Restaurant: Loving Hut (PORT 33)
Info:

2019-10-28 71 views
🍝意式玉醬意粉配紐約扒 $62 呢個肉醬意粉用咗名為「新豬肉」嘅純植物肉碎炮製而成,食落嘅口感同味道都同免治豬肉好似。三色椒一啲青味都冇,但如果有更多蔬菜仲好。.🍔沙嗲玉片漢堡套餐 $58(配餐湯及沙律)沙茶醬味道香濃,仲有好多粗粒花生。但醬料份量太多,唔夠原汁原味,好彩有沙律中和下。.🥗沙律反而好驚喜,連平時好憎食沙律嘅我都讚好。新鮮嘅生菜配上脆麵包粒同埋少量用醋醃過嘅蔬菜,一啲都唔單調。.🥣南瓜濃湯口感同我喺屋企煮嘅純素湯好似,冇落奶好難做到creamy,但都算係好幼滑。簡單用少少香草同埋黑胡椒碎調味已經好足夠。.🍵百香果蜜 $12足料,但對我嚟講略甜。

🍝意式玉醬意粉配紐約扒 $62
🍔沙嗲玉片漢堡套餐 $58(配餐湯及沙律)
🥣南瓜濃湯
🍵百香果蜜 $12
足料,但對我嚟講略甜。
2019-10-26 102 views
昨天友亞文相约往午膳,他是茹素者,他說要帶我往非一般及好食的素食店!新蒲崗的愛家素食(Loving Hut)我們各要了一套餐(菠蘿素玉扒套餐)先端來一杯熱腾腾的紫蘇梅汁冲的水,店员细心介绍此汁是防尿酸及関注三高飲品,來自台湾,我喝了覺得很原味,正!菠蘿素玉扒包,包子大個夾著菠蘿及素玉扒和靚素菜,旁伴五色新鲜菜和沙律醬,一啖啖吃下,無舆侖比的感覺!好好味!意式玉醬玉扒縲絲粉两各上碟看出很細緻用心的厨房出品,玉扒配醬,玉醬缧絲粉味道調教剛好,粉入口軟軟的,而紅菜頭什菜湯,是最正,此也是友文最讚的,他叫我喝,我一试便整碗放肚了!太新鲜,运一高營養湯,我感覺非常美味!友亞文一向很注重身體健康,可要是他的工作関係,他是醫護人員,多谢他帶我來此吃了如康健美味素餐!而我也訂了一個高質素蛋糕,給素食的表妹!她一定笑了

新蒲崗的
愛家素食(Loving Hut)

我們各要了一套餐

(菠蘿素玉扒套餐)

意式玉醬玉扒縲絲粉

而我也
訂了一個高質素蛋糕,給素食的表妹!她一定笑了

2019-10-25 97 views
✨ 今日終於可以拋低友人A同老母去撐枱腳,老母喺不久之前都好俸行素食主義,盡量出去餐廳食飯都唔會食肉。今日Herm姐就帶住老母去愛家素食食lunch。✨ 餐牌✨ 紅菜頭湯✨ 豆乳味噌叉燒湯烏冬 配金盞花茶👧🏻 佢地嘅叉燒其實都係素,口感幾豐富。而且金盞花茶Herm姐都係第一次食,甘甘地幾開胃。✨ 下午茶 - 墨西哥卷👧🏻 Herm 姐就好中意食呢個墨西哥卷。呢個墨西哥卷加入嘅都係蕃茄、青瓜、生菜呢啲健康蔬菜。除此之外,墨西哥卷仲加咗素豆腐同素芝士,味道同普通芝士差唔多㗎!✨ 炸吉塊👧🏻 炸吉塊好似我地食開嘅麥樂雞,呢個吉塊雖然話係炸,不過完全唔油膩㗎,事關佢地係用光波爐整,完全無油,食幾多都唔怕啦🤫

✨ 餐牌

✨ 紅菜頭湯

✨ 豆乳味噌叉燒湯烏冬 配金盞花茶

✨ 下午茶 - 墨西哥卷

✨ 炸吉塊
2019-10-21 98 views
由於呢排仲未病好,想食得清淡啲,但又唔想朋友陪我食粥咁慘,就揾咗呢間食素嘅餐廳,清清腸胃。雖然店舖地方唔大,但好欣賞佢哋已經做到賣產品、食嘢同煮嘢三件事!仲要只係得兩個店員,都打理得井井有條先上咗個紅菜頭湯,平時好少飲(都唔知邊度飲到),味道同顏色都有啲似蕃茄湯,有種帶沙嘅感覺,飲完唔口渴,唔肥又冇味精。百香果飲品,好香甜意粉有枝新豬肉旗仔,店員都有簡單介紹呢個素食,係幾特別嘅,個賣相已經呃到人,唔講唔食真係未必知係素菜! 螺絲粉同一般食開嘅分別唔大,啲料就幾清吓~偽蝦肉(?)有啲似腸仔/魚蛋之類豆腐墨西哥卷~呢個wrap啲皮唔會過硬或者過淋,有豆腐、生菜、蕃茄,好fresh~ 而且店員話用植物油整,食完好快消化,完全唔驚肥!雖然只係間小型餐廳,但做得唔怕客人睇住食物製作過程同用料,的確食得安心又放心!

百香果飲品,好香甜

偽蝦肉(?)有啲似腸仔/魚蛋之類

豆腐墨西哥卷~

Type of Meal
Dinner
2019-10-21 58 views
最近成日同朋友聚會,日日都出街食大餐,感覺對身體既負擔好重,所以都想食返啲健康同清啖啲既野黎中和返,咁岩今日身體又唔會好舒服,所以就同屋企人去左間素食餐廳食中午飯。呢間餐廳除左有堂食之外,仲有其他賣其他健康食品。呢度既午市套餐好抵食,$48蚊一份連野飲。我地分別叫左豆漿味噌湯麵套餐同埋漢堡套餐。豆漿味噌湯麵清清地,入面有素肉,食落去有家的感覺。另外,呢個漢煲入面就有羽衣甘藍同埋素漢堡肉,口感豐富。仲配埋健康既羅漢果茶同埋黑杞子胎菊菊!抵食!
呢間餐廳除左有堂食之外,仲有其他賣其他健康食品。
另外,呢個漢煲入面就有羽衣甘藍同埋素漢堡肉,口感豐富。
仲配埋健康既羅漢果茶同埋黑杞子胎菊菊!
抵食!
2019-10-19 54 views
我平日就食肉獸黎既 但朋友話有間食素既唔錯⋯同真既好似咁我就去試下啦 去到現場環境唔算大 但好光猛 設計做得好細心又環保 例如D盆栽呀咁入到黎仲有D齋零食 係到傾計個人都舒服D 到第一個黎左個烏冬 咬落去幾爽口彈牙 啖啖都有湯味 湯唔咸得黎舊雞咬落去係豆乳既味 加少少雞既口感之後到個意粉 一黎到真係以為鮮蝦黎 賣相黎講顏色鮮艷 仲加左香草係上面 點知一咬落去肉質結實 味似魚丸之類既野 色香味俱全仲有個「麥樂雞」但咬落去都係豆乳咁既野上面仲有d 七味粉 為淡淡既豆乳味錦上添花!如果係想試下食齋既 黎呢到試試無妨!
仲有個「麥樂雞」但咬落去都係豆乳咁既野
近年多咗人喜歡食素,可以清減身型,清清腸胃之餘。仲可以減少碳排放,對環境都有利。信義妹都會久不久素食,雖然未能做到全素,但都盡力多一點素吧~~~ 係新蒲崗做完野,就係附近行逛一下。走到PORT 33 就上去睇下啦~ 見到loving hut,餐廳除咗有得食,仲可以有材料買。可以買番屋企做大廚啊~~~ 做大廚前,都係醫下肚先~ 紅石榴汁 高抗氧化的保養飲品~~ 信義妹正正需要呢~~~酸 酸甜甜實在開胃~~~呢杯凍飲沒有加冰,溫度適宜。 特式墨西哥卷38 平時食墨西哥卷會有雞肉,食素就梗係唔會有雞啦~~~ 卷物除咗沙律菜之外,仲會用豆腐扮漢堡扒,增加口感層次同平衡各方營養。沙律菜唔會有苦澀味,新鮮爽脆。醬汁唔會過份濃烈,配上青瓜,蕃茄,口味清新,感覺refresh~ 炸吉塊拼炸薯條$25 對於小食,信義妹有選擇困難症。又想試呢款,又想試嗰款。店主見到咁就俾信義妹雙拼啦~~~ 炸吉塊,就好似肉食既麥樂雞咁,大豆類製品,有口感,勁似麥樂雞。薯條係粗薯條,食落外脆內軟,再配上自家調配椒鹽,香料跟鹹度恰到好處。如果喜歡酸甜就可以沾茄汁。最大特點係,不油膩,食完碟都不沾油。細問

做大廚前,都係醫下肚先~

紅石榴汁
高抗氧化的保養飲品~~ 信義妹正正需要呢~~~酸
酸甜甜實在開胃~~~呢杯凍飲沒有加冰,溫度適宜。

特式墨西哥卷38

炸吉塊拼炸薯條$25
對於小食,信義妹有選擇困難症。又想試呢款,又想試嗰款。店主見到咁就俾信義妹雙拼啦~~~ 炸吉塊,就好似肉食既麥樂雞咁,大豆類製品,有口感,勁似麥樂雞。薯條係粗薯條,食落外脆內軟,再配上自家調配椒鹽,香料跟鹹度恰到好處。如果喜歡酸甜就可以沾茄汁。最大特點係,不油膩,食完碟都不沾油。細問之下,原來餐廳係用氣炸鍋,所以就不油膩,食得健康又能滿足喜歡香口的朋友。

下次想試下中式點心,麻辣燒賣,黑松露燒賣看似都不錯喎~~~

地址
新蒲崗爵祿街33號 PORT 33,1樓103A舖
2019-10-18
$60 (Dinner)
2019-10-16 40 views
最近同朋友行呢個健康主義,於是就搵下有咩素食,係新蒲崗呢個工廠區竟然搵到一間高質既素食店,裝潢好新同光猛,同職員傾過計好欣賞佢地既concept, 愛護環境同動物,店內有好多唔同既食物都係無肉無蛋奶等,vegan人士歡迎黎睇下,粟米牛肝菌醬意粉配大蝦有濃濃既醬汁,意粉有口感而且大蝦外表同口感都好似真蝦,豆乳雞肉烏冬湯底好重大豆味,而且有少少中湯既感覺,餸有雞肉,齋片同生菜,大大碗包你食得飽!仲有小食炸麥樂雞配七味粉同辣汁,幾野味,佢啲花茶好香好好飲,推介!
2019-10-16 31 views
公司附近的一間素食餐廳,這麼近,怎能不吃呢。餐廳供應的素食選擇多元化,中西日意各有特色,有意粉,有烏冬,有麵包,有點心。一抬頭,即可一覽餐牌。餐廳還有健康產品,食品等作零售,絕對是,素食者的勝地。恰巧,有新MENU,當然要試試了。來,一,客,豆乳味噌叉燒湯烏冬,配黑杞子胎菊茶。吧枱設計的座位,拉近了與店員的距離。點餐後,更能一睹食物製作過程。一碗熱騰騰的湯烏冬,便,出現了。以豆乳烹調的味噌湯底,很濃郁,順滑,比下牛奶的更勝一籌。配料也很豐富,素叉燒,有點驚喜。樣貌與口感也跟真叉燒無異,蘿蔔清甜無渣,加上幾片豆干更有風味。黑杞子胎菊茶滋陰補腎,清肝明目簡易養生,從今天開始。
公司附近的一間素食餐廳,
這麼近,怎能不吃呢。

餐廳供應的素食選擇多元化,
中西日意各有特色,
有意粉,有烏冬,
有麵包,有點心。
一抬頭,即可一覽餐牌。
餐廳還有健康產品,
食品等作零售,
絕對是,素食者的勝地。

恰巧,有新MENU,
當然要試試了。
來,一,客,
豆乳味噌叉燒湯烏冬,
配黑杞子胎菊茶。

吧枱設計的座位,
拉近了與店員的距離。
點餐後,
更能一睹食物製作過程。
一碗熱騰騰的湯烏冬,
便,出現了。

以豆乳烹調的味噌湯底,
很濃郁,順滑,
比下牛奶的更勝一籌。
配料也很豐富,
素叉燒,有點驚喜。
樣貌與口感也跟真叉燒無異,
蘿蔔清甜無渣,
加上幾片豆干更有風味。

黑杞子胎菊茶
滋陰補腎,清肝明目
簡易養生,
從今天開始。
2019-10-14 42 views
愈來愈多人奉行素食主義,除了宗教理由外,更多人以健康、環保為前提,棄葷取素。更有研究指,素食有益腦部,令人更聰明、頭腦清晰,甚至增強記憶力。今日決定和朋友去找找數!我們點了一份肉醬意粉🍝及烏冬🍜肉醬意粉🍝用上新豬肉。Omnipork新豬肉以全植物性材料製成,比真正豬肉更能滿足人體的營養需要,口感和真肉確是超相似!有益之餘也好好味!以烏冬湯底超濃厚,配上素雞及白蘿蔔。配料及湯也十分合襯👏🏼超滿意!

今日決定和朋友去找找數!我們點了一份肉醬意粉🍝及烏冬🍜

$100 (Tea)
2019-10-10 63 views
今日去咗一間公司附近嘅商廈下面嘅新商場食lunch, 因為知道呢邊開咗幾間新餐廳就過嚟望下。我同同事入咗家食全素嘅舖頭, 門口櫥窗放咗一份素Burger, 好得意所以入去睇下。 一坐低我哋每人叫咗杯嘢飲,熱紫蘇梅汁: 個味比較似酸梅汁,酸酸甜甜咁樣。凍石榴汁:清甜帶少少酸, 兩封都係啲好開胃嘅嘢,飲完即刻非常肚餓。我就要咗個蕃茄肉醬意粉,朋友要咗香茅素雞湯烏冬。我地share食,再叫多左個素肉板配菠蘿。我嘅肉醬意粉食落真係超似豬肉, 如果唔話畀我聽係齋,我真係會信係肉。食落都唔會油膩。 有個香茅雞嘅香茅味唔算突出, 但口感係似雞肉。因為個意粉即叫即整所以都等得比較耐,等嗰陣可以順便逛下健康食品,食緊嗰陣見到有幾個人買漢堡,下次試下先!

做完瑜伽係附近搵啲健康野食下,搵到間素食店,食下新式齋菜先,同男友叫左兩樣野食,粟米牛肝菌意粉配香茅天香吉,同喇沙湯麵。飲百香果檸檬蜜,同紅石榴汁,兩杯都好好飲,店員仲話紅石榴汁抗癌抗氧化。粟米牛肝菌意粉配香茅天香吉,好香牛肝菌味好香,店員話有五隻顏色係入面,不過我地無專心聽人講野,淨係知,無添加色素同味精。喇沙湯麵,有兩隻大素蝦,勁爽口,五片素魚片,個湯底有椰奶,好香,同做到好香口。仲食左用氣炸鍋炸既素雞,好香口。舖仔細細,得四個bar枱位,但好整潔好骨止。仲有好多素食材料可以買到,都幾方便。店員都好詳細講啲野可以點煮。

仲食左用氣炸鍋炸既素雞,好香口。

舖仔細細,得四個bar枱位,但好整潔好骨止。
仲有好多素食材料可以買到,都幾方便。
店員都好詳細講啲野可以點煮。

2019-10-05 98 views
食得多肉類, 偶爾都要養自己身體 平衡一下, 所以一個禮拜有一餐半餐,我都會去食素, 讓身體冇咁重負擔。 今次去到新蒲崗新的 愛家素食 , 餐廳位處新蒲崗一幢新開的商業大廈, 餐廳一半售賣小食,另一半售賣各種有機素食食品, 感覺樸素,叫人有種離開煩囂的感覺。 豆乳味噌叉燒湯烏東 叉燒是以大豆麵根造成,而其色是以紅菊造成,純天然, 入口富有豆香, 有嚼勁。 豆乳味噌湯, 既健康又養生, 飲完一股暖意在心頭。 炸吉塊 &薯條 炸吉塊即是以大豆和蛋白製成的麥樂雞, 炸物是以空氣鍋炸成,所以成品不會油膩, 吃起來有點嚼勁,幾得意! 而以空氣鍋炸成的薯條仍然外脆內軟呢 紫蘇葉熱飲 味道有點像山楂 ,不會過甜, 帶微酸而開胃 ,具有發散風寒,行氣寛中,宣肺止咳之效, 食素已經唔再好似以前咁淡而無味又油膩膩, 食素一樣可以食得色香味俱全。

豆乳味噌叉燒湯烏東

炸吉塊 &薯條

炸吉塊即是以大豆和蛋白製成的麥樂雞,

紫蘇葉熱飲

素食餐廳係香港唔算非常多,反而傳統齋店數目則不同,潮食素食green day 已經開始逐漸受到社會追捧。是日約了客人於新蒲江見面,偶然經過port 33大廈,驚喜發現呢幢新興建既商廈竟然會有素食。店內除左素食產品、仲有有機豆漿、雪糕、素類啤酒、寵物糧食、健康產品等等,客人只係入場睇產品都眼花瞭亂。更特別既係店內另一面設置左一個cafe bar,客人可坐低享用素食套餐,或者飲返杯天然花茶,樂極不過😊😊😊1. 豆漿味噌拉麵套餐🥛🥛🍜友人於門外看到了素食拉麵套餐,價錢只係$48,即刻要試試😋😋圖中可見,賣相非常靚,湯頭唔會好肥,以素食豆漿湯底代替傳統豚骨湯,格外清新,完全沒有油膩感,而蘿蔔令口感更多,特別要介紹素叉燒,賣相似漢堡扒,其實係豆制仿肉扒。廚師先煎香兩面,表面微焦,入口軟腍,非常推薦好鐘意食拉麵但驚太肥既女士們😚😚😚另外再點左「香矛天香吉」,店員介紹其實係素雞扒,表面用香矛醃好,微香,質地相對硬身,非常有口感🥰🥰3. 意式肉醬意粉🍝🍝重點黎到呢款omnipork 意粉。上枱前我已再三問廚師,呢款肉醬意粉真係素嗎?答案當然係😂😂。愛家素食採用左最新研制既素豬肉omnipork ,肉碎

1. 豆漿味噌拉麵套餐🥛🥛🍜

3. 意式肉醬意粉🍝🍝
重點黎到呢款omnipork 意粉。上枱前我已再三問廚師,呢款肉醬意粉真係素嗎?答案當然係😂😂。愛家素食採用左最新研制既素豬肉omnipork ,肉碎口感100^似真肉,更重要係肥膏既口感竟然用左植物脂肪制作,呢款產品100%絕對推介😋😋😋😋

另同時叫了杯藍蝴蝶花茶及店內既天然果汁及黑麥汁仿啤酒🍻
整體食物體驗好好, 特別要讚讚店內一位類似經理既女同事,細心解釋每一款產品及疑問,絕對會再光臨!!
2019-09-24 104 views
羽衣甘藍大哈漢堡48元,好新鮮的veggie burgers,個素蝦質感真是好像真蝦,也有點魚蛋的感覺。其實唔講真是分不岀是素漢堡,真心覺得廚師好叻。另外包的質地味道都是一流,唔係普通既麵包,甜甜地,而且好彈口,令人難忘。飲品選了藍蝴蝶豆花茶,店員說能安神改善睡眠,見到杯茶由藍色,店員加兩滴檸檬汁之後變紫色,真是好靚。味道淡淡的,不是濃茶但又不能形容,因為是好特別的味道。清清地,很好呢。好欣賞呢間小店,好有人情味,吃素不只養身,也能養心。

好欣賞呢間小店,好有人情味,吃素不只養身,也能養心。
2019-09-20
$80 (Lunch)