2024-11-13 0 views
成日做野都要去荔枝角見客,見到呢間冰室好有特式,岩哂返工日子快速醫肚🌿滑蛋叉燒飯賣相非常精美,色彩豐富,而且超足料,蛋味夠香而且夠哂滑,叉燒肥瘦適中,加上蔥花及豉油汁一齊享用,絕對係簡單又安心嘅食材🌿沙嗲牛肉煎蛋麵湯底濃郁,牛肉亦夠軟腍,麵條亦好掛汁,加上濃邊煎蛋,值得一試🌿金莎朱古力流心西多士超邪惡首選,份量足夠兩人share,多士夠哂鬆脆,配上大量金莎朱古力脆脆,無論大人細路都咁岩食🌿熱香餅漢堡(沙嗲|牛肉芝士)呢款熱香餅漢堡外型也太可愛了吧😍餡料揀左沙嗲牛肉&芝士,淋上楓糖漿,味道層次非常豐富🌿麻麻地豬扒其實係麻辣豬扒,肉質軟腍,帶有麻香但食落唔會好辣🌿椰汁紅豆冰 & 阿華田脆脆火山飲唔揀左椰汁紅豆冰 & 阿華田脆脆火山,兩款都非常足料

🌿滑蛋叉燒飯

🌿沙嗲牛肉煎蛋麵

🌿金莎朱古力流心西多士

🌿熱香餅漢堡(沙嗲|牛肉芝士)

🌿麻麻地豬扒

其實係麻辣豬扒,肉質軟腍,帶有麻香但食落唔會好辣

🌿椰汁紅豆冰 & 阿華田脆脆火山

飲唔揀左椰汁紅豆冰 & 阿華田脆脆火山,兩款都非常足料
2024-11-13 0 views
星期日嘅下午,咁啱經過荔枝角,見到一間餐廳出面排左好多人,原來係一間好特別懷舊裝修嘅冰室。好奇之下入去試下,見到樣樣食物都好吸引,貪心嘅我叫咗一個全餐,可以一次過試到熱香餅豬扒等等,熱香餅好鬆軟,如果可以配埋沙爹牛同埋芝士相信會更加好味。麻麻豬扒有好少嘅辣味,就算唔食得辣嘅朋友都可以試下。好想叫埋佢嘅朱古力西多士,可惜已經好飽食唔落,唯有等下次帶埋朋友一齊去試。總結:裝修好靚,配埋八九十年代嘅廣東音樂,感覺好好,可惜地方細座位有限,各位可能要排隊等一等。
2024-11-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
  • 沙嗲牛肉芝士熱香餅漢堡
2024-11-12 0 views
對上一次曾經去過D2 Place,經過這一間懷舊冰室,可惜當時已和朋友進食午餐,所以未有機會進食,但一直深深印在我心中。因為門面的擺設非常懷舊,具有香港傳統特色。除了門面嘅元素外,店內更設有龍鳳牆,給不少經典句子或謎語。大家可以發掘一下。港式茶餐廳當然不能夠錯過經典的常餐系列,沙嗲牛肉。最後我們叫了以下食物。1.老荔特餐—沙嗲牛肉米線($55)經常去茶餐廳叫常餐都會嗌沙嗲牛肉,這一間沙嗲牛肉是我吃過最好味的一間。他們的沙嗲非常之濃郁,有美味嘅麻麻香辣味道,還帶點花生味,非常濃郁,且惹味。2.滑蛋叉燒飯($68)賣相非常吸引,非常邪惡的一道菜,叉燒份量足夠。而且半肥瘦,不會太乾,配上滿滿香滑的滑蛋,淋上豉油汁,正正子。3.麻麻地豬扒(+$18)豬扒非常軟腍,不會過乾。帶點麻麻辣辣,非常惹味。4.肉燥時蔬(+$18)新鮮爽口的生菜,配上他們秘製的肉燥醬汁,帶點藥膳口感。5.金沙朱古力流心西多士($40)這一道西多士非常邪惡,由三大層的麵包組成。每一層中間更鋪滿了滿滿的朱古力醬,非常流心。加上面頭鋪上了大量金莎朱古力,增添後感,邪惡但十分喜愛。6.沙嗲牛肉芝士熱香餅漢堡($38)熱香餅就食得
除了門面嘅元素外,店內更設有龍鳳牆,給不少經典句子或謎語。
大家可以發掘一下。
港式茶餐廳當然不能夠錯過經典的常餐系列,沙嗲牛肉。
最後我們叫了以下食物。
1.老荔特餐—沙嗲牛肉米線($55)
2.滑蛋叉燒飯($68)
賣相非常吸引,非常邪惡的一道菜,叉燒份量足夠。
3.麻麻地豬扒(+$18)
豬扒非常軟腍,不會過乾。帶點麻麻辣辣,非常惹味。
4.肉燥時蔬(+$18)
新鮮爽口的生菜,配上他們秘製的肉燥醬汁,帶點藥膳口感。
5.金沙朱古力流心西多士($40)
這一道西多士非常邪惡,由三大層的麵包組成。
每一層中間更鋪滿了滿滿的朱古力醬,非常流心。
加上面頭鋪上了大量金莎朱古力,增添後感,邪惡但十分喜愛。
6.沙嗲牛肉芝士熱香餅漢堡($38)
熱香餅就食得多,但配上沙嗲牛肉和芝士,到時第一次食。
熱香餅嘅蛋香味非常濃郁,配上非常好吃的沙嗲牛肉,和鹹鹹甜甜的芝士,淋上蜜糖,蜜糖味能夠得出沙嗲牛肉的鹹香味,非常惹味。
7.阿華田脆脆火山(+$8)
阿華田上鋪滿了滿滿的脆脆,口感鬆脆,非常濃厚的阿華田,好飲。
8.檸檬益力多(+$8)
推薦度:💛💛💛💛💛
2024-11-10
$100 (Dinner)
老荔冰室青山道495號誠信中心地下1號舖Score 分數:A / 75+位置: 荔枝角,係油站旁,其實就好方便但又都幾難搵。價錢: ~HK$70/人味道:講真,好味。但賣相就麻麻服務: 一般清潔: 都唔錯,合格環境: 70至80年代feel推薦: 佢d豬排幾正,又彈牙又多肉汁*特色:承傳到大排檔嘅味雖然賣相講真就麻麻地,但味道真心幾好。平時食晏時要排隊就知好食,而價錢就.......在荔枝角區快餐黎講算貴架,但都算好食。
老荔冰室
青山道495號誠信中心地下1號舖

Score 分數:A / 75+

位置: 荔枝角,係油站旁,其實就好方便但又都幾難搵。
價錢: ~HK$70/人
味道:講真,好味。但賣相就麻麻
服務: 一般
清潔: 都唔錯,合格
環境: 70至80年代feel
推薦: 佢d豬排幾正,又彈牙又多肉汁
*特色:承傳到大排檔嘅味

最近去咗荔枝角新開嘅「老荔冰室」,一入到門口就見到閃閃發光嘅霓虹燈招牌,真係好吸引!🎆 店內裝修盡顯舊香港嘅感覺,龍鳳牆同戲棚元素,每一樣都好有心思,好有特色!🐲🎭餐具上面都有小驚喜,食到底先發現底下嘅金句,真係食物同樂趣一次過滿足晒!🍽️😄食物方面,佢哋嘅沙嗲牛肉煎雙蛋飯真係勁!牛肉足料,沙嗲醬甜中帶辣,啖啖肉,食落去口感超滿足。焗豬扒飯又熱辣辣,份量夠,肉厚多汁,一試難忘!🍳🥩小食方面,炸雞脾同金沙朱古力流心西多士都係冰室必試嘅選擇,流心西多士外皮金黃酥脆,輕輕一壓,熱騰騰嘅朱古力就緩緩流出!🍗🍫飲品嘅阿華田脆脆火山同椰汁紅豆冰都超級解渴又惹味,每一啖都係享受!🍹🥥嚟到「老荔冰室」,唔單止係食嘢咁簡單,更加係一趟懷舊旅程。想體驗舊日香港風情,或者搵個特別啲嘅地方聚舊,呢度絕對係你嘅首選。記得帶齊相機,每個角落都值得你留低美好回憶!今餐真係價錢公道,食到飽曬📸💖#荔枝角 #老荔冰室 #LoLaiCafe #沙嗲牛肉 #熱香餅漢堡 #荔枝角美食 #老荔冰室 #懷舊香港 #食好西 #香港懷舊餐廳 #打卡熱點

$120 (Dinner)
2024-11-08 124 views
Lunch Time與同事一齊搵食,離遠已經見到有間餐廳門口非常之搶眼🤩懷舊大戲柵既門面,仲有霓虹燈招牌,真係好有老香港情懷feel🥰一於入去嘆返個lunch先😋🌀沙嗲牛肉芝士熱香餅漢堡$38呢度好特別竟然有沙嗲牛肉熱香餅😮估唔到傳統茶仔沙嗲牛配芝士同熱香餅係咁夾嘅!沙嗲牛肉味道濃郁,有少少麻辣香味,再加埋糖漿落去鹹甜交替真係別有一番風味😋🌀滑蛋叉燒飯$68一上枱真係有啲嚇親,係大碟到嚇親🤣係我食過最大碟嘅叉燒蛋飯,叉燒蛋多到冚晒成個飯面😮蛋煮得好嫩,叉燒比較瘦,再加埋甜豉油食,正👍🏻🌀沙嗲牛肉太陽蛋公仔麵$55經典港式早餐嘅核心,沙嗲牛麵係必點的😎呢度嘅特製沙嗲汁做得特別香濃,花生味都好香,重要加埋兩隻太陽蛋,豐富又滿足😋🌀經典茶餐(生炸雞髀配薯條)$40外皮熱辣辣脆卜卜,入面肉質幾鮮嫩,雞皮散發陣陣麻香,真係好惹味😋🌀麻麻哋豬扒包$42豬仔包烘到脆脆地,入面鬆軟,呢個豬扒麻辣味較重,夠晒入味👍🏻🌀金莎朱古力流心西多士$38呢個我最like 🥰呢個西多好厚有成三層麵包咁多好大份呀😮面頭有大量朱古力脆脆,再加上擠滿朱古力醬,流心朱古力份量爆餡,邪惡程度爆燈😈但真係好好食😋🌀雜果賓治其實
一於入去嘆返個lunch先😋
🌀沙嗲牛肉芝士熱香餅漢堡$38
🌀滑蛋叉燒飯$68
🌀沙嗲牛肉太陽蛋公仔麵$55
🌀經典茶餐(生炸雞髀配薯條)$40
🌀麻麻哋豬扒包$42
🌀金莎朱古力流心西多士$38
🌀雜果賓治
其實我係第一次飲😆甜度頗高,但同事話呢種甜先至係經典懷舊雜果賓治嘅味道
🌀龍鳳檸樂
可樂內除咗有檸檬,仲有一舊鹹柑桔,食咗咁多熱氣嘢飲呢杯就啱晒😆
  • 滑蛋叉燒飯
老荔冰室係荔枝角🆕新開港式茶餐廳😎一來到已經比佢地戲棚元素霓虹燈門牌吸引店內設計好有特色!有龍鳳牆、連餐具花上心思杯碟上的金句、迷語玩味十足!⭐️沙嗲牛肉麵✅足料製作沙嗲牛份量多~味道偏甜帶少少麻辣味好惹味!⭐️滑蛋叉燒飯✅港式經典淋軟叉燒加入豉油~撈飯一流⭐️金沙朱古力流心西多士朱古力控必點!足料流心爆多朱古力西多士👀食一份都飽🤪⭐️沙嗲牛肉炒蛋熱香餅漢堡即叫即做!夠哂新鮮💥配上沙嗲牛+糖漿~入口帶淡淡熱香餅蛋香味⭐️生炸雞髀🍗朋友推介必點菜式!雞髀炸到金黃香脆啖啖肉特飲叫左椰汁紅豆冰同阿華田脆脆火山來開荔枝角可以一嚐~價錢實惠份量十足處處打卡位👏🏻老荔冰室📍荔枝角青山道495號誠信中心地下1號舖#老荔冰室 #LoLaicafe #沙嗲牛肉#熱香餅漢堡
老荔冰室係荔枝角🆕新開港式茶餐廳😎
一來到已經比佢地戲棚元素霓虹燈門牌吸引
店內設計好有特色!有龍鳳牆、連餐具花上心思
杯碟上的金句、迷語玩味十足!

⭐️沙嗲牛肉麵✅足料製作
沙嗲牛份量多~味道偏甜帶少少麻辣味好惹味!

⭐️滑蛋叉燒飯✅港式經典

處處打卡位👏🏻老荔冰室
📍荔枝角青山道495號誠信中心地下1號舖

#老荔冰室 #LoLaicafe #沙嗲牛肉#熱香餅漢堡

2024-11-07 134 views
老荔冰室無論外型同店內環境一樣,大玩懷舊。店外晚上著晒霓虹燈及燈牌,店內則有卡座、模仿舊式戲院🎬的不日上映牌及超型logo,環境非常適合打卡。金沙朱古力流心西多士表面唧左好多朱古力醬,一切開真係流心,d醬溢出。外皮好脆,味道甜甜的幾好食😋。餐肉炒蛋熱香餅漢堡依個好特別,係漢堡但兩塊皮都係熱香餅。旁邊奉上糖漿,但配料係鹹香既午餐肉。鹹配料點上甜既汁食中和返兩種味道,好夾。沙嗲牛肉煎雙蛋麵沙嗲牛肉個汁較濃,質感冧身,配麵食好正,再煎埋雙蛋,個人鍾意拮爆蛋黃漏出蛋漿令個麵濕濕地更好食🤤。沙嗲汁星州炒米配豬扒及煎蛋🍳好邪惡👿,有無係茶餐廳食星州炒米係會配豬扒及煎蛋呀?我第一次食,成塊扒厚身同大塊到完全覆蓋碟炒米粉,本身炒米已有配料,仲要一啖米粉、一塊切好既軟屬豬扒;最誇張係星洲米係用沙嗲醬炒,味道更香濃。叉燒滑蛋飯個人認為依間既叉燒滑蛋飯係正過外面餐廳整既,叉燒細細塊但好軟身,而且蜜汁入味;配上炒滑蛋好好味😋。阿華田脆脆鹹檸可樂兩款特飲都好正,必試。前者香甜又有脆脆增加口感;後面酸酸的非常解渴。

金沙朱古力流心西多士

沙嗲牛肉煎雙蛋麵

沙嗲汁星州炒米配豬扒及煎蛋🍳

叉燒滑蛋飯
阿華田脆脆
鹹檸可樂
  • 餐肉炒蛋熱香餅漢堡
🇭🇰🇭🇰《老荔冰室》🎉🎉荔枝角特色打卡餐廳🎬香港情懷滿分💯💯👍🏻👍🏻🍳滑蛋叉燒飯😋💕每次見到呢個飯🍚都會令我念起星爺《食神》裡面的❣️黯然銷魂飯❣️對我來說,這裡的叉燒色香味俱全✨搭配細膩嫩滑的雞蛋,再淋上^靈魂豉油汁^可以一口入魂🔥🔥這個味道就很代表香港🇭🇰❤️🍜沙爹牛肉麵煎雙蛋✨✅個麵好Q彈➕牛肉都夠軟腍唔煙靭👍🏻再撈埋個半熟太陽蛋~係記憶中舊香港的味道👏🏻👏🏻🍔招牌沙爹牛芝士熱香餅漢堡😋🎉🎉全港獨家🎉🎉近排好hit既熱香餅🥞💕要排隊先有得食咯😅對於熱香餅fans黎講~呢度實在太幸福🙏🏻沙爹牛肉都算高質👍🏻即叫即整熱辣辣拎出黎♨️奶香➕蛋香味好濃加埋楓糖漿🍯太治癒了🌸🌼🌈🌈🍫金沙朱古力流心西多士😍❤️‍🔥呢個唔使講喇~熱量爆炸多巴胺爆炸~幸福到爆炸的香港經典茶餐廳代表作👍🏻記得細細個果陣每次黎香港必食🤣🤣🙏🏻🧋阿華田脆脆火山🌋🍨我承認對「阿華田」係有D情意結😅耐不耐就想去冰室飲返杯正宗港式飲品🎉🎉呢家夠曬懷舊風情👍🏻仲要播緊Beyond🎵🎶🎧嘆緊「阿華田」🤭個腦海不停重播我第一次黎香港的「感覺」❤️🎬冰室門面以戲棚設計🎞️裝潢結合懷舊同現代元素,店內牆身龍鳳浮雕保留傳統特色,食完睇到杯碟上的^金

🎬冰室門面以戲棚設計🎞️裝潢結合懷舊同現代元素,店內牆身龍鳳浮雕保留傳統特色,食完睇到杯碟上的^金句^都好盞鬼喔👍🏻😂餐廳雖然唔大,但每個座位都可以打卡,播放懷舊經典金曲廣東歌,氣氛立刻帶到香港八十年代,《花樣年華》電影鏡頭感📸📺⏳⏳

#香港 #荔枝角 #老荔冰室 #Lolaicafe #沙爹牛肉 #熱香餅漢堡 #香港茶餐廳 #荔枝角美食 #懷舊香港 #fookdie荔枝角 #香港好去處 #打卡 #Kol #ootd #拍照
2024-11-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 滑蛋叉燒飯
  • 沙嗲牛肉芝士熱香餅漢堡
  • 阿華田脆脆火山
新派茶餐廳🌟仲有唔少創意🔸 金沙朱古力流心西多士超邪惡‼️超級厚身!面層沾咗蛋漿中間超多金沙朱古力醬,但就未做到好流心可能我攤凍左啲食~~口感層次豐富,中間用咗阿華田脆脆✨🔸沙嗲牛肉太陽蛋飯可以自選公仔麵/飯~沙嗲牛肉好香濃,值得一試!牛肉份量都好多,略嫌太陽蛋有啲生蛋白仍未完全熟透🔸星洲炒米超推薦!十足鑊氣!份量係勁多~超惹味🤤🔸滑蛋叉燒飯滑蛋叉燒份量啱啱好豉油都比較偏鹹,建議加少少就已經好足夠!📍 老荔冰室 (荔枝角)荔枝角青山道495號誠信中心地下1號舖#荔枝角外賣 #荔枝角美食 #荔枝角打卡 #打卡 #打卡美食 #茶餐廳 #茶記 #懷舊 #復古 #滑蛋叉燒飯 #沙嗲牛關注組
新派茶餐廳🌟仲有唔少創意

🔸 金沙朱古力流心西多士

超邪惡‼️超級厚身!面層沾咗蛋漿
中間超多金沙朱古力醬,但就未做到好流心
可能我攤凍左啲食~~
口感層次豐富,中間用咗阿華田脆脆✨

🔸沙嗲牛肉太陽蛋飯

可以自選公仔麵/飯~
沙嗲牛肉好香濃,值得一試!
牛肉份量都好多,略嫌太陽蛋有啲生
蛋白仍未完全熟透

🔸星洲炒米

超推薦!十足鑊氣!
份量係勁多~超惹味🤤

🔸滑蛋叉燒飯
滑蛋叉燒份量啱啱好
豉油都比較偏鹹,建議加少少就已經好足夠!

📍 老荔冰室 (荔枝角)
荔枝角青山道495號誠信中心地下1號舖

2024-11-05 131 views
本身喺網上見到餐廳嘅裝飾有龍鳳牆,門口又加上戲棚元素,覺得爸爸一定會鍾意,於是就跟風咁樣去荔枝角呢間餐廳朝聖。整體嚟講,呢度係行新潮嘅懷舊風,連啲嘢食都好fusion~記住唔好miss杯碟上面嘅金句,好鬼頂癮,另外就係呢度嘅沙嗲牛肉炒蛋熱香餅漢堡真係好出色,全部即叫即做,蛋味好濃,配埋糖漿就更加好食。爸爸就梗係鍾意呢度嘅沙嗲牛份量夠多,味道有啲甜,加埋少少麻辣味,完全中晒爸爸鍾意嘅味道。小朋友就當然係最鍾意佢哋嘅甜品啦,金沙朱古力流心西多士,超級邪惡,又有佢鍾意嘅朱古力,又有炸得酥脆嘅西多士,一切開見到啲朱古力流出嚟即刻勁興奮
2024-11-05 113 views
呢日經過荔枝角青山道嘅時候,突然比呢間餐廳吸引住,超多霓虹燈加埋門口嗰個戲棚元素,即刻去睇吓入面嘅環境,發現入面嘅裝修都好特別,好多打卡位,於是就睇吓餐牌,點知原來餐牌都真係好有驚喜!一睇就已經有好幾樣嘢想叫!呢度啲食物真係勁高質,另外都要讚吓,其實呢度餐廳都加咗唔少小心思,杯碟上面嘅謎語真係睇到我哋哈哈大笑!呢度嘅沙嗲牛份量比我想像中多好多,而且個醬汁比較特別,我食到有少少麻辣味,但係亦都覺得有啲甜甜地嘅Undertone,呢個味道幾特別。另外一樣我覺得必點嘅,就係佢哋個熱香餅漢堡,冇諗過沙嗲牛同熱香餅會咁襯,熱香餅嘅蛋香好濃。當然啦,加埋糖漿一齊去食又係另外一個味道,總括而言好似一碟嘢可以食出幾個層次,真係好厲害。甜品方面,金莎朱古力留心西多士就真係好多張枱都有叫嘅,朱古力真係做到流心效果,西多士亦都炸得好酥脆!

1K
👧🏻😋👅🍽✨港式fusion冰室 大推熱香餅漢堡😍-🐉 門面以戲棚風格融入打工仔心聲, 「有驚無險又到六點」; 店舖唔算大但龍鳳牆下都有一邊卡位好闊落🐉 晚餐有A-H八個餐好多唔同種類多達幾十款配搭, 仲有單點signature包同小食選擇好廣闊-🥞餐肉炒蛋熱香餅漢堡 $36💯餐肉厚身彈牙唔過鹹, 炒蛋挺身熱辣辣, 同質地鬆軟香蛋味既糖漿熱香餅好夾-🍩金沙朱古力流心西多士 $38✨三層包既西多中間夾滿流心朱古力漿, 唔會太甜太油, 除左面頭既脆脆我地食唔晒, 個西多雖然好大件但食落都唔膩-🐂 沙嗲牛肉煎雙蛋飯 $60 (餐)💯沙嗲醬偏甜帶麻辣味, 同出面食開既唔同應該係自己調教, 配流心蛋漿一流; 牛肉軟身份量多好好送飯-🍳滑蛋叉燒飯 $68 (餐)✨蛋皮薄身但juicy, 叉燒鹹鹹甜甜同個豉油勁夾-🍅 老荔招牌蕃茄湯 $58 (餐)💯同我想像中番茄湯好唔同, 就應該唔係個個都鐘意既主流味道: 第一下飲落有陣甜甜地話梅味, 後勁有辣幾特別💯三拼雙煎熟蛋加肉燥配米通粉, 甜甜地同個番茄湯幾夾, 米通裝滿湯都好彈牙-🐖 麻麻地豬扒 跟餐加配 $18✨叫左個跟餐小食見佢咁大塊問左店員, 原來
👧🏻😋👅🍽✨
港式fusion冰室 大推熱香餅漢堡😍

🥞
餐肉炒蛋熱香餅漢堡 $36

🍩
金沙朱古力流心西多士 $38

🐂
沙嗲牛肉煎雙蛋飯 $60 (餐)

🍳
滑蛋叉燒飯 $68 (餐)
✨蛋皮薄身但juicy, 叉燒鹹鹹甜甜同個豉油勁夾

🍅
老荔招牌蕃茄湯 $58 (餐)

🐖
麻麻地豬扒 跟餐加配 $18
✨叫左個跟餐小食見佢咁大塊問左店員, 原來同單點一樣份量, 平足$20; 豬扒質地鬆化有肉汁, 麻香十足
麻麻地豬扒

🍹
特飲 跟餐 +$8
💯阿華田脆脆火山有用碎冰凍得夠平均, 撈勻脆脆後都冇淋到痴晒牙算唔錯
💯奶茶紅豆冰個紅豆蓉唔太甜好難得! 同濃郁奶茶底好夾
麻麻地豬扒
荔枝角有新餐廳食沙嗲牛肉麵‼️🐮就係呢間門口已經好搶眼既「老荔冰室」,餐廳設計可以話新舊交替,有好多香港元素,包括戲棚紅紅黃黃嘅燈光、傳統酒樓嘅龍鳳牆、牆上寫嘅大字、搞笑嘅slogan等等,成個環境都幾得意㗎🤣除此之外,連啲杯杯碟碟都寫咗金句,等大家發掘下😛必點沙嗲牛肉麵,其實沙嗲都幾濃郁,味道但係有啲甜味,食食吓又覺得有微微麻辣嘅感覺,牛肉好淋份量好足,真係唔錯~唔想食麵都可以配搭沙嗲牛肉餐蛋飯。另外見到最多人叫嘅係熱香餅漢堡,我哋揀咗午餐肉炒蛋,即叫即製,都幾香蛋香味,成個漢堡好厚身,加上楓糖漿,鹹鹹甜甜都幾好食。另外Menu仲有好多選擇,下午茶時間勁想食西多士,呢度有金沙朱古力流心西多士,超大件,又邪惡😈好彩可以同朋友share😂切開有朱古力醬度少少流心啦,面頭仲有朱古力脆脆,西多都幾香口,間唔中食吓都幾開心😙飲品有好多懷舊港式特飲,要咗阿華田脆脆火山、雜果賓治,味道都係想像中嘅味啦,不過完全係細個嘅回憶🤣🔸沙嗲牛肉麵🔸滑蛋叉燒飯🔸金沙朱古力流心西多士🔸午餐肉炒蛋熱香餅漢堡📍#老荔冰室(#荔枝角美食)#荔枝角 青山道495號誠信中心地下1號舖
荔枝角有新餐廳食沙嗲牛肉麵‼️🐮

🔸沙嗲牛肉麵
🔸滑蛋叉燒飯
🔸金沙朱古力流心西多士
🔸午餐肉炒蛋熱香餅漢堡

📍#老荔冰室(#荔枝角美食)
#荔枝角 青山道495號誠信中心地下1號舖
2024-11-05 120 views
收工同朋友去左呢間想試好耐的餐廳,餐廳裝潢非常有特色,環境座位都坐得十分舒服,店員同我地介紹了幾款必吃之選,全部好睇又好食,大滿足呀👍🏻👍🏻👍🏻金沙朱古力流心西多士🍯西多士非常香脆,外層灑滿滿朱古力脆脆和朱古力醬,一切開是濃郁的朱古力流心,滿足了視覺和味覺的享受。餐肉炒蛋熱香餅漢堡🍔餐肉的鹹香和炒蛋的滑嫩與熱香餅的微甜非常合襯,每一口都是多層次的享受。滑蛋叉燒飯🍛滑蛋的細膩與叉燒的甜美肉汁混合得剛好,非常開胃,好看又好食!麻麻地豬扒🐷豬扒炸得剛好,保留了嫩滑的肉質,外層灑上香麻辣粉,令人想一吃再吃。炸單骨雞翼🐥外皮炸得金黃酥脆,裡面的雞肉仍然保持多汁,每一口都帶來滿滿的快感。椰汁紅豆冰🍹椰汁的香濃與紅豆的甜糯搭配得恰到好處,冰涼的口感更是讓人倍感清爽。阿華田脆脆火山🧋阿華田的濃郁巧克力味與脆脆的口感形成對比,是一道視覺與味覺的雙重享受。

金沙朱古力流心西多士🍯

餐肉炒蛋熱香餅漢堡🍔