2021-02-11 1080 views
今日去買外賣,叫我等40分鐘,諗住買比媽咪食咪等囉,點知40分鐘之後返到去,同我講話吾記得煮!吾記得煮?等左40分鐘wo,大佬,之後再等左10分鐘就煮左出黎比我,但成堆垃圾一樣!其實吾想做我生意咪出聲囉,吾好晒我時間啦,我以後都吾會再幫襯!
2021-02-11
Waiting Time
80 Minutes (TakeAway)
2020-06-19 1065 views
近期想食健康啲,減少食肉,聽朋友介紹,去到聯和墟哩間素食餐廳食下啦,咁我同朋友點左幾個小菜例如茄子煲,春卷加兩份齋去食啦嘅 本來都對哩間餐廳都有啲期望,希望培養到食素嘅習慣。點知啲餸一黎到,嘩,一睇就知好油膩咁,啲油唔洗錢,咁食法一定超肥,咁話曬叫左哩啲餸,無理由唔食嘅,點都要試一試有無問題。 點知真係超級油仲要係無乜味道食完一啖之後決定叫餐廳俾幾杯水我地去過一過水先夠膽食,但都係食左小小就覺得好似好唔對路,無謂食落去於是都係急急腳走,永久blacklist左佢。奉勸大家如果想食質素高嘅素食,你地有更好嘅選擇
仲要係無乜味道
2019-09-06 1679 views
朋友約去聯和墟食素,行到門口先知佢哋新裝修,仲改埋名叫「聯和一起素」。最愛佢哋嘅牛油果雙雄- 牛油果壽司 -啖啖牛油果,牛油果迷一定要試。另外係王牌 -牛油果多士,新鮮熱辣,多士脆口,但記得要一坐低就落order, 因為製作需時。總結食評係低油少鹽,價錢合理,除中式素外,日式壽司好有驚喜,可以再去。牛油果壽司

牛油果壽司
2019-08-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2019-09-01 1234 views
隱世素食店,做出少鹽少油新派素食,有中式,有日式。選擇唔算多,但夠揀。 上星期係粉嶺附近開工,行過見到有素,即刻入去試試。午市有簡單自選三餸飯,我揀咗手工做餃子面,餃子超好味, $38大大碗, 少鹽少油。晚市再同朋友去,先知招牌菜牛油果多士係咁好味 ,即焗,脆口。都係鍾情日式,又叫咗份牛油果壽司,素軟殼蟹壽司,份量好足,價錢公道 👍🏻牛油壽司,正壽軟殼蟹壽司而家好多食店,餐廳用新豬肉做餡,講真,食得素,就唔想食假肉

牛油壽司,正

壽軟殼蟹壽司

而家好多食店,餐廳用新豬肉做餡,講真,食得素,就唔想食假肉

2019-08-23
2019-07-13 1154 views
行完山,朋友話想食素食,但我之前食過中式菜嘅素食都麻麻地,令我有點猶豫,咁岩搵到呢間睇啲相同食評都幾唔錯,價錢又親民,一於試下!當日去到咁岩係初15,好多人都訂左位,我地兩個人唔算好餓,點左兩個送,兩碗飯,兩杯野飲😀可能期間唔高,點知食落好驚喜!芥末咕嚕球芥末醬好開胃,咕嚕球脆卜卜,應該係用猴頭菇,食落真係好似肉,仲配埋蘋同青瓜!總之成碟都非常好送飯👍🏻紅燒豆腐茄子猴頭菇煲發現頭菇真係好百搭,點煮都咁好食,紅燒豆腐豆香都幾濃,茄子好林,整體黎講都唔會太油同鹹👍🏻豆漿係無糖豆漿有啲飲唔慣,如果加糖都幾好飲!百香果茶酸酸甜甜幾開胃不過想提下啲飯係敗筆,非常硬同乾,希望改善下,如果下次去粉嶺都再回頭食嘅一間素食~

紅燒豆腐茄子猴頭菇煲

豆漿
係無糖豆漿有啲飲唔慣,如果加糖都幾好飲!

百香果茶
酸酸甜甜幾開胃

• 芥末咕嚕球
鄰近中國大陸的北區可謂是素食沙漠,卻被我找到這間溫暖小店-聯和素食,員工很親民外,價錢也算大眾化呢~最喜歡一定是「牛油果壽司」,牛油果超大超新鮮,員工看到我幾乎都知道我要點什麼了 😂 還有「牛油果多士(土司)」(純素/蛋奶素)也是必點,其他還有很多中式的菜,蠻適合一家人吃。像我就帶我的雜食家人來過幾次了,他們也覺得不錯吃。記得最近一次,我老爸邊吃邊說了一句讓我很驚豔的話:食素既人衰極有限(吃素的人壞不了哪裡去)。他剛開始對吃素的我很有意見,也因為這事常吵架,我以為他已把我當壞人看待了 😭 他這麼一說,我真的覺得很溫暖~The northern part of Hong Kong which closes to mainland China is a vegan desert, but I found this warm restaurant - Luen Wo Vegetarian Restaurant, staffs are very nice, the price is also good ~I like the avocado sushi a lot. The avocado i

I like the avocado sushi a lot. The avocado is super-fresh and big. I ordered them every time, the staff always know what I am going to order 😂 Avocado toast is another favorite, you can choose vegan or vegetarian. There are many other Chinese dishes, which are quite suitable for a family.

I brought my omnivorous family to here several times, and they all like it. I remember the last time, my dad said something made me very surprised when we were dining here: People who are Vegans, won't be too bad. He was having a lot of disagreement with me in the first beginning after my switch, and because of this, we always argue, I thought he's already thought I'm a bad daughter 😭 Now I feel so warm after hear what he truly thinks about vegans
2019-05-03
  • 牛油果壽司
2019-02-22 710 views
點了羊腩煲🥘 茄子煲🍆 以及蟹肉壽司🍣 。壽司是師姐推薦的,夾有炸得脆脆的內餡,配上扎實有嚼勁的米飯🍚真係超級無敵好吃啊🌟🌟🌟🌟🌟!!!然後店裡的師兄師姐人也太好了吧!!我們正好趕上了他們自己的晚餐時間 因為他們知道我們喜歡吃辣椒,還讓我們嘗了他們自己炒的辣椒 也好好吃~會推薦身邊朋友來嘗嘗的~~~真的是非常不錯的體驗👍🏻👍🏻👍🏻感恩!❤❤❤愿諸事吉祥!🙏🏻🙏🏻🙏🏻
點了羊腩煲🥘 茄子煲🍆 以及蟹肉壽司🍣 。
2017-09-02 2574 views
出街食飯多,偶爾想吃點素菜,所以近近地在聯和墟的聯和素食吃一頓素菜。此店裝修簡單,是間簡僕小店。由於不是初一十五,是晚人流甚少,環境清靜,只有電視聲在空氣中迴響,讓心情也平靜起來。叫亞姐寫了2個小菜一一沙拉骨和聯和小炒,跟餐送2碗冬瓜湯,味道清淡,消暑解渴。沙拉骨配沙拉汁,賣相精緻,熱辣辣,香脆可口,真的不像素食。聯和小炒,賣相五彩繽紛,材料豐富,有青椒、翠肉瓜、腰果、素蝦、素叉燒……這款小菜整體十分豐富美味,但略嫌翠肉瓜過火了。每個晚餐送白飯一碗,但白飯略嫌細了點,如大碗一點就完美了。

沙拉骨配沙拉汁,賣相精緻,熱辣辣,香脆可口,真的不像素食。

每個晚餐送白飯一碗,但白飯略嫌細了點,如大碗一點就完美了。
2017-02-02 2805 views
20161008(星期六)--素食店不少,有日式素食的真的不多,聯和墟就有一間特式店,有日本菜式的素食店。星期六中午,人流不多,不用等位,直接入座,店內也好像只有數位客人。開了普洱茶,2人點了:牛油果壽司($13)--第一次吃水果做的壽司,味道清新,好吃。軟穀蟹手卷($20)--紫菜還是脆脆的,素軟穀蟹非常香口,但又不會有油膩感,好吃。涼瓜鰻魚煲($68)--上枱香氣迫人,熱騰騰的,鑊氣十足,涼瓜不會太苦,比很多酒樓的小菜好吃。埋單: 約$120包茶錢、加一服務費(星期六、日會收的費用)食物味道好,菜式有創意,價錢就不算便宜,但日式素食不多,聯和墟必試之選。
開了普洱茶,2人點了:

2016-10-08
$60 (Lunch)
  • 涼瓜鰻魚煲
2017-02-01 1712 views
原本打算早上到仙館如素,可惜忘記預約滿座立即想起之前買過外賣既聯和素食一行4人準時8點入座~第一次堂食大概初一太多人食齋、好多小食都沽清了總共叫了三款菜式:黑松露牛油果松子炒飯超好味啊牛油果入口即溶!飯底夠軟熟帶點粒粒分明!豉汁素魚以為係豆腐、原來係鮮腐竹有驚喜另外汁底5會太咸合桃三色咕嚕肉之前都食過咕嚕肉所以好有信心好好味最意想不到竟然用肉茄啖啖肉啊⋯⋯海哲和肉乾我覺得海哲既口感似公仔麵肉乾5太硬好有味添是次晚餐大家都好滿意!
原本打算早上到仙館如素,可惜忘記預約滿座

立即想起之前買過外賣既聯和素食

一行4人準時8點入座~第一次堂食

大概初一太多人食齋、好多小食都沽清了

總共叫了三款菜式:

超好味啊

牛油果入口即溶!飯底夠軟熟帶點粒粒分明!
豉汁素魚
以為係豆腐、原來係鮮腐竹
有驚喜

我覺得海哲既口感似公仔麵

肉乾5太硬
好有味添
素海哲/素肉乾
是次晚餐大家都好滿意!
2017-01-28
素海哲/素肉乾
2017-01-07 1504 views
今天到北區行山,朋友介紹粉嶺聯和墟的一間素食餐廳,就一起去試試看。雖然今天是星期六,是假日。不過我們去的時候已經過了午飯時間,餐廳沒有設下午茶時段,可能如此,我們去的時間都比較清靜,不用與人擠迫,坐得挺舒服。我們二人就叫了兩個小菜,兩個小食。金菇牛柳卷挺像真,挺有心思的。芥末咕嚕球挺特別,咕嚕球是炸過的猴頭菇,卻並不油膩,略嫌芥末味有點重。牛油果多士,啖啖牛油果醬,多士香脆。最愛軟殼蟹卷,用海苔做得軟殼蟹,味道超乎想像的好。魚生的仿真度也很高。未吃過的朋友可以試試。
金菇牛柳卷
金菇牛柳卷挺像真,挺有心思的。
牛油果多士
牛油果多士,啖啖牛油果醬,多士香脆。
軟殼蟹卷
金菇牛柳卷
軟殼蟹卷
2016-12-09 1047 views
香港百物騰貴,想在外吃得健康或是超值都挺不容易。上星期旅行水土不服,肚瀉了一星期,不敢吃得肥膩。今天剛好在粉嶺附近工作,一於到聯和墟吃素,清一下腸胃。$34三寶飯,三餸一湯,湯是住家湯的味道,與外面的例湯嚐得到分別。

三寶飯,三餸一湯
三寶飯,三餸一湯
  • 三寶飯
2016-11-27 572 views
今天突然很想食素,便來了這間聯和素食這間聯和素食不像一般素食店只買素,還會買一些經書佛珠和佛有關的東西,人流也不小。麻婆豆腐飯 - 味道小小辣十分開胃再加上豆腐豆味比較濃整體十分配合,用來下飯十分份量很足兩個人食也可以👍🏻南瓜例湯 - 放了很多南瓜煲成南瓜味道和甜味十足,十分好飲😋
今天突然很想食素,便來了這間聯和素食
麻婆豆腐飯
份量很足兩個人食也可以👍🏻
$46 (Lunch)
2016-10-06 828 views
同中同食飯 想留係粉嶺近近地食番餐好所以就試下呢間素食店我地5個女仔 叫左勁多野食 連d姐姐都嚇親首先黎個例湯好清甜 無味精之後到日式鰻魚飯一上枱 真心失望😂😂😂因為同預期中既鰻魚飯差好遠不過味道係唔錯既同埋個汁可以甜d會再似鰻魚汁多d到壽司個飯卷係最好食既 素刺身係第一次食我就一般呢個天掃羅拼盤好正粉漿好薄又脆 所有炸物都唔油點埋個汁 酸酸地又再去左d油膩感甘多種蔬菜 我覺得炸蕃薯同茄子係最好食5行素菜湯足料 但味道一般羅漢齋炒麵麵底夠脆 最特別落左蟲草花去素咕嚕肉其實除左唔係真肉個味真係好似平時食既咕嚕肉小食併盤手絲雞同素海哲素海哲好食芋頭魚係即叫即整一上枱就知好脆 芋蓉好滑個甜酸汁 唔係現成買個d係自家整 所以無過酸過甜 重見到蕃茄粒Ps 鋪頭既姐姐 好好人 好nice小店除左食飯 重要既係食埋人情味
同中同食飯 想留係粉嶺近近地食番餐好

小店除左食飯 重要既係食埋人情味

• 天掃羅
  • 芋頭魚
2016-09-20 701 views
好幾次都是在別區以點心形式食齋菜,今天午飯剛好想食可是又不想出遠門就搭小巴到聯和素食。為了顧及還在懶睡的家人,一於就買外賣吧!落車後從遠處已清晰可見在球場旁的店子。正門貼著9月份星期三例休、我真好彩不然就白走了~進去後,大概已過中午飯時段很多位置可是不關我的事吧因為我是外賣的親切的店員先問我堂食還是外賣,著我坐下看看餐牌.細胃的我很多菜色都想試最後決定要一道生炒骨及一碗鰻魚飯給自己!大概坐著等了10分鐘外賣便出來了..店員還詢問用不用餐具、那當然不用啦都回家囉到家後沒跟家人說是齋菜便開始食、快食完才發現是齋菜証明像真度以及味道差不多跟肉類很似另外跟餐是有湯的、即使沒肉都很清甜最後拿了外賣紙、可以先致電落單再去自取這次很滿意、下次會再光顧~還有外賣盒$1@1個的、洗淨後都是可以循環再用

為了顧及還在懶睡的家人,一於就買外賣吧!

到家後沒跟家人說是齋菜便開始食、快食完才發現是齋菜
証明像真度以及味道差不多跟肉類很似
另外跟餐是有湯的、即使沒肉都很清甜
左:生炒骨  右:鰻魚飯(碗)
最後拿了外賣紙、可以先致電落單再去自取

這次很滿意、下次會再光顧~
還有外賣盒$1@1個的、洗淨後都是可以循環再用

2016-09-20
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$50 (Lunch)
左:生炒骨  右:鰻魚飯(碗)