佢地既肉醬千層麵,所以下午茶就舨左呢到食喇,我就叫左喇,路人甲就叫左個粟米白汁豬柳配黑椒汁飯,而飲品我地就叫左青蘋果綠茶同埋胚芽珍珠奶茶~我每次黎,間鋪都好滿座,但我就唔係好明點解老細唔整整張menu,係因為張menu真係殘到不得了,重要改左價錢,其實我食左咁耐,佢都改左幾次,但係都唔換,haha~路人甲等到有d唔耐煩,所以就想催佢,但係最後冇叫,因為我話焗野係耐d,之後終於等到,賣相都唔差啦,$50都未必俾個靚賣相你~食物味道冇變,千層麵仍然好多薯蓉,飯量仍然都係好多,不過路人甲就投訴珍珠奶茶冇咩珍珠(唔通要唱梁總理既蘇菲亞的波霸珍珠奶茶?!)呢到就扣左少少分喇~總結:味道係冇變既,但係時候要裝裝修,同埋建議真係換換memu,真係好殘,睇見唔係好開胃~備註:老細應該係80後既寶寶黎,餐廳係咁播住2000年後既歌,搞到我好似返返去個個年代,如果係後生去,應該會覺得好leung~

食物味道冇變,千層麵仍然好多薯蓉

2022-07-22
$55 (Tea)
2022-07-23 372 views
質素保持到,一定要推介冇諗過今時今日都可以用咁平既價錢食到好野意房菜呢間店舖七八年前已經開始食,當時係食佢嘅夜晚,招牌酥皮鵝肝牛柳講非常好,羅宋湯亦都好夠味 我今日假期下午喺旺角,再經過呢間舖,見到佢下午茶個餐牌,真係非常之有驚喜,冇諗過$40都可以食到扒, 塊西冷都大份,份量十足,唔會煮得太熟,咬落去入口軟稔亦都有肉味,當然以呢個價錢,你都預咗要用黑椒汁去伴牛扒。薯條係粗身薯條,我會牛扒真係非常夾。跟餐再配一杯飲品,飲品選擇都多,唔同口味嘅凍茶,或者台式珍珠奶茶都唔需要加錢,食完成個餐只係$39 ,真係非常超值,絕對推介
質素保持到,一定要推介

冇諗過今時今日都可以用咁平既價錢食到好野

黑椒西冷牛扒(配薯條)
2022-07-23
$39 (Tea)
黑椒西冷牛扒(配薯條)
2022-06-18 349 views
以前經常過來食嘅旺角意房菜,第五波疫情過後已好耐無嚟,今日久別重逢,略有驚喜。叫咗半打生蠔,4隻廣島蠔及2隻法國蠔,價錢係$115。原本只係想叫$100/5隻,但店方話加$15就有半打,所以就叫夠半打。廣島蠔依舊大隻,今日嘅蠔比以前少咗少許嘅creamy,但就增加咗少少嘅鮮。法國蠔每次嚟叫都無貨,今次第一次食,比較咸及濃味一啲。個人都係喜歡廣島蠔,易入口之餘,夠大隻夠飽肚。跟湯嘅蒜蓉包,比較乾身酥皮忌廉湯,即叫即焗,所以要稍等一陣。感覺個酥皮比以前香口咗,亦多咗份蛋黃香。先來鵝肝牛柳,首先個餐加咗$10,由以前嘅$99調升至$109,加大鵝肝方面由就調升至$29。味道方面,牛柳好似多咗賺香草味,而黑椒汁就重咗黑椒味。酥皮方面如酥皮湯係有所提升。雜扒就不過不失,正常發揮啦。以前過嚟食店面總係人頭湧湧,唔知是否太忙而導致質素有所下降。而今日過嚟食嘅時候係正常人流,終於可以感受返佢應有嘅質素。

廣島蠔及法國蠔

蒜蓉包

跟湯嘅蒜蓉包,比較乾身

酥皮忌廉湯

鵝肝牛柳

雜扒意粉

雜扒就不過不失,正常發揮啦。

2022-06-17
廣島蠔及法國蠔
酥皮忌廉湯
鵝肝牛柳
  • 廣島蠔
2022-06-10 200 views
油麻地已經多年的老店很老式的冰室(我猜的)裝潢真的很舊 很老派的牆色和格調店內很小 服務員只有1個吧生蠔有分法國蠔和日本蠔日本蠔比較清淡的蠔味 不會太鹹配上新鮮的檸檬汁剛剛好法國蠔的海水味比較重 我就放棄了紐西蘭牛肉眼扒拼芝士白汁焗龍蝦份量很多 牛肉味不重可以選擇5成和7成熟 龍蝦的質感比牛肉好 有點爽口不過白汁味不太重 少許的清淡配上的薯條 會有點濕忌廉汁煙三文魚蜆肉燴天使麵煙三文魚的鹹味比較重配上忌廉汁比較重的麵條 能夠中和能嚐到味道比較濃郁 濃和的奶味我再加上芝士粉 味道更濃焗酥皮湯簡單普通的
油麻地已經多年的老店
很老式的冰室(我猜的)
裝潢真的很舊 很老派的牆色和格調

我再加上芝士粉 味道更濃

焗酥皮湯
簡單普通的
2022-05-11 187 views
行過通菜街搵食總係花多眼亂,本身想去某幾間餐廳總係一直排長龍,唯有玩一次撞手神去試新嘢,所以揀咗呢間自稱首創威靈頓牛牛嘅餐廳喇。2️⃣0️⃣0️⃣9️⃣ 晚市時間🦪半打生蠔 分別有法國蠔同日本蠔選擇,試了法國蠔,不錯!比想像更新鮮肥美,以一隻計廿蚊真心算CP值高嘅。🫕酥皮周打蜆湯酥皮好食,焗得香口鬆脆,不過湯偏無味,白湯較浓稠,勝在個酥皮點湯好食。🦞龍蝦湯香濃都有肉,唔揸流攤嘅。當然無酒店級嘅層次分明,但佢算不錯。🍽酥皮法國鵝肝牛柳 酥皮即餅皮包住牛柳,老實講一上菜覺得賣相有點遜色,因為皮同牛已分離,不過食件牛柳配黑椒汁,肉質都不錯,無筋又唔硬,而且厚切令口感不錯。鵝肝合格,但都唔算太有味。🍽紐西蘭牛肉眼扒拼芝士白汁焗龍蝦肉眼扒偏薄,但有牛味,龍蝦不過不失,薯條正常。🧋珍珠奶茶可以飲其他。珍珠無口感,奶茶係用粉沖出嚟所以偏淡唔香。餐廳不過不失,算係同價錢成正比,不過店嘅地下好油好滑,呢點有啲扣分,如果可以改善呢個問題,我應該願意去多次☺️

2️⃣0️⃣0️⃣9️⃣ 晚市時間

🦪半打生蠔

🫕酥皮周打蜆湯

🦞龍蝦湯

🍽酥皮法國鵝肝牛柳

🍽紐西蘭牛肉眼扒拼芝士白汁焗龍蝦
肉眼扒偏薄,但有牛味,龍蝦不過不失,薯條正常。

🧋珍珠奶茶
可以飲其他。珍珠無口感,奶茶係用粉沖出嚟所以偏淡唔香。

2022-05-04
Type of Meal
Dinner
2022-04-02 299 views
夜媽媽唔知食咩好(禁夜晚堂食之前)入去試下,見到有鵝肝同埋個千層麵好似不錯。.入到去發現檯面痴笠笠,fine,食物質素夠就得。出餐慢?fine,食物ok就得。.今次嗌左個千層麵set+鵝肝多士,建基於環境都冇乜期待架喇。自問自己真係好討厭浪費食物,絕大部份時候都會食曬。咁哩間餐廳既餐點本身就可能唔太合我口味,食左一啲就覺得食唔落,可能油得滯好易飽。至於鵝肝多士…鵝肝比較細,哩個價錢可以接受。但整體真心唔推薦,係我心目中既劣食榜單榜上有名。野食冇影相係因為賣相唔算特別靚,當時都冇打算要寫食評.
夜媽媽唔知食咩好(禁夜晚堂食之前)
入去試下,見到有鵝肝同埋個千層麵好似不錯。
入到去發現檯面痴笠笠,fine,食物質素夠就得。
出餐慢?fine,食物ok就得。
至於鵝肝多士…鵝肝比較細,哩個價錢可以接受。
但整體真心唔推薦,係我心目中既劣食榜單榜上有名。
野食冇影相係因為賣相唔算特別靚,當時都冇打算要寫食評
2022-03-06 293 views
行咗入內街睇吓有咩食見到呢間意大利菜細細個媽咪已經同我講 平嘢無好好嘢冇平我一路都冇留意直到今日入咗呢一個餐廳 我終於得到應有嘅教訓.我真係唔知點解會有人可以比到好評間野個招牌招牌酥皮鵝肝牛柳呢一間嘅牛扒係可以講我食過最難食嘅食物牛又硬又苦 薯條無汁個忌廉湯係生粉開水成間餐廳得杯珍珠奶茶行過路過嘅自己睇路.100$話多唔多 話少唔少我張相就係我用咗半個鐘去嘗試進食嘅牛排唔知係牛扒嘅抗拒 定係把刀嘅唔主動我冇一刻 可以切開個牛扒再擺落口
行咗入內街睇吓有咩食
唔知係牛扒嘅抗拒 定係把刀嘅唔主動
我冇一刻 可以切開個牛扒再擺落口

鵝肝酥皮牛樓
2022-02-26 212 views
黎到旺角一個咁多美食或街頭小食的地方,我們想食扒餐便選了這餐廳。見到餐廳入面滿滿,都繁忙同有人在等位。對於MK buddies黎講,這個價錢來食扒餐是幾低食。份量真係大同真心會飽,賣相也是幾吸引。食物quality ,我個人覺得是幾好食和不是低質,但朋友覺得不行😅。配菜自家製作的黑松露雞蛋真是不錯,recommend 大家試下。環境 - 枱同枱之間空間很窄但相信旺角地帶多數餐廳都是很負很逼。衞生 - 有待改善
,recommend 大家試下。
衞生 - 有待改善
黑松露雞蛋
黑松露雞蛋
2021-12-14 347 views
約咗朋友食晚飯,就去咗旺角呢間意房菜食。坐到入去見到佢啲裝修蓉蓉爛爛咁,啲防疫隔板就咁用透明膠紙黐咗就算,好求其,連個餐牌都爛。環境昏暗,感覺唔太舒服。我哋叫咗千層麵、酥皮鵝肝牛柳薯菜,加咗酥皮湯,全部嘢都一般般。酥皮湯個酥皮係另外焗起,再放上個碗上面,真係第一次見,湯嘅味道就正常。千層麵都唔真係好食,啲面焗到太乾太硬,番茄味過重。鵝肝牛柳就一般啦,都食唔出咩特別嘅味道,但係都放得入口嘅。甜品送咗牛乳奶凍同朱古力奶凍,都係普通味道,冇咩特別。好在佢嘅價錢唔算貴,如果唔係就食到個心都痛埋。如果真係去呢間食,真係為咗平平哋食飽個肚,唔好有咩特別期待。
約咗朋友食晚飯,就去咗旺角呢間意房菜食。
千層麵都唔真係好食,啲面焗到太乾太硬,番茄味過重。
鵝肝牛柳就一般啦,都食唔出咩特別嘅味道,但係都放得入口嘅。
甜品送咗牛乳奶凍同朱古力奶凍,都係普通味道,冇咩特別。
2021-12-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
2021-12-11 228 views
呢間餐廳已經幫襯左好耐,食物味道及賣相都OK,用咁平宜的價錢可以食到這樣質素的食物可算是超水準。唯一美中不足就是餐廳環境,枱櫈已經很殘舊,座位很窄,所以每次都係快快食完就走,可能都係餐廳唔裝修嘅原因,以免食客坐太耐🤣🤣 餐牌上的套餐,大約都是$45至$50之間,套餐內包括主餐,湯和飲品。飲品還要是特色飲品,每次都係點凍珍珠朱古力,平時飲一杯都要$30,總括來說,純粹醫肚不計較環境的話,是不錯的選擇😊
2021-09-05 444 views
所以野都差 不論係食物 服務- 店員在客人耳邊大嗌- 千層麵有鮮茄汁 好臭; 千層麵上面啲芝士 係香口膠狀態- 黑椒汁牛扒 屎色; 牛扒無牛味;黑椒汁唔知咩味- 酥皮忌廉湯 焗唔起嘅酥皮 一塊梳打餅咁擺喺上面 係特別嘅;忌廉湯比罐頭湯更遜色,羅宋湯 係牛尾湯同羅宋湯撈埋一齊 不知所謂- 臭生蠔- 毫無顧客服務意識- 送餐隨便擺,完全唔理客人喺邊 - 凍檸茶用粗吸管?但味道正常嘅- 茉香綠茶正常- 上菜速度極慢- 衛生差 枱面污糟- 奶凍無味 食空氣-
所以野都差 不論係食物 服務

- 店員在客人耳邊大嗌
- 千層麵有鮮茄汁 好臭; 千層麵上面啲芝士 係香口膠狀態
- 黑椒汁牛扒 屎色; 牛扒無牛味;黑椒汁唔知咩味
羅宋湯 係牛尾湯同羅宋湯撈埋一齊 不知所謂
- 臭生蠔
- 毫無顧客服務意識
- 送餐隨便擺,完全唔理客人喺邊
- 凍檸茶用粗吸管?但味道正常嘅
- 茉香綠茶正常
- 上菜速度極慢
- 衛生差 枱面污糟
- 奶凍無味 食空氣
2021-08-21 300 views
#旺角 #意房菜 呢間聽聞同意歐係連鎖店? 有人知嘅話,cm/dm我呀😆#焗肉醬千層麵 肉醬同千層一半一半,但係唔知點解,硬係好似差啲野咁🤨嗰兩pat茄醬分量夠我點薯蓉😍#白汁三文魚闊條麵 一般般,因為白汁無咩味,闊條麵又腍身但係,超級抵食,我個#千層麵 先50蚊樓下,仲要有野飲,仲想點😂味道: 5/10味精: 5/10價錢: 9/10環境: 6/10服務: 6/10#vinainmongkok #vinafood #cafe #westernfood #westerncuisine #lasagne #fettuccine #salmonfettuccine #highcp #foodporn #foodie #hkfoodie #f4follow #f4f #likesforlike #l4l #l4likes

#白汁三文魚闊條麵 一般般,因為白汁無咩味,闊條麵又腍身

味道: 5/10
味精: 5/10
價錢: 9/10
環境: 6/10
服務: 6/10

肉醬千層麵
三文魚白汁闊條麵
講真嗰句 呢間嘢係中學嗰陣時已經有幫襯 覺得平價之餘又OK好食 但衛生條件真係還好 近呢一兩年都冇乜點食 琴日佢開舖同朋友路過入咗去食 嗌咗個黑椒漢堡飯 點知食到一半發現有半隻曱甴係入面🤢🤢 當場想嘔 同返個店員講返 佢自己隻眼都擘大左 光速收咗我嗰碟嘢 之後半句唔好意思對唔住都冇講就隊嗰個Menu過嚟問我要唔要嗌過第二樣 我心諗不了 謝謝☺️埋單嗰陣時候冇計到我個碟 依舊都係半句唔好意思都冇講☺️真心完全冇諗過有朝一日呢啲咁漫畫嘅劇情會發生係自己身上 一諗到另外果半隻曱甴去咗邊就覺得想嘔 出咗餐廳之後心理真係接受唔到行一步炸乾嘔一下 最後全部嘔晒出嚟🤢🤢 件事真係完全搞到我有心理陰影 完全唔想再次幫襯佢 雖說我明白佢呢個價位都唔可以要求佢啲咩 但基本嘅衛生係咪應該要做返好少少呢☺️ 至少我唔應該係我疊野嗰度見到任何昆蟲嘅出現吖🌚

2021-07-23
Type of Meal
Lunch
2021-07-10 306 views
同朋友係mk唔知食乜好 又唔太想食放題類 諗起呢間大學時期久唔久就黎既半豉油西餐 所以就黎左食入座果陣見全場得兩三台客 同以前好似長期8-9成客比冷清好多 不過坐低食左陣都開始多客 差d以為呢間都算有番d歷史既豉油西餐都頂唔住疫情1. 酥皮鵝肝牛柳 (+$18升級大鵝肝) (簡稱201加大) (配意粉)每次黎左諗右諗都係叫同一樣野 所以今次坐低唔洗諗 照舊一個201加大賣相就係咁 雖然同佢相完全唔似 但食落味道依舊唔錯黎呢到食扒可以揀飯/意粉/薯菜 我會建議大家叫意粉 因為佢既意粉都會專登用自家製既茄汁撈一撈先 食落無咁dry 唔洗怕唔夠汁導致要食白烚意粉咁慘牛柳就每次都係撞手神 有時好完美既5成熟 但亦都試過well done牛柳 祝大家好運鵝肝就正常鵝肝質素 煎其實都係一般 乾左少少 不過呢個價錢唔會要求太多炸蕃薯片疫情優惠 +10蚊可以有既小食 叫左黎試下 一望到樣就後悔...食左半舊無食 唔理係炸既手法定係本身揀既部位都係劣中之劣 好似食緊生蕃咁...我次次食野都會食清光 呢次真係唔飽就由佢阿華田脆脆正常味道

賣相就係咁 雖然同佢相完全唔似 但食落味道依舊唔錯

炸蕃薯片