2021-09-24 1233 views
夏日下午茶Summer Afternooon Tea🌞 整體來説 無論鹹點甜點味道也很不錯👍份量大小適中 向來我也不太大食 但也可以差不多把所有甜鹹點清掉呢🙈先説鹹點吧🤗比較喜歡日本雞蛋沙律配青瓜三文治這款口味方面雖清淡但先吃點沙津有點酸味的再加上青瓜的清爽很開胃☺️留意到其他鹹點也是帶點酸酸甜甜和偏清淡口味的😳例如 車厘茄 忌廉芝士 配合了炎熱夏天下 大家可能也需要一點酸甜口味的點心開開胃口呢😚英式鬆餅Scones奶油味重的 這點我是喜歡的!奶油味不重反而覺得不好吃 單靠忌廉和果醬吊味也是不夠味的😂口感鬆軟 切開一半時不會太鬆散但也不會太實🤭甜點🍮方面略厭黑朱古力櫻桃有點過甜 但基本上四款都是好吃的👍特別喜歡雲尼拿士多啤梨🍓棒並不是很化學成份假味的士多啤梨🍓啊!另外熱情果撻也是很不錯 撻皮不會太硬太實 而且又是酸甜口味的🤗另外飲品方面 如果可以加錢選擇自己喜歡的口味飲品便更完美了😳因為他規定了只能挑選指定範圍內的茶飲不過他們的茶飲也是高質的!茶味足 最重要夠熱 熱才能出茶香😳👍環境也值得一提😍地方開揚夠光猛 這樣人才會精神爽利呢而且放心 絕對不曬位置也不是有很多人流出出入入可以靜靜的享
Summer Afternooon Tea🌞

比較喜歡日本雞蛋沙律配青瓜三文治
留意到其他鹹點也是帶點酸酸甜甜和偏清淡口味的😳
例如 車厘茄 忌廉芝士

英式鬆餅Scones
奶油味重的 這點我是喜歡的!
奶油味不重反而覺得不好吃 單靠忌廉和果醬吊味也是不夠味的😂
口感鬆軟 切開一半時不會太鬆散
但也不會太實🤭

甜點🍮方面
略厭黑朱古力櫻桃有點過甜
但基本上四款都是好吃的👍
特別喜歡雲尼拿士多啤梨🍓棒
並不是很化學成份假味的士多啤梨🍓啊!

因為他規定了只能挑選指定範圍內的茶飲
不過他們的茶飲也是高質的!
茶味足 最重要夠熱 熱才能出茶香😳👍

環境也值得一提😍
地方開揚夠光猛 這樣人才會精神爽利呢
而且放心 絕對不曬
位置也不是有很多人流出出入入
可以靜靜的享受你的下午茶
另外更有請到專人拉小提琴🎻
還有悦耳的音樂聽呢☺️

The quality of food and desserts is 👍
Both salty and sweet desserts are tasty🤤
I really appreciate they design the favor of food are little bit sour and light taste which make us feel more appetizing.

And if you like enjoying afternoon tea with live music 🎶 Here you must come 😍🎶🎻
2021-08-16 1150 views
有小提琴🎻伴奏嘅下午茶,tea set總有部分甜點唔啱口味,覺得唔好食,不過重點都係享受同朋友共處嘅時間🗣🗣環境好舒適,適合傾計。P.S. 餐牌會隨住唔同節日都有調整

P.S. 餐牌會隨住唔同節日都有調整
2021-07-08 1270 views
嚟到staycation 第二日,酒店包埋一個外賣下午茶tea set, 第二日3:00可以拎,由於四點先check out, 所以我哋拎左上房慢慢嘆😍 Tea set 外賣盒好精美,裏面嘅咸點同甜點全部都好好食,果然係五星級酒店嘅出品😃 我哋好鍾意佢嘅甜點,真係做得非常出色。

2021-05-08
TakeAway
Type of Meal
Tea
  • tea set
2021-06-24 1085 views
2:00 同好朋友入座。 父親節都吾full.可能父親都鍾意飲茶多d 啦。 座位寬敞而且服務好正常。如常酒店水準,仲有live band 聽 (係classic music)講番食物。其實係上準之上,特別係scone (我超鍾意食scones) 都好鬆軟好呼其他喊點都吾錯。 有85分💜
座位寬敞而且服務好正常。如常酒店水準
其他喊點都吾錯。 有85分💜
2021-06-06 1023 views
sᴛᴀʏᴄᴀᴛɪᴏɴ ᴛɪᴍᴇ今次就去咗港島香格里拉酒店staycation終於黎到staycation 最後一餐!就係外賣tea set! 佢會係check out 個日既三點提供,雖然可以4pm 先check out, 但係中間得一個鐘食🥺鹹點煙三文魚配忌廉芝士多士青瓜小蘿蔔三文治蟹肉綠豌豆配軟麵包煙雞肉蘑菇三文治烤虎蝦牛油果撻最中意係烤虎蝦牛油果撻同煙三文魚配忌廉芝士多士🥰隻虎蝦都幾大隻!甜點英式鬆餅配忌廉及果醬芒果焦糖朱古力士多啤梨蛋糕北海道芝士蛋糕檸檬柚子茶蛋糕佢地既scone 好大粒,又香同重牛油味🤤因為食唔哂,拎左兩粒返屋企😆返熱完仲好味!其他甜點都係正常味,不過不失😋整體黎講都唔錯,都係好似以往食過既英式下午茶,鹹點好食過甜點🤪
sᴛᴀʏᴄᴀᴛɪᴏɴ ᴛɪᴍᴇ

北海道芝士蛋糕
檸檬柚子茶蛋糕

TakeAway
2021-06-03 893 views
去左lobby lounge 食Afternoon tea, 一入大堂已經覺得樓底好高, 有勁大棧水晶吊燈, 現場重有live band🎻環境簡直係超正呀👍🏻Tea set 咸甜點都有, 但整體味道一般, 甜點對我黎講太甜🤣 tea set重包左野飲, 選擇都算多,我揀左大吉嶺茶 🫖 連茶杯好符合春日主題, 好靚呀😍好想講佢地既service 真係好好👍🏻好貼心❤️主動安排window seat,order左茶佢地會提供茶隔, 重會留意到你既茶差唔多飲完, 主動幫你加熱水👍🏻味道 ⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️性價比⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️小貼示:book 枱既時候要注意佢地weekend 下午茶係分兩段時間嫁, 2點到4點同埋4點到6點

味道 ⭐️⭐️
環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比⭐️⭐️⭐️
服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2021-04-28 937 views
工作再忙,都要得閒抽時間同屋企人好好相聚一下。今日,我就同屋企人嚟咗呢間酒店嘅大堂,享受一下西式下午茶嘅滋味,同時體會現場音樂伴奏嘅悠閑感覺。港島香格里拉酒店一向有水準👍🏻一入門口,走廊嘅地氈掛畫燈飾,所有裝潢都係匠心獨運,擺設非常有心思,觀賞度極高☺️🌸大廳位置有好多落地玻璃,採光度好足,再加上樓底高達兩層樓,空間感好足夠,坐喺度同朋友傾偈好舒適😌最令人驚喜嘅係,現場係有音樂伴奏,仲要係即場演奏嗰種🎻音樂嘅種類由流行曲、日本宮崎駿電影音樂配樂,到古典音樂都有,適合唔同客人嘅口味,非常細心👍🏻💜聽住音樂,坐喺大廳,真係有一種穿梭時空,忘記晒種種生活壓力嘅感覺🌱我哋一行四人,合共嗌左兩個下午茶套餐,其中一個套餐就係相入邊嘅份量。我哋幾位都有啲肚餓,但係呢個set其實非常飽肚,到最後同行嘅朋友都食唔晒,要打包拎走添😌值得一提嘅係,現場嘅茶壺應該係純銀製造,都非常傳熱,而且拎起手非常重,雖然觀感上幾古典雅致,但是用起上嚟就不太方便,多次「辣」親手😅😅😅💜甜點來講,綠色嘅開心果味千層餅係最好食,估唔到係啡色嘅咖啡撻係最甜,入口已經覺得好膩😮😆💜鬆餅味道正常,不過奶香唔夠重,入口就有少少偏乾,果醬

💜鬆餅味道正常,不過奶香唔夠重,入口就有少少偏乾,果醬味道正常

💜底層嘅鹹點比想像中好,特別係鵝肝餅,香味十足👍🏻

我哋3點入座,餐廳畀客人坐到6點,不過我哋最終5:30就埋單走人,大概平均$300一位。可以坐成3個鐘我覺得非常之值得,特別係佢再配埋現場音樂,好啱幾個人靜靜地傾吓計😚👍🏻之後都會再嚟encore啊🍰☕️
2021-04-28
2021-04-06 800 views
本來我冇好期待食呢一個T set但係食完之後又覺得幾驚喜喎因為比我想像之中質素好 我只係覺得士多啤梨味嗰舊甜品好難食星期六日同公眾假期afternoon tea 係由2:00開始我大約1:45去到由於早到嘅關係所以佢幫我掉喺窗口位坐❤️❤️558$/2 咖啡同茶都係有指定嘅俾你揀有分中式茶同埋西式茶,70$以下就可以任揀咖啡就係$80樓下如果揀其他就要另外加錢我嗌左一個阿拉伯之夜嘅西式茶佢係果味比較重首先講咗鹹點先鹹點其實冇一樣野吾好食但係佢全部都係以麵包為主咁我個人覺得最好食就係鵝肝多士鵝肝嘅味好濃烈而且加埋薄多士同埋一粒合桃香口個口感好豐富scone 嘅外皮好脆入面就係比較濕潤嘅感覺有兩款jam 第一種係橙味;第二種係士多啤梨兩款jam都係有果肉喺入面個人比較喜歡士多啤梨嗰款甜品方面最喜歡就係開心果脆脆開心果嘅味好出而且加埋crispy甜到啱啱好第二鍾意就係咖啡朱古力撻佢嘅撻皮係比較鬆散,唔知係咪因為我最尾先食佢佢已經係室溫擺咗好耐嘅關係所以有啲溶咗,唔夠實柚子嗰舊嘅甜品其實幾好食因為佢酸味味好解膩而且入面真係有柚子嘅果肉好清新個舊士多啤梨就真係令我超級失望佢本身粉紅色已經冇咩期待但係
本來我冇好期待食呢一個T set

開心果嘅味好出
而且加埋crispy
甜到啱啱好

第二鍾意就係咖啡朱古力撻
佢嘅撻皮係比較鬆散,唔知係咪因為我最尾先食佢
佢已經係室溫擺咗好耐嘅關係
所以有啲溶咗,唔夠實
柚子嗰舊嘅甜品其實幾好食

入面似紅豆嘅嘢
跟住面頭又有啲藥水嘅味道
好奇怪
2021-04-05 617 views
復活節係 Island Shangrila 嘅 Lobby Lounge 食下午茶,不但可以relax 下,又有 live music 享受下午茶有三層架,仲跟一杯茶/咖啡,可以揀中式或英式茶。Scones 有朱古力味及原味,雖然普通一點,但勝在有3款果醬選擇,有朱古力榛子醬🌰、士多啤梨果醬🍓同杏肉果醬🍊,入面仲有新鮮果肉😍,其他甜品都好精緻,整體唔錯Easter Afternoon Tea Set🥳🌸龍蝦卷配忌廉芝士Wheat bread roll with lobster and cream cheese🌸鵝肝配乾果多士Foie gras with dried fruits on Melba toast🌸鵪鶉蛋配辣根蛋黃醬Pickled quail egg with horseradish and mayonnaise 🌸煙三文魚🐟配紅菜頭三文治Smoked salmon with beetroot sandwich 🌸芥末牛腰肉四榖包Strip loin with Pommery mustard on four-grain bread🌸十字包/英式鬆餅配果醬Hot cross b

Easter Afternoon Tea Set🥳
🌸龍蝦卷配忌廉芝士
🌸鵝肝配乾果多士
🌸鵪鶉蛋配辣根蛋黃醬
🌸煙三文魚🐟配紅菜頭三文治
🌸芥末牛腰肉四榖包
🌸十字包/英式鬆餅配果醬
Hot cross bun / Cacao Infused scones / Plain scones
🌸咖啡朱古力鳥巢
Coffee chocolate bird's nest
🌸開心果及櫻桃脆
Pistachio and Cherry punch
🌸復活節甘筍蛋糕
Easter carrot cake
🌸青蘋果柚子乳果醬
Green apple yuzu curd

Waiter / Waitress 佢哋好細心,有通知我哋HSBC credit card 有 discount,而且見我哋果醬差不多食完,都主動幫我哋添加🥰
2021-03-04 630 views
今次同朋友黎香港香格里拉酒店staycation,有幸試到依個新春tea set,takeaway上番房食。分左五種甜點五種咸點,我地跟menu第一樣講起:珍珠鵝肝醬鵝肝醬味道,一入口唔會食到,要慢慢先出黎,有少少咸點還咸點,鵝肝醬還鵝肝醬既感覺,少少失望鮑魚酥盒配自家製XO醬非常香口酥脆,同鮑魚粒好夾,層次分明煙三文魚配蟹肉鱒魚籽食落去濃濃既煙三文魚味,配合蟹肉同鱒魚籽帶出鮮味香脆乳豬配香蔥及紅菜頭法式軟包乳豬脆香味配法式軟包帶出層次感,個人覺得最好味既咸點有機蛋沙津三文治冇咩特別,面包有少少乾身SCONE係原味同提子味,配左忌廉及果醬(strawberry同bitter orange),非常好味之後講埋甜點,甜點既造型更加有心思,充滿新年喜慶既感覺新春馬卡龍冇咩特別,馬卡龍式甜味桂花黃金糕配柑橘及伯爵茶慕絲造型十分,比起其他甜點味道清香d白朱古力芝麻芝士蛋糕芝士香味濃郁,味道唔錯香料朱古力慕絲配雜莓果醬好濕,甜到食唔到朱古力味合桃碎配雲呢拿忌廉頂上牛牛花紋變好精緻,有合桃碎更加有層次,個人覺得最好食既甜點總體黎講中意咸點多過甜點,食完有意猶未盡既感覺,而甜點味道太甜,好彩佢份量唔大
分左五種甜點五種咸點,我地跟menu第一樣講起:
珍珠鵝肝醬
鮑魚酥盒配自家製XO醬
非常香口酥脆,同鮑魚粒好夾,層次分明
煙三文魚配蟹肉鱒魚籽
食落去濃濃既煙三文魚味,配合蟹肉同鱒魚籽帶出鮮味
香脆乳豬配香蔥及紅菜頭法式軟包
乳豬脆香味配法式軟包帶出層次感,個人覺得最好味既咸點
有機蛋沙津三文治
冇咩特別,面包有少少乾身
之後講埋甜點,甜點既造型更加有心思,充滿新年喜慶既感覺
新春馬卡龍
冇咩特別,馬卡龍式甜味
桂花黃金糕配柑橘及伯爵茶慕絲
造型十分,比起其他甜點味道清香d
白朱古力芝麻芝士蛋糕
芝士香味濃郁,味道唔錯
香料朱古力慕絲配雜莓果醬
好濕,甜到食唔到朱古力味
合桃碎配雲呢拿忌廉

總體黎講中意咸點多過甜點,食完有意猶未盡既感覺,而甜點味道太甜,好彩佢份量唔大同造型精緻。想體驗下五星級Tea set既話係值得試下。

2021-02-27
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2021-02-17 647 views
Staycation 個plan包左tea set,所以我們就訂左第一輪時間,下午兩點至四點個tea set真係好睇唔好食😂個set有兩款,一個新春款,一個情人節款,因應酒店決定咁我們兩點就落左去,幸好唔係好多人, 而且枱與枱之間距離都好寬敞個環境好elegant,而且還有樂隊欣賞首先講下個menu先,最低層咸點,中間鬆餅,最高就係甜品紅菜頭玫瑰花蟹肉凍批配鱒魚子醬黑毛豬風乾火腿配橄欖魚子醬蛋沙律配西洋菜三文治鴨肝醬配士多啤梨乾法式軟包4款咸點都👌, 唔可以話超好食,但可以接受鬆餅,唔夠鬆軟士多啤梨罌栗花拱形蛋糕櫻花朱古力撻紅桑子黑朱古力蛋糕玫瑰莓果蛋白杏仁餅最難食就係個櫻花朱古力撻同玫瑰莓果蛋白杏仁餅,因為實在太甜,食得甜都感覺超級甜唔知係咪情人節士sweet 士sweet😂,甜到呢😅包左兩杯茶,這就唔介紹喇如果叫我比錢食D個tea一定唔會囉,一無咩特別,無噱頭,不過宅渡假包左,無計啦所以都無食晒,頂唔順走左😂雖然有點浪費,但真係入唔到口

個tea set真係好睇唔好食😂

個set有兩款,一個新春款,一個情人節款,因應酒店決定

個環境好elegant,而且還有樂隊欣賞

首先講下個menu先,最低層咸點,中間鬆餅,最高就係甜品

紅菜頭玫瑰花

士多啤梨罌栗花拱形蛋糕
櫻花朱古力撻
紅桑子黑朱古力蛋糕
玫瑰莓果蛋白杏仁餅

唔知係咪情人節士sweet 士sweet😂,甜到呢😅

包左兩杯茶,這就唔介紹喇

所以都無食晒,頂唔順走左😂
雖然有點浪費,但真係入唔到口
2021-02-15 4297 views
🧧農曆新年又到啦,熊妹放假無無聊聊,就搵埋𡃁妹去staycation。當然梗係搵間包埋high tea set嘅五星級酒店啦!《 港島香格里拉酒店》竟然會做呢個套餐,仲要好抵,𡃁妹都一致認同。📌Staycation 前就先睹為快,試下個 afternoon tea先。📌酒店大堂位於6樓,樓底好高,天花吊掛住亮晶晶嘅水晶燈,令到成個環境頓時變得雍容華麗✨,大堂雖然唔大,但係坐得好舒服。📌睇吓餐牌先,基本包上五款鹹點五款甜點兩款鬆餅同咖啡或茶,農曆年期間係新年餐單,攞盡新年嘅意頭。🎉📌經典三層架擺放著14件下午茶茶點,簡直琳琅滿目,花多眼亂。👀上層-甜點層新年喎!梗係搞搞新意思。甜點層全部都紅噹噹,以新年為主題,以好多新年嘅賀年食品做為茶點款式,非常特別。香料朱古力慕絲配雜莓果醬(左一)嘩!呢條咁長一碌嘅紅噹噹甜點,熊妹第一眼睇以為係年糕,精靈嘅靚妹一睇就覺得梗係炮仗啦🧨!外層包裹着一層紅色嘅糖漿,朱古力幕絲好濕,味道又唔算好出,口感麻麻哋,仲要偏甜。新春馬卡龍(左上二)紅噹噹嘅馬卡龍係藍莓味,唔係太甜喎,中間仲有藍莓果醬酸酸地,細細地一件,一啖份量啱啱好。合桃碎配雲呢拿忌廉(左上三)一塊

Afternoon  Tea  Set
上層
上層-甜點層

香料朱古力慕絲配雜莓果醬(左一)

新春馬卡龍(左上二)

合桃碎配雲呢拿忌廉(左上三)
一塊印有牛仔樣嘅白朱古力牌,畫工好精緻。

雲呢拿忌廉,牛奶味好香濃,質感唔會好濕,啖啖cream口感唔錯。

桂花黃金糕配柑橘及伯爵茶慕絲(左下二)
桂花味、柑橘味、伯爵茶味、黃金糕全部都食唔到,可能因為太多味道夾埋一齊,所以味道有啲奇怪,慕絲口感一樣咁濕,得個甜字,慕絲就真係唔係幾好食。

白朱古力芝麻芝士蛋糕(左下三)
芝士蛋糕口感幾好味喎!蛋糕質感好厚實,仲有幾粒藍莓陪襯,淡淡嘅芝士味仲有藍莓嘅清新,味道非常夾。

中層
中層-鬆餅層
正呀!又有四件鬆餅喇!經典牛油味同提子乾味,一貫地熊妹都會食晒提子口味,因為有提子乾加多重口感同味道,牛油鬆餅好鬆化,就算放涼了,淡淡嘅牛油味都係口腔徘徊着,質感仲保持住鬆軟,果然係《香格里拉》,出品果然非同凡響!

醬料方面,比較特別嘅係除咗一般選用嘅士多啤梨果醬同埋Clotted cream之外,仲有柑橘果醬,可能係襯返新春Menu,味道都幾清新喎!唔係嗰啲好難入口嘅橙橘味,都可以試吓!

下層
下層-鹹點層
每人五款鹹點,的的式式擺喺碟上面,細細地一件放入口又唔會太過飽肚。望落去,用上嘅材料都好似唔惹少。

珍珠鵝肝醬(左上一)
又係熊妹最怕嘅鵝肝醬啦!但今次細細粒嘅珍珠形式呈上,而唔係一Pat嘅鵝肝醬,可以試吓嘅!

好味喎!鵝肝醬味唔算太濃,冇熊妹最怕嘅內臟味,再配合埋側面嘅牛油撻皮食,脆脆地幾夾,唔錯!

煙三文魚配蟹肉及鱒魚籽(左上二)
煙三文魚同蟹肉嘅配搭一定冇得彈啦!上面仲有幾粒大大粒嘅魚子咬落去噗噗聲咁標晒啲汁出嚟,非常貴氣嘅食材。

香脆乳豬配香蔥及紅菜頭法式軟包(左下一)
乳豬脆皮放涼左就唔算太趣啦!入邊嘅乳豬肉有驚喜喎!揸埋甜醬喎!紅菜頭法包係上下色姐,味道就冇乜。紅噹噹一件,真係啱晒新春嘅主題。

鮑魚酥盒配自家製XO醬(左下二)
鮑魚切粒,放喺牛油酥盒入邊。鮑魚粒口感都幾彈牙,XO醬又唔係好食得出,不過份量真係好少,想食多啖都冇。

有機蛋沙律配青瓜三文治(中)
軟綿綿嘅白麵包中間夾雜着碎蛋沙律同青瓜絲,就係好典型嘅蛋沙律青瓜三文治🥪。
伯爵茶
超級驚喜嘅係竟然用上茶葉而唔係一般酒店用上嘅茶包!真係好驚喜
!因為熊妹成日覺得用茶葉先會泡出真茶嘅味道🍵!非常窩心地仲有埋隔茶渣篩,呢套茶具真係好多地方都買少見少啦!值得一讚!

用熱水泡出嚟嘅伯爵茶真係好濃味,熊妹都不禁加了幾轉水。

📌好快地,伴隨着大堂優美的西洋樂隊表演🎻,演奏出各種中西合璧的新年歌曲🎵🎶,令到成個大堂都洋溢着新年的氣氛。
📌就咁樣享受了兩個鐘嘅下午茶時光,臨走前記得圍住門口擺放嘅桃花樹走兩轉,行一行新春桃花運。🌸
📌熊妹拜個早年先,祝大家牛年快樂,心想事成!㊗️
2021-02-06
Afternoon  Tea  Set
中層
下層
伯爵茶
來到聖誕月,不少酒店都推出節日相關的Afternoon Tea Set位於金鐘的香格里拉也是其中之一 話說很喜歡這裡的環境和氣氛,周圍都有聖誕裝飾!還有一棵很大的聖誕樹而且在享用Tea Set 時還有樂隊現場奏樂,聽了不少迪士尼的歌呢Festive Afternoon Tea ($588 / For Two)每人可選一杯咖啡或茶~咖啡的奶是分開上,不加糖的話會有少許苦茶的話可以飲完後再加熱水。鹹點有五款~雖然貌相一點也不聖誕,但有用上聖誕中常見的食材像是 - 烚聖誕火雞配鵝肝凍及紅莓果凍,四層都有不一樣的口感,是麵包部份乾了點風乾火腿配無惹果紅菜頭法式麵包 也是相同的情況時令櫻桃蘿蔔配牛油果迷你撻 - 脆甜的蘿蔔加上creamy的牛油果,一小口不會很膩另外還有蒔蘿醃三文魚配醃製蛋 & 龍蝦卷配檸檬及香蔥個人喜歡龍蝦卷那個,吃落清新且龍蝦肉幾彈牙喔! 中層放的是 原味及合桃英式鬆餅,每款口味各兩個!配忌廉和果醬來吃。話說這也太大個了吧?吃完一個已經半飽 ... 值得一提的是,有提供三隻匙勺來搽果醬和忌廉~平時吃開的酒店都要混來用!鬆餅外層有少許脆身,內裡的濕潤度剛剛好~不會很乾的。甜點方
位於金鐘的香格里拉也是其中之一

茶的話可以飲完後再加熱水。
Festive Afternoon Tea (For Two)

鹹點有五款~雖然貌相一點也不聖誕,但有用上聖誕中常見的食材
像是 - 烚聖誕火雞配鵝肝凍及紅莓果凍
四層都有不一樣的口感,是麵包部份乾了點
風乾火腿配無惹果紅菜頭法式麵包 也是相同的情況

另外還有蒔蘿醃三文魚配醃製蛋 & 龍蝦卷配檸檬及香蔥
個人喜歡龍蝦卷那個,吃落清新且龍蝦肉幾彈牙喔!

中層放的是 原味及合桃英式鬆餅,每款口味各兩個!
鬆餅外層有少許脆身,內裡的濕潤度剛剛好~不會很乾的。

甜點方面,每款看起來都很有聖誕感!但整體都很甜
要說最不甜的就是 - 黑加侖子紫羅蘭蛋白杏仁餅,因為中間那醬是頗酸的喔
然後 柑橘朱古力撻紅森林蛋卷朱古力聖誕樹 都甜到非喝水不可
稍微好一點的大概是 - 聖誕芝士蛋糕配椰絲柚子
Other Info. : 樓底很高,桌子與桌子之間也不算很近~整體感覺頗舒服 除了Tea Set,這裡也有提供其他輕食之類
2020-12-21
$323.4 (Tea)
2020-11-09 2409 views
去香格里拉比較麻煩,不像Conrad方便直接從Pacific place 有電梯直達。服務-電話訂位有禮貌-雖然沒有企定一個人在門口,但帶位反應快-其中一個女的waitress不太友善,其實女waitress的服裝給人感覺就是太嚴肅環境舒服,有兩人現場表演,但聽得出他們不開心。上來的擺切就是普通的三層架,但每件餅上面都有不同的花陪襯,味道很不錯。所以味道,環境,服務都比旁邊的Conrad 好很多。三文治基本都麵包邊有點硬,-雞蛋香蔥 - 雞蛋很有蛋味,但沒有蔥味-青瓜香草 -青瓜很新鮮-煙三文魚 -有煙燻味-烤牛肉 -有牛肉味,牛肉也不乾鬆餅兩種都保持是暖的,餅是鬆的。-原味 -很有牛油味-提子 -這個比較失色,提子不夠也沒有提子味千層焦糖酥- 有一點不夠酥脆。焦糖牛奶朱古力- 軟硬焦糖都做得很好檸檬撻-撻皮有一點變軟,檸檬很香,但可能有人會覺得酸阿拉伯之夜茶- 第一次試,很香茶味,建議不要加奶瑪琪雅朵咖啡-比較苦,可能個人不喜歡。
去香格里拉比較麻煩,不像Conrad方便
直接從Pacific place 有電梯直達。

-電話訂位有禮貌
-雖然沒有企定一個人在門口,但帶位反應快

環境舒服,有兩人現場表演,但聽得出他們不開心。

所以味道,環境,服務都比旁邊的Conrad 好很多。

三文治基本都麵包邊有點硬,
-雞蛋香蔥
- 雞蛋很有蛋味,但沒有蔥味
-青瓜香草
-青瓜很新鮮
-煙三文魚
-有煙燻味
-烤牛肉
-有牛肉味,牛肉也不乾

鬆餅兩種都保持是暖的,餅是鬆的。
-原味
-很有牛油味
-提子
-這個比較失色,提子不夠也沒有提子味

千層焦糖酥
- 有一點不夠酥脆。
焦糖牛奶朱古力
- 軟硬焦糖都做得很好
檸檬撻
-撻皮有一點變軟,檸檬很香,但可能有人會覺得酸

阿拉伯之夜茶
- 第一次試,很香茶味,建議不要加奶

瑪琪雅朵咖啡
-比較苦,可能個人不喜歡。

tea set
瑪琪雅朵咖啡
2020-11-09
tea set
2020-10-22 1376 views
坐低左成15 分鐘都無人理我地Tea menu 無驚喜 都係d 普通茶tea set 黎到呆左... 鹹點完全無誠意 普通到不能再普通甜點更係難食+賣相差!好難想像係一間5*級酒店嘅high tea極度失望
坐低左成15 分鐘都無人理我地
Tea menu 無驚喜 都係d 普通茶
甜點更係難食+賣相差!

好難想像係一間5*級酒店嘅high tea

極度失望